URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Ce a fost și ce urmează să fie Spitalul de Neurologie din Oradea
Oradea noastră
Pe strada Louis Pasteur există mai multe clădiri care au o funcţiune spitalicească, între care şi cea de la numărul 28, care iniţial a fost sediu al Asociației Învățătorilor Români din Oradea. În Bihor, Asociația funcționa încă dinaintea anului 1892, în baza regulamentului elaborat de Consistoriul diecezan ortodox din Arad. În Oradea, a fost înființată în 1906...
16 Februarie 2020, 09:33
Maestră la război: Unul dintre puţinii meşteri tradiţionali din Oradea, Ida Pázmán ne învață să țesem, să croşetăm sau să facem mărgele (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Obiceiurile strămoşilor nu le putem lepăda, oricât de departe ne-am muta de locurile natale. Unul dintre puţinii meşteri tradiţionali din Oradea, Ida Pázmán, îi învaţă pe curioşi să ţeasă, să croşeteze sau să facă mărgele.
14 Februarie 2020, 14:52
Interzis pentru Lăbuş! Stăpânii de câini din Oradea se plâng de oferta săracă a localurilor şi magazinelor care acceptă patrupede
Bihoreanul tipărit
În locuinţele din Oradea nu trăiesc doar cei aproape 200.000 de oameni, ci şi 30.000 de câini. Totuşi, în oraş nu există niciun parc în care cei mai loiali prieteni să poată să zburde liberi, iar de acces în mijloacele de transport în comun, în cafenele ori în magazine nici nu poate fi vorba. Semn că Oradea încă nu este un oraş prietenos cu „blănoşii”...
14 Februarie 2020, 10:37
Bihorul colectează separat!
Oradea noastră
Creşterea populaţiei globului şi a consumului duce, firesc, şi la sporirea cantităţii de deşeuri pe care o producem. Gestionarea deşeurilor a devenit o problematică stringentă, aflată pe masa de lucru a fiecărui guvern. Ce putem face noi? Putem începe prin a fi atenţi la ce şi cât risipim, putem să reparăm şi să reutilizăm obiecte şi, mai ales, să reciclăm.
 
12 Februarie 2020, 11:40
Oradea ieri, Oradea azi: Fostă arteră industrială, zona Barcăului devine parc cu terenuri de sport
Oradea noastră
Cartierul orădean Ioşia a apărut la sfârşitul anilor ’20 şi începutul anilor ’30, ca urmare a parcelărilor pe care Primăria le-a făcut după reforma agrară. În perioada interbelică, aici au fost construite sute de case, majoritatea modeste, locuite de familii româneşti. Între cele câteva străzi mai importante, care leagă marginile cartierului, se află şi actuala stradă Barcăului.
02 Februarie 2020, 12:36
Turism prin muncă
Oradea noastră
În 1 mai 2020, clubul Cassio Montana va inaugura în Şuncuiuş al cincilea traseu de via-ferrata din Bihor, iar judeţul nostru va fi al doilea din ţară, cu cele mai multe trasee de acest fel. Noi, membrii clubului, am muncit ani de zile, zeci de ore, din pasiune şi din dorinţa de a pune judeţul într-un top "de bine". Turismul este unul din puţinele capitole la care Bihorul ar putea excela, nu doar în ţară, ci în toată Europa.
01 Februarie 2020, 14:25
Roboţii lui Gyuri: Unul dintre cei mai bogaţi români din America, orădeanul George Haber, investeşte într-o fabrică de roboţi în oraşul natal
Oradea noastră
Roboţi "made in Oradea" se pregătesc să cucerească lumea. O firmă din Cluj specializată în producţia de roboţi autonomi va investi 5 milioane euro într-o hală de producţie la Oradea, în Parcul Industrial Eurobusiness II. Companie tânără, Braintronix are în spate oameni de afaceri cu experienţă vastă. Între ei, şi George Haber, singurul milionar orădean din Silicon Valley. Gyuri vine în fiecare an în oraşul natal, iar de-acum o va face ca investitor.
01 Februarie 2020, 10:16
Aruncaţi aici! Orădeni, nu uitaţi că aveţi unde depune gratuit marile deşeuri
Oradea noastră
În Oradea funcţionează două centre de colectare separată a deşeurilor, unde toţi locuitorii oraşului pot preda gratuit felurite reziduuri şi materiale de care nu mai au nevoie. Amenajate de Primărie şi operatorul licenţiat de salubritate RER Vest, centrele sunt situate pe străzile Uzinelor, respectiv Thurzo Sandor.
30 Ianuarie 2020, 11:31
Tăieri fără plantări: Primăria Oradea nu-și respectă propriul regulament privind plantarea de noi arbori
Oradea noastră
Fiindcă sunt cea mai eficientă "ustensilă" pentru curăţarea poluării din aer, frunzele lor filtrând murdăria, copacii trebuie protejaţi. Pe hârtie, Primăria Oradea o face. Un regulament al municipalităţii stabileşte că arborii din oraş nu pot fi tăiaţi decât pentru motive întemeiate, iar fiecare exemplar pus la pământ trebuie înlocuit cu cinci puieţi plantaţi. Prevederi pe care, însă, chiar edilii le încalcă!
29 Ianuarie 2020, 14:55
Oradea mea, cu bune și rele
Oradea noastră
Am venit, acum un sfert de secol, în Oradea. Plecat din Beiuşul natal, încercam să mă adaptez vieţii din "marele oraş" faţă de care, la început, nu aveam sentimente. După facultate am rămas aici, iar în timp m-am ataşat de Oradea. I-am descoperit poveştile, locurile şi oamenii, iar oraşul mi-a devenit "acasă". I-am văzut evoluţia, dar îi cunosc şi părţile negative...
19 Ianuarie 2020, 19:50
Salt spre Olimpiadă: Ligia Bara este singura atletă din Bihor care a câştigat un titlu mondial
Jos pălăria
Când era mică şi urmărea la televizor Jocurile Olimpice, Ligia Bara visa că într-o zi va urca şi ea pe un podium şi special pentru ea se va auzi imnul României. "N-am ajuns încă la Olimpiadă, dar tot s-a cântat imnul pentru mine", zice cu mândrie tânăra. Acum, este singura atletă din Bihor care a obţinut un titlu global, fiind campioană mondială la săritura în înălţime.
19 Ianuarie 2020, 14:57
Incendiu puternic în Oradea: Trei case au avut acoperişurile în flăcări, de la hornul uneia dintre ele!
Știri Bihor
Incendiu de proporţii, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Oradea, pe strada Ion Mincu. Acoperişurile a trei case au fost cuprinse de flăcări, focul pornind de la coşul de fum al uneia dintre ele! Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza unor atacuri de panică.
19 Ianuarie 2020, 10:55
Oradea ieri, Oradea azi: Clădirea Băncii de Stat pentru Investiții de pe strada Mihai Eminescu
Oradea noastră
Pe strada Mihai Eminescu, la nr. 3, lângă Palatul Apollo, se află o clădire elegantă, cu două etaje. Aparent neînsemnat, imobilul are o poveste ce gravitează în jurul banilor. Construit în anii 1922-1923 după proiectul arhitectului Spiegel Frigyes, un specialist budapestan care a activat mulţi ani la Oradea, în perioada interbelică a găzduit sediul Băncii Maghiare de Credit (Magyar Általános Hitelbank).
19 Ianuarie 2020, 09:01
Aruncaţi aici! Centrul de colectare a deşeurilor deschis de RER Vest în Rogerius, la mare căutare printre orădeni
Oradea noastră
Deschis în penultima zi a anului trecut, centrul de colectare selectivă a deşeurilor amenajat de RER Vest pe strada Uzinelor, unde orădenii pot preda gratuit 13 tipuri de deşeuri, pe baza cărţii de identitate, a fost folosit deja de 170 clienţi. Cei mai mulţi au lăsat acolo molozul rămas în urma unor mici lucrări de amenajare prin locuinţe, dar şi resturi vegetale strânse de prin curţi. Tot aici, orădenii pot duce brazii care le-au decorat casele cu prilejul sărbătorilor de iarnă.
18 Ianuarie 2020, 17:50
Respirăm murdar: Din cauza traficului tot mai intens, aerul din Oradea a fost de bună calitate timp de doar 3 luni anul trecut
Oradea noastră
Anul trecut, orădenii au tras în piept, în medie, aer de calitate doar o dată la trei zile. Măsurătorile Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor arată că numărul zilelor în care calitatea aerului a fost foarte bună abia trece de 100, în rest atmosfera oraşului fiind contaminată. Cauza principală a degradării calităţii aerului sunt maşinile din trafic. Semn clar că orădenii ar trebui să se gândească de două ori când pornesc prin oraş la volan. 
14 Ianuarie 2020, 12:03
Parchează şi 'rulează'! Primăria Oradea va construi o parcare ce va da utilizatorilor şansa să circule gratis cu tramvaiele şi autobuzele
Oradea noastră
În fiecare zi, mii de oameni care locuiesc la ţară ajung în Oradea la muncă, mulţi dintre ei ticsind străzile oraşului cu maşini. Primăria vrea să-i obişnuiască să folosească mijloacele de transport în comun, aşa că va construi o parcare subterană de tip „park and ride”. Conceptul e simplu: cei care îşi vor lăsa maşinile aici vor călători gratis cu OTL!
31 Decembrie 2019, 15:21
Oradea ieri, Oradea azi: Cum se sărbătorea Revelionul pe vremuri în orașul de pe Criș
Oradea noastră
Anii ’20 au însemnat o perioadă de transformări politice, economice şi administrative în Oradea, dar totuşi, Revelionul rămânea o mare sărbătoare. În primele zile ale anului 1925, cotidianul Nagyvárad relata cum s-a celebrat trecerea dintre ani. După aproape un secol, petrecerile de Anul Nou sunt în continuare populare, dar mult mai numeroase. Cea mai mare sărbătoare din Oradea se ţine în aer liber, la Târgul de Crăciun din centrul oraşului, cu muzică live şi artificii.
31 Decembrie 2019, 07:59
2020, anul parcurilor: Pentru noul an, Primăria Oradea a comandat amenajarea a şase zone mari de recreere
Oradea noastră
Până la finalul anului 2020, Primăria şi-a propus să crească suprafaţa verde a Oradiei cu încă 12 hectare, prin amenajarea a şase zone mari de recreere în cartierele oraşului. Deocamdată, majoritatea acestor proiecte sunt doar pe hârtie, şantierele propriu-zise urmând să fie deschise în anul care stă să înceapă.
30 Decembrie 2019, 08:50
Pictoriţă de „Oscar”: Orădeanca Alina Ciuciu este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Italia, tablourile sale vânzându-se cu mii de euro (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cu trei copii iubitori, un loc de muncă bine plătit într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, orădeanca Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită. Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii: pictura. Acum este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Italia, tablourile sale vânzându-se cu mii de euro.
Promisiuni îndeplinite: RER Vest a finalizat la termen toate investiţiile la care s-a angajat în faţa Primăriei Oradea
Oradea noastră
În penultima zi a anului, RER Vest va deschide pe strada Uzinelor cel de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor, unde orice orădean va putea lăsa, gratuit, 13 feluri de resturi. Cu această investiţie, operatorul de salubritate închide lista promisiunilor asumate în faţa Primăriei Oradea în urmă cu patru ani, când a fost prelungit contractul încheiat între RER Vest şi municipalitate. Confirmând, astfel, că este un partener de încredere...
27 Decembrie 2019, 12:41
Bloc în sărbătoare: Orădenii de pe Galileo Galilei și-au împodobit blocul de Crăciun (FOTO)
Jos pălăria
Bucuria de a împodobi curţile în prag de Crăciun i-a cuprins şi pe orădenii de la blocuri. Pe strada Galileo Galilei, grădina din faţa unui imobil e plină de decoraţiuni luminoase, la fel și casa scării. Vezi cum arată!
Curăţenie fără vacanţă: RER Vest va asigura curăţenia oraşului inclusiv în zilele de sărbătoare
Oradea noastră
Pentru majoritatea orădenilor urmează două săptămâni lejere, cu zile libere şi relaxare. Muncitorii firmei de salubritate RER Vest nu intră, însă, în vacanţă. Aşa cum face în fiecare an, operatorul nu întrerupe activitatea în zilele de sărbătoare. În zilele de 25 şi 26 decembrie 2019, respectiv 1 şi 2 ianuarie 2020, deşeurile orădenilor vor fi colectate conform programului stabilit.
24 Decembrie 2019, 11:20
Alege mai puțin, dar mai bun!
Oradea noastră
Sărbătorile de iarnă sunt favoritele mele. Oamenii sunt mai buni, mai relaxați, e un prilej minunat de a-i revedea pe cei dragi și de a petrece timp de calitate cu ei. Dar nu pot să ignor partea mai puțin plăcută a acestei perioade: risipa. De Crăciun, consumul de orice crește exponențial: cumpărăm în exces ambalaje, mâncare şi tot felul de lucrușoare pe care dorim să le dăruim, fără a avea certitudinea că vor fi folosite.
24 Decembrie 2019, 09:33
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea vieţii lui Ernő Tibor, unul din pictorii faimoşi ai Europei (FOTO)
Oradea noastră
Unul dintre pictorii orădeni care a câştigat faimă în Europa a fost Ernő Tibor, născut în anul 1884. A urmat studiile de specialitate la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, iar ca urmare a rezultatelor bune obţinute acolo, a primit o bursă de 2.600 coroane din partea Primăriei Oradea pentru a studia la faimoasa Academie Julian din Paris. Şederea în Capitala Franţei i-a priit: la întoarcerea în urbea natală a ţinut o expoziţie personală în Cetate, cu 125 lucrări...
15 Decembrie 2019, 09:13
Stăpâna Cetăţii: Cum a ajuns pisica Mici cea mai îndrăgită locatară din Cetatea Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Se spune că nimeni nu poate să-şi aleagă pisica pe care o vrea ca animal de companie, ci felina îşi alege locul în care vrea să trăiască. Aşa a făcut şi Mici (se pronunţă Miţi), o pisică cu botic roz şi blană negru cu alb, care îşi duce veacul în Cetate. Şi n-are defel o soartă grea, căci e iubită şi îngrijită deopotrivă de chiriaşii, angajaţii şi turiştii fortăreţei...
14 Decembrie 2019, 09:09
Noul şef al Direcţiei Silvice, Călin Horgoş, ne asigură: 'În Bihor nu se fură lemne cu camioanele'
Bihoreanul tipărit
Bihorul face notă discordantă când vine vorba de furtul de lemne. Instalat la conducerea Direcţiei în urmă cu trei luni, după ce a câştigat un concurs în acest sens, şeful Direcţiei Silvice Bihor, inginerul silvic Călin Horgoş, membru PSD de două decenii, susţine că în judeţul nostru dispar ilegal lemne în cantităţi insignifiant de mici. "În Bihor nu se fură lemne cu camioanele", spune el.
12 Decembrie 2019, 14:01
De anul viitor, colectarea selectivă va fi o obligaţie pentru toate şcolile. Primăria Oradea află abia acum!
Bihoreanul tipărit
De la preşcolari la liceeni, cu toţii vor trebui să înveţe lecţia reciclării! O lege nouă obligă toate unităţile de învăţământ să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor în fiecare clasă. O parte a şcolilor din Oradea nu vor simţi nicio schimbare din simplul motiv că deja au în fiecare clasă cel puţin două coşuri de gunoi. În multe altele, însă, lecţia va trebui predată şi profesorilor, şi elevilor... Chiar şi Primăriei, care habar nu avea de aceasă obligaţie, deşi o priveşte în mod direct!
11 Decembrie 2019, 14:22
Fericire la cană
Oradea noastră
Anul acesta ne dorim să le oferim copiilor aflaţi la Spitalul de Recuperare Medicală pentru copii din Băile 1 Mai posibilitatea de a-şi accelera vindecarea, achiziţionând pentru ei un echipament de realitate virtuală. Destinat recuperării medicale prin intermediul unor jocuri interactive care contribuie la coordonarea mişcărilor, păstrarea echilibrului, stimularea atenţiei şi a memoriei, echipamentul facilitează adaptarea la viaţa cotidiană...
10 Decembrie 2019, 13:32
Oradea ieri, Oradea azi: Viaţa culturală a oraşului, cum era acum un secol şi cum e acum
Oradea noastră
În perioada interbelică, spaţiul cultural orădean era definit de elemente corespunzătoare etniilor locale, astfel că vorbim de cultură românească, maghiară şi evreiască deopotrivă. Viaţa culturală a Oradiei interbelice consta în expoziţii de artă plastică, concerte, conferinţe, spectacole teatrale şi muzicale, sărbătoriri de scriitori şi artişti...
01 Decembrie 2019, 19:32
Parc-şcoală: Primăria vrea o grădină botanică în Parcul Salca. Ce cred orădenii despre asta?
Oradea noastră
În cartierul Nufărul, orădenii vor avea o zonă verde inedită. Cu bani europeni, Primăria vrea să amenajeze lângă complexul comercial Lotus o grădină urbană întinsă pe 5 hectare, care va conţine o casă tropicală cu plante şi animale, un muzeu al fluturilor şi unul botanic, un restaurant cu bibliotecă, dar şi spaţii de joacă pentru copii.
01 Decembrie 2019, 09:04
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4307 RON
  • 1 EUR = 4.7834 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON