URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 19 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toată lumea se distrează, numai Bolo defrişează. Ca să poată face pasajul de pe Magheru, 26 de arbori cad sub drujbele Edilului, stârnind o întreagă revoltă în rândul ecologiştilor amatori, amatori de PSD şi UDMR... Problema mare este că, la cum se relaxează Bolojan în concediu de 10 ani, vom serba vacanţa mare mereu prin muncă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Oradea noastră

Modern şi practic! RER Vest a înlocuit încasatorii care mergeau cu facturile din casă-n casă cu metode noi de plată
Oradea noastră
Din această lună, angajaţii RER Vest nu vor mai merge din uşă-n uşă ca să încaseze banii pentru facturile de salubritate, pentru că toţi clienţii au la dispoziţie modalităţi mult mai rapide şi mai comode.
10 Aprilie 2019, 15:14
Gospodari de nevoie! Orădenii care stau la case riscă amenzi de până la 2.500 lei dacă nu întreţin spaţiile verzi (FOTO)
Oradea noastră
Din această primăvară, poliţiştii locali se vor plimba cu chitanţierul şi prin cartierele de case. Recent modificat, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea îi obligă pe cetăţenii care stau la case să întreţină scuarurile din jurul imobilelor, până la şosea, mai precis să tundă iarba în primele două săptămâni ale fiecărei luni, să cureţe buruienile, să sape între arbuşti şi să taie crengile uscate ale copacilor.
Pod cu de toate: Pe podul de peste centura Oradiei răsare… tuia
Ne enervează
Podul construit peste şoseaua de centură în continuarea străzii Ciheiului a... înverzit. Pe jumătatea de trotuar pentru pietoni, CNAIR a găsit de cuviinţă să planteze tufe de tuia...
09 Aprilie 2019, 11:15
Reciclare 'ciobită': Magazinele din Oradea nu reţin încă garanţiile pentru sticle
Oradea noastră
Teoretic, din 31 martie, toţi românii care cumpără produse ambalate în sticle trebuie să plătească o garanţie de 50 de bani, măsură introdusă pentru a stimula reciclarea acestor ambalaje. În realitate, însă, deşi legea este în vigoare, orădenii constată la casa de marcat că nu se întâmplă nimic.
08 Aprilie 2019, 14:00
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a dezvoltat, de-a lungul anilor, transportul public în orașul de pe Criș
Oradea noastră
În anul 1968, transportul în comun din Oradea se făcea cu 77 tramvaie, unele cu remorcă, şi 69 autobuze. Existau 6 linii de tramvai şi 10 de autobuz, care deserveau zonele cele mai aglomerate ale urbei. O serie de articole publicate în ziarul Crişana dezvăluie câteva dintre problemele cu care se confruntau călătorii. La orele de vârf, toate vehiculele circulau pline până la refuz, iar tramvaiele aveau viteză mică, în medie de 7 km/h...
31 Martie 2019, 20:16
Poartă spre altă eră: La doi paşi de Oradea, avenul Betfia găzduieşte o rezervaţie paleontologică, cu fosile glaciare şi colonii imense de lilieci (FOTO)
Oradea noastră
Mamuţii şi strămoşii calului se plimbau alene pe pajiştile care înconjoară în prezent satul Betfia, din comuna Sânmartin. Se întâmpla acum 2 milioane de ani, dar dovezile au rămas... La numai 10 kilometri de Oradea, curioşii pot vedea avenul Betfia, o poartă spre istoria omenirii.
Pescar... de cursă lungă: Un pescar înrăit din Oradea militează pentru ape curate și pline de pește
Oradea noastră
Când era de-o şchioapă, Marius Bândilă a învăţat să pescuiască, întâi pe apele din Mureş, apoi pe cele din Bihor. "Aşa îmi încarc bateriile", spune bărbatul, convins că liniştea de pe malul unui râu, în mijlocul naturii, este nepreţuită. Pentru că îşi doreşte ca şi nepoţii lui să găsească această linişte, tânărul este un activist pentru ape curate, cu viaţă piscicolă abundentă. Alături de câţiva prieteni, a fondat Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni, un ONG care populează râuri cu peşte şi curăţă gunoaie aruncate în natură. Din grijă pentru viitor...
30 Martie 2019, 16:32
Trashtag Challenge
Oradea noastră
#trashtag challenge este o provocare viralizată care îndeamnă la ecologizarea zonei în care locuim sau activăm. Nu e nimic nou: nici provocarea, nici nevoia de a schimba ceva în atitudinea noastră față de mediul înconjurător.
30 Martie 2019, 13:58
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea morii de cereale din cartierul Velenţa
Oradea noastră
Pe vremuri, Oradea era străbătută de mai multe cursuri de apă. Pârâul Peţa nu era canalizat şi avea un parcurs sinuos prin mai multe cartiere şi pe mai multe braţe. Acesta trecea prin cartierul Velenţa, pe unde acum sunt străzi, şi ajungea în proximitatea Cetăţii. La începutul secolului trecut, actualul cartier Nufărul era doar un sat...
17 Martie 2019, 14:16
Şcoală pentru viitor
Oradea noastră
Şcoala e casa copiilor şi a dascălilor. Ne petrecem acolo jumătate din zi, jumătate din viaţă. Condiţia implicită ar fi să fim fericiţi. Sunt înainte de toate părinte şi primul gând e la copii, la ce aş putea să fac pentru ei. Cred cu tărie că investiţia în timp, în iubire, în educarea lor contează şi ştiu că au nevoie să-şi identifice abilităţile, să le fie încurajate talentele.
17 Martie 2019, 10:33
Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
Oradea noastră
Fie că ne încântă cu trilurile, fie că le admirăm zborul deasupra oraşului, păsările care cuibăresc în Oradea completează peisajul citadin. Nu mulţi orădeni ştiu însă că unele dintre speciile pe care le zăresc sunt prezenţe rare, chiar neobişnuite. De pildă, şoimul călător, cea mai rapidă pasăre din lume, vine tot mai des aici, ciuşul, o bufniţă de mici dimensiuni originară din Asia, s-a reîntors după ani de zile, şi a apărut ca din senin şi cucul, o pasăre cu un cântec uşor de recunoscut, dar căreia nu-i plac oraşele...
Doctor în... sistematizare: Tânărul istoric Cristian Culiciu scoate la lumină planurile pe care edilii comunişti le-au avut pentru Oradea
Bihoreanul tipărit
Dacă România ar fi fost condusă în continuare de comunişti, Oradea ar fi arătat cu totul altfel decât o ştim acum. "Planurile comuniştilor erau să dărâme aproape toate casele şi să construiască numai blocuri. Ar mai fi rămas case doar pe dealuri", dezvăluie Cristian Culiciu, un istoric orădean la început de carieră. Tânărul a studiat în amănunt arhivele locale, informaţiile astfel descoperite cuprinzându-le în teza de doctorat "Urbanismul în era de "stat": sistematizarea Oradiei în perioada comunistă". O cercetare în premieră pentru istoria locală!
15 Martie 2019, 14:30
Reciclăm împreună! RER Vest îndeamnă orădenii să respecte regulile colectării selective a deşeurilor
Oradea noastră
Reciclarea deşeurilor rămâne regulă pentru orădeni. Operatorul licenţiat de salubritate sfătuieşte toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile, ţinând cont că nu este doar o obligaţie prevăzută de lege, ci şi o soluţie pentru gestionarea ecologică a acestora. RER le aminteşte orădenilor cum să procedeze...
14 Martie 2019, 14:19
Sfaturi privind îngrijirea grădinilor date de un inginer peisagist: „Acasă nu înseamnă doar interiorul zidurilor în care locuim”
Oradea noastră
După o zi stresantă la muncă, cel mai la îndemână mijloc de relaxare poate fi plimbarea într-un parc sau o zonă verde, aproape de casă. Tocmai de aceea, întreţinerea acestor zone este foarte importantă, consideră Vasile Cralic, un inginer peisagist de 28 de ani, angajat al firmei Kaluna, care a adunat deja şase ani de experienţă în creşterea şi întreţinerea plantelor, plus alţi patru în proiectarea şi amenajarea de spaţii verzi. „Acasă nu înseamnă doar interiorul zidurilor în care locuim”, spune tânărul.
03 Martie 2019, 11:43
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost academicianul Mircea Malița
Oradea noastră
Mircea Maliţa a fost o adevărată personalitate a secolului trecut. S-a născut în Oradea pe 20 februarie 1927, absolvind Liceul Emanuil Gojdu. Studiile superioare le-a urmat în Bucureşti, unde şi-a luat şi doctoratul pe tema "Modele matematice pentru negocieri" şi şi-a continuat cariera tot în Capitală, activând pe mai multe planuri.
02 Martie 2019, 12:50
Murdăreşti? Plăteşti!
Oradea noastră
Acoperiţi de gunoaie nu vom fi o atracţie turistică. Chiar dacă operatorii de turism se străduie să facă orice pentru aducerea turiștilor pe plaiuri bihorene, aceștia vor pleca dezgustați, nu vor mai reveni, ba ne vor face şi o antireclamă. Măcar rușinea față de străinii care ne vizitează să ne facă să respectăm natura. Parcă eram cel mai ospitalier popor, nu?
28 Februarie 2019, 12:11
Eco-investiţii: Bihorenii vor putea obţine bani pentru panouri fotovoltaice, electrocasnice şi autoturisme de la Administraţia Fondului de Mediu
Oradea noastră
Dacă aveţi de gând să vă cumpăraţi anul acesta electrocasnice, un autoturism nou sau panouri fotovoltaice, ceea ce vă va scuti de factura pentru electricitate, aţi putea obţine bani de la stat pentru aceste investiţii. Administraţia Fondului de Mediu (AFM) va continua două dintre programele mai vechi, Rabla şi Rabla pentru electrocasnice, şi a lansat unul nou, prin care va acorda sume de până la 20.000 de lei pentru românii care vor să-şi monteze panouri fotovoltaice.
27 Februarie 2019, 12:00
e-Oradea: Primăria vrea să digitalizeze cât mai multe din serviciile publice, începând cu facturile de întreţinere şi eliberarea certificatelor online
Oradea noastră
Din luna martie, 50 de asociaţii de proprietari din Oradea vor folosi un soft comun, pentru verificarea şi plata facturilor de întreţinere. Achiziţionat de Primărie, acest program este unul dintre paşii pe care municipalitatea îi face pentru a digitaliza cât mai multe din serviciile oferite. Totodată, din acest an, orădenii ar putea solicita prin internet mai multe acte de la Instituţia Arhitectului Şef. „Căutăm soluţii pentru implementarea mai multor aplicaţii de digitalizare”, spune city-managerul Dacian Palladi.
26 Februarie 2019, 10:31
Statuie-surpriză: Bustul geografului care a trasat graniţele României va fi dezvelit, la Oradea
Oradea noastră
De câteva zile, când trec prin Parcul 1 Decembrie, orădenii se întreabă ce statuie va fi dezvelită acolo. Pe una dintre aleile parcului, stă înfoliat bustul geografului Emmanuel de Martonne, francezul care a trasat graniţele României, în 1918. 
25 Februarie 2019, 10:30
Examen promovat: Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii din Oradea a fost o reușită
Oradea noastră
Experimentul Primăriei şi al RER Vest de colectare selectivă în trei fracţii s-a dovedit eficient. Cele peste o sută de asociaţii care au aruncat deşeurile în trei pubele au reuşit să recicleze sau să valorifice jumătate din gunoaiele produse. Aşa cum cer normele europene...
16 Februarie 2019, 14:56
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a înfiinţat Sala Sporturilor 'Antonio Alexe'
Oradea noastră
Cartierul orădean Ioşia-Nord a fost construit în anii ’70 după un proiect-tip. Locul era liber, ocupat doar de terenuri agricole, malul Crişului nefiind regularizat. Autorităţile vremii ar fi dorit ridicarea unui cartier-staţiune cu funcţii multiple, inclusiv sportive. Ideea nu a prins contur, astfel că s-a optat pentru ridicarea de blocuri obişnuite. Totuşi, funcţia recreativă a fost păstrată pentru partea către Criş. Şi, pentru că în Oradea nu exista o sală de sport polivalentă, în 1975 a fost realizat un asemenea proiect, de către Centrul de Proiectări Judeţean Bihor, şef de proiect fiind desemnat arhitectul Vladimir Ionescu...
16 Februarie 2019, 12:29
Cum a reuşit o asociaţie din Oradea să scape de factura de gunoi: „Conştiinţa omului trece prin buzunar”, spune președintele Ioan Ferche
Oradea noastră
În vara anului trecut, când Primăria şi RER Vest au dat startul programului pilot de colectare selectivă în trei fracţii, Ioan Ferche, preşedintele Asociaţiei Apateului 4, de pe strada cu acelaşi nume, şi-a învăţat toţi vecinii regulile noi. "Dacă-i spui omului o dată, de două ori, de trei ori, cum să arunce gunoaiele, măcar de ruşine tot face corect", spune bărbatul. "Conştiinţa omului trece prin buzunar", afirmă el.
14 Februarie 2019, 20:00
Spectacol la palat
Oradea noastră
Într-o seară din vara anului trecut, cu gurile căscate şi cu telefoanele în mâini, parcă obligaţi să imortalizeze fiecare secundă de culoare, mii de oameni au luat parte la primul spectacol de video-mapping din Oradea. Astfel de animaţii s-ar putea face în continuare, însă, şi dincolo de proiect...
14 Februarie 2019, 14:59
Bani... la tomberon: Pentru că n-a reciclat destule deşeuri, Oradea va plăti penalizări de 700.000 lei
Oradea noastră
Salubritatea devine o factură tot mai scumpă pentru Oradea! Pentru că nu şi-a îndeplinit ţintele de reciclare impuse de lege, adică n-a reciclat măcar 35% din deşeurile produse, municipiul va plăti către Fondul de Mediu circa 700.000 lei. Astfel, în ultimii trei ani, suma totală pe care Oradea a „expediat-o” la Bucureşti pentru că nu a reciclat destule gunoaie se ridică la 1,5 milioane lei. Bani aruncaţi... la tomberon.
12 Februarie 2019, 09:49
Fiţi parteneri pentru un mediu curat!
Oradea noastră
De la început doresc să clarific o confuzie constatată în spaţiul public şi să precizez că Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) este instituţia care se ocupă cu reglementarea şi monitorizarea din punct de vedere al protecţiei mediului, iar Garda Naţională de Mediu este instituţia specializată în inspecţie şi control de mediu.
03 Februarie 2019, 13:10
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Petre Dejeu, promotorul monografiilor interbelice despre Oradea şi judeţul Bihor
Oradea noastră
După Marea Unire, una din provocările prioritare a fost organizarea administrativă în baza legislaţiei româneşti, dar şi stimularea educaţiei şi a culturii în limba română. Unul dintre pionii importanţi ai acestor activităţi a fost Petre Dejeu.
03 Februarie 2019, 09:19
Moştenire otrăvitoare: La marginea Oradiei zac cantităţi uriaşe de deşeuri periculoase, abandonate din anii de glorie ai fabricilor Alumina şi Sinteza
Oradea noastră
De zeci de ani, la marginea de vest a Oradiei zac mormane uriaşe cu reziduuri periculoase, rămase în urma producţiei care odinioară duduia la fabricile Alumina şi Sinteza. Ani la rândul, proprietarii şi autorităţile şi-au pasat problema ecologizării siturilor contaminate. România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene tocmai pentru că a ignorat acest pericol pentru cetăţeni, astfel că acum se caută, din nou, soluţii pentru curăţarea resturilor toxice.
01 Februarie 2019, 09:00
'Oradea va avea încă 12 hectare de parcuri noi': Florin Birta anunţă investiţii de 25 milioane lei în spaţii verzi
Bihoreanul tipărit
Pe lunga listă a proiectelor din fonduri europene pe care Primăria Oradea le demarează în acest an se numără şi investiţii de 25 milioane lei în amenajarea de spaţii verzi. Viceprimarul Florin Birta afirmă că, datorită acestor investiţii, în cel mult doi ani, oraşul va avea 12 hectare noi de parcuri. Totodată, edilul garantează că în Oradea copacii se taie numai dacă există motive argumentate şi numai după ce specialişti consultaţi de Primărie îşi dau acordul, aşa încât oraşul să rămână cât mai verde...
31 Ianuarie 2019, 16:11
Participă la vot! Orădenii vor putea vota proiectele preferate pentru bugetarea participativă, în cartiere
Oradea noastră
Februarie va fi o lună electorală pentru orădeni. Dar, în loc să-şi voteze reprezentanţii, vor alege ce investiţii să se facă în oraşul lor, căci procesul de bugetare participativă a intrat în etapa votului la urne. Primăria va da startul întâlnirilor în cartiere, în cadrul cărora iniţiatorii proiectelor vor putea să le laude, iar cetăţenii să aleagă.
31 Ianuarie 2019, 14:10
O asociaţie de proprietari din Oradea nu va plăti salubritatea timp de un an. Află de ce! (FOTO)
Oradea noastră
RER Vest şi Primăria Oradea au premiat, miercuri seară, asociaţia din Oradea care a avut cele mai bune rezultate în cadrul proiectului pilot de colectare a deşeurilor pe trei fracţii, inclusiv deşeuri biodegradabile. Asociaţia de proprietari Apateului 4, cu două scări, va fi scutită de plata serviciului de salubritate timp de un an. Proiectul pilot va continua şi în 2019, sacii din hârtie împărţiţi asociaţiilor din program pentru colectarea deşeurilor biodegradabile urmând să fie înlocuiţi cu unii tot din material biodegradabil.
31 Ianuarie 2019, 10:03
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2656 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON