URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

Oradea noastră

Să îndrăznim să visăm!
Oradea noastră
De Ziua Internaţională Art Nouveau, Oradea s-a întrecut pe sine în dorinţa de a-şi pune în valoare comoara de clădiri. Pătrunderea în fascinanta lume a Artei 1900 a început cu călătorii ghidate în intimitatea spectacolului arhitectural al unei arte noi ce oferea soluţii stilistice total opuse celei clasice.
18 Iunie 2018, 21:00
Liber căţărător: Preşedintele clubului de alpinism şi escaladă Cassio Montana, Răzvan Paută, vrea să atragă tinerii spre aceste sporturi
Oradea noastră
În urmă cu peste 30 de ani, un grup de tineri bihoreni iubitori de munte şi, mai ales, de senzaţia unică oferită de cucerirea stâncilor şi piscurilor, înfiinţau un club sportiv sub egida căruia ani la rând au organizat şi participat la concursuri de alpinism şi escaladă. După ce la începutul anilor 2000 clubul a intrat în letargie, acum alţi entuziaşti doresc să reînvie aceste sporturi în Bihor. "Trebuie să le facem poftă de munte adolescenţilor şi tinerilor", spune preşedintele clubului Cassio Montana, Răzvan Paută. Alături de colegii săi, a amenajat la Şuncuiuş un traseu spectaculos de via ferrata, care este însă doar începutul unui viitor parc de aventură ce va exista în defileul Crişului Repede.
10 Iunie 2018, 14:05
Oraş la dungă: Primarul Bolojan vrea ca toate casele din centru să aibă înălţimi similare şi frontul stradal aliniat
Oradea noastră
După ce şi-au dichisit faţadele, ca să nu fie supraimpozitaţi de Primărie, proprietarii de case din centrul istoric şi de pe principalele străzi din cartiere se trezesc cu noi reguli costisitoare. Timp de o lună, Primăria supune dezbaterii publice un regulament care prevede că fiecare clădire care nu se încadrează în frontul stradal construit şi care nu are regimul de înălţime agreat de specialiştii municipalităţii va fi impozitată cu 50% mai mult. Cu aceste noi norme, primarul Ilie Bolojan vrea ca străzile principale din oraş să aibă un aspect unitar şi aliniat, dar şi să fie aglomerate cu locuitori şi spaţii comerciale.
Oradea ieri, Oradea azi: Stadionul Tineretului a fost prima arenă sportivă a oraşului
Oradea noastră
La sfârşitul secolului XIX, fiindcă interesul orădenilor pentru sport era în creştere, autoritățile orădene au decis să amenajeze în grădina Rhédey arena sportivă a orașului, care a fost inaugurată la 4 iunie 1895. Tot atunci a fost dată în folosinţă o clădire cu parter și două mici turnuri, pentru dans, un nou restaurant şi un bufet, proiectul aparținându-i lui Rimanóczy Kálmán. Între sporturile care se practicau aici se numărau gimnastica, ciclismul, tenisul și patinajul, fiind constituită chiar şi o asociație a patinatorilor.
09 Iunie 2018, 10:51
Te provoc la POM!
Oradea noastră
De câte ori nu ne-am aflat în situaţia de a dori să facem ceva pentru a salva mediul înconjurător? Dacă vrei să plantezi un copac în spaţiul public e destul de dificil, pentru că te loveşti de tot felul de piedici birocratice. Atunci te îndrepţi spre asociaţii care fac plantări organizate. Acolo e din nou destul de dificil, pentru că în ONG-uri lucrurile sunt deja hotărâte. (Cauze: gropile trebuie săpate, număr limitat de pomi aprobat deja de aceleaşi organe de care aminteam mai sus...).
05 Iunie 2018, 09:59
Declaraţii şocante ale unui martor în cazul şoferului care a tras după maşină un câine în Oradea: Făcea ture pe centură
Oradea noastră
Declaraţii şocante ale unui martor în cazul şoferului prins, în noaptea de duminică spre luni, că trăgea după maşina pe care o coducea un câine. "Este inacceptabil aşa ceva, pur şi simplu făcea ture pe centură!", a declarat martorul BIHOREANULUI.
04 Iunie 2018, 12:28
Pe locuri, fiţi gata, reciclaţi! RER Vest a început colectarea deşeurilor biodegradabile de la asociaţiile cuprinse în programul pilot (FOTO)
Oradea noastră
Programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii, gândit de Primăria Oradea şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru 126 asociaţii de proprietari din oraş, a început: de săptămâna trecută, utilajele au început să adune noua fracţie biodegradabilă de la câteva dintre blocurile cuprinse în program. Treptat, acesta va fi implementat pentru toţi cei 12.000 orădeni vizaţi, după ce oamenii vor afla ce presupune colectarea selectivă în trei fracţii, de ce este necesară şi, mai ales, ce beneficii aduce.
Premiat la Zilele Revistei Familia, filozoful Mihai Şora a vizitat meleagurile copilăriei: 'Mă simt acasă în Bihor' (FOTO)
Oradea noastră
Cunoscutul filozof Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, s-a aflat, joi, la Oradea pentru a primi premiul "Iosif Vulcan" la Zilele Revistei Familia, acordat pentru "dimensiunea modelatoare şi luminoasă a vieţii şi operei domniei sale". Mihai Şora le-a mulţumit organizatorilor și a spus că se simte acasă în Bihor. Participanţii la eveniment au urmărit apoi un mic film realizat de soţia filozofului, Luiza Şora, cu o zi înainte în Feneriş, satul natal al tatălui acestuia. În înregistrare, filozoful vorbeşte despre copilărie şi legătura sa afectivă cu Bihorul.
31 Mai 2018, 21:06
Oradea ieri, Oradea azi: Cartierul Ioşia
Oradea noastră
Numele cartierului Ioşia provine de la un sat care a existat în apropierea Oradiei. La începutul secolului XX, aici erau doar terenuri agricole, mărginite de "Cartierul Păsărilor", de albia pârâului Peţa şi de calea ferată spre Salonta. Odată cu reforma agrară din anul 1921, în această zonă, dar nu numai, statul a dat locuri de casă celor care doreau să-şi ridice un cămin. 
28 Mai 2018, 10:16
Oradea, a doua casă
Oradea noastră
De doi ani, de când fratele meu a început studiile la Universitatea din Oradea şi mi-a povestit cu sclipiri în ochi despre acest loc minunat, Oradea a devenit visul meu. De la 700 kilometri distanţă, din locul meu natal din Basarabia, îmi imaginam cum o să explorez oraşul...
27 Mai 2018, 16:22
Directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş: 'Va fi o explozie de spaţii verzi în Oradea!'
Oradea noastră
Oradea şi comunele limitrofe s-au pus pe... euro-muncă! Anul trecut, Asociaţia Zona Metropolitană Oradea - care reuneşte Primăria municipiului şi cele din comunele Borş, Biharia, Cetariu, Girişu de Criş, Ineu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei şi Toboliu - a scris 26 de proiecte pe fonduri europene, în valoare totală de 13 milioane euro. "Va fi o explozie de spaţii verzi în Oradea!", promite el.
27 Mai 2018, 10:18
Cod galben de furtuni, inclusiv în Oradea!
Oradea noastră
Mai multe localităţi din judeţul Bihor, inclusiv Oradea, se află, sâmbătă după amiază, sub cod galben de furtuni. Vremea nu pare să afecteze meciul Uniți pentru Mihai, care se desfășoară la Stadionul Municipal. Vezi ce alte localităţi mai sunt afectate.
26 Mai 2018, 16:21
Verde la sac! RER Vest le oferă orădenilor o soluţie la îndemână pentru a scăpa de iarba tăiată
Oradea noastră
Orădenii care au gazon în grădini ori pe aliniamentele din faţa caselor nu mai trebuie să-şi facă griji pentru resturile care le rămân după ce tund peluzele. Din această lună, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Vest, a introdus o nouă facilitate pentru clienţi şi oferă spre vânzare saci dedicaţi resturilor vegetale. Odată ce a achiziţionat sacul, clientul îşi asigură şi colectarea şi transportul lui.
24 Mai 2018, 10:18
Bolojan, izolat: Conducerea PNL îşi asumă plângerea penală depusă de Orban împotriva premierului Dăncilă
Actual
Liberalii susţin demersul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, privind plângerea penală pe care acesta a depus-o pe numele premierului Viorica Dăncilă, decizia fiind luată prin votul Biroului Executiv. Votul a fost dat în condiţiile în care au existat voci la vârful PNL care s-au dezis de acţiunea lui Orban, printre aceştia fiind chiar primarul Ilie Bolojan.
23 Mai 2018, 09:33
Proiectele orădenilor: Mii de cetăţeni au ales cele 10 investiţii care vor fi finanţate din bugetul Primăriei, cu 1,3 milioane euro
Oradea noastră
Orădenii au propus, tot ei au votat, iar Primăria se apucă de lucru! Cele 10 proiecte câştigătoare în primul program de bugetare participativă au fost alese, iar în această vară Primăria le va scoate la licitaţie. Municipalitatea va da în curând startul unei noi ediţii a programului. Aşa că orădenii pot deja să-şi pregătească propunerile.
22 Mai 2018, 11:22
Reciclaţi inteligent! Din această săptămână, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest le vor explica în cartiere orădenilor colectarea selectivă în trei fracţii
Oradea noastră
Din această săptămână, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest se vor întâlni cu orădenii pentru a le explica în cartiere colectarea selectivă în trei fracţii. După ce s-au consultat cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari incluse în program, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, şi directorul general marketing-economic al RER Vest, Pálhegyi Zoltán, se vor întâlni faţă în faţă cu orădenii, pentru a le preda recipientele pe care vor trebui să le folosească şi pentru a le explica noile reguli, de reciclare inteligentă.
21 Mai 2018, 12:22
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Spitalului Municipal Gavril Curteanu (FOTO)
Oradea noastră
În anii ’60, odată cu dezvoltarea oraşului şi construirea cartierului Rogerius, a apărut necesitatea ridicării unui nou spital, dedicat exclusiv copiilor, al căror număr era în continuă creştere. Odată cu proiectarea Zonei de Vest, s-a optat pentru amplasarea aici a unui "centru de cartier" cu caracter medical, destinat să satisfacă necesităţile întregii regiuni.
Mircea Jacan, şeful Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale: 'Nu poţi fi mândru că eşti bihorean, dacă nu-ţi plac obiceiurile bihorene'
Bihoreanul tipărit
Obiceiurile de la nunţi ori botezuri, dansurile şi muzica ce animau odinioară satele judeţului, precum şi meşteşugurile, cu ale lor secrete, sunt toate parte din "personalitatea" Bihorului. Toate sunt, însă, pe cale de dispariţie, dacă unele n-au pierit deja. "Nu poţi fi mândru că eşti bihorean, dacă nu-ţi plac obiceiurile bihorene", spune Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
10 Mai 2018, 13:02
e-Gunoiera a trecut testul!
Oradea noastră
Autospeciala 100% electrică, pe care operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei RER Vest a testat-o în ultima lună la colectarea deşeurilor aruncate de cetăţeni, a demonstrat că este o bună investiţie. Scoasă pe străzi în fiecare zi, maşina produsă de compania ungară ElectroMega n-a avut niciun cusur. Silenţioasă şi deloc poluantă (întrucât, având motorul electric, nu emană noxe în atmosferă), autospeciala a adunat numai laude.
10 Mai 2018, 10:54
Reciclarea, etapa 'bio': RER Vest îi va învăţa pe 12.000 de orădeni cum să colecteze deşeurile în trei fracţii
Oradea noastră
De la 1 iunie, pentru 12.000 de orădeni, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor se schimbă semnificativ. Ei nu vor mai arunca resturile în două fracţii, uscată şi umedă, ci în trei! Pentru a creşte cantităţile de deşeuri reciclate, Primăria şi RER Vest au decis să demareze un program pilot la 126 de asociaţii de proprietari din oraş, care presupune introducerea fracţiei biodegradabile. Toţi locuitorii din aceste asociaţii vor primi de la compania de salubritate un coş de plastic şi saci din hârtie reciclată, tocmai pentru colectarea resturilor care apoi vor deveni compost.
08 Mai 2018, 10:15
Musafir în Oradea: 'Suntem la 30 de ani distanță de ei', scrie un jurnalist arădean
Oradea noastră
Oradea nu e nici Florența, nici Nisa sau măcar Bruges ori Graz. Nu e nici Szeged sau Debrecen, dar este un oraș care arată ca în Occident, un oraș care ne arată că, dacă se vrea, se și poate, un oraș ai cărui localnici veneau acum 20 de ani să se distreze la Arad. Iar acum este la 30 de ani distanță de Aradul nostru, în favoarea Oradiei, evident.
07 Mai 2018, 13:00
Şezătoare verde: Băncile din paleţi de la Târgul de Paşti au fost relocate în Parcul Libertăţii (FOTO)
Oradea noastră
Parcul Libertăţii îmbie tot mai mult orădenii la recreere în aer liber. Băncile din paleţi folosite la Târgul de Paşti au fost "relocate" aici, spre folosinţa oricărui doritor.
01 Mai 2018, 11:59
De 3 x colectare: 12.000 orădeni vor învăţa cum să colecteze separat resturile biodegradabile
Oradea noastră
Din 1 iunie, în Oradea va demara un program pilot de colectare selectivă a deşeurilor, iar 12.000 de orădeni vor arunca resturile în trei fracţii, în loc de două, ca până acum. Pe lângă deşeurile reciclabile şi cele care nu pot fi revalorificate, ei vor strânge separat şi materialele biodegradabile, care vor fi folosite pentru producerea compostului. În luna mai, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest se vor întâlni cu membrii celor 126 de asociaţii de proprietari incluse în program, pentru a le explica noile reguli şi utilitatea lor.
30 Aprilie 2018, 17:58
Artişti... de verde: Doi tineri îi invită pe orădeni într-o grădină să se bucure de flori... schimbătoare (FOTO)
Jos pălăria
Cum poate fi primăvara mai bine întâmpinată decât între mii de lalele? Aşa au făcut, cu două weekend-uri în urmă, peste 5.000 de bihoreni care au participat la Festivalul Primăverii din Santăul Mic. Amfitrioni au fost Csaba Szoboszlai şi Krisztina Kabai, care i-au invitat să se relaxe în grădina lor de două hectare, completând atmosfera idilică a lalelelor colorate cu armonii simfonice. "Asta ne-am dorit, să-i facem pe oameni să savureze natura, dar nu ne-am aşteptat la atât de mulţi vizitatori", mărturiseşte Csabi.
30 Aprilie 2018, 09:02
O lecție despre viață
Oradea noastră
Un proverb chinez spune aşa: dacă planifici pentru un an, cultivă orez, dacă planifici pentru un deceniu, plantează copaci, iar dacă planifici pentru viaţă, educă oameni. Peste tot în lume, educaţia de mediu e o prioritate, cerută de impactul contemporan dintre societate şi natură.
29 Aprilie 2018, 16:55
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Nicolae Firu
Oradea noastră
Unul dintre intelectualii care au îmbogăţit viaţa culturală a Oradiei secolului XX, lăsând urmaşilor mărturii despre oraş, a fost un pedagog puţin cunoscut de orădenii de azi - Nicolae Firu. 
29 Aprilie 2018, 13:08
Bucuria Comuniunii: Întâlnirea tinerilor are loc în weekend la Centrul Posticum din Oradea
Timp liber
Tinerii din Oradea şi nu numai sunt aşteptaţi să participe, la sfârşitul acestei săptămâni, la o întâlnire de tineret "sub semnul spiritualităţii din Taize din 2017", desfăşurată la centrul Posticum. Evenimentul, care are deviza „Bucuria comuniunii”, este organizat de bisericiile romano catolice, greco catolice, ortodoxă şi reformată, iar programul va fi unul diversificat.
18 Aprilie 2018, 13:28
Cinci motive să joci golf
Oradea noastră
Bihorenii ştiu, cu siguranţă, ce este golful, dar poate nu toţi ştiu că pot practica acest sport chiar la ei acasă. În prezent, România are nouă terenuri de golf, iar noi, bihorenii, suntem printre norocoşi. Aproape de Oradea, în comuna Ineu, avem Kings Land Country Club, dotat cu un teren de golf cu şase trasee şi cu zonă de antrenament, unde oricine, mic sau mare, poate încerca să joace acest sport cu o istorie de aproape un secol în România. Prima lovitură de golf în România i-a aparţinut Regelui Ferdinand I şi a fost executată în 1929...
15 Aprilie 2018, 13:47
Oradea ieri, Oradea azi: Primul cor românesc înfiinţat în oraşul de pe Criş
Oradea noastră
Pe 7 noiembrie 1875, din dorinţa studenţilor români ai Academiei locale de Drept de a diversifica oferta culturală locală, îşi începea activitatea "Reuniunea de cântări Hilaria", primul cor românesc din Oradea. Demersurile pentru înfiinţarea acestuia începuseră cu doi ani înainte, în 1863, dar Ministerul maghiar de Interne şi-a dat foarte greu aprobarea.
15 Aprilie 2018, 09:15
Reciclare la puterea a treia! Din această vară, 12.000 de orădeni vor colecta separat şi resturile biodegradabile
Oradea noastră
Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, şi firma care administrează depozitul de deşeuri al judeţului, Eco Bihor, reformează sistemul de colectare selectivă din Oradea. De la 1 iunie, 126 de asociaţii de proprietari din oraş vor fi incluse într-un program pilot, care vizează colectarea deşeurilor în trei fracţii, nu în două, aşa cum se face în prezent. Aşadar, pe lângă deşeuri menajere şi reciclabile, circa 12.000 de orădeni vor strânge separat şi deşeurile biodegradabile, categorie care cuprinde materii precum resturile alimentare, de fructe şi legume, cojile de ou, zaţul de cafea, şerveţelele de hârtie.
14 Aprilie 2018, 15:37
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON