URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Invitații Bihoreanului

Despre peisagistica sustenabilă
Oradea noastră
Acceptând că și omul are un impact asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice (alături de factorii naturali), trebuie să acționăm ca atare. Societatea este un compus structurat pe acțiunile fiecărui membru al său și îi revine fiecăruia sarcina de a-și asuma un rol.
14 Martie 2024, 10:58
Pasiune și gheață: Câteva considerații despre Campionatul European de Înot în Ape Înghețate de la Oradea
Oradea noastră
Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, desfășurat la Oradea între 2 și 4 februarie, a fost o experiență de neuitat pentru cei 322 de înotători și susținătorii lor. Reacțiile lor au fost măgulitoare pentru Oradea, aceștia spunând că nu se așteptau să aibă condiții atât de bune, cu toate facilitățile gândite în beneficiul sportivilor, până la cel mai mic detaliu.
13 Februarie 2024, 14:45
Conectați la natură
Oradea noastră
Ce înseamnă spații verzi proiectate și amenajate sustenabil? Ce putem face, ca simpli cetățeni, pentru a avea acces la parcuri și spații publice de calitate? Cum legăm parcurile între ele, cu trasee pietonale și velo, pentru a transforma orașul dintr-unul parcă făcut pentru mașini într-unul pentru oameni? Cum facem să avem spații verzi reale între blocuri, cu locuri de socializare și activități pentru toate vârstele?
19 Ianuarie 2024, 10:55
Spre 2024, cu încredere
Oradea noastră
2023 a fost anul în care Oradea a dat tonul din nou în domeniul colectării separate, la nivel național. După ce deja la casele din oraș se aplicase principiul „plătește pentru cât arunci”, din acest an, orădenii de la case colectează în cinci fracții: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale. 
30 Decembrie 2023, 16:23
Un Ecomuzeu al Țării Moților
Invitații Bihoreanului
Astăzi, comunitățile locale din Apuseni, cele care dau farmecul peisajului caracteristic, sunt mai expuse ca oricând pericolului unei degradări ireversibile. De aceea, este nevoie ca aceste comunități să fie sprijinite să își păstreze identitatea, iar ideea unui Ecomuzeu al Țării Moților a apărut în urma colaborărilor internaționale ale Administrației Parcului Natural Apuseni.
09 Noiembrie 2023, 14:23
Oradea mea: Călin Pop de la Celelalte Cuvinte, despre FestiFall și orașul său de suflet
Invitații Bihoreanului
Așa cum nimeni nu e profet în țara lui, e limpede că nici noi nu putem fi invitați la fiecare festival care se petrece aici. Doar mai rar, când cineva își amintește de noi. Dar ce pot să spun e că a fost frumos la FestiFall - festivalul care pentru mine rămâne tot „Toamna Orădeană”, căci sună mult mai impunător, fără englezisme ori furculisionisme.
23 Octombrie 2023, 12:15
Excelența culturală sau despre „Tipografia de Idei” #hailamuzeu (FOTO)
Invitații Bihoreanului
Unul dintre obiectivele urmărite cu insistenţă în ultimii doi ani de Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal a fost acela de a fi cât mai prezent în spaţiul public şi de a intra în conştiinţa orădenilor. Deschiderea spre oameni, ieşirea dintre zidurile clădirilor care adăpostesc muzee, astfel încât patrimoniul instituţiei să fie cât mai cunoscut, ar trebui să fie o coordonată esenţială a oricărui aşezământ cultural de acest fel. 
27 Septembrie 2023, 11:10
Concert de binefacere Kiwanis: „Susținem excelența în arte”
Timp liber
După o vară bogată în evenimente muzicale, nici începutul toamnei nu se lasă mai prejos. Vineri, 15 septembrie, Kiwanis Art Oradea vă așteaptă la deja-cunoscutul concert de binefacere „Susținem excelența în arte”.
09 Septembrie 2023, 15:38
Oradea, 910 ani. Despre necesitatea unui ideal comun, al tuturor orădenilor
Invitații Bihoreanului
Acest număr face din oraşul nostru unul dintre cele mai vechi de pe teritoriul României, mai vechi fiind doar Alba Iulia - unde este menţionat, în sec. X, Gyula, căpetenia ungurilor creştinaţi din Transilvania -, şi, probabil, Clujul şi Turnu Severin, dacă se poate certifica, arheologic măcar, o continuitate de locuire urbană de la oraşele daco-romane Napoca şi Drobeta la aşezările medievale.
30 August 2023, 20:10
Tăședanii Secolului XX: O istorie a comunității, realizată de comandorul Ioan Mociar din imagini cu chipurile sătenilor
Invitații Bihoreanului
A apărut, în excelente condiții grafice, volumul „Tăședanii secolului XX ”, o „monografie fotografică” formată aproape în totalitate din imagini comentate, ce reușesc să contureze o inedită istorie a comunității, prin intermediul chipurilor sătenilor surprinse de aparatul fotografic. Cartea, realizată de comandorul de aviație (r) Ioan Mociar, stabilit în satul natal Tășad, este prezentată cititorilor BIHOREANULUI de prof. univ. dr. Anton Ilica, din Arad, „născut în fosta regiune Crișana, Tăgădău”.
29 August 2023, 20:50
Invitație de la Bibliotecă: Vacanța aceasta, fii oaspetele nostru!
Invitații Bihoreanului
Ești pasionat de cărți, lectură și film? Te așteptăm la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai! În plină vacanță de vară, la noi poți descoperi ceva nou în fiecare zi, transformând această perioadă într-una de dezvoltare. O invitație de la Ancuța Șchiop,
directoarea Bibliotecii Județene din Oradea...
20 Iulie 2023, 10:07
Cum să pivotăm în această vară?
Oradea noastră
Am fost rugat să întocmesc o listă de recomandări sau să descriu cum experimentez eu lunile de vară. Pot spune că nu e seară de vară fără o plimbare în Parcul Petőfi și grădinile Palatului episcopiei romano-catolice. Că e fără formă o seară de vară fără tumultul teraselor Lokal, Moszkva sau MaHub. Că merită trezitul dis-de-dimineață, duminica, pentru ca să prinzi vibe-ul de la Ocsko. Că îți poți lua prietenii în parcul Cetății pentru un film cool la Summer Film în luna august. Că îți poți impresiona partenerul cu o plimbare pe Libertății și un stop la pianina din Parcul Libertății...
06 Iulie 2023, 11:01
Despre Ziua Liliacului Carpatin
Invitații Bihoreanului
Asociația al cărei președinte sunt onorat să fiu a organizat, în 10 iunie, a șaptea ediție a Zilei Liliacului Carpatin, specie de arbust endemică unor văi reci și umede din Carpați. În Valea Iadului a fost desemnată inclusiv o rezervație naturală pentru conservarea acestei specii, care încântă privitorul în perioada în care florile de liliac domină peisajul, iar malurile râului sunt parcă pictate în mov.
21 Iunie 2023, 11:35
Chiar și școala te vrea prost?
Oradea noastră
Faptul că țara te vrea prost nu mai e o noutate. Cum ar putea rămâne etern la putere o adunătură de hoți, zisă clasă politică, dacă nu prin votul unui electorat needucat? Întrebarea mea e dacă nu cumva și școala contribuie la asta, cu sau fără intenție.
05 Iunie 2023, 15:13
Sfaturi de la un cunoscut specialist în Medicină, pentru viitorii doctori: Oamenii vin la noi nu pentru a 'fi serviţi'
Invitații Bihoreanului
Ce frumos! Să fii medic şi să porneşti în profesie cu dorinţa şi promisiunea de a face bine... În câteva cuvinte, aceşti tineri minunaţi au reuşit să exprime esenţialul acestei profesii. "Să vrei să faci bine" este de fapt baza, chiar garanţia că această generaţie a înţeles esenţa unei profesii mult diferită de altele. Oamenii vin la noi nu pentru a "fi serviţi", a cumpăra ceva, ei nu sunt "clienţi", ci pacienţi, cu dureri, cu teamă, cu dorinţa de fi ajutaţi. De noi toţi...
03 Iunie 2023, 11:45
Rădăcinile dorului: Melania Medeleanu despre emoţionantul proiect 'Plantaţi în amintire'
Oradea noastră
Câţi dintre noi nu avem prin agenda din mobil numere ale unor oameni dragi care nu vor mai răspunde niciodată la telefon? Le avem acolo şi nu le putem şterge. Pur şi simplu, nu putem. Din când în când, poate că intri şi tu în istoricul conversaţiilor. Citeşti, reciteşti şi răsciteşti toate cele ce vi le-aţi spus unul altuia şi ai norocul că ţi-au rămas aceste mesaje. În minutele acelea, parcă omul tău drag care s-a dus se întoarce lângă tine...
16 Februarie 2023, 11:43
Împreună vom reuşi
Oradea noastră
Suntem la finalul unui an imprevizibil şi provocator, în care a trebuit să găsim soluţii la criza generată de creşterea preţurilor la energie electrică, gaz şi materiale de construcţii. În ciuda contextului nefavorabil, nu am stat pe loc. Ba dimpotrivă. Am demarat proiectele la cele şase pasaje subterane din Centrul Civic, convinşi fiind că, dincolo de deranjul de acum, la finalul lucrărilor cu toţii vom remarca utilitatea acestei investiţii...
30 Decembrie 2022, 12:10
Suflet lângă suflet
Oradea noastră
Sunt aproape 3 ani de când am fondat Banca pentru Alimente Oradea şi mă simt onorată când văd cât de mulţi oameni de bine s-au adunat în jurul nostru şi ne ajută să ajutăm comunitatea.
15 Decembrie 2022, 13:00
Orădeancă în Capitală. Gânduri la cumpăna dintre mandate
Oradea noastră
Plec din funcția de viceprimar al Oradiei cu satisfacția că, vreme de doi ani, am făcut parte dintr-o echipă dedicată 100% intereselor orădenilor. Au fost doi ani definiți de eforturi pentru ca această cultură a bunei administrații locale din Oradea să fie păstrată și chiar îmbunătățită. În administrație, ca peste tot unde se urmărește performanța, rezultatele apar doar prin multă muncă și concentrare.
03 Octombrie 2022, 19:45
Să auzim numai de bine!
Invitații Bihoreanului
Zece ani de când un grup de oameni inimoşi au pus prima cărămidă a ceea ce va fi cunoscut ca fiind Fundaţia Comunitară Oradea! Zece ani de când, prin Swimathon, dăm mâna unor organizaţii mai mici, grupuri de iniţiativă sau ONG-uri, promovându-le sau susţinându-le proiectele, contribuind la dezvoltarea spiritului filantropic al întregii comunităţi - oameni de bine şi firme cărora le pasă de ce şi de cum se întâmplă în jurul lor!
08 Septembrie 2022, 11:43
Ecoturism... murdar: Ne mândrim cu natura și tradițiile din Bihor, dar nu suntem în stare să le întreținem (FOTO)
Oradea noastră
În 2001, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor finaliza un proiect LIFE care și-a propus să pună în valoare patrimoniul carstic deosebit al Munților Apuseni. Poate cea mai importantă realizare de atunci a fost amenajarea pentru turism a Peșterii Unguru Mare. 
Ce este ANANP? În serviciul ariilor naturale protejate bihorene
Invitații Bihoreanului
În anul 2016, România a decis că este necesară administrarea ariilor naturale protejate într-un mod unitar și a înființat Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), ca autoritate responsabilă cu rol în administrarea rețelei naționale de arii naturale protejate reglementate prin dispozițiile OUG nr. 57/2007. Horia Carțiș, șeful ANANP Bihor, explică cititorilor BIHOREANULUI avantajele existenței acestei instituții.
23 Iulie 2022, 15:07
Student în Oradea! A face facultatea aici este „o opțiune smart”, susține rectorul Constantin Bungău
Invitații Bihoreanului
Nu e prima oară când, în calitate de rector, mi se cere să răspund la întrebarea: De ce să fii student la Universitatea din Oradea? Mărturisesc că, de fiecare dată, rămân cu senzația că n-am epuizat toate argumentele. Spun asta pentru că Universitatea din Oradea înseamnă, în primul rând, o mulțime de oportunități.
04 Iulie 2022, 12:40
Ce face un turist în Oradea?
Oradea noastră
Ce face Oradea turistică? Din perspectiva clasică a formelor de turism, în Oradea găsim turismul istoric (mai degrabă istorico-arhitectural): avem o cetate, arhitectură (cu accent pe Art Nouveau) și avem muzee. Dacă mărim puțin imaginea, ajungem la turismul balnear - cu Băile Felix și Băile 1 Mai - și la turismul de agrement, cu celebrul aquapark orădean.
09 Iunie 2022, 10:35
Un Bihor curat!
Oradea noastră
În această lună, Ecolect Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor organizează a doua ediţie a campaniei "Luna curăţeniei în Bihor". Prin aceasta, provocăm întreaga comunitate bihoreană (cetăţenii, biserica, şcoala, administraţia judeţeană şi locală, mediul de afaceri, ONG-urile şi mass-media) să participe activ la realizarea obiectivului nostru comun: un Bihor curat!
13 Mai 2022, 17:56
#FărăGraniţe, #FărăLimite
Invitații Bihoreanului
Despre lipsa graniţelor şi a limitelor este proiectul nostru, pe care l-am numit  #unOMunPOMoŢARĂ...#oLUME. La jumătatea lunii martie, am trecut cu bine peste cea mai mare acţiune de plantare organizată în România în primăvara acestui an. "Plantăm speranţă" a adunat în acelaşi loc, lângă Husasău de Tinca, aproape 2.000 de suflete. Spun suflete, pentru că este o acţiune pentru comunitate, o acţiune la care participi cu sufletul, dar munceşti folosind trupul şi mintea. 
14 Aprilie 2022, 10:00
Câinii nimănui şi, totuşi, ai tuturor. Până când?
Oradea noastră
"Gradul de civilizaţie al unui popor se măsoară după felul în care îşi tratează animalele". Dacă luăm în considerare acest dicton atribuit lui Gandhi, este lesne de înţeles că noi, românii, suntem cu câteva sute de ani în urmă.
02 Aprilie 2022, 10:41
Zelenski și românii
Invitații Bihoreanului
Până înainte de ultima putiniadă, ardelenii și moroșenii activi știau mai degrabă de Bukovel-ski decât de Zelenski. Acum însă, prim-simbolul Ucrainei e mai cunoscut românilor decât Sobieski, Swarovski, Levinsky și Lewandovski laolaltă, și fără să știrbim din măreția leșilor. Aceasta, întrucât din curaj și - ciudat sentiment - dragoste de țară, Zelenski & Co au ținut piept mai puternicei armate kremlineze, cam la fel cum au înfruntat, pe vremuri, plăieșii din Cetatea Neamțului mult mai numeroasa oaste a iageleanului Sobieski.
01 Aprilie 2022, 14:21
Nu v-am uitat...
Oradea noastră
Sequoia gigantea (Lindl.) Dechne, sau arborele mamut, este o specie originară din America de Nord care, în condiţii favorabile, ajunge să trăiască chiar mii de ani. Cel mai bătrân exemplar este General Sherman, din SUA, care are aproximativ 2.200 ani şi peste 83 de metri înălţime, fiind cu 10 metri mai scund decât Statuia Libertăţii.
19 Martie 2022, 16:11
Arbori mici şi puţini
Oradea noastră
Noul cadastru verde confirmă ceea ce se vede cu ochiul liber, adică defrişarea masivă a Oradiei. În ceea ce priveşte raportările la hectar stăm bine, evident. Suntem meşteri mari la cifre. Mai-mai că depăşim Barcelona şi Budapesta şi la acest capitol. Doar că, aşa cum arată documentele de pe site-ul Primăriei, peste jumătate din suprafaţa înregistrată ca spaţiu verde este formată din "aliniamente infrastructură" şi "zone verzi locuinţe condominiu", adică în multe cazuri pământul bătătorit sau pietruit pe care parchează orădenii.
03 Martie 2022, 10:31
 1  3  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON