URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 DECEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În iureşul creat de cifrele tot mai alarmante ale pandemiei a trecut aproape neobservată ideea ministrului Sănătăţii ca pe viitor spitalele să treacă înapoi în subordinea Ministerului. Mai grav decât atât, această idee a fost agreată şi de preşedintele ţării, semn că, după ce lucrurile se vor linişti, vom avea parte de numeroase surprize...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zilele trecute am vorbit cu surse din Consiliul Judeţean şi de la una dintre instituţiile subordonate unde personalul va fi înjumătăţit. În aparatul propriu al CJ Bihor, concursurile pentru ocuparea posturilor rămase s-au desfăşurat săptămâna trecută, deocamdată fără să conteste nimeni corectitudinea lor. Dar, dacă ar fi să acuze cineva ceva, ar putea fi chiar noua conducere. O funcţionară a fost prinsă copiind (ceea ce şefii CJ nu au anunţat, şi rău au făcut!), deşi bibliografia de concurs n-a conţinut noţiuni de astrofizică, ci doar normele legale ce reglementează administraţia judeţeană.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Ieşirile publice recente ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, sunt nişte consecinţe fireşti ale slăbiciunii Statului Român şi a instituţiilor sale în faţa Bisericii Omniprezente Române Cum bine ştim, în România nu se câştigă alegeri fără ajutorul făţiş (şi complet ilegal) al popii din sat, aşa că, odată ajunşi la putere, politicienii tac şi le înghit prelaţilor derapajele, lăsându-i să se transforme în monştri mai presus de orice...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru candidații cărui partid intenționați să votați duminică, 6 decembrie, la alegerile parlamentare?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.

Ne enervează

Cartier nou, obiceiuri vechi: Pe Făcliei, gunoaiele sunt abandonate la colţ de stradă
Ne enervează
Pe strada Făcliei, la colţul unui mic cartier de case construit nu cu mult timp în urmă, vizavi de Uzina de Apă, abandonarea gunoaielor pare a fi o regulă. În fiecare săptămână, saci cu mizerii de tot felul sunt lăsaţi la intrarea în cartier, probabil de orădeni care n-au contract de salubritate, dar nici răspundere civică
24 Noiembrie 2020, 10:00
Ne enervează: Gunoaiele o iau la vale, în comuna Finiş (FOTO)
Ne enervează
O vale care traversează satul Şuncuiş, din comuna Finiş, este groapă de gunoi pentru unii localnici. PET-uri şi mizerii de tot felul au fost aruncate în apă, o parte ajung în Crişul Negru, iar o parte rămân pe loc, completând un peisaj dezolant.
Ne enervează: Unele ţarcuri din Oradea sunt înconjurate constant de gunoaie
Ne enervează
Chiar dacă fiecare asociaţie de proprietari din Oradea are containerele necesare pentru colectarea deşeurilor, iar RER Vest le goleşte frecvent, după un program bine stabilit, unele ţarcuri sunt constant înconjurate de gunoaie.
13 Noiembrie 2020, 18:01
Ne enervează: Locuitorii din Nojorid, obligați să chiulească dacă vor să își ridice corespondența de la Poștă
Ne enervează
Compania de Poştă şi oficiile ei locale continuă să presteze chiar şi în pandemie la fel ca-n Evul Mediu. Săptămâna aceasta, un orădean stabilit în Nojorid, dintre cei care deşi locuiesc acolo deţin proprietăţi şi în Oradea, unde şi-a păstrat domiciliul de corespondenţă, a primit în cutia poştală din sat un aviz prin care era înştiinţat că are o recomandată pe numele său la Oficiul Poştal comunal, de unde o poate ridica în orice zi a săptămânii, cu excepţia celor de sâmbătă şi duminică, între orele 8 şi 12.
07 Noiembrie 2020, 16:46
Ne enervează: Au făcut pasaj modern pentru mașini și l-au lăsat mizerabil pe cel de pietoni (FOTO)
Ne enervează
Orădenii care vor să ajungă în staţia de tramvai de la Podul Dacia sau să meargă pe jos dinspre Aleea Ştrandului spre Biserica Sf. Gheorghe ori invers sunt nevoiţi să traverseze un pasaj insalubru. Chiar dacă recent s-a lucrat în zonă, la amenajarea subtraversării rutiere, pasajul pentru pietoni a rămas cu tavanul și pereţii distruși de infiltraţii
Ne enervează: Porţiunea de pe DN 76 unde a avut loc accidentul mortal este pericol public
Ne enervează
Porţiunea din DN 76 pe care a avut loc accidentul mortal de miercuri dimineaţă este pericol public, a reclamat BIHOREANULUI, după apariţia acestei ştiri, o cititoare care face naveta zilnic între Oradea şi Hidişelu de Jos şi care ţine să facă cunoscute condiţiile nesigure în care se circulă. „Vor fi mult mai multe victime dacă autorităţile nu fac ceva”, a atenționat aceasta.
28 Octombrie 2020, 18:14
Ne enervează: În noua parcare subterană din strada Independenței din Oradea nu poți plăti cu cardul!
Ne enervează
Orădenii care își lasă mașina în parcarea subterană din strada Independenței ar face bine să aibă bani lichizi la ei pentru plata taxei. Cea mai modernă și scumpă parcare din Oradea le refuză șoferilor posibilitatea plății sau cardul sau prin aplicații pe telefonul mobil.
20 Octombrie 2020, 19:45
Centura Oradiei, în întuneric: Stâlpii de iluminat de pe Ovidiu Densușianu nu funcționează (VIDEO)
Ne enervează
Șoferii care circulă seara și noaptea pe centura Oradiei în zona Ioșia Nord au parte de o adevărată aventură. Asta pentru că stâlpii de iluminat nu funcționează. Mai mulți cititori au sesizat BIHOREANULUI că iluminatul pe strada Ovidiu Densușianu este defect încă de la începutul verii.
14 Octombrie 2020, 14:47
Ne enervează: Coborârea la noua promenadă de pe malul Crişului a fost lăsată în beznă
Ne enervează
Recent reabilitată, promenada de pe malul stâng al Crişului Repede, lângă Primărie, îi îmbie pe orădeni la plimbare, dar le şi testează vigilenţa. Deşi proiectanţii nu s-au zgârcit cu corpurile de iluminat de-a lungul zidului, singurul loc cufundat în beznă sunt scările care duc de pe trotuar pe malul râului. Decor perfect pentru accidente...
13 Octombrie 2020, 17:31
Gunoi cu coadă: Bihorenii din Salonta au aşteptat şi două ore la rând pentru a semna noile de contracte de salubrizare, cu AVE
Bihorel
Dacă dictatorul Nicolae Ceauşescu a inventat coada la pâine, lactate, carne şi altele, democraţii care i-au urmat în funcţie au rafinat sistemul atât de mult încât a apărut coada la... gunoi.
10 Octombrie 2020, 09:50
Prizonieri în curți: Reabilitarea DN 76 le blochează accesul în gospodării sătenilor din Sâmbăta și Brătești (FOTO)
Ne enervează
Mai mulți săteni din localitățile Sâmbăta și Brătești sunt revoltați că, din cauza lucrărilor de reabilitare a DN 76, au rămas blocați în curți, rigolele de pe marginea șoselei fiind mai înalte în unele locuri chiar și cu peste 30 de centimetri față de aliniamentul caselor lor. Pentru a putea ieși din case, unii dintre ei au improvizat podețe, însă nici acestea nu le sunt de mare de folos.
Gafă impardonabilă a Ministerului Educaţiei: Singura elevă cu media 10 la Bacalaureatul de toamnă, o orădeancă, a fost sărită la premiile cu bani pentru absolvenţii merituoşi! (FOTO)
Educatie
Într-o scurtă ceremonie organizată joi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, 19 elevi bihoreni au fost aplaudaţi şi premiaţi cu bani, pentru că au obţinut medii de 10 la examenele naţionale din această vară. Ordinul Ministerului Educaţiei nu o nominalizează, însă, şi pe Sonia Goilean, singura elevă din ţară care a luat 10 pe linie la Bacalaureatul de toamnă, aşa că fata nu şi-a primit meritatul premiu. Şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, a sesizat problema la Bucureşti şi a primit promisiunea că eleva va fi recompensată.
Ne enervează: Camioane încărcate cu balast umplu de noroi şi praf un drum din apropierea Oradiei (FOTO)
Știri Bihor
Şoferii camioanelor încărcate cu balast se comportă adesea ca stăpânii şoselelor, iar localnicii din satul Husasău de Criş, și nu numai, confirmă asta. Drumul comunal 44, singura cale de acces a localnicilor către Oradea, dar şi o şosea folosită de navetişti din alte sate vecine, pentru că oferă o variantă alternativă la DN 1, este adesea plin de noroi, din cauză că mașinile unei balastiere transportă pietriş şi nisip proaspăt excavat. Nepăsarea camionagiilor îi pune în pericol şi pe numeroşii biciclişti care pedalează pe acest drum, de altfel destul de pitoresc.
Un bărbat cu BMW, reclamat că a făcut ture prin pasajul Magheru, înainte de a fi deschis circulaţiei. Era administratorul care verifica lucrările! (VIDEO)
Ne enervează
Un tânăr aflat la volanul unui bolid BMW, care pe deasupra avea şi un copil pe scaunul din dreapta, a fost filmat de un orădean în timp ce dădea ture cu maşina prin pasajul Magheru, încă închis circulaţiei, după ce a îndepărtat indicatoarele şi panglicile care interziceau accesul. În urma sezisărilor adresate Poliţiei, aceasta l-a identificat pe bărbat, constatând că e administratorul lucrării, care... făcea o verificare a calităţii.
10 Septembrie 2020, 12:25
Ne enervează: Copacii „pătrați” de pe strada Vasile Alecsandri se usucă
Oradea noastră
Copacii cu coroană cubică plantaţi pe strada Vasile Alecsandri, odată cu transformarea ei în arteră pietonală, în urmă cu doi ani, n-au rezistat.
08 Septembrie 2020, 15:08
Nu se învață minte! Gunoaiele din satul de vacanță Coada Lacului sunt tot mai multe
Ne enervează
Gunoaiele din satul de vacanță Coada Lacului, despre care BIHOREANUL a scris în repetate rânduri, sunt tot mai multe și tot pe lângă tomberoane. Locuitorii din zonă, dar și turiștii, sunt exasperați de mizeria din jur.
Ne enervează: Copacii care umbresc parcul de pe strada Libertăţii, în pericol să dispară
Ne enervează
Şantierul pentru transformarea străzii Libertăţii într-o arteră pietonală va duce, cel mai probabil, la moartea copacilor care umbresc zona. Lucrările prevăd turnarea unei centuri de beton la limita cu malul Crişului Repede, foarte aproape de rădăcinile arborilor, şi e greu de crezut că aceştia vor supravieţui.
20 August 2020, 11:15
Bravadă pe Tik Tok. Un tânăr din Bihor cu probleme de vedere, filmat în timp ce conduce o maşină: 'Să-mi zici dacă vine din faţă' (VIDEO)
Bihoreanul TV
Un tânăr bihorean, Dănuţ Ilie, cu probleme de vedere, a publicat pe reţeaua Tik Tok un videoclip în care apare conducând o maşină pe un drum public, îndrumat de un prieten care-i dă indicaţii despre direcţia pe care să o ţină şi cum să manevreze maşina. Mulţi dintre urmăritorii lui i-au semnalat că nu este deloc în regulă ceea ce face, căci ar putea provoca un accident, iar alţii l-au avertizat că se va alege cu dosar penal, împreună cu cel care l-a lăsat să-i conducă maşina.
13 August 2020, 12:15
Cum s-a trezit un orădean cu dosar penal după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine. Deşi găsit cu alcoolemie „0” în sânge, tânărul aşteaptă de 5 săptămâni să-şi recapete permisul
Știri Bihor
Păţanie mai puţin obişnuită a unui tânăr orădean care, luna trecută, s-a ales cu dosar penal pentru alcool la volan după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine. Deşi cele două analize de sânge au indicat o alcoolemie „0", adică nu pusese picătură de alcool în gură, permisul i-a fost „sechestrat” mai bine de 5 săptămâni.
07 August 2020, 14:35
Ne enervează: Trotuarul de pe Coposu este plin de capcane
Ne enervează
Trotuarul de pe strada Corneliu Coposu are serioasă nevoie de reabilitare. În mai multe zone, asfaltul s-a surpat şi s-au creat diferenţe de nivel care le dau bătăi de cap mamelor cu copii mici, dar şi vârstnicilor.
05 August 2020, 12:40
Fără reguli: Pasageri înghesuiți în compartimente, unii fără măști, într-un tren CFR care a oprit la Oradea (FOTO)
Ne enervează
Pasagerii, între care și orădeni, care au călătorit în noaptea de duminică spre luni cu trenul CFR pe ruta Brașov - Budapesta și au încercat să respecte regulile impuse în timpul epidemiei de coronavirus au avut parte de o noapte albă. În compartimente pasagerii stăteau înghesuiți, findcă biletele s-au vândut până la ultimul, iar nici nu purtau măști, fără ca „nașii” să le facă ceva.
Ne enervează: Asta a rămas în locul unui stâlp din turbogirație!
Ne enervează
Izolare românească. În micuţul parc aflat în centrul turbogiraţiei din Oradea, soluţiile inginereşti sunt cam primitive. Nişte cabluri electrice rămase în urma unui stâlp dispărut au fost adunate...
22 Iulie 2020, 12:11
Un bărbat a fost filmat în timp ce făcea 'treaba mare' în faţa unui bloc din Oradea (FOTO)
Ne enervează
Incident mai puţin obişnuit, duminica trecută, în cartierul Prima din Ioşia, unde locatarii unui bloc s-au trezit cu un boţ de excremente umane lângă intrarea în parcarea subterană a clădirii. Sideraţi, oamenii au verificat înregistrările de pe camerele de supraveghere...
Un mic şi-o bere: Terasa Dock îi umple de mirosuri, fum şi... lumini roşii pe orădenii din centru (FOTO)
Bihorel
Cea mai nouă şi de fiţe terasă din Oradea, Dock Bistro & Bar, de la capătul podului Sfântul Ladislau, a ajuns în centrul atenţiei orădenilor. Unii locuitori o contestă, pe motiv că acoperă faţadele clădirilor din jur, alţii abia aşteaptă să ocupe un scaun aici, în timp ce vecinii sunt de-a dreptul exasperaţi. Deşi nu contestă faptul că zona merita un local cu ştaif, orădenii care locuiesc chiar în apropiere spun că luminile roşii ce înconjoară localul pe timpul nopţii îi face să se teleporteze lângă vitrinele "uşoare" din Amsterdam.
Ne enervează: Un munte de gunoaie „îngroapă” satul de vacanţă Coada Lacului (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Temperaturile caniculare îmbie bihorenii să urce la munte, dar acolo adesea sunt întâmpinaţi de un peisaj dezastruos. Este şi cazul satului de vacanţă Coada Lacului, unde mormane uriaşe de gunoaie zac abandonate pe marginea drumului.
06 Iulie 2020, 19:33
Piaţa în cădere: Producătorii agricoli, supărați că ADP Oradea nu a revenit asupra orarului din piețe
Ne enervează
Producătorii agricoli din pieţele orădene sunt supăraţi foc. Vânzările de fructe şi legume s-au prăbuşit nu doar din cauza lipsei de bani a populaţiei rămase fără loc de muncă, ci şi a programului de funcţionare a spaţiilor de vânzare.
21 Iunie 2020, 16:13
Înghesuială la o clinică din Oradea: Cei care vor să-şi facă analizele pentru şcoala de şoferi stau la rând cu orele (FOTO)
Ne enervează
Un cititor al BIHOREANULUI a semnalat miercuri că la clinica Artimed din centrul Oradiei s-au format cozi mari după prânz pentru realizarea analizelor necesare în vederea obţinerii sau reînnoirii permiselor de conducere. Tânărul spune că sistemul de preluare a pacienţilor e acelaşi ca înainte de pandemie, adică aceştia pot să ia de dimineaţă bilete de ordine, cu care apoi stau la coadă pentru a ajunge la medici.
17 Iunie 2020, 17:01
Aglomeraţie la Serviciul Caziere din Bihor: „Nu se respectă nicio regulă de distanțare socială”
Ne enervează
Sute de persoane s-au strâns în ultimele zile la Serviciul Cazier Judiciar al Poliţiei Bihor, aglomeraţia fiind pusă de reprezentanţii Poliţiei pe seama examenului de titularizare al profesorilor care au obligaţia de a depune la dosar cazierul judiciar şi certificatul de integritate comportamentală, în original.  „Nu se respectă nicio regulă de distanțare socială”, a reclamat BIHOREANULUI o cititoare.
Ne enervează: Nici n-a fost dată în folosință, dar promenada de pe malul Crișului e plină de mizerii 
Ne enervează
Lucrările de amenajare a promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede, în centrul oraşului, nu s-au finalizat, dar mizeriile deja au apărut. Între balustradă şi râu, printre pietre, au apărut coji de seminţe, chiştoace de ţigări, dar şi PET-uri.
08 Iunie 2020, 10:01
Filmaţi în fapt: Au scos pungi de gunoaie din portbagaj şi le-au lăsat pe stradă, în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
Ne enervează
Doi orădeni, ieşiţi în oraş cu copilul lor, s-au debarasat de două pungi mari cu deşeuri chiar în centrul Oradiei, scoţându-le din portbagajul maşinii şi lăsându-le pur şi simplu lângă o poartă de pe strada Iuliu Maniu. Întreaga scenă a fost surprinsă de camera de supraveghere a imobilului. 
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0226 RON
  • 1 EUR = 4.8736 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON