URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 DECEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În iureşul creat de cifrele tot mai alarmante ale pandemiei a trecut aproape neobservată ideea ministrului Sănătăţii ca pe viitor spitalele să treacă înapoi în subordinea Ministerului. Mai grav decât atât, această idee a fost agreată şi de preşedintele ţării, semn că, după ce lucrurile se vor linişti, vom avea parte de numeroase surprize...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zilele trecute am vorbit cu surse din Consiliul Judeţean şi de la una dintre instituţiile subordonate unde personalul va fi înjumătăţit. În aparatul propriu al CJ Bihor, concursurile pentru ocuparea posturilor rămase s-au desfăşurat săptămâna trecută, deocamdată fără să conteste nimeni corectitudinea lor. Dar, dacă ar fi să acuze cineva ceva, ar putea fi chiar noua conducere. O funcţionară a fost prinsă copiind (ceea ce şefii CJ nu au anunţat, şi rău au făcut!), deşi bibliografia de concurs n-a conţinut noţiuni de astrofizică, ci doar normele legale ce reglementează administraţia judeţeană.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Ieşirile publice recente ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, sunt nişte consecinţe fireşti ale slăbiciunii Statului Român şi a instituţiilor sale în faţa Bisericii Omniprezente Române Cum bine ştim, în România nu se câştigă alegeri fără ajutorul făţiş (şi complet ilegal) al popii din sat, aşa că, odată ajunşi la putere, politicienii tac şi le înghit prelaţilor derapajele, lăsându-i să se transforme în monştri mai presus de orice...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru candidații cărui partid intenționați să votați duminică, 6 decembrie, la alegerile parlamentare?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.

Educatie

Elevii din Bihor îi iau la întrebări pe candidaţii la Parlament. PSD şi PNL au spus pas dezbaterii
Știri Bihor
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor organizează o dezbatere online cu candidaţii la alegerile parlamentare, însă doar trei politicieni au răspuns solicitării adolescenţilor: Szabó Ödön (UDMR), Adela Lile (USR Plus) şi Viorel Cataramă (PRO România). Candidaţii de la PNL şi PSD au refuzat explicit să participe la dezbatere. Participarea la evenimentul online va fi deschisă oricărui curios, iar publicul va putea adresa întrebări.
27 Noiembrie 2020, 16:47
Noaptea Cercetătorilor e online: Curioşii pot vedea experimente făcute în mai multe universităţi, inclusiv cea din Oradea
Educatie
Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment care se desfăşura anual în universităţile şi institutele de cercetare de pe continent, s-a adaptat pandemiei şi se va desfăşura online. Curioşii vor putea vedea pe internet experimentele făcute de oamenii de ştiinţă. Universitatea din Oradea participă şi ea la prezentarea virtuală.
26 Noiembrie 2020, 20:24
Au venit tabletele: 5.670 de elevi din Bihor primesc dispozitive cu care să intre la orele online
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a primit, joi, de la Ministerul Educaţiei, 5.670 de tablete achiziţionate pentru elevii care nu au dispozitive cu care să intre la orele online. De asemenea, Primăria Oradea va mai cumpăra circa 2.500 de tablete, printr-un proiect european. Estimările arată însă că circa 5.000 de elevi din judeţ mai au nevoie de asemenea dispozitive.
26 Noiembrie 2020, 18:30
Încurajator: A scăzut simţitor numărul elevilor şi profesorilor din Bihor bolnavi de Covid-19
Știri Bihor
În Bihor, numărul elevilor şi profesorilor infectaţi cu Sars-Cov-2 este în scădere de zece zile, ajungând joi la 40 de elevi şi 47 de cadre didactice bolnave. Recordurile s-au înregistrat la începutul lunii noiembrie, când peste 200 de elevi şi dascăli erau în această statistică.
26 Noiembrie 2020, 17:00
La aceeaşi masă: Şefii executivi şi legislativi ai Universităţii din Oradea, reuniţi într-un consiliu strategic
Educatie
Din această lună, Universitatea din Oradea are un Consiliu Strategic, for menit să îi reunească pe liderii executivi şi pe cei legislativi ai instituţiei. Concret, din consiliu vor face parte rectorul, prorectorii, iar Senatul academic va fi reprezentat de preşedinte, vicepreşedinte şi cancelar, scopul fiind să stabilească împreună strategia pentru dezvoltarea instituţiei.
25 Noiembrie 2020, 16:31
Studenţie online: Cum ar putea fi examinaţi studenţii din Oradea, dacă se menţin restricţiile cauzate de pandemie
Educatie
Dacă restricţiile provocate de pandemia de Covid-19 vor fi păstrate, iar Oradea va rămâne în „scenariul roşu” şi la începutul anului viitor, studenţii Universităţii locale vor trece printr-o sesiune de examene online. Potrivit unui ghid aprobat de şefii instituţiei, examenele vor putea fi scrise, orale, sub forma unor grile sau prin alte modalităţi propuse de profesori. Tot online ar urma să aibă loc şi concursurile pentru ocuparea posturilor didactice.
25 Noiembrie 2020, 09:00
Universitatea din Oradea are o nouă comisie de etică. Cine face parte din forul care pedepseşte abaterile de integritate
Educatie
După aproape jumătate de an în care Universitatea din Oradea n-a avut o comisie de etică, conducerea instituţiei a validat noua componenţă a acestui for. Profesorii şi studenţii numiţi în comisie vor trebui să-şi aleagă preşedintele, iar apoi să analizeze sesizările rămase fără răspuns, de la expirarea mandatului vechilor membri.
24 Noiembrie 2020, 16:10
Topul universităţilor din România: Universitatea din Oradea a coborât pe ultimul loc
Educatie
Cele mai bune universităţi din România, în acest an, sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București, după cum arată un clasament întocmit de Asociaţia Ad Astra, pe baza clasărilor internaţionale. Universitatea din Oradea a coborât pe ultima poziţie, alături de alte nouă universităţi din ţară.
Dotări smart, din economii: Toţi profesorii unui colegiu din Oradea au primit tablete grafice, ca şcoala online să fie mai uşoară
Educatie
Cu ajutorul economiilor făcute la facturile de utilităţi, de când şcoala a devenit online, învăţătorii şi profesorii Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu” din Oradea au fost dotaţi cu tablete grafice. Cei aproape o sută de dascăli pot acum să facă desene sau ilustraţii pe care elevii le văd în timp real şi cu ajutorul cărora pot înţelege mai bine lecţiile predate.
24 Noiembrie 2020, 13:01
Conducere nouă în Consiliului Judeţean al Elevilor: Un elev din Beiuş, noul preşedinte al forului
Educatie
Consiliul Județean al Elevilor Bihor, unica structură de reprezentare a elevilor bihoreni, și-a schimbat conducerea. Elevii şi-au votat noii reprezentanţi, preşedinte fiind ales Oliviu Codrean, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș.
Camerele web, motiv de dispută între profesorii şi elevii din Bihor. Consiliul Judeţean al Elevilor face apel la comunicare
Educatie
Şcoala online a venit cu reguli noi pentru profesori şi elevi deopotrivă, iar uneori cele două părţi intră în conflict. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a lansat o scrisoare deschisă, după ce a constatat că sunt câteva nereguli în cursurile de pe internet. Problema principală subliniată de CJE este că profesorii îi pedepsesc cu absenţe şi evaluări orale pe elevii care nu pornesc camerele web ale dispozitivelor pe care le folosesc, în timpul orelor de pe internet. Drept urmare, CJE face un apel la comunicare şi le cere profesorilor şi elevilor deopotrivă să dovedească respect unii faţă de alţii.
În linia întâi: Studenţii de la Medicină voluntari în spitalele Covid vor primi 2.500 de lei pe lună
Actual
Guvernul a adoptat, miercuri seară, ordonanţa care le permite studenților de la Medicină să facă voluntariat în spitalele Covid din ţară, dar şi să fie recompensaţi pentru munca lor. Potrivit şefului DSU, Raed Arafat, se fac deja listele cu doritori, aceştia urmând să fie apoi selectaţi şi transferaţi la unităţile unde există cea mai mare nevoie de ei.
19 Noiembrie 2020, 12:50
Antreprenoring 2.0: studenții din Oradea se „antrenează” pentru antreprenoriat
Advertorial
"Da, se poate!" acesta este îndemnul celor din Self-Up, un mic grup de tineri studenţi orădeni de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică care, sub coordonarea conferenţiarului Delia Pop, au organizat AntreprenorIng 2.0. AntreprenorIng este un eveniment naţional dedicat studenţilor din domeniul de studii Inginerie şi management, un eveniment creat de studenţi pentru studenţi...
16 Noiembrie 2020, 19:40
România inteligentă: Mensa îi provoacă pe copiii şi adolescenţii isteţi la un concurs
Educatie
Mensa, organizaţia românilor cu un nivel ridicat de inteligenţă, îi provoacă pe copiii şi adolescenţii cu vârste între 9 şi 18 ani să-şi imagineze cum ar arăta, desenată, România inteligentă. Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu bani.
11 Noiembrie 2020, 14:05
International School of Oradea, după ce s-a deschis un dosar penal pentru prezenţa fizică în clase: Elevii nu erau la cursuri, ci la „after-school”
Știri Bihor
International School of Oradea, şcoala privată unde procurorii au găsit mai mulţi elevi şi profesori în clase, motiv pentru care au deschis un dosar penal, susţine că ancheta este nejustificată, deoarece elevii nu participau la cursuri de zi, ci la un program „after-school”, permis de reglementările în vigoare. Mai mult, ISO arată că unitatea nu a fost cuprinsă în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care prevede explicit şcolile şi grădiniţele închise.
07 Noiembrie 2020, 12:12
Anchetă penală: Elevi şi profesori găsiţi în clase într-o şcoală privată din Oradea, în ciuda restricțiilor
Educatie
Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a deschis un dosar penal, după ce 32 de elevi şi 12 angajaţi ai şcolii private „International School of Oradea” au fost găsiţi în clase, în cursul zilei de marţi. Din cauza numărului mare de bolnavi de Covid-19, Oradea este în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că toate unităţile de învăţământ din municipiu sunt închise, iar lecţiile pot continua doar online.
05 Noiembrie 2020, 16:40
O profesoară de la Şcoala 'Dacia' din Oradea, cercetată penal pentru instigare la nepurtarea măştii
Știri Bihor
O profesoară de engleză care predă la Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea şi la şcoala din Bulz este cercetată penal, pentru că n-a purtat mască la ore şi a instigat alţi profesori şi părinţi să ignore regulile privind purtarea acesteia. Femeia a fost reclamată de IŞJ Bihor procurorilor încă din luna septembrie, dar Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat că a deschis dosarul penal abia acum.
03 Noiembrie 2020, 11:35
Şcoala de acasă: Aproape 100 de unităţi de învăţământ din Bihor, 'deschise' doar online din cauza pandemiei Covid-19 
Educatie
93 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Bihor sunt în "scenariul roşu", adică pot să ţină lecţiile doar online, în săptămâna 2-9 noiembrie, arată o hotărâre emisă luni de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. Printre acestea, se numără şi grădiniţele şi şcolile din Oradea. 
02 Noiembrie 2020, 20:31
Universitatea din Oradea în stand-by: Studenții spun că mulți profesori nu sunt pregătiți pentru învățământul online
Educatie
De o lună de zile, studenţii de la Universitatea din Oradea au început cursurile în aceeaşi atmosferă în care au încheiat şi anul universitar precedent, adică tot online. Tinerii spun că, deşi profesorii se străduiesc să le explice materia, mulţi nu sunt familiarizaţi cu tehnologia. Un student medicinist reclamă că studenţii nu au fost anunțați din timp că laboratoarele şi cursurile se vor desfăşura online pentru o perioadă, așa că a ajuns să vină la Oradea să stea în chirie în faţa laptopului, deși putea s-o facă și de acasă...
01 Noiembrie 2020, 18:02
Scandal pe şcoala online: Ministerul Educaţiei îi obligă pe elevi şi părinţi să semneze declaraţii că nu vor înregistra orele online
Actual
Fără consultări publice sau măcar o explicaţie coerentă, Ministerul Educaţiei a introdus două declaraţii pe propria răspundere pentru şcoala online, prin care îi obligă pe profesori, elevi şi părinţi să nu înregistreze lecţiile ţinute pe internet şi să nu distribuie imagini din aceste ore. În formularul transmis deja şcolilor se invocă articole din Legea Educaţiei, dar şi Codul Penal. Reprezentanţii elevilor şi părinţilor contestă această decizie unilaterală a oficialilor.
Şcoala online: Mai mult de jumătate din elevii din Bihor au urmărit, marţi, lecţiile pe internet
Educatie
În prima zi în care Oradea şi şapte comune din judeţ se află în scenariul roşu din cauza numărului mare de bolnavi de Covid-19, iar unităţile de învăţământ s-au închis, cea mai mare parte a elevilor bihoreni care au participat marţi la lecţii au făcut asta în mediul online. Mai precis, 24.561 au urmărit orele pe internet, 16.373 în sălile de clasă, iar alţi peste 5.000 au absentat. În prezent, în Bihor, sunt 68 de elevi şi 63 de profesori bolnavi de Covid-19.
27 Octombrie 2020, 17:19
Jos pălăria! Decorațiuni de toamnă la școala 'Bălcescu'... din ziarul BIHOREANUL
Educatie
Ca în fiecare an, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, elevii au sărbătorit toamna confecţionând decoraţiuni specifice. Unul dintre ei, Dragoş Buzlea, elev în clasa a IV-a B, a dovedit că ştie şi ce înseamnă reciclarea, aşa că a folosit un ziar BIHOREANUL pentru a îmbrăca un dovleac pictat pe o parte cu un peisaj arămiu.
27 Octombrie 2020, 13:50
Universitatea de Vest Timişoara arată că n-a cerut tardiv anularea diplomei lui Florian Bodog. PSD-istul se pretinde o victimă politică!
Educatie
Chiar dacă a trecut mai bine de un an de la confirmarea plagiatului în lucrarea de doctorat pe care Florian Bodog a susţinut-o la Universitatea de Vest Timişoara, conducerea instituţiei susţine că procesul deschis acum pentru anularea diplomei nu este tardiv. Cele două luni în care România s-a aflat în starea de urgenţă au determinat prelungirea termenului prevăzut de Legea Educaţiei pentru deschiderea acestor procese. Pe de altă parte, PSD-istul Florian Bodog pretinde că este, de fapt, o victimă politică, pentru că acum candidează la un nou mandat de parlamentar.
26 Octombrie 2020, 15:29
Covid-19 se răspândeşte tot mai tare: Un decan al Universităţii din Oradea, infectat cu coronavirus. Preventiv, două facultăţi s-au mutat în online
Știri Bihor
Răspândirea comunitară a coronavirusului afectează tot mai multe medii. Decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Alexandru Pele, a fost confirmat cu Covid-19, fiind primul membru al Consiliului de Administraţie al Universităţii din Oradea infectat. În ultimele zile, Pele n-a ţinut cursuri cu prezenţă fizică şi nici nu s-a întâlnit cu alţi colegi, aşa că în instituţie nu s-au impus măsuri de carantinare. Pe de altă parte, însă, de teama de a nu răspândi virusul, două facultăţi orădene au renunţat la prezenţa faţă în faţă, funcţionând exclusiv online, timp de cel puţin două săptămâni.
26 Octombrie 2020, 14:49
'Scenariul roşu': Grădiniţele se închid, iar şcolile trec în online, în comuna Sânmartin
Știri Bihor
Primăria Sânmartin a anunţat, duminică, după depăşirea ratei de 3 la mia de locuitori în privinţa infectării cu virusul Covid-19, că se suspendă cursurile în sălile de clasă în toate unităţile de învăţământ de pe raza comunei, lecţiile urmând să se desfăşoare "exclusiv în sistem online". De asemenea, activitatea grădiniţelor se suspendă. 
25 Octombrie 2020, 10:15
Peste 2,6 milioane de măşti, trimise de Guvern pentru şcolile din Bihor
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a primit peste 2,6 milioane de măşti, trimise de Guvern pentru profesorii şi elevii din Bihor. Acestea vor fi distribuite în unităţile de învăţământ unde autorităţile locale nu au asigurat aceste produse. Pe de altă parte, în IŞJ Bihor s-a confirmat şi al treilea caz de Covid-19, persoana diagnosticată cu virusul fiind o inspectoare.
23 Octombrie 2020, 11:50
Covid-19 și la Inspectoratul Școlar Bihor: Două persoane au fost confirmate cu virusul, majoritatea angajaților lucrează de acasă
Știri Bihor
Cea mai mare parte din personalul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, inclusiv inspectorul general Virgil Blage, lucrează de-acasă, după ce doi angajaţi s-au infectat cu Covid-19, fiind vorba de un inspector şcolar şi de o contabilă a instituţiei. Colegii de birou ai celor doi au intrat în carantină, în timp ce restul angajaţilor IŞJ Bihor au fost trimişi acasă. „Vin la serviciu doar cei care nu pot lucra de la distanţă şi care asigură permanenţa în instituţie”, a precizat Blage.
22 Octombrie 2020, 14:35
Sporesc îmbolnăvirile cu Covid-19 în şcolile din Bihor: Peste 100 de elevi şi profesori sunt infectaţi
Știri Bihor
Creşterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 se simte şi în şcolile din Bihor. Cele mai recente date ale Inspectoratului Școlar arată că 40 de elevi şi 61 de angajaţi ai şcolilor sunt în prezent infectaţi cu coronavirus. De asemenea, a crescut şi numărul elevilor aflaţi în carantină, după ce au intrat în contact cu un bolnav de Covid-19, la nu mai puțin de 1.474.
22 Octombrie 2020, 13:40
Cu întârziere: Universitatea de Vest Timişoara a cerut judecătorilor să anuleze diploma de doctor obţinută fraudulos de Florian Bodog
Știri Bihor
Pe rolul Tribunalului Bihor a fost înregistrată o cerere a Universităţii de Vest Timişoara de anulare a diplomei de doctor obţinute în mod fraudulos de PSD-istul Florian Bodog, după ce, aşa cum se ştie, s-a constatat că fostul ministru al Sănătăţii, acum candidat la un nou mandat de senator, a plagiat lucrarea aproape integral. Interesant este însă că, în timp ce Legea Educaţiei prevede că universităţile trebuie să deschidă aceste procese în termen de maximum un an de la constatarea fraudei, UVT a depăşit această limită cu două luni. Aşadar, rămâne de văzut dacă judecătorii vor anula sau nu titlul de doctor pentru Bodog.
22 Octombrie 2020, 11:50
Jumătate din Colegiul Gojdu a trecut în online, după ce un profesor de religie a fost confirmat cu Covid-19
Știri Bihor
Începând de miercuri, 20 din cele 40 de clase ale Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea vor face lecţiile online, după ce un profesor de religie din şcoală s-a infectat cu Covid-19. Dascălul este preot ortodox în comuna Bratca, o comună cu o rată de peste 3 bolnavi la mia de locuitori.
21 Octombrie 2020, 10:25
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0875 RON
  • 1 EUR = 4.8735 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON