URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Educatie

Care sunt crizele şi provocările cu care se confruntă ţările UE? Conferinţă internaţională la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea
Educatie
Crizele şi provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană şi statele membre vor fi dezbătute, timp de trei zile la Oradea. Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii din Oradea, organizează în perioada 26 - 28 mai 2022 Conferinţa internaţională cu titlul "Actors, Mechanisms and Levels of Influence in the EU Decision-Making". Pe lângă cadre universitare, studenţi şi doctoranzi, la eveniment sunt aşteptaţi atât experţi, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor.
25 Mai 2022, 12:57
Invitat în Bihor, un specialist în ecologie a lămurit de ce se feresc profesorii să scoată elevii în natură: „Copiii au multe întrebări și ei nu știu răspunde” (FOTO)
Știri Bihor
Considerat unul dintre fondatorii educației ecologice din România, timișoreanul Nicolae Diminescu a vorbit, la un eveniment organizat în Bihor, despre cât de puțin discută oficialii din acest domeniu despre importanța lecțiilor despre natură, spunând și că dascălii din toată țara evită să scoată elevii la lecții în aer liber, pentru că sunt slab pregătiți și nu ar putea răspunde întrebărilor. Diminescu a participat la evenimentele organizate în Parcul Natural Apuseni, cu prilejul Zilei Europene a Parcurilor, acolo unde a mai fost invitat un alt veteran al naturii ocrotite din România: profesorul Zeno Oarcea, întemeietorul rețelei de parcuri din țara noastră.
25 Mai 2022, 12:00
Festivalul baroc la Oradea: Atelier de lăută la Cetate, recital cu muzică din Italia secolului al XVII-lea și alte evenimente interesante
Timp liber
Aflat la cea de a doua ediție, Festivalul Baroc al Oradiei are toate șansele să se impună ca un eveniment cultural definitoriu pentru orașul de pe Crișul Repede. Între 23 și 31 mai, Departamentul de Muzică din cadrul Universității locale organizează mai multe evenimente interesante, cu invitați de renume.
22 Mai 2022, 13:21
Școala dinainte de școală: Cum îi pregătește Universitatea din Oradea pe studenții străini care vor să învețe aici (FOTO)
Educatie
Înainte de a deveni studenți ai Universității din Oradea, 50 de cetățeni străini urmează cursuri de limba română. „Anul pregătitor” este conceput anume pentru cei care își propun să urmeze studii de licență sau master la universități din România.
22 Mai 2022, 12:00
Bani pentru studii în Europa: Universitatea din Oradea, în topul alocărilor pentru Erasmus+
Educatie
Studenții, profesorii și personalul administrativ de la Universitatea din Oradea vor putea să se pregătească în străinătate. Instituția de învățământ superior a primit alocări de 1,3 milioane de euro pentru programele Erasmus+, sumă ce poziționează Universitatea locală pe locul 9 în țară.
21 Mai 2022, 16:31
Expoziția celor mai buni studenți de la Arte, la Cetatea Oradea
Timp liber
Cei mai promițători dintre studenții Departamentului de Arte Vizuale al Facultății de Arte a Universității din Oradea își vor expune creațiile. Spațiile Muzeului Țării Crișurilor din Cetatea Oradiei vor găzdui lucrări de pictură, grafică, arte decorative, modă, design de obiect și ambient.
19 Mai 2022, 10:15
„Nu se colectează bani pentru cadouri!”: Reacții după dezvăluirea BIHOREANULUI privind „atențiile” scumpe pregătite pentru profesorii unei clase de la „Eminescu”
Știri Bihor
Dezvăluirea BIHOREANULUI privind colecta de bani care s-a făcut într-o clasă de-a XII-a de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, pentru achiziția de cadouri dedicate profesorilor, a determinat părinții să renunțe la intenție, iar toți elevii clasei respective și-au primit banii înapoi. În plus, o reprezentantă a părinților a transmis BIHOREANULUI că incidentul a fost unul izolat și descurajat vehement de conducerea colegiului.
18 Mai 2022, 17:59
Ambasadorul Israelului, la Universitatea din Oradea: De ce este țara sa una dintre cele mai puternice economii ale lumii (FOTO)
Educatie
Ambasadorul statului Israel în România, David Saranga, a fost prezent marți la Universitatea din Oradea, unde a susținut un curs de comunicare politică în fața studenților și profesorilor. Saranga le-a vorbit celor prezenți despre cum cunoașterea a făcut din Israel una dintre cele mai puternice economii ale lumii.
Mentor pentru educație: Un profesor de rromani din Bihor, laureat pentru excelență în educație (FOTO / VIDEO)
Educatie
Un profesor din Bihor este unul dintre cei zece dascăli laureați la cea de-a 12-a ediție a Premiilor Mentor, în care sunt premiați profesorii și antrenorii de excepție. Ionel Cordovan este profesor de limba rromani la școala din Ineu și, totodată, inspector școlar responsabil cu educația pentru această comunitate.
Ambasadorul Israelului, David Saranga, va conferenția pentru studenții și profesorii din Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea va avea marți un musafir important. Ambasadorul statului Israel la București, David Saranga, va susține o conferință pe teme de geopolitică, intitulată „Digital and traditional diplomacy” (Diplomație digitală și tradițională). Accesul la eveniment este dedicat exclusiv studenților și profesorilor orădeni.
15 Mai 2022, 13:23
Permacultură urbană în Săcueni: În curtea Liceului Petőfi Sándor se amenajează o grădină comunitară (FOTO)
Educatie
Sub îndrumarea unui specialist în horticultură și ajutați de ecologiștii din asociația Ecotop, elevii și profesorii Liceului Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni amenajează o grădină comunitară în curtea școlii. Până acum, au plantat 16 pomi fructiferi și 45 de arbuști și au amenajat straturi supraînălțate pentru legume și plante aromatice.
Prietenii pompierilor: Zeci de elevi din Bihor s-au întrecut în aptitudini de salvatori (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Peste 90 de elevi, împărţiţi în 15 echipe, au participat vineri la faza judeţeană a competiţiilor "Prietenii pompierilor" şi "Cu viaţa mea apăr viaţa", organizate de ISU Bihor şi Inspectoratul Şcolar. Competiţiile sunt menite să-i ajute pe copii să înţeleagă pericolele şi dezastrele la care sunt expuse comunităţile din care fac parte şi să le dezvolte comportamentele adecvate pentru situaţiile de urgenţă.
14 Mai 2022, 18:51
Prădători pe internet: Experienţe traumatizante ale unor tinere din Bihor care au ajuns victime în urma unor 'aventuri' online
Bihoreanul tipărit
Tinere care au căzut pradă avansurilor unor bărbaţi pe reţelele de socializare îşi mărturisesc experienţele traumatizante. Adolescentele care s-au confesat BIHOREANULUI şi-au cunoscut "curtezanii" pe net, discutând câteva săptămâni sau luni, o fată fiind, de exemplu, constrânsă să trimită fotografii sexy, iar o alta era cât pe ce să se întâlnească cu un bărbat dubios. 
13 Mai 2022, 08:01
USR Bihor: „Numirea lui Nicolae Avram la IȘJ Bihor este o nouă palmă dată învățământului de stat”
Știri Bihor
Instalarea PSD-istului Nicolae Avram în funcția de inspector școlar general adjunct îi nemulțumește pe politicienii aflați în opoziție, care consideră că este „o nouă palmă dată învățământului de stat”. USR Bihor reamintește că Avram a fost implicat în mai multe scandaluri și cere inclusiv demiterea inspectorului școlar general Horea Abrudan.
12 Mai 2022, 20:00
Mai pregătiți decât înainte de pandemie: Ce note au luat elevii din Bihor la simulările examenelor naționale
Educatie
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a analizat notele luate de elevi la simulările examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat, observând că aproape toate aceste rezultate sunt mai bune decât cele din anul 2019, adică dinainte de pandemia de Covid-19. Fiecare școală din Bihor trebuie acum să analizeze rezultatele elevilor și să ia măsuri pentru îmbunătățirea lor.
12 Mai 2022, 17:19
Inspectoratul Școlar: 94 de elevi din Bihor, câștigători la olimpiadele naționale
Educatie
După ce toate olimpiadele școlare cu probe scrise s-au încheiat, Inspectoratul Școlar Județean a numărat câștigătorii din județ. 94 de elevi bihoreni s-au clasat pe podium la olimpiade, dintre care 13 pe locul I.
12 Mai 2022, 13:19
„Câtă filosofie, atâta tehnologie”: Standardul de viață digital propus la Oradea de un specialist în comunicare
Educatie
Invitat al Universității din Oradea, profesorul clujean Sandu Frunză, autor al unor volume de filosofie, religie și științe politice, a vorbit în fața studenților și profesorilor despre comunicarea modernă. În premieră, el a propus și un standard de viață pentru era digitală, spunându-le celor prezenți că în viață ar trebui să utilizeze tehnologia și filozofia în proporții egale.
11 Mai 2022, 20:09
Ce înseamnă să fii student Erasmus: O tânără din Oradea împărtășește experiența avută în Grecia
Educatie
Bursele de mobilitate Erasmus reprezintă o șansă pentru studenții români să descopere centre universitare din afara granițelor și, totodată, să fie independenți într-o țară străină, motiv pentru care această experiență nu ar trebui ratată. O spune și o studentă a Universității din Oradea, care a relatat, în ziarul studențesc local Milenial, ce presupune o experiență Erasmus și la ce să se aștepte cei care primesc astfel de burse.
11 Mai 2022, 12:45
Târgul Facultăților Orădene: Universitatea locală își prezintă oferta
Educatie
Elevii care nu sunt încă hotărâți privind facultatea pe care vor să o urmeze sau care au nelămuriri privind admiterea la facultate sunt invitați la Târgul Facultăților Orădene. Evenimentul va avea loc vineri și sâmbătă, la Biblioteca Universității din Oradea.
11 Mai 2022, 10:35
Studenții, față în față cu elevii din Oradea: se caută viitori jurnaliști
Educatie
Întreruptă vreme de doi ani, din cauza pandemiei, campania de promovare a admiterii la Universitatea din Oradea a fost reluată. Profesori și studenți de la specializările Științe Politice și Jurnalism s-au întâlnit cu elevii de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea.
10 Mai 2022, 16:00
PSD Bihor și-a pus om la conducerea Inspectoratului Școlar: a mai fost la conducerea instituției și a fost demis după două scandaluri
Știri Bihor
Toate cele trei partide aflate la guvernarea României au acum un reprezentant la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Începând de luni, PSD-istul Nicolae Avram este inspector general adjunct, funcție care era vacantă. Avram a mai condus IȘJ Bihor, iar în 2015, după un scandal de fraudă la Bacalaureat și, după ce a picat examenul pentru șefia instituției, a fost demis.
09 Mai 2022, 11:53
Cum comunicăm în era digitală? Conferință susținută de un specialist în comunicare, la Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea va găzdui, pe 11 mai, o conferință pe tema comunicării, în care vor fi dezbătute probleme precum dezinformarea și modul în care informațiile circulă, în vremurile actuale caracterizate de digitalizare. Conferința va fi susținută de profesorul clujean Sandu Frunză, specialist în comunicare și filosofie.
08 Mai 2022, 17:31
Din inima pădurii: Elevii de la CSEI nr. 1 Oradea au învățat de ce sunt importante pădurile (FOTO)
Educatie
Ce rol are pădurea pe planetă, care sunt arborii care cresc în păduri, ce fructe fac și cum putem proteja pădurile, toate aceste informații le-au aflat, vineri, elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, de la profesorii lor și de la un specialist în silvicultură. La finalul întâlnirii, elevii și-au testat cunoștințele acumulate într-un joc, iar cei mai ageri dintre ei au primit, în dar, jucării de pluș care reprezintă animalele din pădure.
08 Mai 2022, 13:25
„România Educată” rămâne subfinanțată: Guvernul anunță Comisia Europeană că, până în 2070, învățământul va primi doar 2,4% din PIB
Actual
„România Educată” rămâne doar un slogan pentru politicienii români, iar învățământul va trebui să se mulțumească cu bani puțini. În următorii 50 de ani, Guvernul are de gând să aloce Educației doar 2,4% din PIB, după cum arată Programul de convergență 2022-2025, pe care Executivul l-a aprobat și urmează să-l transmită Comisiei Europene.
07 Mai 2022, 15:08
Olimpicii din Gojdu: 63 de elevi de la Colegiul Emanuil Gojdu au luat premii sau mențiuni la olimpiade și concursuri naționale (FOTO)
Educatie
Din cei aproximativ 1.000 de elevi, câți are Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea, 63 au luat medalii sau mențiuni la etapele naționale ale unor olimpiade și concursuri școlare. Patru dintre ei s-au calificat sau urmează să susțină examenele pentru etapele internaționale ale competițiilor.
Şcoala ca o pradă: Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au risipit sume colosale (VIDEO)
Știri Bihor
Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au cheltuit sume colosale. Un audit făcut la Şcoala Gimnazială Nestor Porumb a scos la iveală că în perioada 2019-2021 unitatea a plătit 129.000 lei pentru carburanţi, din care doar 20% consumaţi de microbuzul pentru transportul elevilor, 47.000 lei au fost tocaţi pe deplasări, iar peste 80.000 lei pur şi simplu au dispărut.
06 Mai 2022, 08:04
Un nou Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea: Profesorul Laurențiu Șoitu a devenit membru al comunității academice
Educatie
Comunitatea academică a Universității din Oradea s-a îmbogățit cu o personalitate a științelor educației. Profesorul doctor emerit Laurențiu Șoitu a devenit Doctor Honoris Causa al instituției.
05 Mai 2022, 07:37
Inflaţia loveşte şi bugetul studenţilor: ANOSR cere burse mai mari, care să acopere toate costurile de trai
Actual
Cea mai mare federaţie studenţească, ANOSR, cere Ministerului Educaţiei şi Guvernului să majoreze bursele, care nu mai acoperă cheltuielile tinerilor pentru masă şi cazare, aşa cum ar trebui. Din 2021, cuantumul bursei trebuia să crească la 840 de lei, cu toate acestea, şi în acest moment este de 700 de lei.
03 Mai 2022, 16:15
Alți elevi din Bihor premiați la olimpiadele școlare. Un licean de la Arte a luat 10 pe linie
Educatie
Mai mulți elevi din Bihor au dovedit că sunt bine pregătiți și au câștigat premii la olimpiadele naționale din acest an, reluate după pandemia de Covid-19. Un elev de la Liceul de Arte din Oradea a reușit performanța de a obține singura notă de 10 din țară la Istoria Artei, o altă elevă de la Colegiul Onisifor Ghibu a devenit olimpică la limba rromani, iar o adolescentă de la Colegiul Partenie Cosma a luat locul II la olimpiada de tehnologii.
Săptămâna sportului și sănătății, la Universitatea din Oradea: Elevi, studenți și profesori, invitați să facă mișcare
Știri Bihor
Mişcarea şi viaţa sănătoasă vor fi temele de discuţie principale, timp de o săptămână, în Facultatea de Geografie, Turism şi Sport a Universităţii din Oradea. Între 9 şi 13 mai, elevi, studenţi, profesori şi angajaţi ai Universităţii sunt invitaţi să practice mai multe sporturi în cadrul facultăţii, de la minifotbal, la volei, tenis, ciclism, pilates sau zumba.
03 Mai 2022, 08:47
 1  3 4 5  
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: 23 August, Somesului, Crisan, Oasului, Closca, Eminescu, Tractoristilor  in data de 25 mai, incepand cu ora 16:30, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 25 mai, incepand cu ora 19:30, in functie de prezenta la domiciliu a consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.6288 RON
 • 1 EUR = 4.9417 RON
 • 1 HUF = 0.0128 RON