URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Timp liber

Bihorenii sunt invitaţi la cea de-a doua parte a Târgului Meşterilor Populari, care va avea loc în weekend în parcul Nicolae Bălcescu, unde mai mulți meşteri populari vor expune, între altele, instrumente muzicale, icoane și împletituri din papură. Decizia ca evenimentul să fie împărțit în două weekend-uri a fost luată pentru a se putea respecta normele și regulile impuse în timpul epidemiei de coronavirus. 
23 Iulie 2020, 19:01
Te preocupă ce mănânci? Un ONG îi invită pe orădeni la discuţii despre hrana sănătoasă
Timp liber
Tinerii orădeni interesaţi de hrana pe care o consumă, adică de provenienţa, calitatea şi efectele ei asupra mediului înconjurător, sunt invitaţi la o dezbatere organizată de o asociaţie care militează pentru o lume ghidată de principii etice solide. Discuţia va avea loc la finalul lunii august, în Parcul 1 Decembrie, participarea fiind gratuită, dar doritorii trebuie să se înscrie în prealabil.
10 August 2020, 20:01
Orădenii de la TIFF: Tudor Cristian Jurgiu și Monica Lăzurean Gorgan, printre vedetele TIFF 2020, cel mai important festival de film din România
Bihoreanul tipărit
Doi orădeni printre vedetele TIFF 2020, cel mai important festival de film din România. Tudor Cristian Jurgiu, regizorul apreciatului film „Câinele japonez”, a prezentat la Cluj două noi producţii, între care lungmetrajul „Şi poate mai trăiesc şi azi”, în timp ce Monica Lăzurean Gorgan - primită recent în Academia Americană de Film - a venit cu două documentare, despre tăierile de păduri şi despre tranziţia unei familii din sălbăticie în jungla urbană.
10 August 2020, 17:15
Unde ieșim săptămâna asta: Filme, muzică și relaxare în grădina MA Hub din Parcul Brătianu
Timp liber
Proiecţii de filme în aer liber, atelier de robotică pentru copii, cursuri de teatru pentru adolescenţi, spectacole de teatru în aer liber sunt doar câteva din evenimentele programate în această săptămână în Oradea. Vezi programul detaliat!
10 August 2020, 10:36
Concert caritabil în pandemie: Paula Seling a cântat în curtea Palatului Baroc, pentru o fetiţă bolnavă (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Circa 150 de orădeni, aproape toţi cu mască, au fost prezenţi vineri seară în curtea Palatului Baroc, unde Paula Seling a susţinut un concert caritabil "Pansament pentru suflet". O parte din banii de bilete vor fi donaţi Asociaţiei pentru Micuţul Noel, dar vor ajunge de fapt la Alessia, o fetiţă din Constanţa bolnavă de aceeaşi afecţiune ca micuţul din Bihor. 
08 August 2020, 12:21
Festival cu bunătăți mediteraneene, în Parcul 1 Decembrie
Timp liber
Orădenii sunt invitați în weekend în Parcul 1 Decembrie unde va avea loc Festivalul Mediteranean. Pofticioșii vor putea cumpăra dulciuri și alte preparate tradiționale turcești, precum și fructe de mare. 
07 August 2020, 08:56
'Arhimede și invențiile sale': o nouă expoziție la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor așteaptă publicul orădean la o nouă expoziţie, „Arhimede și invențiile sale”. Vor fi expuse 35 de reproduceri ale maşinăriilor inventate de cunoscutul om de ştiinţă din antichitate. Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de instituţie, expoziţia, care nu a fost adusă niciodată în România, a ajuns în Oradea prin intermediul colaborării dintre muzeul orădean şi italienii de la "Niccolai Group Teknoart" şi "Artisans of Florence", aceștia din urmă fiind cei care au realizat obiectele. 
04 August 2020, 18:35
Noua stagiune a Filarmonicii din Oradea, incertă. Primele concerte ar putea avea loc tot în curtea Palatului Baroc
Timp liber
În cazul în care starea de alertă se va prelungi în România din pricina pandemiei de coronavirus, primele concerte ale Filarmonicii din Oradea din noua stagiune vor avea loc tot în curtea Palatului Baroc. Anunțul, dar și alte detalii legate de stagiunea 2020-2021 au fost prezentate de directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, și de directorul artistic, Kurucz Tibor, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni la Filarmonică.
03 August 2020, 19:00
Unde ieșim săptămâna asta: Stand up comedy, târg de handmade, dar și ateliere pentru copii în Oradea
Timp liber
Expoziții, lansări de carte, stand-up comedy, târg de handmade sau atelier de robotică pentru copii sunt doar câteva dintre evenimentele atractive desfășurate săptămâna aceasta în Oradea. Vezi programul!
03 August 2020, 10:30
Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Într-o vară atipică, bihorenii pot descoperi frumuseţile naturale şi atracţiile turistice - unele prea puţin cunoscute - ale judeţului lor. Lista este bogată în peşteri interesante, cu cascade sau cristale, locuri unice în ţară, case tradiţionale, dar şi peisaje idilice, care pot fi admirate în drumeţii, dar şi din câteva locuri de cazare inedite. 
Iubitorii de aventură, invitați la via ferrata, escaladă și ture cu tiroliana în Șuncuiuș
Timp liber
Clubul de alpinism Cassio Montana organizează în weekend, la Șuncuiuș, prima ediție a Outdoor Minifest Montana, dedicată tuturor celor care iubesc muntele. La eveniment se vor organiza contra cost trasee de via ferrata pentru toate nivelurile de dificultate și vârstă, escaladă și ture cu tiroliana. Evenimentul va avea loc în apropierea Peșterii Unguru Mare, acolo unde clubul de alpinism are amenajate mai multe trasee pe stânci.
31 Iulie 2020, 16:55
Trupa Arcadia va juca spectacolul 'Moromeţii' dedicat elevilor în Cetate și în mai multe sate şi oraşe din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Gyula
Timp liber
Mai mulţi actori ai trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria se vor plimba la începutul lunii septembrie prin zonele rurale și câteva orașe din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi la Gyula pentru a le prezenta spectacolul de lectură performativă "Moromeţii" elevilor şi cadrelor didactice. Premiera spectacolului va avea loc joi în şanţul Cetăţii, o a doua reprezentanţie fiind programată pe vineri. Ambele se joacă cu casa închisă.
29 Iulie 2020, 16:30
Violoncelistul Răzvan Suma încheie stagiunea Filarmonicii Oradea
Timp liber
Melomanii sunt aşteptaţi din nou, joi, în curtea Palatului Baroc, unde Filarmonica Oradea îl are ca invitat special pe violoncelistul Răzvan Suma, pentru un ultim concert simfonic în aer liber din această stagiune, până în septembrie. Programul cuprinde lucrări de J. Haydn, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Romeo Rîmbu.
29 Iulie 2020, 13:40
Aventuri pentru juniori: BIHOREANUL vă prezintă mai multe tabere disponibile în Oradea şi în zone pitoreşti din Bihor (FOTO)
Timp liber
Mai multe asociaţii organizează tabere pentru copii şi tineri în Oradea şi în zone pitoreşti din Bihor. Taberele, unele doar de zi, se ţin în condiţii speciale, dar cuprind în continuare activităţi educative şi distractive, astfel încât micuţii să profite din plin de vacanţa de vară, explorând natura şi învăţând lucruri noi.
27 Iulie 2020, 19:50
Unde ieşim săptămâna asta: Vrăjitorul din Oz la Cetate, Seară grecească la Euphoria Biergarten
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi în această săptămână la câteva evenimente, între care o seară grecească într-un restaurant local şi concertul de închidere a stagiunii estivale a Filarmonicii de Stat, dirijat de Romeo Rîmbu. De asemenea, teatrele orădene au programate reprezentaţii în aer liber. 
27 Iulie 2020, 09:01
În lumea tradiţiilor. Meşterii populari şi-au expus creaţiile în Parcul Bălcescu din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Meşterii populari din Bihor şi din mai toate celelalte zone ale ţării sunt prezenţi în Parcul Bălcescu din Oradea la cel de-al doilea weekend al târgului dedicat lor şi ajuns la ediţia a XXVII-a. Vizitatorii au ce admira şi cumpăra. Meşterii expun ceramică, obiecte din lemn, piele, icoane şi pictură naivă, instrumente muzicale, împletituri papură şi nuiele, măşti, ouă încondeiate şi ţesături. De asemenea, au fost amenajate şi câteva standuri cu creaţii ale unor copii cu dizabilităţi din judeţ, înscrişi în asociaţii dedicate lor. 
'După 30 de ani – privește înapoi spre viitor': expoziție de artă contemporană la Galeriile Reperaj (FOTO)
Timp liber
De sâmbătă, Galeriile Reperaj din Cetate vor găzdui expoziția de artă contemporană „După 30 de ani – privește înapoi spre viitor” realizată de 30 de artiști orădeni care fac parte din Uniunea Artiștilor Plastici din România. Expoziția este formată din lucrări diverse: sculpturi, pictură, grafică și instalație.
25 Iulie 2020, 14:00
Târg cu produse tradiționale din Valea Ierului în Piața Unirii
Timp liber
Piața Unirii din Oradea va găzdui din nou, în weekend, Târgul Gusturilor și Produselor din Valea Ierului, unde producători agricoli vor oferi spre vânzare fructe, legume, brânzeturi, vinuri, dar și alte produse sănătoase și naturale.
24 Iulie 2020, 15:38
Cea de-a doua parte a Târgului Meşterilor Populari va avea loc în weekend
Timp liber
Bihorenii sunt invitaţi la cea de-a doua parte a Târgului Meşterilor Populari, care va avea loc în weekend în parcul Nicolae Bălcescu, unde mai mulți meşteri populari vor expune, între altele, instrumente muzicale, icoane și împletituri din papură. Decizia ca evenimentul să fie împărțit în două weekend-uri a fost luată pentru a se putea respecta normele și regulile impuse în timpul epidemiei de coronavirus. 
23 Iulie 2020, 19:01
Concert coral în aer liber, la Bazilica Romano-Catolică
Timp liber
Lucrări religioase celebre, precum Ave Maria, Cantate Domino, O, rise and shine, în viziunea mai multor compozitori, vor putea fi audiate în interpretarea Corului Filarmonicii Oradea. Dirijorul Lászlóffy Zsolt, care se află la cârma corului din 2006, îl va conduce în concert şi joi, de la ora 19.30, în curtea Bazilicii Romano-Catolice din Oradea.
22 Iulie 2020, 20:35
Invitaţie în grădină: Orădenii au parte de evenimente interesante în grădina MA Hub din Parcul Brătianu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O asociaţie din Oradea îi cheamă pe cei care caută să evadeze din cotidian la evenimente interesante în aer liber. MA Hub găzduieşte vizionări de filme de artă în aer liber, seri cu muzică de tip "jam session", sesiuni de yoga sau chiar baie de sunete, participarea făcându-se pe bază de donaţii, "după trăiri".
Unde ieșim săptămâna asta: Întâlnirea posesorilor de automobile Dacia, la Oradea
Timp liber
Târgul meșterilor populari, partea a doua, ateliere de robotică pentru copii, lansare de cărți, expoziții, dar și întâlnirea posesorilor de automobile Dacia, indiferent de model sau an de fabricaţie sunt câteva dintre evenimentele care se vor desfășura săptămâna aceasta în Oradea.
20 Iulie 2020, 09:06
A început Târgul Meșterilor Populari. Ce pot găsi vizitatorii în Parcul Bălcescu din Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Din cauza ploii, orădenii au trecut, sâmbătă, doar spre seară pe la Târgul Meșterilor Populari, ajuns la a 27-a ediție și organizat în parcul Bălcescu, acolo unde meșteșugari iscusiți din toată țara își prezintă marfa. Printre atracții se numără sculpturi din lemn realizate de un bihorean, ornamente din sticlă, ii și cojoace aduse din Suceava.
18 Iulie 2020, 21:25
Lucrări de Vivaldi, Corelli şi Mozart, azi la Bazilica Romano-Catolică
Timp liber
Filarmonica le dă din nou întâlnire melomanilor în aer liber, azi, în curtea Palatului Episcopal Romano-Catolic. De la ora 19.30 vor putea fi audiate lucrări de Vivaldi, Corelli, Mozart şi Barber, orchestra fiind condusă de dirijorul Dorin Frandeș.
16 Iulie 2020, 14:19
Spectacole... la aer: Comedii, musicaluri, spectacole pentru copii şi concerte de muzică clasică în oferta culturală de vară a Oradiei
Timp liber
După ce o bună perioadă de timp nu s-au putut întâlni cu publicul, actorii şi muzicienii recuperează timpul pierdut în sezonul estival, când, în mod obişnuit, teatrele şi Filarmonica s-ar afla în vacanţa dintre stagiuni. Astfel, în luna iulie, în Oradea sunt programate mai multe spectacole de teatru, între care musicaluri şi reprezentaţii pentru copii, cu personaje haioase, dar şi concerte cu muzică aleasă, de Verdi, Stravinsky şi Vivaldi. Bineînţeles, toate în aer liber...
14 Iulie 2020, 10:44
Invitaţie la film în aer liber: Pelicula 'Reservoir Dogs' va fi proiectată într-o grădină din centrul Oradiei (VIDEO)
Timp liber
MA Hub – o asociaţie din Oradea care organizează evenimente menite să le ofere curioşilor alternative de petrecere a timpului liber – îi invită pe aceştia, joi, la proiecţia celebrei pelicule din 1992 "Reservoir Dogs", scrisă şi regizată de Quentin Tarantino. 
13 Iulie 2020, 19:01
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Târgul meșterilor populari începe în weekend în Parcul Bălcescu
Timp liber
Săptămâna aceasta, bihorenii sunt aşteptaţi la Târgul meșterilor populari, ediţia a XXVII-a, unde vor expune meşteri din mai multe zone ale ţării. Tot în aer liber, vor mai avea loc spectacole de teatru şi concerte ale Filarmonicii.
13 Iulie 2020, 11:18
'Respect': Călin Pop a lansat videoclipul celei de-a doua piese de pe viitorul album 'Cutia cu secrete' (VIDEO)
Timp liber
Artistul orădean Călin Pop a lansat, vineri, videoclipul piesei „Respect”, a doua piesă de pe viitorul album „Cutia cu secrete”. Videoclipul surprinde o expediţie în munţi a alpinistului timişorean Horia Colibăşanu, dar apar şi câteva secvenţe scurte în care Călin Pop cântă la chitară, fiind filmat de fiul său, Marius Pop.
11 Iulie 2020, 18:09
Noua ediţie a Târgului Meşterilor Populari va fi împărţită în două weekenduri, schimbarea fiind dictată de pandemie
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor a decis să împartă anul acesta Târgului Meşterilor Populari în două weekenduri, în contextul pandemiei Covid-19. Între 17-19 iulie 2020 la târg vor participa meşteri care vor expune ceramică, ouă încondeiate, podoabe, piese textile, port popular tradiţional, obiecte din sticlă, os, plante medicinale, turtă dulce, iar între 24-26 iulie 2020 vor fi prezenţi meşteri care vor expune obiecte din lemn, piele, icoane şi pictură naivă, împletituri din papură şi nuiele, instrumente muzicale, măşti.
11 Iulie 2020, 13:43
Cel mai luxos hotel al complexului President din Băile Felix a fost dat în funcţiune. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
President Business, cel mai luxos hotel al complexului cu acelaşi nume din Băile Felix, a fost dat în funcţiune vineri după-amiază. Hotelul, având la parter un restaurant de 350 de locuri iar la primul etaj săli de conferinţe cu capacităţi între 30 şi 200 de locuri, are deja ocupate jumătate din cele 70 de camere. Construit la standarde de cinci stele, hotelul a fost clasificat deocamdată doar la patru stele "plus", pentru a fi cât mai atractiv pentru turişti.
Colecţia Muzeului 'Ady Endre' din Oradea, nominalizată la concursul 'Expoziţia anului 2020' de la Budapesta
Timp liber
Colecţia dedicată poetului maghiar Ady Endre, de la muzeul din Oradea care-i poartă numele, a fost nominalizată la concursul "Expoziţia anului 2020", competiţie organizată de Asociaţia Muzeelor Maghiare din Budapesta. Iniţial s-au înscris 12 muzee din Ungaria, România, Slovacia şi Serbia, trei dintre ele fiind eliminate în prima etapă.
09 Iulie 2020, 14:08
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1087 RON
  • 1 EUR = 4.8357 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON