URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2024, 19:00

Misiunea Grivei e OK

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată „Misiunea Grivei”, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență.

Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie, ca să putem stăvili, în timp, acest fenomen. Tare m-aș bucura ca și în alte domenii lumea să manifeste o solidaritate similară, mai ales că la noi legile sunt cam anapoda.

E celebru cazul unui cetățean căruia i-a intrat un câine în curte. A vrut să-l alunge, dar bietul animal a fost rănit de moarte. Imediat a venit Poliția și l-a reținut pe bărbat pentru 24 de ore, iar internetul a luat foc, condamnând-ul cu vehemență pe „criminal”.

Nimeni nu s-a întrebat ce căuta câinele altuia la el în curte. Dacă era un câine violent și-i mușca copilul, tot pe el îl băgau la bulău? Aici e marele paradox al legilor românești: dacă a ucis din greșeală un câine a ajuns în arest, dacă omora un pieton, tot din greșeală, n-ar fi făcut nicio oră de pușcărie.

Cred că a venit vremea să abordăm și alte inițiative și să facem trecerea de la „Misiunea Grivei” la „Misiunea Puradei”. Sunt atât de mulți copiii care trăiesc în condiții jalnice, abandonați și înfometați care ar merita o soartă mai bună!

Ne legăm cu lanțuri de copacii care riscă să fie tăiați - foarte bine, semnalul e puternic. Dar n-am auzit pe nimeni să se atârne de porțile Maternității protestând împotriva fenomenului de abandonare a copiilor nou născuți.

Dacă un paizan își bate cu sălbăticie calul, vă dau în scris că vine Poliția Animalelor și-l arestează. În fiecare zi zeci de mii de femei sunt bătute de zdrențele care se dau bărbați, dar de câte cazuri ați auzit în care aceștia să fie legați ca să se răcorească în celulă?

Păi dacă Poliția Animalelor e mai eficientă decât cea obișnuită, hai să trecem violența conjugală sub jurisdicția lor. Iar copiii defavorizați și abandonați să intre tot sub protecția lor, pentru că Statul Român se comportă animalic cu defavorizații sorții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mustacila cauta adapost.
Supunere, ca de obicei.
Postat 21 Aprilie 2024, 17:05 de joel
sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele
E foarte corect, poate asa se învață minte stăpânii de animale. Am fost mușcat de 4 câini vagabonzi pt ca am aparat niste copii. Problema e la stăpâni că le fată guda si apoi le da drumul in stradă, apoi sunt unii de pe sate care ii aduc la oraș pe motiv " ca îi strange primăria " , apoi mai sunt unii iresponsabili care nu știu ca un câine nu e pt apartament, vede ca e de lucru cu un câine si apoi le dă drumul in stradă. Datorită lui Bolojan nu mai vedem câini vagabonzi, probabil mai sunt 3-5% , dar dacă idioții de stăpâni ar fi mai responsabil, nu am mai vedea de loc câini vagabonzi. E o mentalitate dobândită in anii '90 cand Iliescu in loc să-și facă treaba, el ținea de putere, și ai 3 generații obișnuite cu asa ceva. Ăștia cu drepturile animalelor si semnăturile , să le creeze ei adapost sa plătească ei pt asta, ca dacă ar fi după mine, muscatde 4 ori de căni vagabonzi si 4 titanus-uri, și stăpânii si câinii ar trebui sa stea10 minute in cușca scufundata in apa, si apoi vânduți in China " Chinese dog meat festival...
Postat 21 Aprilie 2024, 00:12 de Sandu2100
@Kid
Aici dl.Mircea Chirila nu face decat ceea ce ne-a obisnuit deja. Ia la misto orice critica, atitudine sau initiativa care nu convine stapanirii locale, incercand sa le treaca in derizoriu prin micile sale glumite de cafenea, mizand pe efectul de inhibitie astfel indus. Serveste si el cum poate. Asa ca nu ai ce sperante sa iti faci de la acest cetatean cuminte, asezat, convenabil, in genunchi.
Postat 20 Aprilie 2024, 20:57 de Musti
Nea Mircea
Oamenii astia au facut ceva, pe segmentul lor de interes. Au iesit din zona de confort si au dat din timpul lor liber pentru strangerea semnaturilor. Bravo lor! Ei nu trebuie luati peste picior sub nicio forma! Nimic nu va opreste insa pe dvs, sa dati startul la nivel local/national, la o initiativa cetateneasca de schimbare a legilor despre abandon copii/violenta conjugala. Va asigur insa, ca va asteapta o lupta cu morile de vant. Eu in urma cu vreo 2-3 ani, am fost facut nazist, pt ca am zis ca parintii care isi abandoneaza un copil la spital la nastere sau la casa de copii, ar trebui sa fie sanctionati cu interzicerea dreptului de a mai avea un alt copil, pana nu si-l "recupereaza" de la casa de copii pe cel abandonat. Eu cred in continuare ca am spus un lucru normal, intr-o societate sanatoasa. In concluzie, sunt de acord cu dvs ca legile sunt proaste, dar dvs la pozitia dvs si la avantajul de a avea un instrument formidabil in Bihoreanul, v-ar fi mult mai usor decat altor persoane sa porniti o initiativa cetateneasca. Astept cu interes sa o porniti ca sa pot sa o semnez! In alta ordine de idei, cainele este un animal foarte rezistent si va asigur ca un caine are "nevoie" de o gramada de lovituri cu un ciomag, pana sa moara. Nu poti sa omori un caine din gresala, asta puteti sa i-o spuneti doar acelora care au vazut caini "decat" in poze. Ca sa scapi de un caine din curtea ta (presupunem ca a intrat pt ca poarta/usa era deschisa), nu trebuie sa faci altceva decat sa-l stropesti cu un furtun cu apa, sau cu o galeata/lighean cu apa daca nu ai furtun. Toate cele bune!
Postat 20 Aprilie 2024, 19:55 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON