URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O veste proastă pentru liberalii bihoreni. După 13 ani de înfrângeri glorioase, Ioan Mang, liderul stângii din Bihor, e tras pe dreapta. Evident, domnia sa susţine că a făcut un pas lateral, nicidecum în spate, în speranţa că partidul o să-i mai îndulcească ieşirea la pensie cu un mandat de deputat, că oricum e printre puţinii aleşi care au terminat facultatea la zi şi la timp...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.

AVE Bihor

AVE Bihor: Elevii unui liceu din Salonta îşi produc singuri compost (FOTO)
AVE Bihor
Anul 2022 a fost pentru AVE Bihor unul de conştientizare şi educare a noilor generaţii. Am investit multă muncă şi energie pentru a ajunge în cât mai multe şcoli din cele 62 de UAT-uri pe care le deservim. Azi, culegem roadele acestei munci.
30 Ianuarie 2023, 09:30
AVE Bihor: Ce puteţi pune în pubela verde (VIDEO)
AVE Bihor
Deşi este ştiut faptul că în pubela verde se colectează fracţia de ambalaje din sticlă, este important să respectaţi şi tipurile de deşeuri care pot ajunge în această pubelă. Categoriile mari sunt sticle de bere, sticle de lapte, sticle de băuturi carbogazoase, borcane fără capac sau sticle de ulei. Există deşeuri din sticlă care însă nu pot fi aruncate aici şi pe acestea le vom detalia în acest articol.
23 Ianuarie 2023, 11:26
AVE Bihor - Cum vom îmbunătăţi colaborarea noastră în 2023
AVE Bihor
Am început activitatea de colectare separată a deşeurilor în patru zone din Bihor la finalul anului 2019. Am trecut peste o perioadă complicată, cu o pandemie care a dat lumea peste cap şi un conflict la graniţe care încă macină viaţa a milioane de oameni. Dar am pornit la drum cu o idee îndrăzneaţă şi am ajuns la aproape 200.000 de clienţi deserviţi. Şi ne propunem să nu ne oprim aici. Iată câteva direcţii de dezvoltare în anul care tocmai a început!
16 Ianuarie 2023, 09:20
AVE Bihor preia gratuit brazii de Crăciun (VIDEO)
AVE Bihor
Sărbătorile de iarnă nu sunt la fel fără un brad natural în casă. Copiii îl înconjoară cu dragoste pentru că sub el vor găsi cadourile în noaptea magică, însă şi adulţii simt că atmosfera din casă se schimbă odată cu apariţia acestui simbol al Crăciunului. Acum, când această perioadă se apropie de final, bradul nu trebuie aruncat la întâmplare, pentru că din el se poate face un compost de cea mai bună calitate.
09 Ianuarie 2023, 09:32
AVE Bihor: servicii de salubritate pentru aproape 200.000 de bihoreni (VIDEO)
AVE Bihor
A fost un an intens pentru firma de salubritate AVE Bihor, care a reuşit la finalul lui 2022 să atingă o nouă bornă importantă: 67.456 de gospodării deservite de angajaţii noştri în cele patru zone ale judeţului în care asigurăm acest serviciu. Dacă înmulţim acest număr cu 2,9 (media locuitorilor într-o gospodărie), rezultă că în acest moment aproape 200.000 de bihoreni sunt partenerii noştri în acest demers de a reduce cantitatea de deşeuri reziduale şi a creşte cifrele de colectare separată.
27 Decembrie 2022, 09:00
AVE Bihor: programul de ridicări pentru perioada Crăciunului şi Anului Nou
AVE Bihor
Salubritatea este un serviciu indispensabil într-o societate modernă, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Gospodăriile produc în mod natural mai multe deşeuri în această perioadă, iar motivele sunt evidente: ambalaje în număr foarte mare, flacoane de plastic, deşeuri bio, toate se adună în cantităţi mari în aceste zile.
19 Decembrie 2022, 09:21
Mic ghid de colectare separată de la AVE Bihor (VIDEO)
AVE Bihor
Colectarea separată a deşeurilor a devenit obligatorie de câţiva ani, însă şi acum sunt persoane care ne întreabă cum să o facă în mod corect. Şi de ce. Noi le răspundem că această sarcină a fiecărei gospodării vine din nevoia de a reutiliza plasticul, metalul, cartonul sau sticla de care ne debarasăm. Şi de a limita cantitatea de deşeu ajunsă în cele mai nepotrivite locuri: în râuri, pe marginea drumurilor, în zone turistice sau chiar lângă casa în care locuim. Iar până la urmă, dacă separăm corect, avem şi un beneficiu direct: vom plăti mai puţin pentru acest serviciu.
12 Decembrie 2022, 10:08
Cum ar putea activitatea AVE Bihor să reducă factura de curent (FOTO)
AVE Bihor
Explozia preţurilor la energie din ultimii ani impune găsirea unor soluţii rapide de reducere a costurilor. Plafonarea preţurilor, prin legile impuse de guvernanţi, este o măsură temporară, cu costuri uriaşe pentru noi toţi, care nu rezolvă însă decât efectele problemei, nu şi cauza lor. AVE Bihor propune o soluţie la îndemână, prin care producţia de curent s-ar putea face la preţuri mai mici, folosind fracţia biodegradabilă pe care oricum clienţii noştri sunt obligaţi să o colecteze separat.
05 Decembrie 2022, 09:49
Cum vrea AVE Bihor să colecteze deşeurile în zona montană
AVE Bihor
Odată cu căderile de zăpadă din zonele înalte ale Bihorului, colectarea deşeurilor a devenit o problemă pentru operatorii de salubritate. AVE Bihor a venit cu o soluţie ingenioasă pentru a ajunge în toate gospodăriile din zone precum Boga, Padiş sau Vârtop, în ideea de a oferi un serviciu vital pentru păstrarea unui mediu curat. A achiziţionat ATV-uri care pot ajunge şi în cele mai greu accesibile locuri şi a început colectarea experimentală a deşeurilor din aceste zone...
28 Noiembrie 2022, 09:40
AVE Bihor: în cât timp se umple pubela de rezidual într-o gospodărie (FOTO)
AVE Bihor
Pubelele noastre pentru fracţia rezidual au 40 de litri. Ceea ce, la prima vedere, ar putea părea insuficient pentru o gospodărie, pentru că ele s-ar umple prea repede. Am verificat acest mit pe teren, iar concluzia a fost, din nou, surprinzătoare.
21 Noiembrie 2022, 09:32
AVE Bihor: ce facem cu deşeurile bio pe care le preluăm de la populaţie 
AVE Bihor
Săptămâna trecută v-am explicat cât de simplu este să gestionaţi deşeurile bio în gospodăria dumneavoastră. Cu puţin efort, acestea sunt separate de celelalte tipuri de deşeuri, ceea ce vă va reduce semnificativ factura şi va ajuta şi mai mult mediul înconjurător, pentru că din această fracţie rezultă compostul, atât de folosit în grădină.
14 Noiembrie 2022, 10:00
AVE Bihor: Ce facem cu deşeurile vegetale din gospodărie
AVE Bihor
Orice gospodărie produce mai multe tipuri de deşeuri, iar o parte însemnată dintre acestea sunt cele biodegradabile. Dacă am separa corect fracţiile, în reciclabile şi bio, am putea avea plăcuta surpriză de a reduce drastic fracţia de reziduale. Iar acest lucru înseamnă, bineînţeles, facturi mai mici şi un mediu mai curat. Dar să vedem care ar trebui să fie circuitul corect al deşeurilor bio într-o gospodărie.
07 Noiembrie 2022, 09:30
AVE Bihor - Sfaturi pentru agenții economici din Bihor (VIDEO)
AVE Bihor
Dacă aveţi contract de salubritate cu noi, trebuie să ştiţi cum puteţi micşora la minim factura pe care o primiţi lună de lună. Reţeta este una simplă, dar, cu toate acestea, de multe ori neglijată: colectarea separată pe fracţii, reducerea cantităţii de rezidual. Toate acestea concură la reducerea facturii dvs.
31 Octombrie 2022, 09:36
Modificări la plata cu cardul pe site-ul AVE Bihor
AVE Bihor
Una dintre cele mai comode modalități de plată a facturilor AVE Bihor o reprezintă plata cu cardul pe site-ul www.ave-bihor.ro. Clienții noștri primesc o parolă de logare la semnarea contractului, cu ajutorul căreia pot intra în cont și pot vizualiza istoricul de ridicare, plățile efectuate și cele restante. O  noutate absolută este posibilitatea descărcării facturilor în format PDF.
24 Octombrie 2022, 09:21
Elevii din Săcueni au învățat să colecteze separat deșeurile (FOTO)
AVE Bihor
O amplă acțiune de conștientizare AVE Bihor a avut loc zilele trecute la Săcueni. Elevii din comunitate au aflat care sunt regulile de separare, ce reprezintă fiecare fracție și de ce această activitate este atât de importantă pentru mediu și pentru curățenia din județ.  
17 Octombrie 2022, 12:06
Cum ne afectează pe toţi arderea deşeurilor (VIDEO)
AVE Bihor
Incendierea deşeurilor a devenit o practică în ultima perioadă, iar efectele asupra mediului şi sănătăţii noastre sunt cât se poate de grave. AVE Bihor îşi îndeamnă ferm clienţii să nu recurgă la astfel de gesturi, care atrag chiar şi răspunderea penală a celor care le comit. Incendierea sau îngroparea deşeurilor sunt infracţiuni care se pedepsesc cu închisoare de la trei la cinci ani.
De ce e mai bine să evitaţi executarea silită pentru neplata facturilor la salubritate
AVE Bihor
Neplata facturilor la salubritate pune în mişcare un mecanism de coerciţie necesar pentru a menţine funcţional acest serviciu vital pentru comunitate. Gradul de intervenţie creşte gradual, în funcţie de reacţia, sau mai bine zis lipsa de reacţie a clientului. Acesta este prima dată informat, apoi somat şi abia în ultimă instanţă executat silit. În această ultimă variantă, el va achita nu doar facturile restante, ci şi o sumă consistentă de bani, constând în cheltuieli de executare.
03 Octombrie 2022, 08:50
AVE Bihor: Cum ştii ce tip de deşeuri trebuie să scoţi în stradă
AVE Bihor
Atunci când angajaţii noştri sunt pe teren, se lovesc frecvent de o problemă care poate da peste cap activitatea de salubrizare. Nu toţi clienţii cunosc calendarul de ridicare şi scot în stradă un alt tip de deşeu decât cel pentru care s-au deplasat angajaţii AVE Bihor. În această situaţie, aceştia nu vor putea ridica sacii sau goli pubelele, ceea ce reprezintă un inconvenient pentru toată lumea. Această problemă are însă câteva soluţii la îndemâna oricărui client.
26 Septembrie 2022, 10:00
Mic ghid de colectare separată de la AVE Bihor (VIDEO)
AVE Bihor
Colectarea separată a deşeurilor a devenit obligatorie de câţiva ani, însă şi acum sunt persoane care ne întreabă cum să o facă în mod corect. Şi de ce. Noi le răspundem că această sarcină a fiecărei gospodării vine din nevoia de a reutiliza plasticul, metalul, cartonul sau sticla de care ne debarasăm. Şi de a limita cantitatea de deşeu ajunsă în cele mai nepotrivite locuri: în râuri, pe marginea drumurilor, în zone turistice sau chiar lângă casa în care locuim. Iar până la urmă, dacă separăm corect, avem şi un beneficiu direct: vom plăti mai puţin pentru acest serviciu.
19 Septembrie 2022, 09:30
Compostarea, varianta ecologică pentru un pământ fertil (FOTO/VIDEO)
AVE Bihor
Dacă v-ați întrebat vreodată ce se poate face din materialele organice rezultate din munca de salubrizare, va oferim răspunsul în acest articol. Pământul de flori, de gazon sau pentru grădina de legume se poate obține prin amestecul compostului cu alte componente cum ar fi turba, argila sau nisipul. Pentru cantitățile mai mici, pământul se ambalează în saci, însă există și varianta cumpărării la vrac.
12 Septembrie 2022, 09:37
AVE Bihor şi topul celor mai des întâlnite reclamaţii (VIDEO)
AVE Bihor
Clienţii noştri se confruntă uneori cu probleme ce pot fi rezolvate cât se poate de uşor cu răbdare, comunicare şi colaborare cu operatorul de salubritate. Mai jos sunt enumerate câteva dintre cele mai dese reclamaţii pe care le primim, dar şi soluţiile şi răspunsurile noastre la aceste probleme. 
05 Septembrie 2022, 10:18
Cum putem face singuri îngrăşământ natural pentru grădina noastră (VIDEO)
AVE Bihor
Compostul este produsul rezultat în urma descompunerii materiilor organice generate în gospodărie. Ideea de compostare este indicată în special locuitorilor de la case, din mediul rural, care vor putea folosi acest îngrăşământ natural pentru fertilizarea grădinii. E nevoie doar de un compostor, pe care AVE Bihor îl pune gratuit la dispoziţia clienţilor săi, de puţină pricepere şi răbdare. Procesul e mai îndelungat, însă vă oferă satisfacţia că toţi nutrienţii din plante şi fructe vor ajunge înapoi în sol.
29 August 2022, 09:00
PET-urile şi deşeurile reciclabile nu au ce căuta în natură (FOTO/VIDEO)
AVE Bihor
Ca operator de salubritate, AVE Bihor şi-a propus implementarea unui sistem de colectare a deşeurilor în cinci fracţii, care să ajute inclusiv la curăţenia judeţului. PET-uri şi deşeurile reciclabile continuă să polueze zone turistice din Bihor, deşi locul lor ar trebui să fie în staţiile de sortare şi de acolo înapoi în circuitul comercial. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, aşa că am decis să demarăm şi să participăm la cât mai multe campanii de informare şi conştientizare, care ar putea schimba această situaţie.
22 August 2022, 10:45
Facturi de salubritate reduse cu 50% în Marghita (VIDEO)
AVE Bihor
Experimentul AVE BIHOR de monitorizare a mai multor țarcuri (platforme/puncte de colectare) din județ s-a dovedit un mare succes. Facturile locatarilor din Marghita arondați unor țarcuri supravegheate au scăzut cu peste 50%. Semn că, dacă se depune un mic efort, clienții chiar pot influența valoarea plăților făcute pentru acest serviciu.
16 August 2022, 09:40
Experimentul care arată că putem influenţa valoarea facturii de salubritate
AVE Bihor
În luna iulie, angajaţii AVE Bihor au făcut un experiment în mai multe oraşe din judeţul Bihor, pentru a demonstra influenţa colectării separate asupra valorii facturilor plătite de populaţie la tarifele aprobate de ADI ECOLECT GROUP. Pe platforma 11 din Marghita, de exemplu, cantitatea de deşeuri reziduale a scăzut în iulie faţă de luna iunie de la 20,4 metri cubi (mc) la 3,5 mc, adică de peste şase ori!
08 August 2022, 10:30
Cum vrea AVE Bihor să revoluţioneze sistemul de colectare a deşeurilor în zonele turistice
AVE Bihor
Boga, Padiş sau Vârtop sunt zone de relaxare din judeţ frecventate de mii de bihoreni şi turişti veniţi din toată ţara şi din străinătate. Nu de puţine ori însă, aceste oaze de relaxare sunt infestate cu depozite ilegale de deşeuri. În plus, sistemul de salubrizare din zonă necesită îmbunătăţiri, pentru a se ridica la pretenţiile unui judeţ civilizat, care îşi doreşte să devină un exemplu în ceea ce priveşte curăţenia din zonele turistice.
01 August 2022, 09:26
AVE Bihor - Curăţenia începe cu noi (FOTO)
AVE Bihor
Grija pentru clienţii noştri primează şi în aceste zile caniculare de vară, când mirosurile răspândite de incinte şi pubele pot deveni supărătoare. Angajaţii noştri sunt în plină campanie de igienizare a acestora în jurul blocurilor din zonele pe care le deservim. Această acţiune are loc de două ori pe an, în toate cele aproape 200 de ţarcuri sau eco-insule din tot judeţul pe care clienţii noştri le folosesc.
Cum putem micșora factura la salubritate
AVE Bihor
Scumpirea energiei și a gazelor naturale ne-a afectat pe toți în acest an complicat din toate punctele de vedere. Menținerea facturilor în limite rezonabile este o necesitate a zilelor noastre, pentru ca relația client-prestator de servicii să fie cât mai eficientă. În rândurile următoare vă oferim câteva sfaturi practice care să vă ajute să reduceți factura acestui serviciu de salubritate.
18 Iulie 2022, 10:22
Ce se întâmplă dacă generăm deşeuri în exces?
AVE Bihor
Generarea deşeurilor este o realitate a zilelor noastre, ce necesită soluţii concrete şi răspunsuri rapide la nevoile clienţilor. Dacă în urmă cu 30-40 ani o gospodărie de la ţară producea o cantitate infimă de deşeuri, azi, cu această avalanşă a ambalajelor de diferite tipuri, situaţia s-a schimbat radical. Toţi clienţii noştri, persoane fizice sau juridice, au asigurată prin contract ridicarea unei cantităţi de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă) şi a unei cantităţi de deşeuri reziduale/bio incluse în tariful minim lunar. Ce se întâmplă însă atunci când aceste cantităţi sunt depăşite?
11 Iulie 2022, 09:21
Ce se întâmplă dacă nu achităm factura la scadenţă?
AVE Bihor
Procedura executării silite este cea mai nedorită situaţie în care poate ajunge un client rău-platnic. După neplata a patru facturi, firma noastră va demara această procedură prin care ne asigurăm că serviciile noastre sunt, într-un final, plătite. În acest fel, asigurăm continuitatea salubrizării în localităţile deservite de echipele noastre.
04 Iulie 2022, 10:30
 1   
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON