URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Jos pălăria

Invită-ţi mama la concert! Cu banii din bilete se va amenaja, în Oradea, o grădină pentru tinerii cu dizabilităţi (FOTO)
Timp liber
Cu prilejul Zilei Femeii, Centrul de Tineret „The Spot” îi invită pe toţi bihorenii la un concert online de pian, artişti fiind trei elevi orădeni. Preţul unui bilet la acest concert inedit costă 15 lei, iar toţi banii strânşi vor fi folosiţi pentru amenajarea, în Oradea, a unei grădini adaptate nevoilor tinerilor cu dizabilităţi.
05 Martie 2021, 12:31
Grădina tuturor tinerilor: Centrul 'The Spot' va amenaja primul parc din Oradea adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO / VIDEO)
Jos pălăria
Tinerii din Oradea, indiferent de nevoile lor, ar putea să aibă un loc al lor în care să se relaxeze în aer liber. Voluntarii Centrului de Tineret „The Spot” au pregătit proiectul unei grădini incluzive, cu dotări specifice pentru persoanele cu dizabilităţi şi acum caută sponsori dornici să le sprijine proiectul.
Cabinet de informatică de 12.000 euro, inaugurat într-un sat din Bihor, de echipa de voluntari „Laboratoare rurale” (FOTO)
Știri Bihor
Orădenii care de câteva luni recondiţionează şi livrează voluntar calculatoare pentru şcolile săteşti din Bihor au inaugurat, duminică, în comuna Balc, primul laborator de informatică pe care l-au amenajat integral, investiţia ridicându-se la 12.000 euro.
01 Martie 2021, 09:33
„Violența nu cunoaște virusul”: Zeci de orădence au dansat la flashmob-ul anti violență în familie, în Piața Unirii  (FOTO / VIDEO)
Jos pălăria
Aproape 50 de orădence au animat duminică Piaţa Unirii, dansând şi încercând să atragă atenţia asupra violenţei în familie, în special asupra femeilor. Deşi în ultimul an numărul apelurilor din partea femeilor agresate fizic a scăzut în Bihor, acest fapt nu înseamnă neapărat că agresiunile au scăzut. Dimpotrivă, cele două organizatoare ale evenimentului "One billion rising" din Oradea spun că victimele sunt blocate în cămin cu agresorii, fiindu-le şi mai greu să ceară ajutor.
Asociația pentru micuțul Noel din Bihor a ajutat încă un băiețel bolnav de SMA1 să primească vaccinul de 2,1 milioane de dolari
Știri Bihor
Voluntarii de la Asociaţia pentru micuţul Noel, un ONG înfiinţat în urmă cu doi ani de mai mulţi bihoreni inimoşi, a ajutat încă un băieţel bolnav de Amiotrofie Spinală de tip 1 (SMA1) să primească vaccinul Zolgensma, în valoare de 2,1 milioane de dolari.
28 Februarie 2021, 15:18
Operații hi-tech: Tot mai multe intervenții reușite ale unui medic orădean care tratează coxartroza printr-o metodă revoluționară, în timp record! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Tot mai multe intervenţii reuşite ale unui medic orădean care tratează coxartroza printr-o metodă revoluţionară, făcând-o recuperabilă în timp record! Dacă după o operaţie clasică recuperarea este mult mai grea, iar în primele 6 săptămâni pacientul merge în cârje, în cazul artroplastiilor totale de şold cu abord direct anterior minim invaziv, efectuate de medicul Tona Jorgaq, bolnavul poate călca pe piciorul afectat chiar a doua zi.
Voluntarii Caritas Catolica vor împărți mâncare nevoiașilor și în februarie
Jos pălăria
La fel ca luna trecută, voluntarii Asociaţiei Caritas Catolica vor împărţi în fiecare vineri, până la finalul lunii februarie, câte o masă caldă nevoiaşilor, la intrarea în Biserica romano-catolică Sfântul Duh. Organizatorii îi încurajează şi pe cei care cunosc familii de nevoiaşi sau bătrâni singuri să treacă pe la standul Caritas Catolica pentru a lua o porţie de mâncare şi a o da, apoi, mai departe.
05 Februarie 2021, 18:01
Peste 30 de bihorence bolnave de cancer la sân au fost ajutate de Caritas Catolica cu peruci, proteze mamare și consultații (FOTO)
Jos pălăria
Peste 30 de femei din Bihor, bolnave de cancer la sân, au beneficiat în ultimele luni de ajutorul celor de la Asociaţia Caritas Catolica, care le-a oferit gratuit sau în schimbul unei donaţii simbolice peruci, proteze mamare, sutiene ortopedice şi consultaţii. Proiectul a fost lansat în toamna anului trecut şi continuă şi în 2021.
03 Februarie 2021, 16:55
Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Lóránd, a câştigat Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
Știri Oradea
Cele mai reuşite imagini ale fotoreporterilor din judeţele Bihor şi Hajdú Bihar realizate în 2020 au fost premiate, marţi, de Asociaţia "Euro Foto Art". Cel mai important premiu, Cupa Fotoreporterilor Bihoreni, a fost câştigat de fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Lóránd.
02 Februarie 2021, 21:00
Să învăţăm mate cu Simo! O învăţătoare dintr-un sat din Bihor face animaţii cu lecţii de matematică pe YouTube (VIDEO)
Educatie
Şcoala online nu trebuie să fie doar o povară, ci şi o provocare. Autodidactă, Camelia Simona Florea, învăţătoarea din satul bihorean Petreasa, comuna Remetea, face singură animaţii video cu lecţii de matematică şi le publică pe YouTube, ca să-i ajute pe copii, profesori şi părinţi deopotrivă.
27 Ianuarie 2021, 19:41
'Voluntariat în pandemie': Caritas Eparhial şi-a premiat voluntarii pentru 1.240 de ore în serviciul aproapelui (FOTO)
Jos pălăria
Gala Caritas Eparhial, în cadrul căreia sunt premiaţi la începutul fiecărui an cei mai activi voluntari, a avut loc pentru prima dată online. În total, cei 70 de voluntari activi ai asociaţiei au prestat anul trecut 1.240 de ore în serviciul persoanelor defavorizate, voluntarul anului 2020 fiind Teodora Tonţ.
26 Ianuarie 2021, 11:35
Jos pălăria! În fiecare săptămână, voluntarii Caritas Catolica distribuie mâncare caldă pentru orădenii nevoiaşi sau singuri
Jos pălăria
De câteva săptămâni, în fiecare vineri, de la ora 13, voluntarii Asociaţiei Caritas Catolica Oradea distribuie mâncare caldă nevoiaşilor. La intrarea laterală a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Duh (Calea Republicii, colț cu strada Dunărea) pot merge şi orădenii dornici să ducă mâncarea unei familii nevoiașe sau unui pensionar singuratic.
25 Ianuarie 2021, 14:54
Minunile lui Neșu: Fundația fostului fotbalist a reușit să adune 1 milion de euro pentru construirea Centrului Sfântul Nectarie (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Fundația lui Mihai Neșu a reușit să adune 1 milion de euro pentru construirea Centrului Sfântul Nectarie. La primăvară vor începe lucrările pentru primele trei clădiri ce vor compune viitorul centru de recuperare medicală, menit să ajute copiii cu dizabilități din toată țara: o biserică, un centru de cazare pentru familii și unul dedicat terapiilor pentru cei mici. 
21 Ianuarie 2021, 14:19
Voluntarii de la Caritas Catolica vor împărți mâncare nevoiașilor în fiecare vineri
Timp liber
Voluntarii Asociației Caritas Catolica vor împărți în fiecare vineri, până la finalul lunii ianuarie, câte o masă caldă nevoiașilor. De asemenea cei care cunosc familii de sărmani sau bătrâni singuri pot să treacă pe la standul Caritas pentru a le lua și lor o porție de mâncare. Aceștia vor sta la intrarea laterală a Bisericii romano-catolice Sfântul Duh, în apropiere de magazinul Crișul, vizavi de fosta policlinică.
13 Ianuarie 2021, 17:55
O echipă de orădeni recondiționează și livrează voluntar calculatoare pentru școlile sătești (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De când pandemia a închis şcolile, profesorii şi elevii au încercat să găsească cele mai bune metode pentru a se adapta cursurilor online, însă nu toţi au reuşit pentru că multe comunităţi sunt prea sărace. O echipă de orădeni recondiţionează şi livrează voluntar calculatoare pentru şcolile săteşti lipsite de laboratoare. Proiectul "Laboratoare rurale" a fost iniţiat de Ionuţ Coman, un tânăr care şi-a propus ca în trei ani să ajute toate unităţile de învăţământ din Bihor să aibă echipamente IT funcţionale. 
12 Ianuarie 2021, 19:00
Jos pălăria! Orădenii, invitați să-și scrie gândurile pentru noul an pe copacii din Parcul Libertății (FOTO)
Jos pălăria
Fundaţia Comunitară Oradea, care are în grijă Parcul Libertăţii, îi provoacă pe orădeni să-şi mărturisească dorinţele pentru anul care abia a început sau gândurile pentru anul trecut. Copacii din parc au fost îmbrăcaţi în pânză, pe care doritorii pot scrie mesaje pentru oraşul lor.
'Bucurie mare!': Fundaţia lui Mihai Neşu anunță că fostul fotbalist poate mânca singur la 10 ani după cumplitul accident (VIDEO)
Știri Bihor
Fundaţia lui Mihai Neșu a anunţat, marți seară, că fostul fotbalist orădean poate să mănânce singur, la 10 ani de la cumplitul accident care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile. Pe pagina fundației a fost publicată o filmare cu Mihai Neșu în care acesta mănâncă cina, folosind mâna dreaptă și cu ajutorul unor ustensile speciale.
06 Ianuarie 2021, 08:03
Maeștrii fotografiei: Clubul Varadinum din Oradea este pe locul 12 în lume
Jos pălăria
Federaţia Internaţională de Artă Fotografică a clasat Varadinum Foto Club din Oradea pe locul 12, în cadrul unei competiţii în care s-au înscris 213 fotocluburi din lume. Artistul fotograf Ovi D. Pop a spus că este cea mai înaltă poziţie câştigată până acum de un club din România. Concursul "World Cup for Clubs" (Cupa mondială a Fotocluburilor), cu o vechime de 50 de ani, este organizat la finalul fiecărui an de federaţie şi este dedicat tuturor cluburilor din lume.
02 Ianuarie 2021, 14:00
'O cană de fericire': Orădenii, invitaţi să doneze pentru dotarea unui laborator al Liceului Greco-Catolic (FOTO)
Timp liber
În acest an, orădenii sunt invitaţi să doneze online pentru proiectul "O cană de fericire", iniţiat de clubul Rotaract, care colectează bani pe care să-i folosească apoi pentru dotarea cu echipamente a unui laborator de chimie al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu. Cei care doresc să se întâlnească totuşi cu voluntarii, o pot face în weekend, la Căsuța Fercirii amenajată pe Corso.
23 Decembrie 2020, 12:30
Casa de Cultură Marghita are o hartă tactilă pentru orientarea persoanelor nevăzătoare
Știri Bihor
Casa de Cultură Marghita are o hartă tactilă pentru orientarea persoanelor nevăzătoare în interiorul instituției. Aceasta utilizează atât alfabetul Braille cât și Scripor, care este denumit și Alfabetul Culorilor și a fost creat de un clujean cu scopul de a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere să înțeleagă formele și culorile. Harta tactilă a fost prezentată săptămâna trecută în fața mai multor oficiali, între care și primarul orașului.
20 Decembrie 2020, 11:15
Un copil care era să se înece a fost salvat de un antrenor la Bazinul Crişul din Oradea
Știri Oradea
Intervenţia rapidă a unui antrenor a făcut ca viaţa unui copil de 13 ani să fie salvată, joi după amiază, la Bazinul Acoperit "Crişul" din Oradea. Din câte se pare, copilului i s-ar fi făcut rău în apă și era să se înece, dar a fost salvat de antrenorul care i-a făcut imediat manevre de resuscitare, după cum spun medicii.
17 Decembrie 2020, 20:50
Elevi de la Liceul German din Oradea au donat alimente şi dulciuri pentru copiii dintr-un orfelinat
Educatie
Chiar dacă toate lecţiile le ţin online, elevii din clasa a IX-a de la Liceul German „Friedrich Schiller” au găsit un motiv foarte bun să se întâlnească „offline”: au dus donaţii la un centru de plasament din Oradea.
17 Decembrie 2020, 13:55
The Spot Oradea te invită să faci o faptă bună! Centrul de tineret adună donaţii pentru copiii şi adulţii nevoiaşi
Jos pălăria
Crăciunul este aproape, iar în jurul nostru sunt multe persoane care au nevoie de un mic ajutor, pentru a fi mai fericiţi. Centrul de Tineret The Spot Oradea, alături de partenerii săi, organizează două colecte speciale, una pentru elevii care frecventează Centrul de Zi administrat de DASO, iar alta pentru persoanele fără adăpost care merg la Centrul de Noapte din Oradea. Doritorii pot dona cadouri sau bani.
15 Decembrie 2020, 12:00
Fii tu Moş Crăciun! Banca pentru Alimente Oradea colectează alimente şi cadouri pentru copiii şi adulţi sărmani din Bihor
Jos pălăria
Banca pentru Alimente Oradea, organizaţia care în primele 9 luni de activitate a distribuit peste 400 de tone de alimente către 18.000 de persoane aflate în situații vulnerabile sau afectate de criza COVID-19, organizează o colectă special de Crăciun. Asociaţia are urne în magazinele Lidl şi Metro din Oradea, unde bihorenii pot dona alimente neperisabile, dulciuri şi jucării.
Asociația pentru micuțul Noel a inițiat o nouă campanie pentru ajutorarea copiilor nevoiași. Cum poți ajuta
Știri Bihor
Asociația pentru micuțul Noel a lansat o nouă campanie de strângere de fonduri atât pentru Ștefan, băiețelul din Oradea, bolnav de SMA1, cât și pentru copiii nevoiași din Bihor. Cei care doresc să sprijine acțiunea caritabilă sunt rugați să doneze 50 de lei, din care 20 de lei vor fi folosiți pentru a completa cadourile pregătite de voluntari cu rechizite și dulciuri, iar ceilalți 30 de lei pentru familia lui Ștefan. 
11 Decembrie 2020, 19:18
'Moşul' poliţist: Un agent din Oradea a ajutat patru copii nevoiaşi şi vrea să continue faptele bune
Știri Bihor
Un poliţist din Oradea a reuşit să mobilizeze sute de persoane să doneze alimente, jucării, haine şi mobilier unei familii cu patru copii, din comuna Cetariu, care avea nevoie de ajutor. Datorită numărului mare de pachete şi mesaje primite, Sebastian Drimbe vrea să ajute acum şi alte familii nevoiaşe din judeţ.
10 Decembrie 2020, 20:50
Ajută-l pe Ștefan: Decorațiuni de Crăciun în scop caritabil, la ERA Park Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Până de Crăciun, voluntarii Asociaţiei pentru micuţul Noel se vor afla la centrul comercial ERA Park Oradea, unde pun în vânzare decoraţiuni de Crăciun realizate chiar de ei. Banii adunaţi vor ajuta la strângerea sumei uriaşe de 2,1 milioane de dolari, necesare pentru cumpărarea tratamentului Zolgensma, ce îl poate ajuta pe Ştefan, un băieţel din Oradea, să lupte cu Amiotrofia spinală de tip 1.
09 Decembrie 2020, 21:55
Bihoreanul George Bologan, avansat la cel mai înalt grad diplomatic al României
Știri Bihor
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind acordarea gradului diplomatic de ambasador bihoreanului George Bologan. Este cel mai înalt și prestigios grad din diplomaţia românească. Bologan, originar din Sânmartin, deţine funcţia de ambasador al României în Italia din 2016.
09 Decembrie 2020, 19:21
Un tânăr bihorean în scaun cu rotile vrea să participe la Jocurile Paralimpice. Cum îl puteţi ajuta (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Florin Mihuţ, un tânăr bihorean în vârstă de 25 de ani, ţintuit într-un scaun cu rotile, are nevoie de ajutor pentru a-şi cumpăra o bicicletă specială care se conduce cu mâinile. Cu o astfel de bicicletă, a cărei costuri se ridică la peste 11.000 de euro, tânărul vrea să participe la Jocurile Paralimpice din 2024 de la Paris.
08 Decembrie 2020, 19:07
Cinci cadre medicale din Oradea, decorate de președintele Iohannis cu Ordinul Meritul Sanitar. Află cine sunt!
Știri Bihor
„Recunoștință și profund respect”. Cinci cadre medicale din Oradea au fost decorate, marți, de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler, „pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19”.
01 Decembrie 2020, 19:32
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON