URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Educatie

Începe înscrierea copiilor din Oradea la meditații gratuite, la română, matematică și engleză 
Educatie
Direcția de Asistență Socială Oradea demarează înscrierile pentru sesiuni gratuite de meditații, la limba română, matematică și limba engleză, pentru elevii din clasele V-VIII, oferite de profesori voluntari. 
21 Octombrie 2024, 20:01
Studenții orădeni au luat lecții de salvare montană (FOTO)
Educatie
Universitatea din Oradea a organizat un curs aparte pentru studenții ei. Câțiva tineri au urcat la baza didactică Gaudeamus din Stâna de Vale, unde au învățat tehnici de salvare în mediul montan.
21 Octombrie 2024, 16:23
Au explorat viitorul AI: Tineri orădeni au descoperit cum ar putea arăta joburile lor (FOTO)
Educatie
Peste 70 de tineri orădeni, elevi și studenți, au participat la Career Camp 2024, un eveniment de o zi menit să îi ajute să-și descopere viitorul profesional. Tema taberei a fost inteligența artificială, tinerii aflând cum ar putea ea să le influențeze cariera.
21 Octombrie 2024, 13:26
„Sunt un om simplu care dorește să-i ajute pe alții cât poate”: Preasfințitul Virgil Bercea, numit membru de onoare al unui institut al Academiei Române
Educatie
Episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a primit joi titlul de Membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, în cadrul unei ceremonii la care a participat și Alteța Sa Regală Nicolae al României. Plin de modestie și foarte emoționat, Preasfințitul Bercea a spus: „nu sunt demn de acest titlu, sunt un om simplu care dorește să-i ajute pe alții cât poate”.
17 Octombrie 2024, 20:33
„Plantăm viitorul”: Elevi, studenți și profesori au sădit arbori în campusul Universității din Oradea (FOTO)
Educatie
30 de cedri și brazi argintii au fost plantați, miercuri, în campusul Universității din Oradea, care s-a înscris astfel în rândul universităților din alianța europeană EU Green care au derulat activități similare sub sloganul „Plantăm viitorul”. Puieții au fost sădiți de elevi ai unui colegiu din Oradea, respectiv de studenți și profesori ai Universității.
17 Octombrie 2024, 19:55
Școlile „europene” din Bihor au fost premiate, una dintre ele chiar a șaptea oară. Care este secretul (FOTO)
Știri Bihor
Zece unități de învățământ din Bihor au fost premiate, joi, de Inspectoratul Școlar, pentru că au obținut în ultimii doi ani titlul de școală europeană, acordat doar celor care excelează în derularea de proiecte sau programe europene. Printre cele zece laureate s-a remarcat Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, care a obținut acest titlu pentru a șaptea oară.
17 Octombrie 2024, 16:30
Fii eco și câștigi! Autoritățile din Bihor lansează două proiecte de educație ecologică, unul cu premii în bani pentru elevii care imortalizează natura
Știri Bihor
Elevii din Bihor au ocazia să câștige premii în bani admirând natura. Autoritățile au lansat un concurs dedicat elevilor din tot județul, înscriși în eco-cluburile din școlile bihorene, care sunt îndemnați să deseneze sau să fotografieze mediul înconjurător, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate cu bani. Tot pentru a stimula grija copiilor față de natură, sunt pregătite două campanii de împădurire la care ei sunt invitați să participe alături de părinți.
17 Octombrie 2024, 14:20
Lăsați-ne să învățăm! Părinții din Oradea care riscă închisoarea pentru homeschooling au lansat o petiție în favoarea acestei forme de educație (VIDEO)
Știri Bihor
Darius și Estera Cornean, doi părinți din Oradea trimiși în judecată pentru că ar împiedica accesul copiilor lor la educație prin faptul că i-au retras de la școala „tradițională” și i-au înscris la o unitate de învățământ din America, unde învață de la distanță, au lansat o petiție în favoarea homeschoolingului. Într-o săptămână, petiția a fost semnată de peste 6.200 de oameni.
Un profesor din Oradea, coordonatorul lotului României la Campionatul European de Securitate Cibernetică
Educatie
Tinerii români sunt printre cei mai buni din Europa la securitate cibernetică. Lotul național s-a clasat pe locul 8 din 37 de echipe participante la Campionatul European de Securitate Cibernetică, desfășurat recent în Italia. Coordonatorul elevilor români este un profesor din Oradea, specialist în domeniu.
15 Octombrie 2024, 17:26
Protecția Consumatorilor a făcut controale în mai multe grădinițe din Bihor: jucării murdare, piese de mobilier periculoase, veselă ruginită
Știri Bihor
Comisarii de la Protecția Consumatorilor Bihor au făcut mai multe controale în grădinițele din județ și au constatat că acestea au numeroase probleme. Din 18 unități de învățământ, publice și private, care au fost verificate, în 16 comisarii au depistat nereguli precum corpuri de mobilier periculoase pentru copii, jucării murdare, saltele care nu erau îmbrăcate în lenjerii ori veselă ruginită. Trei dintre grădinițe au fost și amendate de CJPC Bihor.
14 Octombrie 2024, 13:47
Ambasadorii Oradiei: Elevii excelenți ai orașului și profesorii care i-au pregătit au fost premiați (FOTO)
Educatie
Oradea își respectă tradiția de a-și începe festivitățile dedicate zilei orașului cu premierea elevilor medaliați în precedentul an școlar la olimpiadele internaționale sau naționale ori care au terminat cu media 10 examenele de Evaluare națională și Bacalaureat. Sâmbătă, în deschiderea manifestărilor dedicate Oradiei, aproape 300 de elevi orădeni și profesorii lor au fost premiați.
Fabrica de inovație a Bihorului a pornit „producția”: Cercetările pe care le fac firmele din Parcul Științific și Tehnologic și ce aparate au la dispoziție (FOTO)
Știri Bihor
Firmele care vor să își dezvolte activitatea prin realizarea de noi produse inginerești au acum la dispoziție o infrastructură modernă de cercetare. Ele pot închiria laboratoarele cu aparatură de ultimă generație din Parcul Științific și Tehnologic Bihor, creat de Consiliul Județean Bihor și Universitatea din Oradea tocmai pentru a stimula inovarea în mediul economic. Două companii s-au mutat deja aici, una propunându-și să dezvolte motoare inteligente, iar cealaltă implanturi sau proteze medicale confecționate 3D.
11 Octombrie 2024, 19:57
Elevii dornici să facă excelență în matematică și informatică, așteptați la lecții gratuite oferite de o școală din Oradea
Știri Bihor
Pentru al doilea an consecutiv, Colegiul Național Onisifor Ghibu va ține lecții suplimentare de pregătire pentru elevii dornici să învețe mai bine matematica sau informatica. Clasele de excelență sunt gratuite pentru orice elev din Bihor, indiferent de școala la care învață.
11 Octombrie 2024, 18:30
Colegiul Onisifor Ghibu a introdus accesul controlat de turnicheți. Cum funcționează noul sistem (FOTO)
Educatie
Cea mai mare școală din Oradea, cu peste 2.200 de elevi înscriși, Colegiul Național Onisifor Ghibu, a început să folosească sistemul de acces controlat prin carduri personalizate și turnicheți metalici. De trei zile, elevii școlii folosesc exclusiv acest sistem, la ieșirea de la ore.
Universitatea din Oradea, mai slab cotată în clasamentul global „Times Higher Education”. Care sunt cele mai bune universități din România
Educatie
Universitatea din Oradea este în al patrulea eșalon al universităților românești cuprinse în clasamentul global al instituțiilor academice făcut de revista britanică „Times Higher Education”, o poziționare mai slabă decât cea din anul anterior. Conform evaluării, cea mai bună universitate din România este ASE București. În fața Oradiei s-au clasat, printre altele, universitățile din Suceava și Brașov.
10 Octombrie 2024, 13:26
Toamna medicală orădeană, la a XXX-a ediție
Educatie
Zilele Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea au ajuns la cea de-a treizecea ediție. Cu acest prilej, „Toamna medicală orădeană” propune specialiștilor din sănătate aproape o sută de comunicări științifice și prezentări.
09 Octombrie 2024, 20:00
Studenți și profesori ai Universității din Oradea pun umărul la înființarea unei facultăți de geografie în Sierra Leone
Educatie
Un grup de studenți și cadre didactice de la o universitate din Sierra Leone au venit la Oradea pentru două luni de zile, timp în care vor învăța noțiuni ce țin de geografie, biologie, ecologie și turism. Scopul acestui schimb de experiență este ca universitarii africani să acumuleze experiența necesară pentru a înființa o facultate de geografie în instituția lor.
Peste 50 de jurnaliști, universitari și istorici ai presei vor participa la o conferință internațională la Oradea
Educatie
Peste 50 de specialiști din domeniul comunicării de masă, universitari, istorici ai presei și gazetari din întreaga țară vor participa și vor susține lucrări la Conferința internațională cu tema „Jurnaliștii și actorii politici: tentații, angajamente și cenzuri deontologice”, care se va desfășura în Oradea în zilele de 11 și 12 octombrie.
08 Octombrie 2024, 14:22
Reguli noi: Studenții orădeni își vor deconta abonamentele OTL la Universitate, după ce le vor plăti integral la chioșcuri
Educatie
Din acest an universitar, studenții care învață în facultățile din Oradea vor trebui să respecte o procedură nouă pentru decontarea abonamentelor de transport local. Mai precis, studenții vor plăti către OTL prețul integral al abonamentelor, iar apoi își vor deconta 90% din sumă la Universitatea din Oradea.
07 Octombrie 2024, 18:36
Două școli din Bihor, decorate de președintele Klaus Iohannis
Știri Bihor
Două unități de învățământ din Bihor au fost decorate de președintele Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru contribuția lor în educație. Este vorba de două școli din mediul rural: Gimnazială nr. 1 Vârciorog și „Iosif Vulcan” Holod.
07 Octombrie 2024, 18:02
Nașul lui Eminescu „s-a întors” în casa părintească: A fost inaugurat Muzeul memorial „Iosif Vulcan” de la Holod
Știri Bihor
Casa Memorială „Iosif Vulcan” din Holod s-a deschis oficial vineri, 4 octombrie, în prezența preasfințitului Virgil Bercea, a unor oficialități, oameni de cultură, descendenți ai familiei Vulcan, preoți ș.a. Muzeul este locul unde cărturarul, fiu de preot și nepot de episcop greco-catolic, s-a născut la data de 31 martie 1841 și unde a trăit timp de 3 ani, înainte de a se muta cu familia. Aceasta este a treia instituție cu caracter muzeal din țară dedicată lui „Iosif Vulcan”.
07 Octombrie 2024, 17:36
Studenții cer ca sesizările și petițiile anonime să fie luate în seamă. Apelul ANOSR pentru parlamentari
Educatie
Un ordin recent al ministrului Educației prevede că sesizările anonime făcute comisiilor de etică nu vor fi luate în seamă, iar ANOSR atrage atenția că problema trebuie rezolvată de la rădăcină, și anume prin modificarea unei legi care prevede că reclamațiile trebuie asumate. Procesul de modificare a început în Parlament, dar deputații nu se grăbesc să voteze legea.
07 Octombrie 2024, 16:49
Donație la Biblioteca Universității din Oradea: Colecțiile unor ziare ale românilor din Canada pot fi răsfoite de curioși
Educatie
Biblioteca Universității din Oradea a anunțat că a primit, ca donație, colecția celei mai longevive publicații a românilor din exil, „Cuvântul românesc”, care a apărut lunar în Canada, între anii 1976 și 2005, dar și alte periodice din aceeași țară. Colecțiile pot fi studiate de cercetătorii interesați de acest subiect.
04 Octombrie 2024, 18:00
Grad de încredere ridicat: Universitatea din Oradea și-a păstrat calificativul de la ARACIS
Educatie
În urma evaluării instituționale pe care Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior (ARACIS) a făcut-o în primăvară la Universitatea din Oradea, instituția academică are în continuare calificativul „grad de încredere ridicat”, cel mai înalt din cele care se oferă universităților.
04 Octombrie 2024, 15:50
Asociația absolvenților Universității din Oradea se profesionalizează: A fost selectată într-un proiect național dedicat dezvoltării ONG-urilor
Educatie
Înființată de câțiva ani, dar fără să se fi remarcat până acum pe piața locală, Asociația Alumni a Universității din Oradea primește un ajutor. Organizația care reunește absolvenții facultăților orădene a fost selectată într-un proiect național finanțat cu fonduri europene nerambursabile și menit să dezvolte ONG-urile care activează în domeniul pieței muncii.
03 Octombrie 2024, 16:00
Ai 18 ani? Poți obține un permis gratuit de călătorie cu trenul în Europa. Află ce trebuie să faci!
Actual
Tinerii români care au 18 ani se pot înscrie în programul DiscoverEU, prin care pot obține unul din cele 1.475 de permise gratuite de călătorie alocate la nivel național pentru călătorii cu trenul în Europa. Perioada de înscriere durează până pe 16 octombrie.
03 Octombrie 2024, 10:05
Câți bani au declarat profesorii din Bihor că au câștigat din meditații. Județul e în top 10 din țară
Educatie
Piața meditațiilor declarate din Bihor s-a ridicat, în anul 2023, la peste 5,4 milioane lei, conform datelor furnizate de ANAF pentru Economica.net. Suma plasează județul pe locul 9 în țară.
02 Octombrie 2024, 20:00
Va fi mai bine cu programări exclusiv online la Înmatriculări Bihor? Firmele din domeniu spun că nu (FOTO)
Știri Bihor
De săptămâna viitoare, la Serviciul de Înmatriculări Bihor cetățenii sau firmele vor ajunge la ghișee doar în baza unei programări online, măsură anunțată miercuri de prefectul Marcel Dragoș și de șeful Serviciului, Cosmin Vasile Butnariu. În plus, firmele care deja au făcut programări fictive la Înmatriculări, aglomerând inutil ghișeele, au adresele de e-mail blocate, astfel încât să nu mai poată continua practica devenită interzisă expres, de acum înainte. Anunțul oficialilor a fost privit cu scepticism de reprezentanții unor birouri de copiat acte, care au venit în conferința de presă de la Prefectură pentru a cere ca serviciul să aibă și ghișee la care cetățenii și firmele să se poată prezenta fără programare.
Școala „safe”: Două colegii din Oradea au instituit sisteme securizate de acces. Siguranță sau închisoare pentru elevi? (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Două școli mari din Oradea au instituit sisteme securizate de acces, care nu le permit elevilor să întârzie sau să chiulească. Din această toamnă, doar angajații pot deschide porțile Colegiului „Iosif Vulcan”, care astfel controlează accesul în incintă, iar la „Onisifor Ghibu” regulile vor fi în curând și mai stricte: turnichetele se vor deschide pentru elevi doar după ce scanează un card personalizat, care le „știe” și orarul.
Universitatea din Oradea începe noul an cu un număr record de studenți și prima în țară la numărul specializărilor de masterat (FOTO)
Știri Bihor
Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a anunțat marți, la ceremonia de deschidere a noului an academic, că instituția își deschide porțile cu un număr record de studenți pentru ultimii 15 ani: peste 4.500 de boboci în anul I și un total de peste 21.200 de studenți înscriși la toate programele de studiu. De asemenea, Universitatea se mai laudă că este prima în țară în privința diversității specializărilor de masterat, 44 la număr. Pe de altă parte, anul universitar 2024-2025 a început și cu șefi primeniți, din 1 octombrie preluându-și noile mandate rectorul, prorectorii, decanii și șefii de departamente realeși în vară.
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5831 RON
  • 1 EUR = 4.9722 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON