URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Restricții de circulație pe o stradă aglomerată din Oradea. Cât vor dura și de ce sunt necesare 
Oradea noastră
Municipalitatea orădeană a anunțat vineri noi restricții de circulație pe strada Matei Corvin, cauzate de lucrărilor CFR la podul feroviar.
28 Februarie 2025, 14:25
Ghid pentru eco-insule: Sfaturi pentru o eficientă utilizare a containerelor digitalizate din Oradea
Oradea noastră
Mai devreme sau mai târziu, toți orădenii care locuiesc la bloc vor trebui să învețe să folosească eco-insulele pentru colectarea selectivă a deșeurilor. După ce Primăria a făcut recomandări și a prezentat inclusiv un videoclip de utilizare a noilor module, operatorul RER Vest vine la rândul său cu câteva sfaturi pentru depozitarea deșeurilor în siguranță.
28 Februarie 2025, 10:25
Operațiunea Castorii: Fauna Oradiei s-a îmbogățit cu o familie de castori care se pregătesc să facă pui, dar Primăria vrea să-i „evacueze” din oraș (FOTO)
Oradea noastră
La începutul lunii februarie, o știre din Cehia făcea înconjurul lumii: aproape peste noapte, niște castori construiseră un baraj pe care autoritățile se chinuiau de luni bune să-l autorizeze. Ce dovadă mai bună că „inginerii naturii” știu ce au de făcut? Oradea are ocazia să se laude și ea că este gazdă bună pentru simpaticele mamifere semi-acvatice. O familie de castori s-a stabilit în oraș, demonstrând că râul ce străbate orașul este curat. Totuși...
Eco-Mărțișor: Sfaturi pentru cadouri sustenabile pe care să le oferiți în această primăvară
Oradea noastră
La începutul lunii martie vom sărbători feminitatea. Mame, soții, fiice și prietene vor fi răsfățate de 1 și 8 martie. Ce le putem oferi, însă, dacă ne gândim nu doar la doamnele și domnișoarele din viața noastră, ci și la mediul înconjurător?
24 Februarie 2025, 16:43
(Ne) Putem face bine: Cum s-a născut proiectul dotării școlilor din Oradea cu defibrilatoare
Oradea noastră
Sunt un om simplu de 32 de ani, locuiesc la bloc, dimineața mă trezesc și mă duc la lucru. Totuși, în zilele mele libere stau și mă gândesc cum aș putea schimba societatea în mai bine. Care sunt acele probleme pe care le măturăm sub preș? Acele probleme care există, dar nu vorbim despre ele?
24 Februarie 2025, 11:20
Oradea ieri, Oradea azi: Problema fațadelor deteriorate, „actuală” și în perioada interbelică
Oradea noastră
În plină criză economică a finalului anilor 1920 și începutul anilor 1930, aspectul orașului lăsa mult de dorit, atât în ce privește spațiul public, cât și clădirile, publice ori private. Pentru îmbunătățirea imaginii urbane, în începutul lui 1931, Primăria, prin regulamentul de construcții, obliga toți proprietarii de case să-și repare fațadele și gardurile până la data de 1 mai, în același an, sub presiunea amenzilor.
16 Februarie 2025, 18:00
Adevărata problemă a pisicilor din Oradea
Oradea noastră
Sunt o iubitoare de pisici și nu mi-e rușine să recunosc că, de mulți ani, iau pisici de pe străzi, le duc în cabinetele veterinare, plătesc pentru tratamentele și sterilizarea lor, iar apoi le caut stăpân. Nu toate au norocul să-și găsească o casă, unele ajung iar pe străzi, unde, din fericire, mai găsesc oameni de bine care le dau apă și le hrănesc.
16 Februarie 2025, 16:38
Bine, dar nu destul! Orădenii au reciclat jumătate dintre gunoaiele aruncate anul trecut la tomberon
Oradea noastră
Toate municipiile din România sunt obligate să recicleze sau să valorifice în alte forme măcar 60% dintre gunoaiele produse, iar Oradea n-a reușit să-și atingă acest obiectiv, deși a obținut cele mai bune rezultate din ultimii ani. Mai precis, orașul a valorificat 51% dintre gunoaiele generate anul trecut, prin reciclare sau incinerare. Insuficient ca să scape de amendă...
15 Februarie 2025, 09:45
Împreună, pentru curățenie: În 2025, RER Vest va organiza patru campanii de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase. Vezi calendarul
Oradea noastră
În acest an, locuitorii Oradiei vor avea patru ocazii să scape de deșeurile voluminoase și periculoase fără a pleca de acasă, în cadrul unor campanii gratuite, organizate de operatorul de salubrizare RER Vest. Prima campanie din 2025 va fi în perioada 3-14 martie.
13 Februarie 2025, 11:09
Ai firmă în Oradea? Şi acolo eşti obligat să respecţi colectarea separată!
Oradea noastră
Regulile colectării separate sunt aceleași, atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice din Oradea. Conform regulamentului de salubritate al Oradiei, toate firmele din oraș trebuie să aibă recipiente distincte pentru sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale, toate dotate cu CIP, pentru înregistrarea golirilor recipientelor.
10 Februarie 2025, 13:32
Aproape 1.800 de copaci plantați în Oradea, anul trecut
Oradea noastră
În anul 2024, în Oradea s-au plantat 1.768 de copaci, dintre care 1.144 în cadrul campaniilor Primăriei, iar alți 624 în diferite proiecte de investiții derulate în oraș, după cum se arată în raportul de activitate pe anul trecut al Direcției Tehnice a Primăriei.
10 Februarie 2025, 13:00
Oradea ieri, Oradea azi: De la Școala de Moașe, la prima parcare etajată din oraș (FOTO)
Oradea noastră
Una dintre instituţiile necesare unui oraş în creştere, cum era Oradea finalului de secol XIX, era Şcoala de Moaşe. Înfiinţată în anul 1873, ea pregătea personalul pentru maternitate şi a funcţionat, la început, într-o clădire aflată în partea sudică a actualului Parc Petőfi Sándor. Pentru că spaţiul era impropriu, în 1881 s-a mutat într-o clădire cu etaj ridicată în capătul străzii József, în spatele fostei clădiri a Judecătoriei.
02 Februarie 2025, 18:37
Problemele salubrității din Bihor: Insulele digitalizate nu sunt de calitate, gălețile verzi ar putea dispărea, iar halda rămâne fără administrator
Oradea noastră
Din fiecare 10 kilograme de gunoaie aruncate de orădeni anul trecut, 6 au fost valorificate, iar 4 au ajuns la groapa de deșeuri din Episcopia. Rezultatul este unul istoric pentru oraș, care în 4 ani și-a dublat rata de refolosire a deșeurilor! Totuși, salubrizarea orădeană are parte de noi provocări: insulele digitalizate pentru deșeuri nu s-au dovedit o soluție atât de bună pe cât se aștepta Primăria...
02 Februarie 2025, 09:10
Sortarea e la modă! În 2024, în Oradea s-au colectat peste 500 de tone de deșeuri textile
Oradea noastră
Un studiu estimează că fiecare european cumpără într-un an 26 de kilograme de textile şi aruncă 16. Anual, tone de haine ajung în gropile de gunoi, contribuind la poluarea mediului şi risipind resurse valoroase. Românii pot combate această risipă. Din 1 ianuarie 2025, toate localităţile din ţară sunt obligate să trimită la reciclat resturile textile, normă care în Oradea se respectă deja de doi ani, iar, în restul judeţului, de anul trecut.
01 Februarie 2025, 11:15
Directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, despre o reciclare mai eficientă a deșeurilor în Oradea: „Ar trebui o colectare la nivel de scară”
Bihoreanul tipărit
De ani de zile, salubritatea este considerată un punct forte al Oradiei. Orașul a introdus colectarea separată a deșeurilor cu mult înaintea altor municipii și continuă să îmbunătățească sistemul, pentru a stimula reciclarea. Totuși, nu orice schimbare este benefică. Pálhegyi Zoltán, directorul general al RER Vest, companie responsabilă cu colectarea deșeurilor, spune că insulele digitalizate amplasate în cartierele din Oradea ar putea mai mult să încurce decât să ajute colectarea separată și oferă exemple despre cum s-au organizat orașe din Occident.
31 Ianuarie 2025, 13:00
Toți, împreună, pentru Oradea curată
Oradea noastră
Poliția Locală veghează ca Oradea să fie curată, 7 zile din 7, chiar și în zile de sărbătoare. Indiferent că e zi de Paști, Crăciun sau Anul Nou, până la ora 9 polițiștii compartimentului de Protecția Mediului au parcurs zona centrală. La prezentarea bilanțului pentru anul 2023, am declarat că ne propunem un 2024 concentrat pe activitatea de mediu și de aceea am organizat cea mai mare parte din resursele noastre spre acest domeniu...
29 Ianuarie 2025, 12:20
RER Vest, ultima săptămână pe la porțile din Sânmartin
Știri Bihor
După aproape 4 luni în care au luat la pas satele comunei Sânmartin, agenții de contractare RER Vest se pregătesc să închidă tabletele. La finalul lunii ianuarie, operatorul încheie perioada de semnare a contractelor „din casă în casă” cu localnicii din comuna învecinată Oradiei.
27 Ianuarie 2025, 13:00
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea bisericii Barátok, una dintre cele mai vechi din oraș
Oradea noastră
Una dintre clădirile reprezentative ale stilului eclectic din Oradea este biserica romano-catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”, din colțul străzilor Republicii și Dunărea, o zonă dominată în secolul al XVIII-lea de ordinele călugărești.
„Legea trebuie aplicată constant”: Noul Cod silvic înăsprește regulile pentru protejarea pădurilor, anunță șeful Direcției Silvice Bihor
Oradea noastră
Din acest an, accesul românilor în păduri este garantat, indiferent cine este proprietarul lor, vehiculele cu care se transportă lemne furate pot fi confiscate dacă au cel puțin 5 metri cubi de lemne în ele, iar pădurarii trebuie să fie școliți și să nu aibă rude care dețin firme de exploatare a lemnului. Acestea sunt câteva dintre prevederile noului Cod silvic, intrat în vigoare pe 12 ianuarie.
25 Ianuarie 2025, 10:35
Curățenia, obiectiv strategic
Oradea noastră
Colectarea deșeurilor în toate UAT-urile din județul Bihor, ecologizarea și întreținerea curățeniei pe toate drumurile publice, acostamente, cursuri de apă și zone turistice din județ, precum și menținerea curățeniei, identificarea zonelor de depozitare ilegală și ecologizarea acestora sunt priorități clare ale județului Bihor și în anul 2025.
24 Ianuarie 2025, 17:50
Calendarele colectării: Vezi care sunt zilele în care echipele RER Vest colectează deșeurile în zona ta!
Oradea noastră
Regulile colectării separate a deșeurilor au rămas neschimbate în Oradea, motiv pentru care și zilele în care echipele RER Vest ridică resturile scoase de orădeni în fața caselor sunt tot aceleași, depinzând doar de zona de domiciliu: marți sau joi, pentru deșeurile reziduale și biodegradabile, și luni sau vineri, pentru cele reciclabile.
22 Ianuarie 2025, 12:33
Tarife modificate la salubritate în Zona Metropolitană Oradea
Oradea noastră
La finalul anului 2024, Ecolect Bihor, entitatea care reglementează serviciile de salubrizare din județ, a votat creșterea tarifului stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor, gestionate de firma Girexim Universal SRL, de la 137 lei/tona la 220 lei.
21 Ianuarie 2025, 10:31
Scumpa mea Oradea! În anul 2025, orădenii vor lăsa mai mulți bani în bazele sportive ale orașului, la ștranduri și în piețe
Oradea noastră
Orădenii care vor să facă mișcare în bazele sportive ale orașului vor scoate în acest an mai mulți bani din buzunar: Consiliul Local a majorat tarifele la bazinele de înot, terenurile de tenis și de fotbal. Nici măcar nu sunt singurele scumpiri. Prețuri mai mari au și alte facilități din subordinea Primăriei, precum Aquaparkul Nymphaea, cimitirul ori mesele din piețe.
20 Ianuarie 2025, 16:55
Un fost elev orădean joacă în primul serial românesc Netflix, ajuns pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții în doar câteva zile de la lansare (VIDEO)
Magazin
Vlad Brumaru, un fost elev orădean, joacă în "Subteran", primul serial românesc marca Netflix, care ocupă deja locul 1 în topul celor mai vizionate producţii ale platformei de streaming, la doar câteva zile de la lansare, alături de actori precum Ana Ularu sau Florin Piersic Jr.
12 Ianuarie 2025, 19:16
RER Vest: Colectarea deşeurilor în Oradea şi comunele din jur nu se modifică de Crăciun și Anul Nou
Oradea noastră
Operatorul de salubritate RER Vest îi informează pe locuitorii din Oradea şi din Zona Metropolitană că programul de colectare a deşeurilor menajere va rămâne neschimbat în perioada sărbătorilor de iarnă. 
23 Decembrie 2024, 15:55
Să facem ordine. Începând cu 2025
Oradea noastră
În anul care curând se încheie, în colectarea separată a deșeurilor din Bihor s-au petrecut câteva schimbări: în Zona Metropolitană Oradea s-a introdus fracția „textile” și deșeurile din sticlă se colectează o dată la trei luni, iar în oraș localnicii trebuie să se obișnuiască cu noile insule ecologice pentru colectare.
22 Decembrie 2024, 18:10
Colectarea deșeurilor, neschimbată în 2025
Oradea noastră
Chiar dacă urmează mai multe zile naționale libere, colectarea deșeurilor se va desfășura conform programelor cunoscute. Pubelele vor fi golite în zilele anunțate, dar Birourile de relații cu clienții RER Vest vor fi închise în zilele de 25, 26 decembrie, precum și în 1, 2 ianuarie, iar în zilele de 24 și 31 decembrie vor avea program scurt (orele 8-12).
22 Decembrie 2024, 11:30
Oradea ieri, Oradea azi: Acum 60 de ani, străzile orașului se reparau prin munca „voluntară” a locuitorilor
Oradea noastră
La jumătatea secolului trecut, Oradea era în creștere, ceea ce a generat nevoia de amenajare a noi străzi, în timp ce și cele vechi aveau nevoie de modernizare. Din aceste motive, în 1962 Comitetul executiv al Sfatului Popular Orășenesc a împărțit urbea în patru sectoare și a înființat un comandament de coordonare a activității de amenajare a străzilor, cu aportul localnicilor.
Nu miroase bine! Veche de 4 ani, Legea mirosurilor, menită să prevină și să sancționeze poluarea olfactivă, nu poate fi aplicată
Bihoreanul tipărit
România are de patru ani o lege menită a proteja oamenii de poluarea olfactivă, dar degeaba! Ministerul Mediului și cel al Sănătății trebuiau să elaboreze de mult metodologia care să reglementeze cum anume se aplică legea și cum vor fi sancționați cei care poluează aerul cu mirosuri neplăcute. Totuși, regulile nu sunt nici acum finalizate, ceea ce face imposibilă sancționarea celor care ne strică aerul cu duhori.
20 Decembrie 2024, 08:04
Crăciun fericit și „verde”! Cum poți avea sărbători de iarnă sustenabile? Te învață RER Vest
Oradea noastră
Pentru cei care vor să fie și generoși, dar și atenți cu mediul, există din ce în ce mai multe variante de cadouri sau atenții din materiale reciclate ori prietenoase cu mediul. De la jucării din lemn sau produse cosmetice vegane în ambalaje biodegradabile, până la haine făcute din fibre din plastic reciclat, variantele sunt nenumărate. Și totuși, ce facem cu deșeurile produse de cadourile care nu sunt atât de „eco-friendly”?
19 Decembrie 2024, 10:20
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON