URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea, zice că va desfiinţa compartimentul de oncologie pediatrică, urmând ca bolnavii minori să fie trataţi la clinici din Timişoara sau Cluj. Domnia sa pune decizia pe seama faptului că nu mai sunt medici specialişti şi că, oricum, numărul pacienţilor era destul de redus.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Şcoala de vară a Universităţii se ţine şi la BIHOREANUL: Viitorii studenţi au aflat cum lucrează jurnaliştii orădeni (FOTO)
Educatie
Peste 20 de liceeni din Bihor şi alte judeţe ale ţării, participanţi într-una din şcolile de vară organizate de Universitate, au vizitat şi redacţia săptămânalului BIHOREANUL şi a portalului eBihoreanul.ro, aflând chiar de la ziarişti cum funcţionează o redacţie de ziar şi care sunt acum provocările jurnalismului.
19 Iulie 2019, 15:40
Cursul de... politică: Universitatea din Oradea, gonită de CJ Bihor din spaţiile pe care i le-a atribuit până în 2058
Bihoreanul tipărit
Consiliul Judeţean şi Universitatea din Oradea au ajuns să se confrunte pe teren imobiliar. CJ Bihor vrea să evacueze Universitatea din câteva clădiri de pe strada Traian Blajovici, ca să le dea Teatrului, pentru un depozit, şi Ministerului de Interne, pentru o policlinică cu circuit închis.
19 Iulie 2019, 08:03
22 pe-un loc! Peste 1.200 de bihoreni vor concura pentru cele 55 de posturi de titulari în învăţământ
Educatie
Tinerii bihoreni încă aspiră la o carieră didactică. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează miercuri examenul naţional de titularizare, la care s-au înscris peste 1.200 de candidaţi, din care 172 absolvenţi ai acestei promoţii. Concurenţa este serioasă deoarece în şcolile din judeţ sunt disponibile doar 55 de posturi titularizabile.
16 Iulie 2019, 15:32
Ceremonie la Universitate: Preşedintele ARACIS a venit la Oradea, ca să predea certificatul de încredere ridicată (FOTO / VIDEO)
Educatie
Universitarii orădeni au fost felicitaţi, luni, de preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, profesorul Iordan Petrescu, pentru obţinerea celui mai înalt calificativ, în urma celei mai recente evaluări instituţionale. Totodată, Petrescu i-a înmânat rectorului Constantin Bungău certificatul aferent gradului de încredere ridicată.
Senatul Universităţii din Oradea are un nou preşedinte: Vasile Aurel Căuş a fost ales din primul tur al alegerilor
Educatie
Senatorii Universităţii din Oradea l-au ales, luni, pe matematicianul Vasile Aurel Căuş noul preşedinte al forului. Căuş a fost ales cu 31 de voturi, în timp ce fostul preşedinte al Comisiei de Etică, Cornel Nicu Sabău, a obţinut 16 voturi, iar avocatul Ştefan Herchi doar 12.
15 Iulie 2019, 16:38
Un nou colegiu în Oradea: Liceul Teoretic 'Onisifor Ghibu' devine Colegiu Naţional
Educatie
În toamnă, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" îşi va schimba numele. Mai precis, va deveni Colegiu Naţional, aşa cum profesorii şcolii au cerut. Modificarea a fost aprobată de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
13 Iulie 2019, 14:01
Trei candidaţi pentru şefia Senatului Universităţii din Oradea
Educatie
Trei membri ai Senatului Universităţii din Oradea şi-au depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al forului. Este vorba de Cornel Nicu Sabău, fost preşedinte al Comisiei de Etică din Universitate, de avocatul Ştefan Herchi şi de matematicianul Vasile Aurel Căuş, fost cancelar al Senatului şi, totodată, contracandidat al lui Sorin Curilă la precedentele alegeri pentru şefia forului.
12 Iulie 2019, 14:15
Admiterea la liceu: Au fost publicate rezultatele primei repartizări computerizate
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat vineri dimineaţă rezultatele primei repartizări computerizate la liceu, în urma căreia 3.053 de elevi bihoreni au fost împărţiţi în clasele pentru care au optat. Vezi care sunt şcolile preferate de elevii bihoreni cu cele mai mari note!
12 Iulie 2019, 08:50
Urgia de la Academia de Poliţie: 74% din doctoratele verificate sunt bănuite de plagiat. Pe listă, o judecătoare din Oradea
Educatie
Un raport al Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne a scos la iveală că 74,3% din tezele susţinute între anii 2011 şi 2016 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" sunt suspecte de plagiat, după ce au fost verificate printr-un soft anume creat pentru identificarea similitudinilor. Press One scrie că printre lucrările bănuite de plagiat se numără şi teza judecătoarei Curţii de Apel Oradea Loredana Doseanu, care susţine însă că nu are emoţii, fiindcă similitudinile detectate ar fi ulterioare publicării tezei. Altfel spus: ea este cea plagiată, nu plagiatoarea!
11 Iulie 2019, 17:00
Contestaţii la Bacalaureat: Unul din patru elevi din Bihor este nemulţumit de nota de la examen
Educatie
Rezultatele de la Bacalaureat i-au contrariat pe mulţi dintre tinerii bihoreni. Nu mai puţin de 1.101 candidaţi, adică aproape unul din patru din totalul celor care au susţinut Bacalaureatul în Bihor, au contestat notele luate la examenul maturităţii, cele mai multe dintre contestaţii fiind făcute la limba şi literatura română.
09 Iulie 2019, 15:50
Cine se încumetă? Senatul Universităţii din Oradea îşi va alege luni noul preşedinte
Educatie
De săptămâna viitoare, Senatul Universităţii din Oradea ar putea avea un nou lider. Reuniţi în şedinţă, membrii forului au decis să organizeze alegeri cât mai repede, astfel că aspiranţii la această funcţie îşi pot depune candidaturile până vineri la ora 12, urmând ca alegerea viitorului preşedinte să aibă loc într-o şedinţă programată pe 15 iulie.
09 Iulie 2019, 10:40
Fete de 10: Cine sunt şi ce planuri au adolescentele din Bihor care au obţinut nota maximă la Bacalaureat
Știri Oradea
Dintre toți elevii înscriși la examenul de Bacalaureat în Bihor, trei adolescente au strălucit, obținând note maxime. Este vorba despre gojdista Antonia Hoza și de absolventele Colegiului Eminescu, Renata Rîmbu și Anamaria Muntean. Fetele au excelat pe parcursul liceului la mai multe olimpiade, iar acum se pregătesc să studieze în Cluj şi în Amsterdam.
08 Iulie 2019, 20:05
Senat fără cap: Care este adevăratul motiv pentru care a demisionat șeful Senatului Universității din Oradea
Bihoreanul tipărit
Preşedintele Senatului Universităţii a demisionat după ce a constatat că a pierdut controlul forului. Sorin Curilă a renunţat la funcţie supărat, după ce colegii senatori au refuzat să-i asigure imunitate în scandalul privind retragerea diplomei de licenţă obţinută fraudulos de Eugen Popescu, un director în Ministerul Românilor de Pretutindeni.
08 Iulie 2019, 19:33
Liceul Aurel Lazăr, singura şcoală din Bihor unde toţi absolvenţii au luat Bacalaureatul. Care sunt şcolile cu un singur candidat promovat
Educatie
Rezultatele de la Bacalaureat, publicate luni de Ministerul Educaţiei, arată că în Bihor cele mai bune note au fost obţinute la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, unde toţi elevii au promovat examenul maturităţii. De asemenea, liceele Emanuel şi Betel figurează cu o promovabilitate de 100%, însă fiecare dintre ele a avut câte un elev care nu s-a prezentat la anumite probe. La polul opus se află liceele din Borş, Cadea şi Dobreşti, fiecare cu un singur absolvent promovat la Bacalaureat!
08 Iulie 2019, 16:12
Rezultate Bacalaureat 2019: 66% dintre absolvenţii bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, luni, rezultatele concursului naţional de Bacalaureat, care arată că 66,87% dintre absolvenţii din judeţ au promovat examenul. Anul trecut, procentul de promovare a fost de 63%, înainte de contestaţii.
08 Iulie 2019, 11:19
Notele de la Bacalaureat 2019 au fost publicate. Trei eleve din Bihor au obţinut media 10!
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat luni rezultatele la examenul naţional de Bacalaureat. În Bihor, trei elevi au obţinut media maximă, 10. Cei nemulţumiţi de notele luate pot depune contestaţii până la ora 16.
08 Iulie 2019, 10:43
Tinerii bihoreni care au absolvit un liceu din mediul rural pot face facultatea gratuit, la Universitatea din Oradea
Educatie
În sesiunea de admitere care va începe în curând, Universitatea din Oradea scoate la concurs şi 150 de locuri bugetate dedicate absolvenţilor de licee din mediul rural. Astfel, tinerii care au terminat la liceele din Vadu Crişului, Borş, Cadea, Dobreşti, Popeşti, Suplacu de Barcău, Şuncuiuş, Borod, Tinca, Bratca şi Budoi vor putea studia în facultate fără să plătească vreo taxă. Desigur, cu o singură condiţie: să promoveze Bacalaureatul.
Avocatul Herchi, lider interimar al Senatului Universităţii din Oradea. Forul e chemat luni să decidă calendarul alegerilor
Educatie
Biroul Permanent al Senatului Universităţii din Oradea s-a reunit joi, pentru a discuta ce are de făcut, după demisia lui Sorin Curilă din funcţia de preşedinte. Senatorii au hotărât că vor convoca o şedinţă pentru ziua de luni, când vor decide calendarul de alegeri pentru noul lider al forului. Până la stabilirea acestuia, avocatul Ştefan Herchi va fi preşedinte interimar al Senatului.
04 Iulie 2019, 19:39
Final de Bacalaureat: Un bihorean, eliminat la ultima probă pentru că a folosit telefonul
Educatie
Examenul de Bacalaureat s-a încheiat, joi, cu proba la alegere a profilului. Din cei peste 3.700 de tineri bihoreni înscrişi, cei mai mulţi au optat pentru disciplinele biologie şi geografie. Un candidat care susţinea examenul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd şi-a ratat şansa, însă, fiind eliminat din sala de examen după ce a fost prins cu un telefon asupra sa.
04 Iulie 2019, 15:19
Rectorul Constantin Bungău cere Senatului Universităţii să aleagă un preşedinte interimar cât mai repede
Educatie
După ce Sorin Curilă a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, rectorul Constantin Bungău a anunţat că a solicitat senatorilor să se reunească într-o şedinţă cât mai repede, pentru a-şi desemna sau alege un nou lider. Rectorul i-a mulţumit, totodată, fostului preşedinte pentru "acţiunile şi lucrurile bine făcute" în timpul celor două mandate avute.
03 Iulie 2019, 17:19
Chestionar pentru elevii şi profesorii bihoreni, despre respectarea drepturilor şcolarilor
Educatie
Asemenea altor foruri similare din ţară, Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a lansat un chestionar pentru evaluarea climatului educaţional bihorean şi pentru a afla dacă sunt sau nu respectate drepturile elevilor. Profesorii şi şcolarii deopotrivă sunt îndemnaţi să completeze respectivul chestionar.
03 Iulie 2019, 16:55
Tupeu pedepsit: Tânăr eliminat de la Bacalaureat, după ce a luat ciorna unui coleg
Educatie
Un tânăr bihorean care susţinea Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd a ratat şansa de a promova examenul maturităţii. El a fost eliminat din sala de examen, la proba obligatorie a profilului, după ce a fost prins cu ciorna unui coleg.
03 Iulie 2019, 16:10
Este oficial: Sorin Curilă şi-a dat demisia din Senatul Universităţii
Știri Bihor
Senatul Universităţii din Oradea va avea un nou lider. Sorin Curilă, profesorul care a condus forul legislativ din 2012 încoace, şi-a transmis, miercuri, demisia din calitatea de preşedinte al Senatului, dar şi de membru al acestei entităţi. Biroul Permanent al Senatului se va reuni, joi, pentru a decide când vor avea loc alegeri pentru un preşedinte interimar.
03 Iulie 2019, 14:37
Scandal la şedinţa Senatului Universităţii din Oradea: Preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia!
Educatie
Şedinţă cu scandal, în Senatul Universităţii din Oradea: după o discuţie aprinsă cu senatorii, preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia din forul pe care îl conduce de aproape 8 ani! Curilă a luat această decizie după ce senatorii au refuzat să voteze o propunere de-a sa, care l-ar fi exonerat de vreo răspundere în privinţa anulării diplomei de studiu a lui Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care ar fi obţinut fraudulos diploma de licenţă la Universitatea din Oradea.
02 Iulie 2019, 14:55
O vară altfel: Tinerii bihoreni își pot petrece vacanța făcând voluntariat, cunoscând noi prieteni și în diverse școli de vară (FOTO / VIDEO)
Educatie
Vacanța mare a venit, iar unii elevi se gândesc ce să facă pentru a nu se plictisi. Ei, bine, în Oradea există zeci de ONG-uri și organizații care au nevoie de voluntari și în care pot să cunoască noi prieteni sau să își descopere pasiuni ascunse. Între altele, adolescenții pot deveni studenți pentru câteva zile în cadrul unor școli de vară, pot participa ca voluntari într-o aventură a indienilor în Betfia sau pot fi voluntari în cadrul unor evenimente precum Festivalul Medieval ori Oradea Summer Film.
01 Iulie 2019, 20:35
Absolvenţii FMF Oradea au sărbătorit finalizarea studiilor. Rectorul Bungău: „Rămâneţi să profesaţi în Bihor” (FOTO / VIDEO)
Educatie
În Arena Antonio Alexe, într-o căldură toridă, mai greu de suportat chiar decât canicula de afară, absolvenţii promoţiei 2019 a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea au celebrat, luni, încheierea studiilor. Tinerii au fost aplaudaţi nu doar de rude şi prieteni, ci şi de profesorii lor şi de şefii Universităţii. Rectorul Constantin Bungău i-a îndemnat pe toţi să rămână să profeseze în Bihor şi în Oradea, dar şi să nu-şi neglijeze viaţa personală, să se căsătorească şi să facă copii. Un moment emoţionant a fost cel în care preşedintele Senatului, Sorin Curilă, l-a felicitat pe un tânăr orfan care acum a terminat Medicina, spunându-i că el se bucură ca şi cum i-ar fi tată.
01 Iulie 2019, 15:05
Primul examen scris de la Bacalaureat, fără incidente în Bihor: Niciun elev eliminat şi mai puţini absenţi decât în alţi ani (FOTO)
Educatie
Prima probă scrisă a Bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără incidente în centrele de examinare din Bihor. Din cei 3.662 de absolvenţi de liceu înscrişi, 3.593 s-au şi prezentat în sălile de examen, înregistrându-se cel mai mic număr de absenţi din ultimii ani.
01 Iulie 2019, 14:00
Topul şcolilor în funcţie de numărul de medii de 10 la Evaluarea Naţională 2019: Colegiul Gojdu, din Oradea, pe locul 3 în ţară
Educatie
Rezultatele finale obţinute de elevi la Evaluarea Naţională 2019 au adus 459 de medii de 10 în toată ţara. Un site specializat în Educaţie a făcut topul şcolilor ai căror elevi au obţinut media 10 la aceste examene, clasamentul fiind condus de un colegiu din Iaşi. Pe podium, în top 10 se află şi o instituţie de învăţământ din Oradea, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care ocupă  locul 3 la nivel naţional.
30 Iunie 2019, 20:04
Succes la examene! Peste 4.000 de elevi bihoreni s-au înscris la Bacalaureat
Educatie
Emoţii mari pentru absolvenţii de liceu. Luni debutează probele scrise ale Bacalaureatului, cu cea la limba şi literatura română. În Bihor, peste 4.092 de tineri s-au înscris la această sesiune a examenului naţional, din care 3.413 au terminat liceul în acest an.
29 Iunie 2019, 19:45
Rezultate finale la Evaluarea Naţională în Bihor: 202 elevi au note mai mari, după contestaţii. Numărul zeciştilor a crescut la 20
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, sâmbătă, rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională, care arată că după soluţionarea contestaţiilor, 202 elevi din judeţ au primit note mai mari. Totodată, numărul elevilor cu media 10 a crescut de la 17 la 20. Totuşi, procentul de promovabilitate s-a modificat aproape insesizabil.
29 Iunie 2019, 16:00
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2103 RON
  • 1 EUR = 4.7231 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON