URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Tarifare cu amânare: Până la vară, orădenii care stau la blocuri vor plăti tariful plafonat pentru salubritate
Știri Bihor
De ce ţi-e frică, poţi scăpa! Orădenii care stau la blocuri şi care s-au opus implementării sistemului de plată în funcţie de volumul deşeurilor aruncate vor plăti în continuare un tarif plafonat la salubritate. Primarul Florin Birta a anunţat că a convenit cu RER Vest să mai dea un răgaz de cel puţin şase luni asociaţiilor de proprietari din oraş. Chiar dacă pentru orădenii de la blocuri asta ar putea însemna că, de fapt, plătesc mai mult...
28 Decembrie 2021, 20:30
Măştile de protecție, deşeuri reziduale, nu reciclabile
Oradea noastră
Au trecut aproape doi ani de când măştile faciale au devenit obiecte indispensabile pentru oameni din întreaga lume, ca o măsură menită să prevină răspândirea de Covid-19. Chiar dacă acum nu mai sunt obligatorii în spaţiile publice deschise, cu anumite excepţii, în continuare multe măşti ajung în tomberoanele orădenilor. Este important să ajungă, însă, în pubela potrivită!
26 Decembrie 2021, 13:00
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a iluminatului arhitectural din oraş (FOTO)
Oradea noastră
În începutul anilor 1990, clădirile din centrul Oradiei, publice şi private, se aflau într-o stare mediocră, nefiind renovate chiar de decenii. Majoritatea faţadelor erau degradate şi, având în vedere că oraşul abia ieşise din perioada comunistă, în care s-au făcut economii drastice de energie electrică, nicio clădire nu avea iluminat arhitectural.
19 Decembrie 2021, 21:00
Explorator în adâncuri: Acum 40 de ani, strungarul Dorel Borodan a fondat clubul Cristal, care continuă şi azi să pregătească speologii Bihorului (FOTO / VIDEO)
Oradea noastră
În urmă cu patru decenii, un tânăr aventurier, dornic să descopere secretele bine ascunse de Mama Natură în peşterile Bihorului, şi-a convins nişte prieteni să pună temelia unui club de speologie orădean, Cristal. De-a lungul anilor, aici s-au pregătit numeroşi exploratori de peşteri şi cuceritori de stânci montane. "Eram tineri, ne plăcea muntele şi aventura. În plus, aşa ne distram noi în vremurile alea", rememorează "părintele" clubului, Dorel Borodan.
Faţa oraşului: Balconul unui bloc din Oradea a fost cucerit de un arbore
Oradea noastră
Pe strada Alexandru Odobescu din cartierul orădean Decebal, un balcon aflat la penultimul nivel al unui bloc cu patru etaje pare că este „sub acoperire”.
17 Decembrie 2021, 12:46
Jos pălăria! Un copac din Cetatea Oradea a fost „croşetat” de sărbătoare (FOTO)
Jos pălăria
Un arţar din curtea Cetăţii a devenit atracţie turistică. Mai multe orădence specialiste în croşetat şi care săptămânal se întâlnesc la Casa meşteşugărească, un atelier din fortăreaţă, l-au îmbrăcat frumos cu piese croşetate chiar de ele.
16 Decembrie 2021, 10:08
Secretul din ţarc: Cum au reuşit câteva asociaţii de proprietari din Oradea să reducă serios costurile de salubritate (FOTO)
Știri Bihor
În primăvară, când majoritatea orădenilor de la bloc au refuzat să încheie noile contracte de salubritate cu RER Vest, care presupun tarifarea pe volum a deşeurilor, determinând Primăria să-şi amâne propria reformă, au fost 11 asociaţii din oraş care au ales, totuşi, noua rânduială. Şi nu regretă deloc! Orădenii care locuiesc în aceste blocuri au ajuns să plătească mai puţin chiar decât tariful plafonat de municipalitate. Cum?
15 Decembrie 2021, 15:38
De ce să păstrăm râurile (neatinse)?
Oradea noastră
În Europa de Vest și în Statele Unite a pornit de ani buni un curent de eliminare a barierelor de migrație pentru organisme acvatice (în special pești), fie că vorbim despre baraje, stăvilare sau alte fragmentări din albiile râurilor. Sigur nu de bune ce au fost aceste amenajări! În Statele Unite, de exemplu, doar în 2020 au fost înlăturate 69 de baraje, iar alte 90 în 2019, în vreme ce în Europa există până în prezent aproape 5.000 de diferite fragmentări desființate. Nu putem fi noi tot timpul împotriva vântului. Ar fi vremea să învățăm din greșelile altora.
13 Decembrie 2021, 15:50
Viziune, informare, consultare, implicare
Oradea noastră
Poate fi Oradea un model de bune practici în dezvoltare urbană? Planurile şi strategiile elaborate de municipalitate în ultimii 20 de ani au servit cu brio valorificării fiecărei oportunităţi de finanţare, pentru creşterea vizibilităţii şi atractivităţii oraşului. Faţa Oradiei s-a schimbat radical aproape în toate domeniile, fie că vorbim de locuinţe, căi de acces, spaţii verzi, locuri muncă, turism sau cultură.
27 Noiembrie 2021, 14:58
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut singurul muzeu militar din Transilvania deschis în mod constant publicului (FOTO)
Știri Bihor
Muzeul Militar orădean funcţionează în clădirea din Calea Armatei Române 24/A, construită în 1895 în stil secession vienez. Cu parter şi un etaj, incluzând spaţii generoase, inclusiv o sală de bal, aceasta a fost folosită de armata austro-ungară pentru birouri şi diverse spectacole, militarii neavând posibilitatea de a participa la activităţi culturale în oraş...
27 Noiembrie 2021, 09:45
Licenţiată în economie şi arte, Roxana Vaşca răspunde de colectarea deşeurilor din Oradea: 'Respectarea regulilor păstrează oraşul curat'
Oradea noastră
De când Primăria a început să controleze pubelele orădenilor, Roxana Vaşca, managerul departamentelor de salubrizare menajeră şi RFID în cadrul RER Vest, constată îmbunătăţiri, chiar dacă timide, în modul în care oamenii îşi aruncă gunoaiele. Semn că, în faţa amenzilor, unii încep să-şi revizuiască atitudinea...
26 Noiembrie 2021, 13:30
Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO)
Oradea noastră
Oradea şi-a căpătat faima unui oraş în care clădirile monument strălucesc, dar nu toate bijuteriile arhitecturale ale urbei au parte de această soartă. Pe Corso, la intersecţia cu noua stradă pietonală Aurel Lazăr, fostul Hotel Parc lasă impresia că se va degrada până la dispariţia definitivă. Lucrările de reabilitare pornite anul trecut s-au oprit brusc şi, de parcă aspectul de dărăpănătură nu ar fi destul, clădirea a fost şi prădată de hoţi.
Jos pălăria! Iată ce pot face nişte mâini dibace... la un bloc din Oradea! (FOTO)
Oradea noastră
Dacă Primăria ar căuta să premieze orădenii care înfrumuseţează oraşul, locatarii de pe Bulevardul Dacia nr. 8 ar fi cel puţin nominalizaţi. În curtea imobilului, o bicicletă atent vopsită a devenit suport de flori, la fel cum s-au transformat în ghivece şi câteva anvelope uzate.
Brigada reciclării: În fiecare zi, orădenii care nu aruncă deşeurile corect riscă sancţiuni de la Poliţia Locală (FOTO)
Oradea noastră
În fiecare zi, pe străzile din oraş, o echipă de şase oameni fac o treabă murdară, la propriu: verifică gunoaiele aruncate de orădeni. Demarate de o lună, la iniţiativa Primăriei, controalele sunt menite să scoată la iveală dacă cetăţenii respectă colectarea separată a deşeurilor şi să-i sancţioneze pe cei care nu o fac. Nu scapă de verificări nici asociaţiile de proprietari, unde dezordinea din containerele de gunoi e mult mai mare decât la case. 
Noul director tehnic, Sebastian Marchiş: 'Oradea e un oraş curat, dar ne străduim să fie şi mai curat'
Oradea noastră
Obişnuiţi să afle că tinerii oraşului îşi caută joburi la Cluj Napoca, orădenii ar putea fi surprinşi să afle că, de două luni de zile, director tehnic al Primăriei este Sebastian Marchiş (37 ani), un clujean get-beget. Mutat în Oradea în 2015, când a devenit singurul inginer drumar al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bihor, Marchiş a fost cooptat de primarul Florin Birta la conducerea direcţiei care răspunde de multe dintre lucrările din Oradea, dar şi de salubritate ori spaţii verzi. Obişnuit cu şantierele, directorul tehnic dezvăluie ce parcuri se vor face anul viitor şi cum ar putea fi reformat sistemul de salubritate pentru orădenii de la blocuri.
14 Noiembrie 2021, 10:01
Oradea ieri, Oradea azi: De la Piaţa Veneţia şi Templom Tér la Piaţa Tineretului (FOTO)
Oradea noastră
Odinioară numită Piaţa Veneţia, cunoscută şi ca Templom Tér, zona publică din vecinătatea Căii Clujului şi din faţa bisericii romano-catolice Neprihănita Zămislire a trecut prin puţine modernizări, deşi poate fi considerată un centru de cartier.
Ozonul la control! Stație pentru măsurarea nivelului de ozon, în Bihor
Oradea noastră
După mulţi ani în care n-a investit deloc în infrastructura de măsurare a calităţii aerului din Bihor, Ministerul Mediului a făcut un mic pas înainte: a achiziţionat o staţie pentru măsurarea nivelului de ozon.
13 Noiembrie 2021, 11:22
Zbor întrerupt. Imagini sumbre în Oradea: numeroşi porumbei mor zilnic pe străzile şi în parcurile oraşului (FOTO)
Oradea noastră
În ultimele săptămâni, pe reţelele de socializare sau direct la instituţiile publice, orădenii reclamă un fenomen neplăcut pentru oraş: cadavre de porumbei zac pe străzi, în parcuri ori în locuri de promenadă. Specialiştii au ridicat deja numeroase păsări moarte din oraş, dar şi din împrejurimi, şi fac analize pentru a afla din ce cauză mor zburătoarele. 
Un instrument de dezvoltare rurală
Oradea noastră
Ce rol au bisericile de lemn în dezvoltarea rurală? Este o întrebare firească. Pe lângă faptul că sunt un simbol pentru comunitate, ele sunt adevărate muzee în aer liber, care pot genera venituri, dacă sunt gestionate chibzuit şi profesionist. Arhitectura, sculptura, pictura şi registrele iconografice, precum şi poveştile spuse de preoţii parohi sau de localnici sunt câteva elemente care fac din monumentul istoric o atracţie cultural-turistică. 
10 Noiembrie 2021, 14:31
RER Vest răsplăteşte responsabilitatea: premiu de 200 lei pentru angajații care fac dovada că s-au vaccinat
Oradea noastră
Conducerea companiei RER Vest a decis să-şi răsplătească toţi angajaţii care s-au vaccinat împotriva virusului Sars-Cov-2 sau care urmează să o facă. Fiecare salariat primeşte un premiu în valoare de 200 lei, dacă prezintă dovada vaccinării cu schema completă la biroul de Resurse Umane al companiei.
09 Noiembrie 2021, 12:41
Promenadă nouă: A fost finalizată noua promenadă de pe malul Crișului (FOTO)
Oradea noastră
Pe malul drept al Crişului Repede, în zona podului Dacia, Primăria şi ABA Crişuri au finalizat lucrările la o nouă promenadă. Aleea pornește din lunca verde a Crişului, pe sub restaurantul Crinul Alb, până lângă hotelul Continental. 
Colectare... corectată: O echipă mixtă de control ia la pas străzile Oradiei şi verifică modul în care oamenii aruncă gunoaiele (FOTO)
Știri Bihor
După şapte luni de când orădenii trebuie să colecteze separat deşeurile în trei fracţii, sortând resturile reciclabile, cele biodegradabile şi cele reziduale, Primăria face o radiografie a pubelelor din oraş, pentru a vedea dacă cetăţenii respectă sau nu noua rânduială. O echipă compusă din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului de salubritate RER Vest şi ai firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor, ia la pas străzile Oradiei şi verifică conţinutul pubelelor maro, respectiv al sacilor galbeni ori al pubelelor destinate deşeurilor de ambalaje.
Noul șef al Ariilor Protejate din Bihor, Horia Carţiş: „Încă privim ariile protejate ca pe un baubau”
Bihoreanul tipărit
În ariile protejate din Bihor trăiesc vieţuitoare rare ori cresc flori care în puţine locuri din lume se mai întâlnesc, aşa că ocrotirea acestor zone ar trebui să fie o dorinţă pentru toţi bihorenii. Adesea, însă, aceste locuri sunt văzute ca nişte piedici în dezvoltarea comunităţilor, pentru că prea puţină lume a înţeles că, de fapt, ariile protejate sunt soluţia ca natura Bihorului să fie bogată şi peste un secol, spune coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale şi Protejate (ANANP) Bihor, Horia Carţiş.
24 Octombrie 2021, 12:50
Oradea ieri, Oradea azi: Scurta istorie a garajelor dintre blocuri
Oradea noastră
Ridicate în anii 1960-1980, cartierele de blocuri din Oradea au fost concepute cu puține locuri de parcare, clădirile în sine neavând, decât cu foarte puține excepții, garaje subterane sau la parter. După 1990, odată cu sporirea numărului mașinilor personale, a crescut și nevoia de astfel de zone de oprire lângă domiciliu. Prin urmare, în începutul anilor ’90, Primăria a concesionat numeroase spații dintre blocuri pentru construirea de garaje individuale cuplate... Ce s-a întâmplat mai departe cu ele?
22 Octombrie 2021, 20:01
Tomberoane pentru toate deșeurile: Orădenii au la îndemână două centre de colectare gratuită (FOTO)
Oradea noastră
Indiferent că este vorba de moloz, deşeuri vegetale sau resturi textile, orădenii nu pot avea nicio scuză dacă aruncă aceste mizerii la colţ de stradă sau pe terenuri virane. De câţiva ani, Oradea are două centre de colectare separată a deşeurilor, unde orice locuitor al oraşului poate preda gratuit 12 tipuri de deşeuri.
Ne enervează: Pe strada Şelimbărului din Oradea, au lăsat descoperite săpăturile la reţelele subterane
Ne enervează
Chiar dacă sunt deschise în interesul orădenilor, şantierele din oraş sunt şi un pericol pentru cetăţeni. Pe strada Şelimbărului, săpăturile la reţelele subterane au rămas descoperite, dar şi neîmprejmuite.
19 Octombrie 2021, 17:23
Curăţenie fără poluare: În centrul Oradiei, RER Vest face curat doar cu maşini electrice! (FOTO)
Oradea noastră
Responsabil de curăţenia Oradiei, operatorul de salubritate RER Vest se preocupă şi de cât de "curat" este aerul pe care îl respiră orădenii. La cinci ani după ce a achiziţionat primul vehicul electric, compania a înnoit flota, dar a şi sporit-o. RER Vest a cumpărat 6 autovehicule nepoluante, care sunt folosite la curăţenia străzilor şi a zonelor verzi din centrul oraşului.
Pubelele la control! Poliţiştii locali vor verifica gunoaiele orădenilor de la blocuri, care de anul viitor vor plăti în funcţie de cantitate
Oradea noastră
S-a amânat, dar nu s-a uitat! De anul viitor, orădenii care stau la blocuri vor plăti, la fel ca şi cei de la case, facturi de salubritate în funcţie de câte deşeuri generează, chiar dacă îmbunătăţirile promise de primarul Florin Birta nu s-au făcut. Primăria nu a instalat încă un sistem de supraveghere video la ţarcuri şi, în continuare, multe asociaţii împart acelaşi ţarc. Totuşi, autorităţile nu renunţă la plan, iar pentru a-i stimula pe orădeni să respecte colectarea separată, poliţiştii locali vor patrula mai mult printre ţarcurile de gunoi.
18 Octombrie 2021, 13:19
Criza deşeurilor: Un articol semnat de Octavian Berceanu, fost comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu
Oradea noastră
Când mergem la piaţă şi dăm 3 lei pe un kilogram de cartofi, ne aşteptăm să primim exact un kilogram şi nu o estimare de 700 de grame, de exemplu. Nu ne place să fim furaţi la cântar. În cazul deşeurilor, în schimb, exact asta se întâmplă. 
18 Octombrie 2021, 10:47
Şcoala viitorului: Oradea face parte din reţeaua oraşelor europene în care se vor forma primii specialişti în economie circulară
Oradea noastră
O echipă formată din specialişti din opt oraşe europene, inclusiv Oradea, a scris primele manuale pentru viitorii angajaţi în sectorul gestionării biodeşeurilor, instalaţiilor de biogaz ori al producţiei de bio-ambalaje, iar în curând primii bihoreni vor învăţa ce înseamn
10 Octombrie 2021, 09:26
  10 11 12  14  16 17 18  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON