URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 15 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.

Știri Oradea

A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
Știri Oradea
Luna decembrie începe să semene a lună de iarnă. În noaptea de vineri spre sâmbătă, ninsoarea mult aşteptată a venit şi a îmbrăcat oraşul în alb. Muncitorii RER Vest au ieşit pe străzi încă de la ora 3 dimineaţa, iar până la ora 9 au împrăştiat pe străzi circa 360 de tone de sare.
15 Decembrie 2018, 11:41
„Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
Știri Oradea
Lucrări inedite, realizate din materiale la îndemâna oricui, dar care cer multă pricepere, au fost prezentate, vineri, în lapidariul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Este vorba despre expoziția fotografului și artistului Ovidiu Pascu, formată din 22 de sculpturi realizate din diverse materiale: lemn, metal, piatră, alamă, fier, cupru. Ele au fost create în perioada în care artistul a urmat un masterat la Facultatea de Arte din Oradea, specializarea Sculptură și Ambient.
14 Decembrie 2018, 17:45
Directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra: România riscă să intre în procedură de infringement din cauza lipsei canalizării
Știri Oradea
Directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, a declarat joi, că România riscă să intre de anul viitor în procedură de infringement şi să plătească penalităţi de circa 150.000 euro pe zi pentru că nu s-a conformat obligativităţii de a racorda la reţeaua de canalizare consumatorii din localităţile cu peste 2.000 de locuitori. În localităţile bihorene deservite de CAO nu se pune problema acordării de sancţiuni.
13 Decembrie 2018, 15:45
Oradea va ajuta comuna Oşorhei cu 60.600 lei pentru construirea drumului de Fughiu
Știri Oradea
Consiliul Local a hotărât miercuri ca municipalitatea orădeană să acorde un ajutor financiar de 60.600 lei comunei Oşorhei, pentru finanţarea exproprierilor pe care le impune construirea noului drum de legătură între cartierul Podgoria şi satul Fughiu. Aleşii orădenilor au mai aprobat contractare de servicii juridice de către ADLO, strămutarea provizorie a birourilor personalului TESA de la Spitalul Gavril Curteanu la primul etaj al clădirii Orăşelului Copiilor şi casarea ceasului din intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal.
13 Decembrie 2018, 14:27
'Realizează-te în Oradea'. Primăria va acorda burse şi facilităţi pentru dezvoltarea domeniului IT
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, un pachet de măsuri care vizează stimularea dezvoltării domeniului IT în Oradea. Horătârile adoptate vizează acordarea de burse lunare de 200 lei elevilor cu medii de peste 8,50 care urmează cursuri la profilul real al liceelor orădene, introducerea unui sprijin financiar pentru hrana şi cazarea studenţilor din alte localităţi de la facultăţile orădene de profil, reducerea cu 50% a impozitului pentru clădirile închiriate de IT-işti şi înfiinţarea unui fond de investiţii pentru stimularea de stat-up-uri orădene în domeniu.
13 Decembrie 2018, 10:46
Protest în Consiliul Local, pentru că proiectul de bugetare participativă privind achiziţia de defibrilatoare a fost declarat neeligibil
Știri Oradea
Consilierul local PSD Liviu Sabău-Popa a protestat miercuri, în încheierea şedinţei de Consiliu Local, faţă de respingerea ca neeligibil a proiectului de bugetare participativă propus de Serviciul de Ambulanţă Bihor. Director economic al acestei instituţii, Popa a acuzat conducerea municipalităţii că a respins achiziţionarea a 40 de defibrilatoare pentru zonele aglomerate pe considerentul că propunerea a fost formulată de un social-democrat.
12 Decembrie 2018, 20:04
Consiliul Local Oradea supraimpozitează peste o sută de terenuri neîngrijite, spaţii comerciale închise şi terenuri fără construcţii
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, supraimpozitarea a peste o sută de terenuri neîngrijite, spaţii comerciale ţinute închise sau amplasamente neconstruite din centrul istoric. Reprezentanţii PSD şi UDMR au votat "împotrivă", pe considerentul că municipalitatea încalcă dreptul la proprietate.
12 Decembrie 2018, 19:09
Oradea ia un credit de 100 de milioane de lei, pentru cofinanţarea a 17 proiecte europene
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat miercuri contractarea de către municipalitate a unei linii de credit de 100 de milioane de lei pentru cofinanţarea a 17 proiecte europene, în valoare totală de 489 milioane lei. Proiectele vizează. printre altele. restaurarea Casei Darvas, Muzeului Masoneriei şi a zidurilor Cetăţii, construirea creşei şi grădiniţei din Parcul Industrial 1. Ele vor fi derulate în perioada 2014 – 2020.
Atenţie, copii! Moş Crăciun ajunge pe 22 decembrie cu trenul la Oradea
Știri Oradea
Moş Crăciun va sosi sâmbătă, 22 decembrie, la ora 10, cu trenul în gara Oradea. Moşul va împărţi cadouri copiilor în gară, după care se va deplasa cu caleaşca la căsuţa sa din Târgul de Crăciun pe direcţia străzilor Republicii, Bulevardul Magheru, Centru Civic şi Piaţa Unirii unde va oferi din nou cadouri celor mici.
12 Decembrie 2018, 10:30
Încă 111,2 milioane lei pentru Oradea: S-a semnat contractul de finanţare europeană a pasajelor subterane din Piaţa Gojdu
Știri Oradea
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a semnat, luni, la Cluj Napoca, contractul de finanţare europeană a proiectului privind construcţia pasajelor subterane din Piaţa Gojdu. Investiţia, în valoare de totală de 111,2 milioane lei, mai vizează achiziţia a patru autobuze hibrid noi, extinderea zonelor pietonale şi reabilitarea liniei de tramvai.
11 Decembrie 2018, 19:31
Teatrul Arcadia șlefuiește talente: școală de teatru gratuită pentru tineri
Știri Oradea
Teatrul Arcadia șlefuiește talente! Din ianuarie va începe o școală de teatru gratuită unde tineri dornici de a urma o carieră în actorie vor lua lecții de dicție, mișcare scenică și vor juca într-un spectacol profesionist. 
11 Decembrie 2018, 18:18
Cel mai bogat om din Ungaria investește în Oradea. Ce planuri are șeful OTP Bank, miliardarul Sándor Csányi
Știri Oradea
Oradea atrage tot mai mult! Miliardarul Sándor Csányi, puternicul preşedinte al OTP Bank, devenit cel mai bogat om din Ungaria, vrea să dezvolte afaceri în Oradea. Are deja două terenuri pentru proiecte imobiliare în această zonă.
09 Decembrie 2018, 15:01
Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Primul tren Transilvania pe ruta Cluj Napoca – Oradea – Budapesta – Viena a plecat, duminică dimineaţa, din Gara Centrală a Oradiei la ora anunţată, adică 10.16. Din Oradea au urcat circa 15 călători, unii studenţi în Viena, alţii în city break şi alţii în vizită la prieteni.
09 Decembrie 2018, 12:08
'Bă, îl omori!': Bătaie cruntă între elevi, filmată pe holurile Liceului George Bariţiu din Oradea (VIDEO)
Știri Oradea
Întâmplările şocante continuă la Liceul Tehnologic special nr. 1 George Bariţiu din Oradea. Un tânăr a postat pe profilul său de Facebook o filmare de circa 3 minute în care surprinde o bătaie crâncenă, care, spune el, s-a petrecut pe holurile şcolii. În imaginile deosebit de dure poate fi văzut un adolesent care-l bate pe altul, sare cu picioarele pe el în timp ce victima se afla la pământ, îl pălmuieşte şi apoi îl strânge de gât până când cineva îi strigă "Bă, îl omori!".
09 Decembrie 2018, 10:46
Târgul de Crăciun din Piața Unirii a fost lăsat, temporar, în beznă de un scurtcircuit (FOTO)
Știri Oradea
Târgul de Crăciun a fost lăsat temporar în beznă, sâmbătă seara, de un scurtcircuit. În scurt timp, echipele de intervenție au reușit să repornească iluminatul festiv în cele mai multe zone ale târgului, nu însă și cel al globului imens din fața Palatului Vulturul Negru și bradului din centrul Pieței Unirii.
Primarii din Oradea, Cluj, Timişoara şi Arad au semnat Alianţa Vestului. Ilie Bolojan: Vrem ca cei care caută un viitor mai bun să-l găsească în România (VIDEO)
Știri Oradea
Primarii oraşelor Oradea, Cluj, Timişoara şi Arad au semnat, sâmbătă, la Timişoara, actul pentru formarea Alianţei Vestului (AVE) care îşi propune să ducă la o dezvoltare accelerată a acestei zone a României, prin atragerea de fonduri europene şi nu numai. Cele patru oraşe vor să schimbe şi între ele modele de bună practică.
08 Decembrie 2018, 17:55
91 de propuneri: Luni începe votarea online a proiectelor de bugetare participativă
Știri Oradea
Luni va începe votarea online a proiectelor de bugetare participativă propuse de orădeni pentru anul 2019. La cea de-a doua campanie de preluare de proiecte, orădenii au făcut 91 de propuneri, mai puţin de jumătate faţă de ediţia anterioară, dar numărul celor care vor fi validate pentru a intra în cursă va fi mai mare, pentru că deponenţii au înţeles mult mai bine domeniile şi condiţiile de eligibilitate.
07 Decembrie 2018, 12:54
Traficul auto prin intersecţia străzilor Primăriei şi Decebal va fi reluat vineri dimineaţă
Știri Oradea
Traficul auto prin intersecţia străzilor Primăriei şi Decebal, unde au avut loc lucrările la linia de tramvai, va fi reluat vineri dimineaţă după ora 10. Agenţii Poliţiei Rutiere vor verifica în prealabil indicatoarele rutiere din zonă pentru evitarea accidentelor. Circulaţia tramvaielor pe linia 2 către cartierul Ioşia a fost reluată joi, în jurul orei 15.
06 Decembrie 2018, 19:05
Consilierul local Kirei Melinda: Foamea de bani a primarului Bolojan a crescut
Știri Oradea
Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, l-a acuzat, joi, pe primarul Ilie Bolojan de "foame de bani" pentru scumpirea gigacaloriei începând cu 1 decembrie şi majorarea taxelor aferente serviciilor oferite de societăţile subordonate municipalităţii începând din 1 ianuarie. Reprezentantul UDMR a spus că, încurajat de majoritatea de două treimi pe care o deţine PNL în Consiliul Local, Bolojan a majorat taxele mai uşor şi mai mult decât în anii anteriori, când avea aliaţi la guvernarea oraşului.
06 Decembrie 2018, 16:40
Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat, miercuri seară, în fosta sinagogă ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei, în prezenţa primarului Ilie Bolojan şi vicepreşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Ovidiu Bănescu. Muzeul a fost amenajat în stil modern şi cuprinde, la parter, panouri şi obiecte legate de viaţa comunităţii evreieşti în zona noastră în ultimii peste 400 de ani, iar la etaj o expoziţie permanentă în memoria orădenilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului.
05 Decembrie 2018, 19:53
Primăria Oradea licitează realizarea statuii regelui Ferdinand care va fi amplasată în Piaţa Unirii
Știri Oradea
Primăria Oradea a scos la licitaţie amplasarea statuilor regelui Ferdinand, episcopului ortodox Roman Ciorogariu şi a celui greco-catolic Radu Demetriu în Piaţa Unirii. Statuia regelui este estimată la 4,2 milioane lei, iar cele ale episcopilor la circa 5 milioane lei. Terenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 7 ianuarie 2019.
05 Decembrie 2018, 09:48
Târgul de Crăciun Oradea. Iluminatul de sărbători va fi pornit joi din Piaţa Unirii
Evenimente Oradea
Iluminatul de sărbători va fi pornit joi, la ora 18, de lângă bradul de iarnă din Piaţa Unirii în deschiderea Târgului de Crăciun. Concertul inaugural al târgului va fi susţinut de la ora 19 de vedeta Inna. Anul acesta municipalitatea a amplasat în oraş 14 kilometri de ghirlande şi 300 de medalioane şi figurine luminoase.
04 Decembrie 2018, 17:23
Compania Brandient va concepe, în schimbul a 28.000 euro, brandul Oradiei
Știri Oradea
La jumătate de an de la închiderea concursului public pentru desemnarea unui brand de oraş fără să fi ales niciun câştigător, municipalitatea orădeană a apelat direct la specialişti. Agenţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a contractat firma Brandient pentru a concepe un brand care să promoveze Oradea ca destinaţie şi să poată fi lansat în mai 2019. Firma este una de top în domeniu, fiind responsabilă de brandingul Băncii Transilvania, companiei Dedeman şi berii Silva. 
03 Decembrie 2018, 20:00
Oradea îşi păstrează ratingul Fitch de oraş recomandat investiţiilor
Știri Oradea
Oradea îşi păstrează ratingul Fitch "BBB minus" cu perspectivă stabilă, primul acordat localităţilor recomandate pentru investiţii. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, calificativul acordat oraşului reflectă o performanţă fiscală "susţinută şi îmbunătăţită" în care "economia locală asigură un nivel de trai peste medie cu efect şi asupra taxelor locale".
03 Decembrie 2018, 18:01
Comisarul Corina Creţu despre un posibil 'Roexit': 'Ar fi o catastrofă naţională!'
Știri Oradea
Comisarul european Corina Creţu, aflat luni la Oradea, a respins acuzaţiile făcute de consilierul premierului, Darius Vâlcov, cum că România nu are autostrăzi "din cauza altor ţări", condamnând această "atitudine complotistă" şi subliniind că atacurile lansate de PSD şi de reprezentanţi ai Guvernului împotriva UE fac rău ţării. Ea a arătat că de la aderarea la UE România a beneficiat de proiecte în valoare de 45 miliarde euro la o contribuţie proprie de 15 miliarde euro. Ca atare, un eventual "Roexit", către care pare să tindă guvernarea PSD, ar fi o "catastrofă naţională".
03 Decembrie 2018, 16:08
Podul Centenarului a fost inaugurat de o Dacie tricoloră, în prezenţa comisarului european Corina Creţu (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Podul Centenarului din Oradea, îmbrăcat în drapelele statelor membre UE, a fost deschis pentru maşini, luni la prânz, iar o Dacie vopsită tricolor de proprietar, un etnic maghiar, a fost prima care l-a străbătut, în prezenţa comisarului european Corina Creţu. Potrivit acesteia, construcţia, în valoare de 3,3 milioane euro, e una dintre cele mai mari investiţii făcute până acum în România în actualul ciclu bugetar al UE. Primii 100 şoferi au primit din partea Primăriei un tricolor pentru maşină.
Hai să dăm mână cu mână: Studenții orădeni și basarabeni au încins Hora Unirii în Parcul 1 Decembrie (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Tinerii din Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea şi cei din Uniunea Studenţilor din Oradea au sărbătorit în felul lor Centenarul Marii Uniri. După ce au luat parte la festivităţile din Piaţa Unirii, aceştia s-au întâlnit în Parcul 1 Decembrie, unde au intonat cântece patriotice şi au jucat Hora Unirii.
Podul Centenarului va fi inaugurat pentru maşini în prezenţa comisarului european Corina Creţu
Știri Oradea
Podul Centenarului va fi inaugurat pentru autovehicule luni, la ora 12, în prezenţa comisarului european Corina Creţu. Primii o sută de şoferi care vor traversa podul vor primi câte un steguleţ pentru maşină. Constructorii fac ultimele pregătiri pentru deschiderea oficială a construcţiei.
02 Decembrie 2018, 13:58
Drum bun! Limita de viteză pe centura Oradiei a fost majorată la 90 kilometri la oră
Știri Oradea
Limita de viteză pe şoseaua de centură care deviază traficul de tranzit pe la marginea Oradiei a fost majorată la sfârşitul săptămânii de la 70 la 90 de kilometri la oră pe toate porţiunile de drum drept. Măsura, cerută de primarul Ilie Bolojan la CNAIR şi Poliţiei Rutiere, are ca scop fluidizarea traficului rutier.
02 Decembrie 2018, 11:30
La mulţi ani, România! Festivităţile de 1 Decembrie s-au încheiat în premieră cu un foc de artificii (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Peste 1.000 de orădeni, în cea mai mare parte părinţi însoţiţi de copii, au participat, sâmbătă seară, la retragerea cu torţe şi focul de artificii care au încheiat festivităţile de Ziua Naţională. A fost primul an în care 1 Decembrie s-a sărbătorit în Oradea şi cu artificii. O mare parte din orădeni i-au însoţit militarii Garnizoanei Oradea de-a lungul defilării pe pietonalul străzii Republicii, iar cei mai mulţi s-au adunat pe podul Ladislau pentru a-i aplauda la intrarea în Piaţa Unirii.
01 Decembrie 2018, 19:09
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON