URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.

Știri Oradea

Patriarhul Daniel sfinţeşte Catedrala ortodoxă din Oradea. O mulţime de credincioşi participă la slujbă (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se află, duminică, în Oradea, pentru a sfinți printr-o slujbă specifică, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod, Catedrala ortodoxă "Învierea Domnului" din centrul civic. La eveniment participă numeroși credincioşi, care, însă, nu pot intra în catedrală din cauza regulilor privind limitarea răspâdirii virusului Covid-19.
20 Septembrie 2020, 11:17
Atenţie, se filmează! 447 de camere performante acoperă 'aproape toată' suprafaţa Oradiei (FOTO)
Știri Oradea
Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că în cadrul proiectului de modernizare a sistemului unic de supraveghere video al Oradiei au fost montate în oraş 447 de camere performante, cu unele dintre acestea putând fi "citite" şi numerele de înmatriculare ale maşinilor. Astfel, "aproape toată suprafaţa municipiului" este acum supravegheată video. 
20 Septembrie 2020, 09:41
Puşi de Poliţia Locală, oamenii străzii au adunat două tone de gunoaie de pe malul Crişului Repede (FOTO)
Știri Oradea
Poliţia Locală Oradea adunat săptămâna aceasta cu oamenii străzii ridicaţi din oraş două tone de gunoaie de pe malul Crişului Repede. Resturile adăposturilor improvizate care au fost dezafectate şi deşeurile strânse de pe porţiunea delimitată de podurile Sovata şi Densusianu au fost transportate din teren de către angajaţii RER Vest.
Lucrările de modernizare a Pieţei Magnoliei au fost scoase la licitaţie pentru 2,3 milioane euro (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de modernizare a Pieţei Magnoliei au fost scoase la licitaţie de municipalitatea orădeană pentru suma de 2,3 milioane euro. Constructorii vor putea depune oferte până la 13 octombrie. Lucrările, care ar putea demara la începutul anului viitor, vor avea un termen de execuţie de 18 luni.
Mihăilă îi arată lui Bolojan unde se pot face parcuri mari în Oradea: peste terenurile contaminate ale fostei Alumina ori ale CET-urilor (VIDEO)
Știri Oradea
După ce primarul Ilie Bolojan a acuzat-o, indirect, că are promisiuni nerealiste, cum ar fi amenajarea unui parc de 60 de hectare, pentru care, susţine edilul în exerciţiu, nu există teren disponibil, candidata USR PLUS la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, a demonstrat că nu vinde gogoşi. Cu temele bine făcute, Mihăilă a arătat că se pot face parcuri de mari dimensiuni pe terenurile contaminate ale fostei Alumina ori ale centralelor de termoficare. Mai mult, candidata a prezentat şi soluţia aleasă de Ungaria, care deja a transformat o haldă de şlam într-o mini-pădure.
Prima dezbatere cu candidaţii la Primăria Oradea, marcată de lipsa PNL-istului Florin Birta. De ce au ameninţat unii candidaţi cu plecarea (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Şapte din cei nouă candidaţi la Primăria Oradea au răspuns invitaţiei Consiliului Tinerilor din România la o dezbatere electorală, cu teme care îi interesează pe elevi, studenţi şi alţi tineri ai urbei. Marele absent a fost PNL-istul Florin Birta, pe care adversarii de la USR PLUS l-au şi luat la mişto, afişând mesaje care subliniau că s-a ascuns de dezbatere. Absenţa lui Birta a stârnit şi cel mai zgomotos moment al serii: o tânără a cerut să afle ce mesaj scris a transmis liberalul şi moderatorul era pe cale să-i satisfacă curiozitatea, dar au ripostat alţi candidaţi, care au ameninţat că pleacă de la întâlnire.
Candidaţii POL acuză Primăria Oradea că „umflă” suprafeţele verzi din oraş şi că numără arbuştii şi gardul-viu alături de arborii plantaţi
Știri Oradea
Pe vremuri colaborator al primarului Ilie Bolojan, acum candidat din partea Partidului Oamenilor Liberi la Consiliul Local, ecologistul Orlando Balaş a lansat, joi, un nou şir de acuze la adresa edililor liberali, arătând că suprafaţa de spaţii verzi din Oradea a fost „umflată” din pix, doar ca să pară că urbea respectă normele europene, şi că atunci când se laudă cu plantările de arbori, Primăria nu spune că, de fapt, sădeşte şi arbuşti care nici măcar o jumătate de metru nu ating înălţime. Balaş a prezentat şi dovezi, extrăgând informaţii din cadastrul verde al oraşului, care niciodată n-a fost la dispoziţia cetăţenilor.
USR Bihor a câștigat procesul cu Termoficare Oradea. Vezi despre ce este vorba!
Știri Oradea
USR Bihor a câștigat primul proces împotriva Termoficare Oradea pe marginea „desecretizării” contractului privind tranzacționarea certificatelor de carbon către CET-urile din Timișoara și Motru prin intermediul firmei TDR Energy. Reprezentanții operatorului de Termoficare spun că nu au nimic de ascuns, dar vor face recurs pentru că s-au obligat prin clauze de confidențialitate să nu facă publice amănuntele tranzacțiilor.
17 Septembrie 2020, 16:32
Inevitabilul s-a produs: Elev din Oradea, confirmat cu Covid-19. Învăţătoarea şi colegii lui stau acasă 14 zile
Educatie
La patru zile de la debutul anului şcolar 2020-2021, o clasă de-a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” a fost nevoită să îşi întrerupă lecţiile, după ce un elev a fost depistat cu Covid-19. Cursurile la clasa respectivă au fost suspendate pentru 14 zile, iar învăţătoarea şi colegii lui au intrat în izolare. În plus, s-au suspendat cursurile şi la o grupă de grădiniţă din Oradea, unde învaţă surioara elevului, despre care încă nu se ştie dacă este sau nu infectată.
17 Septembrie 2020, 15:08
Atenţie! Trafic restricţionat, duminică, în zona Catedralei Ortodoxe din Oradea
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană a transmis că circulaţia rutieră va fi restricţionată duminică în prima parte a zilei în zona Catedralei Ortodoxe din centrul civic al Oradiei, ca urmare a festivităților organizate de Episcopia Ortodoxă.
17 Septembrie 2020, 14:24
Oradea a depus documentaţia pentru obţinerea statutului de staţiune balneară
Știri Oradea
Primăria Oradea a depus miercuri la Ministerul Sănătăţii documentaţia completă pentru obţinerea titlului de staţiune balneară pentru circa 25% din suprafaţa municipiului. Obţinerea titlului de staţiune balneară va ajuta la atragerea de fonduri europene pentru proiecte precum grădina termală cu aquapark din Ioşia sau construirea podului pietonal din zona Parcului Brătianu.
16 Septembrie 2020, 19:00
'Multe ar mai fi de spus'. Ioan Moldovan a primit Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România 
Știri Oradea
Directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, a primit Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2020, pentru volumul "Multe ar mai fi de spus", apărut la Editura Cartea Românească.
15 Septembrie 2020, 19:50
Zile fără plastic: Orădenii sunt așteptați la activități eco în aer liber, inclusiv la proiecţia unui film despre schimbările climatice
Știri Oradea
Orădenii dornici să deprindă obiceiuri ecologiste, îndeosebi pentru combaterea poluării cu plastic, sunt aşteptaţi în weekend la mai multe ateliere şi activităţi organizate în cadrul unui proiect intitulat „Deplastificat”. Printre altele, curioşii pot participa la ateliere de creaţie ecologică, la realizarea unei hărţi online cu locurile din Oradea unde se găseşte apă gratuită şi fără plastic şi la proiecţii de filme în aer liber.
15 Septembrie 2020, 16:00
Tinerii îi provoacă! Dezbatere cu candidaţii la Primăria Oradea, joi, în Parcul Bălcescu
Știri Oradea
Orădenii, îndeosebi tinerii oraşului, sunt invitaţi joi la prima dezbatere electorală între candidaţii la funcţia de primar al municipiului. La iniţiativa Consiliului Tinerilor din România, filiala Bihor, politicienii sunt aşteptaţi joi, de la ora 17.30, în Parcul Nicolae Bălcescu, unde vor putea să-şi prezinte programul şi vor răspunde la întrebările celor cărora le cer votul.
15 Septembrie 2020, 12:30
Finalizarea bretelei de ocolire a pasajului de lângă Piaţa 100 a readus la normal traficul pe şoseaua de centură (FOTO)
Știri Oradea
Finalizarea bretelei de ocolire a pasajului de lângă Piaţa 100 a readus la normal traficul de pe şoseaua de centură, care a fost deviat până luni dimineaţă prin strada Islazului. În paralel, constructorii municipalităţii lucrează la drumul colector al şoselei de centură din zona Nufărul şi drumul de legătură între Calea Aradului şi Piaţa 100 prin spatele Era Park, ambele cu termen de predare în luna octombrie.
14 Septembrie 2020, 19:48
Pasajele subterane la magazinul Crişul şi gara CFR au fost prinse în strategia de dezvoltare a Oradiei
Știri Oradea
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Oradiei a fost completată cu încă trei obiective în valoare totală de 47,5 milioane euro. Municipalitatea orădeană vrea să finanţeze din fonduri europene construcţia a două pasaje subterane la intersecţia Bulevardului Magheru cu străzile Republicii şi Louis Pasteur precum şi la intersecţia Pieţei Bucureşti cu Republicii şi Ştefan cel Mare. Printre obiectivele asumate se mai numără amenajarea de noi artere pietonale şi spaţii verzi, precum şi o nouă etapă de reabilitare a zidurilor Cetăţii.
13 Septembrie 2020, 18:00
Ministrul Culturii la Oradea: Asigurăm restaurarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic (VIDEO)
Știri Oradea
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi primarul Ilie Bolojan au anunţat, vineri, la Oradea că municipalitatea va încheia un parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru reabilitarea, respectiv restaurarea interioarelor Palatului Episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii, care a ars într-un incendiu în urmă cu doi ani, suma necesară fiind estimată la 5,7 milioane euro. Partea de restaurare va fi suportată cu bani de la bugetul central, prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice. 
11 Septembrie 2020, 15:11
5,1 milioane euro pentru peste 800 de locuri de parcare şi accesuri auto lângă Sala Polivalentă din Oradea 
Știri Oradea
Municipalitatea va investi circa 5,1 milioane euro în amenajarea aleilor de acces şi a spaţiilor de parcare pentru viitoarea Sală Polivalentă cu 5.000 de locuri a Oradiei, aflată în construcţie. Astfel se vor amenaja peste 800 de locuri de parcare, a precizat primarul Ilie Bolojan, adăugând că parkingul va putea deservi şi viitorul stadion cu 16.000 de locuri care va fi ridicat în apropiere. 
11 Septembrie 2020, 13:58
Pasajul subteran Magheru din Oradea, inaugurat în prezenţa ministrului Marcel Boloş (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Pasajul subteran Magheru, construit cu scopul de a fluidiza circulaţia în zona intersecţiei Bulevardului Magheru cu străzile Aleea Ştrandului şi Parcul Traian, a fost inaugurat, vineri, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloş, dat fiind că lucrarea – care a cuprins şi lărgirea podului Dacia la trei benzi pe sens – a fost realizată cu ajutorul finanțărilor europene. 
Primăria Oradea: Ce lucrări de modernizare s-au făcut sau încă se fac în şcolile şi grădiniţele din oraş (FOTO)
Educatie
Cu patru zile înainte de debutul anului şcolar, Primăria Oradea a prezentat principalele lucrări de modernizare făcute în unităţile de învăţământ din municipiu în acest an. La Şcoala nr. 11, de pildă, s-au reabilitat faţadele şi s-au făcut amenajări interioare, iar la Şcoala Dacia şi la Colegiul Onisifor Ghibu s-au înlocuit instalaţiile electrice şi cele de încălzire.
DASO distribuie măştile de protecţie pentru persoanele defavorizate de vineri până duminică
Știri Oradea
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea anunţă că va distribui măştile de protecţie pentru persoanele defavorizate în Oradea începând de vineri, 11 septembrie, până duminică, 13 septembrie. Distribuirea se va face din depozitul de pe strada Cazaban nr. 60, din Oradea, între orele 8 şi 16, iar pentru a le primi, beneficiarii vor trebui să respecte măsurile privind limitarea pandemiei de Covid-19.
11 Septembrie 2020, 10:04
Să meargă mai repede! Municipalitatea va pregăti documentaţia drumului expres Oradea – Arad
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană va investi 2 milioane de euro în actualizarea documentaţiei drumului expres Oradea – Arad. Consiliul Local a decis că studiul de fezabilitate al investiţiei va fi revizuit în colaborare cu Primăria Arad şi Zona Metropolitană Oradea, pentru ca obiectivul să poată fi cuprins în lista proiectelor cu finanţare europeană pentru perioada 2021 – 2027 în primăvara anului viitor.
11 Septembrie 2020, 09:28
Oradea investește în drumuri noi de legătură cu Sântandrei și Oșorhei
Știri Oradea
Oradea va avea două drumuri noi de legătură cu comunele Sântandrei și Oșorhei. Consiliul Local a aprobat joi asocierea municipalității cu Primăria Sântandrei și Zona Metropolitană Oradea pentru realizarea centurii ocolitoare a comunei limitrofe, precum și indicatorii tehnico-economici pentru centura ocolitoare a comunei Oșorhei.
11 Septembrie 2020, 07:53
Piaţa Cetate din Oradea va fi modernizată sub forma unui centru de afaceri, cu parcare subterană de 247 de locuri (VIDEO)
Știri Oradea
Piaţa Cetate va fi modernizată sub forma unui centru de afaceri cu parcare subterană de 247 de locuri. Hala distrusă de incendiul din 18 iulie va fi reconstruită integral. Viceprimarul Florin Birta a anunţat joi că agenţii economici care au avut bunuri în hala distrusă vor fi, totuşi, „sprijiniți”.
10 Septembrie 2020, 21:39
Ultima ședință a CL Oradea cu Bolojan în funcție, încărcată de emoții. Ce le-a spus edilul consilierilor locali (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit joi, în ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea, tuturor aleşilor, atât din PNL cât şi din opoziţia PSD şi UDMR, pentru sprijinul acordat în ciclul electoral care se încheie. Bolojan a spus că sprijinul consilierilor a făcut ca municipalitatea orădeană să poată atrage fonduri europene importante.
10 Septembrie 2020, 19:13
Vor fi amenajate trei circuite de tip 'pump track' în Oradea. Bolojan: 'Această investiţie se datorează unei orădence...'
Știri Oradea
Municipalitatea va amenaja trei circuite de tip "pump track" în tot atâtea zone ale Oradiei pentru a le oferi adolescenţilor şi tinerilor o activitate deosebită. Primarul Ilie Bolojan a spus, joi, că "această investiţie se datorează unei orădence care lucrează la primăria din Düsseldorf, la Urbanism" şi care, întoarsă în vizită alături de copiii ei adolescenţi, a constatat că aceştia nu prea au cu ce-şi ocupa timpul. 
10 Septembrie 2020, 16:49
Un bărbat cu BMW, reclamat că a făcut ture prin pasajul Magheru, înainte de a fi deschis circulaţiei. Era administratorul care verifica lucrările! (VIDEO)
Ne enervează
Un tânăr aflat la volanul unui bolid BMW, care pe deasupra avea şi un copil pe scaunul din dreapta, a fost filmat de un orădean în timp ce dădea ture cu maşina prin pasajul Magheru, încă închis circulaţiei, după ce a îndepărtat indicatoarele şi panglicile care interziceau accesul. În urma sezisărilor adresate Poliţiei, aceasta l-a identificat pe bărbat, constatând că e administratorul lucrării, care... făcea o verificare a calităţii.
10 Septembrie 2020, 12:25
Strălucește! Iluminatul arhitectural de pe palatul Apollo din Oradea a fost pus în folosință (FOTO)
Știri Oradea
Iluminatul arhitectural de pe palatul Apollo din Oradea a fost pornit la începutul acestei săptămâni. Instalația a fost realizată de firma Luxten pentru suma de 101.000 lei. Centrul orașului redevine, astfel, treptat la strălucirea de altădată.
09 Septembrie 2020, 18:55
Cele 280 de locuri de parcare din spatele blocurilor din Calea Aradului au fost date în folosință (FOTO)
Știri Oradea
Cele 280 de locuri de parcare amenajate de municipalitate în spatele blocurilor din Calea Aradului au fost date în folosință. Parcările dinspre stradă au fost desființate pentru lărgirea carosabilului și amenajarea unei piste pentru biciclete.
Cadavrul unui bărbat, găsit în apele Crişului Repede 
Știri Oradea
Pompierii au fost alertaţi, miercuri, în jurul orei 13, de un trecător care a văzut că în apele Crişului Repede, în Oradea, pluteşte un cadavru. Corpul neînsufleţit plutea în zona situată între Podul Densuşianu şi Podul CFR, potrivit unei informări transmise de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 
09 Septembrie 2020, 14:47
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON