URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum se ştie deja, Parchetul Oradea a decis că fata care a incendiat drapelul maghiar din Pasajul Vulturul Negru nu se face vinovată de nimic. Prin urmare, cazul s-a clasat. Am citit argumentația și doamna procuror a analizat speța în litera legii. Dar nu cred că și în spiritul ei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută am scris despre revolta unui orădean somat pe 1 aprilie să-şi stingă o datorie de 312 lei la CASS despre care nici nu ştia, din 2014, scadentă în iunie, cu precizarea că până la 31 martie putea beneficia de o bonificaţie de 10%. De atunci, am primit mesaje din partea altor păţiţi, cărora ANAF le-a notificat restanţe în pragul prescrierii.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am o mică plăcere perversă, nemărturisită până acum: îmi place să urmăresc mitingurile electorale. Acele întâlniri dintre "ne prefacem că ne pasă" şi "ne prefacem că vă credem că vă pasă" sunt o combinaţie irezistibilă ce te face să întorci capul, în timp ce, paradoxal, te atrage să priveşti mai departe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Elevii de la Liceul Nicolae Bolcaş Beiuş, experienţă IT la malul Oceanului Atlantic (FOTO)
Educatie
În cadrul unui proiect Erasmus+, 14 elevi de la Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" Beiuş au participat la un stagiu de pregătire în Portugalia. Adolescenţii au vizitat o companie de IT, aflând cum se asamblează un calculator personal, cum se instalează un sistem de operare, dar şi cum se repară dispozitive POS.
22 Aprilie 2019, 14:49
Cei mai buni elevi din ţară la biologie, reuniţi la Oradea (FOTO)
Educatie
400 de elevi, câştigătorii etapelor judeţene ale olimpiadie de biologie, au ajuns la Oradea, unde luni va debuta faza naţională a competiţiei. Printre participanţi, se numără şi şase elevi din Bihor. În schimb, lipseşte aproape în întregime lotul din Bacău, după ce microbuzul care îi transporta pe elevi a fost implicat într-un accident rutier. Unul singur dintre elevii răniţi s-ar putea să ajungă la olimpiadă.
21 Aprilie 2019, 19:29
Majorete, înot, polo, rafting şi alte sporturi la Liceul Teoretic 'Lucian Blaga' din Oradea, în cadrul Proiectului Erasmus+ 'Inclusion by Sports' (FOTO)
Educatie
În perioada 8-14 aprilie 2019, a avut loc, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea, a doua activitate transnaţională de învăţare-predare-formare din cadrul proiectului de schimb interşcolar finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ KA229 "Inclusion by Sports".
17 Aprilie 2019, 19:21
În urma reuniunii de la Oradea, studenţii au decis să ceară demisia ministrului tineretului şi sportului
Educatie
În urma Adunării Generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, care a avut loc la Oradea, studenţii din toată ţara au decis să ceară demisia ministrului tineretului și sportului, Bogdan Matei, despre care spun că este nepăsător faţă de tineri. Printre altele, studenţii îl acuză pe oficial că a scăzut cu aproape 3.000 numărul de locuri din programul naţional „Tabere Studenţeşti”.
15 Aprilie 2019, 19:41
Ofensivă la Cartă: Universitarii orădeni nu vor reguli anti-nepotism şi nici mandate limitate pentru şefi
Educatie
Universitarii orădeni nu sunt de acord cu Carta propusă de conducerea Senatului academic, care prevede printre altele ca nicio persoană să nu mai poată deveni decan, prodecan sau director de departamente dacă are rude în facultatea respectivă, ori ca şefii Universităţii să poată avea cel mult două mandate. 13 din cele 15 facultăţi orădene au transmis Senatului observaţii prin care îşi arată aceste nemulţumiri.
13 Aprilie 2019, 10:22
Mintea de pe urmă: La un deceniu după ce a desfiinţat şcolile profesionale, Ecaterina Andronescu vrea acum să dezvolte acest învăţământ
Educatie
În anul 2009, Ecaterina Andronescu era ministrul Educaţiei şi desfiinţa peste noapte şcolile profesionale din toată ţara. Acum, PSD-ista este din nou şefa învăţământului superior, dar, după cum a declarat într-o conferinţă la Oradea, are o altă abordare: vrea dublarea numărului de locuri din şcolile profesionale, ba chiar şi noi forme de învăţământ tehnic. În plus, ministrul vrea ca noua lege a educaţiei să fie scrisă după o dezbatere reală cu profesorii, părinţii, elevii şi studenţii.
Ecaterina Andronescu, faţă în faţă cu tinerii la Oradea: O elevă i-a reproşat că vrea tichii de mărgăritar, în timp ce şcolile au toalete în curte (FOTO)
Educatie
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit vineri la Oradea cu reprezentanţii studenţilor din toată ţara, prilej cu care a şi răspuns întrebărilor acestora, care au dovedit că nu sunt doar bine documentaţi, ci şi serioşi. Un schimb de replici interesant s-a petrecut însă între ministru şi vicepreşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia Pup, care, deşi a fost cea mai tânără persoană din sală, n-a fost timorată, ci din contră, i-a reproşat lui Andronescu că are planuri de digitalizare şi programe Erasmus, în timp ce mii de elevi încă merg la toalete în curţile şcolilor.
Micii Sanitari: Studenţii de la Medicină îi învaţă pe elevii bihoreni cum să rămână sănătoşi (FOTO)
Educatie
Voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Medicinişti Oradea îi învaţă pe copiii bihoreni cum să rămână sănătoşi, având o alimentaţie corectă şi cunoscându-şi corpul. Elevii care vor învăţa cel mai bine lecţiile predate de studenţi vor avea ocazia să meargă la concursul naţional „Micii Sanitari”.
11 Aprilie 2019, 18:03
Ateliere de joacă şi învăţare, la Jucării Vorbăreţe
Educatie
Mămicile care vor ca micuţii lor să descopere jocuri amuzante şi, în acelaşi timp, să-şi dezvolte atenţia, memoria şi limbajul îi pot înscrie la atelierele pe care editura Jucării Vorbăreţe le organizează periodic în Oradea.
11 Aprilie 2019, 16:01
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vine la Oradea să se întâlnească cu studenţii din toată ţara
Educatie
Peste 200 de studenţi din toată ţara vor fi prezenţi, în acest sfârşit de săptămână, la Oradea, la adunarea generală a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. La deschiderea festivă a adunării, programată pentru vineri, a confirmat prezenţa şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
11 Aprilie 2019, 12:49
Un genetician de talie mondială a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (FOTO)
Educatie
Comunitatea universitară orădeană s-a îmbogăţit cu o prestigioasă personalitate internaţională a lumii medicale. Profesorul Eberhard Passarge, de la Universitatea din Essen, Germania, un cunoscut genetician pe plan mondial şi, totodată, unul dintre fondatorii geneticii româneşti, a fost laureat luni cu cea mai înaltă distincţie academică.
08 Aprilie 2019, 18:03
'Descoperă. Învaţă. Acţionează': Elevii din satele Bihorului află cum învăţământul profesional le asigură o carieră (FOTO)
Educatie
Pentru că pregătirea elevilor nu este doar o sarcină a şcolii, ci şi a comunităţii, RoMarketing, Asociaţia EduBiz şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, fondată de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi de patru companii, derulează un proiect prin care elevii din mediul rural să-şi descopere talentele şi potenţialul, să înveţe despre oportunităţile de pe piaţa muncii din Oradea şi să facă alegerea potrivită când îşi decid parcursul educaţional şi profesional.
04 Aprilie 2019, 12:56
Lecţii de fotografie pentru elevii de la Colegiul Iosif Vulcan, în... Croaţia (FOTO)
Educatie
Un grup de elevi ai Colegiului Naţional Iosif Vulcan au avut parte de o experienţă inedită. În cadrul unui proiect Erasmus+, ei au mers în Croaţia, unde au primit lecţii de artă fotografică. Elevii au învăţat să facă poze şi să le developeze, descoperind totodată tradiţii şi obiceiuri locale.
04 Aprilie 2019, 11:51
Se caută elevi pentru şcolile profesionale: Caravană prin Bihor pentru promovarea ofertei viitorului an şcolar
Educatie
Comuna Cadea, oraşul Aleşd şi municipiul Beiuş sunt destinaţiile în care va opri, între 10 şi 12 aprilie, o caravană pentru promovarea ofertei şcolilor profesionale în următorul an de învăţământ, 2019-2020. Iniţiativa aparţine unei asociaţii care şi-a alăturat mai multe firme în căutare de meseriaşi şi ai căror reprezentanţi vor participa la discuţiile cu viitorii elevi de clasa a IX-a.
03 Aprilie 2019, 17:10
Prilej de „curăţenie” la Universitatea din Oradea: Noua variantă a Cartei propune ca decanii să nu aibă rude în facultate şi şefii să nu stea în funcţii mai mult de 8 ani
Educatie
Universitatea din Oradea s-ar putea primeni cum n-a făcut-o niciodată! Senatorii instituţiei sunt chemaţi să voteze, pe 15 aprilie, o nouă Cartă, adică documentul care stabileşte regulile de bază ale instituţiei. Dacă Senatul îşi va da votul, în Universitate se va produce o reală "împrospătare" a şefilor, deoarece în forma propusă, Carta prevede că niciun şef al instituţiei nu va putea sta în funcţie mai mult de două mandate, iar decanii şi directorii de departamente nu vor putea avea rude în subordine. Totodată, dacă Universitatea are rezultate financiare slabe doi ani la rând, rectorul va putea fi revocat.
03 Aprilie 2019, 09:57
Starea Universităţii din Oradea: Peste 70% din banii instituţiei merg pe salarii
Educatie
Rectorul Constantin Bungău a prezentat în şedinţa Senatului universitar de luni raportul privind starea Universităţii din Oradea, aşa cum legea îl obligă să facă an de an. Documentul face o radiografie a situaţiei financiare a instituţiei, prezintă rezultatele cercetării, dar şi situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor orădeni. Printre altele, raportul dezvăluie că Universitatea a încheiat anul 2018 cu un deficit de 10 milioane lei, în timp ce cheltuielile de personal au însumat 113 milioane lei.
Universitatea din Oradea a aprobat un plafon minim de taxe. În replică, studenţii au pus pe hârtie minusurile facultăţilor
Educatie
Din următorul an universitar, taxele de şcolarizare plătite de studenţii Universităţii din Oradea au un plafon minim. Senatul academic a votat, la propunerea conducerii executive, ca nicio specializare de licenţă să nu coste mai puţin de 2.900 lei, iar una de masterat măcar 3.000 lei. Studenţii din Senat au replicat la această decizie cu o listă lungă de nemulţumiri pe care tinerii le au, dorind să arate că, deşi taxele cresc an de an, condiţiile nu se îmbunătăţesc.
Lecţii inedite pentru elevii din 10 şcoli din Bihor: Ei învaţă cum se combină poezia cu robotica şi analizează meniul zilei chimic, biologic şi matematic
Știri Bihor
Timp de şase luni, elevii din 10 şcoli din Bihor vor face lecţii "ca afară". Mai precis, la iniţiativa Colegiului Tehnic Traian Vuia şi cu sprijinul Asociaţiei Parteneriat pentru Educaţie şi al Primăriei Municipiului Oradea, profesorii le vor preda elevilor de gimnaziu lecţii transdisciplinare, în care vor combina noţiuni din mai multe materii. De pildă, la "Robotul şi poezia", elevii vor învăţa atât mecatronică, cât şi limba şi literatura română, la "Meniul zilei" vor analiza oferte ale restaurantelor din perspectivă chimică, biologică şi matematică, iar la "Carbon" vor învăţa matematică, geografie şi chimie.
02 Aprilie 2019, 13:09
Rezultatele simulării la Bacalaureat: Jumătate din elevii din Bihor au promovat examenele
Educatie
Liceenii bihoreni s-au dovedit mai pregătiţi decât colegii lor mai mici, de gimnaziu, pentru examenele naţionale. Rezultatele probelor simulate de Bacalaureat au scos la iveală procente de promovare de cel puţin 50% la toate probele, în cazul elevilor de clasa a XII-a. În total, elevii bihoreni au adunat 93 de note de 10.
29 Martie 2019, 19:04
Experienţa unor elevi şi profesori orădeni în Finlanda: 'Ţara cu cei mai deştepţi copii din lume are trei reguli fundamentale' (FOTO)
Educatie
Şase elevi şi două profesoare de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea au aflat "de la sursă" cum funcţionează cel mai performant sistem de educaţie din lume, aşa cum este considerat cel din Finlanda. După o săptămână petrecută alături de elevi şi profesori finlandezi, orădenii au constatat că acolo trei reguli sunt sfinte: comunicarea, colaborarea şi responsabilitatea.
'Walking in the shoes of others': Elevii economişti din Oradea învaţă să lupte cu discriminarea şi bullying-ul (FOTO)
Educatie
În următorii doi ani, elevii Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea vor învăţa cum să combată discriminarea, segregarea, rasismul, bullying-ul şi violenţa, printr-un proiect Erasmus+. Adolescenţii vor participa inclusiv la schimburi de experienţă, în cinci ţări europene.
28 Martie 2019, 12:35
Proiectul construirii unei şcoli noi în zona Adona a încins spiritele în Consiliul Local Oradea
Știri Oradea
Proiectul privind construirea unui şcoli noi în zona parcului Adona pentru copiii din cartierele Nufărul şi Grigorescu a închis spiritele în Consiliul Local Oradea. Consilierii UDMR şi PSD s-au opus din nou rezervării terenului pentru viitoarea şcoală, de teamă că aceasta va fi arondată Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" şi nu Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir. Iritat, primarul Ilie Bolojan a dat de înţeles că una din clădirile şcolii Cantemir ar putea fi demolată.
27 Martie 2019, 19:27
Şi totuşi, majorează: Universitatea din Oradea propune un plafon minim pentru taxele de şcolarizare
Educatie
După ce Senatul Universităţii din Oradea a respins propunerea conducerii executive de a majora taxele de şcolarizare, Consiliul de Administraţie al instituţiei insistă. Prorectorul responsabil cu managementul financiar, Gabriel Bendea, a anunţat că va propune senatorilor un plafon minim pentru taxele de şcolarizare, atât la licenţă, cât şi la masterat. La anumite specializări, acest plafon este mai mare decât nivelul actual al taxelor.
25 Martie 2019, 18:30
Universitatea din Oradea nu a luat nicio măsură după ancheta din Danemarca despre medicul care nu ştia nimic. Rectorul Bungău: „Poate nu-i sănătos la cap”
Educatie
Reportajul-anchetă al televiziunii naţionale din Danemarca, despre un absolvent al FMF Oradea care a eşuat lamentabil în clinicile din ţara nordică, nu i-a impresionat pe şefii Universităţii. Rectorul Constantin Bungău a confirmat, într-o conferinţă de presă, că n-a luat nicio măsură, nici măcar pentru a verifica de ce somalezul cu pricina a luat nota 5 la examenul scris de licenţă şi nota 10 în oral. În schimb, Bungău a ţinut să puncteze că Universitatea este o instituţie de prestigiu, care s-a lepădat de practicile din trecut, dovadă fiind gradul de încredere ridicat acordat săptămâna trecută de ARACIS.
25 Martie 2019, 13:22
Rezultate foarte slabe la simularea Evaluării Naţionale: Peste 60% dintre elevii bihoreni au luat note sub 5 la limba română
Educatie
Elevii bihoreni au luat note mici la simularea examenelor de Evaluare Naţională, iar judeţul se situează sub media naţională. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, din rândul şcolarilor de clasa a VIII-a, 62% au luat note sub 5 la examenul de limbă română, iar 34% sunt în aceeaşi situaţie la matematică. Semn că elevii mai au de învăţat!
23 Martie 2019, 14:41
Universitatea din Oradea a primit de la ARACIS gradul de încredere ridicat
Educatie
În continuare, Universitatea din Oradea are cel mai bun calificativ oferit de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. În urma evaluării instituţionale din toamna anului trecut, instituţia a primit gradul de încredere ridicat, a anunţat vineri rectorul Constantin Bungău.
22 Martie 2019, 14:38
Reacţie halucinantă a Universităţii din Oradea: Pentru că s-au plâns de calitatea absolvenţilor FMF, jurnaliştii danezi sunt acuzaţi de... atentat la securitatea naţională
Știri Bihor
După ce televiziunea naţională din Danemarca a arătat, într-un amplu reportaj-anchetă, cum un absolvent al Facultăţii de Medicină din Oradea a rămas fără autorizaţia de doctor în doar patru zile, dovedind că nu ştie defel medicină, Universitatea locală are o reacţie uluitoare. În loc să asigure că este în căutarea de soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se repete, conducerea Universităţii dă vina pe sistemul danez, unde un absolvent de medicină poate deveni doctor, fără alte studii. Mai mult, şefii Universităţii bănuiesc că jurnaliştii danezi au atentat la securitatea naţională!
Fabrica de mediocri: Televiziunea naţională din Danemarca acuză Facultatea de Medicină din Oradea că produce absolvenţi care pun bolnavii în pericol (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea este acuzată că trimite în lume, în continuare, doctori impostori, care au diplome de studii, dar în realitate nu ştiu mai nimic. Într-un amplu reportaj-anchetă, televiziunea naţională din Danemarca îşi prezintă dubiile despre calitatea medicilor români, dezvăluind cazul revoltător al unui somalez care a absolvit FMF Oradea, deşi nu avea nici măcar Bacalaureatul, şi a ajuns medic în ţara nordică, unde a rămas fără drept de practică după numai 4 zile de muncă, eşuând în tratarea a 69 pacienţi şi răspunzând greşit la toate întrebările din două teste menite să-i verifice cunoştinţele.
Catalog şcolar online, în toate şcolile! Părinţii vor putea controla notele şi absenţele copiilor pe internet
Actual
Notele şi absenţele care se regăsesc în cataloagele şcolare din toată ţara vor fi înregistrate şi în varianta online, ca urmare a unui proiect legislativ care mai aşteaptă doar semnătura preşedintelui Iohannis.
18 Martie 2019, 12:46
Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
Timp liber
Studenții de la specializarea Design din cadrul Facultății de Arte din Oradea au expus, joi seară, mai multe lucrări realizate pe parcursul semestrului. Holul Bibliotecii Universității a devenit astfel un colț al imaginației, unde au fost etalate de la desene și machete 3D ale unor parcuri, până la lămpi.
15 Martie 2019, 12:53
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)
 • Ilie Bolojan la 100 de ani de la eliberarea Oradiei: 'Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii' (FOTO / VIDEO)
 • Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)
 • Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)
 • LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)
 • S-a deschis Târgul de Paşti, în Cetate: Ouă gigant, iepuraşi, un labirint verde şi multe bunătăţi (FOTO / VIDEO)
 • Armata Română a intrat în Bihor: Reconstituirea momentelor de acum 100 de ani a început la Piatra Craiului (FOTO / VIDEO)
 • Acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi finalizat până în iunie (FOTO)
 • Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)
 • Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2306 RON
 • 1 EUR = 4.7584 RON
 • 1 HUF = 0.0149 RON