Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată.
`
1 2 3 4 5 Pagina următoare >
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată.
Zic şi eu
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?
De stiut
Colțul juridic
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
Opinii
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
La sfârșitul acestei săptămâni, toți cetățenii români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege viitorul Parlament al României pentru un mandat de 4 ani. De aceea, cred că este important să știm ce atribuții au „aleșii neamului” care își vor începe mandatele în a doua parte a lunii decembrie.
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Vești proaste pentru cei care cântau prohodul Aeroportului din Oradea. În curând vom avea o legătură directă între orașul de pe Criș și capitala Bavariei. Ar fi vorba de Lufthansa, o companie puternică și serioasă.
De vină suntem toți, de la mare la mic. De la președintele României și al CSAT, care ne-a trădat de mult. Care de un an a lăsat SRI fără director civil, care a lăsat și SIE, după cum se simte, la mâna agenților de influență ruși. Ascensiunea lui Georgescu pe primul loc în cursa pentru Președinție este o problemă de securitate națională. O chinezărie poate doborî un stat UE și NATO. Cât îi pasă lui Iohannis s-a văzut inclusiv duminică.
După ce i-am așteptat 80 de ani, iată că americanii s-au învrednicit să vină în țară nu doar cu trupe, ci și cu ceva industrie. Celebra companie Lockheed Martin, producătoare de armament, care face componente pentru rachetele Patriot și avioanele F-35, deci o firmă strategică, va ridica la Oradea o fabrică de electrolit negativ, necesară bateriilor de stocare a energiei.
Desfășurarea dublei campanii electorale, pentru Președinție și pentru Parlament, ar trebui să dea de gândit atât celor care trăiesc din politică, cât și celor al căror trai este determinat de politică. Adică tuturor. Unul dintre fenomenele notabile din această perioadă este ascensiunea acelui curent suveranist care a fost mediatizat, deci oarecum legitimat - AUR.
22 Noiembrie 2024, 10:00
La sfârșitul acestei săptămâni, toți cetățenii români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege viitorul Președinte al României pentru un mandat de 5 ani. Particularitatea alegerii președintelui este dată de faptul că procedura electorală este reglementată în însăși Constituția României, așa că politicienii nu o pot schimba după bunul plac, astfel cum se întâmplă spre exemplu la alegerile locale, unde primarii sunt aleși fie dintr-un tur, fie din două, în funcție de voința politică din momentul respectiv.
Reprezentând partide sau independenți, candidații la Președinție, la Senat și la Camera Deputaților se întrec într-un festival de eludare a problemelor celor cărora le cer voturile și care, din nefericire, le cunosc în prea mică parte. Prin emisiuni TV plătite sunt prezentați în mediul domestic, hrănind furnici, etalând cruciulițele, mărturisind lăcrămos că au terminat facultăți muncind pe brânci.
Zarvă mare cu lărgirea carosabilului pe străzile Universității și Armatei Române. Lumea a reacționat la fel de puternic ca la alte investiții făcute fără o îndelungată cumpănire. Spre deosebire de Ilie Bolojan, primarul Florin Birta a manifestat, totuși, o anumită flexibilitate în unele cazuri, așa că întrebarea din titlu nu-i retorică.
Pare ciudat, dar creșterea șomajului în Oradea este un semn bun, pe care-l așteptăm de zeci de ani. În ultimele luni s-au închis mai toate fabricile de confecții și pantofi care lucrau în sistem lohn...
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Oricât ai fi de răuvoitor, nu poți să nu remarci că în ceea ce privește infrastructura grea - centuri, pasaje și poduri - Oradea stă foarte bine. Iar la aceste lucrări detaliile contează mai puțin. Faptul că o dală stă mai strâmbă sau că după șase luni mai trebuie să pui o roabă de asfalt pe drumul care face legătura cu autostrada nu e un capăt de țară...
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Fărâmițarea consiliilor locale și județene rezultată din alegerile locale desfășurate pe 9 iunie începe să-și facă acum efectele, când noii aleși pornesc la drum. În unele comune, primarii care au câștigat atunci scrutinul par condamnați „să ascută creioane”, să fie simpli administratori, fără putința de a impune proiecte pentru dezvoltare.
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Luați de valul manifestărilor de Ziua orașului, n-am apucat să băgăm de seamă că, între timp, se petrec lucruri interesante în administrația locală. Într-o singură săptămână au fost semnate contractele de finanțare pentru două lucrări importante.
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
12 Octombrie 2024, 12:58
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
- Anchetă penală după ce Victor Micula ar fi plătit influenceri de pe TikTok să promoveze partidul AUR (VIDEO) 16:28, 10 Dec 2024
- Golden Boys: Cum au fost dovediți hoții care au golit magazinul de bijuterii de la ERA Park Oradea (FOTO) 08:01, 11 Dec 2024
- Coșmarul care ne așteaptă 10:05, 11 Dec 2024
- Înlocuită de la șefia Institutului „Marius Nasta”, orădeanca Beatrice Mahler critică faptul că Ministerul Sănătății nu informează despre BoalaX 23:52, 10 Dec 2024
- Rețeaua Georgescu: Rapoartele desecretizate ale serviciilor de informații arată cum a fost „umflat” candidatul prorus (DOCUMENTE) 18:40, 04 Dec 2024
- Ilie Bolojan îngroapă „modelul Ciucă”: „Epoca Iohannis în PNL s-a încheiat” (AUDIO) 13:25, 27 Noi 2024
- CCR a decis ANULAREA primului tur al ALEGERILOR PREZIDENȚIALE! 15:05, 06 Dec 2024
- Nu dați vina pe Tik Tok! 10:22, 28 Noi 2024
- Oamenii de afaceri, apel către partide: „Românii vor reformarea clasei politice și oameni competenți”. Țara trebuie păstrată în UE și în NATO 12:21, 11 Dec 2024
- Trei incendii provocate de coșuri de fum în Bihor, în doar 24 de ore. Recomandările pompierilor 12:00, 11 Dec 2024
- ADP Oradea: Ștrandul Ioșia va fi închis din 16 decembrie 11:45, 11 Dec 2024
- Victor Micula, vizat de noi acuze: Parchetul Bihor verifică modul în care a „fentat” cele 90 de zile de muncă în folosul comunităţii 11:30, 11 Dec 2024
- Un milionar la CJ Iași: locuințe în Dubai, terenuri și colecții valoroase în declarația de avere | Ziarul de Iași
- Analiză Martens. Ce am învățat din referendumul pro-UE trecut la limită în Republica Moldova
- Turcia ar putea deveni un partener economic cheie pentru UE, dacă își îmbunătățește statul de drept
- Oficiali americani de rang înalt se unesc ca să o susțină pe Kamala Harris în cursa prezidențială
Ştiri de la CAO
- Anunț Compania de Apă Oradea 08:50, 05 Dec 2024
- Anunț Compania de Apă Oradea 08:30, 25 Noi 2024
- Anunț Compania de Apă Oradea 08:47, 22 Noi 2024
- Anunț Compania de Apă Oradea 08:21, 20 Noi 2024
Diva Hair
- A cântat cu zâmbetul pe buze, deși a ascuns în suflet dureri copleșitoare. Gabi Luncă și-a pierdut unul dintre copii chiar în ziua botezului
- Au crezut că au adoptat o orfană de 6 ani. De fapt, aveau de-a face cu o femeie adultă cu nanism care a încercat să-i escrocheze
- Patru copii sunt nevoiți să facă sacrificii uriașe pentru a-și putea ajuta părinții nevoiași. „Îmi e milă de mama. Ne lipsește câteodată mâncarea"
Ultimele Comentarii
- https://inpolitics.ro/televiziune-franceza-romania-laborator-pentru-experimente-de-suspendare-a-democratiei_1860084784.html Pai, ce sa zici? Parca in 2009, 2014 si... Postat 11 Dec 2024, 12:20 de excalibur
- @kp Acest KP este expert in orice conspiratie.... Postat 11 Dec 2024, 12:07 de unul
- statistica bat-o vina Media nu te ajuta cu nimic. Valoarea MEDIANA... Postat 11 Dec 2024, 12:00 de Christa
- @KP Scuzati-ma stimate domn, nu trebuie neaparat... Postat 11 Dec 2024, 11:59 de fvgit
- greu de crezut Consider greu de crezut faptul ca, realizezi... Postat 11 Dec 2024, 11:58 de Christa
Bihoreanul tipărit
- Golden Boys: Cum au fost dovediți hoții care au golit magazinul de bijuterii de la ERA Park Oradea (FOTO) 08:01, 11 Dec 2024
- Profesorul bătăuș: Un fost director de școală i-a spart capul unui elev, dar este apărat de colegi și de părinții celorlalți copii! 07:59, 10 Dec 2024
- Priviți și nu uitați! Expoziție la Oradea despre ororile „fenomenului Pitești”. Au fost și 11 victime din Bihor (FOTO) 19:47, 09 Dec 2024
- Mândru Bihorean: 8.000 de artiști susțin zilnic spectacole de colinde tradiționale în localități din județ 18:59, 09 Dec 2024
ACTUAL
- Oamenii de afaceri, apel către partide: „Românii vor reformarea clasei politice și oameni competenți”. Țara trebuie păstrată în UE și în NATO 12:21, 11 Dec 2024
- Reacție extremă a unor români din diaspora care îl votau pe Georgescu președinte: de furie că alegerile s-au anulat, își taie buletinele (VIDEO) 10:40, 11 Dec 2024
- Înlocuită de la șefia Institutului „Marius Nasta”, orădeanca Beatrice Mahler critică faptul că Ministerul Sănătății nu informează despre BoalaX 23:52, 10 Dec 2024
- PSD, PNL, USR și UDMR vor să intre împreună la guvernare și ar putea susține un candidat comun la prezidențiale 22:05, 10 Dec 2024
Stiri SPORTIVE
- Meci de foc pentru handbaliştii de la CSM Oradea, în ultima apariţie pe teren propriu din acest an 19:40, 10 Dec 2024
- Oradea s-a mișcat bine! Sute de dansatori la Campionatul Național „Dynamic Dance Competition” (FOTO) 16:42, 09 Dec 2024
- Dansatorii orădeni Miruna Miheș și Sebastian Pușcaș au devenit dublu campioni naționali (FOTO) 15:00, 09 Dec 2024
- Claudiu Keşeru marchează „pe bandă rulantă” în Bulgaria și a ajuns locul 5 în topul golgheterilor 14:08, 09 Dec 2024
BIHOREANUL TV
- Anchetă penală după ce Victor Micula ar fi plătit influenceri de pe TikTok să promoveze partidul AUR (VIDEO)
- Tolea Ciumac, primele declarații după scandalul de la Oradea: „Fata s-a băgat între noi, s-a lovit și ea de o palmă” (VIDEO)
- Din ring, pe marele ecran: Filmul „Transilvanian Ninja”, cu Sandu Lungu în rolul unui măcelar antipatic, a intrat în cinema (FOTO)
Oradea Noastră
- Plătești doar pentru cât arunci! Anul 2025 va veni cu reguli noi în Sânmartin: nu ai pubelă cu cip, nu va fi golită! 15:28, 08 Dec 2024
- Oradea ieri, Oradea azi: Sediul Poliției Municipiului s-a ridicat cu greu, în anii ’90 09:35, 08 Dec 2024
- Recomandări de pregătire a pubelelor pentru sezonul rece 16:01, 07 Dec 2024
- „Creșa” verde: Copacii plantați pe străzile din Oradea cresc într-un sat din Bihor, într-una dintre puținele pepiniere din țară (FOTO) 11:30, 06 Dec 2024
Bihor
- Trei incendii provocate de coșuri de fum în Bihor, în doar 24 de ore. Recomandările pompierilor 12:00, 11 Dec 2024
- Victor Micula, vizat de noi acuze: Parchetul Bihor verifică modul în care a „fentat” cele 90 de zile de muncă în folosul comunităţii 11:30, 11 Dec 2024
- Două blocuri ANL au fost construite în Salonta, cu 3,2 milioane de euro (FOTO) 20:35, 10 Dec 2024
- Casa Verde ar putea fi iar „încuiată”! Un IFN conectat la orădenii care dețin marca Arsenie Boca cere suspendarea programului 20:01, 10 Dec 2024
Stiri Oradea
- Două blocuri ANL au fost construite în Salonta, cu 3,2 milioane de euro (FOTO) 20:35, 10 Dec 2024
- După cereri repetate. Se amenajează două treceri pentru pietoni la intersecția străzilor Evreilor Deportați și Mihai Viteazul (FOTO) 15:33, 10 Dec 2024
- "Noi umblăm a colinda!" Oradea atrage ca un magnet persoanele care apelează la mila publică (FOTO) 18:20, 09 Dec 2024
- Țară la răscruce: Au fost cele mai nebune alegeri de după 1990. Cine a câștigat și cine a pierdut în Bihor? 13:26, 09 Dec 2024
Timp Liber
- Concert de colinde cu Veta Biriș, Fetele de pe Târnavă și alți artiști, sâmbătă, la Biserica din Haieu 14:35, 10 Dec 2024
- Ana Blandiana își lansează noul volum de poezii, la Oradea 13:00, 10 Dec 2024
- Magic Bellydance Festival va aduce la Oradea spectacole de dans oriental, precum și artiști de renume, printre care și Alya 11:27, 10 Dec 2024
- Priviți și nu uitați! Expoziție la Oradea despre ororile „fenomenului Pitești”. Au fost și 11 victime din Bihor (FOTO) 19:47, 09 Dec 2024
Oradea Heritage
- Invitație la Caravana cu Jocuri - Festival de joacă, carte și arte. Ediția de iarnă, în Oradea 17:35, 29 Noi 2024
- Oradea Heritage: Noaptea Sinagogilor Deschise la Oradea 18:14, 14 Oct 2024
- Expoziție de bijuterie contemporană sustenabilă la Casa Darvas-La Roche din Oradea 19:38, 09 Oct 2024
- Ziua Europeană a Patrimoniului la Oradea 12:01, 17 Sep 2024
Revista Familia
- Dialogurile Familia: Mircea Pricăjan în dialog cu Raluca Nagy 10:49, 27 Noi 2024
- „Dintotdeauna am imortalizat fotografic călătoriile mele”. Interviu cu Liviu Stănescu 14:39, 07 Noi 2024
- „Întâlnirile Familia”: Liviu Stănescu - „Am fost la capătul lumii” 11:51, 07 Noi 2024
- Pragul Vaida #14: seria de lecturi indoor continuă cu poeții Teodora Coman și Alexandru Potcoavă 13:31, 29 Oct 2024
Informații de la Termoficare
- Termoficare: Se întrerupe apa caldă și încălzirea pe mai multe străzi din Oradea. Vezi dacă te afectează! 15:47, 20 Noi 2024
- Termoficare Oradea: Se întrerupe furnizarea apei calde și căldurii pentru două module termice 17:10, 12 Noi 2024
- Termoficare Oradea: Se reia furnizarea energiei termice la cele 6 puncte afectate de o avarie 19:10, 09 Noi 2024
- Termoficare Oradea: O avarie lasă mai mulți orădeni fără căldură și apă caldă 12:30, 09 Noi 2024
CURS VALUTAR
- 1 USD = 4.7216 RON
- 1 EUR = 4.9709 RON
- 1 HUF = 0.0121 RON