Poetul Mihók Tamás își lansează cel mai recent volum al său de versuri, æs alienum (Casa de Editură Max Blecher, 2024), în compania trupei Mujko sâmbătă, 11 mai, de la ora 20:00, în sala de concerte a ruin pubului Lokal.
Spectacolul sincretic de spoken word, în a cărui introducere va lua cuvântul criticul literar Ioana Cistelecan, se va încheia cu o sesiune de autografe. Cartea va putea fi achiziționată la fața locului la standul Cărturești. Intrarea liberă.
Trupa Mujko a luat naștere în decembrie 2011, la Oradea. În muzica lor se resimt influențe din free jazz, noise, experimental și punk, rezultatul fiind un gen imposibil de încadrat. Au colaborat cu muzicieni veniți din lumi muzicale diverse, care s-au racordat ușor la vibe-ul Mujko.
Mihók Tamás (n. 1991, Oradea), poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor al Revistei de cultură „Familia”. Din 2019, doctor în Litere. Autor a cinci volume de poeme în română și a două în maghiară. A tradus texte din peste șaptezeci de autori, publicându-le în reviste, antologii și volume individuale. A susținut lecturi atât în țară, cât și în Ungaria, Anglia, Germania, Belgia, Polonia și Suedia. Cofondator al clubului de lectură mensual „Pragul Vaida”.
Despre æs alienum:
După un volum cu titlu în greaca veche dedicat temelor ecologice, Mihók Tamás ne izbește cu acest titlu în latină, æs alienum, sugerând mize economice. Și nu numai: alien-ul poate fi exilatul, inadaptatul, „provincialul” care, într-o lectură biografistă, se relevă a fi Mihók însuși; dar în care se poate regăsi o generație întreagă de bucureșteni „în gazdă”. Toate tribulațiile de hidalgo transilvan, trăite în raport cu vampirica metropolă și infinitele ei fațete, sunt descrise cu un farmec irezistibil, în versuri care pot deveni refrene imnice ale flotanților din cartiere și corporații, cu formulări catchy și memorabile, reactualizând un filon goliardic (legat ombilical de o Oradie a chefurilor universitare).
Mihók vorbește în numele celor mulți expunându-se pe sine, cu maximă sinceritate confesivă și grație autoironică; dar preluând, în plus, precum un receptacul empatic, varietatea destinelor conviețuitoare din toate biotopurile străbătute, ca într-un parcurs inițiatic, îmbogățitor. Nu radical diferită de biocharia, ci mai degrabă în continuarea ei, æs alienum este o lucrare de ecologie socială, o auto-etnografie poetică, deopotrivă panoramică și profundă. (Florin Dumitrescu)
Link event: https://www.facebook.com/events/416510917776800
REVISTA FAMILIA
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.