URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când suntem stațiune turistică, edilii fac tot posibilul ca să ne simțim veșnic în vacanță. Avem dealuri de vizitat în împrejurimi, iar dacă nu mergem noi la ele, vin ele la noi. Apă termală este din belșug și ne-ar mai lipsi doar o deltă pentru ca peisajul să fie complet. Și atunci ce și-au zis slujbașii din Primărie? Dacă Peța și Crișul nu pot forma o deltă, măcar să avem țânțarii aferenți!
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Un jurnalist bun nu este acela care gândeşte la fel ca tine, care îţi împărtăşeşte valorile şi credinţele, la fel cum un jurnalist rău (sau prost, dobitoc, javră, cum se mai zice în popor) nu este acela care îţi contrazice modul de a gândi şi te scandalizează cu părerile sale, nici acela care abordează subiecte care nu-ţi sunt pe plac. Există multe alte criterii de jurizare în afară de tabăra în care activează...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.

Educatie

Admiterea la liceu: Care sunt şcolile din Bihor preferate de elevii cu note mari. Colegiul Gojdu domină clasamentul
Educatie
Ministerul Educaţiei a afişat, vineri, rezultatele admiterii la liceu, iar peste 3.300 de elevi bihoreni au aflat unde vor învăţa din toamnă. Clasamentul specializărilor, în funcţie de ultima medie, este dominat de Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, unde în clasa de matematică-informatică bilingv engleză, ultimul elev admis are media 9,62. Peste 220 de elevi bihoreni nu au fost admişi la liceu, printre ei numărându-se şi candidaţi cu medii peste 8.
10 Iulie 2020, 17:00
O parte din lucrările de reabilitare a școlilor Dacia și Ghibu ar putea fi finalizate până în septembrie (FOTO)
Știri Oradea
O parte din lucrările de reabilitare termică a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu şi a Şcolii Gimnaziale Dacia ar putea fi terminate până în septembrie. Dacă reabilitarea corpului nou de clădire C1 a liceului a fost realizată în proporţie de 37,25%, lucrările la vechiul corp C2 sunt finalizate în procent de 91,23%. Lucrările de reabilitare a faţadelor şcolii Dacia sunt finalizate în proporţie de 93,72%.
10 Iulie 2020, 15:32
Universitatea Oradea are prorectori noi: Bungău şi-a prezentat echipa în şedinţa online a Senatului academic
Educatie
Confirmat de Ministerul Educaţiei în funcţia de rector, Constantin Bungău şi-a prezentat joi, în şedinţa online a Senatului Universităţii, noua echipă de prorectori. Singurul din „garda veche” este Gabriel Bendea, care acum va răspunde de managementul academic. Noii prorectori sunt Sanda Filip, Anca Dodescu, Mariana Mureşan şi Sorin Borza.
09 Iulie 2020, 15:35
Analiză Bacalaureat 2020: În 22 de şcoli din Bihor n-au promovat nici măcar jumătate din candidaţi
Educatie
În această vară, 4.558 de absolvenţi de liceu din Bihor au susţinut examenul de Bacalaureat, iar 2.817 dintre ei au reuşit să promoveze. Statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor arată că din cele 49 de unităţi de învăţământ liceale din judeţ, în 22 nu au trecut examenul maturităţii nici măcar jumătate dintre candidaţi. În Bihor sunt doar trei şcoli cu promovabilitate 100%: Colegiul „Emanuil Gojdu”, Liceul Baptist „Emanuel” şi Liceul Penticostal „Betel”.
Universitatea din Oradea a dat startul admiterii. Peste 9.000 de locuri scoase la concurs, din care 2.550 fără taxă
Educatie
La Universitatea din Oradea au început, miercuri, înscrierile pentru anul universitar 2020-2021, cele 15 facultăţi orădene având disponibile 5.854 de locuri la studii de licenţă şi 3.406 la masterat. Din acestea, 2.550 sunt finanţate de Ministerul Educaţiei, aşadar viitorii studenţi nu vor plăti taxe de şcolarizare. Din cauza pandemiei de Covid-19, în premieră, admiterea la UO se face şi online.
08 Iulie 2020, 11:01
Încep înscrierile la Jurnalism şi Ştiinţe Politice în Oradea
Educatie
Din 8 iulie până pe 27 iulie, tinerii absolvenţi şi nu doar ei sunt aşteptaţi să se înscrie la Jurnalism şi la Ştiinţe Politice, unde admiterea se va face pe bază de dosar. La programul de licenţă, criteriul de ierarhizare va fi media de la bacalaureat, iar înscrierea se va putea realiza şi online, din orice colţ al ţării sau de peste hotare.
07 Iulie 2020, 19:02
Ce salarii au şefii din Universitatea din Oradea: Rectorul Bungău a câştigat anul trecut, în medie, 4.600 euro pe lună
Educatie
În fiecare lună a anului trecut, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi cei cinci prorectori din echipa sa au avut salarii cumulate de peste 17.000 euro. Dintre cei aflaţi la vârful Universităţii, previzibil, cele mai mari venituri le-a avut chiar rectorul, care a câştigat, în medie lunară, 22.277 lei, adică peste 4.600 euro.
06 Iulie 2020, 13:19
Încă 58! Rata de promovabilitate la Bacalaureat în Bihor a urcat la 63,01% după contestaţii
Educatie
Rata de promovabilitate la Bacalaureat în Bihor a urcat la 63,01% după soluţionarea contestaţiilor. Săptămâna trecută, la afişarea rezultatelor, procentul promovabilităţii în judeţ era de 61,71%, sub media naţională de 62,9%. Chiar şi aşa promovabilitatea este mai mică decât anul trecut când procentul a fost de 67%.
05 Iulie 2020, 21:58
Încep înscrierile la Oradea Hospitality Management Academy. Preţul unui curs sub licenţa şcolii de la Lausanne porneşte de la 1.400 euro
Știri Bihor
Din toamnă, Oradea va fi primul oraş din România care va avea o şcoală de calificare în industria ospitalităţii, sub licenţa celebrei „École hoteliere de Lausanne”, considerată cea mai bună şcoală de profil din lume. Oradea Hospitality Management Academy va avea, pentru început, patru cursuri, iar taxa de şcolarizare începe de la 1.400 euro.
02 Iulie 2020, 15:39
Care pe care: Directorul Colegiului „Unirea” din Ştei respinge suspiciunile de fraudă la Bacalaureat şi îl acuză pe şeful IŞJ Bihor că minte, ca să îşi răzbune un cumnat!
Educatie
După ce şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a relatat că la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei s-au produs mai multe nereguli în timpul Bacalaureatului, care îi ridică suspiciuni, directorul Lucian Cernea respinge vehement orice acuzaţie că s-ar fi orchestrat o fraudare a examenului. În plus, Cernea acuză că şeful IŞJ Bihor denigrează imaginea şcolii din motive personale, mai precis pentru a-şi răzbuna un cumnat, care a lucrat în Colegiu. „Pe mine nu mă sperie”, susţine directorul.
30 Iunie 2020, 16:48
Bacalaureat în pandemie: 61% dintre elevii din Bihor au promovat examenul. Cinci au media 10!
Educatie
Ministerul Educaţiei a afişat notele de la sesiunea de vară a Bacalaureatului, iar 61,71% din candidaţii bihoreni au promovat examenul. Cinci tineri au obţinut media 10, fiind vorba de trei absolvenţi de la Colegiul Emanuil Gojdu, unul de la Colegiul Mihai Eminescu şi unul de la Colegiul Onisifor Ghibu.
30 Iunie 2020, 14:07
Grădiniţele de vară din Oradea s-au deschis. Jumătate din copiii înscrişi au fost prezenţi în prima zi
Educatie
După aproape patru luni în care au fost închise, 19 grădiniţe din Oradea şi-au redeschis luni porţile, cu program de vacanţă, pentru a-i ajuta pe părinţii care s-au întors la serviciu şi nu au cu cine să-şi lase copiii. În prima zi de funcţionare a grădiniţelor, doar jumătate din preşcolarii înscrişi au şi mers la întâlnirea cu educatoarele şi colegii. 
30 Iunie 2020, 10:57
Amânare din cauza Covid-19: Patru elevi din Bihor, examinaţi în sesiunea specială a Evaluării Naţionale
Educatie
Pentru patru elevi bihoreni absolvenţi de gimnaziu, Evaluarea Naţională a început abia în această săptămână. Ei nu au putut participa în sesiunea obişnuită a examenului fiindcă au intrat în contact cu persoane bolnave de Covid-19, aşa că au fost în izolare la domiciliu.
30 Iunie 2020, 08:43
Şeful IŞJ Bihor, cu tunurile pe directorii de şcoli: 'Să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatele de la examene. Hârtii au toţi, rezultate mai puţini'
Educatie
Inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Virgil Blage, a transmis un mesaj vehement pentru directorii de şcoli: rezultatele slabe ale elevilor la examenele naţionale reprezintă eşecul lor şi trebuie să-şi asume responsabilitatea. În timp ce peste o mie de elevi bihoreni au luat note sub 5 la Evaluarea Naţională, directorii şcolilor unde au învăţat ei au primit de la IŞJ calificativul „foarte bine”, ca şi cum şi-ar face treaba perfect. Or, spune Blage, adevărul este cu totul altul.
29 Iunie 2020, 17:01
International School of Oradea obține autorizare ARACIP
Educatie
Este oficial! Din 24 iunie 2020, International School of Oradea este inscrisa in „Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară, pe teritoriul României, activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din alta tara”.
29 Iunie 2020, 16:00
Incidente suspecte la Bac, în Ştei: În Colegiul 'Unirea', curentul şi apa s-au oprit în momente favorabile pentru candidaţi
Știri Bihor
Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, şcoala unde în 2015 examenul de Bacalaureat a fost masiv fraudat, cu larga complicitate a profesorilor, este iar în centrul unor verificări, după ce inspectorul şcolar general Virgil Blage a sesizat unele nereguli. Mai precis, şcoala a rămas fără apă şi fără energie electrică în timpul probelor, fără să aibă un generator, aşa cum trebuia. În plus, candidaţii din promoţii anterioare au fost taxaţi dublu.
29 Iunie 2020, 15:31
Absolvire... pe stadion: Elevii de la Colegiul 'Avram Iancu' din Ştei au sărbătorit în aer liber finalizarea studiilor (FOTO)
Educatie
Stadionul din Ştei s-a umplut de culoare şi veselie vineri, dar nu pentru vreun meci de fotbal, ci cu prilejul festivităţii de absolvire a elevilor de la Colegiul Naţional "Avram Iancu" din oraş. Pentru că acum se pot organiza festivităţi în aer liber, iar ei au scăpat de stresul examenelor, absolvenţii de clasa a VIII-a şi cei de-a XII-a au avut parte de o ceremonie care a marcat reuşita lor. „Printscreen-ul nu este o amintire”, a justificat directorul colegiului, Cristian Andru.
26 Iunie 2020, 16:01
S-a încheiat Bacalaureatul. La ultima probă, un elev de la Bratca a fost eliminat pentru că a încercat să copieze
Educatie
Ultima probă scrisă a Bacalaureatului a avut loc joi şi, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a decurs fără probleme. 172 de tineri bihoreni au absentat de la examen, iar un candidat de la Liceul Teoretic Bratca a fost eliminat în timpul probei, din cauză că a încercat să copieze.
25 Iunie 2020, 17:00
Trei tineri din Bihor, eliminaţi de la Bac pentru tentativă de fraudă
Educatie
Examenul de Bacalaureat a continuat miercuri cu proba obligatorie a profilului, la care au participat 4.179 de candidaţi bihoreni, cu 164 mai puţini decât numărul total al înscrişilor. Trei adolescenţi au fost daţi afară din examen, după ce au fost prinşi că au încercat să copieze.
24 Iunie 2020, 16:45
Cămine de hârtie: Căminele studențești promise Universității din Oradea sunt tot în faza de proiect
Bihoreanul tipărit
De doi ani, căminele studenţeşti promise Universităţii de Primăria Oradea şi de Compania Naţională de Investiţii sunt tot în faza de proiect. În timp ce municipalitatea nu găseşte un constructor pentru ridicarea a două cămine, cu 464 de locuri în total, compania Guvernului nici nu s-a apucat de licitaţia celei de-a treia clădiri, în care ar putea locui 800 de studenţi, pentru că Universitatea abia a finalizat documentaţia necesară.
23 Iunie 2020, 20:25
Bacalaureat: Un elev din Bihor, singurul din toată ţara prins că a încercat să copieze la examenul de limbă maternă
Educatie
Sesiunea de vară a Bacalaureatului a continuat marţi cu proba scrisă la limba şi literatura maternă, la care în Bihor au participat 584 de candidaţi, în timp ce cinci au chiulit. Un candidat care susţinea examenul la Liceul Teoretic „Ady Endre” a fost dat afară pentru tentativă de fraudă, fiind, de altfel, singurul din toată ţara eliminat la această probă.
23 Iunie 2020, 17:31
Eliminaţi din prima zi! Doi tineri bihoreni, daţi afară de la Bac, pentru că au încercat să copieze
Știri Bihor
Prima probă scrisă a Bacalaureatului a fost şi ultima pentru doi candidaţi din Bihor. Pentru tentativă de fraudă, au fost eliminaţi din examen şi nu vor mai avea dreptul să participe două sesiuni. IŞJ Bihor nu a înregistrat alte incidente.
22 Iunie 2020, 15:39
Rezultate la Evaluarea Naţională: 75% din elevii din Bihor au promovat examenul, 12 au media 10
Educatie
Absolvenţii de gimnaziu şi-au aflat luni notele la examenul de Evaluare Naţională, iar potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în judeţ rata de promovare este de 75%. 12 elevi au reuşit performanţa de a lua nota 10 la ambele probe ale examenului.
Examen cu distanţare: Absolvenţii de liceu susţin Bacalaureatul în condiţii speciale (FOTO)
Educatie
În toate cele 41 de centre de examen din Bihor a debutat luni Bacalaureatul, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Condiţiile de organizare sunt similare cu cele de la Evaluarea Naţională. Pentru a preveni îmbolnăvirile cu Covid-19, candidaţii au fost supuşi unui triaj la intrarea în centre. În plus, Ministerul Educaţiei a decis să nu permită nici măcar accesul jurnaliştilor în şcoli, înainte de examen.
22 Iunie 2020, 10:35
Bacalaureat în pandemie: Peste 4.700 de tineri bihoreni sunt aşteptaţi luni la examenul maturităţii
Educatie
Luni, peste 4.700 de tineri bihoreni sunt aşteptaţi în cele 41 de centre de examen amenajate în judeţ pentru a susţine Bacalaureatul. Examenul se va desfăşura în condiţii speciale: tinerii vor intra în săli doar după ce medici şi asistente se vor convinge că nu au simptome de Covid-19 şi vor sta la distanţă mare unii de alţii.
19 Iunie 2020, 18:00
Generaţia pandemiei: O şcoală din Oradea a organizat o festivitate în aer liber, cu triaj şi distanţare socială, pentru absolvenţi (FOTO)
Educatie
Profitând de faptul că acum se pot organiza evenimente în aer liber, dar cu condiţii stricte de participare, profesorii de la Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu” i-au chemat vineri la şcoală pe absolvenţii de gimnaziu, pentru o festivitate prin care să celebreze rezultatele din ultimii ani. Elevii şi părinţii au respectat reguli stricte: au participat la un triaj făcut de medici şi asistente, au purtat măşti şi au stat la distanţă unii de alţii.
19 Iunie 2020, 15:04
Şeful IŞJ Bihor: Rata de absenteism de 13% la Evaluarea Naţională nu e o tragedie. Elevii aleg învăţământul profesional
Educatie
Faptul că judeţul Bihor este pe locul 3 în ţară în clasamentul absenţilor la Evaluarea Naţională nu este nicio tragedie, susține inspectorul şcolar general Virgil Blage. Acesta spune că datele din anii trecuţi arată că elevii care nu participă la examenul de la absolvirea gimnaziului optează pentru învăţământul profesional şi dual, unde nu este necesară promovarea Evaluării Naţionale.
19 Iunie 2020, 12:25
IŞJ Bihor: Evaluarea Naţională s-a încheiat fără incidente. Absenteism de 22% la proba la limba maternă
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat joi că Evaluarea Naţională s-a încheiat fără incidente în judeţ, după ce nici la ultima probă, cea la limba maternă, nu au fost candidaţi eliminaţi pentru fraudă sau care să nu fi putut intra în centrele de examen din cauză că au febră. În schimb, un număr mare de elevi bihoreni au absentat de la această probă.
18 Iunie 2020, 17:58
Un fost client al 'fabricii de diplome' de la Oradea, ajuns mahăr în Bucureşti, este trimis în judecată de DNA pentru înşelăciune
Actual
Universitatea din Oradea este din nou părtaşă într-un scandal care vizează diplomele false. Marian Goleac, directorul ADP Sector 4 şi, totodată, mâna dreaptă a primarului Daniel Băluţă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru înşelăciune, pe motiv că ocupă funcţia publică de 12 ani folosindu-se de o diplomă obţinută fraudulos la Oradea.
17 Iunie 2020, 18:35
Evaluarea Naţională: Aproape 600 de elevi bihoreni au absentat la examenul de matematică
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, miercuri, că proba la matematică a Evaluării Naţionale s-a derulat fără incidente, iar toţi cei 4.707 candidaţi care s-au prezentat la examene au avut acces în săli, neprezentând simptome de Covid-19. Este de subliniat însă numărul mare al tinerilor care au absentat: aproape 600.
17 Iunie 2020, 17:57
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2716 RON
  • 1 EUR = 4.8408 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON