URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.

Educatie

Creşte numărul de cazuri Covid-19 depistate printre elevii şi profesorii din Bihor. 52 de şcoli din judeţ, în scenariul galben
Educatie
După prima săptămână de şcoală, şase şcoli şi grădiniţe din Bihor au suspendat activitatea la câte o clasă sau grupă, din cauza depistărilor de bolnavi cu Covid-19 în rândul elevilor sau profesorilor. „Situaţia se schimbă de la o oră la alta”, spune şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, care a anunţat şi că, datorită unui protocol cu DSP Bihor, sunt identificaţi cu rapididate elevii sau profesorii confirmaţi. Îmbolnăvirile cu coronavirus şi aplicarea măsurilor pentru prevenirea lor a făcut ca numărul şcolilor aflate în scenariul galben, adică unde se predă şi faţă în faţă, şi online, să crească de la 11 la 52.
18 Septembrie 2020, 18:29
Universitatea din Oradea: Şase facultăţi ar putea ţine cursurile exclusiv online, celelalte într-un sistem mixt
Educatie
Senatul Universităţii din Oradea va decide, luni, cum se vor desfăşura cursurile şi seminariile în anul universitar care va debuta pe 1 octombrie, însă este foarte posibil ca mulţi dintre studenţi să îi urmărească pe profesori online. Conducerea executivă a Universităţii a propus ca, indiferent de anul de studiu, tinerii care învaţă la facultăţile de Drept, Istorie, Litere, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Socio-Umane şi Teologie Ortodoxă să aibă exclusiv activităţi online.
18 Septembrie 2020, 16:05
O fostă şcoală dintr-un sat din Bihor a devenit... staul de oi
Știri Bihor
O fostă şcoală din satul Corboaia, comuna Boianu Mare, aflată într-un stadiu avansat de degradare, a ajuns adăpost pentru oile unui crescător local de animale, relatează Digi24. Şcoala nu mai funcţionează de ani de zile, iar în satul respectiv mai sunt doar doi copii.
18 Septembrie 2020, 11:01
Inevitabilul s-a produs: Elev din Oradea, confirmat cu Covid-19. Învăţătoarea şi colegii lui stau acasă 14 zile
Educatie
La patru zile de la debutul anului şcolar 2020-2021, o clasă de-a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” a fost nevoită să îşi întrerupă lecţiile, după ce un elev a fost depistat cu Covid-19. Cursurile la clasa respectivă au fost suspendate pentru 14 zile, iar învăţătoarea şi colegii lui au intrat în izolare. În plus, s-au suspendat cursurile şi la o grupă de grădiniţă din Oradea, unde învaţă surioara elevului, despre care încă nu se ştie dacă este sau nu infectată.
17 Septembrie 2020, 15:08
Mai bine de o zecime din elevii bihoreni urmăresc lecţiile de acasă, pe internet, iar 18 profesori predau din izolare
Știri Bihor
Toate unităţile de învăţământ din Bihor raportează zilnic Inspectoratului Şcolar Judeţean prezenţa la ore a elevilor şi cadrelor didactice, iar datele de miercuri arată că aproape 9.000 de elevi, adică peste 10% din totalul elevilor bihoreni, urmăresc lecţiile de acasă, pe internet. În acelaşi timp, 18 cadre didactice din Bihor predau exclusiv online, pentru că sunt în izolare la domiciliu, după ce au fost confirmate cu Covid-19 sau ca fiind contacţi direcţi ai unor bolnavi.
16 Septembrie 2020, 17:18
La Cefa, şcoala începe cu o zi mai târziu, după ce directoarea a fost confirmată cu Covid-19. Soţul ei, deputatul Ioan Sorin Roman, a intrat în izolare
Educatie
La Şcoala Gimnazială din Cefa, anul şcolar 2020-2021 va începe cu o zi întârziere, şcoala trecând în weekend printr-o nouă dezinfecţie, comandată după ce s-a aflat că directoarea Alexandra Roman şi un îngrijitor au fost confirmaţi cu Covid-19. Cum niciun alt cadru didactic nu este infectat, elevii şi profesorii vor merge în clase începând de marţi. Directoarea este soţia deputatului PSD Ioan Sorin Roman, care la rândul lui este acum în izolare.
14 Septembrie 2020, 14:46
Prima zi de şcoală, în Oradea: Cu flori în braţe şi măşti pe feţe, copiii şi-au lăsat părinţii îngrijoraţi la poartă (FOTO)
Educatie
Prima zi de şcoală din primul an şcolar care debutează într-o pandemie a fost o experienţă bizară pentru elevi, profesori şi părinţi. De la picii care încep clasa pregătitoare, până la elevii de liceu, toţi sunt obligaţi să poarte măşti odată ce trec de poarta şcolii, iar în clase au fost anume aşezaţi, pentru a sta la distanţă de minimum un metru. Pe cei mai mici elevi, învăţătoarele i-au aşteptat la poartă, deoarece în acest an, în premieră, părinţii nu mai pot să-i ducă până în clasă.
Ministrul Educaţiei: Judeţul Bihor, printre cele 11 în care nu există nicio unitate de învăţământ în scenariu roşu (VIDEO)
Actual
Bihorul se află printre cele 11 judeţe din ţară în care, înainte cu o zi de începerea şcolii, nu există nicio unitate de învăţământ în scenariu roşu, ce ar presupune susţinerea cursurilor exclusiv online. Informaţia a fost făcută publică duminică seară, de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, în urma unei videoconferinţe cu inspectorii şcolari din toată ţara.
13 Septembrie 2020, 19:44
Cum începe anul şcolar în Bihor? 11 școli în care lecţiile se ţin şi online, prea puţini angajaţi şi o mare necunoscută: numărul elevilor care vor merge la şcoală
Știri Bihor
În 11 unităţi de învăţământ din Bihor, elevii n-au de ales decât să urmărească şi lecţiile de-acasă, pe internet, pentru că sălile lor de clasă nu sunt suficient de mari pentru a-i primi pe toţi, în condiţii de siguranţă. În plus, profesorii încă nu ştiu câţi părinţi îşi vor trimite elevii la şcoală, indicator care poate schimba radical datele problemei şi care ar putea impune nevoia unor noi profesori sau angajaţi în şcoli. Pentru ca tabloul incertitudinii să fie complet, Ministerul Educaţiei n-a trimis manuale noi pentru mulţi dintre elevi.
11 Septembrie 2020, 15:34
Primăria Oradea: Ce lucrări de modernizare s-au făcut sau încă se fac în şcolile şi grădiniţele din oraş (FOTO)
Educatie
Cu patru zile înainte de debutul anului şcolar, Primăria Oradea a prezentat principalele lucrări de modernizare făcute în unităţile de învăţământ din municipiu în acest an. La Şcoala nr. 11, de pildă, s-au reabilitat faţadele şi s-au făcut amenajări interioare, iar la Şcoala Dacia şi la Colegiul Onisifor Ghibu s-au înlocuit instalaţiile electrice şi cele de încălzire.
În Bihor, nu mai avem zone roşii, unde şcolile să rămână închise. Oradea a intrat în scenariul verde, 18 UAT-uri în cel galben (VIDEO)
Știri Bihor
Prefectul Dumitru Ţiplea şi şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, au anunţat, joi, cele mai proaspete veşti privind debutul anului şcolar, precizând că scenariile epidemiologice din judeţ au fost actualizate. Astfel, nicio localitate din Bihor nu se mai află în scenariu roşu, care presupune că toţi elevii stau acasă. În schimb, 18 UAT-uri sunt în scenariul galben, care înseamnă că o parte din elevi merg la şcoală, alţii urmăresc lecţiile online. Oradea a ieşit din scenariul galben, fiind acum o zonă verde, unde toţi elevii pot merge la şcoală.
10 Septembrie 2020, 16:05
Şeful IŞJ Bihor: În Oradea, oricum nu puteau merge toţi copiii la şcoală, infrastructura nu ne permite. Comunele roşii, dotate cu echipamente de la şcolile 'verzi'
Educatie
La o săptămână după ce spuneau că îşi doresc ca toţi cei 90.000 de elevi bihoreni să fie prezenţi fizic în şcoli începând cu 14 septembrie, autorităţile judeţene se văd nevoite să admită că acest lucru este imposibil. După apariţia datelor care arată că Oradea şi alte 31 de UAT-uri din Bihor sunt în scenariul galben, care impune lecţii şi în clasă, şi pe internet, iar cinci comune chiar în scenariul roşu, care interzice lecţiile în şcoli, şeful Inspectoratului Şcolar, Virgil Blage, a declarat că în fiecare unitate de învăţământ se iau în această perioadă decizii privind organizarea lecţiilor. 
07 Septembrie 2020, 15:11
Şcoala hibrid: Oradea şi alte zeci de oraşe şi comune, în scenariul galben. În cinci comune din Bihor, şcolile nici nu se vor deschide luni
Educatie
Anul şcolar va debuta la distanţă în numeroase şcoli din Bihor. Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis, luni la prânz, rata incidenţei îmbolnăvirilor cu Covid-19 în fiecare unitate administrativ-teritorială, iar Bihorul nu stă prea bine. Pentru că au mai mult de trei bolnavi la mia de locuitori, cinci comune sunt incluse în scenariul roşu, care presupune că lecţiile se vor ţine la distanţă. Alte zeci de UAT-uri sunt în scenariul galben, care permite doar pentru o parte din elevi să meargă la şcoală. În scenariul galben este inclus şi municipiul Oradea.
07 Septembrie 2020, 12:53
Şcoală din mers: Noul an școlar debutează sub semnul incertitudinii în Bihor, din cauza pandemiei
Bihoreanul tipărit
Niciodată reluarea cursurilor şcolare n-a avut atât de multe incertitudini ca acum. Pericolul îmbolnăvirilor cu Covid şi bâlbele autorităţilor au lăsat părinţii şi profesorii cu o sumedenie de întrebări fără răspuns. În teorie, din 14 septembrie, toţi elevii bihoreni vor reveni în şcoli, dar în realitate nimeni nu ştie dacă va fi aşa. Inspectoratul Şcolar încă nu ştie câte sunt clasele unde se poate respecta distanţarea, la fel cum directorii încă nu ştiu câţi părinţi îşi vor lăsa copiii la şcoală şi ce soluţii vor aplica pentru cei care rămân acasă. Peste toate aceste dileme, Guvernul a mai aruncat, vinerea trecută, încă una: şcoala ar putea continua online până la 1 octombrie.
07 Septembrie 2020, 11:35
Ludovic Orban: Şcoala va începe pe 14 septembrie şi alegerile se vor ţine pe 27 septembrie
Actual
Premierul Ludovic Orban a precizat, duminică, că debutul anului şcolar 2020-2021 nu va fi amânat, şcolile se vor deschide pe 14 septembrie şi deocamdată nu s-a decis ca lecţiile să se deruleze online. Prim-ministrul a reconfirmat şi că alegerile locale vor avea loc la data stabilită, în ciuda liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a spus că alegerile ar trebui amânate.
06 Septembrie 2020, 15:10
Premierul Ludovic Orban spune că se discută şi un scenariu în care elevii s-ar întoarce în clase abia din 1 octombrie
Actual
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că este luat în considerare un scenariu în care elevii să facă cursurile online până la data de 1 octombrie. "Au fost discuţii pe această temă (ca şcolile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online - n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialişti, în special medici, care spun că atât profesorii, cât şi copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că o mare parte dintre cei infectaţi au spus că vin din concediu", a spus Ludovic Orban.
04 Septembrie 2020, 18:26
Repartizare echitabilă: În premieră, toţi copiii bihoreni înscrişi în clasa pregătitoare sunt împărţiţi în ordine alfabetică, nu după preferinţele părinţilor (FOTO)
Educatie
Părinţii elevilor care vor începe şcoala din toamnă vor afla abia în prima zi de şcoală cine vor fi învăţătorii micuţilor. În premieră, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor aplică o procedură de distribuire a elevilor în clase în ordine alfabetică, iar în aceste zile are loc repartizarea elevilor la fiecare şcoală în parte. În această manieră, niciun părinte nu mai poate pretinde ca micuţul lui să ajungă în clasa unui anume dascăl.
Liceenii din Oradea, aşteptaţi să se înscrie în Academia EduBiz, ca să afle ce meserie li se potriveşte
Educatie
Liceenii orădeni care încă nu ştiu ce carieră să aleagă sunt chemaţi să-şi identifice talentele în Academia de Leadership EduBiz. Tinerii se pot înscrie în acest program gratuit de formare, care durează un an, până pe 23 septembrie.
03 Septembrie 2020, 12:39
Lăudabil: O tânără din Bihor a luat 10 pe linie la Bac-ul de toamnă, o performanţă neatinsă în România ultimilor 18 ani
Educatie
O absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea a reuşit o performanţă pe care niciun tânăr n-a mai atins-o în ţară în ultimii 18 ani: a luat 10 pe linie la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Directoarea Colegiului, Livia Muntean, a precizat însă că nu este defel surprinsă de rezultat, deoarece tânăra, pe numele ei Sonia Goilean, a fost o elevă silitoare, care n-a putut participa la prima sesiune de Bac din acest an din motive medicale.
02 Septembrie 2020, 17:30
Primenirea de toamnă: Mai multe şcoli din Bihor au şefi noi
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, marţi, mai multe modificări în structurile de conducere ale unor unităţi de învăţământ din Bihor. Mai precis, 17 şcoli au directori noi, după ce precedenţii şefi fie s-au pensionat, fie nu li s-a mai prelungit contractul de management. De asemenea, au fost schimbaţi directorii adjuncţi în 11 unităţi de învăţământ.
01 Septembrie 2020, 20:27
Admitere în pandemie: 2.000 de candidaţi la FMF Oradea dau examenele inclusiv în săli de nunţi şi de sport, pentru a putea sta la distanţă (FOTO)
Educatie
A început admiterea la cea mai căutată facultate din cadrul Universităţii din Oradea, cea de Medicină şi Farmacie, iar combinaţia între numărul mare de candidaţi înscrişi şi pandemia de Covid-19 a impus măsuri inedite în organizarea concursului. Pentru a putea ţine candidaţii la distanţă, conducerea facultăţii a închiriat două săli de evenimente din Oradea. În plus, examene se ţin şi în cantina studenţească şi în sălile de sport ale Universităţii.
01 Septembrie 2020, 18:52
Şcolile la control! Prefectul Ţiplea a cerut verificări în toate unităţile de învăţământ din Bihor
Educatie
Cinci echipe formate din angajaţi ai Prefecturii Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Şcolar şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica, în următoarele zece zile, toate cele 748 de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor, pentru a vedea dacă au apă potabilă, dacă respectă normele igienico-sanitare şi dacă au materiale de curăţenie şi dezinsecţie.
01 Septembrie 2020, 16:50
Cum va începe şcoala: Distanţă de minimum un metru între elevi, măştile nu sunt obligatorii la grădiniţă (VIDEO)
Actual
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Sănătăţii, Nelu Tătaru, au făcut noi precizări privind condiţiile care vor trebui respectate în şcoli. Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va comunica în ce scenariu se află fiecare oraş sau comună din România, în funcţie de numărul de bolnavi, iar şcolile vor avea trei zile la dispoziţie pentru a anunţa dacă aduc copiii la şcoală, îi ţin acasă, sau optează pentru o formă hibrid. Ghidurile elaborate pentru debutul şcolii prevăd că elevii vor sta la minimum un metru distanţă unii de alţii în clase, iar purtarea măştii va fi obligatorie, dar nu şi pentru preşcolari.
01 Septembrie 2020, 12:50
Ţiplea, Blage şi Bolojan anunţă: În Bihor, elevii se întorc, din 14 septembrie, în clase. Vor primi gratuit măşti textile (VIDEO)
Știri Bihor
Elevii din Bihor se vor întoarce, din 14 septembrie, în clase, au anunţat, luni, într-o conferinţă comună, prefectul Dumitru Ţiplea, şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, directoarea DSP Bihor, Daniela Rahotă, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Acesta din urmă a anunţat că municipalitatea alocă 330.000 de euro pentru ca şcolile din Oradea să achiziţioneze dezinfectanţi, dar şi măşti textile reutilizabile pentru profesori şi toţi elevii. Măsura ar urma să fie extinsă în tot judeţul, potrivit prefectului Dumitru Ţiplea.
31 August 2020, 15:21
Un orădean, lider al studenţilor la nivel naţional. Horia Oniţa a fost ales preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti
Educatie
Pentru a doua oară în ultimii trei ani, un tânăr orădean este ales reprezentant al studenţilor din întreaga ţară. Horia Oniţa, fost lider al Consiliului Naţional al Elevilor, este de duminică preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cea mai mare organizaţie studenţească din ţară. În 2017, în această funcţie a fost ales un alt tânăr orădean, Marius Deaconu.
31 August 2020, 11:37
Ultima probă la Bacalaureat, în Bihor: Nici un candidat nu a fost eliminat, 9 nu s-au prezentat
Știri Bihor
Nici un candidat nu a fost eliminat în Bihor, joi, la ultima probă a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Nouă absolvenţi, însă, nu s-au prezentat.
27 August 2020, 20:36
Trei tineri orădeni au lansat aplicaţia BlooDoChallenge, pentru a promova donarea de sânge (VIDEO)
Educatie
Două tinere orădence, împreună cu mentorul lor, Alex Oancea, au lansat, miercuri, la Centrul de Transfuzie din Oradea, aplicaţia BlooDoChallenge, care oferă informaţii despre cum se poate dona sânge şi ce campanii de donare există în Oradea, dar oferă donatorilor înscriși și acces la reduceri sau promoții comerciale.
27 August 2020, 18:38
Încă doi absolvenţi din Bihor, prinşi în timp ce încercau să copieze la Bac
Știri Bihor
Încă doi candidaţi la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, care au susţinut, miercuri, proba la alegere a profilului şi specializării, au fost prinşi încercând să copieze. Numărul absolvenților eliminaţi pentru tentativă de fraudă în această sesiune ajunge, astfel, la cinci.
26 August 2020, 20:04
Săptămâna (auto)cunoaşterii la centrul 'The Spot' din Oradea. Tinerilor le-au vorbit mai mulţi invitaţi, între care și viceprimarul Florin Birta (FOTO)
Educatie
Centrul de tineret The Spot, axat pe educaţia integrată şi activităţi extra-şcolare, desfăşoară în această săptămână un proiect interesant, denumit "ReCreaţia", în cadrul căruia participanţii, adolescenţi şi tineri, învaţă să se descopere pe sine şi, totodată, să se implice în comunitatea lor, cu ajutorul unor traineri. De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, ei participă la sesiuni de discuţii cu mai mulţi invitaţi, între aceștia numărându-se și viceprimarul Oradiei, Florin Birta, care s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu tinerii.
26 August 2020, 18:35
Trei candidaţi din Bihor, eliminaţi de la Bac, după ce au încercat să copieze
Știri Bihor
Trei absolvenţi din Bihor au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, marţi, de la cea de-a doua probă, obligatorie a profilului, din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Astfel, ei nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.
25 August 2020, 16:39
 1  3 4 5  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON