URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2024, 18:33

Dependenţa de nicotină: Legătura dintre fumat şi unele boli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli.

Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale. Moartea subită prin boală coronariană este de 2-4 ori mai probabil să apară la tinerii fumători faţă de nefumători.

Bolnavii cu infarct miocardic acut în antecedente care nu renunţă la fumat au o mortalitate mai mare decât cei care au renunţat. Fumatul este de asemenea o importantă cauză a bolilor cerebrovasculare, fiind răspunzător de 18% din cauzele de deces prin accident vascular cerebral.

Fumatul reprezintă şi cel mai important factor de risc în ateroscleroza obliterantă, fiind cunoscute "arteritele" membrelor inferioare, care evoluează des spre amputaţie. Deşi nu este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială, hipertensivii fumători au deseori o evoluţie spre hipertensiune malignă şi deces.

Cancerul pulmonar are ca principală cauză fumatul, studiile arătând că riscul apariţiei bolii la bărbaţii care fumează un pachet de ţigări pe zi este de 10 ori mai mare ca la nefumători, iar la cei care fumează 2 pachete pe zi de 25 de ori. Şi la femei cazurile de cancer pulmonar sunt în creştere.

Şi alte forme de cancer au drept cauză fumatul, cum sunt cancerul de laringe, gură, esofag, sau vezică urinară. Fumatul reprezintă un factor de risc în cancerul pancreatic şi renal, existând şi asocieri cu cancerul gastric, cancerul uterin şi leucemia mieloidă. Ulcerul gastric şi duodenal sunt mai frecvente la fumători, cauzând mai multe decese la bărbaţii fumători faţă de cei nefumători.

ATENŢIE!

Fumatul poate întârzia concepţia, iar fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului. Nou-născuţii mamelor fumătoare au, în medie, cu 170 g mai puţin decât cei cu mame nefumătoare. Gravida fumătoare are risc crescut de avort spontan şi de moarte fetală. De asemenea, fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fizică şi psihică a copilului.

REŢINEŢI!

Fumatul pasiv este o realitate şi este demonstrat faptul că produce cancer pulmonar la nefumători. Fumatul în familie determină deseori boli respiratorii acute la copii şi poate fi o cauză a bolii coronariene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON