URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Timp liber

În această săptămână, orădenii sunt invitaţi la spectacole de teatru în aer liber, la Cetate, precum şi la un concert al Filarmonicii, în curtea Palatului Baroc. De asemenea, curioşii pot vedea o serie de expoziţii interesante la Muzeul Oraşului Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor.
29 Iunie 2020, 09:01
Muzeul Țării Crișurilor a expus și a premiat lucrările înscrise în concursul de creativitate pentru copii „Oul de Paște” (FOTO)
Timp liber
La mai bine de două luni după marcarea Sărbătorii Paștelui, concursul de creație pentru copii „Oul de Paște” și-a atins finalitatea: premierea participanților și expunerea lucrărilor. Concursul de creativitate a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.
02 Iulie 2020, 19:45
Serenade pe-nserat, azi, în curtea Palatului Baroc
Timp liber
Un nou concert simfonic susţinut de Filarmonica de Stat Oradea va avea loc în curtea Palatului Baroc, astăzi, de la ora 19.30. Programul cuprinde serenade compuse de A. Dvořák şi P. I. Ceaikovski, iar la pupitrul dirijoral se va afla Horváth József.
02 Iulie 2020, 10:54
'Șarpele în iarbă': Premieră a trupei Iosif Vulcan transmisă online. Cum poţi să o vezi (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Pandemia de Covid face ca Teatrul Regina Maria să aibă şi altfel de premiere decât cele cu care şi-a obişnuit publicul. Astfel, noul spectacol al trupei Iosif Vulcan, "Şarpele în iarbă", după o piesă scrisă de dramaturgul britanic Alan Ayckbourn, va fi disponibil online, pe Youtube. Este pentru prima oară când o premieră a actorilor orădeni este prezentată în acest fel. 
01 Iulie 2020, 16:01
Unde ieşim săptămâna asta, în Oradea: Teatru în Cetate şi expoziţii interesante la muzee
Timp liber
În această săptămână, orădenii sunt invitaţi la spectacole de teatru în aer liber, la Cetate, precum şi la un concert al Filarmonicii, în curtea Palatului Baroc. De asemenea, curioşii pot vedea o serie de expoziţii interesante la Muzeul Oraşului Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor.
29 Iunie 2020, 09:01
Spectacole în Cetatea Oradea: Teatrul Szigligeti îşi aşteaptă publicul în aer liber
Timp liber
Din luna iulie, Teatrul Szigligeti îşi reia seria spectacolelor cu public, de data aceasta în aer liber, la Teatrul de Vară din Cetatea Oradea. Printre primele piese ce pot fi văzute „pe viu” se află cele susţinute de trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare sau de Ansamblul Nagyvarad. De asemenea, spectatorii pot revedea şi spectacolul de succes „Floare de mină”.
26 Iunie 2020, 19:00
Spectacolul 'Dor şi drag de cântec', amânat pentru duminică
Timp liber
Teatrul Regina Maria a anunţat că amână pentru duminică spectacolul "Dor şi drag de cântec", programat să se desfăţoare pe scena mobilă amplasată în Cetate. Motivul este faptul că vineri vremea se anunţă nepotrivită pentru un eveniment în aer liber.
24 Iunie 2020, 19:01
Concert în aer liber în curtea Palatului Baroc, cu violonistul Remus Rîmbu şi dirijorul Romeo Rîmbu
Timp liber
Filarmonica de Stat îi aşteaptă din nou pe orădeni la un concert în aer liber, joi, în curtea Palatului Baroc, fireşte, cu respectarea măsurilor de siguranţă. În prim plan se află violonistul Remus Rîmbu, iar conducerea muzicală este asigurată de tatăl acestuia, Romeo Rîmbu.
24 Iunie 2020, 17:31
Andrian Locovei nu mai este directorul artistic al trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria 
Timp liber
Mandatul de director artistic interimar al actorului Andrian Locovei a expirat, la finalul săptămânii trecute, mai precis pe 19 iunie. Deocamdată, Teatrul Regina Maria nu a anunţat cine îi va lua locul în fruntea trupei Iosif Vulcan. La final de mandat, Locovei spune că este bucuros că a reuşit să aducă la Oradea, pentru colaborări, "doi dintre cei mai valoroşi regizori români", Petru Vutcărău şi Claudiu Goga.
22 Iunie 2020, 20:45
Unde ieșim săptămâna asta: Îndrăgostiţii din Ancona vin, miercuri şi joi seară, în Cetatea Oradea
Timp liber
Piese de teatru, concert simfonic și expoziții inedite. „Îndrăgostiții din Ancona” e doar unul dintre exemple și se joacă în două seri, miercuri și joi, în Cetate. Află unde e de ieșit săptămâna aceasta în Oradea!
22 Iunie 2020, 12:01
Poftă de vacanţă: Au început mini-vacanţele în Bihor, urmează sejururile pe litoralul românesc, dar şi în străinătate
Bihoreanul tipărit
După ce, în ultima perioadă, "relaxarea" s-a tradus prin faptul am putut să ieşim din nou pe străzi fără adeverinţe şi, mai târziu, să stăm la terase, bihorenii abia aşteaptă relaxarea aceea adevărată, în sejururi şi vacanţe. Cum n-am scăpat de pandemie, mulţi optează pentru destinaţiile din judeţ, în timp ce alţii se pregătesc să meargă pe litoralul Mării Negre, unde vor putea ajunge, din nou, şi pe calea aerului. În acest sezon estival, bihorenii vor merge, însă, şi în Bulgaria şi Grecia, cu maşinile personale şi, în curând, speră tour operatorii, cu charteruri. BIHOREANUL vă prezintă care sunt tendinţele în sezonul ce tocmai a început... 
19 Iunie 2020, 07:56
În aer liber: Violonistul Artur Kaganovskiy este solistul concertului Filarmonicii orădene
Timp liber
Filarmonica de Stat Oradea susţine joi, de la ora 19.30, un nou concert în aer liber, al treilea, în curtea Bazilicii Romano-Catolice. Invitatul special este renumitul violonist Artur Kaganovskiy din SUA, iar conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Jankó Zsolt.
16 Iunie 2020, 20:25
Unde ieșim săptămâna asta: Summer School, cu activităţi educative, creative şi distractive pentru copii
Timp liber
În această săptămână, orădenii mici şi mari deopotrivă sunt invitaţi la câteva evenimente aparte. Pentru copii, a fost pus la punct un program complex într-o şcoală de vară, cu activităţi tematice educative, creative şi distractive. Teatrul Regina Maria continuă stagiunea estivală, iar la muzee curioşii pot descoperi mai multe expoziţii. 
15 Iunie 2020, 12:30
Vremea n-a ţinut cu „Creştinii”: Reîntâlnirea dintre actorii Teatrului Regina Maria şi spectatorii orădeni, întreruptă de ploaie (FOTO)
Timp liber
Deşi a fost sold out, primul spectacol al Teatrului Regina Maria din ultimele trei luni, de când evenimentele publice au fost anulate din cauza Covid-19, nu s-a încheiat cu aplauze furtunoase, ci doar cu o furtună. În curtea Cetăţii, actorii şi iubitorii teatrului s-au reîntâlnit, pentru piesa „Creştini”, dar ploaia le-a încurcat planurile. Richard Balint, actorul care joacă rolul pastorului Paul, a fost nevoit să le spună „enoriaşilor” că „slujba” se întrerupe.
14 Iunie 2020, 22:39
Spectacole… cu mască: Evenimentele din Oradea se reiau timid, în aer liber. Vezi ce urmează!
Bihoreanul tipărit
Evenimentele din Oradea se reiau timid, în aer liber, cu spectacole de teatru şi concerte de muzică clasică. Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat sunt instituţiile care au organizat primele evenimente după noile reguli şi anunţă continuarea lor în curţile Cetăţii şi Palatului Baroc.
11 Iunie 2020, 12:31
Poftiţi la spectacole! Teatrul Regina Maria anunţă programul stagiunii estivale din Cetatea Oradea
Timp liber
După o pauză nedorită din cauza pandemiei de Covid-19, actorii orădeni ai Teatrul Regina Maria se întorc în faţa publicului cu spectacole pe care le vor susţine în curtea Cetăţii din Oradea, în cadrul unei stagiuni estivale. Programul lunii iunie cuprinde chiar şi premiere. 
09 Iunie 2020, 19:21
Filarmonica de Stat Oradea: Un nou concert în aer liber, vineri, cu ansamblul de suflători
Timp liber
Al doilea eveniment în aer liber organizat de Filarmonica de Stat Oradea va avea loc vineri, de la ora 19, în curtea Palatului Baroc. De data aceasta concertul va fi susţinut de Ansamblul de suflători, sub bagheta dirijorului Lorenzo Moroni.
09 Iunie 2020, 15:38
Unde ieşim săptămâna asta: Un nou concert al Filarmonicii în curtea Bazilicii Romano-Catolice din Oradea, vineri seară
Timp liber
În această săptămână, orădenii sunt invitaţi să descopere mai multe expoziţii interesante atât la Muzeul Oraşului Oradea, cât şi la Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, Filarmonica de Stat din Oradea organizează un nou concert în curtea Bazilicii Romano-Catolice din Oradea.
08 Iunie 2020, 09:15
Muzicienii Filarmonicii au susţinut primul eveniment în aer liber în Oradea, de la ridicarea restricţiilor. Care a fost atmosfera (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Melomanii orădeni au asistat, vineri seară, în parcul Palatului Baroc, la primul eveniment în aer liber organizat în Oradea după relaxarea restricţiilor. A fost vorba de un concert al Cameratei Michael Haydn a Filarmonicii, cu lucrări de Mozart, Bach şi Bartók. Muzicienii, dar şi spectatorii au purtat măşti. 
'Magic show': Trupa Arcadia anunţă primul spectacol în aer liber. În ce condiţii va fi organizat
Timp liber
Cum începând din 1 iunie este posibilă organizarea acestora, apar şi în Oradea primele evenimente culturale în aer liber. Trupa Arcadia a anunţat, joi, că organizează Magic Show, în amfiteatrul din Cetate. Spectacolul susţinut de actorul Şerban Borda se va desfăşura în prezenţa a maxim 70 de spectatori, pentru a se putea păstra, în amfiteatrul fortăreţei, distanţa minimă între aceştia. 
04 Iunie 2020, 19:00
Surpriză pentru melomani: Filarmonica Oradea oferă primul concert în aer liber după starea de urgenţă
Timp liber
Seara de vineri, de la ora 19, aduce o surpriză pentru melomani, care vor putea participa în aer liber la concertul Filarmonicii de Stat Oradea, primul după starea de urgenţă impusă de situaţia noului coronavirus. Evenimentul este dedicat doar abonaţilor şi va avea loc în curtea Episcopiei Romano - Catolice, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie.
04 Iunie 2020, 17:36
Poftiţi în subteran! Peşterile Farcu şi Meziad se redeschid pentru vizitatori
Timp liber
Veste bună pentru bihorenii amatori de ieşit în natură: două dintre cele mai îndrăgite şi vizitate atracţii turistice ale judeţului Bihor, peştera Meziad şi peştera cu cristale din mina Farcu, se redeschid pentru vizitatori. Toţi cei care vor să descopere sau să redescopere frumuseţea lumii subterane vor trebui să respecte câteva măsuri de protecţie.
03 Iunie 2020, 17:29
Distracţie… la minim: Festivalul Medieval, Street Food Festival şi alte evenimente aşteptate la Oradea au fost anulate
Bihoreanul tipărit
O bună parte din evenimentele majore programate în 2020 au fost anulate, celelalte stau sub semnul întrebării. În acest an, în Oradea nu se mai ţin Street Food Festival, Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval şi nici ceea ce trebuia să fie prima ediţie a unui festival internaţional de muzică, plănuindu-se în schimb evenimente mai mici, în condiţii stricte, de pandemie.
03 Iunie 2020, 13:53
Fotografiile unui chirurg de la Spitalul CFR din Oradea vor fi expuse la Galeria Euro Foto Art (FOTO)
Timp liber
Pasionaţii de fotografie vor putea vedea, începând de vineri, 5 iunie, imaginile realizate de Gelu Vrabie, medic chirurg la Spitalul CFR din Oradea, într-o nouă expoziţie amenajată la Galeria "Euro Foto Art" din Oradea.
02 Iunie 2020, 20:00
Izolaţi în bile uriaşe, actorii trupei Arcadia din Oradea le-au transmis copiilor un mesaj de 1 iunie: 'Nu uitaţi, păstraţi distanţa!' (VIDEO)
Timp liber
Câţiva dintre actorii trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria au ieşit, în seara de 1 iunie, în Pasajul Vulturul Negru, echipaţi în mingi uriaşe, transparente şi dotate cu lumini colorate. Evenimentul a fost fără public, însă a fost transmis live pe reţelele de socializare ale trupei de teatru. Actorii au avut şi un mesaj pentru cei mici, pe care îi îndeamnă să păstreze distanţa şi să se spele pe mâini. 
02 Iunie 2020, 19:21
E oficial: Untold, Neversea și Electric Castle se amână pentru anul viitor
Actual
Pandemia de coronavirus amână pentru anul următor cele mai mari festivaluri din România. Untold, Neversea și Electric Castle nu se vor desfășura anul acesta din cauza restricțiilor.
02 Iunie 2020, 13:10
1 iunie, marea 'liberare': Orădenii au ieşit la terase, indiferenţi la frig şi ploaie (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Majoritatea localurilor şi-au reluat activitatea din 1 iunie, de îndată ce autorităţile au permis servirea de alimente şi băuturi în spaţiile exterioare. Deşi peste 70% din mese au fost ocupate de clienţi, patronii localurilor vorbesc de încasări la jumătate faţă de perioada pandemiei, pe fondul vremii capricioase şi al reducerii numărului de locuri.
01 Iunie 2020, 20:38
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea? Expoziții interesante şi teatru online
Timp liber
Află unde e de ieșit săptămâna aceasta în Oradea! Primele evenimente de după ridicarea resticțiilor de circulație cuprind teatrul online, șezătoare la bibliotecă și dezbateri în cadrul unui club de dezvoltare personală. Vezi aici ce expoziții sunt de văzut la muzeele orădene, dar și la galeria Foto Art. Delectează-te, dar nu uita să păstrezi măsurile de siguranță!
01 Iunie 2020, 10:20
„Cadou virtual”: de ziua lor, copiii sunt invitați la spectacole de teatru online
Timp liber
De Ziua Internațională a Copilului, Teatrul Regina Maria, prin trupele Arcadia și Iosif Vulcan, a pregătit mai multe surprize pentru cei mici. Printre acestea se numără și publicarea online a spectacolului „Apolodor, pinguinul călător”, de Gellu Naum.
31 Mai 2020, 16:35
Copiii, părinții și bunicii așteptați de 1 iunie la Muzeul orașului Oradea. Intrarea la expoziții este liberă
Timp liber
De Ziua Copilului, întreaga familie este invitată la Muzeul orașului Oradea, unde pe copii, părinți și bunici îi așteaptă povestiri interesante despre oraș și Cetate, dar și multe expoziții interactive. Vizitarea expozițiilor se va face gratuit, dar în condiții de maximă siguranță. La intrarea în muzeu va fi măsurată temperatura, iar accesul va fi permis doar cu purtarea obligatorie a măștii de protecție.
31 Mai 2020, 12:37
Evadare în natură: Chiar și în pandemie, bihorenii au unde merge la drumeții, cățărări sau rafting (FOTO)
Timp liber
După marea izolare şi în aşteptarea sezonului estival, bihorenii pot să exploreze zonele pitoreşti din preajmă şi să practice sporturi de aventură. Judeţul Bihor este bogat în trasee pentru drumeţii şi trasee de căţărare, oferă şi activităţi de aventură, inclusiv pe apă, toate putând fi practicate individual sau în grupuri mici, cu respectarea noilor reguli de distanţare.
29 Mai 2020, 07:57
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON