URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.

Educatie

Adio, școală! Sute de copii bihoreni renunță la educație an de an, fără să știe ce ar putea face în viitor
Știri Bihor
Sute de copii din Bihor se lasă de școală în fiecare an, fără să știe ce ar putea face în viitor. Numărul mare al elevilor care renunță la studii înainte de a absolvi măcar cele 10 clase obligatorii a determinat Ministerul Educației să deruleze mai multe programe menite să-i țină în școli, oferindu-le fie mâncare, fie ore suplimentare de pregătire.
02 Iunie 2023, 08:03
Iohannis, acuzații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?
Actual
După ce sindicatele au respins oferta Guvernului privind mărirea salariilor, președintele Klaus Iohannis a făcut joi declarații dure la adresa greviștilor: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus Iohannis, care nu a ratat prilejul să-și laude proiectul „România Educată”.
 
01 Iunie 2023, 16:57
„Arta ne unește”: Spectacol într-un parc din Oradea, oferit de elevii Școlii de Arte Francisc Hubic (FOTO)
Timp liber
Pentru al treilea an consecutiv, elevii Școlii de Arte Francisc Hubic și-au etalat talentul și priceperea în fața orădenilor. Miercuri seară, în parcul Libertății, cursanții din clasele de coregrafie, muzică clasică, populară, ușoară ori care studiază instrumente au cântat în faţa orădenilor, iar colegii lor de la pictură și grafică și-au expus lucrările.
01 Iunie 2023, 11:55
Copiii din Sânmartin au sărbătorit natura: Trei zile pline de activități, în Rezervația Naturală Pârâul Peța (FOTO)
Știri Bihor
Zeci de elevi de la școlile din Sânmartin au sărbătorit natura, în mijlocul unei arii protejate importante din comuna lor, Rezervația Naturală Pârâul Peța. Timp de trei zile, copiii au participat la diferite activități ce au avut ca temă mediul înconjurător, marcând astfel Ziua Apelor, Ziua Biodiversității și Ziua Pământului. Evenimentele au fost organizate în cadrul unui proiect european al Primăriei Sânmartin, care a vizat conservarea și protejarea moștenirii naturale.
01 Iunie 2023, 10:15
Micii grădinari: Elevi din clasele I și a II-a de la „Eminescu” au plantat flori pe malul Crişului Repede (FOTO)
Educatie
Elevii clasei I Step by Step de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, alături de colegi de-ai lor puțin mai mari, au înfrumuseţat, miercuri, zona de mal a Crişului Repede aflată lângă restaurantul Dock.
01 Iunie 2023, 08:11
Campionatul bihorean al curățeniei s-a încheiat, dar concursul elevilor, EcoProvocarea, continuă (FOTO)
Știri Bihor
Campionatul bihorean al curățeniei, competiția în care s-au înscris 74 de primării din județ, s-a încheiat marți. Timp de o lună, în Bihor au avut loc 130 de campanii de igienizare, iar în perioada următoare se vor stabili orașele sau comunele câștigătoare, în funcție de cantitățile de deșeuri strânse și trimise la reciclare. În același timp, continuă concursul EcoProvocarea, dedicat elevilor din tot județul și inclus în campania „Luna curățeniei în județul Bihor”.
31 Mai 2023, 17:00
Greva din învățământ: Guvernul anunță mărirea salariilor cu 1.000 de lei și 400 de lei lunar. Ce alte promisiuni face Executivul
Actual
În urma unei noi întâlniri cu sindicatele din Învățământ, Guvernul a anunțat miercuri creșterea salariilor pentru personalul didactic cu 1000 lei brut lunar și cu 400 de lei brut lunar pentru personalul nedidactic.
31 Mai 2023, 15:30
Tinerii artiști din Oradea ies în fața publicului: Studenții de la Arte Vizuale își expun creațiile, cei de la Muzică țin un concert
Timp liber
În zilele următoare, orădenii au ocazia să vadă cât de talentați sunt viitorii artiști locali. Pe 31 mai, la Cetatea Oradea, studenții de la Arte Vizuale își vor expune lucrările, iar clasa de Canto și corul Facultății de Arte vor concerta la Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae.
30 Mai 2023, 12:16
Elevii romi din Tinca s-au transformat în exploratori, prin Fondul Științescu (FOTO)
Educatie
Știința este interesantă, dacă ești curios să o descoperi! Asta află acum elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca, implicați de profesorii lor într-o sumedenie de experimente de știință. Activitățile sunt posibile grației unei finanțări primite de școală prin programul Fondul Științescu Oradea.
29 Mai 2023, 19:00
Liceul Aurel Lazăr din Oradea este, pentru a cincea oară, o „Școală Europeană”
Educatie
Cinci școli din județul Bihor se regăsesc pe lista celor 105 unități de învățământ care au câștigat competiția națională „Școală Europeană”, care încurajează implicarea în programele europene de educație și formare profesională. Liceul Teoretic Aurel Lazăr a primit acest titlu pentru a cincea oară.
28 Mai 2023, 17:36
Nou anunț de la Guvern legat de protestul din Educație. Sindicatele: e sfidare, greva continuă!
Actual
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut, duminică, un nou anunț legat de măsurile pe care Executivul le va lua în urma negocierilor legate de greva din Educație. Acesta nu i-a convins, însă pe sindicaliști, care acuză că Executivul îi sfidează și că greva continuă.
28 Mai 2023, 14:28
Buni de mici: Elevii-mecanici de la Colegiul Traian Vuia, premianți la concursuri naționale
Educatie
Pe lângă că învață o meserie care le-ar putea prinde foarte bine în viitor, unii elevi de la Colegiul Tehnic Traian Vuia o și învață foarte bine. Un elev care învață în clasa profesională de mecanic auto a colegiului a obținut locul I la concursul național pe meserii, iar un altul a luat locul II la olimpiada națională de tehnologii.
27 Mai 2023, 15:30
Universitatea din Oradea va avea încă un cămin studențesc, cu aproape 800 de locuri, construit prin Compania Națională de Investiții (FOTO)
Știri Bihor
Pe lângă cele trei cămine vechi de dinainte de 1989 și alte două cămine pe care Primăria le construiește de anul trecut, Universitatea din Oradea va avea în câțiva ani încă unul, care va fi făcut cu bani de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Investiții. La propunerea Ministerului Dezvoltării, în subordinea căreia funcționează CNI, Guvernul a aprobat construirea unui cămin cu 795 de locuri, cu camere de câte două locuri, dar și cu trei camere pentru studenți cu dizabilități.
27 Mai 2023, 14:12
Universitatea din Oradea a sărbătorit 60 de ani de învățământ academic neîntrerupt. Doi foști miniștri, dar și alți invitați au lăudat progresul instituției
Educatie
A fost sărbătoare, vineri, la Universitatea din Oradea, care a marcat 60 de ani de învățământ academic neîntrerupt printr-o ceremonie la care au venit numeroși oaspeți din țară. Doi foști miniștri ai Educației, Sorin Cîmpeanu și Adrian Curaj, s-au numărat printre cei care au lăudat progresele Universității din ultimele două decenii.
27 Mai 2023, 10:28
S-a putut și așa! Festivitatea de absolvire de la Colegiul Economic: scurtă, la obiect și cu citate... din Smiley (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Curtea Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea s-a umplut de lume și de emoție, vineri dimineață, cu prilejul festivității de absolvire a elevilor de-a XII-a. Ceremonia n-a avut grandomania visată de directorul Daniel Negrean, cercetat acum tocmai pentru că a cerut bani elevilor pentru organizarea acestui moment, dar a fost pe placul tinerilor: scurtă, la obiect și cu citate dintr-un artist al generației lor, Smiley.
26 Mai 2023, 16:54
Poarta spre sustenabilitate
Educatie
În contextul provocărilor profunde pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU prin Agenda 2030, universitățile au un rol cheie. Îndeplinirea lui implică o schimbare profundă, de la focusul disciplinar tradițional spre abordări mai complexe, interdisciplinare, bazate pe provocări. Implicarea Universității din Oradea în EU GREEN potențează rolul esențial pe care aceasta îl are de jucat în dezvoltarea durabilă la nivel regional.
26 Mai 2023, 13:00
După ce Consiliul Național de Etică l-a „spălat” pe Bode, șeful instituției a demisionat, acuzând că decizia CNE „contrazice flagrant etica cercetării”
Actual
După ce Consiliul Național de Etică a decis să dea un verdict dubios în cazul ministrului Apărării Lucian Bode, stabilind că acesta n-a plagiat în teza de doctorat, ci doar n-a pus bine ghilimelele, președintele acestui for, profesorul clujean Dacian Dragoș, a demisionat. Într-o scrisoare publică adresată ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, Dragoș a acuzat că recenta hotărâre a CNE „contrazice flagrant etica cercetării”.
25 Mai 2023, 17:00
A patra zi de grevă generală în Educație: Mii de profesori au ieşit în stradă în Capitală. Ce glumă a încercat să facă Klaus Iohannis (FOTO)
Actual
Mii de cadre didactice au ieşit joi să protesteze, în Piaţa Victoriei din Capitală, în cea de-a patra zi a grevei generale din învăţământ. Liderii sindicali au anunţat că resping oferta Guvernului, arătând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente. În tot acest timp, soţia preşedintelui, Carmen Iohannis, și ea profesoară, a dus un grup de elevi la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal din Sibiu pentru a-i întâmpina pe Klaus Iohannis şi pe preşedintele Germaniei, Frank Steinmeier, iar preşedintele României chiar a încercat să facă o glumă cu privire la protest.
25 Mai 2023, 14:59
Tineri din Oradea, instruiți cum să fie buni voluntari, în Săptămâna Națională a Voluntariatului (FOTO)
Educatie
Voluntarii din Oradea au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului. Tineri din două licee locale au fost instruiți cum să facă bine pentru cei din jurul lor, iar voluntarii au mers apoi în Spitalul de Recuperare din Băile 1 Mai, unde au făcut ateliere de terapie recreativă și prin artă cu copiii bolnavi.
24 Mai 2023, 17:55
Internetul trebuie să fie #SafeForKids. Petiție pentru protecția copiilor împotriva abuzurilor online
Actual
O treime din adolescenții români primesc pe internet mesaje cu tentă sexuală pe care nu le-au cerut, iar unul din trei adolescenți are un coleg sau un prieten amenințat cu pornografia din răzbunare. Pentru ca internetul să fie mai sigur pentru copii, Justice Initiative, în parteneriat cu World Vision România, lansează o petiție pentru o lege europeană care să oblige furnizorii de servicii online, inclusiv platforme de socializare, să prevină, detecteze și raporteze abuzurile asupra minorilor și să elimine materialele cu tentă sexuală adresate acestora.
24 Mai 2023, 16:33
Profesorii din Bihor ies în stradă! Marș de protest, vineri, în centrul Oradiei
Știri Bihor
Nemulțumiți că, deși sunt în a treia zi de grevă generală, guvernanții nu poartă negocieri serioase cu reprezentanții lor, angajații din învățământul bihorean ies în stradă. Sindicatul Liber din Învățământ Bihor a anunțat un marș de protest prin centrul Oradiei, la care sunt așteptați peste 500 de profesori.
24 Mai 2023, 16:00
Descoperă-ți viitorul! Facultățile Universității din Oradea își prezintă oferta de admitere
Educatie
Absolvenții de liceu sau cei care vor să se înscrie la studii de masterat sunt așteptați, vineri și sâmbătă, să cunoască oferta celor 15 facultăți publice din Oradea. Târgul Facultăților va avea loc la Biblioteca din campus.
24 Mai 2023, 15:01
Profesorul clujean Petru Berce a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, la propunerea unor foști studenți de-ai săi, inclusiv rectorul Bungău
Educatie
Profesorul Petru Berce de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unul dintre primii și cei mai importanți specialiști în domeniul fabricației aditive, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Rectorul Constantin Bungău a mărturisit, la ceremonie, că a fost unul dintre studenții profesorului.
Legile Educaţiei au fost adoptate în Senat în prima zi de grevă a profesorilor
Actual
Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni proiectele legilor Educaţiei. Una dintre cele mai importante modificări este introducerea unui examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională, pentru ocuparea a 50% din locuri.
23 Mai 2023, 13:05
„Sanitarii pricepuţi”. Elevi din Bihor, premianţi la acordarea primului ajutor (FOTO)
Știri Bihor
Mai mulţi elevi de la şcoli gimnaziale şi licee din judeţ au dovedit că sunt pregătiţi să acorde primul ajutor unei victime, în cadrul unui concurs organizat de Crucea Roșie - filiala Bihor și denumit „Sanitarii pricepuţi”.
22 Mai 2023, 14:00
Prima zi de grevă în școlile din Oradea: Elevii își cheamă profesorii înapoi în clase, aceștia nu au de gând să cedeze (FOTO)
Educatie
Luni a fost prima zi de grevă generală în școlile din România, profesorii fiind nemulțumiți de salariile mici, dar și de lipsa investițiilor din învățământ. În Oradea, părerile sunt împărțite, însă: sunt școli unde aproape toți profesorii protestează, dar și școli unde nici măcar un dascăl nu este în grevă. În același timp, Consiliul Județean al Elevilor Bihor a tras un semnal de alarmă: elevii din ani terminali se tem că nu vor finaliza studiile și, implicit, nu se vor putea înscrie la examenele naționale, motiv pentru care le cer profesorilor să revină la catedre.
Negocieri între Guvern și sindicaliștii din educație: Ciucă a avut un discurs greu de urmărit, iar promisiunile nu-i răzgândesc pe profesori (VIDEO)
Actual
Premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai Guvernului s-au întâlnit, duminică, cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pentru a negocia renunțarea la greva generală care va începe luni. Întâlnirea a debutat cu un discurs greu de urmărit al prim-ministrului, abundent în cuvinte care nu spun nimic concret. La final, reprezentanții profesorilor au avut o concluzie: luni va fi grevă.
21 Mai 2023, 17:39
Rectorul UMF București a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea (FOTO)
Educatie
Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a intrat în familia academică orădeană. Profesorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, ceremonie înscrisă în calendarul activităților menite să celebreze 60 de ani de învățământ superior continuu în orașul de pe Crișul Repede.
Lector orădean, premiat pentru critică literară
Educatie
Lectorul universitar dr. Marius Miheț, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din Oradea, a primit premiul „Garabet Ibrăileanu” pentru critică literară. Miheț este dascăl și la Universitatea „Comenius” din Bratislava, Slovacia.
19 Mai 2023, 13:02
Nu știi dacă să-ți trimiți luni copilul la școală sau la grădiniță? Șeful Inspectoratului Școlar Bihor: „Porțile rămân deschise”
Educatie
Peste jumătate dintre angajații din învățământul bihorean vor fi, începând de luni, în grevă generală, conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Cu toate acestea, șeful IȘJ, Horea Abrudan, le cere directorilor să organizeze activitatea didactică în așa fel încât toți copiii care vor merge la grădiniță sau la școală să fie cel puțin supravegheați de angajații care nu intră în grevă. Totuși, elevii care nu vor merge la ore nu vor fi puși absenți.
19 Mai 2023, 12:20
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON