URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O veste proastă pentru liberalii bihoreni. După 13 ani de înfrângeri glorioase, Ioan Mang, liderul stângii din Bihor, e tras pe dreapta. Evident, domnia sa susţine că a făcut un pas lateral, nicidecum în spate, în speranţa că partidul o să-i mai îndulcească ieşirea la pensie cu un mandat de deputat, că oricum e printre puţinii aleşi care au terminat facultatea la zi şi la timp...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.

Timp liber

Urmează o nouă săptămână plină de evenimente în Oradea: de la cursuri de prim ajutor pentru copil și sugar, lansări de carte, concerte și ateliere diverse, până la o expoziție de pictură și sculptură semnată de Harris Wallmen.
30 Ianuarie 2023, 13:00
'În noi este abisul, dar şi culmea': Expoziţie inedită de pictură şi sculptură, semnată de Harris Wallmen (FOTO)
Timp liber
Expoziţia de pictură şi sculptură "Anno Domini: Cronici", semnată de Harris Wallmen, cunoscut ca antrenor al lotului naţional de karate kyokushin, a fost vernisată, vineri seară, în sala Gym, în prezenţa câtorva zeci de prieteni şi cunoscuţi.
03 Februarie 2023, 21:10
Anul recordurilor la Muzeul Ţării Crişurilor: a făcut peste un milion de lei numai din vânzarea biletelor! (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
În anul 2022, Muzeul Ţării Crişurilor a obţinut peste un milion de lei din vânzarea biletelor. Aşa reiese din raportul de activitate prezentat, joi, de şeful instituţiei, istoricul Gabriel Moisa, în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal.
02 Februarie 2023, 18:47
'Ofertă atractivă': Premieră sold-out la Teatrul Regina Maria (FOTO)
Timp liber
Teatrul Regina Maria a anunţat cea dintâi premieră din anul 2023, spectacolul "Ofertă atractivă", de Anton Fink, în traducerea şi regia Elvirei Rîmbu, care va avea loc duminica aceasta şi luni, în 5 februarie, la sala Transilvania. 
02 Februarie 2023, 15:00
'Inocenţă': Expoziţie de fotografii cu bebeluşi, la Filarmonica de Stat din Oradea (FOTO)
Timp liber
Clubul Varadinum organizează joi o nouă expoziţie la Filarmonica de Stat Oradea. De data aceasta, fotografiile au ca temă inocenţa, ilustrată prin diferite imagini ce îi au în prim-plan pe bebeluşi şi pe părinţii lor.
02 Februarie 2023, 10:50
Petrecerea baloanelor, la ERA Park Oradea!
Timp liber
ERA Park Oradea sună din nou adunarea şi îşi cheamă micii prieteni la distracţie! Duminică, 5 februarie, între orele 17 şi 20, copiii sunt invitaţi la Petrecerea baloanelor, cu Prietenii Veseliei, într-o atmosferă animată cu muzică bună, dans şi jocuri diverse, dar mai ales cu multe baloane!
02 Februarie 2023, 08:40
 „Recurs la memorie”: Lucrări din arhiva Facultății de Arte, expuse la Oradea
Timp liber
Uniunea Artiștilor Plastici Oradea și Facultatea de Arte organizează un eveniment inedit: prezintă pentru curioși lucrări ale foștilor studenți orădeni. Expoziția intitulată „Recurs la memorie” se înscrie în seria evenimentelor menite să celebreze cei 60 de ani trecuți de la întemeierea Universității din Oradea.
01 Februarie 2023, 17:20
Un american la Paris: atmosfera franțuzească de pe străzile parisiene, redată în concert la Oradea
Timp liber
„Un american la Paris”, de G. Gershwin, „Into the Sky” de D. Bianchi și „Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35” de E. W. Korngold sunt lucrările ce pot fi audiate joi, de la ora 19, la Filarmonica Oradea. Cei trei compozitori au adus o contribuție importantă muzicii americane pe parcursul ultimilor 100 de ani. Dirijorul serii va fi maestru Romeo Rîmbu, iar invitat este violonistul Valentin Șerban.
31 Ianuarie 2023, 17:50
Premiera 'Magyarosaurus Dacus' în Oradea: Gianina Cărbunariu regizează un spectacol la Teatrul Szigligeti
Timp liber
Săptămâna aceasta, în seara de vineri, Teatrul Szigligeti invită publicul la premiera spectacolului "Magyarosaurus Dacus", scris şi regizat de cunoscuta Gianina Cărbunariu. Reprezentaţia va începe la ora 19. Subtitrată şi în limba română, piesa nu este recomandată spectatorilor cu vârsta sub 15 ani.
31 Ianuarie 2023, 10:33
„Ecou de lumină”. Expoziție foto-speologică la Muzeul Țării Crișurilor
Timp liber
Orădenii sunt invitați vineri, 3 februarie, de la ora 17.30, la vernisajul expoziției foto-speologice „Ecou de lumină”, semnate de Cristian Tzecu și Cosmin Nistor. Evenimentul va avea loc la Muzeul Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr.1/A).
30 Ianuarie 2023, 19:00
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Expoziție de pictură și sculptură Harris Wallmen
Timp liber
Urmează o nouă săptămână plină de evenimente în Oradea: de la cursuri de prim ajutor pentru copil și sugar, lansări de carte, concerte și ateliere diverse, până la o expoziție de pictură și sculptură semnată de Harris Wallmen.
30 Ianuarie 2023, 13:00
'Violonistul Diavolului' aduce trio farfarello la Oradea, într-un concert extraordinar, pe 16 februarie (VIDEO)
Timp liber
Trio farfarello înseamnă în primul rând vioară, blockflöte, chitări acustice pe 6 şi 12 corzi, percuţie & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) şi Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei farfarello, au reuşit ca în 40 de ani de activitate să obţină recunoaştere europeană şi internaţională. Stilul muzical abordat este atât de unic încât orice descriere convenţională devine imposibilă.
27 Ianuarie 2023, 12:11
Pace, prieteni! Concert de comemorare a victimelor Holocaustului, la Sinagoga Sion din Oradea
Timp liber
Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată la Oradea printr-un eveniment cu lucrări din cultura evreiască. Concertul „Shalom Chaverim” (Pace, prietenii mei) va avea loc joi, la Sinagoga Sion, de la ora 19, și îi are în prim-plan pe soliștii Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, iar orchestra va fi condusă de dirijorul Lorenzo Moroni.
24 Ianuarie 2023, 15:48
Orădeanul Dutka Andras lansează o piesă de dragoste (VIDEO)
Timp liber
Fost proprietar al celebrului club orădean Blue Monday, rockerul Dutka Andras va lansa, marţi, pe platformele de streaming noua sa piesă de dragoste "When you're not in disguise" ("Când nu eşti deghizat/ă").
23 Ianuarie 2023, 18:01
Liceenii sunt invitaţi la Muzeul oraşului Oradea, unde vor afla poveştile celor care au luptat împotriva regimului comunist 
Timp liber
Profesorii şi elevii sunt invitaţi, în perioada 1 februarie – 31 martie, la Muzeul oraşului Oradea, unde se va derula proiectul educativ "Seismograf `77".
23 Ianuarie 2023, 14:01
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Lista evenimentelor interesante din oraș
Timp liber
Spectacole de teatru, stand-up comedy, petreceri și cine speciale se numără printre evenimentele acestei săptămâni în Oradea.
23 Ianuarie 2023, 10:30
„Scripcarul pe acoperiș”, primit cu aplauze la revenirea pe scena din Oradea. Biletele pentru reprezentația din februarie sunt sold-out (VIDEO)
Timp liber
Musicalul „Scripcarul pe acoperiș” a fost readus sâmbătă seara pe scena orădeană de actorii Teatrului Regina Maria după o pauză de câțiva ani. Producția ce cuprinde momente muzicale, dansuri și tradiții, toate țesând o poveste emoționantă, a fost răsplătită cu aplauze de spectatori. Astfel, la finalul reprezentației, aceștia s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute-n șir actorii care le-au spus povestea evreului Tevye și a familiei sale, care se petrece la începutul secolului XX. 
22 Ianuarie 2023, 19:31
Spectacol de balet, în martie, la Oradea: S-au vândut deja aproape toate biletele, deși costă 200 de lei 
Timp liber
Orădenii apreciază baletul. În ciuda prețului de 200 de lei, biletele pentru un spectacol care va avea loc la jumătatea lunii martie pe scena Teatrului Regina Maria sunt deja aproape sold-out, potrivit datelor de pe site-ul pe care acestea au fost scoase la vânzare. 
22 Ianuarie 2023, 14:15
La cererea publicului: „Scripcarul pe acoperiș”, din nou pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea
Timp liber
"Scripcarul pe acoperiş" se va juca din nou pe scena teatrului orădean, după ce biletele pentru prima reprezentaţie din acest an, din 21 ianuarie, s-au epuizat în doar trei zile de la data punerii în vânzare. Teatrul Regina Maria a anunţat că următorul spectacol va fi în 17 februarie.
20 Ianuarie 2023, 15:50
„Rapsodiile” de debut: În Oradea, începutul de an anunță evenimente culturale tentante
Timp liber
La început de an, agenda evenimentelor din Oradea este plină cu oferte tentante. În următoarele săptămâni sunt programate, între altele, concerte Emeric Imre și Dirty Shirt, precum și mai multe spectacole de comedie, inclusiv o premieră a Teatrului Regina Maria.
18 Ianuarie 2023, 21:44
Două tinere surori aduc „Rapsodia iubirii” în concert pe scena Filarmonicii Oradea
Timp liber
Surorile Amira și Mariam Abouzahra, soliste la vioară, respectiv violă, vor aduce „Rapsodia iubirii” în concertul de joi de la Filarmonica de Stat. Alături de acestea pe scenă se va afla Orchestra orădeană condusă de maestrul Jankó Zsolt, într-un program simfonic ce cuprinde lucrări clasice și de secol XX.
17 Ianuarie 2023, 19:44
A început săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În care lăcașuri de cult din Oradea se țin seri de rugăciune
Timp liber
A devenit o tradiție ca în luna ianuarie, în orașe din întreaga lume, să se militeze pentru unitatea creștinilor prin seri de rugăciune ținute în lăcașuri de cult diferite. În Oradea, opt culte participă în acest an la săptămâna unității, organizând în fiecare seară rugăciuni comune.
16 Ianuarie 2023, 20:41
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Lista evenimentelor până în 22 ianuarie
Timp liber
Primăvara cu ieșirile în aer liber este încă departe, dar orădenii au unde să fugă din fața televizorului! În această săptămână vor avea loc lansări de carte, concerte pentru cei mari și evenimente pentru copii, așa că publicul are de unde alege, mai ales că Teatrul Regina Maria anunță nu mai puțin de cinci reprezentații, iar muzeele orașului se întrec în expoziții.
16 Ianuarie 2023, 10:33
'Viaţa prin ochi de poet': Concurs de poezii pentru toți elevii din Bihor
Timp liber
Elevii din Bihor, indiferent de vârstă, sunt îndemnaţi să dea frâu liber imaginaţiei şi să se înscrie la un concurs de poezii intitulat "Viaţa prin ochi de poet".
14 Ianuarie 2023, 18:40
Vacanță cu speranță: Unde își fac bihorenii rezervări la schi pentru vacanța din februarie
Bihoreanul tipărit
În așteptarea nămeților, bihorenii își fac rezervări pentru vacanțe la schi, în special pentru luna februarie, când și elevii vor avea o săptămână liberă. Destinațiile apropiate, Arieșeni și Stâna de Vale, sunt la mare căutare, dar bihorenii aleg și ieșiri în munții din Slovacia și Polonia, dar și plajele din Dubai ori Zanzibar. 
14 Ianuarie 2023, 09:11
Recital de vioară la Muzeul memorial „Aurel Lazăr” din Oradea. Intrare liberă
Timp liber
Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită duminică, pe 15 ianuarie, Muzeul memorial "Aurel Lazăr" va găzdui două zile mai târziu - marţi, în 17 ianuarie - un recital de vioară. Intrarea la eveniment este liberă.
12 Ianuarie 2023, 13:31
Expoziţie în Oradea: „Portretele și poveștile oamenilor care au dus un război cu regimul comunist”
Timp liber
Orădenii sunt invitați vineri, la ora 13, la Muzeul orașului Oradea, unde va avea loc vernisajul expoziției „SEISMOGRAF '77. Represiune și detenție politică 1977-1989”, prezentată drept una care „marchează portretele și poveștile oamenilor care au dus un război cu regimul comunist, dar și ale celor care au fost protejați de dictatură, actori principali sau secundari în aparatul de represiune al partidului”.
12 Ianuarie 2023, 12:35
O nouă expoziţie de fotografie a clubului Varadinum la Filarmonica de Stat din Oradea
Timp liber
Timp de o lună, la Filarmonica de Stat din Oradea, vor putea fi admirate zeci de imagini realizate de membrii clubului Varadinum, înfiinţat de artiştii orădeni Ovi D. Pop şi Adela Rusu.
11 Ianuarie 2023, 21:10
„Iluzia libertății”. Istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin lansează un volum despre celebrarea spontană din Oradea care a alertat Securitatea
Timp liber
Orădenii sunt invitați marți, 17 ianuarie, de la ora 12, în Aula Magna a Universității din Oradea, la lansarea cărții „Iluzia libertății”, semnate de istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin. Volumul tratează un eveniment din Oradea comunistă, cel din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1972, când mai mulți studenți au sărbătorit spontan Unirea Principatelor Române.
11 Ianuarie 2023, 17:31
Răpirea din Serai și Concert pentru corn, la Filarmonica Oradea
Timp liber
Mozart și Schubert sunt în prim-planul programului de joi al Filarmonicii orădene, cu Uvertura Răpirea din Serai, Concert pentru corn, respectiv cu Simfonia a V-a. Solist la corn va fi Petrea Gîscă, iar Orchestra orădeană va fi condusă de maestrul Petre-Florentin Gîscă.
11 Ianuarie 2023, 15:17
„Tot ce-a spus Eminescu a rămas valabil”: Actorul Dorel Vișan va recita poezii la Oradea, de Ziua Culturii Naționale (VIDEO)
Timp liber
Actorul Dorel Vișan va urca vineri pe scena Teatrului Regina Maria, unde va recita poezii scrise de Mihai Eminescu, fiind acompaniat de Cvartetul Filarmonicii din Oradea. Spectacolul este organizat de Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Bihorenii care vor să vadă spectacolul trebuie să știe însă că, deși a fost anunțat luni, prea multe bilete nu mai sunt disponibile.
09 Ianuarie 2023, 15:11
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON