URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Oradea noastră

RER Vest închide ghişeele de relaţii cu publicul
Oradea noastră
Începând de marţi, ghişeele de relaţii cu publicul de la sediul RER Vest vor fi închise. Operatorul licenţiat de salubritate le cere clienţilor să plătească facturile online sau prin virament bancar, iar orice sesizare sau cerere să o transmită prin internet.
16 Martie 2020, 18:15
Cu mâinile curate: Doi orădeni produc săpunuri numai din ingrediente naturale şi le livrează... pe bicicletă! (FOTO)
Oradea noastră
Când păşeşti în atelierul Endea, singurul din Oradea unde se fac săpunuri naturale, te învăluie o furtună de arome. Miere, lavandă, cafea, lapte de capră - sunt câteva din ingredientele pe care Andrea Revesz şi Răzvan Paută le pun în săpunurile pe care le vând de zece ani. Convinşi că Mama Natură asigură tot ce are nevoie un săpun pentru a curăţa şi hidrata pielea, cei doi antreprenori nu folosesc defel chimicale în reţetele lor. Iar pentru ca mica lor afacere să fie la rându-i prietenoasă cu natura, antreprenorii răspund comenzilor într-un mod complet nepoluant: pe bicicletă!
Oradea ieri, Oradea azi: Velenţa, de la satul numit Oraşul Soldaţilor la cartierul semicentral din prezent
Oradea noastră
Cartierul orădean Velenţa are o vechime de câteva sute de ani. Iniţial a fost un sat, atestat în 1291 şi care s-a numit Venecys, apoi Vico venetiis, sugerând prezenţa meşterilor veneţieni ori a negustorilor "venetici". Numele popular era Oraşul Soldaţilor (Katona Város), aici locuind soldaţi ai cetăţii Oradea.
29 Februarie 2020, 11:35
Oradea, atractivă pentru turişti
Oradea noastră
În ultimii ani, Oradea s-a aflat în toate topurile celor mai atractive oraşe pentru turişti. Fără doar şi poate, principalul vector de imagine este Aquaparkul Nymphaea, vizitat anual de peste 350.000 turişti, cei mai mulţi din afara judeţului şi chiar a ţării. Odată cu deschiderea acestui loc de agrement, au crescut solicitările pentru cazare, fiind perioade când nu găseşti locuri disponibile, iar unele magazine din oraş şi-au mărit cifra de afaceri. Este un lucru îmbucurător, dar nu suficient.
28 Februarie 2020, 11:25
Oraş... la curent: În Oradea, numărul staţiilor de încărcare pentru maşini electrice creşte simţitor
Oradea noastră
În ultima perioadă se discută tot mai intens despre calitatea aerului pe care îl respirăm, poluat în special cu noxe eliberate de maşini. Din zecile de mii de autoturisme care circulă zilnic pe străzile Oradiei, doar câteva sunt nepoluante, electrice. Totuşi, în oraş a crescut simţitor numărul de staţii de încărcare pentru ele. Poate - poate aşa vor apărea şi mai mulţi clienţi...
28 Februarie 2020, 08:01
Corigenţi la reciclare! Oradea va plăti o amendă record, pentru că anul trecut a reciclat de trei ori mai puţine deşeuri decât în 2018
Oradea noastră
Gunoaiele fac pagubă în bugetul Oradiei! Oraşul va plăti o amendă record către Administraţia Fondului de Mediu, pentru că în anul 2019 a valorificat de trei ori mai puţine deşeuri decât în anul precedent! Întrucât piaţa europeană este suprasaturată de deşeuri din întreaga lume, firmele care le transformă în noi materii prime îşi permit să selecteze clientela. Iar "reciclabilele" din Oradea nu îndeplinesc criteriile de calitate...
27 Februarie 2020, 11:38
Ne enervează: Mormanele de gunoaie de pe malul Crişului Repede
Ne enervează
Zonele verzi de pe malul Crişului Repede îmbie la plimbare, dar sunt o atracţie şi pentru netrebnici. Zilele trecute, pe strada Principatelor Unite, la rădăcina unor arbuşti, a "răsărit" un morman de gunoaie. Vestea bună este că, sesizaţi de un orădean, muncitorii de la salubritate au adunat rapid mizeriile!
25 Februarie 2020, 11:01
Saci pentru toţi: Marți și joi, RER Vest livrează saci galbeni pentru reciclabile orădenilor de la case
Oradea noastră
Marţi şi joi orădenii care stau la case vor primi, după colectarea deşeurilor, o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, rezervaţi exclusiv colectării fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile. În această categorie intră deşeuri precum hârtii, cartoane, PET-uri, doze de aluminiu, ambalaje, cutii de lapte, de smântână sau de iaurt, etc.
24 Februarie 2020, 18:03
Oradea ieri, Oradea azi: Ce a fost și ce urmează să fie Spitalul de Neurologie din Oradea
Oradea noastră
Pe strada Louis Pasteur există mai multe clădiri care au o funcţiune spitalicească, între care şi cea de la numărul 28, care iniţial a fost sediu al Asociației Învățătorilor Români din Oradea. În Bihor, Asociația funcționa încă dinaintea anului 1892, în baza regulamentului elaborat de Consistoriul diecezan ortodox din Arad. În Oradea, a fost înființată în 1906...
16 Februarie 2020, 09:33
Maestră la război: Unul dintre puţinii meşteri tradiţionali din Oradea, Ida Pázmán ne învață să țesem, să croşetăm sau să facem mărgele (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Obiceiurile strămoşilor nu le putem lepăda, oricât de departe ne-am muta de locurile natale. Unul dintre puţinii meşteri tradiţionali din Oradea, Ida Pázmán, îi învaţă pe curioşi să ţeasă, să croşeteze sau să facă mărgele.
14 Februarie 2020, 14:52
Interzis pentru Lăbuş! Stăpânii de câini din Oradea se plâng de oferta săracă a localurilor şi magazinelor care acceptă patrupede
Bihoreanul tipărit
În locuinţele din Oradea nu trăiesc doar cei aproape 200.000 de oameni, ci şi 30.000 de câini. Totuşi, în oraş nu există niciun parc în care cei mai loiali prieteni să poată să zburde liberi, iar de acces în mijloacele de transport în comun, în cafenele ori în magazine nici nu poate fi vorba. Semn că Oradea încă nu este un oraş prietenos cu „blănoşii”...
14 Februarie 2020, 10:37
Bihorul colectează separat!
Oradea noastră
Creşterea populaţiei globului şi a consumului duce, firesc, şi la sporirea cantităţii de deşeuri pe care o producem. Gestionarea deşeurilor a devenit o problematică stringentă, aflată pe masa de lucru a fiecărui guvern. Ce putem face noi? Putem începe prin a fi atenţi la ce şi cât risipim, putem să reparăm şi să reutilizăm obiecte şi, mai ales, să reciclăm.
 
12 Februarie 2020, 11:40
Oradea ieri, Oradea azi: Fostă arteră industrială, zona Barcăului devine parc cu terenuri de sport
Oradea noastră
Cartierul orădean Ioşia a apărut la sfârşitul anilor ’20 şi începutul anilor ’30, ca urmare a parcelărilor pe care Primăria le-a făcut după reforma agrară. În perioada interbelică, aici au fost construite sute de case, majoritatea modeste, locuite de familii româneşti. Între cele câteva străzi mai importante, care leagă marginile cartierului, se află şi actuala stradă Barcăului.
02 Februarie 2020, 12:36
Turism prin muncă
Oradea noastră
În 1 mai 2020, clubul Cassio Montana va inaugura în Şuncuiuş al cincilea traseu de via-ferrata din Bihor, iar judeţul nostru va fi al doilea din ţară, cu cele mai multe trasee de acest fel. Noi, membrii clubului, am muncit ani de zile, zeci de ore, din pasiune şi din dorinţa de a pune judeţul într-un top "de bine". Turismul este unul din puţinele capitole la care Bihorul ar putea excela, nu doar în ţară, ci în toată Europa.
01 Februarie 2020, 14:25
Roboţii lui Gyuri: Unul dintre cei mai bogaţi români din America, orădeanul George Haber, investeşte într-o fabrică de roboţi în oraşul natal
Oradea noastră
Roboţi "made in Oradea" se pregătesc să cucerească lumea. O firmă din Cluj specializată în producţia de roboţi autonomi va investi 5 milioane euro într-o hală de producţie la Oradea, în Parcul Industrial Eurobusiness II. Companie tânără, Braintronix are în spate oameni de afaceri cu experienţă vastă. Între ei, şi George Haber, singurul milionar orădean din Silicon Valley. Gyuri vine în fiecare an în oraşul natal, iar de-acum o va face ca investitor.
01 Februarie 2020, 10:16
Aruncaţi aici! Orădeni, nu uitaţi că aveţi unde depune gratuit marile deşeuri
Oradea noastră
În Oradea funcţionează două centre de colectare separată a deşeurilor, unde toţi locuitorii oraşului pot preda gratuit felurite reziduuri şi materiale de care nu mai au nevoie. Amenajate de Primărie şi operatorul licenţiat de salubritate RER Vest, centrele sunt situate pe străzile Uzinelor, respectiv Thurzo Sandor.
30 Ianuarie 2020, 11:31
Tăieri fără plantări: Primăria Oradea nu-și respectă propriul regulament privind plantarea de noi arbori
Oradea noastră
Fiindcă sunt cea mai eficientă "ustensilă" pentru curăţarea poluării din aer, frunzele lor filtrând murdăria, copacii trebuie protejaţi. Pe hârtie, Primăria Oradea o face. Un regulament al municipalităţii stabileşte că arborii din oraş nu pot fi tăiaţi decât pentru motive întemeiate, iar fiecare exemplar pus la pământ trebuie înlocuit cu cinci puieţi plantaţi. Prevederi pe care, însă, chiar edilii le încalcă!
29 Ianuarie 2020, 14:55
Oradea mea, cu bune și rele
Oradea noastră
Am venit, acum un sfert de secol, în Oradea. Plecat din Beiuşul natal, încercam să mă adaptez vieţii din "marele oraş" faţă de care, la început, nu aveam sentimente. După facultate am rămas aici, iar în timp m-am ataşat de Oradea. I-am descoperit poveştile, locurile şi oamenii, iar oraşul mi-a devenit "acasă". I-am văzut evoluţia, dar îi cunosc şi părţile negative...
19 Ianuarie 2020, 19:50
Salt spre Olimpiadă: Ligia Bara este singura atletă din Bihor care a câştigat un titlu mondial
Jos pălăria
Când era mică şi urmărea la televizor Jocurile Olimpice, Ligia Bara visa că într-o zi va urca şi ea pe un podium şi special pentru ea se va auzi imnul României. "N-am ajuns încă la Olimpiadă, dar tot s-a cântat imnul pentru mine", zice cu mândrie tânăra. Acum, este singura atletă din Bihor care a obţinut un titlu global, fiind campioană mondială la săritura în înălţime.
19 Ianuarie 2020, 14:57
Incendiu puternic în Oradea: Trei case au avut acoperişurile în flăcări, de la hornul uneia dintre ele!
Știri Bihor
Incendiu de proporţii, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Oradea, pe strada Ion Mincu. Acoperişurile a trei case au fost cuprinse de flăcări, focul pornind de la coşul de fum al uneia dintre ele! Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza unor atacuri de panică.
19 Ianuarie 2020, 10:55
Oradea ieri, Oradea azi: Clădirea Băncii de Stat pentru Investiții de pe strada Mihai Eminescu
Oradea noastră
Pe strada Mihai Eminescu, la nr. 3, lângă Palatul Apollo, se află o clădire elegantă, cu două etaje. Aparent neînsemnat, imobilul are o poveste ce gravitează în jurul banilor. Construit în anii 1922-1923 după proiectul arhitectului Spiegel Frigyes, un specialist budapestan care a activat mulţi ani la Oradea, în perioada interbelică a găzduit sediul Băncii Maghiare de Credit (Magyar Általános Hitelbank).
19 Ianuarie 2020, 09:01
Aruncaţi aici! Centrul de colectare a deşeurilor deschis de RER Vest în Rogerius, la mare căutare printre orădeni
Oradea noastră
Deschis în penultima zi a anului trecut, centrul de colectare selectivă a deşeurilor amenajat de RER Vest pe strada Uzinelor, unde orădenii pot preda gratuit 13 tipuri de deşeuri, pe baza cărţii de identitate, a fost folosit deja de 170 clienţi. Cei mai mulţi au lăsat acolo molozul rămas în urma unor mici lucrări de amenajare prin locuinţe, dar şi resturi vegetale strânse de prin curţi. Tot aici, orădenii pot duce brazii care le-au decorat casele cu prilejul sărbătorilor de iarnă.
18 Ianuarie 2020, 17:50
Respirăm murdar: Din cauza traficului tot mai intens, aerul din Oradea a fost de bună calitate timp de doar 3 luni anul trecut
Oradea noastră
Anul trecut, orădenii au tras în piept, în medie, aer de calitate doar o dată la trei zile. Măsurătorile Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor arată că numărul zilelor în care calitatea aerului a fost foarte bună abia trece de 100, în rest atmosfera oraşului fiind contaminată. Cauza principală a degradării calităţii aerului sunt maşinile din trafic. Semn clar că orădenii ar trebui să se gândească de două ori când pornesc prin oraş la volan. 
14 Ianuarie 2020, 12:03
Parchează şi 'rulează'! Primăria Oradea va construi o parcare ce va da utilizatorilor şansa să circule gratis cu tramvaiele şi autobuzele
Oradea noastră
În fiecare zi, mii de oameni care locuiesc la ţară ajung în Oradea la muncă, mulţi dintre ei ticsind străzile oraşului cu maşini. Primăria vrea să-i obişnuiască să folosească mijloacele de transport în comun, aşa că va construi o parcare subterană de tip „park and ride”. Conceptul e simplu: cei care îşi vor lăsa maşinile aici vor călători gratis cu OTL!
31 Decembrie 2019, 15:21
Oradea ieri, Oradea azi: Cum se sărbătorea Revelionul pe vremuri în orașul de pe Criș
Oradea noastră
Anii ’20 au însemnat o perioadă de transformări politice, economice şi administrative în Oradea, dar totuşi, Revelionul rămânea o mare sărbătoare. În primele zile ale anului 1925, cotidianul Nagyvárad relata cum s-a celebrat trecerea dintre ani. După aproape un secol, petrecerile de Anul Nou sunt în continuare populare, dar mult mai numeroase. Cea mai mare sărbătoare din Oradea se ţine în aer liber, la Târgul de Crăciun din centrul oraşului, cu muzică live şi artificii.
31 Decembrie 2019, 07:59
2020, anul parcurilor: Pentru noul an, Primăria Oradea a comandat amenajarea a şase zone mari de recreere
Oradea noastră
Până la finalul anului 2020, Primăria şi-a propus să crească suprafaţa verde a Oradiei cu încă 12 hectare, prin amenajarea a şase zone mari de recreere în cartierele oraşului. Deocamdată, majoritatea acestor proiecte sunt doar pe hârtie, şantierele propriu-zise urmând să fie deschise în anul care stă să înceapă.
30 Decembrie 2019, 08:50
Pictoriţă de „Oscar”: Orădeanca Alina Ciuciu este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Italia, tablourile sale vânzându-se cu mii de euro (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cu trei copii iubitori, un loc de muncă bine plătit într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, orădeanca Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită. Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii: pictura. Acum este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Italia, tablourile sale vânzându-se cu mii de euro.
29 Decembrie 2019, 19:26
Promisiuni îndeplinite: RER Vest a finalizat la termen toate investiţiile la care s-a angajat în faţa Primăriei Oradea
Oradea noastră
În penultima zi a anului, RER Vest va deschide pe strada Uzinelor cel de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor, unde orice orădean va putea lăsa, gratuit, 13 feluri de resturi. Cu această investiţie, operatorul de salubritate închide lista promisiunilor asumate în faţa Primăriei Oradea în urmă cu patru ani, când a fost prelungit contractul încheiat între RER Vest şi municipalitate. Confirmând, astfel, că este un partener de încredere...
27 Decembrie 2019, 12:41
Bloc în sărbătoare: Orădenii de pe Galileo Galilei și-au împodobit blocul de Crăciun (FOTO)
Jos pălăria
Bucuria de a împodobi curţile în prag de Crăciun i-a cuprins şi pe orădenii de la blocuri. Pe strada Galileo Galilei, grădina din faţa unui imobil e plină de decoraţiuni luminoase, la fel și casa scării. Vezi cum arată!
Curăţenie fără vacanţă: RER Vest va asigura curăţenia oraşului inclusiv în zilele de sărbătoare
Oradea noastră
Pentru majoritatea orădenilor urmează două săptămâni lejere, cu zile libere şi relaxare. Muncitorii firmei de salubritate RER Vest nu intră, însă, în vacanţă. Aşa cum face în fiecare an, operatorul nu întrerupe activitatea în zilele de sărbătoare. În zilele de 25 şi 26 decembrie 2019, respectiv 1 şi 2 ianuarie 2020, deşeurile orădenilor vor fi colectate conform programului stabilit.
24 Decembrie 2019, 11:20
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON