URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2024, 11:15

La Școala Profesională sau la Universitate?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a inaugurat campusul pentru învățământul dual, adică mai pe înțelesul tuturor, o super școală profesională, dotată cum scrie la carte. Cămine frumoase, sală și teren de sport, bazin de înot, cantină modernă, spații de instruire ce urmează să fie utilate cu aparatură de ultimă generație...

Iată că, dacă bătrânul comunism s-a luptat să șteargă diferențele dintre sat și oraș, reușind ca toate localitățile să fie la fel de jalnice, capitalismul de după e gata de o nouă premieră: să nu mai existe nicio diferență între școala profesională și universitate.

Prin noua investiție tinerii au și alte variante în afară de a pleca din țară. Ori merg la Universitate și, după trei masterate și un doctorat, zac pe post de casier la Lidl pe 600 euro, ori pun mâna pe unelte și ajung niște „amărâți” de instalatori care fac de la 2.000 euro în sus pe lună.

La cum arată rezultatele de la evaluarea națională, unde un sfert dintre elevi sunt „clei” la română și mai mult de jumătate nu știu nici măcar aritmetica elementară, e clar că destinul poporului nostru este la lopată și bidinea. Sigur că o mică parte dintre analfabeții funcțional și funcționari se pot salva intrând în politică, numai că acolo, pe lângă că trebuie să fii prostovan, e nevoie să fii și canalie.

Proiectul de țară România Educată își arată beneficiile, fraierii din Guvern având impresia că, dacă măresc salariile dascălilor, va crește calitatea actului de învățământ.

La ce învățăcei livrează gimnaziile și liceele, poate că zona învățământului dual ar trebui ocupată de Sorbonica și teritoriul Universității transformat într-o uriașă școală profesională.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sanduivanov aka vasi13
Propagandă = " Orice formă de comunicare în sprijinul unor obiective naționale în scopul influențării opiniilor, emoțiilor, atitudinilor sau comportamentelor oricărui grup de oameni în beneficiul direct sau indirect al sponsorului acestei comunicări. " Asta faci tu, mai ales ca ai mai multe conturi.
Postat 06 Martie 2024, 18:38 de Sandu2100
@moderator
Bine ca sandu e usa de biserica, uite cum ma pomeneste fara sa fi spus nimic. Va creste audienta tembelul asta! Asa-i?
Postat 06 Martie 2024, 17:34 de vasi13
RE: @moderator
Dar tu, cu budă și slugă în fiecare comentariu, te consideri ok?
Postat 06 Martie 2024, 18:54 de Moderator
sanduivanov aka vasi13
https://www.google.com/amp/s/m.zf.ro/amp/zf-transilvania/primaria-oradea-investeste-peste-20-mil-euro-in-constructia-unei-21441452 https://m.ebihoreanul.ro/stiri/lectia-de-ecologie-primaria-oradea-investeste-8-milioane-euro-in-transformarea-unor-scoli-si-gradinite-in-cladiri-eficiente-energetic-159144.html https://m.ebihoreanul.ro/stiri/bani-pentru-stranieri-primaria-baga-sute-de-mii-de-euro-din-banii-oradenilor-intr-o-scoala-privata-135822.html https://bihorstiri.ro/primaria-investeste-400-000-euro-scoala-nr-16-de-pe-str-calugareni/ ISJ Bihor https://www.isjbihor.ro › pdiPDF Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Oradea 2
Postat 06 Martie 2024, 14:16 de Sandu2100
Sandu prostu
Exact de asta are nevoie Bolojan in jurul lui, de prosti executanti. Nu vrea studii superioare, ca atunci oamenii gandesc...
Postat 06 Martie 2024, 12:46 de sanduivanov
avertisment
sanduivanov, renunță la epitete și jigniri, că te vei alege cu o suspendare!
Postat 06 Martie 2024, 12:57 de Moderator
Sa copiatoru
In ce scoli se investeste bre? Cum.se dezvolta cand scade populatia, cum se dezvolta cand de la 35 licee, de abia mai sunt 20, cine a desfiintat atatea scoli si licee? Tu nu stii ce e aia dezvoltare....
Postat 06 Martie 2024, 12:43 de sanduivanov
Citesti si te crucesti!
02.10.2023 ,,Potrivit Eurostat, România este țara cu cel mai mic număr de persoane cu studii superioare din UE. Doar 23% dintre tinerii români de 24-35 de ani au studii superioare. Media europeană este de 41%. Țările cu cea mai mare rată de absolvenți sunt și cele mai bogate economic." Concluzia: clasa politica are nevoie de executanti docili, fara carte, care nu pun intrebari! https://www.euronews.ro/articole/de-ce-suntem-codasi-in-clasamentul-ue-al-tinerilor-cu-studii-superioare-suntem-pr
Postat 06 Martie 2024, 12:35 de pinonel
sanduivanov aka vasi13
După cum vezi primăria investește in scoli, oamenii se bucură că au locuri de muncă. Se vede clar ca te doare când Oradea se dezvoltă. Tot clar se vede ca propaganda ii face sclavi pe Orădeni si Bihoreni
Postat 06 Martie 2024, 12:12 de Sandu2100
Sclavi pt Borsului
De ar fi dupa primarie sr desfiinta toate scolile, ca sa nu cheltuie cu ele. Sa lucrezi la banda nu trebuie sa stii sa scrii sau sa citesti. Si ne mai miram de ce BMW deschide in Cluj, la noi vin firmele de doi bani . Asa ca nu vrem educatie, pasajele si porfirul e mai important
Postat 06 Martie 2024, 11:26 de sanduivanov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON