URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când ai parte de un primar tâmpit, care judecă totul numai prin prisma avantajelor electorale, măsurile luate de acesta în caz de pandemie trebuie privite doar cu albuşul ochiului. Izbiţi de populism, ca de Acceleratul 421, mulți dintre primari, de la cel din Capitală până la acela din comuna cea mai modestă, recurg la nişte măsuri inutile şi costisitoare. Un lucru e cert: acolo unde nu e vorba de hoţie e vorba "decât" de prostie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Hiena, ne învaţă Wikipedia, este un vânător slab şi ticălos. "Oportunistă, alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoituri proaspete dacă în zonă există pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi, inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene, mortăciuni, oase, materie vegetală şi excrementele altor animale".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E tot mai mare numărul celor care cred că această criză provocată de coronavirus a pornit de la o acţiune deliberată, că este parte a unui plan de destabilizare planetară din care unii trebuie să câştige cu preţul distrugerii altora. Reţelele sociale sunt un iad din punctul acesta de vedere. Oricâte reguli de funcţionare responsabilă ar avea, prin ele se răspândesc zilnic zeci de teorii, care mai de care mai spectaculoase.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere. Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Izolarea la domiciliu determinată de pandemia de coronavirus poate duce la apariţia unor tulburări psihice sau la o accentuare a celor preexistente. Anxietatea este o stare patologică de nelinişte, de teamă, care apare la multe persoane. Între 5 şi 20% din pacienţii internaţi în spital şi între 4 şi 14% din cei care se adresează medicilor de familie sau celor din policlinică suferă de tulburări anxioase.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...

Foto Bihoreanul

GALERIE FOTO: Primăvara în Oradea. Au înflorit magnoliile, parcurile sunt tot mai colorate
Oradea noastră
Pandemia de coronavirus a mai golit străzile de oameni, dar natura îşi urmează cursul. În parcul palatului Baroc din Oradea, de exemplu, au înflorit magnoliile.
Rugăciune fără distanțare: Călugării de la Mănăstirea Izbuc au făcut o procesiune cu icoanele pentru oprirea coronavirusului (FOTO)
Știri Bihor
Călugării de la Izbuc, conduși de arhimandritul Mihail Tărău, au organizat duminică o procesiune cu icoane și moaște prin incinta mănăstirii pentru oprirea pandemiei de coronavirus. Monahii au sfidat molima mărșăluind încolonați, fără niciun echipament de protecție și fără a respecta distanțarea socială, punându-se singuri în pericol în cazul în care unul dintre ei ar fi fost infectat.
Izolaţi la datorie: Temoficare Oradea, Electrica şi Compania de Apă şi-au izolat o parte din personal la locul de muncă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Societăţile de alimentare cu energie electrică, încălzire şi apă încearcă să îşi protejeze personalul esenţial de infectarea cu coronavirus prin izolarea la locul de muncă. Pentru a-şi putea asigura serviciile cu foc-continuu, Electrica şi-a izolat dispecerii de restul personalului, Termoficare şi-a închis în centrală 60 de oameni, fără niciun contact cu exteriorul, iar Compania de Apă Oradea pregăteşte primele echipe care vor fi consemnate două săptămâni la locul de muncă.
06 Aprilie 2020, 19:48
320 de locuri în plus. Investiții europene de 11,5 milioane lei  în amenajarea a trei grădinițe în Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană derulează, în diferite stadii de implementare, trei proiecte europene în valoare de 11,5 milioane lei care vizează construcția și extinderea a trei grădinițe și creșe. Lucrările vor trebui finalizate înainte de începerea viitorului an școlar pentru a pune 320 de locuri în plus la dispoziția familiilor cu copii.
'Cei curajoşi înfruntă greutăţile': Primarul Ilie Bolojan, mesaj de mulţumire pentru medicii şi asistentele care se află în 'linia întâi' în Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Primarul Oradiei Ilie Bolojan le mulţumeşte tuturor cadrelor medicale care se află în "linia întâi" de luptă cu coronavirusul, mai precis medicilor şi asistentelor care lucrează în Spitalul Municipal din Rogerius, transformat în spital COVID-19. Edilul subliniază că, în ciuda sentimentului natural de nesiguranţă, "cei curajoşi înfruntă greutăţile". Pentru a sublinia importanţa muncii acestora, Bolojan îl citează pe Winston Churchill şi spune că "niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult atâtor de puţini".
Doi antreprenori orădeni produc viziere reutilizabile, cu sprijinul Sapient Group (FOTO)
Jos pălăria
Având în vedere dificultăţile legate de procurarea de echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus, orice sprijin al comunităţii medicale este mai mult decât binevenit. Un aspect esenţial în acest sens constă în colaborarea strânsă cu cadrele medicale, în măsură să avizeze necesitatea şi eficienţa diverselor soluţii propuse. Tocmai acesta a fost punctul de pornire pentru doi antreprenori orădeni, dornici să vină în sprijinul eroilor din prima linie.
01 Aprilie 2020, 17:55
Cu mască la vot: Consiliul Judeţean şi-a rectificat bugetul pentru a da bani Crucii Roşii Bihor, să cumpere materiale de protecţie pentru medicii de familie (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Într-o şedinţă specială care a durat puţin peste 20 de minute şi la care aleşii bihorenilor au participat doar pentru câte un minut, strict pentru a vota, Consiliul Judeţean a decis să reducă fondurile alocate iniţial construirii unui centru de cultură şi artă contemporană pentru a redirecţiona o parte din ele acţiunilor anti-coronavirus. CJ oferă 100.000 lei filialei Bihor a Crucii Roşii, pentru achiziţia de măşti, mănuşi şi halate de protecţie pentru medicii de familie din judeţ, iar 392.000 lei pentru suplimentarea bugetului DGASPC.
01 Aprilie 2020, 12:07
Prelungirea drumului din strada Anghel Saligny a intrat în faza amplasării bordurilor (FOTO)
Știri Oradea
Prelungirea drumului din strada Anghel Saligny de la intersecţia din intrarea în Parcul Industrial II până la pasajul care face legătura cu cartierul Grigorescu a intrat în faza amplasării bordurilor. Constructorii au aşternut stratul de piatră spart şi balast în pregătirea lucrărilor de asfaltare.
31 Martie 2020, 19:45
Coronavirusul ne bagă în beznă: Iluminatul arhitectural de pe palatele din Oradea a fost oprit (FOTO)
Știri Oradea
Iluminatul arhitectural de pe palatele orădene a fost oprit începând din weekend. Măsura, care urâțește fața orașului, a fost luată în condițiile în care pandemia de coronavirus a prăbușit industria turismului și a dus la restricționarea circulației populației pe timp de noapte. Conducerea municipalității speră să economisească prin această măsură câteva mii de lei.
„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO)
Știri Oradea
Ecologiştii din Oradea acuză Primăria că profită de restricţiile de circulaţie impuse cetăţenilor şi taie copaci din centrul oraşului, mai precis pe malul stâng al Crişului Repede, în zona străzii Principatelor Unite. În replică, viceprimarul Florin Birta a arătat că tăierile sunt autorizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, iar în locul celor 15 arbori doborâţi, se vor planta alţi 50.
Cu măștile pe față: Consilierii locali din Oradea s-au întâlnit în pripă, pe repede-nainte, de teama coronavirusului (FOTO)
Știri Oradea
Consilierii locali orădeni s-au întrunit joi într-o şedinţă în pripă, desfăşurată cu 30 de minute mai devreme decât ora anunţată ca să scape cât mai repede. Aleşii s-au întrunit răsfiraţi prin sala mare a Primăriei, purtând mănuşi de unică folosinţă şi măşti pe faţă, de teamă să nu se infecteze reciproc cu coronavirus. Întâlnirea a durat doar zece minute.
GALERIE DE IMAGINI: Cum a arătat Oradea în prima zi de carantină 
Știri Oradea
Miercuri, în prima zi de carantină impusă de autorităţi, în Oradea a fost în cea mai mare parte linişte. Chiar dacă orădenii au ieşit din case pentru a merge la muncă, în pieţe, la supermarketuri şi la farmacii, mulţi dintre ei protejându-se cu măşti, străzile au fost totuşi destul de goale, în special zonele pietonale, cum e Piaţa Unirii.
Caritas Eparhial le duce mâncare caldă acasă celor care, până de curând, îşi primeau hrana la cantina socială (FOTO)
Jos pălăria
În urma noilor reguli impuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, voluntarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea livrează acasă o masă caldă pe zi nevoiaşilor care până acum mâncau la Cantina Socială.
25 Martie 2020, 17:11
Pasajul subteran din Bulevardul Magheru este realizat în proporţie de 65%. Au fost aduse o parte din grinzile care-l vor acoperi (FOTO)
Știri Oradea
Pasajul subteran din Bulevardul Magheru este realizat în proporţie de 65%. În prezent se lucrează la zidurile de sprijin dinspre Aleea Ştrandului şi amplasarea ultimilor piloţi foraţi. Constructorii au adus în şantier primele 28 de grinzi prefabricate din beton comprimat din cele 51 care vor acoperi pasajul.
Nu e de glumă! Poliţia face razii şi în Bihor, pentru a-i controla pe cei care ies din case după 10 seara! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Mai multe echipaje de poliţie au ieşit, luni seară, pe şoselele din toată ţara, inclusiv în judeţul Bihor, pentru a verifica felul în care cetăţenii respectă măsurile impuse prin Ordonanţa Militară nr. 2 din 21 martie.
Post... în carantină: Bisericile din centrul Oradiei s-au golit, doar câţiva credincioşi s-au rugat în aer liber (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Măsurile impuse de autorităţi privind evitarea aglomerărilor s-au resimţit duminică şi în bisericile din centrul Oradiei. Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau, aflată vizavi de Primărie, şi Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae, de pe strada Iuliu Maniu, au avut uşile închise, îndemnându-i pe credincioşi să urmărească slujba transmisă pe internet. Nici în interiorul Bisericii cu Lună preoţii nu au slujit, însă au improvizat un cort în curtea lăcaşului, în jurul căruia s-au adunat câţiva credincioşi.
Muncitorii au început să dezafecteze mozaicul 'Trei arbori' de pe faţada fostului cinematograf Patria din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Muncitorii au început să dezafecteze mozaicul "Trei arbori" de pe faţada fostului cinematograf Patria, care urmează să se transforme într-un complex comercial. Reprezentanţii municipalităţii spun că extinderea şi refuncţionalizarea clădirii a fost autorizată cu păstrarea faţadei. Poliţia Locală va verifica vineri intervenţia făcută de constructor asupra mozaicului creat de artistul orădean György Jovián, stabilit acum în Ungaria.
Mini-pădure în Oradea: 3.500 de puieți de diferite specii, plantați în Cartierul Tineretului (FOTO)
Știri Oradea
Un teren de 1,5 hectare din Cartierul Tineretului, care până acum era plin de bălării, se transformă într-o mică pădure. Primăria Oradea şi Direcţia Silvică Bihor au colaborat pentru plantarea aici a 3.500 de puieţi din speciile stejar roşu, tei, anin şi mesteacăn.
Staţiunea Băile Felix este pustie. Turiştii au plecat de teama infestării cu noul coronavirus (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Staţiunea Băile Felix a ajuns o localitate fantomă, cu toate străzile pustii, după ce turiştii au plecat de teama COVID-19. SC Turism Felix şi-a închis toate hotelurile începând de duminică, restaurantele şi-au tras obloanele începând de luni, iar puţinii comercianţi care mai ţin magazinele deschise se plâng cu o scădere a vânzărilor cu 75%.
Popă contra popă: Scandal pe seama demolării bisericii din lemn din fața policlinicii Spitalului Municipal din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Credincioșii ortodocşi din Rogerius protestează contra demolării bisericii din lemn din fața policlinicii Spitalului Municipal. Conflictul care îi opune pe fidelii fostului şi actualului paroh este amplificat de Primărie, care a întârziat autorizarea construirii unei noi biserici, pe care noul preot Ciprian Mega o finanțează din banii încasați pe filmul „Dimineața care nu se va sfârși”, vândut rețelei Netflix.
Mai gol ca niciodată la Vama Borş, după ce Ungaria a închis graniţele pentru cetăţenii străini (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
După zile întregi în care au fost în alertă, fiindcă pe culoarele de intrare în ţară era aglomeraţie, poliţiştii de frontieră din Borş se bucură acum de momente de respiro. Cum Ungaria a închis graniţele pentru cetăţenii străini, marţi, la punctul de trecere pentru autoturisme, atât pe sensul de intrare cât şi pe cel de ieşire, era pustiu. În schimb, cozile de camioane aliniate pentru a ieşi din ţară se întindeau pe 6 kilometri.
17 Martie 2020, 16:04
În pieţele din Oradea a apărut frica de coronavirus. Comercianţii se gândesc să lase tarabele goale (FOTO)
Știri Bihor
În cele mai mari pieţe din Oradea se simte teama de îmbolnăvirea cu virusul COVID-19. În Piaţa Cetate, luni dimineaţă erau doar comercianţii, şi aceia mai puţini decât de obicei. În Piaţa Rogerius, însă, era doldora de cumpărători, care se învârteau pe la tarabele cu legume şi fructe. În schimb, vânzătorii recunosc că se gândesc dacă să mai vină şi marţi la piaţă. „Nu ştii pe cine ai în faţă”, a spus o comerciantă.
16 Martie 2020, 12:34
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii dovedesc, în bună măsură, că sunt cetăţeni responsabili. Duminică, după apelurile autorităţilor care le-au cerut românilor să stea, pe cât posibil, în case, orădenii s-au conformat: străzile din centru sunt aproape goale, în ciuda vremii însorite, iar în malluri bate vântul. Oamenii continuă să iasă la cumpărături, însă supermarketurile au impus reguli stricte prin care se evită intrarea multor persoane deodată în incinta magazinelor.
Condiţii inumane reclamate în centrul de carantină din Bihor: Mizerie, saltele cu miros de urină, fără apă, săpun şi dezinfecţie! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Mai multe persoane care au ajuns, în noaptea de marţi spre miercuri, în centrul de carantină anti-coronavirus de la Pădurea Negră din Bihor reclamă condiţiile inumane amenajate în clădirea pusă la dispoziţie de DGASPC Bihor. Saltele cu miros de urină, paturi lipite unele de altele, fără apă şi fără săpun, mizerie, spaţii infecte, fără dezinfectanţi şi niciun medic care să le asigure asistenţa românilor care se întorc din Italia sunt câteva din aspectele reclamate.
Nelinişte în Vama Borş: Românii care vin din Italia ar vrea să meargă acasă, autorităţile îi trimit în carantină. Cinci corturi amenajate, pentru trierea „italienilor” (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Deşi nu este aglomeraţie, în vama Borş e nelinişte. Toţi cetăţenii care intră în ţară sunt triaţi de poliţişti, jandarmi şi medici, pentru această procedură fiind montate în punctul de trecere a frontierei cinci corturi, unul de mare dimensiune şi patru mai mici. Oamenii sunt nemulţumiţi că, deşi nu au simptome de boală, nu sunt lăsaţi să meargă acasă, ci trimişi în carantină. Bihorenii sunt opriţi în judeţul nostru, iar ceilalți sunt escortaţi de Poliţie până în judeţele din care provin.
Primăria Oradea vrea să construiască trei blocuri pentru angajații parcurilor industriale (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea va construi trei blocuri pentru angajații parcurilor industriale, pe un amplasament de la capătul podului Densușianu. Cele trei blocuri, în valoare totală de 29 milioane lei, vor avea 195 de apartamente. Locuințele vor fi puse la dispoziția companiilor prin licitație pentru a fi închiriate angajaților pentru o perioadă de cel mult doi ani.
Călătorie cu peste 5 milioane de paşi: Orădeanul Pengő Zoltán a ajuns la finalul aventurii sale pedestre (FOTO)
Știri Bihor
După 4.062 kilometri parcurşi şi 5,1 milioane de paşi făcuţi, jurnalistul orădean Pengő Zoltán a ajuns la finalul călătoriei sale pedestre spre Tibet. Orădeanul n-a ajuns în Zangla, aşa cum şi-a propus, oprindu-se în India, în regiunea Ladakh, pentru că unicul drum care duce spre această destinaţie este înzăpezit.
10 Martie 2020, 10:16
Cântec pentru Strugurel: Povestea faimosului cântăreț din Oradea care i-a adunat la înmormântare pe greii muzicii lăutărești (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Cunoscutul lăutar Strugurel de la Oradea a încetat din viață la 63 de ani, de ziua fratelui său, acordeonistul Fănică, împreună cu care a cântat ani de zile. Iubit de public și colegi, de la manelistul Adrian Copilul Minune până la solistul Vasile Coca, Stelian Burcă, unul dintre cei mai talentați lăutari ai României, şi-a trăit ultimii ani în Olanda, de unde voia să se pensioneze la vară ca să-și deschidă un hotel în Băile Felix. BIHOREANUL vă spune povestea lui...
09 Martie 2020, 19:50
Anunţ important la flashmob-ul anti violenţă în familie: De luna aceasta, în Bihor va fi funcţională prima casă protejată pentru femeile abuzate (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Aproximativ 100 de persoane au sărbătorit, duminică, Ziua Internaţională a Femeii dorind să atragă atenţia asupra violenţei în familie şi în special a femeilor abuzate, printr-un flashmob organizat, în Piaţa Unirii din Oradea, în cadrul mişcării internaţionale "One Billion Rising". Organizatorii au anunţat şi o noutate importantă pentru judeţul Bihor: de luna aceasta, va fi funcţională prima casă protejată pentru femeile abuzate în familie, în custodia DGASPC.
08 Martie 2020, 17:37
Masa critică: Urmele poetului Ady Endre, șterse de „meseriașii” care au lucrat la reabilitarea muzeului din Oradea (FOTO)
Bihorel
Muzeul Ady Endre din Parcul Traian a fost redeschis săptămâna trecută după mai bine de un an de lucrări de reabilitare la comanda Consiliului Județean Bihor. Executantul și suma pentru care a fost făcută lucrarea rămân necunoscute, deoarece contractul nu a fost trecut pe portalul instituţiei, dar calitatea lucrărilor poate fi recunoscută de la distanță.
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4355 RON
  • 1 EUR = 4.8278 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON