URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Timp liber

Săptămâna aceasta se anunță a fi una culturală, cu dublă lansare de carte a profesorului orădean Orlando Balaș, la Biblioteca Universității, spectacolul Opera de trei parale la Teatrul Regina Maria și vernisajul expoziției de sculptură mică și iluminat ambiental a artistului plastic Ovidiu Pascu.
17 Ianuarie 2022, 09:56
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Dublă lansare de carte de Orlando Balaș
Timp liber
Săptămâna aceasta se anunță a fi una culturală, cu dublă lansare de carte a profesorului orădean Orlando Balaș, la Biblioteca Universității, spectacolul Opera de trei parale la Teatrul Regina Maria și vernisajul expoziției de sculptură mică și iluminat ambiental a artistului plastic Ovidiu Pascu.
17 Ianuarie 2022, 09:56
Artistul Ovi Pascu expune sculpturi şi lămpi decorative în Cetatea Oradea
Timp liber
Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea vor găzdui, vineri, 21 ianuarie, vernisajul expoziţiei artistului plastic Ovi Pascu. Acesta a pregătit pentru public mai multe sculpturi de dimensiuni mici, dar şi câteva lămpi decorative, toate fiind create începând din 2019.
15 Ianuarie 2022, 19:50
Rugăciuni pentru unitatea creştinilor în nouă biserici din Oradea ce aparţin mai multor culte
Timp liber
La fel ca în anii trecuţi, mai multe culte şi comunităţi creştine din Oradea vor marca, începând de duminică, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, un eveniment organizat la nivel internaţional. 
Expoziţii de fotografie, cărți şi partituri muzicale vechi la obiective turistice din Oradea, de Ziua Culturii Naţionale
Timp liber
De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu, mai multe obiective turistice din Oradea vor avea expoziţii interesante. Între ele se numără şi una cu partituri vechi de la începutul secolului, care vor fi expuse la Casa Darvas - La Roche.
14 Ianuarie 2022, 19:32
Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană cu o expoziţie şi un recital de poezii
Timp liber
Pentru a marca împlinirea a 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Biblioteca Judeţeană Bihor, cu sediul în Oradea, a pregătit o expoziţie şi un recital de poezii şi proză din opera acestuia.
12 Ianuarie 2022, 16:53
Expoziţie cu hărţi folosite de militarii Imperiului Habsburgic între anii 1650 și 1800, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe pasionaţii de hărţi şi istorie la prima expoziţie din anul 2022. Aceasta cuprinde mai multe hărţi, unele cu o vechime de peste 300 de ani, care au fost făcute în timpul Imperiului Habsburgic, în vremuri în care conducătorii acestuia îşi doreau recucerirea spaţiului din jurul Dunării.
11 Ianuarie 2022, 17:18
O nouă expoziţie de fotografie în centrul Oradiei: Clubul Varadinum prezintă 130 de imagini (FOTO)
Timp liber
Clubul Varadinum din Oradea organizează marţi o nouă expoziţie de fotografie în Piaţa Unirii. De data aceasta, imaginile au teme diverse, evenimentul fiind dedicat Zilei Naţionale a Artei Fotografice. Lucrările, 130 în total, vor fi adunate şi grupate pe 10 panouri de dimensiuni mari.
10 Ianuarie 2022, 19:57
Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: Premiera 'Opera de trei parale', la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Arome acustice cu Si Mai Mela şi RIUS - Marius Oltean, Karaoche Night la Urban Place, șezătoare la bibliotecă ori piesa de teatru Eva Heyman sunt câteva dintre evenimentele pentru care puteți opta săptămâna aceasta în Oradea.
10 Ianuarie 2022, 08:58
Revelionul copiilor se ţine duminică, la ERA Park Oradea
Timp liber
Sărbătorile de iarnă nu s-au terminat! Cel puţin nu pentru cei mici, care sunt invitaţi, în acest sfârşit de săptămână, la Revelionul Copiilor ce se va ţine la ERA Park Oradea.
07 Ianuarie 2022, 09:00
Ce spectacole poţi vedea în luna ianuarie la Teatrul Regina Maria din Oradea
Timp liber
În prima lună a anului 2022, Teatrul Regina Maria din Oradea a pregătit un program divers cu spectacole pentru toate vârstele. Cei mici sunt invitaţi la o nouă reprezentaţie a spectacolului de teatru de umbre "Crăiasa zăpezii şi oglinda fermecată", în timp ce adulţii sunt chemaţi la premiera spectacolului "Opera de trei parale".
05 Ianuarie 2022, 18:27
Trei concerte de Anul Nou la Filarmonica Oradea, cu dirijorul David Gimenez Carreras, nepotul renumitului tenor José Carreras
Timp liber
Tradiția concertelor de Anul Nou continuă la Oradea, de data aceasta invitat special fiind David Gimenez Carreras, nepotul renumitului tenor José Carreras. Programul este unul ofertant, cu lucrări de Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Dmitri Shostakovich, Aram Khachaturian, Johann Strauss II și Josef Strauss, care se va repeta în trei seri diferite: joi, vineri și sâmbătă, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat.
03 Ianuarie 2022, 19:55
Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: Expoziţii pentru toate vârstele
Timp liber
Patinoarul de la ERA Park, expozițiile cu decorațiuni din trecut, dar și expozițiile „tradiționale” își așteaptă în continuare publicul în Oradea. În plus, de Revelion, va fi foc de artificii în centrul Oradiei.
27 Decembrie 2021, 11:59
Mini-Oradea. Machete ale celor mai importante clădiri din oraş pot fi admirate la MoO (FOTO)
Timp liber
Machetele unora dintre cele mai frumoase clădiri din urbe au fost expuse, joi, la Muzeul oraşului Oradea, unde vor putea fi admirate de orădeni şi turişti până în luna martie a anului viitor. Acestea au fost create cu pasiune de Ana Pereu, originară din Străşeni, un oraş din Republica Moldova, orădeanul Traian Isai şi echipa basarabeană Proterra - Modelism & Arhitectură.
Liceul Emanuel, la aniversare: au marcat 30 de ani de la înființare printr-un nou număr al revistei școlii și un concurs
Timp liber
Liceul Emanuel din Oradea a împlinit 3 decenii de la înființare și, deoarece pandemia nu a permis o aniversare cum se cuvine, elevi, profesori și părinți au marcat săptămâna trecută deja 31 de ani împliniți printr-un concurs denumit sugestiv „Recunoștință”, o festivitate de premiere a câștigătorilor, dar și prin scoaterea unui nou număr al revistei școlii.
22 Decembrie 2021, 18:50
Oradea în machete: Expoziţie inedită, la Muzeul Oraşului
Timp liber
Orădenii şi turiştii oraşului vor avea ocazia să descopere monumente emblematice din municipiu în miniatură. La Muzeul Oraşului Oradea se va deschide, în Ajunul Crăciunului, expoziţia „Oradea în machete”, realizată în parteneriat cu o echipă de modelism.
22 Decembrie 2021, 17:12
A 50-a serie de fotografi. Cursanţii artistului Ovi D. Pop şi-au expus lucrările la Filarmonica din Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
O nouă serie de absolvenţi ai cursului ţinut de artistul fotograf Ovi D. Pop - deţinător a peste 1.500 de premii internaţionale obţinute pentru imaginile sale - şi-au expus lucrările, marţi seara, la Filarmonica de Stat din Oradea. Expoziţia cu fotografiile celor 12 învăţăcei de la cursul de avansaţi a fost vernisată în prezenţa profesorului, a cursanţilor, dar şi a apropiaţilor acestora. Printre absolvenţi s-au numărat şi doi reporteri ai BIHOREANULUI.
22 Decembrie 2021, 14:30
Frumuseţile văzute, precum şi cele ascunse ale Padişului, adunate într-un album foto (FOTO)
Știri Bihor
Primul album cu fotografii realizate doar în Padiş a fost lansat, marţi, la sediul magazinului de echipamente montane Alpin Expe din Oradea, de iniţiatorul proiectului, fotograful Andrei Posmoşeanu. Imaginile au fost realizate cu drona, la nivelul solului şi în subteran, în peşteri cunoscute, dar şi în unele în care pot intra doar speologii.
21 Decembrie 2021, 21:45
Concert de colinde Silver Bells: Sunetul Crăciunului se aude la Filarmonica Oradea
Timp liber
Filarmonica de Stat vă invită să intrați în atmosfera de sărbătoare, cu liniște și speranță, printr-un concert de colinde de excepție, în dublă reprezentație, miercuri și joi, de la ora 19, în sala Enescu Bartok. Invitații sunt dintre cei de seamă, așa cum îi stă bine unui program special de Crăciun: Corul de copii de la Liceul Greco-catolic, soliștii Diana Țugui, Cristian Mogoșan, Florin Estefan și trei dirijori: Adrian Morar, Nicoleta Țâmpu și Lászlóffy Zsolt.
21 Decembrie 2021, 20:41
Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: Evenimente pentru toate vârstele, sub zodia Crăciunului
Timp liber
Și săptămâna asta avem unde ieși în Oradea. Pe lângă Târgul de Crăciun, doritorii pot vizita expoziții tematice de sărbători, pot participa la ateliere diverse sau se pot da cu patinele, la ERA Park.
20 Decembrie 2021, 17:46
Sărbătoare la Roşia: Zeci de colindători au cântat şi dansat pe străzile comunei (FOTO)
Timp liber
Zeci de colindători îmbrăcaţi în straie populare au încântat locuitorii mai multor cătune şi sate din comuna Roşia, duminică, la Festivalul de tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou. Evenimentul, organizat de Centrul de Cultură al judeţului Bihor, a avut loc în aer liber, pe străzile din comuna Roşia.
20 Decembrie 2021, 15:16
Concert caritabil, în Oradea: Se strâng bani pentru o maşină care să transporte gratuit persoanele cu dizabilităţi din Bihor
Timp liber
Asociaţia Profactum, Asociaţia "Ridică-te şi umblă!" şi Centrul Respiro organizează, duminică, la o biserică din Oradea, concertul caritabil "Mâini care Cântă". Participanţii vor fi invitaţi să doneze bani pentru a ajuta la achiziţionarea unui autoturism adaptat, care să transporte gratuit persoanele cu dizabilităţi din Bihor.
18 Decembrie 2021, 11:40
Dar de Crăciun: Corul şi orchestra Facultăţii de Arte din Oradea vă invită la concert
Știri Bihor
Cu câteva zile înainte de Crăciun, corul şi orchestra Facultăţii de Arte din Oradea vor susţine un concert dedicat acestei sărbători. Acesta va avea loc la Biserica Romano Catolică Baratok, iar intrarea este liberă.
17 Decembrie 2021, 17:30
Se redeschide Lord’s Pub. Unul dintre cele mai apreciate localuri din Oradea va primi din nou clienţi
Timp liber
Unul dintre cele mai cunoscute localuri din Oradea se redeschide, cu noi manageri. Lord’s Pub va primi din nou clienţi începând de vineri, 17 decembrie, după ce localul din Pasajul Vulturul Negru a fost renovat. 
16 Decembrie 2021, 19:43
'Crăiasa zăpezii şi oglinda fermecată': Teatru de umbre pentru copii, la Teatrul Arcadia
Timp liber
Copiii şi părinţii lor sunt invitaţi, sâmbătă, la Teatrul Arcadia, la premiera unui spectacol plin de culoare, umbre şi lumini. Este vorba despre "Crăiasa zăpezii şi oglinda fermecată", după povestea cunoscutului scriitor danez Hans Christian Andersen.
16 Decembrie 2021, 19:01
Într-un atelier meşteşugăresc din Oradea, oricine poate învăţa cum să picteze globuri
Timp liber
Orădenii care vor să pună în brad un glob pictat chiar de mâinile lor sau să ofere un cadou unic sunt invitaţi în Cetatea Oradea, unde la Casa Meşteşugărească se ţin ateliere de pictură pe globuri de sticlă.
16 Decembrie 2021, 13:17
Jucăria Perfectă şi Caravana lui Moş Crăciun vin duminică, la ERA Park Oradea
Timp liber
Sărbătorile aduc veselie multă la ERA Park Oradea. Duminică, 19 decembrie, cei mici sunt invitaţi la două super întâlniri.
16 Decembrie 2021, 12:15
Concert cu emoție și lumină la Filarmonica Oradea
Timp liber
Joi, iubitorii muzicii simfonice vor avea parte de emoție și lumină, într-un nou concert al Filarmonicii de Stat Oradea, începând cu ora 19. Compozițiile lui Johannes Brahms îl vor avea în prim-plan pe solistul Demény Balázs, iar conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Janko Zsolt.
15 Decembrie 2021, 20:58
Patrimoniu cu picturi de un secol: Vezi cum arată cea mai nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor! (FOTO)
Știri Bihor
Picturi realizate în urmă cu un secol, între care şi cunoscuta lucrare "Muza pamfletarului" a lui Nicolae Tonitza, pot fi văzute de anul viitor, din ianuarie, la Muzeul Ţării Crişurilor. Expoziţia de Artă românească, cu zeci de tablouri şi câteva sculpturi, a fost prezentată miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
15 Decembrie 2021, 20:20
40 de ani de Celelalte Cuvinte. Cum poţi asista la concertul aniversar al legendarei formaţii orădene (VIDEO)
Timp liber
Toţi fanii formaţiei Celelalte Cuvinte sunt aşteptaţi în spaţiul virtual pentru a urmări un eveniment muzical cât se poate de real şi de vibrant. Pe 18 decembrie, pentru a marca aniversarea a 40 de ani de activitate, rockerii orădeni vor susţine un concert în Timişoara, într-un studio special amenajat, eveniment ce va fi transmis în direct pe platforma vStage.
15 Decembrie 2021, 13:30
'Nu sunt capturi obraznice!': Albumul cu fotografii nud al lui Ovi D. Pop a fost lansat la Filarmonică (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Primul album de fotografii nud cu modele, realizat de artistul fotograf Ovi D. Pop în zona centrală a Oradiei, dar şi în alte oraşe ale ţării, a fost lansat marţi seară, la sala Filarmonicii de Stat. La eveniment a vorbit profesorul universitar Ştefan Gaie de la Universitatea din Oradea, care a spus că imaginile artistului nu trebuie privite ca nişte "capturi obraznice", fiindcă ele îmbină arhitectura cu frumuseţea corpului uman.
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3296 RON
  • 1 EUR = 4.944 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON