URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Ne enervează

„Ţăran” de Oradea: Scuipă coji de seminţe pe jos, într-un loc de joacă unde a intrat ilegal cu câinele (VIDEO)
Ne enervează
Respectarea regulilor este o condiţie prioritară pentru ca Oradea să fie un oraş curat şi plăcut pentru locuitorii săi, dar pentru unii cetăţeni se dovedeşte o „misiune” prea grea. Un bărbat a fost filmat în parcul Olosig în timp ce încălca două norme elementare de conduită: a scuipat pe jos coji de seminţe în mijlocul locului de joacă, unde a intrat cu câinele său, deşi accesul animalelor de companie în aceste zone este interzis.
01 Martie 2021, 14:20
Şicanare în trafic, în Oradea: Un şofer de TIR a încurcat circulația pe Centură, pentru a bloca un camion (VIDEO)
Știri Bihor
Nu e de ajuns că, din cauza lucrărilor, traficul pe şoseaua de Centură a Oradiei este îngreunat zi de zi. Un cititor a semnalat BIHOREANULUI că un şofer de TIR a obturat dinadins circulația, vineri după-amiază, pentru a şicana un camion căruia nu i-a dat voie să treacă.
26 Februarie 2021, 19:53
Șantier cu urme: Utilajele care lucrează la parcarea de lângă Catedrală, bune de amendat
Ne enervează
Şoferii utilajelor care lucrează la şantierul deschis de Primărie lângă Catedrala Ortodoxă dovedesc că au curaj: la doi paşi de Poliţia Rutieră, încalcă flagrant Codul Rutier, lăsând pe şosea dâre de noroi. Spre disconfortul orădenilor şi al turiştilor care merg pe jos la Cetate, dar şi al şoferilor, care riscă oricând să derapeze...
24 Februarie 2021, 13:21
Oradea Drift: Şoferii îşi 'forjează' maşinile în drifturi lângă parcul Salca, deranjând locuitorii din zonă (VIDEO)
Știri Oradea
Locuitorii din zona Parcului Salca nu mai au o seară liniştită. Oamenii se plâng că seară de seară tinerii petrec în parcarea de la capătul parcului, iar şoferii îşi "forjează" maşinile făcând drifturi.
16 Februarie 2021, 18:00
Ne enervează: Palatul Vulturul Negru din Oradea are un aspect tot mai neîngrijit (FOTO)
Ne enervează
O clădire simbol pentru Oradea, devenită şi o mândrie locală după reabilitarea faţadelor, Palatul Vulturul Negru are un aspect tot mai neîngrijit. Pânzele de păianjeni zac sub arcadele dinspre Piaţa Unirii, iar uşiţa unei cutii electrice a dispărut, lăsând cablurile la vedere. Cum era de aşteptat, s-au găsit şi „binevoitori” care să arunce gunoaie în ea...
“Crişul Repede nu este o ladă de gunoi!”: Tone de deşeuri, adunate de pe malurile râului din Oradea (FOTO / VIDEO)
Ne enervează
O amplă acţiune de curăţenie are loc, în aceste zile, pe malurile Crişului Repede, în apropiere de cartierul orădean Voltaire. Gunoaiele sunt curăţate inclusiv cu un excavator, care poate scoate mizeriile ajunse în apă. ABA Crişuri trage un nou semnal de alarmă, arătând cât de poluat este Crişul Repede, în această zonă.
05 Februarie 2021, 15:00
Ne enervează: I-a fost greu să-l ducă doi pași mai încolo și să îl predea gratis!
Ne enervează
Deşi orice orădean poate duce deşeuri voluminoase la cele două centre de colectare amenajate de RER Vest în oraş, unul pe strada Uzinelor şi altul pe strada Thurzo Sandor, există şi netrebnici care pur şi simplu le aruncă pe unde apucă.
26 Ianuarie 2021, 10:23
Piața crăpăturilor: Balustrada care înconjoară platoul statuii Regelui Ferdinand e plină de lipituri (FOTO)
Ne enervează
Modernizată în 2016 în urma unor lucrări costisitoare, Piața Unirii din Oradea cedează cu fiecare an ce trece. După ce dalele pavajului au început să crape în prima iarnă după finalizarea investiției, în prezent, balustrada ansamblului Duiliu Marcu din jurul statuii Regelui Ferdinand este plină de fisuri și urme de lipituri îngălbenite care urâțesc lucrarea. 
Dezvoltare „scufundată” în gunoaie: În Sânmartin, gunoaiele tronează chiar lângă reclamele proiectelor finanţate de Guvern (FOTO / VIDEO)
Ne enervează
Mai mare ruşinea! La marginea satului Rontău, din comuna Sânmartin, unde comunitatea de ţigani aruncă de multă vreme gunoaie, clandestin, mormane de molozuri şi alte resturi zac chiar lângă panoul publicitar care anunţă o investiţie în comună, finanţată de Ministerul Dezvoltării. Localnicii au reclamat problema gunoaielor din zonă de nenumărate ori în ultimii doi ani, dar fără ca autorităţile să ia măsuri.
22 Ianuarie 2021, 12:26
Ne enervează: Un copac din Oradea a fost „împodobit” cu gunoaie (FOTO)
Ne enervează
La marginea Oradiei, aproape de intersecţia străzii Ogorului cu DN 79, singurul copac rămas la limita unui teren agricol a devenit "magnet" de gunoaie.
14 Ianuarie 2021, 11:14
Ne enervează: Starea mizerabilă a apartamentelor pe care Primăria Oradea le scoate la închiriat (FOTO)
Ne enervează
Orădenii atraşi de reclama municipalităţii care a anunţat în decembrie scoaterea la licitaţie, în vederea închirierii, a unui număr de 45 de locuinţe, la preţuri pornind de la 40% faţă de prețul pieței, au avut un şoc să vadă starea mizerabilă în care se prezintă acestea.
Pasaj, pericol public: Atenție când treceți prin pasajul subteran de lângă Gara Oradea! (FOTO)
Ne enervează
Cei care trec prin pasajul subteran care face legătura între Gară şi Piaţa Bucureşti ar trebui să fie cu băgare de seamă. Zilele trecute, o bucată măricică din tencuiala de pe tavan s-a desprins şi a căzut, din fericire fără să rănească pe nimeni.
15 Decembrie 2020, 14:50
Cartier nou, obiceiuri vechi: Pe Făcliei, gunoaiele sunt abandonate la colţ de stradă
Ne enervează
Pe strada Făcliei, la colţul unui mic cartier de case construit nu cu mult timp în urmă, vizavi de Uzina de Apă, abandonarea gunoaielor pare a fi o regulă. În fiecare săptămână, saci cu mizerii de tot felul sunt lăsaţi la intrarea în cartier, probabil de orădeni care n-au contract de salubritate, dar nici răspundere civică
24 Noiembrie 2020, 10:00
Ne enervează: Gunoaiele o iau la vale, în comuna Finiş (FOTO)
Ne enervează
O vale care traversează satul Şuncuiş, din comuna Finiş, este groapă de gunoi pentru unii localnici. PET-uri şi mizerii de tot felul au fost aruncate în apă, o parte ajung în Crişul Negru, iar o parte rămân pe loc, completând un peisaj dezolant.
Ne enervează: Unele ţarcuri din Oradea sunt înconjurate constant de gunoaie
Ne enervează
Chiar dacă fiecare asociaţie de proprietari din Oradea are containerele necesare pentru colectarea deşeurilor, iar RER Vest le goleşte frecvent, după un program bine stabilit, unele ţarcuri sunt constant înconjurate de gunoaie.
13 Noiembrie 2020, 18:01
Ne enervează: Locuitorii din Nojorid, obligați să chiulească dacă vor să își ridice corespondența de la Poștă
Ne enervează
Compania de Poştă şi oficiile ei locale continuă să presteze chiar şi în pandemie la fel ca-n Evul Mediu. Săptămâna aceasta, un orădean stabilit în Nojorid, dintre cei care deşi locuiesc acolo deţin proprietăţi şi în Oradea, unde şi-a păstrat domiciliul de corespondenţă, a primit în cutia poştală din sat un aviz prin care era înştiinţat că are o recomandată pe numele său la Oficiul Poştal comunal, de unde o poate ridica în orice zi a săptămânii, cu excepţia celor de sâmbătă şi duminică, între orele 8 şi 12.
07 Noiembrie 2020, 16:46
Ne enervează: Au făcut pasaj modern pentru mașini și l-au lăsat mizerabil pe cel de pietoni (FOTO)
Ne enervează
Orădenii care vor să ajungă în staţia de tramvai de la Podul Dacia sau să meargă pe jos dinspre Aleea Ştrandului spre Biserica Sf. Gheorghe ori invers sunt nevoiţi să traverseze un pasaj insalubru. Chiar dacă recent s-a lucrat în zonă, la amenajarea subtraversării rutiere, pasajul pentru pietoni a rămas cu tavanul și pereţii distruși de infiltraţii
Ne enervează: Porţiunea de pe DN 76 unde a avut loc accidentul mortal este pericol public
Ne enervează
Porţiunea din DN 76 pe care a avut loc accidentul mortal de miercuri dimineaţă este pericol public, a reclamat BIHOREANULUI, după apariţia acestei ştiri, o cititoare care face naveta zilnic între Oradea şi Hidişelu de Jos şi care ţine să facă cunoscute condiţiile nesigure în care se circulă. „Vor fi mult mai multe victime dacă autorităţile nu fac ceva”, a atenționat aceasta.
28 Octombrie 2020, 18:14
Ne enervează: În noua parcare subterană din strada Independenței din Oradea nu poți plăti cu cardul!
Ne enervează
Orădenii care își lasă mașina în parcarea subterană din strada Independenței ar face bine să aibă bani lichizi la ei pentru plata taxei. Cea mai modernă și scumpă parcare din Oradea le refuză șoferilor posibilitatea plății sau cardul sau prin aplicații pe telefonul mobil.
20 Octombrie 2020, 19:45
Centura Oradiei, în întuneric: Stâlpii de iluminat de pe Ovidiu Densușianu nu funcționează (VIDEO)
Ne enervează
Șoferii care circulă seara și noaptea pe centura Oradiei în zona Ioșia Nord au parte de o adevărată aventură. Asta pentru că stâlpii de iluminat nu funcționează. Mai mulți cititori au sesizat BIHOREANULUI că iluminatul pe strada Ovidiu Densușianu este defect încă de la începutul verii.
14 Octombrie 2020, 14:47
Ne enervează: Coborârea la noua promenadă de pe malul Crişului a fost lăsată în beznă
Ne enervează
Recent reabilitată, promenada de pe malul stâng al Crişului Repede, lângă Primărie, îi îmbie pe orădeni la plimbare, dar le şi testează vigilenţa. Deşi proiectanţii nu s-au zgârcit cu corpurile de iluminat de-a lungul zidului, singurul loc cufundat în beznă sunt scările care duc de pe trotuar pe malul râului. Decor perfect pentru accidente...
13 Octombrie 2020, 17:31
Gunoi cu coadă: Bihorenii din Salonta au aşteptat şi două ore la rând pentru a semna noile de contracte de salubrizare, cu AVE
Bihorel
Dacă dictatorul Nicolae Ceauşescu a inventat coada la pâine, lactate, carne şi altele, democraţii care i-au urmat în funcţie au rafinat sistemul atât de mult încât a apărut coada la... gunoi.
10 Octombrie 2020, 09:50
Prizonieri în curți: Reabilitarea DN 76 le blochează accesul în gospodării sătenilor din Sâmbăta și Brătești (FOTO)
Ne enervează
Mai mulți săteni din localitățile Sâmbăta și Brătești sunt revoltați că, din cauza lucrărilor de reabilitare a DN 76, au rămas blocați în curți, rigolele de pe marginea șoselei fiind mai înalte în unele locuri chiar și cu peste 30 de centimetri față de aliniamentul caselor lor. Pentru a putea ieși din case, unii dintre ei au improvizat podețe, însă nici acestea nu le sunt de mare de folos.
Gafă impardonabilă a Ministerului Educaţiei: Singura elevă cu media 10 la Bacalaureatul de toamnă, o orădeancă, a fost sărită la premiile cu bani pentru absolvenţii merituoşi! (FOTO)
Educatie
Într-o scurtă ceremonie organizată joi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, 19 elevi bihoreni au fost aplaudaţi şi premiaţi cu bani, pentru că au obţinut medii de 10 la examenele naţionale din această vară. Ordinul Ministerului Educaţiei nu o nominalizează, însă, şi pe Sonia Goilean, singura elevă din ţară care a luat 10 pe linie la Bacalaureatul de toamnă, aşa că fata nu şi-a primit meritatul premiu. Şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, a sesizat problema la Bucureşti şi a primit promisiunea că eleva va fi recompensată.
Ne enervează: Camioane încărcate cu balast umplu de noroi şi praf un drum din apropierea Oradiei (FOTO)
Știri Bihor
Şoferii camioanelor încărcate cu balast se comportă adesea ca stăpânii şoselelor, iar localnicii din satul Husasău de Criş, și nu numai, confirmă asta. Drumul comunal 44, singura cale de acces a localnicilor către Oradea, dar şi o şosea folosită de navetişti din alte sate vecine, pentru că oferă o variantă alternativă la DN 1, este adesea plin de noroi, din cauză că mașinile unei balastiere transportă pietriş şi nisip proaspăt excavat. Nepăsarea camionagiilor îi pune în pericol şi pe numeroşii biciclişti care pedalează pe acest drum, de altfel destul de pitoresc.
Un bărbat cu BMW, reclamat că a făcut ture prin pasajul Magheru, înainte de a fi deschis circulaţiei. Era administratorul care verifica lucrările! (VIDEO)
Ne enervează
Un tânăr aflat la volanul unui bolid BMW, care pe deasupra avea şi un copil pe scaunul din dreapta, a fost filmat de un orădean în timp ce dădea ture cu maşina prin pasajul Magheru, încă închis circulaţiei, după ce a îndepărtat indicatoarele şi panglicile care interziceau accesul. În urma sezisărilor adresate Poliţiei, aceasta l-a identificat pe bărbat, constatând că e administratorul lucrării, care... făcea o verificare a calităţii.
10 Septembrie 2020, 12:25
Ne enervează: Copacii „pătrați” de pe strada Vasile Alecsandri se usucă
Oradea noastră
Copacii cu coroană cubică plantaţi pe strada Vasile Alecsandri, odată cu transformarea ei în arteră pietonală, în urmă cu doi ani, n-au rezistat.
08 Septembrie 2020, 15:08
Nu se învață minte! Gunoaiele din satul de vacanță Coada Lacului sunt tot mai multe
Ne enervează
Gunoaiele din satul de vacanță Coada Lacului, despre care BIHOREANUL a scris în repetate rânduri, sunt tot mai multe și tot pe lângă tomberoane. Locuitorii din zonă, dar și turiștii, sunt exasperați de mizeria din jur.
Ne enervează: Copacii care umbresc parcul de pe strada Libertăţii, în pericol să dispară
Ne enervează
Şantierul pentru transformarea străzii Libertăţii într-o arteră pietonală va duce, cel mai probabil, la moartea copacilor care umbresc zona. Lucrările prevăd turnarea unei centuri de beton la limita cu malul Crişului Repede, foarte aproape de rădăcinile arborilor, şi e greu de crezut că aceştia vor supravieţui.
20 August 2020, 11:15
Bravadă pe Tik Tok. Un tânăr din Bihor cu probleme de vedere, filmat în timp ce conduce o maşină: 'Să-mi zici dacă vine din faţă' (VIDEO)
Bihoreanul TV
Un tânăr bihorean, Dănuţ Ilie, cu probleme de vedere, a publicat pe reţeaua Tik Tok un videoclip în care apare conducând o maşină pe un drum public, îndrumat de un prieten care-i dă indicaţii despre direcţia pe care să o ţină şi cum să manevreze maşina. Mulţi dintre urmăritorii lui i-au semnalat că nu este deloc în regulă ceea ce face, căci ar putea provoca un accident, iar alţii l-au avertizat că se va alege cu dosar penal, împreună cu cel care l-a lăsat să-i conducă maşina.
13 August 2020, 12:15
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0535 RON
  • 1 EUR = 4.8747 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON