URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Gestul unei tinere de a incendia drapelul maghiar de la sediul UDMR Bihor ne arată că noi, orădenii, mai avem de lucru mult la capitolul educaţie. Şi mă refer la ambele naţii, din rândul cărora apar destule persoane stridente, incapabile să trăiască într-un mediu multietnic, multicultural şi multiconfesional.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

Timp liber

Începe Târgul de Crăciun în Debreţin: Carusel uriaş, Casă de turtă dulce, cadouri, delicatese şi un cozonac de 201 metri (FOTO)
Timp liber
Târgul de Crăciun din Debreţin se deschide sâmbătă, 24 noiembrie, cu peste 170 de comercianţi de produse meşteşugăreşti, dar şi cu o mulţime de programe interesante, vizitatorii având pregătite un carusel uriaş, o casă magică cu turtă dulce şi una a cofetarilor locali, în care vor putea gusta dintr-un cozonac uriaş de 201 metri. Iar pentru ca magia să fie totală, în târg va poposi şi un Moş Nicolae... venit tocmai din Laponia.
Activități de tot soiul de Ziua Porților Deschise, la Biblioteca Județeană (FOTO)
Timp liber
A fost o zi plină cu activități, joi, la Biblioteca Județeană. De Ziua Porților Deschise s-au ținut ateliere de creație, inclusiv de cusut ii, proiecții de filme, activități pentru copii și s-au organizat conferințe. De asemenea, la secția Colecții Speciale, curioșii au putut descoperi articole și scrieri legate de momentul 1 Decembrie 1918 în presa și cărțile vremii.
23 Noiembrie 2018, 14:31
Incursiune în lumea celor mici: la Muzeul Ţării Crişurilor a fost deschisă o expoziţie de jocuri şi jucării (FOTO)
Timp liber
Oameni de toate vârstele au umplut, joi, sala mare de expoziţii a Muzeului Ţării Crişurilor. Toţi au fost primiţi de instituţia muzeală cu vernisajul unei expoziţii pasionante: istoria jocurilor şi a jucăriilor. Evenimentul, propus în contexul aproprierii sărbătorilor de iarnă, este parte a conceptului de "muzeu viu", apoape de cetăţean, pe care instituţia îl promovează.
23 Noiembrie 2018, 11:35
Festivalul D’Ale Porcului: Aurel Tămaş şi câştigătorul 'Chefi la Cuţite' vin la ERA Park Oradea!
Timp liber
Centrul comercial ERA Park Oradea găzduieşte, în acest sfârşit de săptămână, o nouă ediţie a festivalului D’Ale Porcului, în cadrul căruia primării din tot judeţul Bihor, dar nu numai, vin să se întreacă în pregătirea unor preparate din porc, într-un fundal anume creat şi o atmosferă pătrunsă de tradiţii şi colorată cu muzică bună. Cu această ocazie, centrul comercial aduce în faţa orădenilor atât artişti locali, dar şi pe îndrăgitul interpret Aurel Tămaş, în cadrul evenimentului "Cântec şi tradiţie in an centenar", menit să completeze festivalul deja consacrat.
21 Noiembrie 2018, 14:20
Invitaţi renumiţi încheie joi Simfoniile Toamnei
Timp liber
Simfoniile Toamnei propun, la final de ediţie a VI-a, concertul de marţi susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii, iar joi un final fastuos, cu concertul simfonic ce îi are în prim plan pe violonistul Florin Ionescu Galaţi şi pe dirijorul olandez Josef Suilen.
20 Noiembrie 2018, 15:29
Pe mintea copiilor: Muzeul Țării Crișurilor invită publicul la o „incursiune fascinantă în lumea jocurilor și a jucăriilor”
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Asociația Muzeul Jucăriilor din București și compania Plastor, organizează două expoziții dedicate lumii jocurilor și a jucăriilor. Una cuprinde 600 de piese din colecția Asociației Muzeul Jucăriilor, iar cea de-a doua prezintă „vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)”, cuprinzând numeroase seturi realizate în aceşti ani.
20 Noiembrie 2018, 13:00
Ziua porţilor deschise - An Centenar. Ce evenimente îi aşteaptă pe orădeni la Biblioteca Judeţeană
Timp liber
Orădenii sunt aşteptaţi, joi, de la ora 10 la ora 20, la o nouă ediţie a Zilei Porţilor Deschise la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai". De data aceasta, unele dintre evenimentele incluse în program vor fi dedicate Centenarului Marii Uniri. 
20 Noiembrie 2018, 11:49
Unde ieşim săptămâna asta: 'România ne uneşte!', spectacol folcloric în cinstea Zilei Naţionale a României
Timp liber
Iubitorii de folclor sunt invitaţi să sărbătorească mai repede Ziua Naţională a României și, respectiv Centenarul Marii Uniri, printr-un spectacol cu muzică populară cântată de artişti celebri.
19 Noiembrie 2018, 12:58
100 Salon Anual: Expoziție cu picturi, sculpturi, instalații și grafică, la Galeriile de Artă - Reperaj
Timp liber
Orădenii sunt invitați, marți, 20 noiembrie, la ora 17, la vernisajul expoziției „100 Salon Anual”, care va avea loc la Galeriile de Artă - Reperaj (Corpul C al Cetății). Vor fi expuse picturi, sculpturi, instalaţii şi grafică realizate de artiştii plastici contemporani, membri ai filialei Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
18 Noiembrie 2018, 18:00
Cel mai mare concurs de mondioring din România, în Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Iubitorii de câini şi amatorii de concursuri de dresaj sunt aşteptaţi, duminică, în Cetatea Oradea. Sâmbătă, a debutat aici cel mai mare concurs de mondioring, adică sport canin, organizat în această toamnă în România, care cuprinde demonstraţii de dresaj canin.
17 Noiembrie 2018, 20:40
Sunteţi frumoase! Expoziţie dedicată de fotograful Remus Toderici femeilor bolnave de cancer (FOTO)
Timp liber
Cu emoţii, lacrimi, voci tremurânde şi zâmbete încurajatoare, aşa a fost deschisă vineri, la Muzeul Oraşului Oradea, expoziţia de fotografie "Frumuseţea curajului", realizată de fotograful Remus Toderici. Patru femei bolnave de cancer au fost pozate, demonstrând că sunt împăcate cu ele însele. Artistul a vrut deopotrivă să le facă pe femeile bolnave să se simtă mai bine, dar şi să-i determine pe cei din jurul lor să le privească cu admiraţie.
16 Noiembrie 2018, 19:01
Muzica merge mai departe. Joe Balogh lansează volumul II al istoriei rock orădene
Timp liber
Muzicianul Joe Balogh lansează sâmbătă, 17 noiembrie, la Muzeul Memorial Ady Endre, cartea "A műsornak folytatódnia kell!" (Muzica merge mai departe!). Lucrarea este o continuare a cărţii "Szubjektív nagyváradi rocktropológia" (Rocktropologie subiectivă orădeană), prezentată în urmă cu un an, o istorie a muzicii rock de Oradea din perioada 1960-1989 şi a muzicienilor orădeni care au încercat să ignore restricţiile culturale din acel regim.
15 Noiembrie 2018, 19:26
România ne uneşte! Concert cu Nicolae Furdui Iancu, Maria Dragomiroiu şi alţi artişti celebri, la Arena Antonio Alexe
Timp liber
Orădenii vor sărbători Centenarul Marii Unirii şi printr-un spectacol cu muzică populară cântată de artişti celebri. Primăria organizează, pe 25 noiembrie, concertul "România ne uneşte" la Arena Antonio Alexe, iar pe scenă vor urca Maria Dragomiroiu, Traian Jurchelea, Viorica Flintaşu, Zinaida Bolboceanu, Ionuţ Fulea, Sava Neagrean Brudaşcu şi Nicolae Furdui Iancu.
15 Noiembrie 2018, 16:55
Târgul de Crăciun: Piaţa Unirii va găzdui concerte cu Inna şi Ştefan Hruşcă, dar şi colindători care vor umbla 'pe uliţă'
Evenimente Oradea
Moş Nicolae le aduce orădenilor cadou Târgul de Crăciun! Evenimentul aşteptat de cei mari şi cei mici deopotrivă va debuta pe 6 decembrie, în Piaţa Unirii, cu aprinderea luminilor festive şi cu un concert Inna. Tot în centrul Oradiei va concerta, pe 13 decembrie, celebrul Ştefan Hruşcă. Desigur, în Piaţa Unirii va ajunge şi Moş Crăciun, pentru a asculta dorinţele copiilor cuminţi, dar şi colindători care vor reînvia obiceiuri rurale de sezon, precum "Viflaimul", mersul cu steaua ori colindatul pe uliţă.
'Un bărbat pentru Sara': Comedie cu Emilia Popescu, Constantin Cotimanis şi Andi Vasluianu, la Oradea
Timp liber
Comedia "Un bărbat pentru Sara" va fi jucată, pe 3 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, din distribuţie făcând parte cunoscuţii actori Emilia Popescu, Diana Cavallioti, Constantin Cotimanis, Andi Vasluianu şi Andreea Vasile.
15 Noiembrie 2018, 11:20
Fost discipol al lui Mircea Eliade, canadianul David Goa va vorbi AZI la Oradea despre iubire în epoca tehnologiei
Timp liber
La invitaţia Asociaţiei Alumni Universitatea din Oradea şi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman", joi la Oradea va conferenţia profesorul canadian David Goa. Filozof, teolog ortodox şi un fin psiholog, dar şi un fost discipol al lui Mircea Eliade, Goa va vorbi despre ce rămâne din iubire şi comuniune în epoca tehnologiei.
15 Noiembrie 2018, 09:36
Desene și gravuri ale lui Vladimir Ghika, expuse la Muzeul Orașului Oradea
Timp liber
Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București, Episcopia Greco-Catolică Oradea și Episcopia Romano-Catolică Oradea, organizează în perioada 15 noiembrie 2018 - 15 martie 2019 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA - In spiritu caritatis - DESENE”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 15 noiembrie, ora 16.00.
14 Noiembrie 2018, 20:14
'Lord of the dance': Ucenicii celebrului Michael Flatley dansează la Oradea! (VIDEO)
Timp liber
Una dintre cele mai de succes producţii ale companiei de dans "Lord of the dance" va fi prezentată, anul viitor, în iunie, şi în faţa orădenilor. "Dangerous Games", o producţie impresionantă cu 40 de dansatori remarcabili, este realizată sub coregrafia şi regia celebrului Michael Flatley.
14 Noiembrie 2018, 16:51
Toamna Cetăţii Orădene: Demonstraţii de dresaj canin, la cel mai mare concurs de mondioring din România
Știri Sportive
Bihorenii sunt invitaţi în weekend, la Cetate, unde specialişti din mai multe ţări vor face demonstraţii de dresaj canin, la cel mai mare concurs de mondioring organizat în această toamnă în România. Vor concura pentru titlul suprem peste 30 de câini din România, Slovacia, Polonia, Cehia, Ungaria şi Austria.
14 Noiembrie 2018, 12:20
Artă cu renume la Muzeul Ţării Crişurilor: a fost deschisă expoziţia de lucrări van Gogh şi Renoir (FOTO)
Timp liber
Lume multă, marţi, în sala de expoziţii dedicată artei, din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor! Ocazia a fost vernisarea expoziţiei dedicate unor artişti de calibru: Vincent van Gogh şi Auguste Renoir.
13 Noiembrie 2018, 23:49
'Frumuseţea curajului': Fotograful Remus Toderici expune portrete ale unor femei bolnave de cancer
Timp liber
Fotograful Remus Toderici îi invită pe bihoreni să descopere frumuseţea curajului. La Muzeul Oraşului Oradea vor fi expuse, vineri, imagini cu femei diagnosticate cu cancer, aflate în timpul tratamentului chimioterapeutic.
13 Noiembrie 2018, 19:25
'Mondialele, de la Montevideo la Moscova': Enciclopedia Campionatelor Mondiale de fotbal, scrisă de un orădean
Timp liber
Iubitorii de fotbal, dar nu numai, sunt aşteptaţi pe 15 noiembrie în sala mare a Primăriei, la lansarea enciclopediei celor 21 de ediţii de până acum a Campionatelor Mondiale de fotbal. Intitulată "Mondialele, de la Montevideo la Moscova", cartea semnată de profesorul Constantin Butişcă are detalii despre toate cele 900 de meciuri de la CM de fotbal (1930-2018), date despre jucătorii care s-au remarcat la aceste meciuri, dar şi despre meciurile României.
13 Noiembrie 2018, 10:15
O nouă expoziţie de calibru la Muzeul Ţării Crişurilor: heliogravuri şi litografii de van Gogh şi Renoir
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor invită publicul la o nouă expoziţie cu deosebită importanţă. Vor fi expuse 100 de heliogravuri după desenele lui Vincent van Gogh, respectiv 34 de litografii după lucrări aparţinând lui Auguste Renoir. Lucrările provin din colecţia de artă Thomas Emmerling din Nürnberg.
12 Noiembrie 2018, 15:08
Unde ieşim săptămâna asta: Festivalul muzicii clasice, de luni până vineri, la Filarmonică
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
12 Noiembrie 2018, 12:27
'D’ale porcului', din nou la ERA Park: Se plănuieşte stabilirea recordului pentru 'cel mai lung caltaboş din lume'
Timp liber
Ediţia a V-a a festivalului concurs "D’ale porcului" se va desfăşura pe 24 şi 25 noiembrie în parcarea ERA Shopping Park şi va reuni competitori din Bihor, Satu Mare, precum şi din Ungaria. Anul acesta, organizatorii au anunţat că se doreşte doborârea recordului pentru "cel mai lung caltaboş din lume".
10 Noiembrie 2018, 11:42
Două săptămâni de muzică clasică la Filarmonică: Simfoniile Toamnei aduc vedete la Oradea
Timp liber
Cea de-a VI-a ediţie a „Simfoniilor Toamnei” aduce la Oradea, de luni, 12 noiembrie, vedete din lumea muzicii clasice. Filarmonica de Stat invită pe scenă nume sonore precum Gabriel Croitoru, cu Croitoru String Virtuosi, Josef Suilen, din Olanda, Mark Kadin, Rusia, Florin Ionescu-Galați, dar şi Cvartetul Brassai, Corul şi Orchestra Filarmonicii, într-un program bogat de concerte renumite simfonice, camerale şi corale.
09 Noiembrie 2018, 10:40
SOS Autism Bihor vă invită: Concert de colinde şi pricesne, cu 'urmaşul' Fraţilor Petreuş, în scop caritabil
Timp liber
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar bihorenii au ocazia să intre în atmosfera specifică participând la un spectacol ce promite a fi de excepţie. Pe 23 noiembrie, la Teatrul Regina Maria, va avea loc un concert de colinde şi pricesne, unde invitat special va fi Marinel Petreuş, cel care duce mai departe tradiţia Fraţilor Petreuş. În plus, concertul va avea un scop caritabil: toţi banii strânşi din bilete şi donaţii vor merge către Asociaţia SOS Autism Bihor.
07 Noiembrie 2018, 18:47
Dirijorul Mihai Agafiţa, pe scena Filarmonicii de Stat
Timp liber
Concertul de joi, de la ora 19, îl are în centru pe invitatul Mihai Agafiţa din Republica Moldova, valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii, dar şi pe violonistul Dalibor Karvay, artist multilaureat din Slovacia.
07 Noiembrie 2018, 14:25
Kids’ Dino Dig: ERA Park Oradea te invită în lumea dinozaurilor! (FOTO)
Timp liber
Eşti curios de cum arăta lumea acum 100 milioane de ani? De felul în care stăpâneau dinozaurii Pământul? Te preocupă arheologia sau paleontologia? Ai vrea să devii un descoperitor de relicve ale trecutului? Acum e şansa ta! Centrul comercial ERA Park Oradea, din Calea Aradului, se transformă într-un veritabil tărâm al dinozaurilor.
07 Noiembrie 2018, 12:39
Tai-o pe munte! Bihorul va avea prima reţea de trasee pentru alergare montană din România
Timp liber
Pentru că alergarea montană câştigă tot mai mulţi adepţi în ţara noastră, iar Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor ţine să îşi continue demersurile menite să facă din munţii Pădurea Craiului o generoasă destinaţie turistică, până în luna mai a anului viitor Bihorul va avea cinci trasee de alergare montană. Amenajarea unor astfel de rute este o premieră pentru România.
06 Noiembrie 2018, 12:45
  1  3  5 6 7  

FOTO BIHOREANUL

 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Accident în Tileagd: Un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul unui BMW şi a lovit o autoutilitară, iar apoi un cap de pod (FOTO)
 • Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)
 • Accident, pe DN 1: Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza a zburat cu maşina peste un gard. „Scula rea nu piere!” (FOTO)
 • Carambol cu patru autoturisme lângă Real. O maşină a fost aruncată pe contrasens (FOTO)
 • Deghizaţi în Superman, Batman, Iron Man şi Spider Man, poliţiştii rutieri din Oradea au dus cadouri copiilor internaţi în Spitalul Municipal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON