URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Opinii

Există trei metode prin care oamenii pot rezolva problema imunizării. Prin vaccinare, prin ATI și prin Vama Petea. Nu este ilegal să refuzi vaccinul, dar e criminal să-l fentezi, pentru că dai peste cap toate statisticile cercetătorilor, îi înșeli pe cei de lângă tine, familie, colegi, prieteni, și până la urmă îi bagi în ceață totală pe medici, care nici așa nu mai știu de capul lor.
22 Noiembrie 2021, 14:30
Maşini roşii pe parcări roşii
Opinii
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
18 Ianuarie 2022, 09:55
Energie pentru Bihor
Opinii
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
17 Ianuarie 2022, 12:07
De ce sunt elevii în doliu?
Opinii
Elevii au decis să poarte haine negre la şcoală. Nu, nu a murit vreun profesor, nici programa veche nu a sucombat. E jale mare pentru că Guvernul a decis ca pragul celor care iau burse să crească de la media 8,50 la 9,50. Oricum, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, un sfert dintre elevi vor rămâne bursieri, în contextul în care jumătate sunt analfabeţi funcţional.
15 Ianuarie 2022, 16:25
Bucuria eșecurilor
Opinii
În sfârșit, o veste bună la început de an pentru pizmașii edililor! O porțiune din Dealul Ciuperca a luat-o la vale, spre desfătarea cârcotașilor. Sunt mulți concetățeni care se bucură de câte un astfel de necaz, chit că până la urmă și ei au de suferit, fiindcă le poate afecta zonele de promenadă.
12 Ianuarie 2022, 10:07
Trompa de elefant şi mega-Spitalul Judeţean
Opinii
Un cunoscut medic orădean îmi aminteşte cu sarcasm, de fiecare dată când în spitalele din oraş se coc schimbări, toate menite să le facă mai bune, o anecdotă despre un gurmand care, ajuns într-un restaurant cu meniu sofisticat, vrea să comande friptură din trompă de elefant, o adevărată delicatesă. Ia loc, vine chelnerul, îi cere, dar află că în seara respectivă nu se face. După mai multe experienţe identice, intrigat, clientul întreabă, totuşi, de ce: "Nu aveţi trompă de elefant?". "Ba da, suficientă şi de cea mai mare calitate, dar nu avem pătrunjel", vine răspunsul.
11 Ianuarie 2022, 09:54
Scoateți buldozerele din Centru!
Opinii
De trei cincinale economia orădeană duduie la unison cu buldozerele, camioanele şi macaralele. Localnicii s-au obişnuit să treacă prin şanţuri, pe lângă utilaje şi ţevi, conştienţi fiind că nu se poate face omletă dacă nu spargi ouăle şi nici schimba conductele dacă nu sapi carosabilul. Din păcate, sunt multe exemple care arată că deranjul ar fi fost mai mic dacă edilii îşi puneau mai vârtos mintea la contribuţie...
08 Ianuarie 2022, 15:43
Cum am luat ţepi de la mitici
Opinii
Iată că povestea cu proiectul ţepilor de deasupra parcării subterane de pe strada Independenţei nu s-a terminat. După ce Primăria Oradea, la reacţia dură a orădenilor, a renunţat la proiectul câştigător al domnului arhitect Dragoş Dragnea, acesta cere daune estimate undeva pe la 62.000 de euro. Degeaba ne vom lamenta că suntem victime...
31 Decembrie 2021, 14:15
Pluguşor demolator
Opinii
Aho, aho, copii şi fraţi, / Staţi şi nu ne demolaţi / Coşmelii şi locuinţe, / Garaje şi dependinţe! / C-a venit mai an / Badea Bolojan / Să exproprieze, / Ca să demoleze / Case mândre tare / Pentru o parcare.
29 Decembrie 2021, 11:05
20-21. Un an de uitat
Opinii
2021 a fost un an greu, chinuitor, ducă-se pe pustii! Şi totuşi, cu toate suferinţele, cu preţul atâtor semeni răpuşi de Covid, nevrozaţi de politică şi împovăraţi de scumpiri, a fost un an nu atât de rău precum ne-am temut şi pe cât putea fi, ba chiar poate prefigura unul mai bun...
28 Decembrie 2021, 09:34
Oradea şi datoria Mare
Opinii
Se spune că până să iei un împrumut, te doare capul pe tine, iar după ce-l iei, pe cel care ţi-a dat banii. Aşa că, măcar din punctul acesta de vedere, n-ar trebui să fim prea îngrijoraţi că Oradea a luat un credit de 40 de milioane de euro.
22 Decembrie 2021, 12:41
Judecătorul Danileţ şi cozile din vamă
Opinii
Scandalul săptămânii trecute a fost asigurat de câteva hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, o instituţie a cărei activitate e cvasi-necunoscută imensei majorităţi a românilor, dar care le influenţează decisiv vieţile, tuturor, şi nu în bine. Judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a fost exclus din magistratură, iar cinci judecători ai Curţii de Apel Constanţa suspendaţi, retrogradaţi sau sancţionaţi cu diminuări salariale - lăsaţi, aşadar, fără perspectiva promovării.
21 Decembrie 2021, 11:03
Casa de lângă Tribunal
Opinii
Spaţiul viran dintre Tribunal şi Barou a devenit câmp de dezbatere pentru cei 200.000 de arhitecţi orădeni. Nu-i rău, e semn că oamenilor le pasă de ce se întâmplă în urbea lor. Dacă într-o primă fază Primăria a propus o clădire atât de ştearsă încât a trebuit să declare că e doar o poză generică, de data asta a ieşit cu un proiect care a şi fost aprobat de CMUAT.
15 Decembrie 2021, 09:41
Termoficare ca-n comunism
Opinii
Unul dintre principiile definitorii ale comunismului postula că toate bunurile aparţin "întregului popor" şi toţi membrii societăţii trebuie să beneficieze de acelaşi statut social şi economic. "De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după necesităţi" însemna că statul ia de la toţi cetăţenii în mod egal şi redistribuie tot în mod egal. Mă îndoiesc că asemenea teorii sunt cunoscute de puţin şcoliţii membri ai Guvernului de acum (şi ca din ultimele decenii, de fapt), însă cu toate astea le aplică.
14 Decembrie 2021, 11:06
Gardurile dintre vaccinaţi şi nevaccinaţi
Opinii
Există un conflict între vaccinaţi şi nevaccinaţi, iar acum am ajuns la faza: Târgul de Crăciun. Cei nevaccinaţi reclamă că, deşi sunt plătitori de impozite, nu au dreptul să se bucure, ei şi copiii lor, de Târg şi că alte oraşe au permis accesul tuturor, fără să ţină cont de reglementările legale...
13 Decembrie 2021, 13:00
A dat chix cu Asfamixt
Opinii
În relaţia cu constructorii, Primăria are pâinea şi cuţitul în mână. Lucrările din oraş sunt nenumărate, bani există, ba din impozite, ba din fonduri europene, aşa că în mod normal neamurile lui Cărămidă şi Mortar ar trebui să vină în faţa primarului Florin Birta cu căciula în mână.
08 Decembrie 2021, 10:27
Udrea, Dragnea, Cseke...
Opinii
De un an, de când bihoreanul Cseke Attila e ministrul Dezvoltării, în Bihor plouă cu bani. Dar la fel ca la Meteo, nu în toate zonele. Mai mult prin nord, decât prin estul judeţului, către Vadu Crişului, ori prin sud, spre Ţara Moţilor. 
07 Decembrie 2021, 11:01
Podul lui Mang & Bolojan
Opinii
Şucăr mare în PSD Bihor, pentru că şefii de la Judeţ au anunţat că s-a recepţionat noul pod de la Bulz. Liberalii susţin că e o realizare exclusiv a lor şi că lucrarea s-a făcut din banii economisiţi de Bolojan prin subţierea organigramelor Consiliului Judeţean şi ale instituţiilor subordonate. Dar câtă nedreptate i se face lui Ioan Mang prin respectivul comunicat!
01 Decembrie 2021, 17:05
Termoficare pe dreapta
Opinii
Sistemul politic din România premiază lenea, laşitatea, inacţiunea în orice chestiune, deci de ce ar proceda diferit în problema termoficării, care odată cu scumpirea energiei a devenit noul cal de bătaie al politicienilor populişti?
01 Decembrie 2021, 10:23
Măi Birta, dă-ne gratis gigacaloria!
Opinii
După calculele edililor, iarna asta vom plăti mai mult la încălzire în sistem cetralizat, cu 40%. Iar Primăria va compensa creșterea gazului cu 25%. Problema nu e nici la Birta, nici la orădeni, nici măcar la Uniunea Europeană. Scumpirea gazului și a curentului se manifestă la nivel mondial, așa că nici Joe Biden nu ne-ar scuti de aceste măriri.
28 Noiembrie 2021, 18:46
Oameni mici, mize mici
Opinii
Retrogradat de propriul partid dintr-un post de eurodeputat într-unul de consilier local în Oradea, PSD-istul Emilian Pavel a oferit vinerea trecută, în şedinţa "parlamentului" municipal, o mostră de satisfacţie pigmee. 
23 Noiembrie 2021, 11:05
Cum am păcălit pandemia
Opinii
Există trei metode prin care oamenii pot rezolva problema imunizării. Prin vaccinare, prin ATI și prin Vama Petea. Nu este ilegal să refuzi vaccinul, dar e criminal să-l fentezi, pentru că dai peste cap toate statisticile cercetătorilor, îi înșeli pe cei de lângă tine, familie, colegi, prieteni, și până la urmă îi bagi în ceață totală pe medici, care nici așa nu mai știu de capul lor.
22 Noiembrie 2021, 14:30
Ţineţi-vă de nas! A revenit PSD-ul
Opinii
Atmosfera politică în Bihor a devenit mai respirabilă după ce Pásztor Sándor a plecat să vâneze prin pustele şi preeriile lumii, Ioan Mang a fost depus în cavoul politic al Casei Poporului, iar Bolojan s-a felicitat că e tuns zero şi nu-şi poate smulge părul din cap la vederea dezastrului lăsat în urmă de cei doi corifei...
16 Noiembrie 2021, 13:08
Bolojan în fundătură
Opinii
Ce s-a întâmplat din 5 decembrie 2020 încoace e cu neputinţă de înţeles pentru orice om cu raţiune şi caracter. Liderul partidului, Ludovic Orban, a fost pus de preşedintele Iohannis să demisioneze, USR-iştii l-au vrut premier pe Florin Cîţu şi l-au primit (cu care împart, iată, nu doar tricouri de rockeri, şcolirea afară şi tinereţea prin multinaţionale, ci şi smuceala), acesta şi apropiaţii săi, proveniţi din PDL (unii născuţi însă în PSD, ba chiar în FSN), au confiscat partidul şi s-au jucat ca la păcănele cu butoanele puterii până i-au stricat mecanismele. 
15 Noiembrie 2021, 14:05
Când vom avea o clădire reprezentativă făcută în zilele noastre?
Opinii
Un ziarist din Bucureşti spunea că, dacă ar fi în locul Primăriei, ar rupe bilete pentru cei care vizitează Oradea, referindu-se la minunăţia de palate. Eu zic să nu le dăm idei celor din primărie, dar nu e mai puţin adevărat că am ajuns ca italienii, să ne lăudăm cu ce ne-au lăsat înaintaşii.
13 Noiembrie 2021, 09:00
Nişte rataţi* de deputaţi
Opinii
Senatul a iniţiat în procedură de urgenţă un proiect de lege pentru introducerea certificatului verde. Era şi cazul, că în războiul cu Covid mor zilnic cam 500 de români. Din cauză că doi gealaţi din şleahta lui Ludovic Orban s-au abţinut, proiectul nu a fost adoptat, dar oricum Camera Deputaţilor era cea care decidea aprobarea proiectului. 
09 Noiembrie 2021, 10:59
Educaţie de-a brambura
Opinii
Cea mai proaspătă probă e bătaia de joc a noii reguli potrivit căreia întoarcerea în şcoli a elevilor este condiţionată de luni, 8 noiembrie, de rata de vaccinare a angajaţilor acestora, normă anunţată cu trei zile înaintea aplicării. Asta, să nu uităm, după o vacanţă de 14 zile pe care deştepţii României educate au decis-o speriaţi de virulenţa valului 4 al unei pandemii despre care în primăvară tot ei ziceau că au învins-o.
08 Noiembrie 2021, 11:04
Bolojane, caută-ţi partid!
Opinii
În 2012 PNL-ul s-a concubinat cu PSD-ul, fătând o oribilă formaţiune, USL, care era cât pe ce să-i dea peste cap pe urmaşii Brătienilor. Ţin minte că pe listele de la Senat era celebrul plagiator Florin Bodog, căruia primarul liberal de atunci al Oradiei era nevoit să-i facă reclamă.
05 Noiembrie 2021, 18:33
Hipoxie 'veselă'
Opinii
"Ce zici de nebunii ăştia, cu politica lor?", m-a provocat un amic într-una din zilele săptămânii trecute. "Ce să zic?", i-am răspuns, încercând să fentez subiectul. A insistat cu masochism parcă, aşa că i-am spus rapid părerea mea: sub conducerea lui Superman, PNL-iştii au intrat în comă hipoxică. Happy-hypoxia, cum zic medicii, adaug eu, ca să trecem rapid la celălalt subiect şi să isprăvim.
03 Noiembrie 2021, 10:07
Cum i-am vaccinat pe toţi românii
Opinii
Moartea circulă cu viteza de 500 de decese pe zi, premierul demis aleargă ca o găină fără cap pe la televiziuni să ne spună că ar vrea să conducă doar cu ungurii, măcar până-n primăvară. Adică până mai fură din banii lui Anghel Saligny şi din PNRR.
02 Noiembrie 2021, 10:01
Ce-ţi doresc eu ţie, gigacalorie...
Opinii
Evident că Bolojan este de vină că preţul la gigacalorie a crescut cu nesimţire şi, dacă facem o comparaţie cu alte oraşe, ca Timişoara sau Bucureşti, e clar că omul din Birtin iese nasol. Pentru că, decât mult şi scump ca la Oradea, mai bine nimic şi ieftin ca în Capitală.
30 Octombrie 2021, 11:01
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3296 RON
  • 1 EUR = 4.944 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON