URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 12 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Interesantă ideea Primăriei de a le cere artiștilor ambulanți să solicite administrației locale dreptul de a se produce pe teritoriul municipiului Oradea. Nu se vor percepe taxe pentru așa ceva, dar spațiile unde va avea loc actul artistic și orarul vor fi bine definite.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.

Educatie

Rezultate finale la bacalaureatul din Bihor: Aproape o mie de note au crescut după contestații
Știri Bihor
Vineri s-au publicat rezultatele finale ale examenului de bacalaureat după soluționarea contestațiilor, iar în cazul a 927 de recorectări, notele finale au crescut. Pentru 78 de candidați a însemnat și promovarea examenului, iar rata de succes în Bihor a ajuns la 79,43%.
12 Iulie 2024, 13:20
În sfârșit! Clădirea Facultății de Medicină din Oradea va fi reabilitată, cu bani de la CNI (FOTO)
Educatie
Una dintre ultimele clădiri-monument din centrul Oradiei, cea a Facultății de Medicină și Farmacie, care este într-o stare precară, va fi reabilitată. Lucrările în valoare de 136 milioane lei vor fi finanțate de Compania Națională de Investiții.
Primăria face reparații și curățenie în școlile și grădinițele din Oradea (FOTO)
Educatie
A venit vacanța de vară, iar școlile și grădinițele orădene pot intra în șantier. Primăria a demarat lucrări de reparații și de igienizări în mai multe unități de învățământ din oraș.
Micii grădinari: Copiii învață permacultură în Grădina lui Péter bácsi din Oradea (FOTO)
Educatie
În singura grădină comunitară din Oradea, peste o sută de copii învață noțiuni de dezvoltare sustenabilă, permacultură, economia apei și zero waste. Asociația Grund School, care îngrijește grădina lui Péter bácsi, a dezvoltat un program dedicat copiilor și organizat sub forma unei școli de vară, cu lecții zilnice despre agricultură în armonie cu natura.
10 Iulie 2024, 20:51
Clasa „outdoor”: Elevii din două școli rurale din Bihor au învățat jucându-se în curte (FOTO)
Educatie
Elevii școlilor din Buntești și Stâncești au aflat că învățarea poate fi distractivă. Grație unui proiect demarat de dascălii lor, școlarii au luat lecții în aer liber, citind, pictând și participând la jocuri de strategie în curtea unității de învățământ.
10 Iulie 2024, 18:21
Admiterea la liceu: A fost publicată ierarhia candidaților din Bihor
Știri Bihor
Cu o zi înainte ca absolvenții de gimnaziu să înceapă să completeze fișele cu opțiunile privind specializările de liceu la care vor să se înscrie, Ministerul Educației a publicat ierarhia candidaților din fiecare județ, inclusiv Bihor. Lista este deschisă de un elev al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, care are media 10 la Evaluarea Națională și tot maximă este media de absolvire a gimnaziului.
10 Iulie 2024, 16:48
Absolvenții de la Facultatea de Arte din Oradea își expun cele mai bune lucrări la Cetate
Timp liber
Lucrările absolvenților Facultății de Arte din Oradea vor fi expuse sâmbătă, la Cetate, în cadrul Galei Diplomelor. La eveniment sunt așteptați studenți, profesori și iubitori ai artelor plastice.
09 Iulie 2024, 19:00
Rezultate finale la Evaluarea Națională: Încă 7 elevi din Bihor au luat medii de peste 5
Știri Bihor
După soluționarea celor 779 de contestații depuse de elevii care au susținut Evaluarea Națională în Bihor, 342 de medii generale obținute de absolvenții de gimnaziu au crescut. Șapte dintre acești elevi au acum medii peste cinci, iar proporția candidaților care au promovat examenul a ajuns la 71,53%.
09 Iulie 2024, 17:38
Trei tineri din Oradea, șefi de promoție la facultăți din Cluj-Napoca
Educatie
Tinerii orădeni adună laude și în alte județe, devenind studenți de top. La două facultăți ale universităților din Cluj-Napoca, șefii de promoție din această vară sunt orădeni care au ales să urmeze studiile universitare în județul vecin.
09 Iulie 2024, 11:30
Lăsați-ne să învățăm! Alți părinți din Oradea, inculpați pentru că și-au retras copiii de la școlile „oficiale”
Bihoreanul tipărit
După ce o familie din Bihor a fost deja condamnată, în premieră, pentru că și-a retras copiii de la școală, aceeași soartă o riscă și alți părinți din Oradea. Părinți a trei copii, inclusiv unul adoptat, Estera și Darius Cornean încearcă să le asigure cea mai bună educație, pe fiul cel mare sprijinindu-l să devină student în America, iar pe mezini înscriindu-i ca elevi la distanță la o școală americană, decizie care le-a adus, însă, acuzația penală că îngrădesc accesul copiilor la educație.
Studenții din Oradea vor avea condiții „premium”: Rectorul Bungău a semnat contractul de finanțare pentru un nou cămin și o nouă cantină
Știri Bihor
În campusul Universității din Oradea se vor construi un cămin nou și o cantină nouă, finanțarea de 40 de milioane lei fiind asigurată de Ministerul Educației, prin PNRR. Investițiile vor îmbunătăți campusul orădean, unde rectorul Constantin Bungău își dorește ca studenții să găsească „condiții premium”.
Se poate lua 10 pe linie la bacalaureat fără meditații! Cine sunt tinerii din Bihor cu media maximă la examenul maturității
Știri Bihor
Cei doi tineri din Bihor care au obținut media maximă la bacalaureat sunt Andrei Petrache, absolvent al Colegiului Național Teodor Neș din Salonta, și Rareș Bâte, absolvent al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea. Cei doi au mărturisit BIHOREANULUI că au muncit mult pentru aceste rezultate, învățând constant ani la rând, și că asemenea rezultate meritorii se pot obține și fără meditații.
08 Iulie 2024, 17:50
Bacalaureatul în Bihor: Rată de promovare de 82,5%, peste media națională
Știri Bihor
8 din 10 elevi care au susținut bacalaureatul în Bihor, în această vară, au promovat examenul, arată datele Ministerului Educației. Rata de promovare, pentru candidații din promoția curentă, este de 82,5%.
08 Iulie 2024, 12:48
S-au publicat notele de la Bacalaureat: doi tineri din Bihor au media 10
Știri Bihor
Ministerul Educației a publicat luni rezultatele examenului de bacalaureat, sesiunea de vară 2024, iar candidații pot să-și vadă notele pe platforma dedicată. În județul Bihor, doi tineri au obținut media 10: un absolvent al Colegiului Teodor Neș Salonta și un altul de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea.
08 Iulie 2024, 11:50
Au vrut să copieze și au fost prinși: Patru tineri din Bihor, dați afară de la Bac
Știri Bihor
Patru absolvenți de liceu din Bihor și-au ratat șansa să promoveze bacalaureatul în acest an, după ce au fost prinși în timp ce încercau să fraudeze examenul. Este vorba de un absolvent al Liceului Internațional Agora, un altul al Liceului Tehnologic Horea Marghita, unul de la Liceul Henri Coandă Oradea și unul de la Liceul Lucian Blaga Oradea.
04 Iulie 2024, 15:03
Tânărul orădean Alex Topai, bronz la Olimpiada Europeană de Geografie (FOTO)
Educatie
Alex Topai, tânărul orădean calificat din nou la Olimpiada Europeană de Geografie, alături de alți șapte elevi din țară, se întoarce acasă cu o medalie de bronz. Alex, absolvent al Colegiului Onisifor Ghibu, va continua să studieze Geografia la Universitatea din București, unde are locul asigurat grație performanțelor obținute în ultimii ani, inclusiv o medalie de aur absolut la Olimpiada Europeană a acestei discipline, ediția 2023.
Rezultatele Evaluării Naționale în Bihor: 71,4% dintre candidați au medii peste 5, mai puțini decât în 2023
Știri Bihor
În județul Bihor, 71,4% dintre elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională au obținut medii de peste 5, mai puțini decât în anul precedent, când rata de promovare era de peste 75%. Dintre cei 3.134 de elevi cu medii peste 5, cei mai mulți - 749 - au medii între 7 și 7,99.
03 Iulie 2024, 14:25
Ei vor să fie decani: Cine sunt candidații la șefia facultăților din Oradea
Știri Bihor
29 de profesori ai Universității din Oradea și-au depus candidaturile pentru funcțiile de decani ai facultăților locale. Cea mai mare concurență este la Arte, unde sunt trei aspirante la decanat, iar singurul decan în funcție care nu are contracandidat este Alexandru Ilieș, de la Geografie, Turism și Sport. O surpriză este și la Medicină: decanul Adrian Maghiar este concurat de subalternul Florian Bodog.
03 Iulie 2024, 13:20
S-au afișat notele la Evaluarea Națională. Doi elevi din Bihor au media 10 (VIDEO)
Știri Bihor
Ministerul Educației a anunțat miercuri notele la Evaluarea Națională, publicându-le pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro. În Bihor, doi elevi au obținut media 10, unul de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu și celălalt de la Colegiul Național Emanuil Gojdu.
03 Iulie 2024, 12:25
Tinerii artiști plastici orădeni expun la Arad
Timp liber
Studenții Programului de studiu Arte Plastice - Pictură de la Universitatea din Oradea au deschis o expoziție organizată în Complexul Muzeal Arad. „Black Mirror” cuprinde o suită de lucrări care dezvoltă motivul complex al oglinzii.
02 Iulie 2024, 19:01
Tânăr din Bihor, dat afară de la bacalaureat pentru că a intrat cu telefonul în sala de examen
Știri Bihor
Un bihorean care a absolvit Liceul Teoretic nr. 1 Bratca și care a susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleșd a fost eliminat din sală, după ce a fost găsit cu un telefon mobil asupra lui. Absolventul de liceu nu va mai putea susține bacalaureatul timp de două sesiuni.
02 Iulie 2024, 15:30
Ministerul Apărării anunță că au început înscrierile pentru ofițerii medici care vor fi pregătiți la FMF Oradea, dar nu publică și calendarul
Știri Bihor
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că au început înscrierile pentru cele 10 locuri de studenți-militari alocate, în premieră, Facultății de Medicină din Oradea, studenți care vor urma, în paralel, cursurile universitare de medicină și un program de formare medico-militară. Tinerii pot să aplice pentru procedura de recrutare, chiar dacă încă nu a fost stabilit calendarul acesteia. Totodată, la solicitarea BIHOREANULUI, MApN a spus și de ce a fost aleasă Universitatea din Oradea pentru instruirea studenților militari: „din considerente medico–militare, cât și geografice”.
02 Iulie 2024, 15:00
Primul examen de Bacalaureat, în Bihor: Absenți puțini, niciun candidat eliminat (FOTO)
Educatie
Primul examen scris al Bacalaureatului 2024 s-a încheiat luni, în toate cele 13 centre din BIhor, fără să fie înregistrat vreun incident. Doar 35 de tineri înscriși au absentat de la probă, iar nici unul nu a fost eliminat din examen. 
Cu lumea la picioare: Orădeanul Alex Topai este unul dintre cei mai pricepuți tineri geografi din lume (FOTO)
Oradea noastră
Abia a împlinit 18 ani, dar Alex Topai este deja pe harta lumii, nu doar cu nasul în ea! Proaspăt absolvent al Colegiului Național „Onisifor Ghibu”, tânărul are locul asigurat la facultate pentru că, în ultimii ani, n-a fost doar olimpic național la geografie, ci și medaliat cu bronz la olimpiada internațională.
Profesorul Marin Manolescu, specialist în pedagogie, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Educatie
Profesorul universitar emerit Marin Manolescu, o somitate în domeniul învățământului pedagogic și al științelor educației din România, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.
28 Iunie 2024, 18:00
Începe bacalaureatul 2024: Aproape 4.000 de tineri s-au înscris la examen, o zecime sunt absolvenți din alte promoții
Educatie
Luni, 1 iulie, va avea loc primul examen scris din cadrul sesiunii de vară a bacalaureatului, la care sunt așteptați 3.881 de absolvenți de liceu din Bihor. Dintre aceștia, 3.474 au terminat liceul în această vară.
28 Iunie 2024, 13:20
300 de elevi și profesori din Bihor, câștigători ai EcoProvocării, primesc vouchere pentru articole sportive și încălțăminte, sejururi la munte și acces la meciurile CSM Oradea (VIDEO)
Știri Bihor
Câștigătorii ediției 2024 a deja tradiționalului concurs EcoProvocarea, organizat pentru al patrulea an consecutiv de Consiliul Județean Bihor în colaborare cu Ecolect și Inspectoratul Școlar Județean, au fost trași la sorți din totalul celor peste 13.000 elevi și peste 750 de profesori participanți. O parte din aceștia, mai precis 252 elevi și 43 de profesori, vor primi premii în vouchere cu care își pot cumpăra articole de sport ori încălțăminte, unii urmând să se bucure de un sejur la pensiunea Belle-Mont din Remeți.
27 Iunie 2024, 20:54
Rectorul Universității din Oradea și-a prezentat echipa de prorectori, cu un singur nume nou. Încep concursurile pentru decani
Știri Bihor
Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, și-a ales cei cinci prorectori cu care are de gând să lucreze în următorii cinci ani. Din echipa sa fac parte patru profesori cu care a colaborat și în ultimul mandat, dar apare și un nume nou: profesoara Livia Bandici, care va responsabilă de „Management Calitate și Administrativ”. 
27 Iunie 2024, 16:32
Elevii Colegiului Economic au sărbătorit 10 ani de „impact” în școala lor (FOTO)
Educatie
Înainte de a pleca în vacanța de vară, elevii Colegiului Economic Partenie Cosma au sărbătorit 10 ani de „impact” în școala lor. Clubul ImpactEco, cu menirea de a implica tinerii în proiecte derulate în folosul comunității, a împlinit un deceniu de existență, celebrat de elevi și profesori cu muzică, mâncare sănătoasă și discuții folositoare cu specialiști.
27 Iunie 2024, 15:55
Universitatea din Oradea, în ajutorul unor universități din Pakistan: Profesorii de acolo vor să înființeze masterate în tehnologiile viitorului
Educatie
Patru universități europene, printre care și cea din Oradea, susțin universitățile pakistaneze care vor să-și dezvolte programe educaționale în domenii precum realitatea virtuală sau augmentată. Concret, în cadrul unui proiect susținut de Comisia Europeană, instituțiile academice din UE dezvoltă programa universitară pentru un masterat.
26 Iunie 2024, 19:30
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON