URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doi necăjiți din Bihor au devenit primii români pe care justiția noastră i-a condamnat la închisoare, ce-i drept cu amânare, pentru că în 2021 și-au retras copiii de la școala din Bratca. Cazul a ajuns în instanță după ce școala a anunțat Poliția și DGASPC, iar Parchetul Aleșd i-a inculpat pentru împiedicarea dreptului la educație.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru cine veți vota pentru a ocupa funcția de primar al Oradiei, la alegerile din 9 iunie?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.

Jos pălăria

Zâmbiți, vă rog! O gașcă de clovni a adus zâmbete și baloane în centrul Oradiei (FOTO)
Timp liber
Centrul Oradiei s-a animat, duminică la prânz, când un grup de clovni veseli și colorați au pornit în marș, din Piața Unirii spre piațeta Crișul, însoțiți de copiii întâlniți pe drum. Purtătorii de nas roșu sunt voluntari în fiecare zi pentru copiii internați în spitale, iar duminică au marcat sărbătoarea internațională a clovnilor.
26 Mai 2024, 14:40
„Marșul nasului roșu”: clovni și voluntari vor aduce culoare și veselie în centrul Oradiei
Jos pălăria
„Marșul nasului roșu” va avea loc duminică, 26 mai, când voluntarii și clovnii din Trupa „Prieteni pentru un zâmbet” a Asociației Caritas Eparhial Oradea vor traversa centrul urbei într-un marș vesel, colorat și vocal. Evenimentul stradal se va desfășura cu începere de la ora 12, pe traseul Piața Unirii (statuia Regele Ferdinand I) - strada Republicii - Magazinul Crişul.
24 Mai 2024, 15:30
„Cursa de rățuște”: 4.000 de figurine vor fi lansate în 1 iunie, pe apele Crișului Repede din Oradea
Știri Bihor
În cadrul evenimentului „Cursa de rățuște”, 4.000 de figurine de acest fel vor fi lansate simultan pe apa Crișului Repede, din zona Podului Intelectualilor, sâmbătă, 1 iunie. Rățuștele pot fi adoptate de cei care doresc să participe la acțiune, care este una caritabilă, figurinele vor fi numerotate și se vor „întrece” într-o competiție la finalul căreia primele 50 vor fi premiate.
22 Mai 2024, 13:41
Profesoară a Facultății de Arte din Oradea, premiată în Polonia
Educatie
Artista și profesoara din Oradea Mihaela Tătulescu a fost premiată, pentru a doua oară, la un concurs de artă contemporană din orașul polonez Przemyśl. Lucrarea de pictură laureată în acest an, „Cădere liberă”, i-a adus oportunitatea de a avea o expoziție personală într-un palat din Polonia.
20 Mai 2024, 19:00
Ziua Încrederii, la Liceul Ortodox din Oradea: Elevii au fost profesori pentru o zi, ca să capete încredere în ei (FOTO)
Educatie
Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea a adoptat o metodă interesantă pentru a crește încrederea elevilor în propriile puteri: i-a transformat pentru o zi în profesori, dându-le ocazia să le împărtășească tuturor colegilor noțiuni din curriculumul școlar, dar și privitoare la pasiunile lor. Activitatea a făcut parte din Școala Încrederii, un program național marcat pentru al treilea an consecutiv în această unitate de învățământ.
20 Mai 2024, 17:46
Au purtat Flacăra Speranței prin Oradea! (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Aproximativ 30 de persoane, unele cu nevoi speciale și susținători, au alergat, sâmbătă după amiază prin centrul Oradiei, ducând în mâini Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, pentru a marca Jocurile Naţionale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România, care se desfășoară timp de câteva zile la Oradea.
18 Mai 2024, 19:26
'Speranţă şi credinţă': Familii izolate din Bihor au primit daruri din partea aventurierilor cu maşini off-road (FOTO)
Știri Bihor
Sărbătoarea Paştelui nu înseamnă doar cozonaci, odihnă şi ouă colorate, ci şi solidaritate şi compasiune faţă de cei în nevoie. Membrii Asociaţiei West Alpine Off Road au colindat, zilele trecute, zonele izolate din Munţii Apuseni pentru a aduce zâmbete pe buzele copiilor şi adulţilor care trăiesc în locuri greu accesibile.
06 Mai 2024, 15:08
10 elevi, 10 premii pentru Bihor la olimpiada națională de geografie. Județul este pe locul 2 în țară, în urma rezultatelor (FOTO)
Educatie
Bihorul a avut o echipă de 10 la Olimpiada Națională de Geografie, recent încheiată la Constanța. Toți cei 10 elevi calificați au obținut premii, iar județul s-a clasat pe locul doi național, în urma acestor rezultate.
03 Mai 2024, 19:42
Liceeni olandezi, voluntari în Bihor: În loc de sejururi de vis, au ales să facă bine! (FOTO)
Știri Bihor
În loc să aleagă destinaţii de vis, în locuri turistice cunoscute, un grup de liceeni olandezi au ales să îşi petreacă săptămâna dedicată excursiilor cu clasa în Bihor, ajutându-i pe cei în nevoie. 13 elevi ai gimnaziului Melanchthon de Blesewic din Olanda au făcut voluntariat în Oradea şi împrejurimi, preparând hrana pentru sărmani, spriinind bolnavii şi jucându-se cu copiii orfani.
03 Mai 2024, 18:05
Boxeri darnici: Mai mulți sportivi au donat o bandă de alergat unei secții de recuperare din Spitalul Județean (FOTO)
Știri Bihor
Sportivii clubului Basti Box din Oradea au donat, marţi, unei secţii de recuperare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, o bandă de alergat cumpărată din banii pe care i-au adunat în ultimele două săptămâni.
02 Mai 2024, 11:40
Bravo, Alex! Un elev din Oradea s-a calificat la olimpiada europeană de geografie, unde anul trecut a luat locul I
Educatie
Alex Topai, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Onisifor Ghibu, s-a calificat marți la Olimpiada Europeană de Geografie, obținând un loc fruntaș la olimpiada națională și trecând cu brio de proba de baraj pentru calificarea la competiția ce va avea loc la Belgrad. Anul trecut, liceanul a luat locul I la același concurs european.
Profesorii au făcut chetă ca o elevă romă din Bihor să meargă la olimpiadă și ea s-a întors cu locul I. Județul are cinci premianți la limba romani 
Educatie
Dintre cei șase elevi bihoreni calificați la Olimpiada Națională de Limba Rromani, ajunsă la a 23-a ediție, cinci s-au întors acasă cu premii. Rezultatele sunt cu atât mai lăudabile cu cât unii dintre elevi provin din familii modeste, fiind copiii unor părinți fără prea multă școală. De altfel, pentru una dintre elevele care au obținut premiul I la olimpiadă, profesorii au făcut chetă, ca să aibă toate cele necesare pentru deplasarea la olimpiadă, iar o altă elevă a mărturisit că își dorește să fie prima din familia ei care termină liceul.
Doi liceeni din Oradea, pe podium la Olimpiada de Robotică din Grecia (FOTO)
Educatie
Doi liceeni din Oradea au reuşit să obţină locul II într-o probă a Olimpiadei de Robotică din Grecia, care s-a desfăşurat în weekend în oraşul Heraklion.
29 Aprilie 2024, 12:05
Orădeanul Alex Creț a obținut bronzul la Campionatul European de Judo și este cu un pas mai aproape de Jocurile Olimpice (FOTO)
Știri Sportive
Sportivul orădean Alex Creț a câștigat medalia de bronz la Campionatul European de Judo, desfășurat la Zagreb. Concurând la categoria 90 kg masculin, Creț a avut un parcurs perfect în grupa B, iar în semifinale a fost învins de cel care avea să devină campion european. Cu victoria de acum, Alex Creț este mai aproape de calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
28 Aprilie 2024, 12:49
Părintele tuturor: De 25 de ani, un preot din Oradea îngrijește bolnavi, orfani și oameni sărmani pe care nimeni nu îi ajută (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De 25 de ani, Laurențiu Lazăr alină bolnavii, hrănește sărmanii, se îngrijește de orfani, pe scurt acordă ajutor oricui are nevoie, atunci când nimeni n-o mai face. La cea mai recentă Gală a Excelenței în Asistența Socială din România, un eveniment anual organizat în București, preotul ortodox a primit premiul pentru asistentul social al anului în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități. O distincție pe care, fără dubiu, a meritat-o.
Andrei ne provoacă iar! Un elev din Oradea strânge cărți pentru biblioteca unei școli de la țară
Educatie
Pasionat de lectură și convins că toți elevii trebuie să aibă acces nestingherit la cărți, Andrei Popovici, un elev de clasa a VII-a din Oradea, a lansat o campanie prin care strânge volume deja citite, pentru a le dona unei școli din mediul rural. „Provocarea lui Andrei” este la a treia ediție, micuțul orădean colectând deja peste 1.800 de cărți care au ajuns în biblioteci de la țară.
24 Aprilie 2024, 10:35
Școala „verde”: Proiect de grădină urbană în curtea Liceului German Friedrich Schiller din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
Un inedit proiect ecologist a demarat, săptămâna trecută, la Liceul German Friedrich Schiller. Cu finanțare de la Fundația pentru Parteneriat, asociația orădeană Ecotop va amenaja, alături de elevi și profesori, o grădină urbană în curtea școlii, dezvăluindu-le tehnicile permaculturii. 
Școala din Luncșoara, renovată de un ONG. Vedeta Mihaela Tatu a fost invitată să o inaugureze, la finalul șantierului (FOTO)
Educatie
După aproape un an de zile de șantier, cei peste 120 de elevi care frecventează școala din Luncșoara, comuna Aușeu, învață acum în spații moderne. Clădirea a fost renovată de Asociația BookLand, care și-a făcut un scop din reabilitarea școlilor de la sate, iar la finalul lucrărilor a fost invitată la sărbătoarea inaugurării vedeta de televiziune Mihaela Tatu.
Pentru Oradea curată: Elevi de la patru colegii din oraș au adunat gunoaiele din centru (FOTO)
Educatie
Malul Crișului Repede, în centrul Oradiei, și parcurile Brătianu și 1 Decembrie sunt acum locuri mai curate, datorită unor liceeni. 70 de elevi de la Colegiile Emanuil Gojdu, Mihai Eminescu, Iosif Vulcan și Aurel Lazăr au făcut, voluntar, curățenie.
Împreună hrănim speranța: Colectă de alimente în marile magazine din Bihor, pentru cei mai vulnerabili semeni
Știri Bihor
Așa cum obișnuiește în preajma marilor sărbători, Banca pentru Alimente Oradea dă startul unei colecte pentru copiii din centre de zi și de plasament, familii sărace, vârstnici din cămine și alți semeni în situații dificile. Între 19 și 21 aprilie, bihorenii vor putea dona alimente neperisabile în cutii anume amplasate în magazinele Lidl, Penny, Auchan și Kaufland.
18 Aprilie 2024, 10:30
Poftă de excelență: Platforma carne-online.ro a Distri Fresh International Oradea, cel mai căutat e-shop de profil din România (FOTO)
Jos pălăria
Platforma carne-online.ro, prin care Distri Fresh International Oradea livrează cărnuri, mezeluri și brânzeturi fine, a devenit cel mai căutat e-shop de profil din România. În primul an de la lansare, platforma a onorat peste 2.000 de comenzi pentru profesioniștii HoReCa, gurmanzi și organizatori de evenimente, iar în curând Distri Fresh pregătește pentru orădeni un show dedicat pizzei, toate preparatele urmând să fie oferite publicului.
15 Aprilie 2024, 12:11
„Artist universal”: Fotograful orădean Ovi D. Pop a primit premiul Leonardo Da Vinci, pentru activitatea lui internațională (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Cel mai premiat artist fotograf din România, orădeanul Ovi D. Pop, a primit o nouă distincție cu care se poate lăuda: premiul internațional Leonardo Da Vinci, acordat de o fundație din Milano, Italia, pentru artiști din lumea întreagă. Ovi D. Pop a fost omagiat pentru activitatea lui internațională, fiind un fotograf premiat în toată lumea. Când și-a ridicat premiul, artistul a amuzat audiența, spunând că a avut un „semn” prevestitor pentru această distincție: în Oradea, locuiește pe strada... Leonardo Da Vinci.
Jos pălăria: Lalelele înconjoară clădirea Colegiului Onisifor Ghibu din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
După Parcul Libertății, grădina Palatului Baroc și scuarurile din jurul Catedralei Sf. Nicolae, Oradea s-a mai ales cu un nou aliniament frumos de lalele. În jurul Colegiului Onisifor Ghibu, din Nufărul, au înflorit zeci de lalele plantate de elevi și profesori.
09 Aprilie 2024, 19:31
Studenți orădeni, calificați în semifinala unui concurs cu miză mare: câștigătorii vor primi o finanțare de jumătate de milion de euro!
Educatie
Două echipe formate din studenți orădeni s-au calificat în semifinala „hackthonului” Innovation Labs – Timișoara 2024, un eveniment dedicat tinerilor dornici să dezvolte soluții tehnologice. Miza competiției este mare, deoarece câștigătorii vor primi o investiție de 500.000 de euro pentru inovația propusă.
06 Aprilie 2024, 17:23
Jos pălăria: Grădinile unor blocuri din Oradea, amenajate cu dragoste (FOTO)
Jos pălăria
Primăvara se vede cu ochiul liber în grădinile unor blocuri din Oradea. Grație unor locatari preocupați și harnici, în jurul mai multor imobile din Ioșia, pe străzi precum Cazaban sau Henrik Ibsen înfloresc numeroase lalele, narcise și zambile, dar și iriși ori albăstrele.
„O pădure de la zero”, în Bihor: Atmosferă de festival la o acțiune de plantare cu 2.000 de voluntari (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Vremea a ținut cu cei aproximativ 2.000 de voluntari, care s-au adunat sâmbătă dimineața la marginea satului Felcheriu din comuna Oșorhei pentru a planta cei 20.000 de puieți necesari pentru a obține „O pădure de la zero”, iar la final s-au bucurat de bogracs, bere și un concerte surpriză, într-o atmosferă de festival. 
Concert de muzică sacră, duminică, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea
Timp liber
Duminică, de la ora 19, va avea loc concertul de muzică sacră, „Bucură-te, cea plină de har!”, susținut de Corul „Buna Vestire - Francisc Hubic”, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea.
22 Martie 2024, 13:30
Asistentul social al anului: Preotul Laurențiu Lazăr, premiat la Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială
Știri Bihor
Preotul ortodox Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea, care îngrijește persoane cu dizabilități, a primit premiul pentru asistentul social în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, la Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială. „Am un sentiment de recunoștință față de colegii cu care lucrez și care au conturat tot acest orizont de succes”, a declarat Lazăr.
20 Martie 2024, 12:21
Mici, dar harnici: Elevii de la Școala Bălcescu au făcut curățenie pe malul Crișului (FOTO)
Jos pălăria
50 de elevi de clasa I de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu și învățătoarele lor au făcut curățenie, luni dimineață, pe malul drept al Crișului Repede. Micuții au adunat gunoaiele din zona verde, devenind un exemplu pentru cei mai mari dintre orădeni.
18 Martie 2024, 18:30
Echipa perfectă: O adolescentă de 14 ani și bunicul ei sunt voluntarii care mențin curat Parcul Libertății din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
„Nu înțeleg de ce sunt mucuri de țigară aruncate pe jos, chiar lângă coșul de gunoi”, zice Tina, nedumerită. Adolescenta de 14 ani, cu părul de culoarea castanelor și ochelari cu ramă transparentă, și-a pus mănușile de cauciuc pe mâini și adună, meticulos, fiecare mizerie care n-ar trebui să „decoreze” iarba ori aleile din Parcul Libertății. 
 1  3 4 5  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5851 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON