URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a luat ființă Spitalul Județean și cum va arăta după modernizări
Oradea noastră
Cea mai mare unitate spitalicească din Bihor, Spitalul Judeţean, funcţionează în clădirea actuală de mai bine de 35 de ani. Ideea ridicării unui nou spital a apărut în anii ’70, iar amplasamentul a fost ales pentru că era liniştit şi înconjurat de verdeaţă. Pe-atunci, în zonă nu exista niciun bloc, ci doar case cu curţi mari...
28 Iunie 2020, 17:41
Voluntar de profesie: Georgeta Szabo, una dintre cele mai active voluntare din Oradea, îi învaţă pe copii să respecte natura
Oradea noastră
Când era copil, Georgeta Szabo voia să se facă actriţă ori medic. N-a ajuns însă nici una, nici alta, alegând profesia de asistent social. Acum "tratează" nevoile unor copii sau adulţi ajunşi în situaţii grele şi improvizează mereu o poveste care să le aducă zâmbetul pe buze. Georgeta Szabo este una dintre cele mai active voluntare din Oradea și îi învaţă pe copii să respecte natura.
28 Iunie 2020, 10:04
În Bihor ai ce face!
Oradea noastră
Alegerea unei destinații pentru a-ți petrece vacanța cu familia sau prietenii este o decizie care musai trebuie să ţină cont de experiențele de repovestit. Elegantul oraș Oradea, Băile Felix, Ecodestinația Pădurea Craiului și Parcul Natural Apuseni sunt zone unde ai ce face. Îți dorești să explorezi lumea subterană? Nicio problemă! Poți face o plimbare în siguranță, echipat corespunzător, prin peșteri, în zilele de vară, şi va fi cea mai reconfortantă experiență...
26 Iunie 2020, 12:42
Obligaţi la curăţenie: Înconjurate de mormane de gunoaie, primăriile din Bihor sunt somate să amenajeze platforme de colectare
Oradea noastră
Aproape că nu este oraş sau sat în Bihor în jurul căruia să nu troneze mormane de gunoaie. După ce au "măturat" tot judeţul, comisarii de mediu au găsit atâtea gunoaie aruncate ilegal încât, dacă le-ar fi strâns laolaltă, ar fi umplut 71 de TIR-uri. Înconjurate de mormane de gunoaie, toate primăriile din Bihor sunt obligate să amenajeze platforme pentru colectarea deşeurilor.
26 Iunie 2020, 09:35
Ce facem cu sticla? Orădenii preocupați de reciclare au unde să ducă sticlele și borcanele
Oradea noastră
Ştiaţi că reciclarea sticlei costă mai puţin decât producerea ei? Şi că, prin topire, orice sticlă poate fi valorificată la infinit? Indiferent că vorbim de sticle în care au fost băuturi, de borcane, geamuri ori alte obiecte din sticlă, acestea trebuie trimise la reciclare. Iar orădenii pot face asta, apelând la cele două centre de colectare separată amenajate de RER Vest.
25 Iunie 2020, 12:18
Faţa oraşului: O căruță cu flori e trasă de un căluț vegetal pe bulevardul Dacia (FOTO)
Oradea noastră
La intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, din Oradea apar decoraţiuni vegetale deosebite. Firma Aquaplant a decis să amenajeze pe cheltuiala sa locul şi a amplasat un cal sculptat în gard viu şi o căruţă încărcată cu flori.
Palat renăscut: Casa cu Lei de pe vechea Stradă a Domnilor din Oradea a fost reabilitată
Jos pălăria
O nouă clădire Art Nouveau din Oradea a renăscut. Faţada unui superb palat de pe strada Roman Ciorogariu, aflat vizavi de Poşta Mare, a fost reabilitată. Muncitorii au refăcut toate ornamentele, astfel că acum fructe şi legume viu colorate încadrează toate geamurile şi balcoanele, inspirând prospeţime şi bunăstare.
21 Iunie 2020, 17:00
Moda reciclării: Până în anul 2025, orădenii trebuie să se obişnuiască să recicleze hainele
Oradea noastră
Fiecare obiect pe care îl aruncăm la gunoi înseamnă o risipă. Resursele naturale ale Pământului se consumă într-un ritm alert, iar singurele soluţii viabile sunt refolosirea şi reciclarea. Studiile arată că în medie, într-un an, un european foloseşte 26 de kilograme de produse textile, iar mai mult de jumătate din acestea ajung la gunoi. Toţi europenii, deci și orădenii, trebuie să acorde mai multă atenţie reciclării hainelor. Mai ales că, din 2025, colectarea selectivă a textilelor va fi obligatorie în toată Uniunea Europeană!
14 Iunie 2020, 16:54
Oradea ieri, Oradea azi: Baza Sportivă Voința, o istorie de peste 60 de ani, finalizată cu o parcare etajată  (FOTO)
Oradea noastră
În anii ’50, în Oradea au fost amenajate mai multe baze sportive şi zone de agrement; între ele, noul Stadion al Tineretului, malurile Crişului, Orăşelul Copiilor, dar şi Stadionul Voinţa. Amplasată între străzile Bariţiu şi Academiei, baza sportivă a fost construită şi inaugurată în noiembrie 1955, "în cinstea celui de-al doilea Congres al P.M.R.", cum menţionau ziarele vremii.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu: „Orădenii din viitor ce imagini vor înrăma?”
Bihoreanul tipărit
Născut la Constanţa şi mutat în Oradea, oraşul natal al mamei sale, în urmă cu două decenii, pentru a studia Arhitectura, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu, afirmă răspicat că oraşul de pe Crişul Repede, cu bogăţia de clădiri Art Nouveau, i-a intrat în inimă. Îi pare rău când vede, însă, că orădenii de azi nu sunt preocupaţi să lase în urmă o arhitectură valoroasă, ci sunt mânaţi doar de nevoile lor urgente. Asta, în timp ce privesc cu mândrie la palatele din centru, moştenite de la orădenii de altădată...
12 Iunie 2020, 18:00
Nu e momentul relaxării
Oradea noastră
Criza Covid-19 a însemnat un test pentru lumea întreagă. Am traversat o perioada dificilă, greu de prevăzut, dată fiind natura extrem de contagioasă a noului coronavirus. Pe lângă măsurile luate la nivel național, aici, în Bihor, împreună cu instituțiile subordonate, am depus eforturi pentru a identifica și implementa cele mai bune soluții, astfel încât bihorenii să fie în siguranță...
10 Iunie 2020, 10:49
Cinema la refăcut: Proiectul privind modernizarea fostului cinema Transilvania va fi actualizat
Oradea noastră
Primăria Oradea n-a renunţat la planul de a transforma vechile cinematografe ale oraşului în săli multifuncţionale. În cea mai recentă şedinţă, consilierii locali au aprobat actualizarea proiectului privind modernizarea fostului cinema Transilvania, din Piaţa Ferdinand, astfel încât să devină o sală de evenimente cu 200 de locuri. Lucrările au început în urmă cu cinci ani, de firma Construcţii Bihor, dar au fost suspendate din lipsă de fonduri.
09 Iunie 2020, 14:21
Să vină musafirii! Cele peste 800 de animale din Grădina Zoologică Oradea se bucură să primească vizitatori din nou (FOTO)
Oradea noastră
Timp de două luni, cât România a fost în stare de urgenţă, numai angajaţii Grădinii Zoologice au socializat cu cele peste 800 de necuvântătoare care trăiesc aici. Animalele au simţit din plin lipsa vizitatorilor. "A fost neobişnuit, dat fiind că, în mod normal, grădina este deschisă zilnic", zice Florin Ienciu, administratorul Zoo. Dincolo de poarta grădinii, curioşii pot de-acum să-l cunoască pe Alex, puiul de lamă născut la finalul anului trecut, sau să-i vadă pe urşii Bobby şi Feri cum se bălăcesc în propria lor piscină.
08 Iunie 2020, 08:01
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cochetul cartier de vile din zona Armatei Române
Oradea noastră
La începutul secolului XX, marginea de sud a Oradiei era în zona străzii Sucevei, după care urmau terenuri libere şi câteva cazărmi militare. Oraşul era în plină dezvoltare, iar creşterea populaţiei reclama noi locuinţe. Pentru a răspunde cererii, în anul 1910 Primăria a parcelat un teren de circa 5 hectare aflat în proprietatea sa...
31 Mai 2020, 19:06
Cere e-Factura RER!
Oradea noastră
Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Vest, îi încurajează pe orădeni să aibă respect şi responsabilitate faţă de mediul înconjurător. Pe lângă faptul că toţi locuitorii oraşului au la dispoziţie un sistem de colectare selectivă, menit să recicleze deşeurile care pot redeveni materii prime, RER acordă o atenţie sporită şi protejării resurselor pământului.
29 Mai 2020, 17:45
Şefa Ariilor Protejate, Adi Croitoru, laudă grija bihorenilor pentru natură
Oradea noastră
Bihorul este un judeţ bogat în arii protejate, având 64 de astfel de zone, în care Mama Natură s-a desfătat. De conservarea lor răspunde acum Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), o instituţie înfiinţată în 2016 şi care în urmă cu doi ani a preluat custodia tuturor ariilor protejate de la asociaţiile ecologiste. Preşedinta ANANP, Adi Croitoru, spune că în Bihor majoritatea ariilor protejate sunt bine conservate, dar recunoaşte şi că e nevoie de soluţii pentru două rezervaţii importante: Peţea şi Cefa.
29 Mai 2020, 15:33
Cu porţile deschise: RER Vest a redeschis cele două centre de colectare separată a deşeurilor din Oradea
Oradea noastră
Odată cu relaxarea restricţiilor de circulaţie, orădenii pot să ducă din nou deşeuri la platformele de colectare separată pe care RER Vest le administrează în oraş. Cele două centre au fost redeschise de operatorul de salubritate. Şi, judecând după numărul mare de "clienţi" care le-au trecut porţile deja, se pare că lipsa lor s-a simţit...
28 Mai 2020, 16:11
Ioşia în 'tratament': Ştrandul Ioşia va deveni o 'grădină termală', cu bazine interioare şi exterioare, bază de recuperare şi centru SPA 
Oradea noastră
Primăria Oradea a prins gustul bălăcelii! După succesul aquapark-ului Nymphaea, care a devenit în ultimii ani principalul punct de atracţie turistică în oraş, municipalitatea pregăteşte un nou acva-proiect. Ştrandul Ioşia va fi transformat într-o "grădină termală", adică un loc unde orădenii şi turiştii se vor destinde în linişte, în bazine sau la umbra arborilor. De asemenea, complexul va oferi şi tratamente curative, folosind ca resursă de vindecare apa termală. 
28 Mai 2020, 08:01
Grădina urbană: Primul parc botanic din Oradea va fi amenajat în cartierul Nufărul
Oradea noastră
Şapte hectare de teren nefolosit din Nufărul se vor transforma în prima grădină botanică în aer liber din Oradea! Primăria lucrează la proiectul de realizare a acestei grădini, care la final va avea o seră cu plante exotice, o casă de fluturi, un turn de observaţie, o pasarelă pietonală supraetajată, ce va traversa şi parcul Salca, şi o "cetate" dedicată copiilor.
27 Mai 2020, 20:01
Relaxare în vremea Covidului
Oradea noastră
Cred că a venit momentul să ieşim din casă, să mergem la muncă, să socializăm, să facem sport şi, de ce nu, să vizităm un alt obiectiv important căruia i-am simţit lipsa: terasa. Dar cu respectarea unor măsuri de precauţie! Distanţarea socială, igiena respiratorie şi spălarea mâinilor nu sunt doar lozinci, ci lucruri uşor realizabile, care vor creşte siguranţa acestei relaxări.
26 Mai 2020, 08:47
Oradea ieri, Oradea azi: O mică istorie a deraierilor de tramvaie din oraș
Oradea noastră
Anii ’90 au fost plini de probleme și neajunsuri, iar transportul public local din Oradea n-a făcut excepție. Circulația tramvaielor și a autobuzelor era afectată de infrastructura defectuoasă și de starea proastă a vehiculelor. Liniile de tramvai erau vechi și nemodernizate, cu excepția celor din extinderile din anii precedenți: zona Decebal și zona Borșului. Tramvaiele, deși nu erau mai vechi de 20 de ani, ba unele aveau doar câțiva ani, erau în stare rea, chiar de dezmembrare...
17 Mai 2020, 09:33
Oradea în fierbere: Până în anul 2070 orașul ar putea ajunge unul secetos, cu veri caniculare şi ierni blânde
Bihoreanul tipărit
Dintotdeauna, oamenii au încercat să-şi imagineze viitorul, sperând mereu că zilele care vor urma vor fi mai bune. Când însă vine vorba de climă, speranţele sunt adesea înlocuite de alerte. O aplicaţie dezvoltată de National Geographic arată că în anul 2070 Oradea ar putea ajunge un oraş secetos, cu veri caniculare şi ierni blânde.
15 Mai 2020, 09:03
Online e mai sigur: Pe site-ul RER Vest, orădenii pot să-şi verifice factura de salubritate, dar şi să o achite
Oradea noastră
Unul din obiceiurile bune apărute din cauza pandemiei de Covid-19 este îndreptarea atenţiei spre facilităţile oferite de internet. În ultimele două luni, orădenii au descoperit că pot să achite costurile de salubritate din confortul locuinţei proprii, fără a se expune la vreun risc de îmbolnăvire. Încă dinainte de declanşarea pandemiei, RER Vest oferă tuturor clienţilor posibilitatea de a primi factura în format electronic şi de a o plăti tot aşa. Acum, clienții profită din plin de această posibilitate.
14 Mai 2020, 15:32
Directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic: Parcul de autobuze și tramvaie al orașului se înnoiește
Bihoreanul tipărit
Un oraş prietenos cu mediul înconjurător trebuie să aibă, obligatoriu, un transport public eficient şi atractiv pentru cetăţeni. „Îmbunătăţirile şi dotările pe care le facem au în vedere şi grija faţă de mediu”, spune Adrian Revnic, directorul tehnic al societăţii de transport public din Oradea. Ca orădenii să circule cât mai puţin cu maşinile, Primăria şi OTL au comandat 20 de tramvaie noi, 16 autobuze hibride, dar şi amenajarea unor parcări în care şoferii care-și lasă mașinile să fie „recompensaţi” cu bilete OTL. De asemenea, din această vară, orădenii vor putea închiria biciclete şi trotinete electrice tot de la OTL!
14 Mai 2020, 12:45
Reuşim împreună!
Oradea noastră
Cu toate că, în contextul pandemiei provocate de coronavirus, din 16 martie s-a declarat starea de urgenţă în România, în parcurile industriale din Oradea, dar nu numai, au continuat să-şi desfăşoare activitatea multe din companiile existente. Pe tot parcursul acestei perioade, am fost impresionată de preocuparea constantă a companiilor în ceea ce priveşte grija faţă de propriii angajaţi, precum şi concentrarea pe soluţii sau chiar reprofilări pentru continuarea activităţii...
13 Mai 2020, 13:29
Socoteala verde: În ultimii 12 ani, Primăria Oradea a plantat 26.000 de arbori şi a pus la pământ aproape 8.000
Oradea noastră
Oradea nu poate fi un oraş cu adevărat verde dacă nu are destui arbori care să cureţe aerul pe care îl respiră locuitorii. Evidenţele Primăriei arată că, din 2008 şi până în prezent, în oraş s-au plantat 26.395 de arbori. În schimb, nu mai puțin de 7.915 copaci au fost puşi la pământ. Un raport nu îndeajuns de favorabil naturii...
12 Mai 2020, 19:44
Aruncaţi aici! RER Vest redeschide centrele de colectare separată a deşeurilor, din Oradea
Oradea noastră
Cele două centre de colectare separată a deşeurilor din Oradea, unde orice locuitor al oraşului poate preda gratuit 12 tipuri de resturi, inclusiv reciclabile, vegetale ori periculoase, se vor redeschide pe 15 mai. Pentru că România iese din starea de urgenţă, RER Vest a decis să reia activitatea în ambele centre, dar şi la ghişeele de relaţii cu publicul, de la sediul companiei.
12 Mai 2020, 16:40
Noul șef al Direcţiei Silvice, Teodor Suciu: Simţul civic lasă de dorit. Nu tolerez furtul
Bihoreanul tipărit
În această primăvară, 19 păduri din Bihor au fost cuprinse de flăcări, din cauza oamenilor care au dat foc păşunilor. În ciuda acestui fenomen, autorităţile locale par dezinteresate. Noul șef al Direcţiei Silvice spune că pădurile sunt devastate de incendii şi de gunoaiele aruncate de oameni. „Primăriile nu au reţea de voluntari şi nici dotările minimale”, declară Teodor Suciu, într-un interiu acordat BIHOREANULUI. Fiind şi consilier judeţean PNL, a propus şi soluţii concrete pentru păstrarea pădurilor intacte. Deocamdată, fără ecou..
03 Mai 2020, 14:50
Apel la responsabilitate: Atenție, nu aruncaţi măştile şi mănuşile printre deşeurile reciclabile!
Oradea noastră
Chiar dacă pandemia provocată de noul coronavirus ne-a influenţat tuturor vieţile, unele reguli rămân neschimbate. Printre acestea se numără şi cele privind colectarea selectivă a deşeurilor. Operatorul licenţiat al Oradiei, RER Vest, nu a schimbat programul de colectare a deşeurilor, aşa că toţi orădenii trebuie să arunce separat resturile. În schimb, pentru protecţia muncitorilor din salubritate, trebuie să ţinem cont cu toții de câteva sfaturi simple.
02 Mai 2020, 18:00
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Hotelului Parc
Oradea noastră
Cunoscut multor generaţii de orădeni, Hotelul Parc a găzduit timp de zeci de ani turişti, călători şi personalităţi în plin centrul Oradiei. Povestea clădirii începe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când pe această parcelă contele Sámuel Teleki, comite suprem al Bihorului, a ridicat un palat cu etaj în stil baroc. Cu timpul, imobilul a avut mai mulţi proprietari şi mai multe destinaţii...
02 Mai 2020, 09:07
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON