URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...

Timp liber

Oră de zumba cu un instructor din București și Giani, în fața magazinului Crișul din Oradea. Participarea e gratuită (VIDEO)
Timp liber
O seară plină de dans, energie și distracție se pregătește să aibă loc la piațeta Crișul Shopping Center din Oradea. Andrei Oșanu, cunoscut ca instructor de zumba în București, și Giani Sala, antrenoare a aceleiași forme de mișcare, vor susține evenimentul "Zumba Fusion", participarea fiind gratuită.
18 Septembrie 2023, 13:30
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: de la fluturi tropicali și dinozauri, până la Ziua Hobbiților și documentar despre Arsenie Boca
Timp liber
O expoziție de fluturi tropicali sub cupola ERA Park și o expoziție de dinozauri în Cetate vor putea fi văzute pe tot parcursul săptămânii acesteia în Oradea. Marți va avea loc proiecția unui documentar despre Arsenie Boca la Ma Hub, miercuri, la Cinema Palace va avea loc avanpremiera filmului „All Fun and Games”, iar vineri vor avea loc discuții despre cărțile scriitorului J.R.R. Tolkien la librăria Scriptum, de Ziua internațională a Hobbiților.
18 Septembrie 2023, 12:05
O expoziţie cu mesaje antibullying, realizată de copii, poate fi vizitată la Teatrul Arcadia (FOTO)
Știri Bihor
Teatrul Arcadia din Oradea găzduieşte o expoziţie de postere intitulată "Fii curajos, nu îi lăsa în mintea ta", dedicată copiilor care au fost victime ale bullying-ului în mediul şcolar.
17 Septembrie 2023, 21:09
Expoziția artistului plastic Aurel Roșu: Pictură și obiecte sculpturale tridimensionale
Timp liber
Artistul plastic orădean Aurel Roșu expune... la locul de muncă. Muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, Roșu va prezenta, miercuri, expoziția „Colosseum”, de pictură și obiecte decorative tridimensionale.
17 Septembrie 2023, 17:51
Zilele Culturii Slovace la Oradea: Slovaci din trei judeţe se întrec în gătit găluşte şi plăcinte cu cartofi (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Este sărbătoare în acest sfârşit de săptămână în Cetatea Oradea. Sâmbătă, slovacii din Bihor şi din alte judeţe învecinate s-au întrecut în gătitul tradiţionalelor găluşte cu brânză şi plăcinte cu cartofi la Zilele Culturii Slovace, care se ţin până duminică. 
„Podul”: Teatrul Szigligeti pregătește premiera unui musical maghiar clasic
Timp liber
Teatrul Szigligeti pregătește un nou spectacol, de data aceasta fiind vorba despre un musical clasic maghiar – „Podul”. Acesta a mai fost jucat pe scena orădeană în anul 1992.
15 Septembrie 2023, 12:13
Orădeni în „Libertate”: Trei actori ai Teatrului Regina Maria în noul film al lui Tudor Giurgiu, inspirat de Revoluția din 1989 (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Noul film al lui Tudor Giurgiu, care aduce în prim-plan o întâmplare cumplită din decembrie 1989, va avea o proiecţie specială la Oradea. Trei actori ai Teatrului Regina Maria joacă în lungmetrajul care "pictează" haosul creat la Revoluţie în Sibiu, unde, după o confruntare violentă între soldaţi, miliţieni, securişti şi civili, mai multe persoane au ajuns să fie ţinute într-un bazin pentru a se afla cine au fost "teroriştii".
14 Septembrie 2023, 12:01
Poveştile unor antreprenori, creatori de conţinut ori activişti de mediu, sâmbătă, la TEDx Youth, la Sinagoga Sion
Știri Bihor
Sinagoga Neologă Sion din Oradea va găzdui sâmbătă, de la ora 11, primul eveniment TEDx Youth. Organizat de o echipă de tineri voluntari, evenimentul va aduce în faţa publicului o serie de vorbitori din diverse domenii, precum psihologie, antreprenoriat ori creatori de conţinut pe reţelele de socializare care îşi vor împărtăşi experienţele şi poveştile de viaţă cu publicul.
13 Septembrie 2023, 15:55
Expoziție cu tablouri din mărgeluțe de sticlă realizate de doctorița orădeană Mariana Casian, la Miskolc (FOTO)
Știri Bihor
O expoziție cu tablouri din mărgeluțe de sticlă, care pot fi admirate încă în Cetatea Oradea, a ajuns și la Miskolc. 17 tablouri realizate cu migală de dr. Mariana Casian au fost expuse cu ocazia unei conferințe de formare și cercetare în Sănătate Publică, organizată de Facultatea de Medicină din Miskolc.
13 Septembrie 2023, 11:41
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Zilele Culturii Slovace, în weekend în Cetate
Timp liber
Născut fără mâini și fără picioare, Nick Vujicic și-a găsit forța nu doar să ducă o viață normală, ci să-i inspire pe alții. Luni, se va afla la Oradea, la o conferință despre ambiție. Săptămâna continuă cu o premieră a Teatrului Regina Maria, cu o conferință a istoricului britanic pasionat de România Dennis Deletant, iar în weekend oferta cuprinde o expoziție auto, tururi ghidate prin Oradea și Zilele Culturii Slovace.
11 Septembrie 2023, 13:15
Super-expoziția de fluturi tropicali vii revine la ERA Park Oradea!
Timp liber
Evenimentul se va desfășura începând de luni, 11 septembrie, până pe 24 septembrie, într-un loc special amenajat sub cupola centrului comercial. Toți cei care vor trece pe aici vor avea posibilitatea să admire peste 150 de fluturi vii, originari din America de Sud și Asia.
11 Septembrie 2023, 10:48
MȚC a animat vara orădenilor: Peste 20.000 de oameni la evenimentele „Tipografiei de idei”. Bosquito a închis ediția cu un concert-petrecere (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Prima ediție a „Tipografiei de idei”, un proiect estival demarat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și care a cuprins zeci de evenimente interesante, inclusiv concerte cu artiști faimoși și trupe legendare, s-a încheiat duminică seară. În total, evenimentele au atras peste 20.000 de oameni, ceea ce a depășit așteptările muzeografilor orădeni. Închiderea proiectului estival a aparținut trupei Bosquito, care, alături de cei 2.500 de oameni strânși în curtea MȚC, a făcut o adevărată petrecere, cu muzică și dans pe ritmuri latino și rock.
11 Septembrie 2023, 00:40
Dennis Deletant, britanicul specialist în istoria României, vine la Oradea: va susține o conferință și își va lansa cea mai nouă carte
Timp liber
Bihorenii vor avea marți ocazia să îl întâlnească pe istoricul britanic Dennis Deletant, specialist în trecutul României. Profesorul, totodată lingvist, analist politic și activist umanitar, va susține conferința „Importanța trecutului și rolul istoriei” la Muzeul Țării Crișurilor, unde apoi își va lansa și cea mai recentă carte, „În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi”.
10 Septembrie 2023, 18:07
Cea mai nouă biserică din Băile Felix, ridicată în cadrul complexului President, a fost sfințită de mitropolitul Ardealului (FOTO)
Știri Bihor
Sute de credincioși au participat, duminică, la slujba de sfințire a bisericii de lemn din cadrul complexului turistic President, din Băile Felix, construită ca să le ofere turiștilor șansa să-și vindece nu doar trupul, ci și sufletul, după cum a precizat proprietarul Jean Podilă. Slujba a fost oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, și de un impresionant sobor de preoți. Ridicată din lemn, chiar în apropierea piscinelor, a hotelurilor și a unui lac cu nuferi, biserica nu iese în evidență prin dimensiuni, încadrându-se bine în peisaj.
„Scrisul este o armă a naibii de puternică”: Jurnalistul român condamnat la închisoare pentru un pamflet despre șeful său s-a întâlnit cu orădenii
Știri Bihor
Orădenii au avut parte, sâmbătă, de o întâlnire relaxantă și interesantă cu jurnalistul și scriitorul Viorel Ilișoi, singurul ziarist român condamnat la închisoare, după 1989, pentru delict de presă. Invitat al Muzeului Țării Crișurilor, Ilișoi le-a povestit orădenilor, cu umor, cum a ajuns în spatele gratiilor pentru că a scris un articol despre șeful său, pe care îl asemuia cu Saddam Hussein, dar și alte amintiri din cei peste 30 de ani în care a semnat reportaje.
Concert de binefacere Kiwanis: „Susținem excelența în arte”
Timp liber
După o vară bogată în evenimente muzicale, nici începutul toamnei nu se lasă mai prejos. Vineri, 15 septembrie, Kiwanis Art Oradea vă așteaptă la deja-cunoscutul concert de binefacere „Susținem excelența în arte”.
09 Septembrie 2023, 15:38
Anotimpul artei: Orădenii pasionați de muzică și de teatru sunt poftiți să revină în sălile de spectacole
Bihoreanul tipărit
Orădenii pasionați de muzică și de teatru sunt poftiți să revină în sălile de spectacole. În „meniul” noului sezon se găsește muzica lui Beethoven, Verdi și Ceaikovski, precum și mai multe premiere teatrale, cum ar fi „Floare de cactus” sau „Cyrano de Bergerac”.
09 Septembrie 2023, 09:15
CosmoParc, sâmbătă, în Cetatea Oradea: copiii, invitați la planetarium, să vadă stelele cu telescopul, dar și la ateliere de astronomie și științe
Timp liber
Oameni de toate vârstele sunt invitați, sâmbătă, în Cetatea Oradea, la prima ediție CosmoParc, un eveniment ce își propune să-i familiarizeze în special pe copii cu noțiuni de știință și astronomie, într-un mod plăcut și distractiv. Între altele, cei mici se vor putea bucura de un planetariu, să vadă stelele cu telescopul, dar și să participe la ateliere interesante de astronomie și științe.
08 Septembrie 2023, 18:53
Zilele Culturii Slovace se vor sărbători în Cetatea Oradea
Timp liber
Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei, organizează cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace, în intervalul 15-17 septembrie 2023, Zilele Culturii Slovace.
08 Septembrie 2023, 17:40
Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar
Știri Bihor
Asociația One World Romania, care a ținut mai mulți ani la rând ateliere de film documentar la Oradea, își extinde proiectul având un scop lăudabile: facilitarea incluziunii sociale a refugiaților în România. Atelierul organizat în urbe va aduce împreună 16 participanți, dintre care opt ucraineni.
08 Septembrie 2023, 15:50
Campioana olimpică Ana Maria Popescu ține o conferință la Oradea: „Excelența în performanță și stilul de viață sănătos”
Timp liber
În cadrul proiectului „Tipografia de idei”, orădenii sunt invitați duminică, la ora 13, la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a asista la conferința „Excelența în performanță și stilul de viață sănătos”, care va fi susținută de campioana olimpică la scrimă Ana Maria Popescu (Brânză). 
08 Septembrie 2023, 09:55
Fuga la muzee! Orădenii sunt invitați duminică la Crosul Muzeului Țării Crișurilor 
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor organizează un eveniment inedit: orădenii sunt invitați să participe la un cros al cărui traseu trece pe la mai multe muzee din oraș, încheindu-se la palatul de pe strada Armatei Române. Întrecerea sportivă este organizată în cadrul programului „Tipografia de idei”, iar participarea este gratuită. 
07 Septembrie 2023, 21:11
TIFF revine în Oradea între 29 septembrie și 1 octombrie. Gală de deschidere cu „Crima este a mea” (FOTO)
Timp liber
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment cinematografic din România, se întoarce pentru cea de-a 6-a ediție TIFF Oradea. În perioada 29 septembrie - 1 octombrie, festivalul va oferi publicului o experiență de neuitat, aducând în Piața Unirii și în diverse alte locații culturale din oraș o selecție amplă de filme în premieră, alături de producții premiate la marile festivaluri internaționale, avanpremiere ale filmelor românești și maghiare, documentare și invitați speciali, masterclass-uri cu regizori și actori renumiți, proiecții și ateliere media pentru copii, precum și o serie de evenimente cine-concert.
07 Septembrie 2023, 15:26
Jazz, pop-rock și muzică ușoară, la Muzeul Țării Crișurilor
Timp liber
Un concert de jazz, pop-rock și muzică ușoară live va avea loc sâmbătă, de la ora 20, în parcul Muzeului Țării Crișurilor, în cadrul proiectului Tipografia de idei. Spectacolul intitulat „Seară muzicală la muzeu” va aduce pe scenă absolvenți ai specializărilor de improvizație jazz - pian, chitară și canto - muzică ușoară de la Școala Francisc Hubic.
07 Septembrie 2023, 13:00
O nouă ediție a trienalei internaționale de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, la Oradea
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor din Oradea deschide seria expozițiilor de toamnă cu Trienala internațională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl, Polonia, și MȚC.
06 Septembrie 2023, 21:15
PedFest în Vadu Crişului: Via ferrata, rafting, atelier de olărit şi ture cu bicicletele
Știri Bihor
Ture cu bicicletele, via ferrata, rafting, foc de tabără şi multe ateliere dedicate și copiilor vor fi organizate în weekendul 8 - 10 septembrie, în Vadu Crișului, în cadrul evenimentului denumit PedFest al Asociaţiei Pedalăm.
05 Septembrie 2023, 11:38
Muzică klezmer în Piața Unirii din Oradea. Pe scenă a fost chemat și Ilie Bolojan (FOTO/VIDEO)
Timp liber
După o ploaie deasă, duminică seară, Piața Unirii din Oradea a găzduit un spectacol cu muzică klezmer și dansuri israeliene, organizat în cadrul festivalului Euroiudaica. Pe scenă a fost chemat, la un moment dat, și Ilie Bolojan, care urmărea spectacolul discret de undeva din public, alături de partenera sa. 
04 Septembrie 2023, 15:11
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Concert Bosquito, festival Euroiudaica și alte evenimente interesante
Timp liber
A început o săptămână plină cu evenimente în Oradea, printre acestea numărându-se concertele și spectacolele cuprinse în festivalul Euroiudaica, precum și concertul Bosquito, care va încheia proiectul Tipografia de idei.
04 Septembrie 2023, 08:59
Oradea cu „briză” de Portofino: Cântece romantice italienești au răsunat în fața Teatrului (VIDEO)
Știri Bihor
La debut de toamnă, orădenii au intrat într-o atmosferă romantică, vineri seara, în Piața Ferdinand, care a găzduit un concert aparte, cu melodii italienești faimoase și pătrunzătoare. „Innamorato di te” a fost denumirea aleasă pentru concertul susținut de orchestra Filarmonicii locale, alături de baritonul orădean Florin Estefan, tenorul Eusebiu Huțan, pianistul Ovidiu Lup, Giancarlo Palena, la bandoneon, sub bagheta lui Vladimir Lungu. 
02 Septembrie 2023, 14:06
„Că a fost odată Iris...”. Concert inedit, cu luminițe și refrene celebre, în grădina muzeului (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Cristi Minculescu, Valter Popa și Doru „Boro” Borobeică le-au oferit orădenilor, în ultima zi de august, un concert acustic, adus în premieră la Oradea și plin cu „cadouri”, după cum a descris chiar solistul câteva dintre piesele interpretate în stil mai molcom decât cel obișnuit al trupei Iris.
01 Septembrie 2023, 10:32
  2 3 4  6  8 9 10  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5844 RON
  • 1 EUR = 4.9672 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON