URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 FEBRUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ordonanţa 114 pare a fi cu dedicaţie. Împotriva băncilor lacome şi implicit a Băncii Naţionale. În plus, e vizat trustul RDS&RCS, care are o televiziune ce deranjează puterea. Altfel nu se explică de ce în telecomunicaţii se bagă un impozit pe cifra de afaceri de 3% şi la jocuri de noroc, de exemplu, de 2%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Miercurea trecută, eurodeputatul Emilian Pavel, de la PSD Bihor, a strălucit în efortul de a merita un nou mandat, la concurenţă cu mulţi alţi colegi, de la multilateral dezvoltata Rovana Plumb (atoate-ministră, la Mediu, Fonduri Europene, Educaţie, Transporturi) până la Gabriela Zoană (o antieuropeană aproape declarată). Miluţ a încercat, în sincron cu tot Partidul, cu Guvernul, cu ministrul (in)Justiţiei şi cu trompeţii din presa arondată, să blocheze candidatura fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi la conducerea viitorului Parchet European.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E frustrant, enervant și, în final, chiar amuzant să vezi cum omul obișnuit se implică trup și suflet în orice de pe lumea asta (fotbal, tenis, religie, medicină, finanțe și bănci, cinematografie, rețete de zacuscă, vaccinuri naturiste și adevărul despre daci etc.), dar întoarce capul cu dezgust de la singurul domeniu care îi influențează viața de zi cu zi și viitorul pe termen lung, cel mai blamat, dar și cel mai important dintre toate - politica.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Printr-o decizie din 29 ianuarie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că procesele verbale încheiate de ANAF la solicitarea procurorilor, care erau utilizate pe scară largă în dosarele de evaziune fiscală, nu mai pot constitui probe în procesele penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pleureziile sunt acumulări de lichid în spaţiul pleural (pleurele reprezintă 2 membrane care învelesc fiecare plămân şi care se află una în prelungirea celeilalte formând un "sac" închis). După natura lichidului pleureziile pot fi exudative (lichidul conţine o cantitate mai mare de proteine) sau transudative (lichid cu conţinut proteic mai mic). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Statistic vorbind, milenialii stau mai puţin într-un loc decât generaţiile precedente. Nu petrec mai mult de doi ani într-o companie şi nu ezită să sară la oportunităţi mai bune de muncă atunci când acestea se ivesc. Pun mare preţ pe libertate şi mobilitate aşa că mulţi dintre ei sunt fie freelanceri, fie nomazi digitali.

Oradea noastră

Examen promovat: Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii din Oradea a fost o reușită
Oradea noastră
Experimentul Primăriei şi al RER Vest de colectare selectivă în trei fracţii s-a dovedit eficient. Cele peste o sută de asociaţii care au aruncat deşeurile în trei pubele au reuşit să recicleze sau să valorifice jumătate din gunoaiele produse. Aşa cum cer normele europene...
16 Februarie 2019, 14:56
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a înfiinţat Sala Sporturilor 'Antonio Alexe'
Oradea noastră
Cartierul orădean Ioşia-Nord a fost construit în anii ’70 după un proiect-tip. Locul era liber, ocupat doar de terenuri agricole, malul Crişului nefiind regularizat. Autorităţile vremii ar fi dorit ridicarea unui cartier-staţiune cu funcţii multiple, inclusiv sportive. Ideea nu a prins contur, astfel că s-a optat pentru ridicarea de blocuri obişnuite. Totuşi, funcţia recreativă a fost păstrată pentru partea către Criş. Şi, pentru că în Oradea nu exista o sală de sport polivalentă, în 1975 a fost realizat un asemenea proiect, de către Centrul de Proiectări Judeţean Bihor, şef de proiect fiind desemnat arhitectul Vladimir Ionescu...
16 Februarie 2019, 12:29
Cum a reuşit o asociaţie din Oradea să scape de factura de gunoi: „Conştiinţa omului trece prin buzunar”, spune președintele Ioan Ferche
Oradea noastră
În vara anului trecut, când Primăria şi RER Vest au dat startul programului pilot de colectare selectivă în trei fracţii, Ioan Ferche, preşedintele Asociaţiei Apateului 4, de pe strada cu acelaşi nume, şi-a învăţat toţi vecinii regulile noi. "Dacă-i spui omului o dată, de două ori, de trei ori, cum să arunce gunoaiele, măcar de ruşine tot face corect", spune bărbatul. "Conştiinţa omului trece prin buzunar", afirmă el.
14 Februarie 2019, 20:00
Spectacol la palat
Oradea noastră
Într-o seară din vara anului trecut, cu gurile căscate şi cu telefoanele în mâini, parcă obligaţi să imortalizeze fiecare secundă de culoare, mii de oameni au luat parte la primul spectacol de video-mapping din Oradea. Astfel de animaţii s-ar putea face în continuare, însă, şi dincolo de proiect...
14 Februarie 2019, 14:59
Bani... la tomberon: Pentru că n-a reciclat destule deşeuri, Oradea va plăti penalizări de 700.000 lei
Oradea noastră
Salubritatea devine o factură tot mai scumpă pentru Oradea! Pentru că nu şi-a îndeplinit ţintele de reciclare impuse de lege, adică n-a reciclat măcar 35% din deşeurile produse, municipiul va plăti către Fondul de Mediu circa 700.000 lei. Astfel, în ultimii trei ani, suma totală pe care Oradea a „expediat-o” la Bucureşti pentru că nu a reciclat destule gunoaie se ridică la 1,5 milioane lei. Bani aruncaţi... la tomberon.
12 Februarie 2019, 09:49
Fiţi parteneri pentru un mediu curat!
Oradea noastră
De la început doresc să clarific o confuzie constatată în spaţiul public şi să precizez că Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) este instituţia care se ocupă cu reglementarea şi monitorizarea din punct de vedere al protecţiei mediului, iar Garda Naţională de Mediu este instituţia specializată în inspecţie şi control de mediu.
03 Februarie 2019, 13:10
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Petre Dejeu, promotorul monografiilor interbelice despre Oradea şi judeţul Bihor
Oradea noastră
După Marea Unire, una din provocările prioritare a fost organizarea administrativă în baza legislaţiei româneşti, dar şi stimularea educaţiei şi a culturii în limba română. Unul dintre pionii importanţi ai acestor activităţi a fost Petre Dejeu.
03 Februarie 2019, 09:19
Moştenire otrăvitoare: La marginea Oradiei zac cantităţi uriaşe de deşeuri periculoase, abandonate din anii de glorie ai fabricilor Alumina şi Sinteza
Oradea noastră
De zeci de ani, la marginea de vest a Oradiei zac mormane uriaşe cu reziduuri periculoase, rămase în urma producţiei care odinioară duduia la fabricile Alumina şi Sinteza. Ani la rândul, proprietarii şi autorităţile şi-au pasat problema ecologizării siturilor contaminate. România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene tocmai pentru că a ignorat acest pericol pentru cetăţeni, astfel că acum se caută, din nou, soluţii pentru curăţarea resturilor toxice.
01 Februarie 2019, 09:00
'Oradea va avea încă 12 hectare de parcuri noi': Florin Birta anunţă investiţii de 25 milioane lei în spaţii verzi
Bihoreanul tipărit
Pe lunga listă a proiectelor din fonduri europene pe care Primăria Oradea le demarează în acest an se numără şi investiţii de 25 milioane lei în amenajarea de spaţii verzi. Viceprimarul Florin Birta afirmă că, datorită acestor investiţii, în cel mult doi ani, oraşul va avea 12 hectare noi de parcuri. Totodată, edilul garantează că în Oradea copacii se taie numai dacă există motive argumentate şi numai după ce specialişti consultaţi de Primărie îşi dau acordul, aşa încât oraşul să rămână cât mai verde...
31 Ianuarie 2019, 16:11
Participă la vot! Orădenii vor putea vota proiectele preferate pentru bugetarea participativă, în cartiere
Oradea noastră
Februarie va fi o lună electorală pentru orădeni. Dar, în loc să-şi voteze reprezentanţii, vor alege ce investiţii să se facă în oraşul lor, căci procesul de bugetare participativă a intrat în etapa votului la urne. Primăria va da startul întâlnirilor în cartiere, în cadrul cărora iniţiatorii proiectelor vor putea să le laude, iar cetăţenii să aleagă.
31 Ianuarie 2019, 14:10
O asociaţie de proprietari din Oradea nu va plăti salubritatea timp de un an. Află de ce! (FOTO)
Oradea noastră
RER Vest şi Primăria Oradea au premiat, miercuri seară, asociaţia din Oradea care a avut cele mai bune rezultate în cadrul proiectului pilot de colectare a deşeurilor pe trei fracţii, inclusiv deşeuri biodegradabile. Asociaţia de proprietari Apateului 4, cu două scări, va fi scutită de plata serviciului de salubritate timp de un an. Proiectul pilot va continua şi în 2019, sacii din hârtie împărţiţi asociaţiilor din program pentru colectarea deşeurilor biodegradabile urmând să fie înlocuiţi cu unii tot din material biodegradabil.
31 Ianuarie 2019, 10:03
Rămâne cum am stabilit! RER Vest continuă adunarea biodeşeurilor de la cele 126 de asociaţii de proprietari
Oradea noastră
Cei 12.000 de orădeni care s-au obişnuit să colecteze selectiv în trei fracţii trebuie să-şi păstreze obiceiul. RER Vest continuă adunarea biodeşeurilor de la cele 126 de asociaţii de proprietari din Oradea cuprinse în program. Primăria şi RER Vest vor anunţa în curând rezultatele celor şase luni de testare şi care este asociaţia ce va fi premiată.
29 Ianuarie 2019, 10:58
Oradea, deszăpezită cu sare din... Ungaria
Oradea noastră
Pentru că această iarnă a fost mai darnică decât altele în privinţa omătului, RER Vest s-a asigurat că străzile Oradiei vor fi deszăpezite ca la carte. Pentru a nu rămâne fără material antiderapant, conducerea RER Vest a căutat soluţii, iar singura identificată a fost la o companie din Ungaria, dispusă să furnizeze rapid o mie de tone de sare. Sarea ungurească, de fapt, provine din Ucraina, şi, culmea, este la un preţ mai mic decât cea achiziţionată din judeţul Cluj, chiar dacă are aceeaşi calitate.
28 Ianuarie 2019, 11:12
Oradea ieri, Oradea azi: Teatrul de vară
Oradea noastră
În Oradea începutului anilor 1900, principalele opţiuni de petrecere a timpului liber erau cafenelele, cinematograful şi spectacolele teatrale. Pe-atunci, în oraş funcţionau aşa-numitele Cercuri Teatrale, care se ocupau cu organizarea de spectacole în mai multe zone. Clădirea Teatrului din actuala Piaţă Ferdinand era proaspăt construită în 1900, iar în oraş mai existau şi teatre în aer liber. 
20 Ianuarie 2019, 20:36
Palate de poveste: Poveştile palatelor orădene, în prima carte dedicată acestor bijuterii arhitecturale
Oradea noastră
De la Gară până în Piaţa Unirii, oricine ia oraşul la pas rămâne impresionat de frumuseţea clădirilor Oradiei. Palate care n-au adăpostit prinţi şi prinţese, ci doar oameni de ispravă ai urbei, fac din Oradea un loc unic şi pe drept lăudat. Pentru că în ultimii ani cele mai importante palate ale oraşului au fost reabilitate, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor a lansat primul album dedicat acestora. O carte care le dezvăluie nu doar frumuseţea, ci şi poveştile...
An nou, reguli păstrate: RER Vest continuă colectarea biodeşeurilor de la orădeni
Oradea noastră
Cei 12.000 orădeni care s-au obişnuit să colecteze selectiv în trei fracţii trebuie să-şi păstreze obiceiul. Chiar dacă programul pilot demarat de Primărie şi operatorul licenţiat de salubritate RER Vest s-a încheiat, regula este menţinută şi în 2019 pentru cele 126 asociaţii de proprietari.
19 Ianuarie 2019, 13:04
Directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, lămureşte situaţia gunoaielor din Bihor: 'Salubritatea este una dintre problemele majore'
Oradea noastră
Anul 2019 va fi decisiv pentru salubritatea din Bihor. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect va demara implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID), care presupune că toţi bihorenii vor fi obligaţi să recicleze. Directorul asociaţiei, Bujor Chirilă, anunţă că în primăvară va lansa licitaţiile pentru desemnarea operatorilor de salubritate, iar dacă nu vor exista contestaţii ale perdanţilor, în toamnă se vor cunoaşte firmele care vor colecta deşeurile din întregul judeţ. "Salubritatea este una dintre problemele majore", afirmă el într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
18 Ianuarie 2019, 12:01
Un an cu multe investiții
Oradea noastră
Anul acesta vom efectua lucrări în mai multe zone ale orașului, ceea ce va produce un disconfort destul de mare pentru cetățeni, în special în circulația rutieră. Am speranța că orădenii vor înțelege necesitatea lucrărilor, care vor asigura o calitate mai bună a vieții în orașul nostru.
17 Ianuarie 2019, 09:43
Plimbă-te şi zâmbeşte! Oradea are propria aplicaţie care îi îndeamnă pe locuitori şi turişti să descopere oraşul la pas
Oradea noastră
Mersul pe jos nu doar face piciorul frumos, ci te şi ajută să vezi oraşul mai bine şi să contribui la combaterea poluării! Acesta e mesajul pe care îl descoperă orădenii şi turiştii dacă îşi instalează pe telefoanele mobile aplicaţia Walk’n’Smile, creată pentru a încuraja mersul pe jos.
15 Ianuarie 2019, 12:04
Votezi şi participi! Ultimele zile de vot online în programul de bugetare participativă
Oradea noastră
Orădenii mai au la dispoziţie o săptămână să voteze online proiectele preferate în cadrul programului de bugetare participativă. Din 21 ianuarie, proiectele vor fi prezentate şi votate la întâlniri în cartiere. Din cele 52 de proiecte înscrise în program, doar 10 vor primi finanţare, fiecare de maximum 200.000 de euro.
15 Ianuarie 2019, 11:01
Un an bun: În anul 2018, RER Vest a îmbunătăţit sistemul de colectare selectivă, dar şi propriile dotări
Oradea noastră
Pentru salubrizarea orădeană, anul 2018 a fost un an al "upgrade-urilor". Pe lângă că şi-a înnoit parcul auto, operatorul de salubritate RER Vest a dat startul, alături de Primărie, unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii, care, cel mai probabil, va continua şi anul viitor. În plus, tot în parteneriat cu municipalitatea, RER Vest a început amenajarea unui nou centru de colectare separată a deşeurilor.
31 Decembrie 2018, 14:01
ADIo Ecolect! Bolojan vrea să separe Oradea de Asociaţia judeţeană Ecolect, pentru ca oraşul să nu rămână cu gunoaiele pe străzi
Oradea noastră
Primarul Ilie Bolojan s-a săturat să aştepte implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor de către Asociaţia Ecolect, iniţiată de Consiliul Judeţean! Edilul a anunţat că municipalitatea doreşte să organizeze separat şi în timp util licitaţia pentru desemnarea unui operator de salubritate în oraş, având în vedere că actualul contract cu RER Vest expiră la finalul anului 2019. "Nu vrem ca Oradea să fie un oraş al gunoaielor", a explicat Bolojan.
30 Decembrie 2018, 10:09
RER, în „gardă”: 850 tone de antiderapant folosite în Oradea, în zilele cu zăpadă
Oradea noastră
Timp de două zile, decembrie a semănat cu o lună de iarnă! În zilele de 15 şi 16 decembrie a nins peste Oradea, iar utilajele RER Vest au ieşit pe străzi, pentru a face ca traficul rutier să se desfăşoare fără probleme. În total, în intervenţiile desfăşurate, RER Vest a folosit 850 tone de antiderapant solid (sare şi nisip), 19.000 litri de antiderapant lichid (clorură de calciu) şi circa 3.000 litri de clorură de magneziu, aceasta din urmă folosită pentru curăţarea Pieţei Unirii.
26 Decembrie 2018, 19:48
Alternativa... Ioana: O tânără stabilită în Oradea trăiește de 5 ani fără plastic!
Oradea noastră
Vă puteţi imagina viaţa fără plastic, adică fără nicio pungă, niciun flacon de apă şi nicio caserolă de mâncare? Probabil că nu, dar orădeanca Ioana Tănase dovedeşte că se poate. Tânăra trăieşte de cinci ani fără plastic, convinsă că aceste materiale nu doar pângăresc natura, ci şi îmbolnăvesc oamenii. "Conştient, nu cumpăr niciun produs care conţine plastic sau este furnizat în ambalaje din plastic", spune Ioana.
26 Decembrie 2018, 09:48
Oradea ieri, Oradea azi: Cum se sărbătorea Crăciunul în orașul de pe Criș
Oradea noastră
În perioada 1945-1989, Crăciunul nu a fost sărbătorit în mod oficial în România. Totuşi, el a rămas un moment marcat în familie, un prilej cu care se pregăteau diverse bucate și se ofereau daruri. În contextul ideologiei comuniste, el a fost diluat în conceptul „sărbătorilor de iarnă”, în cadrul „lunii cadourilor”, prilej cu care era pregătit şi „pomul de iarnă”. Denumirea Crăciun era complet evitată, iar numele moșului a fost și el schimbat, în Moș Gerilă...
25 Decembrie 2018, 19:02
Domnul ne aduce pacea! Mesajul PS Virgil Bercea adresat bihorenilor la final de an
Oradea noastră
În pragul sărbătorii Nașterii Domnului din acest an, vă invit să redescoperiți speranța care ne permite să mergem înainte: lumina nașterii Mîntuitorului. Asemenea magilor, la vederea stelei călăuzitoare, să redescoperim bucuria „omului pe care lumina lui Dumnezeu îl atinge în inimă și care poate vedea că speranța i se împlinește – bucuria celui care găsește și care a fost găsitˮ (Joseph Ratzinger Benedict al XVI lea, Isus din Nazaret. Copilăria, Editura ARCB, București, 2013).
24 Decembrie 2018, 17:37
Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Baroc
Oradea noastră
La jumătatea secolului XVIII, Oradea era un oraş important pe harta ecleziastică a Imperiului Habsburgic. Episcopia catolică locală avea o tradiţie de 700 de ani, impulsionând atât activitatea religioasă, cât şi pe cea culturală şi ştiinţifică. Din aceste motive, în plină domnie a împărătesei Maria Tereza s-a pus problema ridicării unui nou sediu pentru episcopie, pe amplasamentul ce se afla atunci la marginea Olosigului...
16 Decembrie 2018, 18:02
Rămâne cum am stabilit! Primăria Oradea şi RER Vest vor continua şi în 2019 programul pilot pentru colectarea selectivă în trei fracţii
Oradea noastră
Anul 2019 va aduce schimbări în salubritatea din Oradea, dar deocamdată nu se ştiu detaliile acestora. O lege nouă, menită să stimuleze reciclarea, prevede că toţi românii vor plăti facturile de salubrizare în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată, dar parlamentarii încă nu au stabilit forma în care se va aplica acest sistem. Astfel, edilii Oradiei au decis să nu modifice deocamdată modul de tarifare local şi să aştepte până când aceste amănunte esenţiale vor fi stabilite. Cert e că programul de colectare selectivă în trei fracţii, implementat deja de RER Vest într-o parte a oraşului, va fi menţinut şi anul viitor.
16 Decembrie 2018, 13:12
Gurmandă chibzuită: Camelia Gui vrea să-i înveţe pe orădeni să respecte mâncarea şi să nu mai risipească alimentele
Bihoreanul tipărit
Dacă orădenii ar cântări mâncarea pe care o aruncă într-o săptămână la gunoi, s-ar îngrozi. Statisticile oficiale arată că, zilnic, în România se aruncă 6.000 tone de alimente, iar într-un an, un român aruncă în medie 130 kilograme de mâncare. Asta, în timp ce numeroşi oameni nu au ce mânca... Acest paradox a determinat-o pe Camelia Gui, o orădeancă mutată în Cluj-Napoca, să lupte împotriva risipei alimentare.
16 Decembrie 2018, 10:23
Oradea peste 100 de ani
Oradea noastră
Cum va arăta oraşul meu peste o sută de ani? Cum va arăta Cetatea care de-a lungul timpului a rămas un punct de reper al oraşului? Ce se va alege de Palatul Vulturul Negru, de Piaţa Unirii sau de edifiicile importante? În visurile mele, urbea natală va căpăta o imagine mai frumoasă odată cu trecerea timpului.
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Mii de turişti la Sărbătorile Zăpezii de la Vârtop. IMAGINI SPECTACULOASE
 • Lăzăriștii au avut o zi dulce: Carnavalul prăjiturilor, scenete și spectacole cu ocazia zilei școlii (FOTO)
 • Musicalul Mamma Mia în Oradea: Aproximativ 1000 de persoane au cântat împreună, cucerite de povestea de dragoste dintre Loredana și Cornel Ilie (FOTO / VIDEO)
 • Protest inedit la sediul PSD Bihor: Învăţământul este subfinanţat, dar partidele devin milionare pe banii noştri! (FOTO / VIDEO)
 • Primare, vrem parcare! Un loc la trei mașini: Criza locurilor de parcare din centrul Oradiei, fără soluţii până anul viitor (FOTO)
 • Incendiu la Baroul Bihor! Mai multe documente au luat foc în biroul unor avocați (FOTO / VIDEO)
 • La mulţi ani cu delicii! Janette Cakes, business-ul pornit de o tânără orădeancă de 23 de ani, aniversează un an de la înfiinţare (FOTO)
 • E praf! Un alt drum judeţean, cel dintre Salonta şi Tinca, este plin de gropi (FOTO)
 • Incendiu în centrul Oradiei: O casă a luat foc, pe strada Ady Endre (FOTO)
 • Voluntarii Caritas Catolica au împărţit 150 de porţii de gulaş nevoiaşilor şi navetiştilor lângă Gară (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON