URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

Educatie

Anunţ de ultimă oră al Ministerului Educaţiei: TOATE şcolile vor fi închise vineri din cauza gripei
Actual
Şcolile vor fi închise vineri din cauza numărului mare de cazuri de gripă. Decizia a fost luată, miercuri, de Ministerul Educaţiei, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, şi vizează toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară.
Repetenţi din clasa I: Ministrul Educaţiei crede că aceasta este soluţia pentru învăţământul românesc
Actual
Elevii români ar putea rămâne repetenţi încă din clasa I. Este dorinţa ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care arată că elevii ajung în clasele gimnaziale fără să ştie să scrie ori să calculeze, astfel că ei nu trebuie lăsaţi să promoveze clasa I.
21 Ianuarie 2019, 10:21
Sindicaliştii din învăţământ, nemulţumiţi de inechităţile salariale. Preşedintele SLI Bihor: 'Vrem să fim respectaţi'
Știri Bihor
Liderii Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor au mai multe nemulţumiri privind inechităţile salariale ale angajaţilor din educaţie. Potrivit preşedintelui Flaviu Zancu, dascălii sau alţi angajaţi din educaţie sunt privaţi de mai multe sporuri, sunt plătiţi diferit, chiar dacă au aceeaşi vechime, nu au primit norma de hrană şi, în ultimii doi ani, nici banii aferenţi proceselor câştigate în instanţă.
17 Ianuarie 2019, 17:01
O treime din viitoarele clase de-a IX-a din Bihor vor fi dedicate învăţământului profesional. Lider sindical: 'O decizie oportună, dar era necesară o analiză'
Educatie
Din toamnă, o treime din clasele de-a IX-a de la liceele şi colegiile bihorene vor trebui să fie rezervate învăţământului profesional sau dual, arată o adresă transmisă de Ministerul Educaţiei. Liderii Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor susţin că, deşi această decizie este oportună, nu va produce efecte benefice, deoarece nu se întemeiază pe o analiză a necesităţilor angajatorilor.
17 Ianuarie 2019, 13:02
105 clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor nu au autorizaţie de securitate la incendiu
Știri Bihor
Din totalul celor 878 de clădiri deţinute de unităţile de învăţământ din Bihor, 105 nu au nici în prezent autorizaţie de securitate la incendiu, a anunţat, miercuri, inspectorul şef al ISU Crişana, colonelul Sorin Caba. Acesta a garantat că autorizarea clădirilor şcolilor bihorene rămâne o prioritate pentru pompierii bihoreni.
16 Ianuarie 2019, 14:51
Zilele Colegiului Mihai Eminescu: Fost elev al şcolii, şeful Academiei Naţionale de Informaţii, Adrian Ivan, le-a povestit liceenilor despre meseria de 'James Bond' (FOTO)
Educatie
Odată cu ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu a fost în sărbătoare şi Colegiul orădean care îi poartă numele. La festivităţile anume organizate marţi a participat şi un invitat special: Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii, născut în Bihor şi fost elev al Colegiului Mihai Eminescu. Acesta le-a oferit liceenilor câteva detalii despre meseria de spion şi i-a îndemnat să opteze pentru această carieră, dacă simt că li se potriveşte.
Uzina de doctori: În 25 de ani de la înfiinţare, Universitatea din Oradea a „produs”, în medie, câte un doctor în ştiinţe pe săptămână
Bihoreanul tipărit
În 25 de ani de la înfiinţare, Universitatea din Oradea a "produs", în medie, câte un doctor săptămânal. Din 1993, au primit diploma de doctor în ştiinţe la Oradea aproape 1.000 de persoane, inclusiv zeci de cetăţeni străini, unii cu teze scrise în limba germană.
Şcoala bătăilor. Violenţele se ţin lanţ la Liceul Bariţiu: ajutat de doi amici, un elev băut a bătut trei colegi (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Violenţele se ţin lanţ la Liceul Bariţiu: ajutat de doi amici, un elev băut a bătut trei colegi. Incidentul, la care au intervenit două echipaje ale Ambulanţei şi două ale Poliţiei, a avut loc pe 13 decembrie, fiind a patra agresiune din aceeaşi unitate de învăţământ în ultimul trimestru.
28 Decembrie 2018, 13:28
Profesorii care au picat examenul de titularizare nu vor mai putea fi suplinitori
Actual
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vrea ca la catedră să nu mai ajungă profesori nepregătiţi. Oficialul a anunţat că îşi doreşte modificarea legislaţiei în aşa fel încât candidaţii care nu vor promova examenul de titularizare nu vor mai putea preda ca suplinitori.
27 Decembrie 2018, 14:40
A fost semnat contractul pentru construirea primului bazin didactic de înot din Bihor, la Săcueni. Valoarea lucrărilor - 4,5 milioane de lei (FOTO)
Știri Bihor
Consiliul Județean Bihor a anunțat, duminică, semnarea contractului pentru execuția lucrărilor la primul bazin de înot din județ, care urmează să se construiască în Săcueni. Lucrările se ridică la 4,57 milioane de lei, termenul de execuție fiind de 12 luni.
I-au colindat pe bunicii altora! Zeci de copii de la Şcoala 11, în vizită la două cămine de bătrâni (FOTO)
Educatie
Un grup de 50 de elevi din clasele a II-a şi a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Oradea, le-au făcut o surpriză vârstnicilor din căminele de bătrâni Velenţa şi Nufărul. Copiii i-au colindat şi le-au dus cadouri bunicilor, făcându-le astfel sărbătorile de iarnă mai frumoase.
22 Decembrie 2018, 13:14
Împreună de sărbători: Elevii i-au colindat pe vârstnicii din Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciutelec (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 2 Bogei şi ai Şcolii Gimnaziale nr. 4 Ciutelec au reuşit să-i bucure şi să-i emoţioneze deopotrivă pe bătrânii care trăiesc în Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciutelec. Şcolarii i-au colindat pe vârstnici şi i-au înduioşat când le-au cântat o melodie aparte, care le-a amintit de propriii lor părinţi şi bunici.
21 Decembrie 2018, 11:06
Profesorul şi sociologul Eugeniu Speranţia, celebrat la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane
Educatie
Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, a celebrat 130 de ani de la naşterea sociologului Eugeniu Speranția. Evenimentul a fost marcat printr-o conferinţă dedicată lui Speranţia, un dascăl care a influenţat învăţământul şi mediul cultural orădean din perioada interbelică.
Universitatea din Oradea intră în clusterul IT din Cluj
Educatie
Universitatea din Oradea devine a şaptea universitate membră a clusterului IT din Cluj Napoca, o entitate care reuneşte şi zeci de companii de profil. Graţie acestei afilieri, universitarii orădeni vor putea să se implice în proiecte naţionale sau internaţionale din acest domeniu.
19 Decembrie 2018, 11:06
Bolojan, explicaţii în şedinţa Senatului Universitar: Curilă amână decizia pe tema căminului pe care Primăria Oradea vrea să-l construiască în campus
Educatie
Şedinţa Senatului Universitar de luni l-a avut ca invitat pe primarul Ilie Bolojan, care s-a dus în faţa forului legislativ pentru a lămuri dacă senatorii îşi dau sau nu acordul pentru ca Primăria să construiască un cămin în campus. Edilul a aflat de ce membrii Senatului au obiecţii: Universitatea este doar administrator pe terenul cu pricina, Ministerul Finanţelor fiind proprietarul. În timp ce până şi propriii colegi îl acuză de tergiversare, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a promis că o decizie finală se va lua în ianuarie, după ce şi juriştii îşi vor da cu părerea.
17 Decembrie 2018, 20:52
Trei noi domenii de doctorat la Universitatea din Oradea
Educatie
Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a aprobat înfiinţarea a trei domenii de doctorat la Universitatea din Oradea: Matematică, Administrarea Afacerilor şi Finanţe. În total, Universitatea are acum 17 domenii de doctorat.
17 Decembrie 2018, 15:27
Şase şcoli şi o grădiniţă din Bihor vor fi închise luni, pentru că nu au curent
Știri Bihor
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, duminică seară, şi a decis să suspende, luni, orele în mai multe şcoli şi grădiniţe din patru comune din Bihor, deoarece clădirile în care acestea funcţionează nu au energie electrică. Este vorba de unităţi de învăţământ din satele Avram Iancu, Brusturi, Căbeşti şi Chijic. Duminică seară, la ora 20, în Bihor mai erau 36 de localităţi cu avarii la reţeaua de electricitate.
16 Decembrie 2018, 20:14
Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, pe masa Consiliului Judeţean Bihor şi a senatorilor Universităţii
Știri Bihor
Consiliul Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea vor să atragă o finanţare europeană de 7 milioane de euro, pentru înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic în campusul universitar. Prevăzut cu aproape 40 de laboratoare, dintre care trei de prototipare şi unul de cercetare inteligenţă artificială, parcul va deveni un loc de muncă inclusiv cercetători din mediul privat. Înainte ca proiectul să fie depus la ADR Nord-Vest, asocierea trebuie aprobată, săptămâna viitoare, în şedinţa Consiliului Judeţean, respectiv de Senatul Universităţii.
Investiţii de peste 660.000 de lei: Universitatea a închis patru proiecte finanţate de Ministerul Educaţiei
Educatie
Universitatea din Oradea a închis, miercuri, patru proiecte finanţate prin Fondul de Dezvoltare Instituţională al Ministerului Educaţie, care împreună au o valoare de peste 660.000 de lei. Printre altele, prin aceste proiecte, s-au amenajat laboratoare de cercetare, s-au ţinut lecţii de antreprenoriat pentru studenţi şi au fost promovate specializările facultăţilor orădene în 32 de licee din patru judeţe.
13 Decembrie 2018, 18:39
UDMR vrea să modifice Legea Educaţiei: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate şcolile cu predare în limba minorităţilor, profesorii să dea teme mai rar
Actual
Trei deputaţi UDMR, inclusiv bihoreanul Szabó Ödön, vor să modifice Legea Educaţiei, printre modificările propuse regăsindu-se extinderea şcolilor cu predare în limbile minorităţilor, transport decontat integral pentru elevii minorităţii, dublarea costului standard per elev şi dublarea finanţării de bază per student în cazul minorităţilor, dar şi examene în limbile minorităţilor.
13 Decembrie 2018, 18:05
Universitatea din Oradea, pe locul 7 în ţară în clasamentul cercetătorilor Ad Astra
Educatie
Asociaţia Cercetătorilor Ad Astra a realizat un nou clasament al universităţilor din România, iar Universitatea din Oradea ocupă cea de-a şaptea poziţie, la egalitate cu universităţile din Craiova, Sibiu, Constanţa, respectiv USAMV Cluj. Fruntaşă în acest top este Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.
Liceul Teoretic 'Lucian Blaga' este 'Şcoală eTwinning'
Educatie
În zilele de 7 şi 8 decembrie, a avut loc la Bucureşti, la Hotel Ramada Majestic, Conferinţa Naţională eTwinning România 2018. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Centrul Naţional eTwinning România şi a reunit aproximativ 120 de participanţi, experţi în educaţie, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, inspectori şcolari şi cadre didactice participante la eTwinning. Liceul Teoretic "Lucian Blaga" a devenit, astfel, "Şcoală eTwinning".
11 Decembrie 2018, 15:06
File de... mătase: Bihorenii, invitaţi la o dublă lansare de carte despre mătasea naturală
Timp liber
O inedită dublă lansare de carte este programată să aibă loc miercuri, de la ora 17, la Biblioteca Universităţii din Oradea. Lectorul universitar Olimpia Urdea va lansa două cărţi despre mătasea naturală, la eveniment fiind aşteptaţi toţi curioşii.
11 Decembrie 2018, 11:07
Studenţii orădeni, în vizită la Consulatul României din Gyula
Educatie
Studenţii de la departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) şi cei de la Studii de Securitate (SS) din cadrul Universităţii din Oradea au efectuat, joi, o vizită la Consulatul României de la Gyula.
07 Decembrie 2018, 19:20
Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
Educatie
La iniţiativa comunităţii Ro100 Oradea, zeci de elevi orădeni au scris eseuri şi au făcut desene imaginându-şi oraşul lor peste o sută de ani. Lucrările lor, dar şi ziare din această săptămână, poze de la protestele din oraş şi chiar un telefon mobil vor fi închise într-o cutie şi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor. Capsula timpului va putea fi deschisă doar în secolul viitor.
06 Decembrie 2018, 11:45
Președintele Iohannis a lansat proiectul 'România Educată'. Vezi ce noutăți aduce! (VIDEO)
Actual
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, proiectul "România Educată", care se va afla, în perioada următoare, în dezbatere publică. Cele două scenarii din proiect conţin prevederi precum studii liceale de trei sau patru ani, bacalaureat teoretic, aplicat sau internaţional, dar şi licenţa profesională.
05 Decembrie 2018, 18:43
'Şcoală după şcoală': Peste 4.300 de elevi bihoreni înscrişi în program. În 16 şcoli, dascălii fac voluntariat
Educatie
După dispariţia programului privat "After School", 28 de unităţi de învăţământ din Bihor l-au înlocuit cu singura variantă permisă de lege, "Şcoală după şcoală". În total, în aceste şcoli, 4.377 de elevi sunt înscrişi în program. Interesant este că, potrivit datelor IŞJ Bihor, în 16 din cele 28 de şcoli, profesorii nu sunt plătiţi pentru aceste ore suplimentare, ci fac voluntariat.
Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Universitatea din Oradea (FOTO / VIDEO)
Educatie
Centenarul Marii Uniri a fost celebrat, joi, într-un cadru festiv la Universitatea din Oradea. Profesori și îndeosebi studenți s-au adunat în sala Aula Magna pentru a asculta melodii patriotice și colinde interpretate de studenții de la Teologie și Arte.
În straie de sărbătoare: Liceul Emanuel celebrează Centenarul (FOTO)
Educatie
Elevii Liceului Emanuel au îmbrăcat şcoala în sărbătoare. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de România Mare, copiii au pregătit un spectacol pe măsura evenimentului. Aceştia au purtat straie populare şi au prezentat zece regiuni istorice prin tot atâtea standuri în care au etalat produse culinare şi au expus obiecte, dar şi obiceiuri şi tradiţii specifice fiecărei zone.
România, oameni şi locuri: Liceeni de la Colegiul Eminescu s-au întrecut în făcut poze ţării şi românilor (FOTO)
Educatie
Colegiul Naţional Mihai Eminescu a găzduit, marţi, premierea unui concurs de fotografii organizat pe tema Centenarului Marii Uniri. În timpul unei excursii prin mai multe oraşe ale României, liceenii au fost îndemnaţi să facă fotografii originale, iar cele mai bune cadre au fost expuse în şcoală, iar apoi premiate.
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Ovi D. Pop ne plimbă prin tot Bihorul: A fost lansată a șaptea ediție a monografiei ilustrate a județului (FOTO)
 • La Stâna de Vale, stratul de zăpadă are aproape 2 metri. Şeful Salvamont: 'N-am mai avut aşa zăpezi de mulţi ani' (FOTO/VIDEO)
 • RER, pe străzi! Echipajele de deszăpezire împrăştie materiale antiderapante (FOTO)
 • 'Bătaie de joc': Bălteşte apa în noua Piaţă 100 din Oradea. Află reacția ADP (FOTO)
 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON