URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Alarmă falsă? Şeful IŞJ Bihor acuză o dezinformare privind cazul unui copil care ar fi fost bătut în şcoală
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a început o anchetă la Şcoala Gimnazială din Viişoara, după ce sora unui elev de clasa a V-a a acuzat că acesta ar fi fost bătut de colegi în clasă, sub ochii unor dascăli. Şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, susţine însă că povestea ar fi cusută cu aţă albă, dovedind cu imaginile surprinse de camerele de filmat din şcoală că elevul a plecat acasă binedispus şi fără probleme medicale vizibile.
19 Septembrie 2019, 15:05
„Wildlife watch”: Elevi bihoreni au învăţat, alături de Ecotop, cum să fie ecologişti (FOTO)
Educatie
Asociaţia Ecotop a încheiat un nou proiect menit să contribuie la eco-educaţia elevilor bihoreni. În ultimele cinci luni, elevi din Bihor au participat la diverse activităţi plănuite pentru ei, precum un concurs de ecologie, activităţi de monitorizare a biodiversităţii în arii protejate şi o tabără de junior ranger.
18 Septembrie 2019, 18:20
Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Universitatea din Oradea: Oamenii de ştiinţă vă invită la experimente şi prezentări interactive
Educatie
Pentru al şaselea an la rând, Universitatea din Oradea celebrează Noaptea Cercetătorilor Europeni. Pe 27 septembrie, curioşii sunt invitaţi la experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii, concursuri şi multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea și promovarea științelor ca o direcție de urmat pentru noile generații.
18 Septembrie 2019, 11:01
Mândria judeţului: Zeciştii de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională au fost premiaţi cu diplome și bani (FOTO)
Educatie
Cei 20 de elevi bihoreni care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi cei şase absolvenţi de liceu cu aceeaşi medie maximă la Bacalaureat au fost premiaţi, marţi, într-o ceremonie care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Start la atelierele Smartistactiv pentru copii: De la pictură şi modelaj, până la bune maniere sau program afterschool (FOTO)
Timp liber
De sâmbătă, Oradea s-a îmbogăţit cu Smartistactiv, un centru coordonat de artistul Laura Ungur, unde copiii sunt îmbiaţi cu o mulțime de ateliere creative interesante: pictură pe pânză, pe sticlă, pe lemn, pe perete, pe mătase, activități de modelaj în lut, pastă de modelaj, nisip kinetic, construcții roboți lego, grafică digitală nivel începători, bune maniere, experimente colorate și chiar și cu un program afterschool și petreceri de zile de naștere.
16 Septembrie 2019, 13:05
EduFest în Oradea: Elevii şi studenţii, invitaţi în Parcul 1 Decembrie, la o întâlnire cu companiile locale
Timp liber
Pentru a patra oară, asociaţia EduBiz organizează la Oradea EduFest, un eveniment dedicat tinerilor. Sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, elevii şi studenţii se vor putea întâlni cu reprezentanţii mai multor firme locale, care le vor explica ce presupune job-ul lor.
13 Septembrie 2019, 14:32
Conducerea Senatului Universităţii din Oradea, completă: Cine sunt noua vicepreşedintă şi noul cancelar
Educatie
Prima şedinţă a Senatului Universităţii din Oradea condusă de preşedintele Aurel Căuş a însemnat şi completarea conducerii forului. Căuş l-a propus cancelar pe inginerul Ioan Constantin Ţarcă, iar noua vicepreşedintă este economista Victoria Bogdan.
12 Septembrie 2019, 21:08
Au decis: Următorul rector al Universităţii din Oradea va fi ales prin vot (FOTO)
Educatie
Referendumul pentru desemnarea modalităţii de alegere a viitorului rector al Universităţii din Oradea a întrunit cvorumul necesar pentru a fi validat şi este clar că viitorul lider al instituţiei va fi ales prin vot. Doar 87 de universitari orădeni au ales cealaltă opţiune, şi anume desemnarea unui rector în urma unui concurs public.
10 Septembrie 2019, 19:53
Camionul cu donaţii: Tineri din Luxemburg au adus tablete, video-proiectoare şi rechizite pentru elevii din Cheresig şi Toboliu (FOTO)
Educatie
Elevii şcolilor din Toboliu şi Cheresig au avut, marți, musafiri. Un grup de tineri din oraşul luxemburghez Ettelbruck au vizitat aceste şcoli, dar nu au venit cu mâna goală. Ei au adus tablete, video-proiectoare, ghiozdane, rechizite, dar şi piese de mobilier ori haine pentru elevii mai sărmani din cele două şcoli.
10 Septembrie 2019, 19:15
Banii jos! Judeţul Bihor va contribui cu o sumă mai mare pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea 
Știri Bihor
Consilierii judeţeni s-au reunit, marţi, într-o şedinţă extraordinară pentru a modifica cheltuielile legate de realizarea viitorului Parc Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, după ce ADR Nord Vest a mai socotit ca neeligibile câteva dotări prevăzute în proiect. După cele mai recente modificări, din valoarea totală de aproape 33 milioane lei a investiţiei, aproape 16 milioane lei vor fi asiguraţi din banii bihorenilor. 
10 Septembrie 2019, 17:53
Universitatea din Oradea reaminteşte: Studenţii de la specializările IT au locuri gratuite în cămin şi pot mânca la cantină, tot fără să plătească
Educatie
Studenţii care au optat pentru specializările din sectorul IT se pot caza gratuit în căminele Universităţii din Oradea şi pot mânca tot fără să plătească, la cantina studenţească. Aceste facilităţi sunt acordate în baza unui parteneriat între Primărie şi instituţia de învăţământ, pentru toţi tinerii care locuiesc în afara Oradiei şi a Zonei Metropolitane.
09 Septembrie 2019, 19:50
A sunat clopoţelul! În acest an şcolar, trei colegii din Oradea sunt în sărbătoare (FOTO)
Educatie
Anul şcolar 2019-2020 a debutat luni, iar toate şcolile din Oradea au fost animate de elevi, profesori şi părinţi. Pentru trei şcoli din oraş, festivitatea de la careu a fost una cu o însemnătate aparte. Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" sărbătoresc 100 de ani de existenţă, iar Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" primul an în care nu mai este liceu, ci a trecut la nivelul superior.
09 Septembrie 2019, 13:57
În loc de 'Bun venit!’’
Educatie
Începutul anului şcolar nu este un exerciţiu steril, pur administrativ. E un moment cu o încărcătură emoţională deosebită pentru elevi, părinţi, profesori, dar şi unul de asumare a responsabilităţii tuturor actorilor implicaţi în educaţie. Acum proiectăm fiecare pas spre reuşită, asigurându-ne că există toate premisele ca aspiraţiile să se împlinească
09 Septembrie 2019, 09:14
Începe şcoala! Elevii din Bihor, îndemnaţi să ţină 'doliu pentru educaţie'
Educatie
Consiliul Naţional al Elevilor precum şi Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor îi îndeamnă pe cei care luni vor începe şcoala să ţină doliu, într-o zi sărbătorită de regulă cu flori şi îmbrăţişări. 
08 Septembrie 2019, 17:03
Bacalaureatul de toamnă: După contestaţii, alţi 24 de bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului. După soluţionarea contestaţiilor, au promovat examenul încă 24 de absolvenţi de liceu, iar procentul de promovare a crescut la 30%.
07 Septembrie 2019, 16:01
Liceeni... meseriaşi: Şcolile din Bihor, număr record de elevi care vor învăţa o meserie
Bihoreanul tipărit
Din această toamnă, şcolile din Bihor vor avea un număr record de elevi care vor învăţa o meserie. Peste 1.100 absolvenţi de gimnaziu s-au înscris în clase de învăţământ profesional, iar peste 400 vor primi burse lunare de câte 400 lei, plătite de firmele bihorene care au mare nevoie de muncitori calificaţi.
05 Septembrie 2019, 20:01
Colegiul Gojdu îşi sărbătoreşte centenarul cu Direcţia 5 şi Smiley. Sunt programate şi lansări de carte, un cros şi expoziţii
Educatie
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu împlineşte în această toamnă 100 de ani de existenţă, prilej cu care Primăria şi conducerea şcolii au pregătit un amplu program de sărbătoare. Între 29 septembrie şi 6 octombrie, vor avea loc felurite evenimente, inclusiv un cros, expoziţii, lansări de carte şi dezbateri. De asemenea, curtea colegiului va găzdui şi concertele trupelor Celelalte Cuvinte şi Direcţia 5, respectiv un show al lui Smiley.
05 Septembrie 2019, 13:15
Universitarii orădeni, chemaţi la referendum: Trebuie să voteze cum vor să fie ales următorul rector
Educatie
La Universitatea din Oradea începe anul electoral. În următoarele luni, angajaţii instituţiei îşi vor alege liderii şi reprezentanţii în structurile de conducere, punctul culminant fiind, desigur, alegerea viitorului rector. În pregătirea acestor momente, universitarii sunt chemaţi pe 10 septembrie la referendum, în care să decidă cum anume vor să fie ales următorul rector: prin scrutin electoral sau în urma unui concurs internaţional.
05 Septembrie 2019, 11:08
Party la Muzeu, în Oradea! Tineri din patru ţări au dansat periniţa şi braşoveanca, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul TV
A fost veselie, miercuri seară, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Tineri din Finlanda, Turcia, Insula Saba şi România, participanţi într-un proiect Erasmus+ care-şi propune să-i unească prin artă, şi-au prezentat locurile de baştină şi obiceiurile. Seara s-a încheiat cu dans, adolescenţii dansând în curtea Muzeului, pe melodii populare româneşti.
05 Septembrie 2019, 10:34
Dezbatere la Universitatea Oradea. Un decan cere ca universitarii condamnaţi pentru corupţie să poată preda în continuare: „Cine poate lua piatra, să arunce!” (FOTO)
Educatie
Actualizarea Cartei universitare nu este un subiect de mare interes în Universitate. Prima dezbatere organizată de Senat pe această temă a adunat doar o mică parte dintre cei aproape 900 de profesori ai instituției şi doar câţiva dintre ei au avut şi propuneri. Principalele probleme discutate au fost legate de demiterea rectorului, de modalitatea de alegere a senatorilor şi de demiterea universitarilor condamnaţi, prevedere căreia i s-a opus expres decanul de la Protecţia Mediului, Ioan Chereji (foto), care a cerut ca acest articol să fie abrogat.
Şeful IŞJ Bihor: „Ne bucurăm de cea mai mare finanţare în infrastructura şcolară din ultimii ani”
Educatie
În judeţul Bihor sunt în derulare peste o sută de proiecte de infrastructură şcolară finanţate de Guvern, cum niciodată în ultimii ani nu au mai fost, a arătat inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. Acesta a vrut astfel să arate că, deşi în acest an şcolar 34 de clădiri ale unor şcoli şi grădiniţe vor avea toaletele în curte, iar 89 nu au încă autorizaţie ISU, s-au făcut progrese, iar această ruşinoasă problemă ar putea să devină istorie, în anii următori.
04 Septembrie 2019, 11:50
Şcoală pe vine: Noul an de învăţământ începe în Bihor cu şcoli cu WC-ul în fundul curţii şi nesigure la incendii
Bihoreanul tipărit
Toamna se numără lipsurile: noul an şcolar începe săptămâna viitoare, găsind unităţile de învăţământ cu haznale în fundul curţii şi nesigure la incendii. 192 de clădiri din cele 781 ale grădiniţelor şi şcolilor din Bihor nu au autorizaţie de siguranţă la incendii, iar 62 nu sunt autorizate sanitar deoarece au latrine şi încălzire cu sobe, peste vară fiind amenajate WC-uri în doar 10 localuri.
04 Septembrie 2019, 08:00
Dezastrul de toamnă: Nici măcar o treime din candidaţii din Bihor nu au promovat Bacalaureatul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, marţi, rezultatele la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, care nu sunt defel măgulitoare, chiar dacă sunt mai bune decât în toamna anului trecut. Doar 28% dintre candidaţii din Bihor au promovat examenul, obţinând medii peste 6.
03 Septembrie 2019, 14:24
Premieră: O universitate de stat ar putea fi desfiinţată, pentru că s-a transformat în fabrică de diplome şi a ajuns aproape de faliment
Actual
Săli de curs neîncălzite, profesori păstrați la catedră chiar și după ce au primit condamnări definitive pentru luare de mită, studenți momiți cu burse să voteze împotriva intereselor colegilor lor, un Senat care funcţiona pe lângă lege, sunt descoperiri făcute de Consiliul de Etică și Management Universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reșița. Acum, CEMU cere destituirea rectorului, dar şi desfiinţarea universităţii, care este oricum aproape de faliment.
03 Septembrie 2019, 11:50
Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut
Bihoreanul tipărit
Cu o singură excepţie, Ministerul Educaţiei a respins articolele Cartei Universităţii care ar fi dus la o primenire în facultăţile orădene, pe motiv că sunt mai restrictive decât Legea Educaţiei, astfel că Senatul Universităţii e nevoit să reia procesul de elaborare a documentului.
02 Septembrie 2019, 20:30
Cum 'rezolvă' Guvernul problema şcolilor fără toalete sau apă curentă: Cu 10 zile înainte să înceapă anul şcolar, Dăncilă promite bani pentru investiţii
Actual
În primăvară, Guvernul PSD promitea că toate şcolile care nu au toalete şi apă curente vor deveni istorie. Politicienii nu doar că nu şi-au îndeplinit promisiunea, ci par că îi iau la mişto pe părinţi şi elevi. Cu zece zile înainte să înceapă noul an şcolar, premierul Viorica Dăncilă anunţă că va aloca bani pentru şcolile care nu au grupuri sanitare sau apă curentă, iar vicepremierul Mihai Fifor pretinde chiar că problemele se vor rezolva până la începutul anului şcolar, "dacă reuşim să ne mişcăm foarte repete".
31 August 2019, 20:36
Poliţiştii se pregătesc de şcoală: Controlează microbuzele, şoferii care transportă elevi şi semnalizarea rutieră din zona unităților de învățământ
Știri Bihor
Peste 120 de microbuze şcolare din judeţul Bihor au fost verificate în ultimele zile de poliţiştii rutieri, iar şoferii care transportă elevi au fost chemaţi la instruire, acţiunea fiind realizată de poliţiştii Serviciului rutier Bihor în contextul pregătirii noului an şcolar.
29 August 2019, 17:41
Gojdiștii vor avea terenurile de baschet reabilitate în noul an școlar (FOTO)
Știri Oradea
Elevii de la Colegiul Național Emanuil Gojdu vor avea în noul an școlar terenuri de baschet reabilitate. Primăria Oradea a anunțat finalizarea lucrărilor la vechile terenuri, suprafața de joc fiind acoperită cu covor de tartan nou, iar cele două terenuri fiind împrejmuite cu stâlpuri metalice.
27 August 2019, 11:00
Copiuţe hi-tech: Patru tineri bihoreni, daţi afară de la Bac, după ce au încercat să folosească pixuri inteligente
Educatie
Patru tineri bihoreni au investit degeaba în tehnică inteligentă care să-i ajute să fraudeze Bacalaureatul. Vineri, în timpul probei obligatorii a profilului, la centrul de examen organizat în Liceul Teoretic "Horváth János" Marghita, ei au fost prinşi de profesori în timp ce foloseau pixuri inteligente şi căşti minuscule.
23 August 2019, 14:25
Generaţia Tech: Tinerii orădeni pot face gratuit cursuri de IT, susţinute de Google
Educatie
Tinerii orădeni au şansa să înveţe gratuit bazele IT-ului! Oradea a fost inclusă în programul Generaţia Tech, realizat de comunitatea Digital Nation şi finanţat de Google. Asta înseamnă că orădenii cu vârste între 15 şi 24 de ani se pot înscrie la unul din cele două cursuri gratuite, care se vor ţine pe o perioadă de 12 luni: IT Literacy, unde vor învăţa bazele administrării digitale, şi Learn to Code, despre bazele programării şi codarea aplicaţiilor web şi mobile.
22 August 2019, 13:32
 1  3 4 5  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2921 RON
  • 1 EUR = 4.7432 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON