URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2024, 11:05

Instanțele nu vor mai putea reduce discreționar onorariile avocaților

Instanțele nu vor mai putea reduce discreționar onorariile avocaților (Sursa foto: Pexels.com, credit: Katrin Bolovtsova)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse, cu luarea în considerare a tuturor criteriilor de cuantificare a onorariului din legislaţia profesiei de avocat, legea urmând a fi promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.

Legea repară o mare nedreptate ce exista, nu la adresa avocaţilor, cum s-ar crede la o primă vedere, ci a justiţiabilului simplu, ca destinatar final al actului de justiţie. Să explic de ce...

Potrivit codurilor de procedură în vigoare (civilă şi penală), partea care pierde procesul este obligată să plătească părţii care câştigă acel proces şi cheltuielile de judecată ocazionate de litigiu, cheltuieli care constau în taxe de timbru, onorarii de expertiză, onorarii de avocat şi eventuale cheltuieli de deplasare.

Conform actualei legislaţii, instanţele pot reduce, chiar şi din oficiu, onorariile de avocat disproporţionate. Acest termen, "disproporţionat", a fost interpretat de multe ori în practică într-un sens de-a dreptul penibil, fiind reduse, spre exemplu, onorarii de la 1.000 de lei la 100 de lei pentru un proces de câţiva ani.

Problema reală, însă, era faptul că reducerea nu viza avocatul, care, potrivit legii, păstra tot onorariul încasat anterior, ci justiţiabilul, care, deşi câştiga procesul, îşi recupera doar o mică parte din cheltuielile făcute.

Potrivit modificării actuale, în faţa instanţei, onorariul contractat între avocat şi client este prezumat ca fiind unul corect în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat în aceasta.

După noua lege, instanţa va putea să reducă - însă doar la cererea părţii interesate - onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.

În final, ar fi de remarcat că aleşii neamului nu au introdus o normă temporală derogatorie, astfel că această dispoziţie se va aplica doar proceselor pornite după intrarea în vigoare a legii noi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Traian Excelent punctat!
O duamna care habar n-are sa transforme o fractie ordinara intr-una zecimala (desi pe hartie a absolvit ciclul primar!), este ,,competenta" sa aprecieze pecuniar munca unor experti tehnici judiciari, dintre care multi au zile de vacanta mai multe decat are judecatoreasa de scoala!
Postat 22 Aprilie 2024, 17:13 de pinonel
e vorba de lobby si interese ca doar e romania
de ce doar avocatii intra aici si restul expertilor nu? Iarasi lobby-ul si interesele sunt mai presus de corectitudine ca si in cazul notarilor.
Postat 21 Aprilie 2024, 14:20 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON