URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.

Educatie

Fost director de școală din Oradea, suspectat de DNA că și-a câștigat funcția prin corupție, reinstalat de judecători
Știri Bihor
Cercetat de DNA Oradea pentru că și-ar fi obținut fraudulos funcția de director al Școlii Gimnaziale Avram Iancu și demis de Inspectoratul Școlar tocmai din acest motiv, profesorul Ioan Sorin Cuc revine la conducerea unității de învățământ. Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat vineri, definitiv, în dosarul deschis de Cuc după ce a fost destituit, iar judecătorii au stabilit că profesorul trebuie reinstalat în funcție și să-și primească salariile pierdute în acest timp.
03 Februarie 2023, 13:35
Aproape 7.000 de elevi din Oradea vor primi anul acesta burse şcolare (FOTO)
Știri Bihor
Aproape 7.000 de elevi orădeni vor primi anul acesta burse şcolare de performanţă, merit, studiu sau sociale. Consiliul Local a hotărât acordarea de burse la nivelul minim prevăzut de HG 1838 din 2022, nivel care este finanţat, de fapt, de la bugetul de stat. Majoritatea PNL nu a acceptat nici măcar propunerea de indexare a burselor cu rata inflaţiei formulată de social-democratul Liviu Sabău Popa.
01 Februarie 2023, 21:34
 „Recurs la memorie”: Lucrări din arhiva Facultății de Arte, expuse la Oradea
Timp liber
Uniunea Artiștilor Plastici Oradea și Facultatea de Arte organizează un eveniment inedit: prezintă pentru curioși lucrări ale foștilor studenți orădeni. Expoziția intitulată „Recurs la memorie” se înscrie în seria evenimentelor menite să celebreze cei 60 de ani trecuți de la întemeierea Universității din Oradea.
01 Februarie 2023, 17:20
Inițiativa unui senator de Bihor: Asigurare de sănătate pentru studenții români din străinătate
Educatie
Doi senatori liberali, Nicoleta Pauliuc și Adrian Hatos, cel din urmă reprezentând bihorenii, au inițiat un proiect de lege menit să repare o problemă reclamată de ani de zile: lipsa asigurărilor de sănătate pentru studenții români din străinătate. În prezent, doar studenții români care învață în țară beneficiază de gratuitate la îngrijiri medicale.
31 Ianuarie 2023, 21:30
La centenar: 100 de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean (FOTO)
Educatie
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” sărbătorește, în acest an, centenarul învățământului superior teologic ortodox orădean. Seria evenimentelor omagiale a debutat cu un colocviu, în cadrul căruia episcopul Sofronie a fost primul care a primit o medalie aniversară.
31 Ianuarie 2023, 16:01
Studenţi cu 'suspendare': După pandemie, unul din trei studenţi ai Universităţii din Oradea nu şi-a mai finalizat studiile
Bihoreanul tipărit
An de an, se discută despre numărul studenţilor care devin boboci ai facultăţilor, dar universităţile nu vorbesc niciodată despre cei care şi finalizează studiile. Unul din doi studenți bihoreni abandonează facultatea, indiferent de universitatea la care este înscris. După doi ani de pandemie, în care au ținut cursurile, laboratoarele și seminariile online, 40% dintre studenții Universității din Oradea nu s-au mai prezentat la examenele de finalizare a studiilor. 
29 Ianuarie 2023, 09:15
Proiectul legii învățământului universitar: Se înființează facultățile de 2 ani, apare masteratul MBA, iar doctoratele se publică cu 3 luni înainte de susținere
Educatie
Începând din anul universitar viitor, universitățile ar putea să organizeze studii de scurtă durată, pe o perioadă de 2 ani, în cadrul cărora efectuarea unor stagii de practică va fi obligatorie, o noutate cuprinsă în proiectul Legii învățământului superior elaborat de Ministerul Educației. De asemenea, universitățile vor putea organiza, împreună cu firmele, masterate de tip MBA, populare în străinătate. Proiectul noii legi prevede noutăți și pentru doctorate, care vor trebui făcute publice cu 90 de zile înainte de susținere.
24 Ianuarie 2023, 14:11
Reforma secretă din educație: Cum se va face admiterea la liceu și care sunt examenele noi de la Bacalaureat
Educatie
Secretizat de Ministerul Educației, proiectul viitoarei legi a învățământului preuniversitar, care în curând ar urma să intre în dezbatere în Parlament, aduce numeroase modificări, inexplicabil ținute departe de ochii publicului. BIHOREANUL a consultat proiectul și vă prezintă cum ar putea arăta în viitor admiterea la liceu, examenele noi care vor fi introduse la Bacalaureat și sumedenia de instituții noi pe care Ministerul Educației vrea să le înființeze.
24 Ianuarie 2023, 09:15
Mica Unire, sărbătorită de elevii Colegiului Onisifor Ghibu cu jocuri de rol și parada personajelor istorice (FOTO/VIDEO
Educatie
Elevii Colegiului Național Onisifor Ghibu au sărbătorit Unirea Principatelor în avans, cu un spectacol tricolor. Ei au organizat momente artistice, o paradă a personajelor, au cântat și au spus poezii și au făcut jocuri de rol, toate, firește, cu temă istorică.
23 Ianuarie 2023, 13:00
Primul laborator digital inteligent (SmartLab) din vestul ţării instalat în Oradea, la Colegiul Economic 'Partenie Cosma' (FOTO)
Advertorial
Compania orădeană CG&GC HiTech Solutions, în parteneriat cu INACO, a instalat primul SmartLab din partea de vest a ţării în cadrul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea.
23 Ianuarie 2023, 09:15
Cum putem avea școli moderne, ca în Occident? Primarii din Bihor au aflat „secretul”
Știri Bihor
Peste un miliard de euro au la dispoziție primăriile din România pentru a dota cu mobilier și echipamente unitățile de învățământ, printr-un apel de proiecte lansat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Primarii din Bihor au fost informați, miercuri, într-o videoconferință, despre șansa de a atrage finanțări de câte 4.000 de euro pentru o sală de clasă, respectiv 30.000 de euro pentru dotarea unui laborator.
19 Ianuarie 2023, 09:33
Un judecător mișto: Celebrul Cristi Danileț ține lecții de educație juridică „pe limba copiilor” în școlile bihorene (FOTO)
Știri Bihor
Unul dintre cei mai populari magistraţi din ţară "cucereşte" elevii din şcolile bihorene. BIHOREANUL a asistat la "lecţii" de educaţie juridică ţinute de judecătorul Cristi Danileţ într-o şcoală din Oradea, unde le-a vorbit copiilor, pe limba lor, despre reguli şi legi, învăţându-i să fie responsabili şi să se protejeze de tot mai multele situaţii în care minorii devin victime ale unor infracţiuni grave, de la pornografie infantilă şi trafic de droguri la agresiuni fizice.
Ajuns la pensie, fostul inspector școlar general Virgil Blage este obligat de Ministerul Educației să predea o singură disciplină
Educatie
La sesizarea fostului subprefect USR Daniel Palaghianu, Ministerul Educației a transmis Inspectoratului Școlar Județean Bihor că trebuie să impună respectarea metodologiei în ceea ce privește păstrarea la catedră a fostului inspector școlar general Virgil Blage, ajuns la pensie. Blage predă economie, deși s-a titularizat în învățământ ca profesor de istorie, iar acum Ministerul Educației îl obligă să preda doar disciplina de titular.
18 Ianuarie 2023, 18:40
„Divorț” până la capăt: Primăria Oradea vrea să mute toate clasele maghiare ale Școlii Bălcescu la Liceul Reformat
Educatie
Despărțite fizic anul trecut, când s-au mutat într-o clădire anume amenajată de Episcopia Reformată, prilej cu care Ministerul Educației a acuzat o segregare etnică, clasele maghiare ale Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Oradea ar urma să se despartă și administrativ de această unitate de învățământ. Primăria vrea să modifice rețeaua școlară a municipiului și să mute secția maghiară de la Bălcescu la Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna. Mutarea are nevoie de acordul Ministerului Educației.
18 Ianuarie 2023, 16:17
„Iluzia libertății”: O ieșire patriotică a studenților din Oradea, subiectul unei cărți scrise de doi istorici locali, unul dintre ei martor al evenimentului (FOTO)
Știri Bihor
Istoricii Mihai Drecin și Gabriel Moisa, ambii profesori ai Universității din Oradea, au lansat, marți, o carte ce prezintă o pagină din istoria instituției, mai precis evenimentele din seara și noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1972, când un grup de studenți orădeni au organizat o horă clandestină în centrul orașului, celebrând Unirea Principatelor Române, în ciuda faptului că autoritățile comuniste nu le-au permis acest lucru. Informațiile au fost culese din arhivele fostei Securități, dar și din amintirile lui Drecin, martor al acelor întâmplări.
17 Ianuarie 2023, 17:58
O nouă provocare: Andrei, elevul din Oradea care a strâns peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile de la sate, face o nouă colectă (VIDEO)
Educatie
Andrei Popovici, elev în clasa a VI-a la Școala Dacia din Oradea, care, în urmă cu un an, a reușit să adune peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile din mediul rural din Bihor, a dat startul unei noi campanii. De data aceasta, adolescentul invită școlile și bibliotecile de la sate să se înscrie în acțiunea intitulată „Provocarea lui Andrei”, pentru ca apoi volumele strânse să ajungă acolo unde este cu adevărat nevoie de ele.
16 Ianuarie 2023, 15:28
'Viaţa prin ochi de poet': Concurs de poezii pentru toți elevii din Bihor
Timp liber
Elevii din Bihor, indiferent de vârstă, sunt îndemnaţi să dea frâu liber imaginaţiei şi să se înscrie la un concurs de poezii intitulat "Viaţa prin ochi de poet".
14 Ianuarie 2023, 18:40
Legile Educației, varianta Deca: Rectorii vor avea câte mandate vor, universitățile vor ancheta plagiatele
Educatie
Coaliția de guvernare a decis calendarul noilor legi din educație, elaborate de ministrul Ligia Deca și care vor trebui votate până pe 15 martie în Parlament. Proiectul pentru învățământul superior prevede că rectorii vor putea avea mandate nelimitate, atât timp cât își suspendă un mandat, că universitățile vor emite titlurile de doctor și tot ele vor ancheta plagiatele, în timp ce CNATDCU nu va mai fi desființat, dar rămâne o comisie controlată de Ministerul Educației.
11 Ianuarie 2023, 13:10
Un orădean, membru într-o echipă care a făcut o descoperire importantă privind viețuirea unei specii de crocodili în România
Știri Bihor
O echipă de paleontologi din Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu au demonstrat, pentru prima oară, că pe teritoriul României au trăit crocodili din grupul gavialilor, iubitori de temperaturi calde. Descoperirea arată că gavialii erau aici acum 34-48 milioane de ani, când ape calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicații munți care astăzi revin Făgărașului.
10 Ianuarie 2023, 11:29
Gala Cercetării Românești: Cei mai valoroși oameni de știință din țară vor fi premiați. Cum se pot depune candidaturile
Actual
În premieră, România își va premia cercetătorii din țară și din diaspora. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat că pe 31 ianuarie va avea loc prima ediție a Galei Cercetării Românești, iar candidaturile oamenilor de știință pot fi depuse până pe 18 ianuarie.
08 Ianuarie 2023, 12:46
În sfârșit! Școlile trebuie să-și deschidă curțile și să asigure acces gratuit pentru copii și tineri
Actual
În cel mult 4 luni, toate unitățile de învățământ vor trebui să asigure oricărui copil și tânăr acces gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare, conform unei legi care a intrat acum în vigoare. Fiecare școală trebuie să-și înființeze un regulament de folosire a curților și un orar de acces.
05 Ianuarie 2023, 14:10
Studenți și profesori ai Facultății de Drept din Oradea au sărbătorit istoria instituției cu dezbateri științifice (FOTO)
Educatie
Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea încheie un an aniversar, în care a celebrat cele trei decenii de la reluarea învățământului juridic în oraș prin organizarea mai multor conferințe în care studenții și profesorii au dezbătut probleme specifice. Numai în luna decembrie, specialiștii și studenții la Drept au participat la două asemenea evenimente.
Premieră: Peste 6.000 de cărți noi au fost cumpărate pentru bibliotecile publice din Bihor
Știri Bihor
În premieră pentru ultimele decenii, bibliotecile publice din satele și orașele Bihorului sunt dotate cu cărți noi. Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai a anunțat că a cumpărat, cu bani de la Consiliul Județean, 6.100 de cărți pentru cele 33 de biblioteci active în județ.
28 Decembrie 2022, 14:01
Introspecție despre bunătate: Liceenii de la două școli din Oradea, răsplătiți pentru că au reflectat asupra bunătății (FOTO)
Educatie
Într-o perioadă în care oamenilor li se spune că trebuie să fie mai buni, 60 de elevi de la Colegiul Național Emanuil Gojdu și de la Liceul Teologic Baptist Emanuel au reflectat asupra conceptului de bunătate. Ei au scris eseuri pe această temă, la provocarea unei companii locale, care apoi, cu ajutorul unui ONG, i-a și răsplătit cu cărți și abonamente digitale gratuite la un site de dezvoltare personală.
24 Decembrie 2022, 19:40
Bal de Crăciun, la o școală specială din Oradea, cu recital de colinde și ateliere de decorațiuni (FOTO)
Educatie
Înainte de a începe vacanța de iarnă și de a-l aștepta cuminți, acasă, pe Moș Crăciun, elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea au avut parte de un eveniment aparte. Școala a organizat, pentru prima oară, un Bal de Crăciun, cu decor de iarnă și momente artistice. De la petrecere nu putea lipsi cel mai îndrăgit personaj al iernii: însuși Moș Crăciun a descins la bal, bineînțeles, încărcat cu cadouri.
23 Decembrie 2022, 15:11
Avalanșă de proiecte la Universitatea din Oradea: Ce s-a făcut anul acesta și care sunt planurile pentru 2023 (FOTO)
Educatie
Universitatea din Oradea a anunțat finalizarea a șapte proiecte finanțate de Ministerul Educației, prin care s-au reabilitat laboratoare, s-au organizat diverse cursuri pentru studenți și s-au făcut cercetări pe diferite teme. Pentru anul viitor, Universitatea are pregătite alte două proiecte mari: unul de digitalizare și altul pentru implementarea unor măsuri sustenabile în campus.
22 Decembrie 2022, 19:31
Universitatea din Oradea „contraatacă” scumpirile de energie cu panouri solare
Educatie
Pentru că facturile de energie electrică au ajuns la niveluri record, Universitatea din Oradea caută să își producă necesarul de energie din surse regenerabile. Deja, în clădirile din campus se produc 60 kilowați de energie solară, iar până în februarie vor mai fi montate panouri cu o capacitate de 250 kw.
22 Decembrie 2022, 17:14
Serbare de Crăciun cu tematică germană, la Oradea (FOTO)
Educatie
Elevii Liceului Teoretic German Friedrich Schiller au sărbătorit Crăciunul în avans, la Forumul Democrat German. Seara de „Weihnachtsfest”, adică serbare de Crăciun, a avut un program variat, cu colinde, o piesă de teatru și dans.
20 Decembrie 2022, 14:00
Schimb de experiență: Elevi de gimnaziu din Ineu au „testat” atelierele unui liceu tehnic din Oradea (FOTO)
Educatie
Pentru a putea alege un bun parcurs școlar când termină gimnaziul, elevii din clasele a VII-a și a VIII-a de la școala comunală din Ineu au fost, vineri, în vizită la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Oradea. Aici, au vizitat diverse ateliere, înțelegând astfel ce specializări ar putea alege, pentru formarea lor profesională.
17 Decembrie 2022, 20:00
Consorțiu pentru învățământul dual cu 5 unități școlare din Bihor. O consilieră UDMR acuză necooptarea tuturor școlilor tehnologice
Știri Bihor
Consiliul Județean Bihor, Primăria și Universitatea Oradea, Inspectoratul Județean și cinci licee cu profil tehnologic înființează un consorțiu pentru dezvoltarea învățământului dual, așa încât și profesorii să fie mai bine pregătiți pentru a preda, și elevii pentru a se integra în piața muncii, din consorțiu urmând să facă parte și firme interesate să-i angajeze. Un consilier județean UDMR acuză, însă, că în schemă nu au fost cuprinse toate școlile profesionale din Bihor, dând exemplul a două unități lăsate arbitrar pe dinafară, din Borș și Cadea.
17 Decembrie 2022, 15:15
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON