URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2024, 12:34

105 ani de la Eliberarea Oradiei: Fostul premier Nicolae Ciucă a venit la festivități, mii de persoane au ieșit în centrul orașului (FOTO/VIDEO)

Mii de persoane au ieșit sâmbătă în Piața Unirii din Oradea, pentru a lua parte la festivitățile prilejuite de împlinirea a 105 ani de la Eliberarea orașului. La ceremonii participă și fostul premier Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL.

Oamenii au început să vină în centrul Oradiei încă dinainte de ora 11.30, asistând la pregătirile pentru ceremonie în așteptarea paradei militare.

La ora 12, pe platoul din fața palatului administrativ se aflau, deja, după estimările unora, peste 5.000 de persoane.

Nicolae Ciucă a venit la Oradea anume pentru a lua parte la manifestările menite să marcheze instaurarea administrației românești în oraș și în tot județul Bihor. El a fost încadrat, în fața Primăriei, de edilul Florin Birta, de președintele Consilului Județean, Ilie Bolojan, de vicepreședintele CJ Mircea Mălan, dar și de alți membri ai administrației locale și ai vieții politice.

Oficial, startul manifestărilor a fost dat la ora 12, când clopotele au bătut la toate bisericile din județ și a fost intonat Imnul Național al României.

Câteva minute mai târziu, în zona centrală a orașului a început reconstituirea istorică a momentului în care generalul Traian Moșoiu (foto jos) a fost întâmpinat de către oficialitățile și populația orașului Oradea, în frunte cu primarul Rimler Károly, la 20 aprilie 1919.

Întruchipându-l pe Moșoiu, locotenent-colonelul (r) Gheorghe Nedelcu a declamat cuvinte spuse cu 105 ani în urmă de eliberatorul Oradiei: „Domnule primar, vin cu armata unui stat civilizat, care este în deplină disciplină. Populația orașului Oradea nu are așadar a se teme (...) Cu ziua de astăzi, Regele Ferdinand ia în stăpânire orașul Oradea și județul Bihor. Cu ziua de astăzi sunteți cetățeni ai României Mari. (...) Fiți încredințați că punând piciorul pe acest pământ, el va rămâne pe veci al poporului român”.

Orădeni de toate vârstele, în special copii, s-au concentrat să imortalizeze parada militară cu telefoane mobile, aplaudând și bucurându-se de spectacol.

Atmosfera este una plăcută, ajutată și de vremea însorită.

Echipe de tineri voluntari le distribuie participanților steaguri tricolore și ziarul „Oradea Mare”, care rememorează evenimentele petrecute în urmă cu 105 ani și prezintă programul zilei.

UPDATE, ora 12.40: 20.000 de oameni în Piața Unirii

Potrivit estimărilor jandarmilor, la ora 12.40 în centrul Oradiei se aflau aproximativ 20.000 de cetățeni.

Marea de oameni se întindea inclusiv pe Podul Ladislau, în fața Primăriei, în zona spre Tudor Vladimirescu și în Piața Unirii.

Cele mai apreciate momente ale paradei au fost defilarea unor detașamente de reconstituire militară istorică, ai căror componenți au fost echipați în uniforme de epocă, dar și cele în care s-au succedat formațiuni de TAB-uri (transportoare amfibii blindate) Zimbru, autospeciale lansatoare de rachete LAROM, călăreți ai Plutonului de Cavalerie din cadrul Direcției Generale a Jandarmeriei, autospeciale ale Centrului 54 Comunicații.

La fel de apreciați au fost, însă, și reprezentanții ISU, SMURD ori cei ai Serviciului de Ambulanță Județean Bihor, care au defilat împreună cu copii în uniforme pe măsura lor, dar și cei ai Poliției și Poliției de Frontieră, care au prezentat câteva autospeciale și chiar motociclete BMW folosite de agenți ai Poliției Rutiere.

La final, o formație de trei elicoptere de luptă IAR-330 Puma a survolat zona centrală de trei ori, din direcția dinspre Sinagoga Sion către Primărie (video jos).

Acestea au zburat la altitudine joasă, ceea ce a făcut deliciul copiilor, dar și al multor adulți, care nu au mai avut înainte ocazia să vadă elicoptere militare atât de aproape.

Video: cititor BIHOREANUL

UPDATE, ora 13: În coloană, spre statuia lui Moșoiu

Spre deosebire de anii trecuți, marea majoritate a participanților sunt tineri, foarte mulți cu copii.

Mii de oameni se îndreaptă pe jos spre statuia Generalului Moșoiu, unde e de așteptat ca autoritățile locale vor susține discursuri.

UPDATE, ora 14.20: Festivitățile s-au încheiat

Festivitățile s-au încheiat puțin după ora 14.10, după ce la bustul lui Traian Moșoiu din strada Armatei Române au ținut câte un discurs președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, și primarul Oradiei, Florin Birta.

Numărul participanților s-a împuținat. Oamenii au stat să asculte discursurile, iar la ultimul moment, al depunerii de coroane, reprezentanții CJ și ai Primăriei Oradea au fost singurii aplaudați de persoane din public.

Și aici ultimul episod a fost o paradă, dar numai cu personal militar, fără tehnică de luptă.

Vezi mai multe detalii de la eveniment:

Citiți mai detalii pe această temă în articolul „Ciucă, despre dezvoltarea Oradiei: „Sunteți exemplul că în România se poate! Aveți de ce să fiți mândri”. Primarul Birta: „Oradea are în fibra sa ideea de libertate și modernitate” (FOTO/VIDEO)

Manifestările continuă pe tot parcursul zilei cu defilări și parade militare, dar și cu un Concert extraordinar de folclor și trăire românească - Andra Tradițional 2024 (în condiții atmosferice nefavorabile, concertul va fi mutat în Sala Polivalentă Oradea Arena), culminând cu retragerea cu torțe și cu un foc de artificii.

Azi, 20 aprilie, sunt marcați 105 ani de la intrarea Armatei române în Oradea, moment de profunde semnificații politice și statale. Încheierea Primului Război Mondial și integrarea orașului și a unei părți a județului în Regatul României au schimbat soarta acestor teritorii.

Vezi AICI PROGRAMUL DETALIAT AL MANIFESTĂRILOR!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@florea aka iredentistul rasist, putinist
Ti-au mai scris si altii pe aici ca esti prost de bubui. Dacii liberi au trait in teritoriile neocupate de romani. Din aceste teritorii i-au atacat si hartuit permanent pe romani pana la retragerea acestora din Dacia strabuna.
Postat 23 Aprilie 2024, 00:57 de Riviera
Dl poiu
eu inca astept sa-mi spuneti despre mine.ma faceti sa cred ca nu sunteti ceea ce exprimati! ma faceti sa cred ca nu vreti gratare,ci va multumiti cu mamaliga.astept inca.am rabdare!
Postat 22 Aprilie 2024, 21:06 de florea
D-l florea
Apreciez ca folosesti formula de respect, macar atat. Din Islanda cam greu sa fi fost pe acolo. Dar.lipsa mea ti-a lasat tie o portie in plus. Iar referitor la a ne numi pe aici, as aprecia sa nu ma incluzi in trollingul tau, stii, eu nu am nevoie de atentia cuiva, cu atat mai putin din partea unora ca Dvs. Iar daca traiesti cu impresia ca eu sunt Birta fan sau mai stiu eu ce, uite, o zic: il detest! Iti e mai bine acuma? Hai, ajunge, altii mai au de vizitat locuri ca nu lucreaza pe nasturi.
Postat 22 Aprilie 2024, 11:33 de poiu
Florea
Dacă ai fi învățat istorie, ai fi știut ca Dacii Liberi nu erau la Sarmizegetusa Regia ( ca o paranteză, ce dracu sa ma aștept de unul ca tine care nu știe scrie capitala Dacilor ) o dai si tu pe metereze precum KP aka Dana Rogozeanu aka CrisDumi ca voi știți istorie ::::::)))))) Dacii Liberi sau retras in Dacia Felix după Traian, boule, cu B mare.
Postat 22 Aprilie 2024, 00:48 de Sandu2100
Florea
Dacă ai fi învățat istorie, ai fi știut ca Dacii Liberi nu erau la Sarmizegetusa Regia ( ca o paranteză, ce dracu sa ma aștept de unul ca tine care nu știe scrie capitala Dacilor ) o dai si tu pe metereze precum KP aka Dana Rogozeanu aka CrisDumi ca voi știți istorie ::::::)))))) Dacii Liberi sau retras in Dacia Felix după Traian, boule, cu B mare.
Postat 22 Aprilie 2024, 00:48 de Sandu2100
Frectie
O frectie de sarbatoare inventata pentru fraieri!! De ce nu s-a sarbatorit pana acuma??!!
Postat 21 Aprilie 2024, 08:50 de AnaConda
ta solar conecshion
mamaliga oare se servea dacilor liberi la sarimisegetuza?
Postat 20 Aprilie 2024, 19:21 de florea
La multi ani sufletelor de romani, oriunde ati fi in lumea intreaga!
La multi ani, Romania! La multi ani, Oradea! Sa nu uitam ca suntem singurul popor din Europa care nu si-a atacat/invadat niciodata vecinii! (interesant de observat cum reprezentantii udmr s-au remarcat prin absenta totala, iar de ziua ungariei, s-au trezit cativa politicieni sa le pupe poalele in centru).
Postat 20 Aprilie 2024, 19:19 de roger
Inainte si dupa Eliberare
Inainte de Eliberare, in Oradea traiau unguri si evrei. Romanilor nu le era permis sa se stabileasca unde vroiau ei, pe teritoriile stramosilor lor. Segregationism, discriminari, abuzuri. Dupa Eliberare, in Oradea poate sa locuiasca oricine, fara sa-i fie conditionata apartenenta la vreo anumita etnie. Oradea a devenit azi un oras modern datorita eforturilor populatiei, atat cea majoritara cat si cea minoritara, cu proportiile respective. Nu inteleg de ce acest lucru nu le convine si reprezentantilor minoritatii maghiarofone. Daca alegatorilor acestor politicieni cu idei perimate, ingusti la minte, nu le-ar conveni de atitudinea lor, nu i-ar mai vota. Un lucru pozitiv este acela ca nu toti cetatenii de etnie maghiara impartasesc ideile aberante ale politicienilor respectivi. Din pacate, deocamdata, sun mai putini decat cei care ii sustin. Deocamdata...
Postat 20 Aprilie 2024, 18:16 de TheSolarConnection
105 ani de la Eliberarea Oradiei
"Orădeni de toate vârstele, în special copii, s-au concentrat să imortalizeze parada militară cu telefoane mobile, aplaudând și bucurându-se de spectacol"..."Spre deosebire de anii trecuți, marea majoritate a participanților sunt tineri, foarte mulți cu copii"... "Potrivit estimărilor jandarmilor, la ora 12.40 în centrul Oradiei se aflau aproximativ 20.000 de cetățeni". N-am vazut nici un reprezentat al minoritatii maghiarofone, sa vina sa sarbatoreasca si sa se bucure si ei alaturi de romanii de momentul in care lucrurile au reinceput sa intre in normal si in aceasta parte de lume. Moment de la care egalitatea de drepturi si de sanse pt toti cetetenii indiferent de etnie, a inceput sa se manifeste, sa fie prezenta. Acesta este semnalul pe care acesti reprezentati ai minoritatii respective il dau alegatorilor lor. "Buna convietuire si toleranta" in stil caracteristic. Urmarea? Puteti sa vedeti pe la comentarii cum fierb revizionistii incurajati de astfel de indivizi.
Postat 20 Aprilie 2024, 17:33 de TheSolarConnection
Eliberarea Oradiei
Asteptam cu mare interes si eliberarea Oradiei de sub stapanirea mafiotilor galbejiti, patronati de eternul ilie-cap-de-varza din birtin !!!
Postat 20 Aprilie 2024, 16:47 de Silver_Cat
Eliberarea Oradiei
Asteptam cu mare interes si eliberarea Oradiei de sub stapanirea mafiotilor galbejiti, patronati de eternul ilie-cap-de-varza din birtin !!!
Postat 20 Aprilie 2024, 16:47 de Silver_Cat
Cucă
Măcar e bine ca nu a venit la taiat de PAMBLICI
Postat 20 Aprilie 2024, 16:44 de Sandu2100
Dl poiu
mare grija Dle poiu sa nu faceti exces de mamaliga si de mici!
Postat 20 Aprilie 2024, 14:30 de florea
Marele ciuca, pupila turistului de la cotroceni
Trebuia sa ne strice cineva si aceasta sarbatoare...doar e campanie electorala.
Postat 20 Aprilie 2024, 13:26 de Traian
105 ani de adm romaneasca
Foarte frumos.....cred ca se bucura si ungurii.......
Postat 20 Aprilie 2024, 13:10 de cosmin5z
Ciuca analfabetul
Daca si armata e ca plagiatorul Ciuca ce nu stie lega doua cuvinte, in 3 zile ramanem fara munitie de e un razboi.
Postat 20 Aprilie 2024, 13:00 de sanduivanov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON