URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.

Educatie

Conferinţă internaţională la Oradea: 'Jurnalismul şi literatura – similitudini şi diferenţe'
Educatie
Joi şi vineri, la Hotelul Continental Forum din Oradea, se desfăşoară conferinţa internaţională "Jurnalismul şi literatura – similitudini şi diferenţe". Invitatul special este prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, de la Universitatea din Bucureşti, care va susţine conferinţa "Doi fraţi vitregi: jurnalismul şi literatura sau Discursuri despre lumi reale şi inventate".
17 Octombrie 2018, 18:06
Elevi din Oradea şi Beiuş vor lua lecţii de IT în Portugalia
Educatie
Două licee din Bihor, aflate la 60 de kilometri, lucrează împreună la un proiect Erasmus. 28 de elevi de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Oradea şi de la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş din Beiuş vor merge la un training în Portugalia, unde vor dobândi competenţe digitale, antreprenoriale şi lingvistice în domeniul informaticii.
17 Octombrie 2018, 17:09
Musafiri de soi: Începe evaluarea instituţională ARACIS, la Universitatea din Oradea
Educatie
De miercuri până vineri, 31 de specialişti ai Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior vor fi prezenţi la Universitatea din Oradea, pentru evaluarea instituţională. Rectorul Constantin Bungău este încrezător că Universitatea îşi va păstra gradul de încredere ridicată, obţinut în 2013.
16 Octombrie 2018, 16:42
iXperiment: Liceenii orădeni, invitaţi să înveţe cum să facă afaceri
Educatie
20 de liceeni din Oradea vor avea ocazia să înveţe cum să dea viaţă ideii lor de afaceri, ghidaţi de antreprenori care deja au dovedit că se pricep la lumea businessului. Pentru a accede la cursuri, tinerii trebuie să se înscrie în programul iXperiment Oradea.
16 Octombrie 2018, 15:05
De vorbă cu natura: Ecotop i-a dus pe elevii bihoreni în ariile protejate din judeţ (FOTO)
Știri Bihor
Asociaţia bihoreană Ecotop a sărbătorit Săptămâna Ariilor Protejate cu o serie de evenimente dedicate elevilor. Mai precis, zeci de adolescenţi au participat la lecţii de eccologie şi au mers în vizită în ariile protejate, tocmai pentru a înţelege de ce trebuie acestea conservate.
15 Octombrie 2018, 21:07
Atenție, părinți! Dispare programul 'After School', iar meditaţiile pentru propriii elevi sunt interzise
Educatie
De săptămâna trecută, învăţământul preuniversitar are un Cod de etică, adică un set de reguli care se aplică deja cadrelor didactice. Printre efectele codului se numără dispariţia programului "After School", învăţătorilor fiindu-le interzis să mai desfăşoare activităţi plătite în unităţile de învăţământ, dar și interzicerea meditaţiilor date de dascăli propriilor elevi. Învăţătorii nu mai au voie să ia bani de la părinţi, dar, în schimb, dacă aceştia le cer, trebuie să rămână cu elevii, în şcoală, până la ora 16.
Europa la 'spargerea lumii': Conferinţe despre evenimentele din 1918, inclusiv Declaraţia de la Oradea, la Universitate
Educatie
Orădenii curioşi să afle, miercuri și joi, de la specialişti cum s-au petrecut evenimentele din 1918 sunt aşteptaţi la două conferinţe anume organizate de Facultatea de Istorie. Una dintre ele va fi dedicată Declaraţiei de autodeterminare semnată la Oradea, pe 12 octombrie 1918.
09 Octombrie 2018, 16:55
Curilă se victimizează pe tema propagandei religioase: Toate acuzaţiile care mi se aduc sunt nedrepte şi nefondate
Știri Bihor
Reclamat de studenţii orădeni la rectorul Constantin Bungău şi la Comisia de Etică a Universităţii, pentru propagandă religioasă făcută în timpul discursului de la debutul anului universitar, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, se simte nedreptăţit şi spune că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. Mai mult, Curilă consideră că a transmis un mesaj de bun simţ şi face o comparaţie cu discursul lui Iuliu Maniu la Unirea de la 1918.
Reclamat pentru propagandă religioasă: Preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, pârât de studenţi la rector şi la Comisia de Etică
Educatie
După ce, în discursul său de la debutul anului universitar, le-a cerut studenţilor să meargă la vot, la referendumul care va avea loc în acest weekend, dar şi să voteze pentru definirea familiei tradiţionale, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, a fost reclamat la Comisia de Etică a instituţiei. Sesizarea este semnată de 13 preşedinţi de asociaţii studenţeşti din Oradea şi de preşedinta studenţilor din Senatul academic.
Zeci de elevi bihoreni au descoperit comorile Pădurii Craiului (FOTO)
Educatie
Peste 60 de elevi bihoreni au participat, în ultimele trei luni, la diferite activităţi anume organizate de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor – filiala Pădurea Craiului, în aşa fel încât copiii şi adolescenţii să conştientizeze ce valori sunt în ariile naturale protejate. Printre altele, elevii au învăţat şi noţiuni de fotografie, iar imaginile surprinse de ei sunt supuse votului bihorenilor.
03 Octombrie 2018, 18:55
Vor să se separe! Liderii UDMR Bihor şi ai bisericilor maghiare din Oradea cer înfiinţarea unei noi şcoli ungureşti
Bihoreanul tipărit
Fără să poată explica folosul segregării elevilor, liderii UDMR Bihor şi ai tuturor bisericilor maghiare din Oradea cer înfiinţarea unei noi şcoli ungureşti. Potrivit unei propuneri făcute în scris primarului Ilie Bolojan, Şcoala Sigismund de Luxemburg ar urma să preia toate clasele maghiare de la patru şcoli din oraş, dar fără să-i mute pe copii din sălile în care învaţă în prezent, o „ştruţo-cămilă” nemaiîntâlnită, care dezvăluie adevăratul scop al politicienilor maghiari, şi anume dorinţa de a conserva fiecare clasă şi post de cadru didactic, în ciuda scăderii demografice accentuate.
Anul universitar a debutat la Oradea cu aplauze pentru familia tradiţională şi o horă... rock (FOTO/VIDEO)
Educatie
Universitatea din Oradea a deschis, luni, anul universitar 2018-2019, printr-o ceremonie care a avut loc nu în campus, ci la Teatrul Regina Maria. Anunţul rectorului Constantin Bungău privind numărul de boboci, mai mare decât anul trecut, nu a stârnit însă acelaşi entuziasm precum apelul preşedindelui Senatului, Sorin Curilă, care a cerut celor prezenţi susţinere pentru familia tradiţională. Totuşi, cele mai multe aplauze le-au cules rockerii din trupa Fraţii Jdieri, care au susţinut un recital, la finalul ceremoniei.
Noaptea cercetătorilor: Invenţiile orădenilor, expuse la Universitate (FOTO/VIDEO)
Educatie
Pentru al cincilea an la rând, Universitatea din Oradea a găzduit "Noaptea cercetătorilor", un eveniment dedicat rezultatelor obţinute de oamenii de ştiinţă. Ineditul acestei ediţii a fost că a crescut numărul elevilor şi studenţilor care şi-au prezentat invenţiile ori studiile făcute. În plus, cu toţii au confirmat că au făcut cercetări nu pentru că li s-a cerut la şcoală, ci din pasiune pentru ştiinţă.
Şcoala Doctorală a Universităţii: Tezele de doctorat lipsă vor fi recuperate de la Biblioteca Naţională
Educatie
Directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universităţii orădene, Cătălin Ţarcă, a anunţat că a primit acceptul Bibliotecii Naţionale pentru a scana toate tezele de doctorat care lipsesc din arhiva instituţiei. Astfel, a precizat Ţarcă, toate cele 16 teze de doctorat se vor regăsi la Biblioteca Universităţii orădene, în format electronic.
28 Septembrie 2018, 10:03
Mihaiu vrea zi liberă pentru elevi, în pregătirea referendumului pentru familie
Știri Bihor
Referendumul pentru familie ar putea aduce o zi liberă pentru elevi. Prefectul Ioan Mihaiu va solicita Guvernului ca, în data de 5 octombrie, cursurile unităţilor de învăţământ să fie suspendate, pentru ca secţiile de votare să poată fi amenajate. În Bihor vor fi 650 de secţii de votare, majoritatea în şcoli şi grădiniţe, care, conform legii, vineri la ora 18 trebuie închise şi sigilate.
24 Septembrie 2018, 15:25
Noaptea Cercetătorilor, la Universitate: Orădenii sunt aşteptaţi la concursuri, experimente şi prezentări interactive
Timp liber
Orădenii sunt aşteptaţi să participe, din nou, la Noaptea Cercetătorilor, când se vor desfăşura mai multe activităţi educative, atât pentru copii cât şi pentru cei mari, dar vor fi organizate şi concursuri, experimente şi prezentări ale unor invenţii, totul în sprijinul promovării tehnologiei şi ştiinţei în rândul noilor generaţii. Evenimentul va avea loc vineri, 28 septembrie, la Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea.
20 Septembrie 2018, 17:15
Universitatea din Oradea va accesa o nouă linie de credit, de 10 milioane de lei
Educatie
Universitatea din Oradea se împrumută din nou. Conducerea instituţiei a decis să acceseze o nouă linie de finanţare, în valoare de 10 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru susţinerea proiectelor nerambursabile, dar şi pentru plăţile curente pentru care resursele financiare proprii ale Universităţii sunt insuficiente.
19 Septembrie 2018, 12:40
Săptămâna Europeană a Mobilității la Oradea: Copiii, învățați să folosească mijloacele de transport nepoluante
Educatie
Copiii sunt viitorul orașului, de aceea săptămâna mobilității este sărbătorită la Oradea cu mai multe activități pentru cei mici. Evenimentul are scopul de a-i face mai ales pe cei mici să conștientizeze importanța folosirii unor mijloace de transport cât mai nepoluante, în defavoarea autoturismelor părinților.
18 Septembrie 2018, 12:30
Deputatul Cherecheş critică „tupeul maxim” al conducerii Ministerului Educaţiei şi Editurii Didactice şi Pedagogice
Educatie
Tripla criză - de manuale, de personal şi de infrastructură şcolată - a fost adâncită odată cu noul an de învăţământ preuniversitar, spune deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş, vicepreşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din Cameră. Aceasta afirmă că vina este a ultimilor doi miniştri ai Educaţiei, Liviu Pop şi Valentin Popa, precum şi a directoarei Editurii Didactice şi Padagogice, care au pus pe băncile elevilor doar manuale cu greşeli enorme, fără a asigura însă personal calificat pentru şcoli şi reabilitarea acestora.
14 Septembrie 2018, 14:40
Şcoala a început cu emoţii, flori, îmbrăţişări şi cântece. Bolojan, la Gojdu: 'Dezvoltarea Oradiei va ţine de modul în care elevii sunt pregătiţi' (FOTO / VIDEO)
Educatie
Noul an şcolar a început, luni, pentru circa 90.000 de elevi din judeţul Bihor, cei mai emoţionaţi dintre ei fiind picii din clasele zero şi întâi. La ceremonia de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a participat şi primarul Ilie Bolojan, care a subliniat importanţa educaţiei pentru dezvoltarea oraşului şi a vorbit despre istoria de 99 de ani a Colegiului. La Liceul Greco-Catolic, directoarea Antonia Nica a făcut un apel la unitate pentru reconstrucţia Palatului Episcopal Greco-Catolic, mistuit de flăcări, pe când la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna careul a devenit scenă muzicală pentru două eleve talentate.
Bacalaureatul de toamnă: După contestaţii, procentul de promovare din Bihor a crescut doar cu un procent
Educatie
Cele 419 contestaţii înregistrate la notele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului nu au produs o minune. Doar 14 tineri bihoreni au trecut pragul mediei de promovare, astfel că procentul judeţean al celor care au luat Bacalaureatul a crescut aproape infim, de la 23%, la 24.
06 Septembrie 2018, 15:21
Dezastru cu repetiţie: Manualul de biologie de clasa a VI-a, plin de greşeli. Inima şi ficatul sunt poziţionate greşit, elevii întrebaţi 'cine şi cum se produce urina'
Actual
Şcoala începe în mai puţin de o săptămână, iar elevii vor primi manuale pline de greşeli, pe care mai bine nici nu le-ar deschide! După ce a eşuat lamentabil cu manualul de geografie pentru clasa a VI-a, care conţine o sumedenie de greşeli, Editura Didactică şi Pedagogică, care deţine monopolul manualelor, a dat chix şi cu manualul de biologie, pentru aceeaşi clasă. Printre altele, inima şi ficatul au fost poziţionate greşit, într-un desen, se face o confuzie între paraziţi şi mucegai, iar elevii sunt întrebaţi "cine şi cum se produce urina".
04 Septembrie 2018, 10:30
Bacalaureatul de toamnă: Doar 23% dintre absolvenţii din Bihor au promovat. Cea mai mare medie: 8,4
Educatie
Mai puţin de 300 din cei 1.251 de tineri bihoreni care au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie au obţinut medii de trecere. Îngrijorător este şi că niciun candidat n-a reuşit să ia măcar media 9, cea mai mare medie din judeţ, obţinută de o absolventă a Liceului Tehnologic din Şuncuiuş, fiind de 8,4.
01 Septembrie 2018, 09:21
Premii pentru zecişti: Elevii cu media 10 la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, recompensaţi cu diplome şi bani (FOTO)
Educatie
Cei 15 elevi bihoreni care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi cei şase absolvenţi de liceu cu aceeaşi medie maximă la Bacalaureat au fost premiaţi, vineri, de inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. Fiecare tânăr a primit o diplomă şi bani, în aplauzele câtorva profesori şi ale părinţi.
31 August 2018, 11:59
Universitatea din Oradea, pe locul 722 în lume
Educatie
Ediţia 2018 a topului internaţional Scimago - un clasament al instituţiilor de învăţământ superior şi de cercetare - a fost publicată, dezvăluind că Universitatea din Oradea ocupă locul 722 în lume. În ţară, Universitatea este pe locul 16.
24 August 2018, 13:52
Penibil! Ministerul Educaţiei a tipărit un manual de geografie plin cu greşeli (FOTO)
Actual
Elevii de clasa a VI-a ar face bine să înveţe geografia fără manual. Nu de-alta, dar Editura Ministerului Educaţiei a tipărit 1,6 milioane de exemplare dintr-un manual care conţine o sumedenie de erori. Oficialii au anunţat că vor face corecturile necesare, însă, evident, doar în varianta digitală a manualului...
Copiii din Pădurea Craiului au descoperit natura la ei acasă (FOTO)
Educatie
Chiar dacă sunt în vacanţă, 30 de elevi de clasele a VI-a şi a VII-a ai unor şcoli din comunele Vadu Crişului, Măgeşti, Şuncuiuş, Poieni, Căbeşti, Valea Drăganului şi Bratca au învăţat să cunoască şi să preţuiască valorile naturale ale locurilor în care trăiesc, munţii Pădurea Craiului. Ei au fost participanţi în taberele Junior Ranger organizate de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.
23 August 2018, 18:42
Trei bihoreni, eliminaţi la Bacalaureat pentru că au încercat să trişeze
Educatie
Din cei 964 de tineri bihoreni care s-au înscris la proba de miercuri a Bacalaureatului de toamnă, trei au fost eliminaţi din examen pentru tentative de fraudă. Un absolvent a intrat în sala de examen cu telefonul mobil, iar alţi doi cu căşti de tip bluetooth. Nici unul dintre ei nu se va mai putea înscrie la Bacalaureat timp de două sesiuni.
22 August 2018, 18:51
Outdoor Academy: Ecotop a dus mai mulţi copii la o lecţie de biologie şi ecologie în mijlocul naturii (FOTO)
Educatie
Organizaţia de mediu Ecotop a organizat a cincea ediţie a taberei Junior Ranger, denumită "Outdoor Academy". 16 copii cu vârste între 10 şi 14 ani au stat, timp de o săptămână, la cort, în zona Damiş, şi au comparat fauna de amfibieni din zonă cu cea din situl Natura 2000 Betfia, unde au făcut anterior cercetări.
21 August 2018, 17:27
Bacalaureatul de toamnă: Un elev eliminat la primul examen, pentru că a încercat să copieze
Educatie
Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului a debutat, luni, în toate cele cinci centre de examen din Bihor, cu examenul la limba română, la care au participat 653 de absolvenţi de liceu. Un candidat a fost dat afară din examen, pentru că a încercat să trişeze, având la el dispozitive interzise.
20 August 2018, 16:58
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
 • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)
 • Să tragem linie! Lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin Calea Aradului (FOTO)
 • Statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu a fost donată Primăriei Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON