URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fraţii Micula au câştigat un proces cu Statul Român, în urma căruia acesta era obligat să le plătească despăgubiri de 84,5 milioane euro. Cum nimeni nu s-a sinchisit de această problemă, după calcularea dobânzilor şi penalităţilor suma a ajuns la aproape 400 milioane de euro.
Zic şi eu
Adrian Cris
Într-o societate ipocrită, vestea că aproape jumătate din adolescenţii României sunt analfabeţi funcţional (potrivit celei mai recente testări PISA, a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, 44% nu înţeleg un text, deşi cunosc literele care îi formează cuvintele) a fost întoarsă pe toate feţele câteva zile, după care, ca de obicei, a şi fost uitată pentru a face loc altor uimiri, nou-nouţe.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Un monstru în sine, birocrația creează la rândul ei alți monștri. Birocratul are infinit mai mult respect pentru o hârtie semnată și stampilată decât pentru un om în carne și oase. Din spatele unui birou sau baricadat în spatele unei tejghele cu geam termopan, birocratul se simte o ființă superioară, un supra-om, care va descalifica orice biped lipsit de hârtiile necesare pentru a dovedi ce are de dovedit.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie cu privire la termenul în care se pot solicita despăgubiri în cazul provocării unei pagube printr-un act administrativ nelegal. Mai concret, s-a stabilit că termenul de un an pentru solicitarea de despăgubiri în instanță curge de la data la care persoana vătămată a luat cunoștință de paguba efectivă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Coronarografia reprezintă o metodă de diagnostic invazivă (nu de tratament) ce permite vizualizarea directă a arterelor inimii (coronare) afectate prin infarct. Coronarografia presupune introducerea unui cateter (un tub minuscul) la nivelul arterei inghinale de la rădăcina coapsei şi înaintarea lui, sub control radiologic, până la nivelul arterelor coronare, moment în care se injectează o substanţă de contrast ce permite astfel stabilirea locului stenozat (îngustat) sau obstruat (înfundat) şi a atitudinii terapeutice: tratament medical, angioplastie sau tratament chirurgical.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Ne enervează

Elevi gojdiști, acuzați că aruncă perii de toalete în curțile vecinilor (FOTO)
Ne enervează
Elevi ai Colegiului Național Emanuil Gojdu din Oradea sunt acuzați de o vecină că au aruncat pe geamurile școlii mai multe perii de toalete, care au ajuns, astfel, pe acoperișul casei reclamantei.
Ne enervează: Strada Olteniei, o nouă 'groapă de gunoi' a Oradiei
Ne enervează
Oricât de des ar mătura angajaţii RER Vest străzile, oraşul tot nu poate fi considerat curat, iar asta din simplul motiv că unii orădeni nu renunţă la obiceiurile proaste.
10 Decembrie 2019, 11:02
'Să vă fie ruşine!'. În Oradea, pasagerii Tarom au fost puşi să meargă pe jos până la aeronavă, la zero grade! (VIDEO)
Ne enervează
Pasagerii cursei Tarom de pe ruta Oradea - Bucureşti au avut parte de o surpriză neplăcută, marţi dimineaţă, fiind nevoiţi să meargă pe jos, de la terminal până la aeronavă, prin frig, în condițiile în care afară termometrele înregistrau 0 grade.
03 Decembrie 2019, 17:35
Umilitor! Orădeni cu dizabilităţi locomotorii, căraţi pe braţe de angajaţii Primăriei, ca să depună o petiţie (FOTO / VIDEO)
Ne enervează
Pe întreg mapamondul se sărbătoreşte, marţi, ziua persoanelor cu dizabilităţi, iar orădenii cu handicap au vrut să le atragă atenţia edililor că oraşul nu este deloc adaptat pentru nevoile lor. Mai multe persoane imobilizate în scaune cu rotile au mers la Primărie, ca să depună o petiţie prin care cer accesibilizarea oraşului, demonstrând că şi palatul administrativ al Oradiei are un handicap sever: nu are rampe pentru persoanele cu handicap. Ca să ajungă în „piramidă”, orădenii au fost căraţi pe braţe de angajaţii Primăriei.
Ne enervează: Promenada de pe malul Crişului, pradă dezinteresului
Ne enervează
Orădenii care merg pe jos sau cu bicicleta pe malul stâng al Crişului Repede, pe strada Averescu, constată că Primăria nu se grăbeşte defel cu lucrările. Peste drum de aquapark, trotuarul a fost spart pentru nişte lucrări şi de câteva săptămâni zace tot nerefăcut.
26 Noiembrie 2019, 11:36
Drumul judeţean 191 B din Popeşti, asfaltat în vară, este deja distrus. Mang: 'Dacă e aşa, e foarte grav' (FOTO)
Știri Bihor
Nici bine nu s-a uscat asfaltul, că deja a şi crăpat! Un localnic din comuna Popeşti a reclamat BIHOREANULUI că drumul judeţean 191 B, asfaltat în vară de Consiliul Judeţean, este deja distrus, chit că încă n-a dat îngheţul şi nici sare n-a fost aruncată pe şosea. Cu pozele în faţă, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, nu crede că tronsonul respectiv a fost asfaltat anul acesta, dar a promis verificări şi măsuri, dacă reclamaţia se confirmă.
Ne enervează: Din cauza vopselei folosite, trecerile de pietoni din Oradea sunt adevărate pericole
Ne enervează
Când traversează trecerile de pietoni, orădenii nu trebuie să fie atenţi doar la trafic, ci şi la şosea. Pe anumite "zebre" din oraş, cum e cea de pe strada Tudor Vladimirescu, în zilele ploioase, marcajele albe devin foarte alunecoase...
16 Noiembrie 2019, 12:20
Poftim civilizaţie! Drumurile de la marginea satului Tămașda, pline de gunoaie (FOTO / VIDEO)
Ne enervează
Drumurile și canalele de la marginea satului Tămașda, comuna Avram Iancu, sunt doldora de grămezi de gunoaie, care cu fiecare an devin tot mai multe. O filmare făcută de un localnic arată un drum de la marginea satului plin ochi de sticle, plasticuri, haine, moloz și chiar... electrocasnice.
03 Noiembrie 2019, 12:35
Blocaţi în curţi: Localnicii din Hidişelu de Sus reclamă că reabilitarea DN 76 le blochează accesul în propriile gospodării (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Sătenii din satul bihorean Hidişelu de Sus sunt revoltaţi, din pricina lucrărilor de reabilitare a drumului naţional 76. Nu doar pentru că şantierul trenează de peste un deceniu, ci pentru că şoseaua va fi acum supraînălţată, astfel că oamenii nu vor mai avea acces în propriile curţi. Localnicii au reclamat situaţia constructorului şi beneficiarului lucrării, dar fără efect.
Haos pentru pasaj: Blocaje pe strada Libertăţii din centrul Oradiei, închisă de pe o zi pe alta (FOTO)
Știri Oradea
S-au creat cozi şi blocaje, miercuri, pe strada Libertăţii din centrul Oradiei. După prânz, pe porţiunea închisă, cea dintre strada Aurel Lazăr şi Parcul Traian era haos, întrucât mulţi şoferi ba n-au văzut, ba au ignorat panourile care semnalizau că strada este închisă. Astfel, după ce au intrat pe stradă, au fost nevoiţi să găsească un loc în care să se întoarcă şi să iasă din ambuteiaj.
23 Octombrie 2019, 15:38
Se întâmplă în Oradea: Un adolescent, fotografiat în timp ce urinează într-un loc de joacă pentru copii
Ne enervează
Un orădean a sesizat BIHOREANUL că, dincolo de renumele pe care Oradea şi-l doreşte, acela de oraş civilizat cu oameni educaţi, există şi persoane care dovedesc contrariul. Acesta a fotografiat un grup de adolescenţi care urcaseră la distracţie într-un ansamblu de joacă, cu tobogan, amplasat într-un spaţiu verde de pe strada Alexandru Cazaban. La un moment dat, unul dintre ei a urinat în locul de joacă, chiar şi pe toboganul care urma să fie folosit de micuţi.
Oradea fără calitate: Patronul lanțului Super Mercato dă vina pe orădeni pentru că nu-i merge afacerea (VIDEO)
Ne enervează
Fost camionagiu în Italia, patronul lanţului de magazine Super Mercato, vâlceanul Marius Catrinoiu, s-a supărat zilele trecute pe orădeni ca văcarul pe sat. Proprietar a peste 31 de magazine în 18 oraşe din ţară, afaceristul a răbufnit pe Facebook, unde a concluzionat că magazinele din Oradea au cele mai slabe vânzări, de 15 ori sub cele din Cluj, Sibiu, Suceava sau Iaşi, fiindcă aici "produsele de calitate nu au căutare", motiv pentru care i-a chestionat pe orădeni ce paste, detergenţi, dulciuri ori vinuri preferă.
19 Octombrie 2019, 16:09
Ne enervează: Mizeriile din jurul atelierului OTL de pe Calea Borșului
Ne enervează
În jurul atelierului pe care OTL îl are pe Calea Borşului, sub podul CFR,  în zona unde întorc tramvaiele, e plin de gunoaie. Flacoane, pungi şi felurite alte mizerii zac nestingherite.
15 Octombrie 2019, 11:45
Parcare-n nepăsare: Muncitorii care calibrează semafoarele din Decebal se dovedesc nişte 'Dorei'
Ne enervează
Vestea bună pentru orădenii care trec prin zona Emanuel, fie că-s şoferi, clienţi ai OTL sau simpli pietoni, e că de săptămâna trecută semaforizarea intersecţiei străzilor Primăriei şi Decebal cu Calea Aradului a devenit funcţională. Partea proastă e că specialiştii firmei însărcinate să execute lucrarea şi să se asigure că timpii de aşteptare din fiecare direcţie sunt corect calibraţi, aşa încât să nu se formeze ambuteiaje, se dovedesc cam Dorei.
13 Octombrie 2019, 15:52
Ne enervează: Crișul Repede mustește de gunoaie în zona Silvaș (FOTO)
Ne enervează
În zona Silvaş, Crişul Repede nu îmbie deloc la plimbare şi relaxare. Pe aproape toată lăţimea râului, suprafaţa apei este acoperită de alge, în care s-au agăţat numeroase gunoaie.
Nu s-a schimbat nimic! Localnicii din Rontău acuză că ţiganii continuă să dea foc gunoaielor, pe câmpul de la marginea satului (VIDEO)
Ne enervează
Locuitorii din satul bihorean Rontău sunt de-a dreptul exasperaţi de ţiganii care locuiesc la marginea aşezării şi care seară de seară incendiază gunoaiele pe pajişte. Deranjaţi de fum şi miros, dar şi îngrijoraţi că într-o seară flăcările s-ar putea întinde până la casele lor, localnicii au reclamat problema autorităţilor încă de la începutul verii, dar până acum nimic nu s-a schimbat.
20 Septembrie 2019, 11:25
Bihorenii se plâng de starea drumului judeţean din Suplacu de Barcău (FOTO)
Ne enervează
Locuitorii din localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, nu se pot mândri că au cele mai bune drumuri. Un cititor a reclamat BIHOREANULUI starea proastă a DJ 191 B în zona Valea Cerului, unde asfaltul care pare să fi fost pus recent are deja gropi şi fisuri. 
12 Septembrie 2019, 15:31
Stâlpii nu rezistă! După ce au crăpat dalele, acum se îndoaie stâlpii din Piața Unirii
Ne enervează
Modernizată în urma unor ample şi costisitoare lucrări, Piaţa Unirii cedează prin toate părţile. După ce pavajul a crăpat, iar fântânile au rămas şi ele fără plăcile decorative, iată că un stâlp de iluminat, din apropierea Bisericii cu Lună, s-a îndoit.
09 Septembrie 2019, 12:55
Ne enervează: Un plop uscat de lângă Podul Centenarului, nebăgat în seamă de autorităţi
Ne enervează
În timp ce tot mai mulţi orădeni acuză Primăria că taie arbori sănătoşi de dragul unor lucrări, municipalitatea dovedeşte nepăsare când vine vorba de copacii uscaţi...
01 Septembrie 2019, 15:50
Ne enervează: Bezna din pasajul subteran de la Gară (FOTO)
Ne enervează
Pe lângă că uneori are aspectul unei toalete publice, pasajul subteran care face legătura între Gara Centrală şi Piaţa Bucureşti este şi un pericol public. Jumătate din construcţie este cufundată în întuneric, astfel că turiştii şi orădenii deopotrivă trebuie să aibă mare grijă pe unde calcă şi, mai ales, cum urcă sau coboară scările.
26 August 2019, 15:45
Accesul interzis: Indicator care forțează șoferii să încalce regulile de circulație pe DN 1, la Tileagd
Ne enervează
Necunoscute sunt criteriile după care administratorii drumurilor publice din Bihor reglementează circulaţia pe ele! În Tileagd, o stradă cu o singură bandă care trece printre case şi se intersectează cu DN 1 are, chiar la încrucişarea cu şoseaua naţională, un indicator rutier care interzice continuarea drumului, dar la celălalt capăt, dinspre sat, nu există niciunul.
25 August 2019, 11:25
ABA Crișuri a montat degeaba un panou împotriva pescuitului la Paleu
Ne enervează
Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri ori au intrat în concediu, ori au dat în orbul găinilor, ori au montat un indicator greşit la marginea lacului de acumulare din Paleu. Mare cât un om, tabla avertizează că pescuitul în lac este interzis, dar atenţionarea nu pare să sperie pe nimeni.
17 August 2019, 11:34
Ne enervează: Copacii 'pătraţi' din centrul Oradiei au fost lăsaţi de izbelişte (FOTO)
Ne enervează
Copacii din specia Carpinus Betulus cu coroana în formă cubică, plantaţi în primăvara anului trecut de-a lungul străzii Vasile Alecsandri, sunt lăsaţi de izbelişte. Coroana lor nu mai era nici pe departe cubică, ci asimetrică, întrucât n-au fost tunşi. În plus, unul dintre ei s-a şi uscat de tot şi, cel puţin deocamdată, a fost lăsat să zacă acolo...
12 August 2019, 17:00
Ne enervează: Bezna care s-a lăsat pe strada Romer Floris din cauza iluminatului public nefuncţional
Ne enervează
Locuitorii străzii Romer Floris se plâng că iluminatul public nu funcţionează deja de joi seară, iar după lăsarea întunericului zona se scufundă în beznă. Riveranii sunt cu atât mai revoltaţi cu cât atât Electrica şi Luxten cât şi reprezentanţii municipalităţii fug de responsabilitate.
05 August 2019, 17:01
O groapă uriaşă de pe DN 76 l-a enervat pe Victoraş Micula: 'Exact ca această groapă este România!' (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
O groapă adâncă de cel puţin un metru, dar nesemnalizată, de pe DN 76, între Oradea şi Sânmartin, l-a enervat într-atât pe Victoraş Micula, încât a coborât din maşină şi a mutat împreună cu prietenii săi stâlpii de avertizare, pentru a-i feri pe şoferi de un accident nedorit. Micula jr. a postat apoi pe pagina sa de Facebook mai multe imagini cu hăul, pentru a-i avertiza pe alţi şoferi de acest pericol. "Celebrul DN 76. Exact ca și această groapă este România. Prost semnalizată!", a concluzionat el.
Ne enervează: Ţânţarii au invadat şi cimitirul municipal din Oradea
Ne enervează
Orădenii care merg să-şi prezinte omagiile la o înmormântare sau vizitează mormântul unei persoane dragi în cimitirul municipal Rulikowski cu greu se pot reculege. Aleile cimitirului sunt de-a dreptul invadate de ţânţari, semn că tratamentele de dezinsecţie făcute de Administraţia Domeniului Public sunt ineficiente.
31 Iulie 2019, 10:29
Ne enervează: Se surpă Parcul Olosig
Ne enervează
Mămicile cu copilaşi în cărucioare, bicicliştii şi copiii pe role trebuie să fie atenţi dacă ies la plimbare în Parcul Olosig. O alee care duce spre Bulevardul Dacia s-a surpat, iar de câteva săptămâni asfaltul a rămas rupt.
30 Iulie 2019, 13:13
Cuc, te bagi? După ce CFR le-a vândut locuri inexistente, elevii orădeni îl provoacă pe ministrul Transporturilor să facă un drum Oradea-Iaşi cu trenul
Știri Bihor
Patru tineri orădeni, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, care merg spre Iaşi, la o întâlnire cu omologi de-ai lor din toată ţara, au avut parte de o surpriză neplăcută vineri dimineaţă, când au urcat în trenul pentru care şi-au cumpărat bilete: locurile care le-au fost alocate nu există, aşa că tinerii se înghesuie pe culoare, alături de alţi călători aflaţi în aceeaşi situaţie. Drept urmare, elevii bihoreni l-au provocat pe Facebook pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, să facă şi el o călătorie cu trenul de la Oradea la Iaşi, să vadă care sunt condiţiile.
26 Iulie 2019, 12:52
Ne enervează: Un depozit de ziare din Oradea a fost inundat, iar Compania de Apă a rezolvat problema abia după trei zile (FOTO / VIDEO)
Ne enervează
Un depozit de ziare din Piața 1 Decembrie a fost inundat timp de trei zile, proprietarii fiind nevoiți să scoată apa cu găleata. Aceștia au făcut numeroase sesizări la Dispeceratul Companiei de Apă, dar problema nu a fost luată în serios, deși o echipă a instituției a fost la fața locului.
19 Iulie 2019, 20:11
Ne enervează: Numărul infim de locuri alocat de CFR orădenilor care vor să ajungă la mare în vagoane de dormit
Ne enervează
Orădenii care vor să ajungă la mare cu trenul de Mangalia sunt nevoiţi să se aşeze la coadă la miezul nopţii chiar şi cu o lună înaintea călătoriei pentru a putea să îşi cumpere bilete la vagonul de dormit sau cuşetă. Nici atunci nu e sigur că prind. Pentru că SNCFR alocă doar două vagoane de dormit pe această rută, deseori toate locurile sunt ocupate anticipat.
17 Iulie 2019, 17:12
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2931 RON
  • 1 EUR = 4.7791 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON