URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2024, 17:59

Au reușit! S-au strâns peste 10.000 de semnături pentru „Misiunea Grivei”, inițiativa cetățenească prin care se cer condiții mai bune în adăpostul de câini

Au reușit! S-au strâns peste 10.000 de semnături pentru „Misiunea Grivei”, inițiativa cetățenească prin care se cer condiții mai bune în adăpostul de câini (sursa foto: Misiunea Grivei/Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceea ce părea greu de realizat s-a întâmplat: voluntarii care militează pentru condiții mai bune în adăpostul câinilor fără stăpân Grivei au reușit să strângă 15.000 de semnături pentru a depune la Consiliul Local Oradea o inițiativă cetățenească, cu 5.000 mai multe decât minimumul necesar de 10.000.

Este de așteptat, însă, ca nu toate să fie predate la secretariatul CL Oradea, pentru că, potrivit legii, sunt valabile doar semnăturile date de locuitori din Oradea și care și-au furnizat și date personale, precum seria și numărul cărții de identitate.

„Suntem foarte bucuroși că am reușit să strângem semnăturile. Acum le vom centraliza și apoi le vom depune la Primărie, cel mai probabil săptămâna viitoare”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, Gabriela Jurjea, una dintre voluntarele care au pornit acest proiect.

Intitulată „Misiunea Grivei”, inițiativa cetățenească vizează îmbunătățirea condițiilor în care sunt ținuți câinii în adăpost și promovarea sterilizărilor în toată Zona Metropolitană Oradea, pentru reducerea numărului de câini abandonați. „Sperăm ca măcar o parte dintre propunerile noastre să fie susținute de consilierii locali, iar condițiile din adăpost să fie îmbunătățite”, a mai spus Jurjea.

Proiectul propus va trebui supus votului Consiliului Local Oradea și rămâne de văzut dacă aleșii orădenilor vor susține sau nu inițiativa. Totodată, nu se știe când vor ajunge propunerile pe masa deliberativului local, întrucât legea care reglementează inițiativele cetățenești nu prevede un termen în care Consiliul Local să introducă subiectul pe ordinea de zi.

Campania de strângere a semnăturilor a început la jumătatea lunii noiembrie, fiind declanșată de voluntari care militează pentru adoptarea câinilor din Grivei, și e susținută de membrii USR Bihor.

De atunci și până acum, tabelele dedicate susținătorilor s-au găsit în diferite cabinete veterinare din oraș, magazine, cafenele. De asemenea, voluntarii au adunat semnături în parcuri, piețe și alte locuri publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON