URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.

Educatie

Începe Bacalaureatul: Peste 1.500 de bihoreni s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului maturităţii
Educatie
Începând de luni, 1.546 de tineri bihoreni vor trece prin emoţiile examenului de Bacalaureat. În judeţ au fost amenajate cinci centre de examen pentru această sesiune de toamnă, iar notele se vor afişa pe 1 septembrie.
17 August 2018, 14:42
Universitate fără studenţi: Nici jumătate din locurile scoase la concurs de Universitatea din Oradea nu s-au ocupat
Bihoreanul tipărit
Mai puţin de jumătate din locurile scoase la concurs de Universitatea din Oradea au fost ocupate. Numeroase specializări riscă să dispară pentru că nu au adunat numărul minim de 25 de studenţi prevăzut de regulamentele instituţiei, în cea mai gravă situaţie ajungând Energetica, unde numărul doritorilor abia trece de cel al profesorilor.
13 August 2018, 19:00
Tratat cu pedeapsă: Un copil bolnav de ADHD, dar cu IQ peste medie, era să rămână repetent din cauza notelor de la purtare
Bihoreanul tipărit
Nepregătiţi să le predea copiilor cu tulburări comportamentale, profesorii preferă să-i paseze altor colegi. Deşi învaţă bine, ba chiar are un IQ mult peste medie, un elev orădean bolnav de ADHD era să rămână repetent din cauza notelor mici primite la purtare, profesorii săi răzgândindu-se abia după ce şi-au dat seama că ar putea da socoteală pentru discriminare.
09 August 2018, 08:25
'Pentru natură în Ţara Crişurilor': Zeci de copii bihoreni au învăţat ce face un junior ranger (FOTO)
Educatie
La fel cum a făcut în ultimii ani, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a dus 22 de copii bihoreni într-o tabără Junior Ranger, pe Valea Iadului. Timp de o săptămână, copiii au învăţat cum să parcurgă trasee montane, cum să se orienteze pe munte ori cum să se comporte în ariile protejate.
08 August 2018, 15:12
Universitatea din Oradea are aproape 2.800 de locuri libere pentru admiterea din toamnă
Educatie
Prima sesiune de admitere pentru anul universitar 2018-2019 a adunat, la cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea, 2.560 de boboci la studii de licenţă şi 1.009 la studii de masterat. Aşadar, pentru toamnă, Universitatea a mai rămas cu mai multe locuri libere decât s-au ocupat acum, mai precis 2.779 la licenţă şi 2.197 la masterat. Peste 300 din aceste locuri sunt bugetate.
07 August 2018, 20:36
Universitatea din Oradea, prima în ţară la finanţări atrase pentru programul Erasmus+
Educatie
Studenţii şi profesorii Universităţii din Oradea vor putea merge la studii şi schimburi de experienţă în 48 de ţări din lume. Universităţii i s-au alocat finanţări de peste 860.000 de euro, pentru a putea susţine aceste mobilităţi, în programul Erasmus+, instituţia orădeană fiind prima din ţară în clasamentul banilor astfel atraşi.
05 August 2018, 18:41
Premianţi şi în vacanţă: Elevi bihoreni fruntaşi la concursuri naţionale de istorie şi geografie (FOTO)
Educatie
Chiar dacă sunt în vacanţa de vară, unii elevi bihoreni ţin cărţile aproape. Cinci şcolari din judeţ au reuşit să câştige premii sau menţiuni la două concursuri naţionale, unul de geografie şi altul de istorie.
02 August 2018, 10:41
Farmacia şi Teologia, noile domenii de doctorat de la Universitatea din Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea a obţinut acreditarea pentru două noi domenii de doctorat, Farmacie şi Teologie, care se adaugă celorlalte 12 domenii deja existente. Doritorii se vor putea înscrie la aceste studii în luna septembrie.
31 Iulie 2018, 07:50
Să nu mai fie doctor! Universitatea de Vest din Timişoara propune retragerea titlului pentru plagiatorul Bodog
Educatie
După bâlbâielile Comisiei de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara, care s-a ferit să spună negru pe alb că ex-ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în 2008 la această instituţie, senatorii Universităţii au decis, totuşi, că PSD-istul trebuie pedepsit. Într-o şedinţă care a avut loc vineri, Senatul UVT a constatat plagiatul lui Bodog şi a decis să propună retragerea titlului de doctor obţinut fraudulos de acesta.
27 Iulie 2018, 13:33
Neurochirurgul Dumitru Mohan va preda în continuare la FMF Oradea
Educatie
Senatul Universităţii din Oradea a decis să-l păstreze la catedră pe conferenţiarul Dumitru Mohan, în ciuda faptului că a intrat la pensie încă din 2016. Mohan este însă singurul conducător de rezidenţiat în domeniul neurochirurgie, aşa că Facultatea de Medicină şi Farmacie are nevoie de el.
25 Iulie 2018, 12:03
Scumpă studenţie! Taxele Universităţii din Oradea au fost majorate, peste cele de la Babeş-Bolyai, pentru plata salariilor profesorilor
Bihoreanul tipărit
Ca să aibă din ce plăti salariile angajaţilor, Universitatea din Oradea a majorat taxele de şcolarizare la 13 din cele 15 facultăţi. Studenţii sunt nemulţumiţi fiindcă, pentru a acoperi gaura din bugetul instituţiei, şcolarizarea cu taxă s-a scumpit chiar şi cu 20%, ceea ce face ca multe din specializările de la Oradea să coste peste cele de la prestigioasa Universitate Babeş-Bolyai din Cluj.
25 Iulie 2018, 08:01
Veniţi de luaţi posturi! Profesorii care au promovat titularizarea, aşteptaţi la şedinţele publice de repartizare
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează şedinţele publice pentru repartizarea posturilor vacante în şcolile şi grădiniţele din judeţ, la care sunt aşteptaţi toţi dascălii care au obţinut note de trecere la examenul de titularizare. După soluţionarea contestaţiilor, 577 de cadre didactice au luat medii peste 7.
24 Iulie 2018, 18:31
Examenul de definitivat: Patru profesori din Bihor au media 10
Educatie
Inspectoratul Şcolar a publicat, marţi, notele obţinute de profesorii bihoreni la examenul de definitivare în învăţământ. Din cei 333 de candidaţi înscrişi, 229 au promovat, procentul fiind mai mare decât anul trecut. Patru dascăli din judeţ au reuşit performanţa de a lua 10 pe linie, atât la examenul scris, cât şi la inspecţiile la clasă.
24 Iulie 2018, 15:25
Rectorul UVT, în chestiunea plagiatului lui Bodog: Comisia de etică va trebui să ne lămurească ce înseamnă similitudine
Educatie
Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara va trebui să-şi explice hotărârea dată în cazul tezei de doctorat a fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, lucrare despre care a decis că are un grad de similitudine de 36%. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a cerut în scris Comisiei ca, până marţi, să spună clar dacă similitudinea înseamnă plagiat.
21 Iulie 2018, 19:27
Verdict: plagiat! Universitatea din Timişoara a stabilit că Florian Bodog a plagiat în teza de doctorat
Educatie
După aproape un an, Comisia de Etică a Universităţii din Timişoara a răspuns acuzelor de plagiat din teza de doctorat a fostului ministru al Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, stabilind că în proporţie de 36% lucrarea este plagiată. Drept urmare, specialiştii au decis că lucrarea "nu respectă standardele de calitate actuale şi etică profesionale în modul de elaborare şi redactare a tezelor de doctorat". Totuşi, nu au stabilit nicio sancţiune.
Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
Educatie
Mai mulţi tineri din Asia au primit burse pentru a-şi completa studiile la Universitatea din Oradea, în cadrul unui proiect Erasmus Mundus implementat de universităţi din şapte ţări. Tot prin acest proiect patru tineri orădeni au învăţat departe de casă, tocmai în Asia.
Titularizare 2018: Doar jumătate dintre candidaţii din Bihor au luat note de trecere
Educatie
Vor să fie profesori, dar sunt slab pregătiţi! Rezultatele examenului de titularizare din Bihor arată că doar 50% dintre candidaţi au obţinut note peste 7, punctajul minim pentru promovare. Cei mai buni s-au dovedit opt candidaţi care au obţinut nota 10.
Se înfiinţează o nouă creşă în Oradea, pentru copiii de pe listele de aşteptare
Educatie
Numărul mare de copii din Oradea a ajuns să depăşească cu mult locurile existente în cele 13 creşe din municipiu, astfel că Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a anunțat că va înfiinţa o nouă creşă, pentru cei 91 de copilaşi care au rămas pe lista de aşteptare.
13 Iulie 2018, 18:46
Micul povestitor: Un copil de 8 ani din Oradea, premiat la un concurs internaţional de literatură
Educatie
O poveste despre robotul Tudor, o maşinărie veselă şi cu suflet mare, i-a adus unui copil orădean un premiu la un concurs internaţional de literatură, organizat de o revistă pentru copii şi adolescenţi din America. Autorul, Tudor Achim, a fost răsplătit cu o diplomă şi cu publicarea povestioarei în respectiva publicaţie.
12 Iulie 2018, 18:27
Succes fără cuvinte: O orădeancă suferindă de surzenie a dat o pildă de ambiție, promovând Bac-ul cu brio
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă în cei 4 ani de liceu n-a auzit nicio explicație a profesorilor, o orădeancă suferindă de surzenie a dat o pildă de ambiție, promovând Bac-ul cu brio. Absolventă a Colegiului Național „Iosif Vulcan”, Paulina Temelie şi-a susţinut examenele la limba română, istorie și geografie într-o sală separată, după ce un interpret mimico-gestual i-a „tradus” cerințele pe înțelesul ei.
10 Iulie 2018, 13:27
AJOFM Bihor reaminteşte: Absolvenţii de liceu şi facultate pot cere indemnizaţia de şomaj
Știri Bihor
Tinerii care au absolvit în această vară liceul sau facultatea pot primi indemnizaţie de şomaj, dacă se înregistrează în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor în termen de cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor. În plus, ei vor putea fi beneficiarii unei prime de 1.500 de lei, când îşi găsesc un loc de muncă.
10 Iulie 2018, 09:42
Admiterea la liceu: Colegiul Gojdu şi Liceul Ghibu, preferatele zeciştilor de la Evaluarea Naţională
Educatie
Ministerul Educaţiei a afişat, luni, rezultatele repartizării computerizate la liceu pentru absolvenţii de gimnaziu. Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au fost şcolile preferate de cei 15 elevi bihoreni care au obţinut 10 pe linie la Evaluarea Naţională.
Rezultate finale la Bacalaureat: Încă doi elevi bihoreni au 10 pe linie, procentul de promovare a crescut cu două puncte
Educatie
Luni s-au afişat rezultatele finale obţinute de absolvenţii de liceu la examenul de Bacalaureat. După soluţionarea contestaţiilor, încă doi tineri din Bihor au obţinut media maximă, numărul zeciştilor din judeţ crescând astfel la şase. De asemenea, încă 66 de tineri au obţinut media minimă, astfel că procentul de promovare în Bihor a crescut la 65%.
09 Iulie 2018, 10:48
Comisia de educaţie a PNL s-a reunit la Oradea: 'În fiecare an pierdem 80.000 -100.000 de tineri' (VIDEO)
Știri Bihor
Comisia naţională de educaţie a PNL s-a întrunit, sâmbătă, la Oradea, unde profesori, directori de şcoli şi inspectori şcolari din 10 judeţe au dezbătut problemele cu care se confruntă învăţământul actual. Concluzia principală a fost că politicienii ar trebui să creeze un cadru legislativ coerent pentru stimularea înfiinţării de şcoli profesionale. "În fiecare an pierdem 80.000 -100.000 de tineri între 15 şi 19 ani. Foarte, foarte mulţi dintre aceştia nu se regăsesc nici într-o formă de învăţământ, dar nici pe piaţa muncii", acuză deputatul Florica Cherecheş.
07 Iulie 2018, 20:09
Concurs de titularizare, în Bihor: 1357 de candidaţi pentru 66 de posturi vacante
Educatie
Pe 11 iulie, în patru centre din Bihor se va susţine concursul pentru ocuparea posturilor vacante în învăţământul preuniversitar. Sunt 1357 de candidaţi înscrişi pentru 66 de posturi de titular, respectiv 1690 de posturi, catedre sau fracţiuni de catedră pentru angajarea pe perioadă determinată.
05 Iulie 2018, 10:25
Procent mai mic de promovare la Bac, în Bihor. Vezi topul liceelor!
Educatie
Puţin peste 63% dintre candidaţii care au susţinut examenul de Bacalaureat în Bihor au reuşit să-l şi promoveze, deci să obţină o medie de cel puţin 6, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. În Bihor sunt două şcoli unde toţi candidaţii au promovat: Liceul Penticostal Betel (52 candidaţi) şi Liceul Teoretic Aurel Lazăr (109 candidaţi).
04 Iulie 2018, 15:38
Rezultate Bacalaureat: Patru absolvenţi din Bihor au obţinut 10 pe linie!
Educatie
Rezultatele examenului de Bacalaureat s-au afişat, miercuri, pe site-ul Ministerului Educaţiei şi la centrele de examen. În Bihor sunt patru candidaţi care au obţinut 10 la toate probele, promovând astfel cu media maximă.
04 Iulie 2018, 11:34
Începe admiterea la Universitatea din Oradea: Peste 8.700 de locuri disponibile la licenţă şi master
Educatie
Universitatea din Oradea deschide, joi, 5 iulie, sesiunea de admitere pentru anul universitar 2018-2019, fiind scoase la concurs 5.660 de locuri la cele 102 programe de studii de licenţă şi 3.066 de locuri la cele 68 programe de master. În total, sunt 8.726 de locuri disponibile.
03 Iulie 2018, 13:40
Simbolurile vitalităţii: Elevii Colegiului Naţional Iosif Vulcan învaţă despre calitatea aerului şi apei într-un proiect finanţat din Fondul Ştiinţescu (FOTO)
Educatie
50 de elevi de liceu de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan învaţă despre importanţa calităţii aerului şi apei în cadrul proiectului "Simbolurile vitalităţii" desfăşurat cu o finanţare de 6.000 de lei din Fondul Ştiinţescu, al Fundaţiei Comunitare Oradea.
02 Iulie 2018, 16:10
O studentă a Universităţii din Oradea, locul II la concursul naţional de traduceri „Mot à Monde”
Educatie
Melisa Porge, studentă la Facultatea de Litere a Universității din Oradea, anul I master Tipuri de modernitate în spațiul anglofon și francofon, a obţinut locul II la etapa naţională a concursului de traduceri Mot à Monde, într-o competiţie ce a reunit 13 finaliști provenind din diferite universități din țară.
29 Iunie 2018, 15:40
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON