URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2024, 09:21

ECO Bihor și AVE Bihor pun România pe harta mondială a colectării separate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul Băncii Mondiale a publicat un articol în 2023 în care analizează bunele practici de management al deșeurilor municipale în anumite țări din lume. Printre menționări se află și România, reprezentată de comuna Sălacea din județul Bihor, care face parte din grupul localităților „Zero Waste” încă din anul 2018.

Un „experiment” reușit

În perioada mai - iulie 2018 s-a aplicat la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale un proiect pilot de colectare separată în 5 fracții a deșeurilor, care s-a permanentizat după încheierea cu succes a celor 3 luni de program. La Sălacea s-a înființat un „sistem de colectare din ușă în ușă”, după ce comuna a fost acceptată în Rețeaua Orașelor Zero Deșeuri. Sistemul s-a bazat pe o schemă de separare a deșeurilor la sursă în 5 fracții (plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodeșeuri și deșeuri reziduale). Comuna a pus la dispoziția locuitorilor containere sau pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu.

Sistemul „Plătești cât arunci”

Locuitorii urmau să plătească taxe de colectare mai mici dacă își separau deșeurile, iar cei care nu au respectat noul sistem au fost puși în situația de a plăti facturi cu valori duble. Sistemul de colectare revizuit a fost însoțit de o campanie amplă de informare privind modul și importanța colectării separate, pentru a spori încrederea și implicarea comunității. Toate aceste acțiuni au dus la o reducere cu 55% a cantității de deșeuri reziduale generate, chiar în prima lună de implementare a sistemului. Deșeurile verzi, de grădină, au fost păstrate în gospodării, în compostoarele distribuite în paralel. Înainte de implementarea acestui sistem de colectare inedit în România, în Sălacea se înregistra o rată de colectare separată mai mică de 1%.

ECO Bihor a dat semnalul schimbării, AVE Bihor l-a propagat 

Principalul promotor al tranziției spre zero deșeuri a fost ECO Bihor, operatorul regional al stației de sortare și tratare, de compostare și depozitare a deșeurilor din județul Bihor, care a oferit sprijinul tehnic și infrastructural pentru proiectarea acestui sistem de colectare sub supervizarea partenerilor de la „Scuola Agraria del Parco di Monza”.

Suntem onorați și putem spune că am contribuit activ la implementarea unui sistem de colectare separată în cinci fracții în România pe principiul „plătești cât arunci”. Din acest an, județul Bihor urmează să implementeze a șasea fracție, cea de textile, o cerință a Uniunii Europene pe care Bihorul o va îndeplini în premieră pentru țara noastră. Suntem, așadar, un exemplu de bune practici pentru celelalte regiuni din țară și din întreaga lume, deoarece, precum spune și sloganul nostru, „Schimbarea începe cu noi!”

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON