URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 APRILIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum se ştie deja, Parchetul Oradea a decis că fata care a incendiat drapelul maghiar din Pasajul Vulturul Negru nu se face vinovată de nimic. Prin urmare, cazul s-a clasat. Am citit argumentația și doamna procuror a analizat speța în litera legii. Dar nu cred că și în spiritul ei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută am scris despre revolta unui orădean somat pe 1 aprilie să-şi stingă o datorie de 312 lei la CASS despre care nici nu ştia, din 2014, scadentă în iunie, cu precizarea că până la 31 martie putea beneficia de o bonificaţie de 10%. De atunci, am primit mesaje din partea altor păţiţi, cărora ANAF le-a notificat restanţe în pragul prescrierii.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am o mică plăcere perversă, nemărturisită până acum: îmi place să urmăresc mitingurile electorale. Acele întâlniri dintre "ne prefacem că ne pasă" şi "ne prefacem că vă credem că vă pasă" sunt o combinaţie irezistibilă ce te face să întorci capul, în timp ce, paradoxal, te atrage să priveşti mai departe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Foto Bihoreanul

Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Miile de orădeni adunaţi, sâmbătă, în centrul Oradiei au asistat la o defilare militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară. De două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. Deşi se dorea ca la paradă să participe şi avioane de luptă MIG Lancer, acestea nu au mai putut participa, deoarece au avut o altă misiune.
20 Aprilie 2019, 14:54
Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii s-au adunat în centrul oraşului încă înainte să înceapă sărbătoarea Centenarului Eliberării. Vremea senină, uniformele strălucitoare, atât cele din epocă, precum şi cele de acum, de paradă ori chiar de gală, steagurile tricolore, ghirlandele de flori viu colorate în cetini de brad şi aerul de sărbătoare ce plutea deasupra Pieţei Unirii au fost ingredientele din prima parte a zilei în care a fost rememorată intrarea în oraş a generalului Traian Moşoiu şi au fost dezvelite statuile episcopilor care îl întâmpinaseră, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu.
20 Aprilie 2019, 14:45
LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Piaţa Unirii este gătită de sărbătoare, sâmbătă, cu prilejul amplelor festivităţi dedicate celor 100 de ani trecuţi de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia bolşevică maghiară. Autorităţile locale au pregătit manifestări fără precedent, iar mii de orădeni le urmăresc curioşi. BIHOREANUL vi le prezintă în timp real.
20 Aprilie 2019, 11:15
S-a deschis Târgul de Paşti, în Cetate: Ouă gigant, iepuraşi, un labirint verde şi multe bunătăţi (FOTO / VIDEO)
Evenimente Oradea
Târgul de Paşti din Oradea a fost deschis, vineri, în curtea Palatului Princiar din Cetate, decorată cu ouă gigant colorate, un labirint verde pentru copii, ateliere de creaţie şi zone de relaxare. De la târg se pot cumpăra brânzeturi, turtă dulce, ciocolată de casă, uleiuri presate la rece, precum şi ouă încondeiate. Nu lipsesc nici căsuţele cu decoraţiuni de Paşte.
19 Aprilie 2019, 22:00
Armata Română a intrat în Bihor: Reconstituirea momentelor de acum 100 de ani a început la Piatra Craiului (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Festivităţile de reconstituire a evenimentelor din 1919, de la eliberarea Oradiei şi a Bihorului de sub ocupația regimului bolşevic al lui Kun Béla, au început vineri, la limita estică a judeţului. Pe platoul din Piatra Craiului, din spatele restaurantelor de la șosea, militari îmbrăcați în uniforme de epocă l-au salutat pe prefectul Bihorului, Ioan Mihaiu. O ceremonie mai amplă a avut loc apoi la Borod, unde a avut loc şi o mică paradă militară.
19 Aprilie 2019, 11:55
Acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi finalizat până în iunie (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de refacere a acoperişului Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din august, vor fi finalizate la mijlocul lunii iunie. Până în prezent constructorii au montat panşeul şi structura de lemn peste tronsonul de clădire dinspre strada Episcop Mihai Pavel şi lucrează la înlocuirea învelitorii de ţiglă şi a ornamentelor de cupru.
Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Vizitatorii expoziţiei interactive Traian Moşoiu, vernisată joi în Cetate, au primit varză cu cartofi. Curajoşii au putut completa meniul şi cu un pahar cu vin. Expoziţia organizată de Muzeul Cetăţii şi al Oraşului Oradea este împărţită în patru săli în care este redată atmosfera din tranşee, dintr-o casă de refugiu, dar şi de la o bucătărie de campanie. Sala principală, care cuprinde fotografii inedite, este dedicată generalului Traian Moşoiu. Cu ocazia vernisajului, generalul în rezervă Grigore Bartoş şi-a lansat noul număr al revistei „Identitatea naţională, dedicat lui Moşoiu şi zilei de 20 aprilie 1919.
18 Aprilie 2019, 21:11
Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Statuia omului politic Iuliu Maniu a fost dezvelită, joi, pe platoul din faţa Bisericii Greco - Catolice "Sfântul Nicolae" din Oradea. Evenimentul l-a emoţionat până la lacrimi pe primarul Ilie Bolojan. Pentru amplasarea statuii marelui om politic şi pentru donaţia de 50.000 de euro făcută de oraşul Oradea la repararea casei ilustrului om politic de la Bădăcin, primarul a primit din partea unui grup de săteni din satul natal al lui Iuliu Maniu un mic cadou. 
'Dumnezeu a plâns pentru Fiul Său!': Devoţiunea Calea Crucii din Parcul Olosig s-a ţinut pe ploaie (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Drumul Crucii a fost recreat, miercuri seară, în Parcul Olosig din Oradea. Ploaia puternică ce s-a abătut asupra oraşului nu i-a oprit pe tinerii franciscani care au interpretat personajele biblice pe Via Crucis şi nu i-a speriat pe cei circa 150 de participanţi la eveniment.
18 Aprilie 2019, 08:49
„Fenomenul Trench Art”, noua expoziție de la Muzeul Țării Crișurilor, a fost deschisă publicului (FOTO)
Timp liber
Cu ocazia marcării a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea, sub conducerea generalului Traian Moșoiu, Muzeul Țării Crișurilor propune publicului o expoziție dedicată atât războiului, cât și artei. Vizitatorii au fost impresionaţi de exponatele inedite chiar de la vernisajul desfășurat, miercuri, în sediul instituției.
17 Aprilie 2019, 21:00
Cioloş, mică baie de mulţime în centrul Oradiei, în cojoc de Beiuş. L-a primit de la oamenii locului (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Înainte de a se întâlni cu susţinătorii la Filarmonică, liderii Alianţei 2020, Dan Barna, preşedintele USR, şi Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, s-au plimbat prin centrul Oradiei, fiind primiţi cu reticenţă de unii localnici, dar cu simpatie de şi mai mulţi. Fostul premier tehnocrat a apărut într-un cojoc autentic de Beiuş, primit în dar pentru că s-a dus şi în orăşelul dinspre munţi, din partea unor localnici cunoscuţi pentru numeroasele lor demersuri în favoarea reabilitării DN 76 şi din rândul cărora o parte s-au înscris în partidul lui Cioloş.
BNR Bihor şi-a deschis porţile: Liceenii orădeni și-au pus faţa pe bancnote de 1.000 de lei (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii au putut vizita, miercuri, sediul agenţiei bihorene a Băncii Naționale a României, unde au putut vedea bancnote vechi, dulapuri uriaşe de fier în care, pe vremuri, se păstrau banii și bijuteriile bihorenilor bogați, și au aflat detalii din istoria bancnotei naționale, dar şi a impozantului palat din Parcul Traian.
17 Aprilie 2019, 18:01
Turn de instrucţie, pentru antrenamentele pompierilor din Aleşd (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
De acum înainte, pompierii din Aleşd se vor antrena într-un turn anume ridicat, în mare parte cu bani de la compania Holcim. Construcția are o înălțime de 13,2 metri, o suprafață construită de 11,6 metri pătrați și o suprafață desfășurată de 46,4 metri pătrați.
16 Aprilie 2019, 18:44
Încolonaţi pe centură: Peste 200 de taximetrişti din Oradea au protestat împotriva Uber, deşi serviciul nu există în oraş (FOTO)
Știri Oradea
Peste 200 de taximetrişti orădeni de la firmele Fulger, City, Start şi Green Taxi au mărşăluit încolonaţi pe şoseaua de centură, pornind din Episcopia până la sensul giratoriu de la ieşirea spre Nojorid, în semn de protest faţă de serviciul de transport Uber. Taximetriştii au însoţit un grup de colegi care a pornit către Bucureşti pentru a participa la marşul de protest de mâine seară. Şoferii acuză platformele de ridesharing de concurenţă neloială şi cer reglementarea acestei activităţi.
Nepoata lui Traian Moșoiu, la expoziția dedicată generalului, în Piața Unirii: „Atenție, Bucureștiule! Oradea știe să își comemoreze eroii” (FOTO)
Timp liber
Circa 150 de orădeni s-au strâns, marţi la prânz, în Piaţa Unirii pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei "General Traian Moşoiu - 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea". La eveniment a fost prezentă şi nepoata generalului care a eliberat Oradea, actriţa Anca Neculce, care a lăudat autorităţile orădene pentru felul în care comemorează eroii.
Tramvaiul Siemens a fost mutat cu greu spre depou. Circulaţia tramvaielor a fost reluată în Nufărul (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Tramvaiul Siemens care a deraiat luni, în jurul orei 18, lângă podul de peste Peţa din cartierul Cantemir a fost pus pe şine şi mutat, cu câteva minute înaintea orei 22, pe liniile care duc spre depoul OTL. Astfel circulaţia pe relaţia Parcul 1 Decembrie – Nufărul a fost reluată.
15 Aprilie 2019, 22:13
Dezbaterea bugetului Oradiei: Primarul Ilie Bolojan promite reluarea finanţării ONG-urilor din 2020 (FOTO)
Știri Oradea
Reprezentanţii ONG-urilor prezenţi luni seară în sala mare a Primăriei Oradea la dezbaterea proiectului de buget local pe anul în curs i-au cerut primarului Ilie Bolojan, la fel ca în anii anteriori, fonduri pentru finanţarea activităţilor sociale, culturale şi de tineret. Edilul a acceptat, în premieră, punctul de vedere al societăţii civile şi a promis că finanţarea ONG-urilor va fi reluată de anul viitor sub supravegherea unor evaluatori profesionişti.
Un tramvai Siemens a deraiat în Oradea, în cartierul Cantemir. Circulaţia este blocată! (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Un tramvai Siemens a deraiat, luni seară, în Oradea, în cartierul Cantemir, în zona Poştei. Circulaţia tramvaielor este blocată pe toată ruta Parcul 1 Decembrie - Nufărul şi retur. Echipele de la depanare reuşesc cu greu să repună garnitura pe şine.
15 Aprilie 2019, 18:50
Festivalul primăverii, în Bihor: 20.000 de lalele, multă culoare și muzică bună, la Lavender Farm (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Cu toate că vremea nu a fost prea îmbietoare, bihorenii iubitori de frumos au ieșit, sâmbătă, din case, pentru a sărbători Festivalul Primăverii, la Lavender Farm, din Santăul Mic. În ciuda temperaturii de doar 10 grade, cei care au trecut pe acolo au fost aşteptaţi cu muzică live, decoruri inedite pentru poze, mâncare, dulciuri dar și de aproximativ 20.000 de lalele colorate.
13 Aprilie 2019, 21:32
Față-n față: Statuile episcopilor Demetriu Radu și Roman Ciorogariu au fost amplasate în Piața Unirii din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu și cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu au fost aduse și amplasate, sâmbătă, în Piața Unirii din Oradea. Noile monumente au fost așezate astfel încât să fie față în față, una în fața Bisericii cu Lună, iar cealaltă în fața catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae.
Born to be wild: Câteva sute de motociclişti au dat startul sezonului moto în Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Câteva sute de motociclişti s-au strâns, sâmbătă de dimineaţă, în parcarea BMW Grup West Oradea, de unde au pornit în  marş pentru a da startul sezonului moto. Cu muzica rock la maximum în boxe, motocicliştii veniţi din tot judeţul, dar şi din afară, şi-au turat motoarele la maxim, creând nori denşi de fum.
Medici din Bihor, răsplătiți pentru salvarea de vieți. Între premianți, o doctoriță care încă lucrează la 80 de ani! (FOTO)
Știri Oradea
Trei medici bihoreni au fost premiaţi, vineri, la Primăria Oradea, de către Fundaţia pentru Sănătate Bihor, pentru întreaga activitate dedicată salvării de vieţi omeneşti în spitalele din Bihor. Cele trei premii Marta Buteanu au fost înmânate medicilor Földes Adalbert (post mortem), Antonia Munteanu şi Jagamos Marianne. Cea din urmă activează, la respectabila vârstă de 80 de ani, în ambulatorul spitalului din Marghita.
12 Aprilie 2019, 21:37
Bursa locurilor de muncă: aproape 1000 de bihoreni au mers să-și caute noi joburi (FOTO)
Știri Oradea
Aproape 1.000 de bihoreni au participat, vineri, în Oradea și Aleșd, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. În total, 490 de persoane au fost chemate la o a doua etapă, la interviuri.
Ecaterina Andronescu, faţă în faţă cu tinerii la Oradea: O elevă i-a reproşat că vrea tichii de mărgăritar, în timp ce şcolile au toalete în curte (FOTO)
Educatie
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit vineri la Oradea cu reprezentanţii studenţilor din toată ţara, prilej cu care a şi răspuns întrebărilor acestora, care au dovedit că nu sunt doar bine documentaţi, ci şi serioşi. Un schimb de replici interesant s-a petrecut însă între ministru şi vicepreşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia Pup, care, deşi a fost cea mai tânără persoană din sală, n-a fost timorată, ci din contră, i-a reproşat lui Andronescu că are planuri de digitalizare şi programe Erasmus, în timp ce mii de elevi încă merg la toalete în curţile şcolilor.
Unul din 1.000: Cine este tânărul care a mobilizat o mie de bihoreni la cea mai mare acţiune voluntară de plantări din Bihor (FOTO)
Jos pălăria
În ultima sâmbătă a lunii martie, un deal întreg din satul bihorean Sârbi a prins rădăcini, după ce o mie de voluntari au plantat aici 18.000 de puieţi de arbori. "Plantăm fapte bune în România", cum s-a numit cea mai mare acţiune voluntară de plantări din Bihor, a fost pusă la punct de o echipă coordonată de orădeanul Ionuţ Coman, care se bucură că bihorenii au fost atât de receptivi. "Se spune că omul sfinţeşte locul. Noi am sfinţit 3,5 hectare", spune tânărul.
Liceeni şi studenţi la o dezbatere organizată de Parlamentul European la Oradea: Europa înseamnă bunăstare, dar şi libertate (FOTO)
Știri Bihor
Aproximativ 50 de tineri, dar şi reprezentanţi ai Primăriei şi Universităţii, au participat la o dezbatere pe care Biroul de la Bucureşti al Parlamentului European a organizat-o la Oradea, despre obiectivele UE şi acţiunile locale în vederea atingerii lor. Liceenii şi studenţii s-au dovedit nu doar interesaţi de temă, ci şi conştienţi de valorile europene, între care cele mai importante sunt libertatea şi bunăstarea.
11 Aprilie 2019, 15:33
Cu excavatorul. Statuia lui Iuliu Maniu a fost amplasată lângă Biserica Sfântul Nicolae din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Statuia din bronz a omului politic Iuliu Maniu a ajuns joi dimineaţă la Oradea şi a fost amplasată cu ajutorul unui excavator în piaţeta amenajată la intrarea în catedrala Sfântul Nicolae. Creaţie a sculptorului Deak Arpad, monumentul, care îl reprezintă pe omul politic în picioare, cu pălăria în mână, va fi inaugurat pe 18 aprilie.
11 Aprilie 2019, 13:16
Grădină spectaculoasă, în mijlocul oraşului. Parcul Libertăţii e plin de flori! (FOTO)
Știri Oradea
Florarul Marius Sabău îi încântă şi anul acesta pe orădeni cu o grădină spectaculoasă plantată chiar în mijlocul urbei, mai precis în Parcul Libertăţii, acolo unde îi este deschisă florăria. În ultimele zile, orădenii şi-au făcut drum în zonă tocmai pentru a admira priveliştea colorată cu lalele galbene, roşii şi mov, precum şi cu zambile şi narcise.
11 Aprilie 2019, 10:31
Constructorii montează blocurile de piatră ale promenadei de pe malul Crişului Repede în Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Constructorii montează blocurile de piatră ale viitoarei promenade de pe malul stâng al Crişului Repede chiar sub geamurile Primăriei Oradea. Cuburile, alese anume de dimensiuni mari pentru a nu fi duse de apă în caz de inundaţii, au fost coborâte lângă râu şi aranjate cu ajutorul unei macarale.
10 Aprilie 2019, 13:14
Accident în Tileagd: Un Audi şi un camion s-au izbit într-o intersecţie, o persoană a ajuns la spital (FOTO)
Știri Bihor
Un autoturism Audi şi un camion s-au izbit, marţi dimineaţa, în localitatea Tileagd, la intersecţia DJ 767 cu DJ 108, în urma accidentului rutier o persoană fiind transportată la spital pentru investigaţii. Poliţiştii rutieri efectuează cercetări la faţa locului, unde traficul se desfăşoară pe un sens, alternativ.
09 Aprilie 2019, 12:01
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)
 • Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)
 • LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)
 • S-a deschis Târgul de Paşti, în Cetate: Ouă gigant, iepuraşi, un labirint verde şi multe bunătăţi (FOTO / VIDEO)
 • Armata Română a intrat în Bihor: Reconstituirea momentelor de acum 100 de ani a început la Piatra Craiului (FOTO / VIDEO)
 • Acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi finalizat până în iunie (FOTO)
 • Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)
 • Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)
 • 'Dumnezeu a plâns pentru Fiul Său!': Devoţiunea Calea Crucii din Parcul Olosig s-a ţinut pe ploaie (FOTO / VIDEO)
 • „Fenomenul Trench Art”, noua expoziție de la Muzeul Țării Crișurilor, a fost deschisă publicului (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2327 RON
 • 1 EUR = 4.7607 RON
 • 1 HUF = 0.0149 RON