URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.

Oradea noastră

Cosiţi iarba! Primăria le reaminteşte orădenilor că au obligaţia să întreţină spaţiile verzi
Oradea noastră
Primăria Oradea le reaminteşte locuitorilor oraşului că au obligaţia să întreţină spaţiile verzi pe care le deţin ori le administrează, inclusiv prin cosirea ierbii. 
16 August 2018, 16:53
Hai la Crosul Cetăţii!
Oradea noastră
Duminică, 19 august, va avea loc ediţia de debut a concursului de alergare "Crosul Cetăţii". Clubul sportiv Xterra Bihor a gândit acest eveniment pentru sportivii amatori, pentru persoanele care cochetează cu ideea alergării, pentru familii sau grupuri de prieteni, oferindu-le posibilitatea participării, indiferent de nivelul de pregătire. Dorim să le dăm şansă tuturor să participe la un eveniment sportiv, care poate fi primul pas către un stil de viaţă mai activ şi mai sănătos. Traseele propuse au fost gândite în acest sens.
16 August 2018, 14:39
Jos ambrozia! Deşi legea care obligă autorităţile şi cetăţenii să stârpească ambrozia încă nu este aplicată, orădenii riscă amenzi
Oradea noastră
Din august până în noiembrie, tot mai mulţi oameni trec printr-un adevărat chin. Strănut după strănut, nas înfundat, mâncărimi şi ochi roşii sunt semnele celor care suferă de alergie la polenul de ambrozie, o buruiană care înfloreşte la sfârşitul verii. Deşi anul trecut a fost votată o lege care obligă la stârpirea ei, deocamdată nu este în vigoare, pentru că autorităţile de resort nu au elaborat normele de aplicare. Totuşi, orădenii trebuie să ştie că riscă să ia amenzi dacă nu curăţă ambrozia...
16 August 2018, 12:18
RER Vest spală containerele
Oradea noastră
Operatorul de salubritate RER Vest continuă acţiunea de spălare şi dezinfectare a containerelor şi pubelelor asociaţiilor de proprietari din Oradea, demarată în urmă cu două săptămâni.
14 August 2018, 10:55
Reciclarea, pe drumul bun: Orădenii se dovedesc receptivi la programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii
Oradea noastră
A trecut deja o lună de când toate cele 126 de asociaţii de proprietari din Oradea incluse în programul pilot gândit de Primărie şi RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a deşeurilor colectează selectiv în trei fracţii. Primele date colectate de operatorul de salubritate arată că aproape o treime din deşeurile orădenilor sunt aruncate în containerele maro, dedicate biodeşeurilor. Totuşi, o parte din acestea sunt amestecate cu alte tipuri de deşeuri, semn că nu toţi locatarii au înţeles rostul programului şi, mai ales, foloasele lui...
14 August 2018, 09:44
RER Vest, fără pauză în minivacanţă
Oradea noastră
Mini-vacanţa din această săptămână, prilejuită de sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, nu are efecte negative asupra curăţeniei oraşului. Reprezentanţii RER Vest au anunţat că serviciul de colectare a deşeurilor şi de salubritate stradală nu va fi întrerupt în zilele de 15, 16 şi 17 august, când instituţiile publice vor fi închise. 
13 August 2018, 18:25
Cursa spre succes: Orădeanul Laviniu Chiş, unul dintre cei mai buni atleţi români ai momentului, este proaspăt campion balcanic
Bihoreanul tipărit
Laviniu Chiş a ajuns atlet aproape din întâmplare. Mărturiseşte că "nici măcar nu-mi plăcea să fug, cu atât mai puţin credeam că aş fi bun la asta". Un antrenor cu ochii formaţi a încercat însă să-l convingă că poate deveni atlet profesionist şi, din fericire, i-a ascultat sfatul. Astăzi, Laviniu este unul dintre cei mai buni atleţi români. În urmă cu două săptămâni a devenit campion balcanic la proba de 5.000 de metri, la prima ediţie de seniori la care a participat.
05 August 2018, 12:15
Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi
Oradea noastră
Vechile clădiri care adăpostesc Universitatea din Oradea reprezintă un ansamblu arhitectural specific perioadei de dezvoltare a oraşului de la începutul anilor 1900. Complexul a fost construit într-o zonă destinată armatei, întinsă de la actuala Cale a Aradului şi până pe strada Universităţii, ocupând o bună parte a sudului urbei. Pentru pregătirea militarilor, autorităţile au plănuit ridicarea unei şcoli de jandarmi.
03 August 2018, 12:07
În voia 'dăunătorilor': Ariile protejate din judeţ vor ajunge la cheremul afaceriştilor şi politicienilor
Oradea noastră
Viitorul ariilor protejate din ţară e incert după ce Guvernul a aruncat în aer toate contractele de custodie pe care organizaţiile neguvernamentale le-au încheiat pentru aceste situri, asumându-şi îngrijirea lor! Conform noii legi, vor putea îngriji ariile protejate doar instituţiile publice, nu şi ONG-urile. "Într-un mod mişelesc, se doreşte distrugerea asociaţiilor de mediu din România", acuză Andrei Togor, liderul Aqua Crisius, una dintre cele mai active asociaţii ecologiste din Bihor.
02 August 2018, 11:33
Ce e bine şi ce e rău?
Oradea noastră
Zilele trecute, pe o alee din Rogerius, am văzut o fetiţă hrănind nişte pui de pisică. Primul impuls a fost să merg să o avertizez că poate fi amendată pentru asta. Dar m-am oprit. Pur şi simplu nu am putut. Am rămas nemişcat să o privesc. Avea, pe o hârtie, câteva bucăţele de carne.
02 August 2018, 09:57
Eco-recompensă: Orădenii care respectă regula colectării selective vor fi scutiţi un an de la plata facturilor de salubritate
Oradea noastră
Programul pilot gândit de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a intrat în linie dreaptă. Din luna iulie, peste 12.000 orădeni colectează separat şi biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale ce pot fi transformate în compost. Toate cele 126 asociaţii de proprietari cuprinse în program au intrat automat şi într-un concurs.
31 Iulie 2018, 10:27
Grădina din Piaţă: Piaţa Unirii ar putea să găzduiască la sfârşit de săptămână producătorii bio din judeţ
Oradea noastră
Un orădean a lansat public o soluţie pentru concitadinii dornici să-şi cumpere alimente sănătoase şi produse tradiţionale. Universitarul Orlando Balaş, cunoscut ecologist, a propus Primăriei să organizeze în Piaţa Unirii, în week-end-urile în care zona centrală nu găzduieşte alte evenimente, o piaţă bio volantă, adică un târg, provizoriu, al producătorilor veritabili.
RER Vest scoate pubelele şi containerele orădenilor la 'duş' (FOTO)
Oradea noastră
De săptămâna trecută, operatorul licenţiat de salubritate RER Vest a demarat o amplă acţiune de spălare şi dezinfectare a containerelor şi pubelelor asociaţiilor de proprietari din Oradea. La fel ca în ultimii 10 ani, un utilaj anume conceput a luat la rând străzile oraşului. Acţiunea a început în cartierul Rogerius şi va continua pe arterele din Velenţa, Nufărul şi Ioşia. 
30 Iulie 2018, 13:13
Campioni la puterea a doua: Oradea este singurul oraş care a dat o campioană la fotbal atât în Ungaria, cât şi în România
Bihoreanul tipărit
Nu mulţi sunt cei care-şi mai amintesc, fie şi din povestirile celor mai vârstnici, despre Clubul Atletic Oradea, de titlurile de campion şi de Cupa României câştigate. Dar meciurile FC Bihor din Divizia A, cu "greii" anilor ’70-’80, cu Steaua, Dinamo şi Universitatea Craiova, cu siguranţă au rămas în memoria orădenilor. Sunt părţi ale istoriei fotbalului local care au produs mii de fani şi au inspirat sute de copii dornici să fie ca Bodola, Petschovschi, Kun, Jenei ori Grosu.
Oradea în obiectiv: Fost poloist, acum medic stomatolog, Adam Freundlich a cucerit internetul cu pozele făcute pe străzile oraşului (FOTO)
Oradea noastră
Probabil că nu există orădean care să aibă cont pe Facebook şi să nu fi văzut măcar o dată o poză semnată Adam Freundlich. Tânărul de 26 de ani, fost membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, în prezent medic dentist, este pasionat de fotografie şi cel mai mult îi place să imortalizeze străzile şi clădirile oraşului natal. Cu răbdare, "vânează" momentul în care lumina se aşază pe faţade aşa cum îşi doreşte, iar fotografiile astfel realizate vorbesc despre cât de frumoasă este Oradea!
Apă pentru verde! Sistemele de irigare sunt indispensabile pentru buna întreţinere a grădinilor
Oradea noastră
Indiferent că au în jurul casei doar o peluză cu gazon sau o grădină cu diferite plante, proprietarii trebuie să ştie că sistemul de irigare este necesar pentru îngrijirea optimă. La fel de importantă este, însă, şi alegerea sistemelor potrivite, care să ducă apa exact unde trebuie.
21 Iulie 2018, 17:28
Poftiţi la plimbare! Localnicii şi turiştii care vizitează Oradea, invitaţi la tururi ghidate
Oradea noastră
În fiecare săptămână, până la începutul lunii octombrie, localnicii şi turiştii care vizitează Oradea au şansa să participe, gratuit, la tururi ghidate pe străzile urbei. La iniţiativa Şcolii de Ghizi Oradea şi a agenţiei de turism Eurovacanţa a luat fiinţă Oradea City Tour, o serie de evenimente menite să dezvăluie cele mai importante clădiri ale oraşului. Ghizi autorizaţi sunt dispuşi să-i plimbe pe curioşi în fiecare joi, începând cu ora 17.
21 Iulie 2018, 15:35
Oradea ieri, Oradea azi: Istoria baschetului orădean
Oradea noastră
Baschetul a ajuns în România imediat după Primul Război Mondial, cel dintâi meci fiind jucat în anul 1920 pe terenul YMCA din Bucureşti. În Oradea, la fel ca în alte oraşe, acest sport a pătruns mai târziu, pe la jumătatea anilor ’30, fiind practicat la început de amatori, în special elevi, organizaţi în echipele liceelor Premonstratens, Clasic, Comercial, Gojdu şi Evreiesc. Acestea organizau mici turnee locale, amenajându-şi terenuri pe cont propriu.
21 Iulie 2018, 09:39
Reciclare cu amânare: Aproape de termenul limită, mega-proiectul pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Bihor este un obiectiv îndepărtat
Oradea noastră
De anul viitor, fiecare primărie din România va plăti bani grei pentru deşeurile pe care, deşi ar putea să le recicleze, le abandonează în haldele de gunoi. În timp ce Comisia Europeană a avertizat deja Guvernul că riscă amenzi uriaşe pentru că nu a adoptat directivele privind colectarea deşeurilor, nici în Bihor situaţia nu este... curată. Deşi se apropie de termenul limită, mega-proiectul pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Bihor este departe de a fi implementat.
19 Iulie 2018, 12:33
De ce Universitatea din Oradea?
Oradea noastră
Tinerilor care se întreabă de ce ar trebui să devină studenţi la Oradea am să le ofer câteva răspunsuri. Fiindcă Universitatea noastră este o adevărată instituţie europeană, unde viaţa studenţească depăşeşte limitele campusului, într-un oraş în plină ascensiune, aflat în circuitul Art Nouveau, cu oferte bogate pe plan social, cultural, comunitar. Vecinătatea cu Băile Felix este de asemenea un avantaj de care se poate profita!
17 Iulie 2018, 09:55
Reciclaţi şi câştigaţi! Peste 12.000 de orădeni au început să depună deşeurile în trei fracţii distincte, colectând separat şi resturile vegetale
Oradea noastră
Programul pilot gândit de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a intrat în linie dreaptă. Începând din această lună, peste 12.000 de orădeni colectează separat biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale ce pot fi transformate în compost.
16 Iulie 2018, 13:21
Reciclare... verde: Află cum poţi să faci îngrăşământ organic din deşeurile vegetale!
Oradea noastră
Un grădinar priceput ştie că, pentru a avea un colţ verde roditor, trebuie să ajute rădăcinile plantelor cu îngrăşământ. Iar cea mai ieftină şi ecologică variantă e să-şi facă propriul compost! Compostarea presupune descompunerea resturilor vegetale prin fermentare lentă, un procedeu defel complicat, care poate fi aplicat în orice curte...
24 Iunie 2018, 13:51
Oradea ieri, Oradea azi: Titus Popovici, unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti români, a fost orădean
Oradea noastră
Unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti români, Titus Popovici, s-a născut în Oradea, pe 16 mai 1930, într-o familie modestă. A urmat cursurile Liceului Gojdu, iar în 1953 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. Iniţial, s-a remarcat ca scriitor, debutând cu pseudonim în revista Viaţa Românească, într-o perioadă în care autorităţile interziseseră mii de titluri şi le cenzurau pe cele noi.
23 Iunie 2018, 10:28
Trei ceasuri rele: Ceasurile de pe domeniul public din Oradea nu mai funcţionează
Oradea noastră
Orădenii obişnuiţi să cerceteze ora exactă sau cât de cald sau de frig e în oraş uitându-se la ceasurile electronice din intersecţia bulevardelor Dacia - Decebal trebuie să se dezveţe de acest obicei. De câteva luni bune, cele două dispozitive amplasate în mijocul scuarurilor verzi sunt mai mult oprite.
22 Iunie 2018, 11:00
Profesionist pe două roţi: Orădeanul Raul Sînza vrea să devină unul dintre cei mai buni ciclişti din lume
Oradea noastră
La doar 19 ani, Raul Sînza este unul dintre cei mai buni ciclişti români, având în palmares zeci de medalii, majoritatea din aur, iar trei dintre ele i-au adus şi titlul de campion naţional. Din acest an, ciclistul este legitimat în echipa româno-italiană MsTina-Focus Cycling, al cărei scop e să-şi pregătească sportivii pentru Olimpiada de la Tokyo, din 2020. "Vreau să ajung cât mai sus, la nivel internaţional", mărturiseşte tânărul orădean.
22 Iunie 2018, 08:07
Examenul reciclării: Peste 6.000 de orădeni au început să depună deşeurile în trei fracţii distincte, colectând separat şi resturile vegetale
Oradea noastră
De două săptămâni, mii de orădeni trec printr-un test de ecologism. Cuprinşi în programul pilot gândit de Primărie şi RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a oraşului, peste 6.000 de localnici au început să arunce separat biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale care pot fi transformate în compost. Până la finalul lunii, un număr egal de orădeni vor proceda la fel, după ce vor primi şi ei de la RER Vest recipientele necesare pentru colectarea deşeurilor "verzi".
20 Iunie 2018, 15:45
Să îndrăznim să visăm!
Oradea noastră
De Ziua Internaţională Art Nouveau, Oradea s-a întrecut pe sine în dorinţa de a-şi pune în valoare comoara de clădiri. Pătrunderea în fascinanta lume a Artei 1900 a început cu călătorii ghidate în intimitatea spectacolului arhitectural al unei arte noi ce oferea soluţii stilistice total opuse celei clasice.
18 Iunie 2018, 21:00
Liber căţărător: Preşedintele clubului de alpinism şi escaladă Cassio Montana, Răzvan Paută, vrea să atragă tinerii spre aceste sporturi
Oradea noastră
În urmă cu peste 30 de ani, un grup de tineri bihoreni iubitori de munte şi, mai ales, de senzaţia unică oferită de cucerirea stâncilor şi piscurilor, înfiinţau un club sportiv sub egida căruia ani la rând au organizat şi participat la concursuri de alpinism şi escaladă. După ce la începutul anilor 2000 clubul a intrat în letargie, acum alţi entuziaşti doresc să reînvie aceste sporturi în Bihor. "Trebuie să le facem poftă de munte adolescenţilor şi tinerilor", spune preşedintele clubului Cassio Montana, Răzvan Paută. Alături de colegii săi, a amenajat la Şuncuiuş un traseu spectaculos de via ferrata, care este însă doar începutul unui viitor parc de aventură ce va exista în defileul Crişului Repede.
10 Iunie 2018, 14:05
Oraş la dungă: Primarul Bolojan vrea ca toate casele din centru să aibă înălţimi similare şi frontul stradal aliniat
Oradea noastră
După ce şi-au dichisit faţadele, ca să nu fie supraimpozitaţi de Primărie, proprietarii de case din centrul istoric şi de pe principalele străzi din cartiere se trezesc cu noi reguli costisitoare. Timp de o lună, Primăria supune dezbaterii publice un regulament care prevede că fiecare clădire care nu se încadrează în frontul stradal construit şi care nu are regimul de înălţime agreat de specialiştii municipalităţii va fi impozitată cu 50% mai mult. Cu aceste noi norme, primarul Ilie Bolojan vrea ca străzile principale din oraş să aibă un aspect unitar şi aliniat, dar şi să fie aglomerate cu locuitori şi spaţii comerciale.
Oradea ieri, Oradea azi: Stadionul Tineretului a fost prima arenă sportivă a oraşului
Oradea noastră
La sfârşitul secolului XIX, fiindcă interesul orădenilor pentru sport era în creştere, autoritățile orădene au decis să amenajeze în grădina Rhédey arena sportivă a orașului, care a fost inaugurată la 4 iunie 1895. Tot atunci a fost dată în folosinţă o clădire cu parter și două mici turnuri, pentru dans, un nou restaurant şi un bufet, proiectul aparținându-i lui Rimanóczy Kálmán. Între sporturile care se practicau aici se numărau gimnastica, ciclismul, tenisul și patinajul, fiind constituită chiar şi o asociație a patinatorilor.
09 Iunie 2018, 10:51
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
 • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
 • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON