URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

Educatie

Incident în campusul Universităţii: un student agitat l-a izbit pe fostul prorector Teodor Jurcuţ
Educatie
Un incident a provocat agitaţie în campusul Universităţii din Oradea. Un student din anul II de la Inginerie Managerială şi Tehnologică a luat-o la goană prin campus, dornic să ajungă rapid spre secretariatul facultăţii, iar în goană a izbit mai multe persoane, inclusiv pe fostul prorector Teodor Jurcuţ. Un profesor a sunat la 112, aşa că a urmat o intervenţie a Poliţiei.
13 Iunie 2018, 16:25
Investiţii la Universitate: Finanţări de peste 660.000 lei atrase pentru patru proiecte de dezvoltare
Educatie
Universitatea din Oradea va dota mai multe laboratoare cu aparatura necesară monitorizării speciilor termofile, va chestiona 3.000 de elevi din regiunea de nord-vest cu privire la orientarea în carieră, va aprofunda cercetările în nanomateriale şi va dezvolta latura antreprenorială a studenţilor. Toate acestea se vor realiza prin patru proiecte pentru care instituția de învățământ a obţinut finanţare de la Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, atrăgând în total 661.000 lei.
12 Iunie 2018, 17:20
Bucurie la Universitatea din Oradea: Toţi angajaţii primesc vouchere de vacanţă
Educatie
Toţi angajaţii Universităţii din Oradea vor primi vouchere de vacanţă. Instituţia a anunţat că i s-au alocat tichete în valoare de peste două milioane de lei, ceea ce înseamnă că fiecare salariat va primi un voucher de 1.450 de lei.
12 Iunie 2018, 14:00
N-au rezistat emoţiilor! Peste 500 de elevi au absentat de la primul examen al Evaluării Naţionale (FOTO)
Educatie
Prima probă a examenului de Evaluare Naţională, la limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără incidente în toate cele 33 de centre de examinare din Bihor. Interesant este însă că peste 500 de absolvenţi de clasa a VIII-a, adică o zecime din totalul celor înscrişi, au absentat de la acest examen.
Încep examenele: Peste 5.100 de elevi bihoreni înscrişi la Evaluarea Naţională
Educatie
Luni debutează examenul naţional de Evaluare Naţională, pe care îl vor susţine elevii care au terminat clasa a VIII-a. În Bihor, numărul candidaţilor se ridică la 5.182, însă este de aşteptat ca nu toţi să se şi prezinte la probe, întrucât cei care doresc să urmeze şcolile profesionale o pot face şi fără să promoveze Evaluarea Naţională.
08 Iunie 2018, 12:48
Secretare în duşmănie: Pentru că site-ul unde îşi pot vedea notele nu merge, studenţii orădeni 'deranjează' secretarele Universităţii
Educatie
Debutul sesiunii de vară aduce pentru studenţii orădeni de două ori mai multe griji. Pe lângă obligaţia de a promova examene măcar cât să treacă anul, tinerii sunt preocupaţi şi de faptul că au ajuns la mila secretarelor facultăţilor.
08 Iunie 2018, 11:55
Şcoală de vară internaţională, la Facultatea de Istorie
Educatie
La Cetate se va deschide, joi, o şcoală de vară internaţională organizată de Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii orădene. La cursurile acestei şcoli vor participa, pe lângă studenţii curioşi, doctoranzi şi cercetători din 11 universităţi şi ONG-uri din Belarus, Moldova, Polonia, Ucraina, Ungaria şi România.
06 Iunie 2018, 11:24
La mulţi ani, Colegiul Vuia! Elevii au sărbătorit ziua şcolii cu un flashmob tricolor (FOTO/VIDEO)
Educatie
Colegiul Tehnic Traian Vuia a fost, marţi, în sărbătoare. Profesori şi elevi deopotrivă au celebrat ziua şcolii, printr-o ceremonie în cadrul căreia toţi liceenii cu premii obţinute la olimpiade şi concursuri au fost premiaţi. La finalul festivităţii, elevii au fost protagoniştii unui flashmob: s-au aşezat în forma geografică a României şi au lansat în aer baloane în culorile roşu, galben şi albastru.
Se caută meseriaşi! Convinşi că vor avea succes numai dacă urmează un liceu, bihorenii îşi îndepărtează copiii de şcolile profesionale
Bihoreanul tipărit
Convinşi că vor avea succes numai dacă urmează un liceu, bihorenii îşi îndepărtează copiii de şcolile profesionale. Pentru a atrage mai mulţi tineri spre clasele de meserii, Primăria Oradea le va asigura cazarea şi trei mese pe zi, beneficii care se adaugă bursei lunare de 400 lei din partea statului şi a firmelor interesate să-i angajeze.
Ministrul Educaţiei promite bani mai mulţi pentru toate universităţile, dar le cere şi cumpătare în cheltuieli
Educatie
Prezent la Oradea, unde s-a întâlnit cu toţi rectorii din ţară, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat că a stabilit finanţările pe care universităţile publice le vor primi în acest an. Ministrul a precizat că toate instituţiile vor primi mai mulţi bani, însă dacă tot nu le vor ajunge pentru cheltuieli, vor trebui să ia măsuri de economisire.
02 Iunie 2018, 20:32
Cea de-a XIII-a ediţie a sesiunii de comunicări a doctoranzilor în Istorie s-a desfăşurat la Universitatea din Oradea
Educatie
Parte a evenimentelor desfăşurate în cadrul Săptămânii Ştiinţifice, conferinţa doctoranzilor în Istorie s-a ţinut pe 31 mai, la Universitatea din Oradea. Organizată de Şcoala Doctorală de Istorie din cadrul instituţiei, împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău "Silviu Dragomir", aceasta a cuprins 22 de prezentări, ale tot atâtor doctoranzi.
02 Iunie 2018, 19:03
Congresul Internaţional al Germaniştilor: Profesori, cercetători şi scriitori se reunesc la Oradea
Educatie
Premieră academică la Oradea: al XI-lea Congresul Internaţional al Germaniştilor din România se va ţine, între 3 şi 7 iunie, în oraşul de pe Crişul Repede. Un număr de 160 de profesori, cercetători şi scriitori din ţări în care se vorbeşte limba germană vor fi prezenţi la manifestarea ştiinţifică, programul cuprinzând şi o serie de evenimente la care sunt invitaţi orădenii, precum un spectacol de teatru şi o întâlnire cu scriitoarea austriacă Lisa Spalt.
02 Iunie 2018, 17:00
Ministrul Educaţiei, la Oradea: Până la începutul anului şcolar, sper să avem cod de etică în învăţământul preuniversitar
Educatie
Din toamnă, profesorii din învăţământul preuniversitar ar putea să nu mai aibă voie să-şi mediteze propriii elevi ori să primească orice fel de cadouri de la aceştia. Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, aflat vineri la Oradea, a declarat pentru BIHOREANUL că-şi doreşte ca, până la începutul anului şcolar următor, să fie adoptat Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, proiect care zace pe site-ul Ministerului de peste un an.
Doi miniştri şi patru foşti miniştri au venit la 'ziua' Universităţii din Oradea (FOTO)
Educatie
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, cel al Cercetării, Nicolae Burnete, şi patru foşti miniştri ai Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang, alături de peste 60 de rectori ai universităţilor din ţară şi de oficialităţi orădene, au participat, vineri, la festivitatea de sărbătorire a celor 55 de ani de învăţământ continuu la Universitatea din Oradea. Printre discursuri clişeistice şi laude reciproce, cei prezenţi l-au invocat pe fostul rector orădean Teodor Maghiar şi au lăudat colaborarea dintre universitari şi Primăria municipiului.
Masterplan pentru Universitate: Primăria Oradea va investi anual 2 milioane de euro pentru extinderea şi renovarea campusului universitar (FOTO)
Educatie
Peste două decenii, campusul Universităţii din Oradea va avea o faţă complet nouă. La comanda Primăriei, o echipă de arhitecţi au realizat un masterplan, redesenând întregul perimetru cuprins între viitoarea sală polivalentă şi cartierul Ceyrat. Actualul campus ar urma să se extindă pe terenurile Jandarmeriei şi ale Consiliului Judeţean, unde vor fi construite şi reamenajate mai multe clădiri. Primarul Ilie Bolojan îşi doreşte ca municipalitatea să investească în campus anual 2 milioane de euro. Primul şantier va fi deschis la primăvară, când Primăria va pune temelia pentru două noi cămine studenţeşti.
Studenții și elevii critică Guvernul pentru programul de credite cu dobândă zero: Va duce la creșterea taxelor de școlarizare!
Actual
Ideea Guvernului Dăncilă de a implementa împrumuturi fără dobândă garantate de stat în special tinerilor nu este văzută cu ochi buni de către aceştia. Cele mai mari asociații ale studenţilor şi elevilor avertizează că asemenea măsuri vor duce la scăderea masivă a bugetului alocat de stat pentru educație și la o creștere majoră a taxelor de școlarizare, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări.
30 Mai 2018, 13:29
Universitatea din Oradea: 37 de cadre didactice au primit titlul de 'profesor emerit' (FOTO)
Educatie
În debutul Săptămânii ştiinţifice, manifestare care reuneşte o serie de conferinţe şi activităţi ale facultăţilor orădene, la Universitatea din Oradea au fost evidenţiaţi profesorii cu care instituţia se mândreşte. 37 de cadre didactice au primit titlul de "profesor emerit", distincţie acordată în premieră.
Oaspeţi la 'Săptămâna ştiinţifică' a Universităţii: Vin ministrul Educaţiei şi rectorii din toată ţara
Educatie
La Universitatea din Oradea urmează o săptămână încărcată. Marţi va debuta o nouă ediţie a "Săptămânii ştiinţifice", manifestare care adună o serie de conferinţe şi seminarii la toate cele 15 facultăţi, iar între 1 şi 3 iunie Universitatea va găzdui Consiliul Naţional al Rectorilor. La acest eveniment va fi prezent şi ministrul Educaţiei, Valentin Popa.
26 Mai 2018, 15:48
Directorul Colegiului Gojdu a făcut glume despre 'carduri' şi 'cadouri' la festivitatea de absolvire de la Teatrul Regina Maria (FOTO)
Educatie
Elevii celor şapte clase de-a XII-a de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au participat, vineri, la o festivitate dedicată lor la Teatrul Regina Maria din Oradea, alături de profesori, diriginţi, părinţi şi apropiaţi. Scandalul cadourilor care se pregăteau într-una dintre clasele de a XII-a din Gojdu a fost persiflat de directorul Florin Nicoară, care a făcut glume că profesorii au primit "carduri" şi "cadouri", spre amuzamentul elevilor şi părinţilor. De asemenea, directoarea adjunctă s-a referit la situaţie ca la o "lecţie de viaţă".
AJOFM Bihor: Absolvenţii de liceu sau facultate care îşi găsesc un loc de muncă primesc 1.500 de lei
Educatie
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor îi informează pe tinerii care termină liceul sau facultatea în această vară că, dacă se înscriu în evidenţele agenţiei, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare. Mai precis, când îşi găsesc un loc de muncă, primesc o primă de inserţie de 1.500 de lei, iar dacă se angajează într-o altă localitate primesc bani de chirie sau de navetă.
24 Mai 2018, 14:19
Studenţii de la Drept primesc lecţii de la profesioniştii absolvenţi ai acestei facultăţi (FOTO)
Educatie
Timp de două zile, studenţii Facultăţii de Drept din Oradea participă la un seminar dedicat lor, în cadrul căruia vorbitori sunt foşti studenţi, astăzi profesionişti în ştiinţele juridice. O judecătoare, un procuror, un avocat, un notar, un consilier juridic, un grefier şi un mediator, toţi absolvenţi ai Universităţii din Oradea, vor ţine lecţii despre profesiile juridice alese.
24 Mai 2018, 12:25
'Cazul Gojdu', dezbătut la Digi24 Oradea: Directorul Colegiului s-a contrat cu jurnalista Adriana Totorean (VIDEO)
Educatie
Dezvăluirile BIHOREANULUI despre intenţiile părinţilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu de a-i cadorisi pe profesorii copiilor lor absolvenţi, oferindu-le inclusiv carduri alimentate cu bani, a fost subiectul emisiunii "Vocile Bihorului" de marţi a Digi24 Oradea. Invitată în emisiune, autoarea articolelor care a inflamat spiritele, jurnalista Adriana Totorean, a avut un schimb de replici cu directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară, care a intervenit telefonic.
23 Mai 2018, 10:50
Prietenii pompierilor: Elevii bihoreni s-au întrecut în concursurile ISU Crişana (FOTO)
Educatie
La baza Liceului cu Program Sportiv Bihorul s-au întrecut, marţi, 14 echipe de elevi care s-au înscris la concursurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, "Prietenii pompierilor" şi "Cu viaţa mea apăr viaţa". Cei mai pricepuţi s-au dovedit elevii din Remetea, Curăţele şi Marghita.
22 Mai 2018, 17:58
Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala 11 au plantat 100 de puieţi de arbori (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 11 din Oradea se pregătesc deja de plantările de toamnă. Cu ajutorul voluntarilor Fundaţiei Life Tineret, copiii din clasele de-a III-a au plantat o sută de puieţi de stejari, carpeni şi tei în flacoane, cu scopul ca în toamnă să-i replanteze în jurul şcolii ori în alte zone din oraş.
Bandele de stradă: Un sociolog-criminolog care a studiat găştile de cartier îşi lansează cartea la Oradea
Educatie
Sociologul-criminolog Luca Vincenti, care ani de zile a studiat găştile de cartier din Genova, urmărindu-le mişcările şi chiar înfiltrându-se în ele, îşi va lansa la Oradea cartea "Bandele de stradă". De asemenea, Vincenti va discuta cu elevii şi studenţii despre delincvenţă.
18 Mai 2018, 10:22
Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
Educatie
Sute de copii din toată ţara, dar şi din străinătate, au participat la ediţia a XI-a a Festivalului „Flori de mai”, dedicat elevilor cu cerinţe speciale. Competiţia a avut secţiuni de teatru, dans, muzică şi decoraţiuni făcute manual, la care au participat, împărţiţi în grupe de vârste, de la micuţi de grădiniţă până la adolescenţi din anii de liceu. Indiferent că au câştigat sau nu, toţi elevii au fost încântaţi că au participat. Pentru ei, aceste concursuri sunt singurele „olimpiade” la care vor avea vreodată acces...
16 Mai 2018, 19:06
Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
Educatie
La Universitatea din Oradea a început Săptămâna Carierei, în care studenţii şi absolvenţii sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă. Tinerii au fost ademeniţi la târgul de joburi unde s-au adunat zece firme din oraş cu dulciuri şi muzică: lângă standurile angajatorilor, s-au vândut gogoşi, pentru a ajuta o studentă de la Medicină bolnavă de leucemie, iar la fiecare oră fixă, studenţii de la Arte au programat un flashmob.
Liceenii din Ungaria sunt în febra examenelor de Bacalaureat: 48 de elevi români au dat examen din cariera Mariei Ciobanu
Actual
A început examenul de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu din Ungaria, prima probă fiind din Limba şi Literatura maternă. La română s-au înscris 48 de elevi, iar proba scrisă a avut loc la Liceul "Nicolae Bălcescu” din Gyula, singurul liceu românesc de nivel mediu de pe teritoriul Ungariei. Din cele două probe, una a fost despre cariera... Mariei Ciobanu.
15 Mai 2018, 17:59
Absolvenţii de la Istorie, Relaţii internaţionale și Științele Comunicării, 'lansaţi' în lume: 'Diploma nu mai ajunge' (FOTO)
Educatie
Viitorii istorici, specialişti în relaţii internaţionale, politicieni şi jurnalişti formaţi la Oradea şi-au celebrat, luni, absolvirea. Ceremonia Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării l-a avut ca invitat special pe fostul ministru şi fostul rector de la UBB Andrei Marga, care le-a vorbit tinerilor despre studii şi competenţe şi i-a îndemnat să nu abandoneze învăţatul. Nu de-alta, dar, le-a spus profesorul, deţinerea unei diplome nu înseamnă garanţia succesului.
14 Mai 2018, 15:24
Elevi orădeni câştigători la olimpiade internaţionale, premiaţi la târgul Gaudeamus (FOTO)
Educatie
Patru elevi orădeni au fost premiaţi, sâmbătă, în cadrul târgului de carte Gaudeamus, pentru rezultate foarte bune obţinute anul trecut, la etape internaţionale ale olimpiadelor. Ca răsplată, tinerii au primit, fireşte, cărţi.
12 Mai 2018, 18:06
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON