URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Educatie

Şcoală după şcoală: Aproape 5.000 de elevi din Bihor cer să facă lecţii pentru recuperarea materiei
Educatie
Pentru că n-au reuşit să ţină pasul cu lecţiile predate pe internet, aproape 5.000 de elevi din Bihor au depus cereri pentru a intra în programul „Şcoală după şcoală”, menit să îi ajute să recupereze materia pierdută. Inspectoratul Şcolar a organizat 361 de grupe de studiu în Bihor, iar înscrierile au rămas deschise, estimările profesorilor fiind că alţi cel puţin 3.000 de elevi ar putea fi în această situaţie.
06 Martie 2021, 13:07
Elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a pot merge la cursuri în scenariul roșu
Actual
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că elevii din clasele a VIII-a și a XII-a pot merge la școală şi în localităţile aflate în "scenariul roşu", cu condiția ca incidența infectărilor să nu depășească 6 la mia de locuitori. 
06 Martie 2021, 08:53
40 de elevi din Bihor diagnosticaţi cu Covid, 10 şcoli în 'scenariul roşu'. Cum se vor desfăşura cursurile săptămâna viitoare (DOCUMENT)
Știri Bihor
10 şcoli din Bihor, mai precis cele din Sălacea şi Valea lui Mihai, vor funcţiona în săptămâna 8-12 martie conform rigorilor "scenariului roşu", din cauza incidenţei de peste 3 din UAT-urile respective. Elevii din alte peste 20 de clase din diferite unităţi de învăţământ din judeţ, inclusiv din Oradea, vor studia online după descoperirea unor cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor sau cadrelor didactice.
05 Martie 2021, 18:24
Masca rămâne obligatorie la orele de sport în interior. Contre între ministerele Sănătăţii şi Educaţiei
Actual
În ciuda nemulţumirilor unor părinţi, elevii vor fi obligaţi în continuare să poarte mască în timpul orelor de sport ţinute în interior. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut omologului său de la Sănătate, Vlad Voiculescu, să renunţe la această regulă, solicitare neacceptată, însă. Ministrul Sănătăţii a acceptat o singură concesie: elevii să nu mai poarte masca, dacă fac sport în aer liber.
04 Martie 2021, 15:01
Şcoala după un an de pandemie: Dezbatere online cu un fost ministru al Educaţiei şi preşedintele Academiei Române, la iniţiativa unei asociaţii din Oradea
Educatie
În ziua în care se va împlini un an de la debutul stării de urgenţă provocat de pandemia de Covid-19, profesorii, elevii, studenţii şi părinţii din Oradea sunt invitaţi la o discuţie despre starea actuală a școlii românești. Invitaţii webinar-ului vor fi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.
01 Martie 2021, 17:21
Cabinet de informatică de 12.000 euro, inaugurat într-un sat din Bihor, de echipa de voluntari „Laboratoare rurale” (FOTO)
Știri Bihor
Orădenii care de câteva luni recondiţionează şi livrează voluntar calculatoare pentru şcolile săteşti din Bihor au inaugurat, duminică, în comuna Balc, primul laborator de informatică pe care l-au amenajat integral, investiţia ridicându-se la 12.000 euro.
01 Martie 2021, 09:33
O școală pentru părinți ne-snobi
Invitații Bihoreanului
Pentru unele clase sau grupe, școlile s-au redeschis fizic, chimic, biologic și psihologic. În unele cazuri chiar și cu o tentă de psihiatric, alimentată pesemne de factorul de dezinfecție. "Să schimbăm mobilierul. Să luăm alte perdele. Să punem podele noi. Să cumpărăm tablă și mai smart, ultimul răcnet. Să scăpăm de video-proiector, că e prea vintage...". Să..., să...
28 Februarie 2021, 19:50
Radu Ţarcă rămâne şeful Şcolii Doctorale a Universităţii din Oradea
Educatie
Radu Ţarcă a câştigat încă un mandat în funcţia de director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul Universităţii din Oradea. Ţarcă, profesor universitar dr. ing. habil., a fost singurul candidat.
27 Februarie 2021, 17:00
Acasă sau la şcoală? Unde vor învăţa elevii din Bihor săptămâna viitoare 
Știri Bihor
Din cele 714 unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, 572 vor funcţiona săptămâna viitoare conform "scenariului verde", alte 140 conform cerinţelor "scenariului galben", în timp ce două şcoli, cele din Vaşcău şi Sălacea, intră în "scenariul roşu", după creşterea incidenţei Covid-19 în UAT-urile respective, a informat Instituţia Prefectului Bihor.
26 Februarie 2021, 20:11
Şcoală... afară: Nouă licee din Bihor vor trimite elevii la stagii de practică în Uniunea Europeană
Educatie
Aşteptând ziua în care vor putea relua proiectele de mobilitate, nouă colegii şi licee din Bihor au obţinut acreditarea necesară pentru a derula proiecte Erasmus+, în cadrul cărora elevii vor putea face stagii de pregătire în străinătate. De asemenea, şi profesorii acestor şcoli vor participa la schimburi de experienţă în alte ţări ale Uniunii Europene.
25 Februarie 2021, 08:48
Rămasă fără bani de la bugetul public, Academia Oamenilor de Ştiinţă acuză 'atacuri politice nedemne' care vor provoca desfiinţarea ei
Actual
După ce Guvernul a tăiat finanţarea publică pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), un for descris de însuşi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, drept “o academie paralelă”, membrii acestei organizaţii reacţionează şi acuză că "atacuri nedemne ale unor forţe politice" vor duce la desfiinţarea ei.
Studenţi români din străinătate, inclusiv un bihorean care învaţă la Oxford, îi provoacă pe elevi la o olimpiadă de ştiinţe
Actual
Pentru că toate olimpiadele şi concursurile organizate de Ministerul Educaţiei au fost suspendate, din cauza pandemiei de Covid-19, mai mulţi studenţi români care învaţă în străinătate, toţi foşti olimpici, organizează o olimpiadă de ştiinţe care se va desfăşura online. Printre iniţiatori se numără şi Tamio Vesa Nakajima, beiuşanul care studiază informatica la Oxford.
23 Februarie 2021, 17:08
Noi centre de vaccinare în Bihor, pentru cei peste 1.200 de profesori care aşteaptă să fie imunizaţi
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a făcut un nou „recensământ” al profesorilor şi angajaţilor din şcoli care vor să se vaccineze împotriva Covid-19, concluzionând că peste 1.200 de cadre didactice şi 400 de angajaţi din unităţile de învăţământ vor să se imunizeze. Pentru ei, vor fi amenajate noi centre de vaccinare.
22 Februarie 2021, 18:02
O nouă decizie în Bihor: Cine merge la şcoală, cine învaţă online
Știri Bihor
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis, vineri, cum se vor desfăşura cursurile în oraşele şi comunele din Bihor în următoarea săptămână (22-26 februarie), în funcţie de răspândirea cazurilor de infecţie de Covid-19. Din cele 101 UAT-uri din Bihor, doar 13 mai sunt în scenariul galben în ceea ce priveşte învăţământul, printre care şi Oradea.
19 Februarie 2021, 17:30
Aproape 500 de elevi din Bihor nu merg la şcoală, din motive medicale. 38 de profesori, în aceeaşi situaţie
Educatie
Redeschiderea şcolilor nu a însemnat revenirea în bănci pentru toţi elevii care au această posibilitate. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar, în Bihor sunt 475 de elevi care nu s-au întors în clase, pentru că au afecţiuni medicale sau persoane vulnerabile în familie, drept urmare au adeverinţe de la doctori. De asemenea, în judeţ sunt şi 38 de cadre didactice care, de asemenea, au cerut să predea în continuare pe internet, din cauza unor boli de care suferă.
16 Februarie 2021, 16:55
Senatorul Hatos cere burse echitabile pentru etnicii români sau străinii care vin să înveţe în ţară
Educatie
De profesie cadru didactic universitar, senatorul PNL de Bihor, Adrian Hatos, a supus atenţiei ministerelor Educaţiei şi Finanţelor bursele „inechitabile” pe care le primesc etnicii români din afara graniţelor ţării sau străinii, dacă aleg să studieze în România. În timp ce bursele pentru locuitorii ţării sunt de cel puţin 580 de lei, pentru românii din străinătate sau studenţii de alte naţionalităţi cuantumul este la jumătate. Asta chiar dacă un ordin al Ministrului Educației din 2017 stabileşte un nivel minim pentru toate bursele studenţeşti.
15 Februarie 2021, 20:00
Studenţii rămân fără călătorii gratuite cu trenul. ANOSR îi îndeamnă pe tineri să-i trimită mail-uri lui Cîţu
Actual
Vicepremierul Dan Barna a confirmat o informaţie care, de câteva zile, se vehicula în spaţiul public, şi anume că gratuitatea pentru transportul pe cale ferată a studenţilor a fost eliminată din propunerea de buget pentru anul 2021. Studenţii ar urma să aibă o reducere de 50% pentru un număr nelimitat de călătorii. Aşa cum era de aşteptat, decizia îi nemulţumeşte pe tineri: ANOSR i-a îndemnat pe toţi studenţii să-i trimită mail-uri premierului Florin Cîţu, pentru a-şi arăta supărarea.
10 Februarie 2021, 13:00
Elevii din Oradea, bucuroşi că au revenit la şcoală: 'Nu mai vrem să stăm toată ziua cu ochii în tablete' (FOTO / VIDEO)
Educatie
Grădiniţele şi şcolile s-au redeschis luni, iar peste 71.000 de elevi din Bihor au revenit în clase, bucuroşi să se revadă cu colegii şi cu dascălii. Fericirea cea mai mare este printre elevii din clasele primare, care spun că nu mai vor să înveţe pe tablete şi că la clasă, cu profesorii în faţa lor, înţeleg lecţiile mult mai uşor.
08 Februarie 2021, 12:12
Soţia profesorului Dziţac dezminte ştirile false: A murit de inimă, nu din cauza vaccinului anti-Covid! Şi eu mă vaccinez
Știri Bihor
După ce mai multe site-uri şi televiziuni au rostogolit în spaţiul public informaţia că profesorul Ioan Dziţac, fostul rector al Universităţii Agora, a decedat la două săptămâni după ce s-a vaccinat împotriva Covid, pornind de la simplul anunţ făcut de acesta pe Facebook şi lăsând să se înţeleagă astfel că vaccinul ar fi cauza, soţia acestuia, Simona Dziţac, dezvăluie că decesul a fost cauzat de o boală de inimă cu care se lupta de mai mulţi ani. "Nu mai inventaţi tot felul de informaţii care să inducă lumea în eroare! Şi... ca o completare... şi eu mă vaccinez!", a transmis aceasta.
08 Februarie 2021, 07:57
A murit profesorul Ioan Dzițac, fostul rector al Universităţii Agora din Oradea
Știri Bihor
Profesorul Ioan Dzițac, fost rector al Universităţii Agora din Oradea timp de două mandate, s-a stins din viaţă fulgerător în acest sfârşit de săptămână, cu doar câteva zile înainte să împlinească 68 de ani. În ultima perioadă el a fost prorector pentru Cercetare şi Internaţionalizare a instituţiei de învăţământ private.
07 Februarie 2021, 18:48
În Bihor, peste 71.000 de elevi vor merge de luni în clase, alţi 16.500 fac lecţii online
Educatie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a aprobat scenariile în care vor funcţiona, de luni, şcolile din judeţ, confirmând lista deja furnizată de Ministerul Educaţiei. Potrivit hotărârii, 449 de şcoli vor fi în scenariul verde, 239 în scenariul galben şi 26 în cel roşu. În total, 71.638 de preşcolari şi elevi vor fi prezenţi fizic la grădiniţă sau şcoală, în timp ce 16.512 vor continua lecţiile pe internet.
05 Februarie 2021, 20:17
Noile reguli din şcoli: La apariţia unui caz de Covid-19 printre elevi, cu acordul părinţilor, se vor face teste rapide pentru toată clasa (VIDEO)
Actual
O parte dintre elevi se vor reîntoarce de luni la şcoală, iar un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii a definit regulile care vor trebui respectate în fiecare unitate de învăţământ. Potrivit documentului, la apariţia unui caz de Covid-19 printre preşcolari sau elevii din ciclul primar, cursurile în grupa sau clasa respectivă se vor suspenda, pentru 14 zile. În ciclul gimnazial şi liceal, lecţiile se vor muta în online doar după apariţia a două cazuri de îmbolnăvire. Toate şcolile vor primi teste rapide pentru depistarea Sars-Cov-2, iar cu acordul părinţilor, vor fi testaţi elevii cu simptome sau colegii unui copil infectat.
05 Februarie 2021, 13:40
Cum începe şcoala în Bihor: Oradea este în scenariul galben, cinci comune sunt „roşii”. Vezi care elevi se reîntorc în bănci în fiecare localitate!
Știri Bihor
Cu doar trei zile înainte ca şcolile să reînceapă activitatea faţă în faţă, autorităţile au anunţat care unităţi de învăţământ se deschid în fiecare localitate din ţară. Potrivit listei pe care a publicat-o vineri Ministerul Educaţiei, Oradea este în scenariul galben, ceea ce presupune revenirea fizică pentru preşcolari, elevii din ciclul primar, respectiv cei din clasele VIII şi XII. În Bihor sunt cinci comune în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că aici se vor întâlni cu dascălii doar copiii de grădiniţă şi elevii din clasele primare.
05 Februarie 2021, 12:46
Două specializări noi, la Universitatea din Oradea: „Robotics” şi „Energetică și Tehnologii Informatice”
Educatie
La admiterea din acest an, viitorii studenţi ai Universităţii din Oradea vor putea opta pentru două noi specializări de licenţă: „Robotics”, un program de studiu care se va preda în limba engleză, şi „Energetică şi Tehnologii Informatice”. Rectorul Constantin Bungău a explicat că facultăţile orădene se raliază la cererea de specialişti a pieţei şi încearcă să atragă şi studenţi din afara Uniunii Europene.
04 Februarie 2021, 20:27
Eşti licean şi eşti curios cum e viaţa de student? O asociaţie din Oradea te ajută să afli răspunsuri
Educatie
Orice licean care vrea să afle mai multe informaţii despre facultatea la care visează are ocazia să pună aceste întrebări celor care au ajuns deja studenţi, în ţară sau în străinătate. Academia de Leadership EduBiz, o organizaţie din Oradea care derulează mai multe programe pentru adolescenţi, organizează o serie de conferinţe online menite să-i pună în legătură pe tineri.
04 Februarie 2021, 10:50
Seminar gratuit pentru elevi, părinţi şi profesori, despre şcoala online
Educatie
Chiar dacă, pentru unii elevi, şcoala va reîncepe luni faţă în faţă, instrumentele online vor fi folosite în continuare de mulţi dintre dascăli şi şcolari. De aceea, Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis” organizează un seminar online dedicat tuturor elevilor, studenţilor, profesorilor şi părinţilor interesaţi de strategiile didactice necesare predării de la distanţă.
03 Februarie 2021, 20:15
Iohannis: 'Pregătiţi copiii pentru şcoală!'. În Oradea, cel mai probabil, nu toţi elevii se vor întoarce în bănci
Educatie
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că unităţile de învăţământ din ţară se vor redeschide pe 8 februarie, când începe al doilea semestru al acestui an şcolar. Elevii se vor reîntoarce la şcoală în funcţie de scenariul în care se află localitatea lor. Potrivit datelor de marţi, Oradea este în scenariul galben, ceea ce înseamnă că nu se vor întoarce toţi elevii la şcoală.
02 Februarie 2021, 17:35
Elevii din Bihor, invitaţi să-şi evalueze profesorii prin formulare anonime, pe internet
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor vrea să afle ce părere au elevii din judeţ despre profesorii lor. Forul reprezentativ al celor 95.000 de elevi bihoreni a lansat un formular online, prin care tinerii pot să-şi spună părerile despre dascălii lor, chiar şi în anonimat. CJE va transmite opiniile elevilor către şcolile unde învaţă aceştia.
01 Februarie 2021, 18:12
Inclusiv cei din etapa 1 mai aşteaptă: Circa 500 de studenţi de la FMF Oradea nu au mai prins doze de vaccin anti-Covid şi vor fi reprogramaţi
Știri Bihor
Criza vaccinurilor împotriva Sars-Cov-2 îi afectează şi pe cei care fac parte din etapa 1 de vaccinare, cum sunt şi studenţii de la Facultatea de Medicină din Oradea. Odată cu decizia autorităţilor de a-i imuniza doar pe vârstnici şi pe bolnavii cronici, studenţii programaţi la vaccin au aflat că vor trebui să mai aştepte. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi bihoreni care fac parte din grupa 1 de vaccinare, cum sunt farmaciştii sau medicii de familie, care încă nu au fost vaccinaţi.
01 Februarie 2021, 17:11
Mai puţini elevi, mai puţine clase. Liceele din Bihor vor avea, în toamnă, mai puţini boboci
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a transmis Ministerului Educaţiei forma finală a planului de şcolarizare propus pentru anul şcolar următor, care prevede ca liceele din judeţ să aibă, în total, 180 de clase de-a IX-a, semnificativ mai puţine decât în actualul an şcolar. Scăderea este cauzată de faptul că numărul elevilor care acum învaţă în clasa a VIII-a este mult mai mic, fiind vorba de generaţia de elevi care au început şcoala când s-a înfiinţat clasa pregătitoare.
01 Februarie 2021, 08:42
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON