URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 DECEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În iureşul creat de cifrele tot mai alarmante ale pandemiei a trecut aproape neobservată ideea ministrului Sănătăţii ca pe viitor spitalele să treacă înapoi în subordinea Ministerului. Mai grav decât atât, această idee a fost agreată şi de preşedintele ţării, semn că, după ce lucrurile se vor linişti, vom avea parte de numeroase surprize...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zilele trecute am vorbit cu surse din Consiliul Judeţean şi de la una dintre instituţiile subordonate unde personalul va fi înjumătăţit. În aparatul propriu al CJ Bihor, concursurile pentru ocuparea posturilor rămase s-au desfăşurat săptămâna trecută, deocamdată fără să conteste nimeni corectitudinea lor. Dar, dacă ar fi să acuze cineva ceva, ar putea fi chiar noua conducere. O funcţionară a fost prinsă copiind (ceea ce şefii CJ nu au anunţat, şi rău au făcut!), deşi bibliografia de concurs n-a conţinut noţiuni de astrofizică, ci doar normele legale ce reglementează administraţia judeţeană.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Ieşirile publice recente ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, sunt nişte consecinţe fireşti ale slăbiciunii Statului Român şi a instituţiilor sale în faţa Bisericii Omniprezente Române Cum bine ştim, în România nu se câştigă alegeri fără ajutorul făţiş (şi complet ilegal) al popii din sat, aşa că, odată ajunşi la putere, politicienii tac şi le înghit prelaţilor derapajele, lăsându-i să se transforme în monştri mai presus de orice...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru candidații cărui partid intenționați să votați duminică, 6 decembrie, la alegerile parlamentare?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.

Oradea noastră

Cu maşina pe la geam
Oradea noastră
Faceți, vă rog, un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă că locuiți într-un apartament din zonă, vă treziți dimineața și deschideți geamul pentru aerisire. Așa recomandă doctorul. E ora dimineții, când toată lumea se grăbește să ajungă în oraș, iar la 6 metri de dumneavoastră este o construcție masivă de beton, plină de mașini cu motoarele pornite. Inspirați adânc...
02 Decembrie 2020, 16:40
Lecţia lui Kate: Îndrăgostită de Oradea, americanca Kaitlyn Bloom s-a mutat aici şi adună voluntar gunoaiele aruncate prin oraş (FOTO)
Oradea noastră
Uneori nu suntem mulţumiţi de oraşul în care trăim. Ambuteiajele, şantierele, gălăgia, praful sau gunoaiele aruncate inconştient ne strică ziua şi tot ce ne-am dori într-un asemenea moment este să trăim altundeva. Orădenii care cred asta ar fi rapid contrazişi de Kaitlyn Bloom, o tânără din SUA care s-a mutat în Oradea pentru că a fost impresionată de oraş şi de oamenii calzi de aici. A observat însă şi că unii locuitori sunt nepăsători şi aruncă mizerii pe unde apucă. De aceea s-a decis să ia atitudine...
Oradea ieri, Oradea azi: Ce a fost, ce este şi ce urmează să fie Casa Tineretului
Oradea noastră
Una dintre cele mai interesante construcţii ridicate în Oradea în perioada comunistă se află în cartierul Ioşia-Nord, în spatele Arenei Antonio Alexe. Având subsol, parter şi etaj, iar faţada decorată cu basoreliefuri reprezentând tineri în veşminte lungi dansând, clădirea a fost între ultimele apărute în cartier, la începutul anilor ’80.
28 Noiembrie 2020, 18:05
Mişcare pentru sănătate: O nouă lege, menită să prevină diabetul, forţează autorităţile să amenajeze parcuri şi terenuri de sport
Oradea noastră
Autorităţile locale au un motiv în plus să se preocupe de amenajarea de terenuri de sport, parcuri sau piste pentru biciclişti: trebuie să-i ajute pe oameni să „ocolească” diabetul. Prima lege românească pentru prevenirea acestei afecţiuni, votată recent în Parlament, confirmă că deficitul de insulină, de care suferă tot mai mulţi tineri, poate fi combătut printr-un stil de viaţă sănătos, care implică o alimentaţie echilibrată şi mişcare. Iar prevenirea este, în mod cert, mai ieftină şi mai uşoară decât tratarea.
27 Noiembrie 2020, 07:57
Tu decizi cât plăteşti: RER Vest revoluţionează colectarea deşeurilor din Oradea şi comunele din jur. Vezi ce urmează!
Oradea noastră
De anul viitor, toţi clienţii companiei RER Vest vor plăti factura de salubritate nu doar în funcţie de dimensiunea pubelei alese, ci şi de frecvenţa cu care o scot în faţa casei, pentru a fi golită. Operator licenţiat în Oradea şi 25 de comune din jur, RER Vest le oferă tuturor clienţilor pubele dotate cu microcipuri, care vor fi scanate la fiecare golire, pentru a se putea stabili mai amănunţit volumul de deşeuri produs de fiecare gospodărie. 
26 Noiembrie 2020, 07:59
Continuăm împreună: În următoarele două luni, RER Vest va încheia noi contracte cu toţi orădenii. Vezi care sunt noile reguli!
Oradea noastră
Până în luna februarie, orădenii trebuie să se acomodeze cu noile reguli ale serviciului de salubrizare. Mai precis, să înveţe că deşeurile se colectează separat în trei fracţii şi că modul în care le aruncă va determina costul facturii de salubritate. În perioada următoare, RER Vest va merge din poartă în poartă, pentru a încheia noile contracte de salubrizare cu orădenii şi va distribui în fiecare gospodărie pubelele necesare. 
25 Noiembrie 2020, 20:00
Oradea ieri, Oradea azi: Ideea transformării orașului de pe Crișul Repede în stațiune termală datează de 50 de ani
Oradea noastră
Existența resurselor de apă termală în subsolul zonei Oradea a creat oportunități, între care înființarea Băilor Felix și a Băilor 1 Mai, dar a născut și idei îndrăznețe, precum transformarea unei părți a orașului în stațiune balneară. Ea a fost prezentată în presa locală în iunie 1973 de către arhitectul Carol Orban, președintele comisiei permanente pentru arhitectură și sistematizare a Oradiei.
15 Noiembrie 2020, 14:40
Donator de viață: Povestea orădeanului Robert Bagdi, care a donat sânge pentru salvarea a 90 de pacienți (VIDEO)
Jos pălăria
Cum nicio inovaţie medicală nu poate înlocui sângele care curge prin vene, viaţa multor bolnavi depinde de semenii lor, singurii care pot să le redea speranţa vindecării. Așa s-a gândit și Robert Bagdi, când a mers să doneze sânge pentru prima dată. Dornic să ajute la salvarea cât mai multor vieţi, tânărul azi în vârstă de 23 de ani a devenit un „client fidel” al Centrului de Transfuzie Sanguină. În doar trei ani, a donat sânge pentru 90 de pacienţi, performanţă care l-a propulsat direct în cea mai cunoscută intersecţie a lumii: Times Square din New York.
Jos pălăria! Încă o bijuterie de pe Corso-ul Oradiei își arată frumusețea
Oradea noastră
Pe pietonala Republicii, încă un imobil construit în stil Art Nouveau are faţadele strălucitoare. La mică distanţă de Palatul Moskovits, o frumoasă casă cu un balcon cochet a fost reabilitată, cu atenţie pentru ornamentele şi decoraţiile specifice stilului arhitectural care îi asigură faimă oraşului. 
13 Noiembrie 2020, 15:21
Ajută prin educaţie!
Oradea noastră
Kiwanis este o organizație globală non-profit, la nivel mondial a doua ca dimensiune, după UNICEF, cu un obiectiv unic: să sprijine copiii aflați în dificultate. Kiwanienii investesc speranță și încredere în copii, le poartă de grijă, le oferă susținere pentru a se dezvolta frumos. Alocăm timp și energie în serviciul copiilor, știind că o singură oră din timpul fiecăruia dintre cei peste 600.000 de voluntari poate schimba viața unor copii, iar ei, la rândul lor, pot schimba lumea.
13 Noiembrie 2020, 10:55
Antrenamentul 'alb': RER Vest a înnoit flota de utilaje şi şi-a asigurat necesarul de materiale antiderapante pentru iarnă
Oradea noastră
Iarna se apropie şi, deşi nimeni nu poate să prevadă cât de mult va ninge, RER Vest s-a pregătit temeinic pentru viitoarele intervenţii "albe". Aşa cum impune contractul încheiat cu Primăria Oradea, compania are o flotă de 25 de utilaje moderne, dotate cu echipamentele necesare pentru a îndepărta poleiul sau zăpada de pe carosabil. De asemenea, RER Vest şi-a asigurat şi necesarul de materiale antiderapante.
12 Noiembrie 2020, 11:29
Reformă în curăţenie: Orădenii vor arunca deşeurile în 4 fracţii, urmând să colecteze separat inclusiv biodeşeurile şi sticlele
Oradea noastră
E greu de spus ce va aduce anul 2021, din perspectiva pandemiei de Covid-19, însă este cert că pentru orădeni va însemna un an cu reguli noi în salubrizare. În cea mai recentă şedinţă, consilierii locali au votat un nou regulament de salubrizare, care prevede colectarea separată a biodeşeurilor. În perioada următoare, toţi orădenii vor primi de la RER Vest pubele în care să adune aceste resturi, care apoi vor deveni compost. În plus, Primăria va cumpăra şi noi recipiente în care orădenii să arunce sticlele.
11 Noiembrie 2020, 13:09
Reciclăm împreună! 24.000 de bihoreni au semnat contractele cu RER Vest
Oradea noastră
După mai multe săptămâni în care au străbătut cele 25 de comune din jurul Oradiei unde RER Vest a preluat serviciul de colectare a deşeurilor, echipele care le ofereau bihorenilor posibilitatea de a semna la poartă contractul de salubrizare şi-au încheiat misiunea.
10 Noiembrie 2020, 20:23
Anotimpul plantărilor: Primăria Oradea a comandat sădirea a peste 500 de arbori în oraş
Oradea noastră
În ultima lună de toamnă, Primăria Oradea a dat startul campaniei de plantări. La comanda municipalităţii, firma Aquaplant va sădi în oraş 545 de arbori din specii diferite, precum arţar, tei, prun decorative, frasin ori stejar. Costul plantărilor este de peste jumătate de milion de lei.
04 Noiembrie 2020, 12:10
Parcuri... naturale: Primăria vrea să amenajeze parcuri în mai multe zone cu potenţial 'verde' din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
Strategia verde a Oradiei prevede că, până în anul 2030, nouă orădeni din zece ar trebui să aibă un parc la cinci minute de mers pe jos de acasă, iar pentru asta Primăria a identificat zeci de terenuri care trebuie amenajate. Unele dintre ele sunt deja spaţii verzi, dar neîngrijite, aşa că municipalitatea şi-a propus să investească fonduri europene în amenajarea lor.
Oradea ieri, Oradea azi: Care erau problemele cartierului Rogerius acum 50 de ani și care sunt acum
Oradea noastră
La zece ani după apariția primelor blocuri, când deja era locuit de circa 20.000 de persoane, cartierul Rogerius, Zona de Vest cum era numit atunci, avea încă numeroase lipsuri și probleme. Le semnalau ziarele locale în 1970, în urma unor dezbateri cu reprezentanții întreprinderilor de comerț, construcții și prestări servicii. De pildă, colectarea deșeurilor se făcea anevoios, aveau loc distrugeri ale bunurilor publice, iar molozul rezultat din construcții zăcea între blocuri multă vreme după închiderea șantierelor.
01 Noiembrie 2020, 09:46
Reciclaţi şi sticlele! 126 de asociaţii de proprietari din Oradea au pubele verzi, numai pentru sticle
Oradea noastră
Peste 12.000 de orădeni au de-acum o soluţie la îndemână pentru colectarea separată a sticlelor şi a borcanelor. Într-un program pilot, Primăria şi RER Vest au dotat 126 de asociaţii de proprietari din oraş cu pubele verzi, anume pentru colectarea acestor deşeuri.
31 Octombrie 2020, 17:39
Turişti acasă: Clădirea Primăriei Oradea este în plin şantier, iar la final va face parte dintr-un circuit turistic (FOTO)
Oradea noastră
De anul viitor, orădenii nu vor fi aşteptaţi la Primărie doar ca să-şi plătească taxele ori să-şi rezolve problemele. În urma unor ample lucrări care acum sunt în derulare în palatul administrativ, cele mai impunătoare săli şi birouri vor face parte dintr-un circuit turistic. Orădenii, dar şi musafirii oraşului, vor putea vizita sala în care de peste o sută de ani se iau deciziile importante pentru urbe, ba chiar şi biroul primarului.
30 Octombrie 2020, 14:55
Promisiunea unui consilier tânăr
Oradea noastră
Sunt cel mai tânăr consilier local al municipiului Oradea şi vreau să vă mulţumesc pentru susţinere, atât în numele meu, cât şi în numele echipei alături de care am candidat. Pentru mine, este o poziţie care mă onorează şi mă responsabilizează să reprezint tineretul orădean cu toată buna credinţă şi priceperea.
29 Octombrie 2020, 14:01
Doi pentru Oradea: cine sunt noii viceprimari ai oraşului şi ce ambiţii au, la început de mandat
Oradea noastră
Lunea trecută, imediat după ce au depus jurământul de consilieri locali, Arina Moş (40 ani) şi Marcel Dragoş (48 ani) au fost votaţi de aleşii orădenilor în funcţiile de viceprimari. Nominalizarea celor doi n-a fost o surpriză, deoarece primarul Florin Birta a anunţat imediat după câştigarea mandatului de edil că acestea vor fi propunerile sale, iar majoritatea largă pe care liberalii o au în Consiliul Local a asigurat voturile necesare. Colegi în PNL Bihor, ambii viceprimari au mai lucrat, în trecut, în Primărie, pe diferite poziţii. Acum au revenit în instituţie, arătându-se dornici să contribuie la dezvoltarea oraşului. 
28 Octombrie 2020, 12:21
În linie dreaptă: Din această lună, RER Vest va colecta deşeurile doar de la clienţii care au contract de salubritate
Oradea noastră
În luna august, RER Vest a preluat serviciul de salubrizare în 25 de comune din jurul Oradiei, iar de-atunci angajaţii companiei merg în fiecare sat, pentru a încheia contracte cu noii clienţi şi pentru a distribui pubelele şi sacii necesari colectării separate a deşeurilor. În fiecare comună, echipele RER au întâlnit şi bihoreni care au refuzat să semneze un contract de salubrizare şi care din această lună vor rămâne cu deşeurile la poartă, deoarece operatorul de salubritate va goli doar pubelele clienţilor săi...
18 Octombrie 2020, 16:53
Oradea ieri, Oradea azi: O scurtă istorie a șahului local, din perioada interbelică până azi
Oradea noastră
Șahul de amatori s-a manifestat în Oradea în perioada interbelică, în special în cafenele, baruri și cluburile din centru. Profesionalizarea acestui sport a început, însă, abia după cel de-Al Doilea Război Mondial. În cartea dedicată istoriei sportului în Oradea, Demjén László arată că în 1945 mai mulți șahiști orădeni au luat inițiativa organizării de competiții profesioniste, iar perioada 1945-1970 a fost una dintre cele mai bune pentru șahul local.
18 Octombrie 2020, 09:37
Tu cât plastic consumi?
Oradea noastră
5 grame. 5 grame e masa unui card de credit. 5 grame e cât microplastic ingerează fiecare dintre noi, în fiecare săptămână. E peste tot, în apa pe care o bem, în sare, în bere, până şi în aerul pe care îl respirăm, conform unui studiu realizat de World Wide Fund. Atât de gravă e poluarea cu plastic, ne afectează pe toţi fără excepţie.
17 Octombrie 2020, 12:10
Adina Popa, unul dintre specialiştii care pregătesc 'înverzirea' Oradiei: 'Avem sarcina de a oferi spaţii publice de calitate'
Oradea noastră
În următorii zece ani, Primăria Oradea îşi propune să amenajeze peste 30 de noi parcuri, multe dintre ele în zone deficitare la capitolul spaţii verzi. Unul dintre specialiştii care pregătesc aceste proiecte este Adina Popa, angajată în cadrul Biroului de Investiţii al Primăriei. Licenţiată în Arhitectură Peisageră, specializare pe care a studiat-o la Iaşi, ea şi-a început cariera în 1996 în Primărie, în biroul de spaţii verzi. În 2009, a "emigrat" în mediul privat, atrasă de un proiect de investiţii în energie eoliană în cinci judeţe. Concomitent, şi-a continuat dezvoltarea, absolvind un masterat pe tema investiţiilor publice şi acreditându-se ca manager de proiecte şi expert în accesare de fonduri europene.
16 Octombrie 2020, 14:45
Să fie curăţenie! O nouă aplicaţie online îi ajută pe bihoreni să-i pună pe primari la lucru
Oradea noastră
Bihorenii care dau peste gunoaie aruncate în mijlocul naturii au la îndemână o soluţie practică să ajute la curăţarea lor. Doi voluntari orădeni asigură "mentenanţa" într-o aplicaţie creată anume pentru a contribui la dispariţia gunoaielor din natură. Tot ce trebuie să facă cei care văd gunoaie este să le pozeze şi să încarce fotografia în aplicaţie, iar apoi voluntarii vor anunţa autorităţile. Şi le vor verifica dacă-şi fac treaba...
16 Octombrie 2020, 07:56
Oradea 'călare': OTL a cumpărat 20 de trotinete electrice, pe care orădenii le vor putea închiria din patru staţii din oraş
Oradea noastră
Oradea intră în rândul oraşelor care au un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice. La cererea locuitorilor, compania locală de transport public îşi extinde serviciile şi a cumpărat 20 de trotinete electrice, pe care orădenii le vor putea închiria din patru staţii. Curajoşii trebuie să fie precauţi, însă: cei care deja au asemenea mijloace de transport nepoluante spun că traversarea oraşului este adesea periculoasă.
Oradea ieri, Oradea azi: Dumitru Chirilă, unul dintre cei mai buni gazetari și cronicari de teatru
Oradea noastră
Cunoscut seniorilor din cultura bihoreană, precum și celor din literatură și dramaturgie, Dumitru Chirilă a fost unul dintre cei mai cunoscuți gazetari și oameni de teatru din Oradea de după 1960. Cele aproape o mie de cronici teatrale ale lui Dumitru Chirilă sunt și azi de găsit în arhivele revistelor, ele putând oricând fi de folos în scrierea unei istorii a teatrului orădean.
04 Octombrie 2020, 15:18
RER Vest ajunge şi în comuna ta!
Oradea noastră
RER Vest continuă să străbată cele 25 de comune în care a preluat recent serviciul de salubrizare, pentru a încheia contractele de salubritate cu cetăţenii şi pentru a le preda recipientele noi în care să arunce deşeurile.
02 Octombrie 2020, 17:35
Lecţia de ecologie: Primăria Oradea investeşte 8 milioane euro în transformarea unor şcoli şi grădiniţe în clădiri eficiente energetic
Oradea noastră
Câteva mii de preşcolari şi elevi orădeni vor învăţa, de anul viitor, în clădiri nu doar moderne, ci şi grijulii faţă de mediul înconjurător. Primăria a atras o finanţare de peste 7,6 milioane euro pentru reabilitarea energetică a clădirilor în care funcţionează Grădiniţa 20, Şcoala Gimnazială Dacia, Liceul Ortodox "Roman Ciorogariu" şi Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu". La finalul lucrărilor, acestea îşi vor produce singure energia electrică necesară şi vor fi încălzite cu sisteme moderne, economicoase şi, mai important, ecologiste.
02 Octombrie 2020, 11:40
Soluţie pentru sticle: Primăria şi RER Vest demarează colectarea separată a sticlei la blocurile din Oradea
Oradea noastră
După ce au învăţat să arunce separat deşeurile biodegradabile, orădenii care locuiesc în cele 126 de asociaţii de proprietari unde se aplică deja colectarea în trei fracţii vor selecta eficient şi sticla. În prezent, sticlele se pot arunca doar la centrele de colectare separată amenajate de RER Vest sau la platformele modulare montate de Primărie prin oraş. Municipalitatea şi operatorul de salubritate vor, însă, să le asigure orădenilor o soluţie mult mai comodă.
01 Octombrie 2020, 11:09
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0226 RON
  • 1 EUR = 4.8736 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON