URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că primarul Ilie Bolojan se ghidează în viaţă după principiul "repetiţia este mama învăţăturii". Altfel nu se explică de ce, după episodul dureros cu Gavril Grebenişan la cârma Spitalului Judeţean, a recidivat cu Dacian Foncea ca manager la Municipal.
Zic şi eu
Adrian Cris
Până săptămâna trecută, credeam că între finaliştii prezidenţialelor trebuie să existe o dezbatere, ba chiar să fie legiferată, dar aşa încât să nu degenereze în ţigănie. În câteva zile, societatea s-a împărţit între unii care, fiindcă Iohannis refuză "confruntarea" cu Dăncilă, îl acuză de laşitate, şi alţii care, ştiind ce a făcut fiecare, consideră dialogul imposibil. Tema "Marele Mut vs Proasta Statului" a devenit ea însăşi temă de campanie pentru turul decisiv.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Klaus Iohannis știe că nu e un tip șarmant cu electoratul. I-ar plăcea la maxim dacă n-ar trebui să interacționeze cu nicio ființă umană, să nu fie nevoit să zâmbească fals în fața camerelor, să nu dea mâna cu nimeni niciodată. Trecerea de la dezinvoltura balcanică a lui Băsescu la seriozitatea atât de neromânească a lui Iohannis a fost prea brutală pentru publicul larg, în ochii căruia președintele ar trebui să fie un tip de viață, chefliu, cu vicii, slobod la gură, cu râs zgomotos și cu inima bătând în ritm de manea...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diagnosticul de infarct miocardic acut (IMA) se bazează pe durerea toracică severă şi celelalte simptome (nelinişte, anxietate, paloare, transpiraţii), fiind completat de datele de laborator, electrocardiogramă şi tehnicile imagistice. Bolnavul cu IMA prezintă unele modificări sanguine nespecifice (creşterea numărului de leucocite şi a VSH) şi unele modificări specifice (creşterea cantităţii de enzime specifice muşchiului miocardic ca urmare a necrozei).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

În sfârşit, bullying-ul e interzis prin lege în şcolile din România! Profesorii vor fi învăţaţi cum să îl combată
Actual
Într-un final, Legea Educaţiei interzice comportamentele de violenţă psihologică, cunoscute drept „bullying”. Potrivit unei modificări recent făcute în lege, bullying-ul este interzis în toate unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei. În plus, profesorii vor trebui să participe la cursuri în care să înveţe cum să reacţioneze faţă de astfel de comportamente.
20 Noiembrie 2019, 13:54
Pe locul 11: Universitatea din Oradea a coborât patru poziţii în clasamentul naţional Ad Astra
Educatie
Ediţia 2019 a clasamentului universităţilor din România, realizat de Asociaţia Cercetătorilor Ad Astra pe baza clasărilor în topuri internaţionale, arată că Universitatea din Oradea a coborât patru poziţii faţă de anul trecut. Instituţia se află acum pe locul 11, topul fiind condus de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Jocurile inteligenţei: Mensa a organizat o olimpiadă „altfel” pentru liceenii din Oradea
Educatie
Mensa, organizaţia celor mai deştepţi oameni, a organizat, sâmbătă, un concurs de gândire logică pentru liceenii orădeni. Tinerii au trebuit să răspundă, în 20 de minute, la 40 de întrebări care le-au testat inteligenţa, iar cei mai buni dintre ei au fost şi premiaţi.
19 Noiembrie 2019, 11:17
Scrisoarea unei eleve din Oradea pentru ministrul Educaţiei: „Obținem note bune doar dacă am învățat robotic”
Educatie
O elevă din Oradea îi cere noului ministru al Educaţiei, Monica Anisie, să facă o reformă în învăţământ, dar una reală, bazată pe nevoile elevilor. Printr-o scrisoare publică, Paula Szabo, elevă în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, arată că ea şi colegii ei obţin note mari doar dacă tocesc lecţiile predate de profesori. Tânăra spune explicit că o mare parte din vina eşecului elevilor o poartă profesorii, care se preocupă doar de olimpici, nu şi de cei care au probleme de învăţare.
18 Noiembrie 2019, 11:45
Jos pălăria! Elevii de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu reciclează în fiecare clasă
Jos pălăria
De săptămâna trecută, fiecare sală de clasă a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu are două coşuri de gunoi: unul pentru resturile biodegradabile şi celălalt pentru reciclabile.
17 Noiembrie 2019, 11:00
Facultatea de Drept sărbătoreşte 100 de ani de şcoală juridică românească la Oradea. Printre invitaţi, fostul procuror general Augustin Lazăr (FOTO)
Educatie
Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţarea Academiei Regale de Drept ca instituţie românească, în oraşul de pe Crişul Repede, printr-o conferinţă la care participă specialişti din ţară şi din străinătate. Printre cei care vor ţine prelegeri se numără şi fostul procuror general al României, Augustin Lazăr.
15 Noiembrie 2019, 13:45
Internatul Colegiului Tehnic Traian Vuia, reabilitat integral. Urmează modernizarea atelierelor în care se pregătesc viitorii meseriaşi (FOTO / VIDEO)
Educatie
Veste bună pentru elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia care nu locuiesc în Oradea: internatul şcolii, cu o capacitate de 106 locuri, a fost complet reabilitat, astfel că liceenii care învaţă o meserie au parte de condiţii decente de locuire. Investiţia a fost finanţată de Primărie, care a comandat şi reabilitarea integrală a atelierelor de practică ale acestei şcoli.
14 Noiembrie 2019, 13:41
Burse Gojdu pentru elevii bihoreni: Se caută şcolari cu note mari, dar şi filantropi dornici să-i premieze
Educatie
Iniţiativă inedită a elevilor Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, care, asemenea avocatului care a dat numele şcolii în care ei învaţă, vor să-i recompenseze pe şcolarii buni. Consiliul Elevilor din colegiu şi-a propus să ofere patru burse de câte 5.000 de lei elevilor merituoşi şi caută deopotrivă candidaţi, dar şi bihoreni dornici să-i sprijine.
13 Noiembrie 2019, 11:35
Sărbătoare... nemţească: Singura şcoală cu predare în limba germană din Bihor, Liceul Friedrich Schiller, a împlinit 10 ani de existenţă (FOTO / VIDEO)
Educatie
Liceul German Friedrich Schiller, singura şcoală din Bihor în care toate materiile se predau în limba germană, a fost vineri în sărbătoare. În locul lecţiilor din orar, elevii şi profesorii au participat la diverse ateliere sau concursuri, iar apoi la o serbare şcolărească, toate organizate cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea liceului.
08 Noiembrie 2019, 15:58
Fraudă dezgropată: Universitatea din Oradea, obligată să ancheteze o ilegalitate comisă în urmă cu aproape 20 de ani
Bihoreanul tipărit
Un împăciuitor notoriu, care s-a ferit mereu de anchete privind "nefăcutele" comise de colegii săi, rectorul Constantin Bungău este acum obligat să verifice o ilegalitate comisă în urmă cu aproape două decenii, la Universitatea din Oradea. Senatorii instituţiei i-au cerut o anchetă care să lămurească cum a putut un bucureştean care n-a fost o zi măcar student să primească o diplomă de licenţă la Oradea. Fireşte, Bungău trebuie să găsească şi vinovaţii...
08 Noiembrie 2019, 08:01
Unul dintre cei mai cunoscuți analiști politici din lume a devenit Doctor Honoris Causa la Oradea: „La 30 de ani după 1989, este ceea ce ne aşteptam şi ne doream?” (FOTO)
Educatie
Unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici din lume, profesorul britanic Richard Sakwa, a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, în semn de recunoaştere pentru cariera sa bogată, de-a lungul căreia a scris numeroase studii despre comunism şi post-comunism. În prelegerea ţinută ulterior acordării distincţiei, Sakwa a vorbit despre politică globală şi europeană, dar mai ales despre cei 30 de ani trecuţi de la căderea comunismului în Europa estică. El a spus că europenii trebuie să se întrebe dacă au ajuns acolo unde şi-au imaginat că vor ajunge în cele trei decenii, iar dacă răspunsul este negativ, trebuie să găsească o soluţie prin dialog.
07 Noiembrie 2019, 16:13
100 de voci la 100 de ani: Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, a vorbit din Israel cu elevii orădeni adunaţi să o sărbătorească la Muzeul Evreilor (FOTO / VIDEO)
Educatie
Etnograful Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, care a locuit timp de zeci de ani în Oradea, a împlinit miercuri 100 de ani. Cu acest prilej, 100 de orădeni, între care cei mai mulți elevi, i-au urat „La mulți ani!” și au citit fragmente din cartea scrisă de Mózes, „Decalog însângerat”, la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea. Etnograful, care locuieşte în prezent în Israel, i-a ascultat pe fiecare în parte prin intermediul unui apel video pe Skype.
06 Noiembrie 2019, 20:05
Un reputat analist al politicii comuniste şi postcomuniste în Europa de Est, invitat şi omagiat la Universitatea din Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea îi va oferi titlul de Doctor Honoris Causa britanicului Richard Sakwa, un specialist în politică europeană şi rusă în spaţiul post-sovietic, prilej cu care reputatul profesor va susţine şi o prelegere. Evenimentul va avea loc joi, în Aula Magna a Universităţii.
06 Noiembrie 2019, 12:58
Generaţia Tech: Peste 400 de tineri bihoreni vor învăţa cum să digitalizeze instituţiile publice şi companiile (FOTO)
Educatie
Au crescut cu tot felul de gadget-uri în mâini, dar acum trebuie să înveţe să le folosească nu doar pentru joacă, ci şi pentru muncă. Peste 400 de tineri bihoreni cu vârste între 15 şi 25 de ani, vor învăţa, timp de un an, cum să facă programare informatică şi dexteritate digitală, într-un program adus la Oradea de Digital Nation, o comunitate de specialişti în IT care a obţinut o finanţare de jumătate de milion de dolari de la Google.
06 Noiembrie 2019, 08:35
Tinerii orădeni de la Don Orione au triumfat la concursul Robochallenge București (FOTO)
Educatie
Robotul creat de cinci elevi de la Liceul Don Orione din Oradea a fost în top la concursul Robochallenge din București, care a avut peste 600 de participanți. Elevii orădeni au obţinut un loc întâi şi un loc doi la competiţia din Capitală.
04 Noiembrie 2019, 21:00
'Căldura nu e o opţiune': Studenţii de la Design au intrat în grevă, acuzând că sunt obligaţi să înveţe în frig
Educatie
Protest inedit la Universitatea din Oradea. Studenţii din anii II şi III de la specializarea Design a Facultăţii de Artă au intrat, luni, în grevă, nemulţumiţi că sunt obligaţi să înveţe în săli de curs în care temperatura nu trece de 16 grade Celsius. Tinerii au cerut explicaţii şi şefilor Universităţii, dar fără folos, aşa că au decis să nu revină la cursuri, până când problema nu va fi rezolvată.
Elevii și profesorii de la Onisifor Ghibu se perfecționează în IT în Norvegia, Spania, și Franța prin programe Erasmus (FOTO)
Educatie
Zeci de elevi și profesori de la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea vor pleca în acest an școlar în țări precum Norvegia, Franța, Spania și Italia pentru a se specializa în IT, în diverse domenii. Proiectele au primit finanțare din partea Comisiei Europene prin programul Erasmus +.
29 Octombrie 2019, 20:21
Plagiat reconfirmat: Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate profesorului englez Martin Hollins, care o acuză pe orădeanca Simona Cavalu că i-a copiat o carte
Știri Bihor
Portretul de plagiatoare al profesoarei Simona Cavalu de la FMF Oradea se conturează tot mai tare. În procesul deschis de englezul Martin Hollins, care o acuză pe orădeancă de faptul că i-a plagiat o carte, Curtea de Apel Cluj a decis că profesorul are dreptate. Judecătorii clujeni au menţinut sentinţa Tribunalului Bihor, din 2017, care a atestat plagiatul comis de Cavalu.
29 Octombrie 2019, 17:09
IŞJ Bihor face anchetă la şcoala din Crânceşti. Alin Novac Iuhas: „Permanent le cerem directorilor să verifice baza materială”
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a demarat propria-i anchetă la Şcoala primară din Crânceşti, unde săptămâna trecută o fetiţă de 7 ani a murit, zdrobită de greutatea unei porţi de fier care s-a prăbuşit, nefiind ancorată. Şeful IŞJ, Alin Novac Iuhas, califică situaţia ca fiind una „de neconceput” şi a precizat că, permanent, le cere directorilor de şcoli din Bihor să verifice baza materială şi să ceară primarilor soluţii, dacă sunt probleme care pun în pericol siguranţa elevilor.
28 Octombrie 2019, 16:34
„Indiferenţa voastră ucide!”: Manifestul elevilor bihoreni, după moartea fetiţei de 7 ani, zdrobită de o poartă de fier în curtea şcolii
Educatie
După ce o elevă de clasa I a murit în curtea şcolii primare din Crânceşti, zdrobită de o poartă de fier care nu era ancorată, Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor acuză că indiferenţa autorităţilor este ucigătoare. Într-un manifest făcut public luni, elevii amintesc că şcolile din Bihor au numeroase deficienţe, în timp ce sediile primăriilor sunt puse la punct, iar din asta se vede cât de mult se preocupă edilii de elevii comunităţilor lor...
28 Octombrie 2019, 11:03
„Asistentul Cetăţeanului”: Elevi din Oradea, premiaţi pentru o aplicaţie ingenioasă
Educatie
O echipă de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a câştigat locul III la o competiţie de IT, în care copiii au fost provocaţi să găsească soluţii la problemele adulţilor. Liceenii orădeni au creat aplicaţia „Citizen Assistant”, care ar urma să asiste contribuabilii în apeluri telefonice, ajutându-i să îşi rezolve probleme birocratice.
27 Octombrie 2019, 17:14
Go4Life: De ziua SMURD Bihor, peste 200 de elevi orădeni s-au întrecut în salvarea semenilor (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul TV
SMURD Bihor a împlinit 26 de ani de existenţă şi şi-a dedicat sărbătoarea orădenilor. Duminică, în Cetate, paramedicii şi colegii lor pompieri au făcut demonstraţii de prim-ajutor, şi-au prezentat tehnica şi dotările, răspunzând totodată întrebărilor curioşilor. Activitatea principală a aniversării a fost un concurs dedicat liceenilor din Oradea, care după ce au participat timp de o lună la cursuri de prim-ajutor, au fost chemaţi să demonstreze ce cunoştinţe au dobândit.
27 Octombrie 2019, 15:48
Copiii din Beiuş vor învăţa cum să crească sănătos, într-o lume a ecranelor (FOTO)
Educatie
Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a dat startul unui proiect european inedit, propunându-şi să-i înveţe pe elevi cum să crească sănătos, într-o lume cucerită de ecrane de televizoare, laptop-uri şi telefoane inteligente. Proiectul se derulează în parteneriat cu şcoli din Turcia, Belgia, Spania şi Macedonia.
24 Octombrie 2019, 14:50
Misiune imposibilă: Votul pentru Carta Universităţii din Oradea, blocat de senatorii nemulţumiţi de reprezentarea facultăţilor
Educatie
Pentru a doua oară în trei zile, Senatul Universităţii din Oradea s-a dovedit incapabil să dea votul final pentru o nouă variantă a Cartei instituţiei, modificată după cerinţele Ministerului Educaţiei. Nemulţumiţi de variantele propuse pentru vot, mai mulţi senatori au părăsit şedinţa de miercuri, la fel cum făcuseră şi la cea de luni, lăsând întrunirea fără cvorum. Senatul va fi convocat iar săptămâna viitoare.
24 Octombrie 2019, 10:30
Centenar „Oltea Doamna”: Ana Blandiana a lansat un premiu pentru cel mai bun elev, iar Bolojan l-a descoperit pe Birta la 'şcoala de fete' (FOTO)
Educatie
Manifestările prilejuite de sărbătorirea centenarului Şcolii Gimnaziale „Oltea Doamna” din Oradea s-au încheiat, vineri seară, la Filarmonica de Stat, cu o serie de momente susţinute atât de elevi ai şcolii, cât şi de artişti profesionişti, cu discursuri, dar şi cu anunţuri importante. Impresionată de atmosfera de la „Oltea”, scriitoarea Ana Blandiana a anunţat instituirea unui premiu anual, pentru cel mai bun elev al şcolii, primul beneficiar fiind „multi-olimpicul” Marc Şurtea.
Party în curtea şcolii: Sub ochii Anei Blandiana, sute de elevi de la „Oltea Doamna” şi-au colorat şcoala în mov, au cântat cu toţii imnul şi au dansat ca la discotecă! (FOTO)
Educatie
Ce şi-ar putea dori mai mult un elev într-o zi de vineri decât să nu se ţină orele? Iar în loc de ele să aibă parte de întâlniri cu oameni interesanţi, de distracţie cu colegii, să vadă un film în care sunt ei înşişi actori, să danseze în curtea şcolii la un party ţinut de un DJ cu muzică dedicată lor, iar la final să fie cu toţii serviţi cu tort, în clase, de profesorii lor? E real. S-a petrecut aşa vineri, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, care împlineşte 100 de ani de la înfiinţare.
La mulţi ani cu... veselie! 900 de elevi ai Şcolii Oltea Doamna au dansat alături de profesorii lor în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Piaţa Unirii s-a umplut de culoare şi veselie, miercuri, înainte de prânz, când 900 de elevi din clasele primare şi gimnaziale ale Şcolii Oltea Doamna, îmbrăcaţi în tricouri mov, s-au aliniat pentru a dansa într-un flash mob aniversar, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ. Voind să-i încurajeze, profesorii lor, precum şi directoarea Florina Muscă, au dansat şi ei în rând cu elevii.
16 Octombrie 2019, 14:41
#ErasmusDays2019, la Liceul Teoretic 'Lucian Blaga' din Oradea (FOTO)
Educatie
Vineri, 11 octombrie 2019, la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Oradea s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a acţiunii #ErasmusDay 2019. În cadrul acestui eveniment a avut loc o diseminare a celor două proiecte Erasmus+ derulate în şcoală şi o activitae sportivă deosebită.
16 Octombrie 2019, 10:33
Sport în parc: Elevii de la „Oltea Doamna” au ocupat Parcul Brătianu (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale „Oltea Doamna” celebrează 100 de ani de istorie a unităţii lor de învăţământ, iar ziua de marţi a fost dedicată sportului în aer liber. Îmbrăcaţi în tricouri imprimate cu logo-ul centenarului, şcolarii au făcut mişcare împreună cu învăţătorii şi profesorii lor.
15 Octombrie 2019, 18:31
Altfel de lecţie: Copiii din Şuncuiuş şi Remetea au învăţat, la faţa locului, istoria peşterilor Unguru Mare şi Meziad (FOTO)
Știri Bihor
Zeci de copii din satele Şuncuiuş şi Remetea au avut ocazia să afle istoria peşterilor din localităţile lor. Muzeograful Erika Posmoşanu a ţinut o lecţie inedită pentru 40 de elevi, în cadrul unui proiect derulat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.
15 Octombrie 2019, 15:01
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3144 RON
  • 1 EUR = 4.7808 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON