URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.

Timp liber

Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
13 August 2018, 10:36
Târgul Gusturilor şi Produselor din Valea Ierului revine la Oradea
Timp liber
Veşti bune pentru pasionaţii de mâncare bio! Agricultorii din Valea Ierului revin la Oradea între 19 şi 21 august, pentru a le oferi orăşenilor mâncare sănătoasă şi gustoasă direct de la producători. Târgul Gusturilor şi Produselor din Valea Ierului va avea loc în Parcul 1 Decembrie, iar orădenii vor avea timp să guste produsele de la ora 10 până la ora 20.
17 August 2018, 12:13
Echipele comunităţilor slovace din cinci ţări se întâlnesc la Oradea... la o miuţă
Știri Sportive
Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România organizează în perioada 17-19 august un turneu de minifotbal pentru amatori, în Oradea, la care vor lua parte echipele comunităților  slovace din România, Slovacia,  Croația, Polonia și Ungaria.
17 August 2018, 11:28
Carnavalul Florilor ajunge anul acesta în Oradea şi Diosig. Cât costă şi ce program va avea!
Timp liber
Conform tradiţiei, şi anul acesta câteva care alegorice construite pentru Carnavalul Florilor de la Debreţin vor ajunge la Oradea, pe 21 august, unde vor fi însoţite de un alai cu circa 300 de majorete, dansatori şi arcaşi până în Piaţa Unirii. Seara, orădenii sunt invitaţi tot acolo să asiste la un spectacol dat de Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta. În premieră, a doua zi, caravana florilor va porni spre Diosig.
16 August 2018, 19:20
Hai la Crosul Cetăţii!
Oradea noastră
Duminică, 19 august, va avea loc ediţia de debut a concursului de alergare "Crosul Cetăţii". Clubul sportiv Xterra Bihor a gândit acest eveniment pentru sportivii amatori, pentru persoanele care cochetează cu ideea alergării, pentru familii sau grupuri de prieteni, oferindu-le posibilitatea participării, indiferent de nivelul de pregătire. Dorim să le dăm şansă tuturor să participe la un eveniment sportiv, care poate fi primul pas către un stil de viaţă mai activ şi mai sănătos. Traseele propuse au fost gândite în acest sens.
16 August 2018, 14:39
'Simfonia Marii Uniri': Concert dedicat Centenarului, în Piaţa Unirii
Timp liber
Rotary Club Oradea organizează, pe 30 august, concertul vocal-simfonic extraordinar "Simfonia Marii Uniri" dedicat Centenarului, ai cărui protagonişti vor fi corul şi orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat, soprana Tatiana Costiuc din Republica Moldova şi violonistul Remus Rîmbu.
16 August 2018, 10:05
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea
Evenimente Oradea
Organizatorii primei ediţii a Transilvania International Film Festival Oradea au transmis, marţi, lista filmelor care vor fi proiectate în faţa publicului local, între care şapte producţii nelansate încă în cinema. Pe listă se află "Dragoste 1. Câine", cel mai recent film al lui Florin Şerban, documentarul "Popeasca", un omagiu adus actriţei Stela Popescu, şi propunerea României la Oscar, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari".
15 August 2018, 12:59
„Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Luni seară, „o creatură” roz se îndrepta de pe Podul Ferdinand spre Primărie. Aici, a fost aşteptată de alte două „ciudăţenii” care urlau de la balcoanele municipalităţii şi atrăgeau atenţia trecătorilor. Acesta a fost începutul celei de-a şasea reprezentaţii de teatru iniţiate de KaravanArt, actorii venind tocmai din Slovenia. Piesa de teatru „Invasion” i-a înveselit pe orădeni în Piaţa Unirii, timp de aproape o oră.
14 August 2018, 14:00
Unde ieșim săptămâna asta. Află ce e de văzut în perioada 13 - 19 august în Oradea!
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
13 August 2018, 10:36
Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
Timp liber
A fost "zarvă" în centrul Oradiei, duminică după amiază, când studenţi ai Facultăţii Clujene de Teatru şi Televiziune au făcut o paradă cu picioroange. Piesa interpretată de ei în zona grupului statuar al poeţilor maghiari i-a amuzat pe orădenii veniţi în număr de câteva zeci să asiste la scenă pe un soare dogoritor.
12 August 2018, 16:07
Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Cunoscutul lăutar Gheorghe "Caliu" Anghel a urcat sâmbătă seară pe o scenă amenajată în Parcul Cetăţii alături de taraful lui şi solistele Cosmina Soare şi Viorica Rudăreasa, oferindu-le orădenilor un spectacol cu cântece româneşti şi ţigăneşti, ba chiar şi o piesă veche din Algeria. Concertul a fost adus de organizatorii festivalului Oradea Summer Film în cadrul weekend-ului cu filme est-europene.
12 August 2018, 00:11
Concurs de atelaje la Oşorhei - GALERIE FOTO şi VIDEO
Timp liber
Sportivi din ţară şi din străinătate s-au întrecut, sâmbătă, pe păşunea Berkes de la Oşorhei, într-un concurs internaţional de Atelaje. Competiţia se desfăşoară până duminică pe o căldură greu de suportat.
11 August 2018, 15:19
Zilele oraşului Aleşd: Concurs culinar caritabil şi o sumedenie de concerte
Timp liber
Aleşdenii, dar nu numai, sunt invitaţi între 17 şi 19 august la cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor Oraşului Aleşd. Sărbătoarea va debuta cu dezvelirea unei plachete comemorative dedicată delegaţilor Aleşdului la Unirea de la Alba Iulia şi va continua cu un concurs culinar caritabil, competiţii sportive şi concerte ale unor artişti locali, dar şi ale unor vedete cunoscute în toată ţara.
10 August 2018, 19:00
Fotoreporterii bihoreni expun în Ungaria
Timp liber
O serie de fotografii realizate de şase fotoreporteri bihoreni au fost selectate pentru a fi expuse în Ungaria. Expoziţia se va deschide publicului în cadrul evenimentului "Carnavalul Florilor", în seara de 15 august la centrul  "Kölcsey" din Debreţin.
10 August 2018, 18:00
Concurs internaţional de atelaje, în weekend, la Oşorhei. Între participanţi, campionul mondial Hodi Karoly
Știri Sportive
Concursul Internaţional de Atelaje de la Oşorhei va avea loc, în weekend, pe Păşunea Berkes, aflată la ieşirea din sat. Competiţia se va derula pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, şi va însuma trei probe: dresaj, maraton şi obstacole. Printre participanţi se numără şi campionul mondial Hodi Karoly.
09 August 2018, 20:15
Noua stagiune a Teatrului Szigligeti va debuta cu evenimente aniversare, la 220 de ani de la primul spectacol în limba maghiară jucat la Oradea
Timp liber
Stagiunea 2018-2019 a Teatrului Szigligeti va debuta cu o serie de evenimente dedicate aniversării a 220 de ani de când s-a jucat primul spectacol de teatru profesionist în limba maghiară în Oradea. Între evenimentele aniversare se numără două spectacole jucate în teatrul de vară al Cetăţii.
09 August 2018, 19:30
Caravana cu artişti: Festivalul de teatru itinerant KaravanAct ajunge în premieră la Oradea!
Bihoreanul tipărit
Din dorinţa de a readuce în actualitate trupele ambulante de teatru, care odinioară îşi luau spectatorii din mijlocul mulţimilor, o asociaţie culturală din Cluj organizează luna aceasta o nouă ediţie a Festivalului "KaravanAct", cu participanţi din patru ţări. Oradea a fost inclusă pentru prima oară pe lista oraşelor gazdă, fiind, de altfel, chiar punctul de pornire al festivalului itinerant. Prin urmare, orădenii sunt invitaţi să descopere parade cu clovni şi picioroange, spectacole "în mers" şi producţii inspirate de personajele biblice.
09 August 2018, 13:59
Târgul Corvinilor, de la talcioc la eveniment cultural: 5 zile de spectacole, concerte, piese de teatru, concursuri şi ateliere cu meşteri populari şi artizani
Știri Bihor
„Târgul Corvinilor - Târgul de 500 de ani” revine în perioada 23-27 august în comuna Lugaşu de Jos, autorităţile locale anunţând că, după succesul din 2017, numărul comercianţilor interesaţi să participe la eveniment s-a dublat. În acest an, programul este mult mai variat, în cele 5 zile urmând să se desfăşoare spectacole, concerte, piese de teatru, concursuri şi ateliere cu meşteri populari şi artizani.
08 August 2018, 18:08
Opere de 30 milioane de euro, semnate de Monet, Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse şi Picasso, sunt expuse în Debreţin (FOTO)
Timp liber
Expoziţie de excepţie în Centrul Cultural Modem din Debreţin, unde iubitorii de artă au ocazia să admire opere semnate de cei mai cunoscuţi pictori ai lumii: Monet, Degas, Cézanne, Sisley, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol, Lichtenstein şi Francis Bacon. Cei care doresc să viziteze expoziţia au la dispoziţie şi excursii organizate cu ghid în limba română.
'Pentru natură în Ţara Crişurilor': Zeci de copii bihoreni au învăţat ce face un junior ranger (FOTO)
Educatie
La fel cum a făcut în ultimii ani, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a dus 22 de copii bihoreni într-o tabără Junior Ranger, pe Valea Iadului. Timp de o săptămână, copiii au învăţat cum să parcurgă trasee montane, cum să se orienteze pe munte ori cum să se comporte în ariile protejate.
08 August 2018, 15:12
'Hiroshima 73 – Give Peace a Chance', concert rock comemorativ la noul Muzeu
Timp liber
Luni, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor, din strada Armatei Române, va avea loc cea de-a 25-a ediţie  a concertului rock comemorativ "Hiroshima 73 – Give Peace a Chance". Printre artiştii care vor urca pe scenă se numără Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, respectiv Alexandrina & Florian Chelu Madeva.
06 August 2018, 12:08
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
06 August 2018, 11:51
Anatolian Food Festival: Orădenii, chemaţi să guste mâncăruri tradiţionale din Turcia, dar şi băutura preferată a lui Suleyman (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Baclavale şi specialităţi cu rahat, pide şi kebapuri, cafea orientală, dar şi şerbetul Hurrem, adică o băutură aromată, făcută din fructe şi scorţişoară, care era preferata sultanului Suleyman... Din toate pot gusta orădenii la Anatolian Food Festival, un eveniment cu specific turcesc organizat în premieră în Cetate. De asemenea, curioşii pot vedea demonstraţii de dans otoman.
Oradea Summer Film a debutat cu o peliculă controversată despre Biserica Ortodoxă, intens aplaudată de orădeni (FOTO)
Evenimente Oradea
În ciuda vremii mohorâte, festivalul Oradea Summer film a debutat, joi seară, în şanţul Cetăţii, cu proiecţia peliculei "Un pas în urma serafimilor", regizată de Daniel Sandu, care redă povestea unor elevi la un seminar de teologie ortodoxă, arătând pe de-o parte cât de libertini sunt, iar pe de alta cât de corupţi şi imorali sunt profesorii lor. Părinţii care au mers însoţiţi de copii au făcut însă o alegere proastă, filmul nefiind unul potrivit pentru micuţi, aspect nesemnalat anterior de organizatori.
'Anatolian Food Festival' aduce bogăţiile Turciei la Oradea (FOTO)
Advertorial
În perioada 3-5 august, pentru iubitorii de artă, preparate orientale, obiceiuri şi meşteşuguri otomane, va avea loc, la Cetatea Oradea, Anatolian Food Festival, sau Festivalul Turcesc, după cum a fost denumit în anii anteriori.
Premii de 7.000 lei: Pasionaţii sunt invitaţi la ediţia a doua a UAMT Golf Cup, la King’s Land
Timp liber
King’s Land Country Club va găzdui, sâmbătă, 11 august, cea de-a doua ediţie a competiţiei UAMT Golf Cup, care se va ţine pe terenul de şase cupe al complexului de la Ineu, cu premii totale în valoare de 7.000 de lei. Anul trecut, competiţia a reunit 30 de jucători de golf.
03 August 2018, 09:30
Low-cost prin Bihor: Vacanţe în mijlocul naturii, la cort, în campinguri amenajate, în rulote sau bungalouri
Bihoreanul tipărit
Nu toţi bihorenii vor sau pot să-şi petreacă vacanţele în hoteluri de cinci stele. Pasionaţii de natură, de pildă, caută oaze de linişte, în care să poată respira aer curat, să-şi gătească în aer liber şi să doarmă în corturi. Aceştia au început să aibă şi în propriul judeţ opţiuni pentru vacanţe "eco", mult mai ieftine, pe deasupra, decât cele în hoteluri şi pensiuni. Pe lângă campingurile cu căsuţe din lemn şi cele pentru corturi, la Şuncuiuş a fost amenajată o tabără de rulote transformate în locuinţe estivale.
03 August 2018, 08:02
Surpriză pentru cinefili: Se organizează, în premieră, TIFF Oradea!
Timp liber
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Primăria Oradea organizează, între 7 şi 9 septembrie, prima ediţie a TIFF Oradea. Publicul orădean va putea viziona filme care încă n-au fost lansate pe marile ecrane şi cine-concerte în premieră în România. Între proiecţii se numără şi propunerea României la Oscar, filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari".
02 August 2018, 17:10
Formaţia Generic va cânta la Zilele Comunei Cefa
Timp liber
În weekend-ul acesta, formaţia Generic va concerta la Cefa, la sărbătoarea dedicată locuitorilor comunei. La zilele comunei Cefa vor mai cânta Angela Rusu, Lil Rose, Corina Szatmari, Zbiciu şi Claudiu Borza.
02 August 2018, 12:45
Vine Carnavalul Florilor! Carele alegorice ajung la Oradea pe 21 august (FOTO)
Timp liber
Unul dintre cele mai renumite festivaluri din Europa Centrală, Carnavalul Florilor din Debreţin va porni în curând la drum. Carele alegorice vor putea fi văzute între 14 şi 21 august în Ungaria, pe 22 august în Oradea şi, în premieră, în luna septembrie pe Valea Ierului. În alai vor fi cinci care.
Expoziţie de antichităţi cu vânzare, în Cetate (FOTO)
Timp liber
Cei pasionaţi de antichităţi sunt invitaţi în această perioadă în Cetatea Oradea, unde pot vizita o expoziţie de obiecte vechi din colecţia artistului Gheorghe Costea. Expoziţia cuprinde de la diferite ceasuri vechi de peste 100 de ani, până la obiecte religioase şi xilogravuri, metaloplastii. Doritorii pot chiar şi achiziţiona obiectele.
01 August 2018, 09:37
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON