URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 15 NOIEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când avem și Piața Unirii, și Cetatea renovate, suntem în situația măgarului lui Buridan. Bietului animal i-a pus stăpânul două grămezi de fân și măgarul a murit de foame pentru că nu se putea hotărî din care să mănânce. La fel pățim și noi când e vorba de locurile unde să organizăm evenimentele importante. S-au încercat variante, ba în Piață, ba în Cetate, ba în ambele locații concomitent.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe scurt, doi parlamentari implicaţi şi cu bun simţ. Ambii, însă, au dat-o în bară, şi încă rău de tot, cu o lună în urmă, când alături de alţi 8 colegi din PNL, 3 de la PSD şi câte unul de la ALDE şi Minorităţi, au semnat "Întrebarea nr. 5759A/10-10-2018", către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. La fel ca testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul colului uterin (cervix).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Șansa de a deveni înzestrat sau talentat este aceeaşi indiferent de statutul financiar al părinţilor. Lucru deloc surprinzător, deoarece genetica nu ţine cont de fluctuaţia dolarului pe piaţa globală. Dar interesant de observat în acest context este inegalitatea care derivă din statutul financiar al părinţilor respectivilor copii.

Educatie

Istorici din România, Republica Moldova și Italia se întâlnesc în Oradea pentru a dezbate „Teme și metode de cercetare”
Educatie
Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, organizează o nouă conferință pe teme istorice. Evenimentul, programat pentru 14-16 noiembrie, va reuni circa 50 de istorici de la centre universitare importante, care vor aborda, prin lucrări specifice, subiecte ce țin de istoria românilor și universală, respectiv metode și stiluri de cercetare istorică.
14 Noiembrie 2018, 11:33
Alegeri la Sindicatul Liber în Învățământ Bihor: Cinci profesori candidează pentru postul de preşedinte
Educatie
Sindicaliştii din învăţământul bihorean îşi vor alege liderii, sâmbătă, într-o conferinţă judeţeană anume organizată. Pensionarea profesorului Ioan Ţenţ, care din 1999 conduce, ca preşedinte, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor, a deschis drumul spre o reală competiţie pentru acestă funcţie, cinci dascăli bihoreni depunându-şi candidaturile.
14 Noiembrie 2018, 08:54
Elevii bihoreni au un nou preşedinte: Horea Dobai, de la Colegiul Mihai Eminescu
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor are acum o nouă componenţă. În urma alegerilor care au avut loc zilele trecute, Horea Dobai, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a devenit preşedinte. De asemenea, elevii şi-au ales şi alţi membri în biroul executive al CJE, unde, însă, au rămas şi posture vacante.
12 Noiembrie 2018, 16:11
Studenţii ingineri şi energeticieni s-au întrecut la ediţia a IV-a a Cupei Tesla (FOTO)
Știri Sportive
Aproximativ 150 de sportivi au luat startul la ediţia a IV-a a Cupei Tesla, o competiţie organizată de Asociaţia Studenţilor Ingineri din Oradea în colaborare cu Centrul de Creaţie Ştiinţifică şi Inovare al Studenţilor Energeticieni Orădeni. Aceştia s-au întrecut în competiţii de baschet, ping-pong şi fotbal, într-un eveniment ce a făcut parte din festivalul naţional Unifest.
12 Noiembrie 2018, 15:02
Şcoli tot mai goale: În ultimii 4 ani, populaţia şcolară din Bihor a scăzut cu 4.000 de elevi
Educatie
Statistic, în ultimii patru ani, în Bihor au "dispărut" patru şcoli mari. Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, populaţia şcolară a judeţului a scăzut, din 2014 până în prezent, cu 3.976 de elevi. În prezent, în şcolile din judeţ învaţă 90.917 elevi.
Făuritorii Marii Uniri - Portrete și fapte nemuritoare: zeci de elevi bihoreni au fost premiați pentru picturile lor (FOTO)
Educatie
Zeci de copii bihoreni, atât elevi de gimnaziu cât și de liceu, au fost premiați, vineri, pentru lucrările lor, în cadrul concursului „Făuritorii Marii Uniri - Portrete și fapte nemuritoare”.
10 Noiembrie 2018, 08:11
Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară
Actual
Profesorii care predau în clasele de limbă maghiară ar urma să se perfecţioneze la Oradea. Ministerul Educaţiei a supus consultării publice un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede înfiinţarea în sediul fostei şcoli Alexandru Roman de pe Calea Clujului a unui centru de formare continuă în limba maghiară. Un centru similar, pentru limba germană, funcţionează deja pe lângă Minister.
09 Noiembrie 2018, 09:25
Primăria Oradea spune 'pas' pentru Sigismund: Cererea UDMR Bihor de înfiinţare a unei noi şcoli maghiare a fost respinsă
Educatie
Sub semnătura edilului Ilie Bolojan, Primăria Oradea a transmis UDMR Bihor că nu va da curs solicitării de a înfiinţa o nouă şcoală cu predare în limba maghiară, prin preluarea unor clase de la alte patru şcoli orădene. Şcoala Luxemburg de Sigismund, cum ar fi trebuit să se numească noua unitate de învăţământ, nu a fost dorită de profesorii celorlalte şcoli, arată Primăria.
Şeful IŞJ Bihor, primele concluzii privind scandalul de la Liceul Bariţiu: Abuzul cu electroşocuri nu a avut loc
Știri Bihor
Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, primele concluzii ale anchetei demarate la Liceul George Bariţiu din Oradea, unde un copil bolnav de autism ar fi fost supus unei torturi cu electroşocuri. Potrivit şefului IŞJ Bihor, verificările făcute până acum de inspectorii şcolari conduc la concluzia că un astfel de abuz grav nu ar fi avut loc. Totuşi, directorul Tiberiu Sîncelean şi directoarea adjunctă Mariana Szabo au fost demişi din funcţii, pentru că nu au gestionat bine scandalurile petrecute în ultima lună în şcoală.
08 Noiembrie 2018, 14:05
Scandalul de la Liceul George Barițiu din Oradea: Conducerea școlii a fost demisă!
Știri Bihor
Inspectoratul Școlar Bihor a anunțat, miercuri seară, că, în urma verificărilor făcute la Liceul Tehnologic George Barițiu, confruntat cu o serie de acuzații, între care tratamentul inuman reclamat de părinții unui copil cu autism abuzat cu electroșocuri, conducerea şcolii a fost pusă pe liber. „Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ”, a anunțat ISJ.
07 Noiembrie 2018, 21:20
Elevi din Bihor şi din Austria, constructori de locuinţe pentru nevoiaşi
Educatie
Aproape 200 de elevi de la mai multe şcoli din Bihor şi din Austria şi-au petrecut ultimele zece zile pe şantier, ajutând la construirea a şase locuinţe din trei localităţi bihorene. Tinerii sunt voluntari ai Asociaţiei Habitat pentru Umanitate.
07 Noiembrie 2018, 20:51
Deputatul Florica Cherecheş cere Ministerului Educaţiei reguli clare pentru programul 'Şcoală după şcoală'
Educatie
Deputatul PNL de Bihor, Florica Cherecheş, acuză PSD că a creat haos şi degringoladă în şcoli, prin interzicerea programului "After School", odată cu apariţia Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar. Parlamentarul susţine că, în timp ce şcolile şi părinţii nu găsesc soluţii pentru înlocuirea acestui program, singura grijă a Ministerului Educaţiei sunt banii şi controlul lor. Drept urmare, a cerut oficialilor reguli clare şi unitare pentru aplicarea programului "Şcoală după şcoală".
06 Noiembrie 2018, 21:00
Aproape 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli orădene cer anularea Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar
Știri Bihor
În numele a 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli din Oradea – Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Şcoala Gimnazială Dacia şi Şcoala Gimnazială Oltea Doamna – avocatul Cristian Rusu cere Curţii de Apel Oradea să suspende executarea Ordinului 4.831/2018 a Ministerului Educaţiei, care aprobă Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar. De asemenea, orădenii au trimis o notificare prealabilă Ministerului, anunţând că, dacă nu abrogă Ordinul, vor cere în instanţă anularea lui.
06 Noiembrie 2018, 15:38
APM Bihor invită grădiniţele orădene la un concurs de reciclare
Educatie
Până pe 15 noiembrie, grădiniţele din Oradea sunt chemate să se înscrie într-un concurs de educaţie ecologică organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Competiţia constă în colectarea de către preşcolari a bateriilor uzate, becurilor şi tuburilor fluorescente, deşeurilor de ambalaje, precum şi a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de mici dimensiuni.
05 Noiembrie 2018, 18:31
Elevii bihoreni, îndemnaţi să candideze la Consiliul Judeţean al Elevilor
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor organizează, în data de 8 noiembrie, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Oradea, alegerile pentru funcţiile vacante din Biroul Executiv, respectiv cele ale directorilor de departamente. Astfel, toţi elevii bihoreni sunt îndemnaţi să îşi depună candidaturile.
05 Noiembrie 2018, 11:30
Masterchef... la şcoală: Elevi de la Economic au gătit pentru colegii lor reţete învăţate în stagii de practică în străinătate
Educatie
În ultimii doi ani, 35 de elevi din clasele a X-a de la specializarea Alimentaţie şi Turism a Colegiului Economic Partenie Cosma au făcut practică în Franţa, Anglia, Spania, Italia şi Portugalia, graţie unui proiect Erasmus+ derulat de şcoala lor. Acum, liceenii le-au arătat colegilor şi profesorilor ce au învăţat să gătească, pregătind pentru ei bruschete, spaghete carbonara, tiramisu ori empadas, un preparat specific Portugaliei.
04 Noiembrie 2018, 14:32
Centenarul... verde: Garda de Mediu Bihor şi elevii din Bratca au plantat 100 de molizi (FOTO)
Educatie
Elevii de la Liceul Teoretic nr. 1 Bratca au plantat, vineri, 100 de puieţi de molizi în curtea şcolii din cătunul Căbeşti, ajutaţi de comisarii Gărzii de Mediu Bihor. În plus, copacii au fost sădiţi chiar în forma numărului 100, pentru a marca astfel Centenarul Marii Uniri.
04 Noiembrie 2018, 13:31
Lecţie de jurnalism: Elevi de la Liceul Lucian Blaga au aflat cum se face un ziar (FOTO)
Educatie
În cadrul săptămânii "Şcoala Altfel", un grup de liceeni de la Liceul Teoretic Lucian Blaga au vizitat, vineri, redacţia BIHOREANUL, pentru a afla în ce constă munca de jurnalist şi cum se scrie un ziar.
02 Noiembrie 2018, 15:02
S-au răzgândit! Grilele de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat se amână
Actual
Examenele din acest an şcolar de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat nu vor cuprinde teste grilă. Iniţial, Ministerul Educaţiei dorea să introducă astfel de probe, dar, la presiunea părinţilor şi a cadrelor didactice, a decis să amâne introducerea lor. 
02 Noiembrie 2018, 14:35
Începe Unifest! Studenţii orădeni, chemaţi la festivalul lor
Educatie
Timp de zece zile, studenţii orădeni au parte de un festival dedicat lor. Uniunea Studenţilor din Oradea, alături de alte asociaţii similare, organizează a XVII-a ediţie a festivalului "Unifest", care are în program traininguri, concursuri sportive şi, bineînţeles, petreceri.
01 Noiembrie 2018, 16:42
Elevii Liceului Iuliu Maniu, flashmob de susţinere pentru episcopul Virgil Bercea (VIDEO)
Educatie
Sute de elevi ai Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu au vrut să-şi arate susţinerea faţă de episcopul Virgil Bercea, internat într-un spital din Italia din cauza unei pneumonii severe. Elevii au organizat un flashmob în curtea şcolii, afişând mesajul "Sănătate" pentru episcopul greco-catolic al Oradiei.
01 Noiembrie 2018, 11:42
Schimbări la Bac şi Evaluarea Naţională: Subiectele vor conţine şi teste grilă
Actual
Fără nicio dezbatere publică, Ministerul Educaţiei a decis să modifice structura subiectelor de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, care de acum înainte vor avea şi teste grilă. Schimbarea se va aplica chiar din vară.
31 Octombrie 2018, 15:42
Primăria Oradea vrea să reabiliteze clădirea Colegiului Mihai Eminescu pe banii Ministerului Culturii
Știri Oradea
Primăria Oradea vrea să reabiliteze clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu cu bani de la Ministerul Culturii. Consiliul Local a aprobat participarea municipalităţii în programul de investiţii care va fi derulat de minister în perioada 2019 - 2026. Potrivit estimărilor municipalităţii, costul lucrărilor de reabilitare a clădirii colegiului se ridică la 34,4 milioane lei fără TVA.
29 Octombrie 2018, 21:03
Şcoala altfel: Elevi de la Colegiul Eminescu, în vizită la redacţia BIHOREANUL (FOTO)
Educatie
Aţi publicat vreodată fake-news? De unde aflaţi de accidente? Cum monetizaţi audienţa? Cum vă putem da informaţii? Sunt câteva din întrebările pe care elevii din clasa a VII-a A de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu le-au adresat, luni, jurnaliştilor BIHOREANULUI. Şcolarii au venit în vizită în redacţie în cadrul săptămânii "Şcoala altfel".
În era Industry 4.0: Laborator modern, amenajat de compania Nidec la Universitatea din Oradea (FOTO)
Educatie
Studenţii Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei vor învăţa de acum şi într-un laborator de înaltă tehnologie, anume dotat de compania japoneză Nidec după "regulile" Industry 4.0, trendul actual de automatizare şi schimb de date din fabricile performante ale lumii. În plus, trei studenţi vor avea şansa să primească burse de câte 500 de lei lunar, din partea aceleiaşi companii.
After 'After School': Ce soluţii găsesc şcolile din Oradea pentru a-i ţine în continuare pe copii la şcoală
Bihoreanul tipărit
Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar a dus la dispariţia programului "After School" pentru copiii din ciclul primar. Soluţia găsită de şcolile orădene este adoptarea programului "Şcoală după şcoală", care prevede că, în loc să plătească învăţătoarele pentru temele făcute cu copiii în clase, părinţii vor sponsoriza şcoala şi vor accepta că micuţii ar putea fi supravegheaţi de alte cadre didactice, deoarece unele învăţătoare nu sunt de acord cu noua formă de remunerare.
29 Octombrie 2018, 10:26
John Mearsheimer, specialist american în relaţii internaţionale, la Oradea: 'Europa se va fragmenta şi mai mult, dacă americanii vor pleca de pe continent' (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Profesori din Oradea, dar şi din ţară şi din străinătate, studenţi şi simpli curioşi au avut ocazia, joi, să asculte opiniile şi teoriile unui reputat academician american, specialist în relaţii internaţionale. Aflat pentru prima dată în România, John Mearsheimer a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, iar în semn de mulţumire a dezbătut cu specialiştii veniţi anume să-l asculte teme de politică globală. Mearsheimer a comentat şi dezbinarea Uniunii Europene, precizând că americanii sunt un factor de coeziune pentru europeni.
Studenţii orădeni, chemaţi să afle cum să fie antreprenori în era digitală
Educatie
Un profesor britanic îi va învăţa pe studenţii orădeni ce înseamnă antreprenoriatul în zilele noastre, puternic influenţate de digitalizare. Urs Hauenstein va fi prezent la Universitate vineri, la conferinţa "Antreprenoriat şi inovaţie în era digitală", care va cuprinde şi ateliere de lucru pe teme de antreprenoriat, cu oameni de afaceri locali.
24 Octombrie 2018, 15:00
Un reputat academician american în vizită la Universitate. Orădenii, invitaţi la o dezbatere cu John Mearsheimer
Educatie
Un reputat specialist în relaţii internaţionale, John Mearsheimer, membru al Academiei Americane de Artă şi Ştiinţă, va fi prezent joi la Oradea. El va primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de stat, iar apoi va participa la o dezbatere cu orădenii pe tema subiectelor fierbinţi din politica globală: situaţia din Orientul Mijlociu, relaţiile SUA cu China, India şi Rusia, criza ucraineană ori recentele evoluţii din problematica armelor nucleare.
Universitatea 'creşte': Primăria Oradea a început pregătirile pentru construirea a două noi cămine studenţeşti
Știri Bihor
Au început pregătirile pentru realizarea primelor investiţii prevăzute în masterplanul conceput de Primăria Oradea pentru extinderea şi renovarea Universităţii publice din oraş. Este vorba despre două cămine studenţeşti, care vor fi construite lângă sala de sport din campus şi pentru care municipalitatea a comandat deja studiile de fezabilitate.
20 Octombrie 2018, 15:58
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Clujului: O fetiţă de 6 ani a fost rănită şi dusă la spital (FOTO)
 • Artă cu renume la Muzeul Ţării Crişurilor: a fost deschisă expoziţia de lucrări van Gogh şi Renoir (FOTO)
 • Noul Ford EcoSport, produs în România, te așteaptă în showroom-ul Ford Carbenta Com! (FOTO)
 • Termen: 1 Decembrie. Constructorii au montat grinzile podului din strada Universităţii din Oradea (FOTO)
 • Parcarea de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Moldovei a fost reabilitată (FOTO)
 • Cel mai 'hot' show: Modele celebre au defilat în lenjerie Victoria's Secret. Adriana Lima s-a retras (FOTO/VIDEO)
 • Karoy de România: Povestea sculptorului orădean interzis de comunişti, care şi-a făcut renume în America (FOTO)
 • A început târgul produselor şi gusturilor din Valea Ierului, în Piaţa Unirii (FOTO)
 • Făuritorii Marii Uniri - Portrete și fapte nemuritoare: zeci de elevi bihoreni au fost premiați pentru picturile lor (FOTO)
 • S-a turnat placa de beton. Podul Centenarului ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul lunii noiembrie (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON