URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Timp liber

În această săptămână, bihorenii sunt invitaţi la Cinema Palace, unde vor putea viziona cel mai recent film al regizorului salontan Marian Crișan, Berliner, la premiera spectacolului „Genul Acuzativ” al trupei Iosif Vulcan la Teatrul Regina Maria, ori la expoziții deschise la mai multe instituții de cultură din Oradea. De asemenea, la Teatrul Szigligeti vor avea loc ultimele spectacole care se vor mai juca în studioul din Palatul Sonnenfeld, iar pe pagina de Facebook MA hub va avea loc un live stream de muzică jazz și funk mixate online de un DJ. 
01 Martie 2021, 12:39
Creatorul serialului 'Las Fierbinţi' semnează cel mai nou spectacol al Teatrului din Oradea. Când îl poţi vedea
Timp liber
Teatrul Regina Maria anunţă o nouă premieră, cea a spectacolului "Genul Acuzativ", scris şi regizat de Mimi Brănescu, cunoscut mai ales datorită faptului că a creat popularul serial "Las Fierbinţi". Cum Oradea a reintrat în scenariul galben, deci poate fi folosită doar 30% din capacitatea sălii, "Genul acuzativ" va avea trei reprezentaţii consecutive cu titlu de premieră, au transmis reprezentanţii Teatrului Regina Maria.
02 Martie 2021, 20:45
Unde ieşim săptămâna asta, în Oradea: 'Berliner', noul film al lui Marian Crişan, rulează la cinema
Timp liber
În această săptămână, bihorenii sunt invitaţi la Cinema Palace, unde vor putea viziona cel mai recent film al regizorului salontan Marian Crișan, Berliner, la premiera spectacolului „Genul Acuzativ” al trupei Iosif Vulcan la Teatrul Regina Maria, ori la expoziții deschise la mai multe instituții de cultură din Oradea. De asemenea, la Teatrul Szigligeti vor avea loc ultimele spectacole care se vor mai juca în studioul din Palatul Sonnenfeld, iar pe pagina de Facebook MA hub va avea loc un live stream de muzică jazz și funk mixate online de un DJ. 
01 Martie 2021, 12:39
Studioul Szigligeti din Oradea se închide, din cauza lucrărilor de reabilitare a Palatului Sonnenfeld    
Timp liber
Studioul Szigligeti, unde în prezent actorii şi dansatorii Teatrului maghiar fac repetiţii și susțin spectacole, se va închide de săptămâna viitoare, ca urmare a lucrărilor de renovare a Palatului Sonnenfeld, care îl găzduiește. Pe de altă parte, biroul de presă al instituţiei culturale anunță şi că în 1 martie se va deschide încă o casiere de bilete, lângă Teatrul Arcadia.
28 Februarie 2021, 14:00
La 'Berliner' te simţi salontan. Cel mai nou film al lui Marian Crişan poate fi văzut în Oradea, la Cinema Palace (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul TV
Un tractorist salontan ajunge piesa cheie în campania electorală dusă de un politician cu probleme penale care speră să fie ales europarlamentar pentru a căpăta imunitate. Cel mai nou film al premiatului regizor salontan Marian Crişan a debutat în cinematograful orădean sâmbătă seara, cu două proiecţii de gală, în prezenţa regizorului şi a câtorva dintre actori. 
28 Februarie 2021, 09:00
Lecţia de istorie: Un director de şcoală din Bihor a lansat o carte despre organizarea teritorială în România comunistă
Știri Bihor
Pasionaţii de istorie, dar nu numai, sunt invitaţi să citească un nou studiu despre felul în care era organizată România, din punct de vedere administrativ-teritorial, în perioada comunistă. Profesorul de istorie Lucian Ropa, totodată director al Liceului Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş, a lansat recent o carte pe această temă, care poate fi găsită în bibliotecile publice. Printre altele, cititorii vor afla care a fost modelul sovietic de organizare, când au apărut judeţele, aşa cum le ştim astăzi, şi cum a fost înfiinţată Regiunea Autonomă Maghiară, o premieră pentru istoria ţării.
25 Februarie 2021, 17:58
Târg cu brânzeturi, sucuri de fructe, miere și legume, în weekend, la Oradea
Timp liber
Asociația Agricultorilor din Valea Ierului organizează un nou târg de produse tradiționale, care va avea loc în Parcul Magnolia din cartierul Rogerius în weekend. Micii producători agricoli și meșterii populari vor aduce în parc mai multe tipuri de brânzeturi, sucuri de fructe, miere, turtă dulce, murături de casă, fructe și legume sau bulbi de flori, produse chiar de ei în gospodărie.
25 Februarie 2021, 16:00
Asociația avocatului Herchi preia cărțile sucursalei Dacia a Bibliotecii Județene, pe care va continua să o țină deschisă
Timp liber
Consiliul Județean a aprobat, cu unanimitate de voturi, transferarea prin donație către un ONG a celor 22.340 de volume existente în sucursala din Bulevardul Dacia a Bibliotecii Județene, desființată în urma unei hotărâri adoptate la finele anului trecut. Președintele Ilie Bolojan a explicat că Asociația Biblioteca Virtuală Elit, a avocatului orădean Ștefan Herchi, va continua să asigure activitatea timp de cel puțin 5 ani, iar BIHOREANUL a aflat detalii despre această inițiativă.
25 Februarie 2021, 13:08
Premieră la Teatrul Regina Maria: 'Preludiu cu fugă', un spectacol de teatru absurd
Timp liber
Sala Arcadia va găzdui duminică prima reprezentaţie a spectacolului de teatru absurd "Preludiu cu fugă". Producţia are la bază piesa cu acelaşi nume scrisă de Ion Bogdan Martin şi este una dintre câştigătoarele Concursului de creaţie dramatică din 2020, organizat de Teatrul Regina Maria.
25 Februarie 2021, 10:10
'Despre frumosul cotidian și celest': Concert coral a cappella la Oradea
Timp liber
Concertul a cappella „Despre frumosul cotidian și celestˮ, susținut de Corul Filarmonicii și dirijat de Lászlóffy Zsolt, va avea loc joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a instituției orădene, și va cuprinde lucrări importante semnate de compozitori celebri.
24 Februarie 2021, 17:13
'Duduile care apărau cu sabia în mână memoria lui Iosif Vulcan' s-au înşelat: Revista Familia, relansată în prezenţa a peste 100 de prieteni (FOTO / VIDEO)
Revista Familia
Librăria Cărtureşti din Lotus Center a fost plină marţi seară, la lansarea primului număr din noua serie a revistei de cultură Familia, inaugurată după integrarea administrativă a redacţiei în structura de personal a Bibliotecii Judeţene, conform unei hotărâri a Consiliului Judeţean din decembrie. Sub direcţia lui Mircea Pricăjan, noul redactor-şef, ambiţia Familiei este să fie mai tânără, mai vie, mai dinamică, fără a coborî ştacheta calităţii.
'Berliner' la Oradea. Două proiecţii în prezenţa echipei, la Cinema Palace (VIDEO)
Timp liber
Berliner, cel mai nou film semnat de Marian Crişan va putea fi văzut în premieră la Cinema Palace Oradea din 27 februarie, iar spectatorii primelor două proiecţii (de sâmbătă, respectiv duminică seara) se vor putea întâlni cu echipa care a realizat pelicula.
23 Februarie 2021, 16:09
Despre iubire... Clubul Toastmasters Oradea organizează o ședință online de Dragobete
Timp liber
Clubul Toastmasters Oradea, unde membrii învață să devină oratori mai buni, îi invită pe doritori la o ședință specială pe Zoom, de Dragobete. La evenimentul online va lua parte și președintele Toastmaster International, americanul Richard E. Peck.
23 Februarie 2021, 14:00
Unde ieşim săptămâna asta, în Oradea: Revista Familia îşi lansează cu public noul număr şi noul site
Timp liber
În această săptămână, bihorenii sunt invitaţi la lansarea noului număr, dar şi a noului site al Revistei Familia, la un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Crişana de Dragobete, ori la mai multe spectacole de teatru. De asemenea, la Filarmonică va avea loc un concert coral, iar în Oradea sunt deschise mai multe expoziţii. 
22 Februarie 2021, 12:03
Despre 'Invizibili': Teatrul orădean pregăteşte un spectacol despre şi pentru adolescenţi, pe care-l pot 'croi' chiar aceştia 
Timp liber
Teatrul orădean pregăteşte un spectacol despre şi pentru adolescenţi, pe care-l pot "croi" chiar aceştia. Organizatorii aşteaptă poveşti despre provocările cu care se confruntă liceenii, ce vor fi predate mai departe Elisei Wilk, un dramaturg premiat pe mai multe continente, care va scrie piesa de teatru.
20 Februarie 2021, 17:44
'Blind date with a book'. Ce propun 'salvatorii de cărţi' din Oradea pentru Dragobete (FOTO)
Timp liber
De Dragobete, Asociaţia Salvatorii de cărţi, fondată de doi tineri orădeni care recuperează volume aruncate la gunoi şi le oferă comunităţii, le propune bihorenilor să facă un cadou inedit persoanei iubite. Voluntarii îi vor aștepta pe curioşi la centrul comercial Era Park, unde vor pregăti circa 500 de cărți cu tiluri ascunse, împachetate de Dragobete, care pot fi luate în schimbul unei donații simbolice.
19 Februarie 2021, 15:52
Haideţi la teatru! ERA Park Oradea vă invită la 'Poveşti populare ruseşti' (FOTO)
Timp liber
Centrul comercial ERA Park Oradea dă start spectacolelor de teatru din acest an, astfel că sâmbătă, 20 februarie, îi invită pe cei mici la "Poveşti populare ruseşti". Evenimentul se va derula începând cu ora 11, în sala de evenimente a complexului.
18 Februarie 2021, 19:37
Premiera spectacolului 'Şarpele în iarbă', pe scenă: Trei actriţe vor juca într-un thriller psihologic, la Sala Arcadia din Oradea
Timp liber
Teatrul Regina Maria îi invită pe orădeni la spectacolul "Şarpele în iarbă", un thriller psihologic a cărui premieră a avut loc în vara anului trecut online, iar acum a fost adaptat pentru scena sălii Arcadia. Locurile la prima reprezentație au fost ocupate, dar curioşii sunt aşteptaţi duminică la cea de-a doua.
18 Februarie 2021, 15:39
'Berliner', cel mai nou film al lui Marian Crişan, din 23 februarie în cinematografe
Magazin
Echipa de producţie a filmului "Berliner" - cel mai recent proiect al regizorului salontan Marian Crişan - a anunţat că pelicula ajunge în cinematografe, putând fi văzută începând din 23 februarie. "Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci cand se apropie alegerile", a spus regizorul.
18 Februarie 2021, 10:15
'Calea soţilor': Cum îi invită Episcopia Romano-Catolică pe orădeni să-şi aprofundeze relația de iubire (FOTO)
Timp liber
Orădenii căsătoriţi, dar şi cei care urmează să devină soţ şi soţie sunt invitaţi în grădina Palatului Baroc din Oradea a Episcopiei Romano-Catolice pentru a trece pe "Calea soţilor". Aceştia vor parcurge 16 staţiuni care surprind teme de meditaţie asupra căsătoriei şi a vieţii în doi. 
16 Februarie 2021, 09:45
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Lista spectacolelor, expozițiilor și filmelor din oraș
Timp liber
Săptămâna aceasta, actorii Teatrului Regina Maria vor juca mai multe spectacole între care comedia neagră "Moştenirea norocului". De asemenea, la muzeele din oraş sunt deschise mai multe expoziţii interesante.
15 Februarie 2021, 11:04
Concerte pentru îndrăgostiți la Filarmonica de Stat din Oradea
Timp liber
Classic Love Songs, a cincea ediție a concertului de Valentine’s Day, le propune îndrăgostiților un program cu piese celebre de Beatles, Edith Piaf, Goran Bregovic și alții, pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea, joi, de la ora 19. Datorită numărului mare de doritori, concertul va fi reluat vineri, de la aceeași oră.
09 Februarie 2021, 21:29
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Slalom printre restricții...
Timp liber
Săptămâna aceastae facem din nou slalom printre restricțiile impuse de pandemie. Vestea bună e că avem cu ce ne delecta: piese de teatru și spectacole ale Filarmonicii cu publicul în sală, expoziții inedite, dar și filme bune la cinematograf.
08 Februarie 2021, 14:56
'Invizibili'. La Oradea se pregăteşte un spectacol despre problemele adolescenţilor 
Timp liber
Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi Teatrul Regina Maria Oradea desfăşoară în prima jumătate a anului 2021 un proiect interesant, numit "Invizibili", şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. "Este un proiect care îşi propune să vorbească despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor", au transmis organizatorii. 
03 Februarie 2021, 16:11
The American Dream pe scena orădeană, cu dirijorul Lorenzo Moroni
Timp liber
„Visul american” va prinde viață pe scena Filarmonicii Oradea, joi, de la ora 19, sub bagheta dirijorului Lorenzo Moroni, prin piese celebre semnate de Frank Sinatra, Scott Joplin sau John Kander, în interpretarea Ansamblului de Suflători.
03 Februarie 2021, 15:02
Aeroclubul 'Smaranda Brăescu' din Oradea aşteaptă înscrieri pentru cursurile de planorism şi paraşutism (FOTO)
Timp liber
Aeroclubul teritorial "Smaranda Brăescu" din Oradea primeşte înscrieri pentru cursurile de planorism şi paraşutism până pe 7 februarie. La fel cum se întâmplă şi în alte filiale care aparţin Aeroclubului României, cursurile sunt gratuite (în limita locurilor disponibile) pentru persoanele cu vârste între 15 şi 23 de ani. 
02 Februarie 2021, 16:47
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Ziua și spectacolul de teatru!
Timp liber
În această săptămână, iubitorii de teatru au de unde alege. Aproape în fiecare zi, Teatrul Regina Maria are programat un spectacol, la fel cum vor urca pe scenă de mai multe ori şi actorii Teatrului Szigligeti. La Filarmonică, melomanii sunt invitaţi la "The American Dream", iar clubul Now Dance invită domnişoarele şi doamnele pasionate de dans la un curs gratuit. 
01 Februarie 2021, 10:15
Concert simfonic în sala Filarmonicii. Solistul, elev la Liceul de Arte
Timp liber
Concertul de joi al Filarmonicii din Oradea îl are în prim plan pe solistul Ilisz Dominik, elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte. În program sunt incluse lucrări de Beethoven și Haydn, iar dirijor va fi Janko Zsolt.
27 Ianuarie 2021, 20:55
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Vezi lista evenimentelor și a expozițiilor deschise
Timp liber
Săptămâna aceasta orădenii au la dispoziție mai multe expoziții de artă fotografică, istorie și științe naturale, spectacole de teatru, din care unul de improvizație, dar și un tur ghidat al muzeelor Aurel Lazăr, Casa Darvas la Roche și cel al Istoriei Evreilor. 
25 Ianuarie 2021, 10:27
Filarmonica Oradea își așteaptă melomanii la un nou concert
Timp liber
Joi, de la ora 19, porțile Filarmonicii de Stat se vor deschide pentru un nou concert simfonic. De această dată, iubitorii de muzică cultă se vor putea bucura de compozițiile lui W.A. Mozart și J.S. Bach, pe acordurile viorilor lui Vlad Răceu și Nagy Kalman.
20 Ianuarie 2021, 20:21
Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: Carte surpriză, învelită în ziar, în Parcul Libertăţii
Timp liber
În această săptămână, în Oradea sunt programate mai multe spectacole de teatru, dar şi un eveniment interesant numit "Books in newspaper". De asemenea, sunt deschise mai multe expoziţii la muzeele şi galeriile din oraş.
18 Ianuarie 2021, 11:51
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0535 RON
  • 1 EUR = 4.8747 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON