Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse, cu luarea în considerare a tuturor criteriilor de cuantificare a onorariului din legislaţia profesiei de avocat, legea urmând a fi promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.
Legea repară o mare nedreptate ce exista, nu la adresa avocaţilor, cum s-ar crede la o primă vedere, ci a justiţiabilului simplu, ca destinatar final al actului de justiţie. Să explic de ce...
Potrivit codurilor de procedură în vigoare (civilă şi penală), partea care pierde procesul este obligată să plătească părţii care câştigă acel proces şi cheltuielile de judecată ocazionate de litigiu, cheltuieli care constau în taxe de timbru, onorarii de expertiză, onorarii de avocat şi eventuale cheltuieli de deplasare.
Conform actualei legislaţii, instanţele pot reduce, chiar şi din oficiu, onorariile de avocat disproporţionate. Acest termen, "disproporţionat", a fost interpretat de multe ori în practică într-un sens de-a dreptul penibil, fiind reduse, spre exemplu, onorarii de la 1.000 de lei la 100 de lei pentru un proces de câţiva ani.
Problema reală, însă, era faptul că reducerea nu viza avocatul, care, potrivit legii, păstra tot onorariul încasat anterior, ci justiţiabilul, care, deşi câştiga procesul, îşi recupera doar o mică parte din cheltuielile făcute.
Potrivit modificării actuale, în faţa instanţei, onorariul contractat între avocat şi client este prezumat ca fiind unul corect în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat în aceasta.
După noua lege, instanţa va putea să reducă - însă doar la cererea părţii interesate - onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.
În final, ar fi de remarcat că aleşii neamului nu au introdus o normă temporală derogatorie, astfel că această dispoziţie se va aplica doar proceselor pornite după intrarea în vigoare a legii noi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.