URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Plătești doar pentru cât arunci! Anul 2025 va veni cu reguli noi în Sânmartin: nu ai pubelă cu cip, nu va fi golită!
Oradea noastră
După ce în luna octombrie a demarat o amplă campanie de încheiere a contractelor direct cu localnicii din Sânmartin, RER Vest continuă montarea cipurilor pe pubelele negre ale clienților. Cei care nu au semnat contractul individual cu operatorul, mai au la dispoziție o lună, evitând astfel scenariul în care rămân cu deșeurile în fața porții.
08 Decembrie 2024, 15:28
Oradea ieri, Oradea azi: Sediul Poliției Municipiului s-a ridicat cu greu, în anii ’90
Oradea noastră
În 1990, Poliția Română a fost reînființată și organizată pe departamente, iar în primii ani structurile Poliției Oradea au funcționat în mai multe clădiri din oraș, atât pe strada Republicii, cât și în Parcul Traian, unde se află Inspectoratul Județean Bihor, și în Cetate. Pentru că spațiile erau necorespunzătoare și insuficiente, în 1991 s-a făcut o solicitare către Ministerul Afacerilor Interne pentru construirea unui sediu nou al Poliției Oradea.
08 Decembrie 2024, 09:35
Recomandări de pregătire a pubelelor pentru sezonul rece
Oradea noastră
Pe timpul iernii, deșeurile ar putea îngheța și rămâne blocate în recipientele de colectare. Ca să nu fim luați prin surprindere, am putea ține cont de câteva recomandări făcute de RER Vest.
07 Decembrie 2024, 16:01
„Creșa” verde: Copacii plantați pe străzile din Oradea cresc într-un sat din Bihor, într-una dintre puținele pepiniere din țară (FOTO)
Oradea noastră
Într-un mic sat din Bihor, departe de agitația urbană, a prins rădăcini o pepinieră de arbori ornamentali din România, amenajată pe model italian. De 4 ani, de aici provin aproape toți puieții care sunt plantați pe străzile și în parcurile din Oradea. O afacere care prosperă fiindcă în țară au mai rămas puține pepiniere de arbori ornamentali, în timp ce nevoia oamenilor pentru copaci care să ofere umbră și aer „filtrat” este tot mai mare...
06 Decembrie 2024, 11:30
Noi cu cine votăm? Cum se raportează Călin Georgescu și Elena Lasconi la problemele de mediu
Oradea noastră
Duminică, românii vor trebui să-și aleagă viitorul președinte, care va reprezenta țara în următorii 5 ani, va fi un mediator între stat și societate și va promulga sau va „întoarce” legile votate în Parlament.
05 Decembrie 2024, 10:40
Ghid nou privind colectarea deșeurilor în Zona Metropolitană Oradea
Oradea noastră
În ultima perioadă, în Zona Metropolitană Oradea s-a modificat frecvența de colectare a ambalajelor de sticlă, s-a introdus colectarea de textile din fața caselor, dar s-au deschis și cinci Centre de colectare de deșeuri cu aport voluntar (CAV). Toate modificările au fost introduse de RER Vest în Ghidul de colectare destinat localnicilor din Zona Metropolitană 1B.
04 Decembrie 2024, 18:05
Omul cu păsările: Un ornitolog pasionat îi ajută pe elevii din Bihor să descopere și să înțeleagă păsările (FOTO)
Oradea noastră
Într-o lume dominată de tehnologie și agitație urbană, un ornitolog pasionat din județul Bihor aduce natura mai aproape de generațiile tinere. Prin lecții interactive, Lőrinc Bărbos îi ajută pe elevi să descopere minunata lume a păsărilor, să învețe despre habitatele lor și să le observe în mediul lor natural. Cu binoclul în mână și ochii ațintiți spre cer, copiii văd altfel natura, ghidați de un expert care îmbină știința cu pasiunea pentru educație.
24 Noiembrie 2024, 17:43
Oradea ieri, Oradea azi: Cum trebuiau îngrijite străzile orașului în perioada interbelică
Oradea noastră
În 1924, în Oradea existau cam 200 de străzi, numărul lor crescând mult în următorii zece ani prin înfiinţarea unor noi cartiere de case. Numai o mică parte dintre ele erau amenajate sau asfaltate, iar curăţarea lor era o problemă. Au existat şi atunci regulamente privind întreţinerea drumurilor publice.
24 Noiembrie 2024, 15:45
Hai cu noi în viitor!
Oradea noastră
La Banca pentru Alimente Oradea, ne-am dorit să creăm un spațiu magic, unde copiii să înțeleagă prin joacă responsabilitatea față de resursele planetei și să descopere că fiecare om are rolul lui în protejarea Pământului. După doi ani de muncă și creație, am lansat Edu Play Bus, un autobuz transformat într-o navă spațială, gândit ca un escape room, o capsulă a timpului pentru elevii de clasele V-VIII.
22 Noiembrie 2024, 16:00
Rădăcini pentru amintiri: Mini-pădurea de mesteceni plantată în amintirea unor orădeni a fost „reîmprospătată” (FOTO)
Oradea noastră
Un sfert dintre mestecenii sădiți în amintirea unor orădeni, la capătul parcului Salca, în proiectul „Plantați în amintire”, n-au rezistat caniculei de peste vară. Copacii s-au uscat, iar Primăria a comandat înlocuirea lor.
RER vine și pe strada ta! Cetățenii din Sânmartin sunt rugați să scoată pubela neagră în stradă, pentru microcipare
Bihoreanul tipărit
RER Vest este în plină campanie de încheiere a contractelor în comuna Sânmartin, unde regulile de salubritate se schimbă de anul viitor. În paralel, echipajele din teren montează microcipuri pe pubelele persoanelor fizice care deja au semnate contracte.
19 Noiembrie 2024, 13:01
Deșeurile voluminoase și periculoase încă se ridică gratuit
Oradea noastră
RER Vest desfășoară, până în data de 22 noiembrie, ultima campanie din acest an pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase și periculoase în Oradea. Orădenii pot solicita acest serviciu pe baza unei programări, iar deşeurile vor fi ridicate direct de la limita proprietăţii lor.
18 Noiembrie 2024, 14:00
Oradea ieri, Oradea azi: Bustul lui Iosif Vulcan, în Parcul Libertății de 67 de ani
Oradea noastră
Personalitatea lui Iosif Vulcan, avocat, publicist, folclorist și scriitor din Holod, este cunoscută mai ales prin scrierile sale și prin înființarea și coordonarea revistei de cultură Familia. În secolul XX, în centrul Oradiei au fost amplasate, succesiv, două busturi ale cărturarului...
10 Noiembrie 2024, 14:27
Campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase și periculoase în Oradea, între 11 și 22 noiembrie
Oradea noastră
RER Vest va desfășura, în perioada 11-22 noiembrie, ultima campanie din acest an pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase și periculoase în Oradea. Orădenii pot solicita acest serviciu pe baza unei programări telefonice, iar deșeurile vor fi ridicate direct de la limita proprietății lor.
10 Noiembrie 2024, 11:37
Pescari de elită: Doi orădeni se află în lotul României pentru Campionatul mondial de pescuit urban (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Anul viitor, la Campionatul mondial de pescuit urban, dedicat pescarilor care își aruncă undițele în orașe, vor fi prezenți și doi orădeni. Marian Potioc și Attila Kerekes s-au clasat pe poziții bune în campionatul național de street fishing și vor merge în America pentru a concura cu pescari din toată lumea. În plus, Kerekes s-a calificat și la Campionatul mondial de pescuit păstrăvi.
10 Noiembrie 2024, 09:28
Din bucătărie, spre cer! Din această lună, Oradea va avea 100 de pubele pentru colectarea uleiului uzat, care apoi va fi folosit în aviație
Bihoreanul tipărit
Pentru că încă gătesc acasă, românii sunt printre cei mai prolifici „producători” de ulei uzat din Europa. Deversarea lui în rețeaua de canalizare este greșită, pentru că duce la înfundarea țevilor și la costuri mari pentru decontaminarea apelor. Nici aruncarea uleiului pe sol nu este o soluție bună, fiindcă degradează pământul și poate ajunge în pânza freatică. Din această lună, Oradea va avea 100 de pubele pentru colectarea uleiului uzat, care apoi va fi folosit în aviație...
08 Noiembrie 2024, 07:57
A început microciparea! RER Vest semnează contracte și montează microcipuri pe pubelele negre din Sânmartin
Știri Bihor
La finalul lunii octombrie, angajaţii RER Vest au început montarea microcipurilor pe pubelele negre (destinate colectării deşeurilor reziduale) ale localnicilor din comuna Sânmartin care deja au semnat contracte cu firma de salubritate. Campania de instalare a cipurilor se desfăşoară în paralel cu încheierea contractelor cu persoanele fizice de la casele din comună.
07 Noiembrie 2024, 18:41
Insule 'îngropate': Primele eco-insule digitalizate din Oradea sunt înconjurate de mormane de gunoaie. Care e problema? (FOTO)
Știri Bihor
Sute de orădeni aruncă deja deşeurile în eco-insulele anume amplasate în Oradea, care ar trebui să facă oraşul mai curat şi cu o rată mai bună a reciclării, pentru că, odată aruncate, gunoaiele nu pot fi scoase din containerele metalice cu acces controlat.
Vin sacii pentru reciclabile, în Zona Metropolitană
Știri Bihor
RER Vest distribuie către primăriile din Zona Metropolitană sacii galbeni și albaștri pentru colectarea deșeurilor reciclabile în prima jumătate a anului 2025. Ca în fiecare an, după ce vor intra în posesia lor, primăriile îi vor distribui către localnicii care au contracte cu RER Vest.
06 Noiembrie 2024, 17:35
Binele inspiră: Faceți nominalizări pentru Gala Comunității Bihorene
Oradea noastră
Gala Comunității Bihorene este locul unde se întâlnesc oamenii de bine care ne inspiră și se lasă, la rândul lor, inspirați. Este momentul în care își încarcă bateria pentru încă un an. Te așteptăm, așadar, pe 11 decembrie la Teatrul Regina Maria, pentru a ne cunoaște și a celebra împreună oamenii și acțiunile care transformă comunitatea noastră într-una în care să ne fie drag să trăim și să ne implicăm.
05 Noiembrie 2024, 17:22
În Oradea, continuă curățenia de toamnă! Vezi programul pe cartiere
Oradea noastră
Primăria și RER Vest continuă campania de curățenie de toamnă, în care frunzele și crengile sunt ridicate gratuit de pe străzile orașului, pe rând, din fiecare cartier. Totodată, în această lună, se va desfășura și o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase de la cetățeni.
04 Noiembrie 2024, 12:34
Curățenie „pe direct”: Locuitorii din Sânmartin nu vor mai plăti taxa locală de salubritate, ci vor fi clienți direcți ai RER Vest
Oradea noastră
De anul viitor, regulile de salubritate din Sânmartin, cea mai mare comună vecină Oradiei, se schimbă. Localnicii vor continua să colecteze deșeurile separat, însă nu vor mai plăti o taxă locală de salubritate către Primărie, ci facturi lunare către operatorul RER Vest. Pentru asta, trebuie să încheie contracte cu compania de salubritate.
27 Octombrie 2024, 11:00
Oradea ieri, Oradea azi: Cum își tratau, pe vremuri, orădenii problemele stomatologice
Oradea noastră
În anii ’60, orădenii primeau tratamente medicale exclusiv la stat, în clinici și policlinici de diferite specializări, inclusiv stomatologice. O clinică dentară a fost deschisă în octombrie 1965 pe strada Săvineștilor (foto), în noul complex de blocuri din fața gării. Având trei niveluri și 10 cabinete, dintre care 3 pentru copii, clinica era deservită de 20 de dentiști.
26 Octombrie 2024, 09:11
Școală, familie, comunitate
Invitații Bihoreanului
De la proiecte ce au în vedere păstrarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, prin care am încercat să menținem nealterată zestrea culturală și spirituală a poporului român și a bihorenilor, la proiecte ce vizează relația copiilor și tinerilor cu mediul înconjurător, s-a creat o punte între școală, familie și comunitate. De altfel, demersurile noastre urmăresc consolidarea parteneriatului Școală - Familie - Comunitate, prin responsabilizarea fiecăreia dintre acestea.
25 Octombrie 2024, 17:41
Mentalitate de învingători: Doi antrenori din Oradea pregătesc viitorii fotbaliști antrenându-le nu doar corpul, ci și mintea (FOTO)
Oradea noastră
Ajuns în fața porții, cu toți ochii ațintiți asupra lui și nevoit să ia foarte rapid o decizie, un fotbalist va încerca să recreeze mișcarea pe care a exersat-o de mii de ori la antrenament. Reușita lui va fi definită, însă, de felul în care reușește să-și stăpânească trăirile interioare în acel moment, concluzie la care au ajuns de mult cluburile sportive din străinătate, unde psihologia sportivă este obligatorie pentru cei care fac performanță.
Curățenie de sezon: Începe curățenia de toamnă în Oradea! RER Vest ridică gratuit resturile vegetale 
Oradea noastră
Între 21 octombrie și 15 noiembrie, orădenii vor avea ocazia să scape gratuit de deșeurile vegetale din curți și grădini. Primăria și operatorul de salubritate RER Vest demarează o campanie de curățenie de toamnă, în care frunzele și crengile vor fi ridicate de pe străzile orașului, pe rând, din fiecare cartier.
21 Octombrie 2024, 15:01
Spectacol colorat pe lacul Salca: O rață mandarin încântă privirile orădenilor (FOTO)
Oradea noastră
Un rățoi mandarin, specie spectaculoasă prin coloritul penelor, poate fi admirat în aceste zile pe lacul din parcul orădean Salca. Cel mai probabil, pasărea, cu un habitat tradițional în Orient, a scăpat din captivitate și s-a adaptat la viața liberă.
Oradea ieri, Oradea azi: De la Școala profesională Înfrățirea, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”
Oradea noastră
În anii 1960, rețeaua orădeană de învățământ a crescut cu mai multe școli și licee, inclusiv profesionale. Fabrica de mașini-unelte Înfrățirea funcționa între cartierul Ioșia și strada Decebal, fiind în acea perioadă în plină dezvoltare și în nevoie de personal calificat. Prin urmare, în zona străzii Splaiul Crișanei, unde erau în lucru mai multe blocuri de locuințe, a fost identificat un teren pentru ridicarea unui complex școlar pentru pregătirea viitorilor angajați.
13 Octombrie 2024, 10:50
La mulți ani, orădeni! Mesajul primarului Florin Birta de Ziua orașului
Oradea noastră
Ne apropiem de ziua de 12 octombrie, Ziua Orașului Oradea, un moment de sărbătoare și reflecție pentru toți cei care contribuie la dezvoltarea acestui loc special. Cu această ocazie, doresc să vă transmit cele mai calde urări și să vă mulțumesc pentru implicarea activă în transformarea Oradiei într-un oraș modern, dinamic și prietenos cu mediul.
11 Octombrie 2024, 11:40
Ranger pe viață: Fost „junior ranger”, Marcus Drimbea îi învață pe copiii de la sate să iubească natura (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Marcus Drimbea era un copil de doar 14 ani când a fost selectat printre participanții unei tabere pro-natură organizate de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și, alături de alți copii din Bihor, a petrecut o săptămână la munte, cu cortul, învățând să ocrotească natura și să fie un ranger junior. Un deceniu mai târziu, Marcus îi învață pe alți copii aceleași valori ecologiste, fiind vicepreședinte al asociației care l-a inițiat pe drumul activismului de mediu. 
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON