URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Aprilie 2024, 11:05

Instanțele nu vor mai putea reduce discreționar onorariile avocaților

Instanțele nu vor mai putea reduce discreționar onorariile avocaților (Sursa foto: Pexels.com, credit: Katrin Bolovtsova)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse, cu luarea în considerare a tuturor criteriilor de cuantificare a onorariului din legislaţia profesiei de avocat, legea urmând a fi promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.

Legea repară o mare nedreptate ce exista, nu la adresa avocaţilor, cum s-ar crede la o primă vedere, ci a justiţiabilului simplu, ca destinatar final al actului de justiţie. Să explic de ce...

Potrivit codurilor de procedură în vigoare (civilă şi penală), partea care pierde procesul este obligată să plătească părţii care câştigă acel proces şi cheltuielile de judecată ocazionate de litigiu, cheltuieli care constau în taxe de timbru, onorarii de expertiză, onorarii de avocat şi eventuale cheltuieli de deplasare.

Conform actualei legislaţii, instanţele pot reduce, chiar şi din oficiu, onorariile de avocat disproporţionate. Acest termen, "disproporţionat", a fost interpretat de multe ori în practică într-un sens de-a dreptul penibil, fiind reduse, spre exemplu, onorarii de la 1.000 de lei la 100 de lei pentru un proces de câţiva ani.

Problema reală, însă, era faptul că reducerea nu viza avocatul, care, potrivit legii, păstra tot onorariul încasat anterior, ci justiţiabilul, care, deşi câştiga procesul, îşi recupera doar o mică parte din cheltuielile făcute.

Potrivit modificării actuale, în faţa instanţei, onorariul contractat între avocat şi client este prezumat ca fiind unul corect în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat în aceasta.

După noua lege, instanţa va putea să reducă - însă doar la cererea părţii interesate - onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.

În final, ar fi de remarcat că aleşii neamului nu au introdus o normă temporală derogatorie, astfel că această dispoziţie se va aplica doar proceselor pornite după intrarea în vigoare a legii noi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Traian Excelent punctat!
O duamna care habar n-are sa transforme o fractie ordinara intr-una zecimala (desi pe hartie a absolvit ciclul primar!), este ,,competenta" sa aprecieze pecuniar munca unor experti tehnici judiciari, dintre care multi au zile de vacanta mai multe decat are judecatoreasa de scoala!
Postat 22 Aprilie 2024, 17:13 de pinonel
e vorba de lobby si interese ca doar e romania
de ce doar avocatii intra aici si restul expertilor nu? Iarasi lobby-ul si interesele sunt mai presus de corectitudine ca si in cazul notarilor.
Postat 21 Aprilie 2024, 14:20 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON