URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).

Educatie

Studenții din Oradea plătesc mai mult pentru cazarea în cămine. Rectorul: „Au crescut costurile cu utilitățile”
Educatie
Costurile mărite ale utilităților îi afectează la buzunar și pe studenții Universității din Oradea. Conducerea instituției a decis să majoreze tarifele de cazare în cămine, astfel că, din acest universitar, un tânăr cazat într-o cameră cu două paturi plătește chirie 350 de lei pe lună, cu 120 de lei mai mult decât anul trecut.
04 Octombrie 2022, 18:00
Aproape 21.000 de studenți au început noul an academic, la Oradea. Șefii Universității le-au cerut să nu fie mediocri (FOTO)
Știri Bihor
După doi ani în care ceremoniile de deschidere a anului universitar s-au ținut în cercuri restrânse, Universitatea din Oradea a primit, luni, bobocii la o festivitate ca înainte de pandemie. În acest an academic, la UO învață aproape 21.000 de studenți, din care 3.800 sunt boboci. Tuturor, șefii Universității le-au transmis să profite de anii studenției, ca să devină profesioniștii de care Bihorul are nevoie.
Universitatea din Oradea vrea să facă pași spre China și are ambiția unui centru Confucius
Educatie
Universitatea din Oradea are ambiția unei apropieri de instituțiile academice din China. Doi prorectori orădeni s-au întâlnit cu președintele Asociației de Relații Economice din provincia Wenzhou, China, cu care au pus în discuție posibilitatea realizării de schimburi academice, dar și înființarea unui centru Confucius aici. Institutul Confucius promovează programe educaționale și culturale din China.
Copiii războiului: BIHOREANUL vă prezintă școala în care micuții din Ucraina învață carte la Oradea (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La parterul unui bloc din cartierul Rogerius, Asociația Caritas Eparhial a Episcopiei Greco-Catolice a amenajat prima școală ucraineană din Oradea. Alături de câteva profesoare din Ucraina, 15 copii din clasele I și a II-a încearcă să depășească traumele războiului și să învețe materiile din curricula din țara natală, dar și limba română, spre bucuria părinților care încearcă să-și refacă viața aici. 
02 Octombrie 2022, 12:08
Ca înainte de pandemie: Studenții Universității din Oradea, invitați la ceremonia de deschidere a noului an academic
Educatie
Universitatea din Oradea va deschide noul an academic luni, printr-o ceremonie la care îi invită pe toți studenții. În ultimii doi ani, ceremonia de la debutul anului universitar s-a ținut cu un public restrâns, din cauza pandemiei de Covid-19.
01 Octombrie 2022, 14:38
Noaptea cercetătorilor: Roboți, arme și invenții ale orădenilor, expuse la Universitate (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Noaptea Cercetătorilor a fost marcată, vineri, și la Oradea, unde oamenii de știință din oraș și-au adus invențiile, între care s-au numărat o grămadă de roboți, care au fost, la fel ca în fiecare an, preferații vizitatorilor.
30 Septembrie 2022, 21:35
Sebastian Burduja, ministrul interimar al Educației. Un bihorean în cărți pentru preluarea portofoliului
Actual
După demisia lui Sorin Cîmpeanu, Guvernul a anunțat că interimatul Ministerului Educației a fost preluat de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Totodată, în spațiul public au apărut mai multe nume ale posibilului viitor ministru, printre care se regăsește și un bihorean. 
30 Septembrie 2022, 16:10
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat demisia în mijlocul scandalului de plagiat
Actual
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat, joi seară, demisia din funcție, la scurt timp după acuzațiile de plagiat demonstrate de jurnalista Emilia Șercan.
29 Septembrie 2022, 21:26
Studenții îi bat obrazul lui Sorin Cîmpeanu: 'România Educată nu înseamnă protejarea plagiatorilor'
Educatie
La câteva zile după ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost prins cu plagiatul de jurnalista Emilia Şercan, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis un comunicat în care susţine că membrii formaţiunii sunt îngrijoraţi de "numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea ţării".
29 Septembrie 2022, 21:20
Performanță răsplătită: Primăria Oradea îi premiază pe elevii olimpici și pe zeciștii de la examenele naționale  
Educatie
De Ziua Oradiei, peste 120 de elevi din oraș vor fi premiați pentru rezultatele lor bune la școală. Consiliul Local a aprobat acordarea de premii pentru toți elevii care au fost pe podium sau au obținut mențiuni la olimpiade naționale și internaționale, dar și pentru cei care au terminat Evaluarea Națională și Bacalaureatul cu media 10. Bani vor primi și profesorii care i-au ajutat să atingă aceste performanțe.
29 Septembrie 2022, 19:48
Inspectoratul Școlar Bihor, despre scandalul cu elevul beat și încătușat la școala din Hidișelul de Sus: Vom informa DGASPC
Știri Bihor
În urma incidentului petrecut luni la școala din Hidișelul de Sus, unde un elev care a venit beat la ore a fost pus la pământ și încătușat de polițiști, inspectorii școlari au făcut un control în unitatea de învățământ. Potrivit șefului IȘJ Bihor, Horea Abrudan, concluziile sunt că școala a luat măsurile corecte, iar în continuare va informa și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru a lămuri de ce adolescentul era în stare de ebrietate.
29 Septembrie 2022, 17:06
Gura păcătosului: Plagiatorul Ioan Mang, șeful PSD Bihor, îi recomandă plagiatorului Cîmpeanu să demisioneze din funcția de ministru, cum a făcut el
Actual
În ultimele trei decenii, România a avut 24 de miniștri ai Educației, iar 7 dintre ei au fost acuzați de plagiat. Singurul care a demisionat din funcție în urma acestui scandal a fost șeful PSD Bihor, Ioan Mang, care acum îi recomandă ministrului Sorin Cîmpeanu să facă același gest. Totuși, Mang nu se dezminte și spune și că plagiatul este... discutabil.
29 Septembrie 2022, 11:50
Ministrul Educației, prins cu plagiatul. O nouă dezvăluire a jurnalistei Emilia Șercan
Actual
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prins cu plagiatul de cunoscuta jurnalistă Emilia Șercan, care a demascat, de-a lungul timpului, mai multe personaje publice pentru furt intelectual, cel mai notoriu caz fiind cel al premierului Nicolae Ciucă.
26 Septembrie 2022, 12:01
Noaptea Cercetătorilor, la Universitatea din Oradea: Ai ocazia să afli ce fac oamenii de știință din orașul tău!
Educatie
Un eveniment european va fi marcat și la Oradea. Pe 30 septembrie, între orele 17 și 22, Universitatea din Oradea va organiza Noaptea Cercetătorilor 2022, ocazie cu care publicul larg va avea ocazia să afle cu ce se ocupă oamenii de știință din facultățile locale. Cu același prilej, la Muzeul Țării Crișurilor, expozițiile vor putea fi vizitate gratuit, într-un anume interval orar.
25 Septembrie 2022, 14:26
Clubul Leo Black Eagle Oradea caută voluntari. Vezi beneficiile! (FOTO)
Timp liber
Adolescenții sunt invitați să își petreacă timpul liber ca voluntari la evenimente caritabile, dar și să participe la cursuri pe teme diverse organizate de Clubul Leo Black Eagle Oradea. Organizația se ocupă de educarea elevilor în diverse domenii, inclusiv implicare civică, și face recrutări. Vezi condițiile de înscriere!
23 Septembrie 2022, 17:01
Universitatea din Oradea, prima pe țară la alocări financiare pentru studii în afara Europei
Educatie
În următorii ani, facultățile orădene vor oferi studenților și profesorilor granturi de studii în țări precum SUA, Canada, Israel ori Peru. Universității din Oradea i s-au aprobat mai multe solicitări de granturi în programul Eramus+ al Uniunii Europene, în valoare totală de peste un milion de euro. Suma granturilor face ca UO să fie pe locul 1 în țară.
20 Septembrie 2022, 19:54
Bolojan vrea „reconversia” Campusului pentru învățământul special din strada Ceyrat într-unul pentru învățământul profesional dual
Știri Bihor
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vrea să ceară mandat din partea celorlalți aleși ai bihorenilor pentru transformarea, cu bani europeni din PNRR, a Campusului pentru învățământul special aflat în construcție pe strada Ceyrat din Oradea într-unul pentru învățământul dual. Argumentele: prognozele de acum trei ani privind creșterea numărului copiilor cu handicap ce pot fi școlarizați sunt contrazise de realitate, iar pe de altă parte Oradea și Bihorul au nevoie de forță de muncă de o calificare cât mai înaltă.
Școala de toamnă, la Universitatea din Oradea: Bobocii de la Litere, invitați la primele „cursuri”
Educatie
Pentru că toamna se numără bobocii, Facultatea de Litere a Universității din Oradea organizează a patra ediție a proiectului „Școala de toamnă”. Studenții admiși în anul I la specializările facultății sunt invitați să participe la o serie de activități de comunicare în limbi străine, coordonate de colegii lor mai mari.
14 Septembrie 2022, 19:40
A început „școala ucraineană” la Oradea: Copiii refugiaţilor învaţă la un centru deschis de Caritas Eparhial (FOTO)
Știri Bihor
15 copii ucraineni de clasa I şi a II-a participă, de săptămâna trecută, la "şcoala ucraineană" organizată la un centru deschis pentru ei de Asociaţia Caritas Eparhial. Acolo, un învăţător refugiat în Oradea le predă lecții, după curricula ucraineană, iar în plus elevii învață limba română şi limba engleză.
'Unire' cu forţa: Cine e de vină pentru scandalul privind segregarea de la Şcoala Nicolae Bălcescu din Oradea?
Bihoreanul tipărit
Scandalul privind segregarea de la Școala Nicolae Bălcescu demonstrează, din nou, că părinții, elevii și profesorii nu sunt consultați înaintea deciziilor care îi privesc. Deși secția maghiară de la Școala Bălcescu funcționa separat de cea românească de mai mulți ani, situație care părea să fie pe placul tuturor, Ministerul Educației a impus amestecarea lor, urmarea fiind că, săptămânal, în clădirea „ungurească” se va muta o altă clasă de la secția română. 
12 Septembrie 2022, 10:20
Peste 80 de școli și grădinițe din Bihor, fără autorizație sanitară: Lista unităților de învățământ care nu au avizul DSP
Știri Bihor
Mii de preșcolari și elevi din județul Bihor învață în unități de învățământ care n-ar trebui să fie deschise. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică la solicitarea BIHOREANULUI, 82 din cele peste 700 de unități de învățământ din județ au început anul școlar fără autorizație sanitară, pentru că au latrine în curte, clădiri neconforme sau probleme mai mici, precum curte comună pentru elevii mici și mari.
09 Septembrie 2022, 14:30
Doar jumătate dintre candidații pentru funcțiile de directori de școli din Bihor au promovat proba scrisă
Educatie
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a organizat joi un nou concurs pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct vacante în unitățile de învățământ, iar dintre cei 18 candidați, doar jumătate au luat notă de trecere.
08 Septembrie 2022, 15:32
Vicepremierul Kelemen Hunor, despre scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea: Nu este vorba de segregare
Știri Bihor
Vicepremierul Kelemen Hunor s-a pronunțat pe tema scandalului de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, unde Ministerul Educației nu a autorizat o clădire nouă pe motiv că există un risc de segregare. Liderul UDMR a spus că mutarea secției maghiare într-o clădire distinctă nu este un act de segregare și a calificat raportul Ministerului pe această temă ca fiind „stupid”.
08 Septembrie 2022, 14:21
Profesorii din Bihor care fac excelență în educație pot fi nominalizați la Premiul Mentor
Educatie
Ca în fiecare an din 2010 încoace, se caută profesorii, antrenorii, mentorii care fac excelență în educație. Fundația pentru Comunitate a deschis lista nominalizărilor la Premiul Mentor, o distincție câștigată deja de șase dascăli din Bihor.
08 Septembrie 2022, 12:40
Elevi de clasă pregătitoare, „colegi” cu studenți străini, în Oradea: Nemulțumire printre părinții de la Colegiul Ghibu (FOTO)
Educatie
Din cauza numărului mare de cereri de înscriere, Colegiul Onisifor Ghibu din Nufărul „dă” pe dinafară. Pentru că nu mai are spații necesare pentru toate clasele, a mutat 11 dintre ele într-o clădire închiriată de la Centrul Creștin Salem. Părinții elevilor din clasele pregătitoare care funcționează aici sunt nemulțumiți, însă, de condițiile pe care le oferă școala și, mai ales, pentru că micuții lor sunt vecini de palier cu studenți străini, fără să existe o separare între clase și locuințe.
Ești pasionat de cinematografie? Trei cineaști români țin un atelier pentru adolescenții din Oradea
Educatie
Opt tineri din Oradea vor avea ocazia să participe la un atelier de film documentar, ținut de cineaști români reputați. Point&Shoot nu percepe taxă de participare, va dura cinci zile, iar doritorii se pot înscrie până pe 14 septembrie.
07 Septembrie 2022, 10:33
Au început școala cum trebuie! Peste 60 de elevi nevoiași din Bihor au primit ghiozdane și rechizite de la o asociație din Oradea (FOTO)
Educatie
Chiar dacă autoritățile se fac că nu văd această problemă, în toată România sunt copii care abandonează școala pentru că părinții lor nu își permit să le cumpere cele necesare. Peste 60 de copii din Bihor care cresc în familii nevoiașe nu au acest gând la debutul anului școlar, pentru că au primit ghiozdane pline cu rechizite de la Asociația Pro Bambini din Oradea.
06 Septembrie 2022, 19:33
Șeful Inspectoratului Școlar Bihor, despre cazul învățătoarei boicotate de părinți de la Bălcescu: Este monitorizată la ore și va fi evaluată medical
Educatie
Doar șase copii au fost prezenți, marți, la ore, în clasa Liviei Ciotea de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, părinții continuând să o boicoteze pe învățătoare, în speranța că vor reuși să o înlocuiască. Inspectorul școlar general Horea Abrudan a declarat că situația este „ingrată”, școala fiind obligată să o reangajeze pe învățătoare, după ce a dat-o afară pentru comportament deviant. Singurele soluții care pot fi aplicate acum sunt monitorizarea ei la ore și solicitarea ca aceasta, la fel ca toate cadrele didactice, să obțină un aviz medical care să ateste că este aptă pentru a preda.
06 Septembrie 2022, 15:03
Un nou scandal la Școala Bălcescu din Oradea: Părinți care refuză să-și ducă copiii la școală, din cauza unei învățătoare controversate (VIDEO)
Educatie
Pe lângă rumoarea provocată de acuzațiile de segregare, la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea a izbucnit un nou scandal. În clasa pregătitoare C, jumătate din elevi au lipsit în prima zi de școală, părinții lor refuzând să-i ducă în clasă, nemulțumiți că învățătoarea lor este o dăscăliță care a fost dată afară din învățământ, dar a câștigat în instanță și a fost reangajată.
05 Septembrie 2022, 20:59
Biserica a cedat: Scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea pe final, după ce Eparhia Reformată a acceptat să primească și români în clădirea sa
Știri Bihor
Scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea pare că se va stinge. Primarul Florin Birta și reprezentanții Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului au semnat, luni, un act adițional la contractul prin care cultul religios asigură gratuit o clădire Școlii Nicolae Bălcescu. Potrivit înțelegerii la care au ajuns cele două părți după negocieri, în acest an școlar vor putea intra în clădire și clasele de elevi români. Înainte de a se muta, însă, mai este nevoie ca Ministerul Educației să autorizeze imobilul.
05 Septembrie 2022, 17:57
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.013 RON
  • 1 EUR = 4.9471 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON