URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Știri Oradea

Noul stadion din Oradea a primit undă verde! Primăria a câştigat procesele intentate de Selina
Știri Oradea
Primăria Oradea a câştigat procesele intentate de firma Selina împotriva exproprierii terenului pe care va fi construit un complex sportiv în strada Făgăraşului, inclusiv un stadion modern. Curtea de Apel Oradea a respins, pe rând, suspendarea Hotărârilor de Consiliu Local referitoare la investiție și exproprierea terenului, cerută de constructor.
02 Martie 2021, 17:05
Solidaritate cu concediaţii. Activistul de mediu Florin Budea îşi retrage donaţiile făcute Muzeului oraşului Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Activistul de mediu Florin Budea a anunţat pe Facebook că îşi retrage donaţiile făcute Muzeului oraşului Oradea în semn de protest faţă de concedierile "samavolnice" şi "abuzive" făcute de şefa instituţiei, Angela Lupşea. Fostul jurnalist susţine că orădenii îi datorează recunoştinţă muzeografului Dumitru Noane pentru salvarea Cetăţii Oradiei, iar colega lui, Cristina Puşcaş, merită aprecierea comunităţii pentru "entuziasmul şi hărnicia cu care s-a dedicat activităţii Muzeului oraşului Oradea".
Anca Grama a preluat conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea
Știri Oradea
Începând din 1 martie, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO), instituţie aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director. Este vorba despre Anca Grama, una dintre colaboratoarele de încredere ale fostului primar al Oradiei, Ilie Bolojan, devenit între timp preşedintele CJ Bihor.
01 Martie 2021, 20:02
Mărţişor în şantier. Strada Universităţii din Oradea a fost închisă pentru lucrări la noua linie de tramvai (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Strada Universităţii din Oradea a fost închisă pe o porţiune pentru lucrările la noua linie de tramvai care va lega, de-a lungul Peţei, zona Calea Aradului de cartierul Dimitrie Cantemir. Începând de luni dimineaţă, traficul auto pe direcţia cimitirului municipal este deviat pe strada Făgăraşului. Constructorii au la dispoziţie 20 de zile pentru a finaliza traversarea străzii Universităţii de către linia de tramvai.
01 Martie 2021, 16:00
„Ţăran” de Oradea: Scuipă coji de seminţe pe jos, într-un loc de joacă unde a intrat ilegal cu câinele (VIDEO)
Ne enervează
Respectarea regulilor este o condiţie prioritară pentru ca Oradea să fie un oraş curat şi plăcut pentru locuitorii săi, dar pentru unii cetăţeni se dovedeşte o „misiune” prea grea. Un bărbat a fost filmat în parcul Olosig în timp ce încălca două norme elementare de conduită: a scuipat pe jos coji de seminţe în mijlocul locului de joacă, unde a intrat cu câinele său, deşi accesul animalelor de companie în aceste zone este interzis.
01 Martie 2021, 14:20
Grădina tuturor tinerilor: Centrul 'The Spot' va amenaja primul parc din Oradea adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO / VIDEO)
Jos pălăria
Tinerii din Oradea, indiferent de nevoile lor, ar putea să aibă un loc al lor în care să se relaxeze în aer liber. Voluntarii Centrului de Tineret „The Spot” au pregătit proiectul unei grădini incluzive, cu dotări specifice pentru persoanele cu dizabilităţi şi acum caută sponsori dornici să le sprijine proiectul.
„Violența nu cunoaște virusul”: Zeci de orădence au dansat la flashmob-ul anti violență în familie, în Piața Unirii  (FOTO / VIDEO)
Jos pălăria
Aproape 50 de orădence au animat duminică Piaţa Unirii, dansând şi încercând să atragă atenţia asupra violenţei în familie, în special asupra femeilor. Deşi în ultimul an numărul apelurilor din partea femeilor agresate fizic a scăzut în Bihor, acest fapt nu înseamnă neapărat că agresiunile au scăzut. Dimpotrivă, cele două organizatoare ale evenimentului "One billion rising" din Oradea spun că victimele sunt blocate în cămin cu agresorii, fiindu-le şi mai greu să ceară ajutor.
Pistă de alergare din tartan, amenajată pe malul Crişului Repede în Oradea
Știri Oradea
Primăria Oradea va investi într-o pistă de alergare din tartan pe malul Crişului Repede în zona Sovata. Lucrările de amenajare a pistei cu o lungime de 652 metri vor fi scoase la licitaţie pentru suma de 531.500 lei, cu termen de execuţie de patru luni.
28 Februarie 2021, 12:55
În sfârşit! Primăria Oradea a reuşit să atragă constructori pentru reabilitarea termică a 32 de blocuri
Știri Oradea
După licitaţii repetate, anulate din lipsă de ofertanţi, Primăria Oradea a reuşit să atragă constructori pentru reabilitarea termică a 32 de blocuri dintre cele 47 cuprinse într-un proiect cu finanţare europeană. Lucrările la 11 imobile au fost deja atribuite, iar pentru alte patru blocuri se pot depune oferte până pe 22 martie.
27 Februarie 2021, 20:02
Apă geotermală, asfaltări și spații verzi pentru cartierul Nufărul din Oradea
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi studiul de fezabilitate actualizat al proiectului privind trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe apă geotermală, potrivit căruia valoarea investiției a crescut de la 86,7 milioane lei la 99,4 milioane lei. Implementarea proiectului se va desfășura în paralel cu reabilitarea rețelelor și va fi urmată de alte investiții.
27 Februarie 2021, 12:30
Vezi de unde se pot cumpăra mărțișoare în Oradea! (FOTO)
Știri Oradea
1 Martie e aproape, iar cei care vor să cumpere mărţişoare în Oradea au la dispoziţie mai multe standuri amplasate prin oraș. Spre deosebire de anii trecuţi, oferta este, însă, mai săracă și nici cumpărătorii nu se prea înghesuie.
27 Februarie 2021, 10:09
Patru străzi din Oradea se închid pentru lucrări la reţelele de termoficare, apă sau curent
Știri Oradea
Patru străzi din Oradea se închid traficului auto pentru lucrări pe reţele. Strada Depoului a fost deja închisă pentru lucrări de reparaţii la conductele de termoficare, strada Samuil Micu Klein se va închide pentru înlocuirea reţelei de apă şi canalizare, iar circulaţia pe străzile Măgurei şi Dimitrie Pompeiu va fi sistată pentru racordarea la reţeaua de curent a blocurilor construite în zonă.
26 Februarie 2021, 15:21
Jenant: lănțișorul din aur al unui pacient Covid decedat în Spitalul Municipal din Oradea a dispărut
Știri Oradea
Episod jenant pentru Spitalul Municipal din Oradea, devenit unitate anti-Covid din primăvara anului trecut. În timp ce o parte a personalului medico-sanitar face eforturi pentru tratarea pacienților, o alta este fie neglijentă, fie de-a dreptul hoață: unui pacient decedat i-a dispărut o bijuterie din aur pe care rudele voiau s-o păstreze ca amintire. Faptul este confirmat de managerul unității, care a chemat Poliția, dispunând totodată și o anchetă disciplinară.
26 Februarie 2021, 14:51
Investiţie de 18,6 milioane lei în amenajarea unui incubator de afaceri pentru Oradea. Vezi cum va arăta! (FOTO)
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru reamenajarea clădirii fostului Spital de neurologie din strada Louis Pasteur sub forma unui incubator de afaceri pentru firmele nou înfiinţate sau cu o vechime de până la doi ani. Investiţia se ridică la 18,6 milioane lei cu TVA, din care cofinanţarea europeană se ridică la 8 milioane lei. Diferenţa va fi acoperită de municipalitatea orădeană dintr-un credit.
Termen: 1 aprilie. RER Vest a fost păsuită încă o lună pentru a încheia noile contracte de salubritate cu orădenii
Știri Oradea
Operatorul de salubritate RER Vest a fost păsuit de către Consiliul Local cu încă o lună, până la 1 aprilie, pentru a încheia noile contractele de salubritate cu orădenii. Din 231 de asociații de proprietari din Oradea contactate de reprezentanții companiei, doar 8 au acceptat semnarea noilor contracte. Primarul Florin Birta se va întâlni cu orădenii pentru a le explica necesitatea colectării separate a deșeurilor menajere.
Consiliul Local a decis: Zborurile Ryanair de pe Aeroportul Oradea au fost amânate până în luna iulie
Știri Oradea
Zborurile Ryanair de pe Aeroportul Oradea au fost amânate până pe 15 iulie, decizia fiind de acum oficială. Reprezentanţii municipalităţii speră ca până în vară cererea pentru zboruri către destinaţii din străinătate să crească odată cu imunizarea populaţiei prin vaccinare sau trecerea prin boală.
25 Februarie 2021, 20:18
Consiliul Local Oradea are doi membri noi, în locul celor care au demisionat. Vezi cine sunt!
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea are de joi doi membri noi. Grupul PNL şi-a primenit garnitura după demisia consilierilor locali Aurel Căuş, ales deputat în Parlamentul României, şi Adrian Duşe, care a preluat conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
25 Februarie 2021, 18:45
Asociația avocatului Herchi preia cărțile sucursalei Dacia a Bibliotecii Județene, pe care va continua să o țină deschisă
Timp liber
Consiliul Județean a aprobat, cu unanimitate de voturi, transferarea prin donație către un ONG a celor 22.340 de volume existente în sucursala din Bulevardul Dacia a Bibliotecii Județene, desființată în urma unei hotărâri adoptate la finele anului trecut. Președintele Ilie Bolojan a explicat că Asociația Biblioteca Virtuală Elit, a avocatului orădean Ștefan Herchi, va continua să asigure activitatea timp de cel puțin 5 ani, iar BIHOREANUL a aflat detalii despre această inițiativă.
25 Februarie 2021, 13:08
Parcarea din curtea Primăriei Oradea, închisă până pe 8 martie (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea a anunţat, joi, că începând din aceeaşi zi parcarea din curtea Primăriei Oradea se închide pentru a permite continuarea lucrărilor la palatul administrativ al oraşului, reabilitări ajunse în zona gangului prin care, în mod normal, se intră şi se iese din parking. Astfel, orădenii nu-şi vor mai putea lăsa aici maşinile până pe 8 martie.
25 Februarie 2021, 12:35
Pe terminate. Drumul colector dintre Leroy Merlin și Piața 100 urmează să fie asfaltat (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Drumul colector, lung de 700 de metri, care va lega zona magazinului Leroy Merlin de Piața 100, paralel cu șoseaua de centură, este în curs de finalizare. Artera va fi dată în folosință în cel mult o lună după ce constructorii vor fi finalizat lucrările de asfaltare și de amenajare a unei stații de autobuz.
Curse charter de la Oradea spre Sharm El Sheikh, Hurghada şi Antalya. Află de când!
Știri Oradea
Tour operatorii anunţă curse charter de pe Aeroportul Internaţional Oradea, primele urmând să plece chiar în 8 martie, spre Sharm El Sheikh, în Egipt. Apoi, din iunie, urmează curse charter spre alte două destinaţii: Hurghada (Egipt) şi Antalya (Turcia). 
24 Februarie 2021, 15:31
Palatul Sonnenfeld din Oradea este monument istoric. Ce planuri are proprietarul, o fundaţie înfiinţată de UDMR
Știri Oradea
Patrimoniul arhitectural al Oradiei s-a îmbogăţit cu un nou monument istoric. Palatul şi Tipografia Sonnenfeld, de pe strada Moscovei, a fost clasat de Ministerul Culturii pe lista imobilelor care trebuie protejate. Proprietarul palatului, Fundaţia pentru Şcoală, are în plan să-l renoveze în întregime, înainte de a-l transforma într-un centrul cultural. ONG-ul, unul de casă al UDMR, a cumpărat clădirea cu bani primiţi de la Guvernul de la Budapesta.
24 Februarie 2021, 11:05
Au început lucrările la Dealul Ciuperca! Mai bine de 4 ani de la alunecările de teren care l-au distrus (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Constructorii au reluat luni reamenajarea dealului Ciuperca, după lunile de iarnă în care au monitorizat modul în care acesta se comportă după o perioadă de precipitații, în urma consolidărilor de anul trecut. Muncitorii au de reamenajat punctul de belvedere, amfiteatrul și aleile, urmând ca lucrările să se finalizeze cu refacerea zonelor verzi.
Oradea, cea mai mare creştere a preţurilor apartamentelor în ultimii 5 ani, după Cluj-Napoca
Știri Oradea
În ciuda provocărilor generate de pandemia Covid-19, anul 2020 a fost, per ansamblu, unul de creştere în ceea ce priveşte tranzacţiile de pe piaţa imobiliară din România, cu peste 11% faţă de anul precedent. În ultimii cinci ani, cea mai mare creştere a preţurilor apartamentelor a fost în Cluj-Napoca, de 66,1%, oraş urmat îndeaproape de Oradea, cu 61,6%.
23 Februarie 2021, 19:20
Prinşi în flagrant: 38 de orădeni, amendaţi pentru că au aruncat gunoaie pe lângă pubele
Știri Oradea
Poliţiştii locali din Oradea continuă să verifice cât de curate sunt ţarcurile cu gunoaie ale asociaţiilor de proprietari, iar concluziile nu sunt lăudabile pentru locuitorii oraşului: în cinci săptămâni, 145 de asociaţii de proprietari din municipiu au fost sancţionate pentru mizeriile din incinte sau din jurul lor. Totodată, 38 de cetăţeni au fost prinşi în flagrant pentru că au aruncat gunoaie altundeva decât în pubele şi au fost amendaţi.
23 Februarie 2021, 14:33
Planșeul parcării subterane din strada Independenței a început să crape, la doar 9 luni de la inaugurare. Vezi de ce! (FOTO)
Știri Oradea
Planșeul parcării subterane din strada Independenței din Oradea a început să crape, la doar 9 luni de la inaugurarea construcției. În suprafața de beton au apărut peste iarnă fisuri lungi de câțiva metri cu o lățime de peste 1 centimetru în porțiunea dinspre linia de tramvai. Vezi aici de ce!
Cimitirul municipal din Oradea va avea un columbar pentru urnele morţilor incineraţi
Știri Oradea
Cimitirul municipal din Oradea va avea de anul acesta un columbar pentru depunerea urnelor decedaţilor incineraţi. Pentru început vor fi construite de-a lungul aleii principale, lipite de gardul cimitirului evreiesc, 320 de nişe care vor putea fi inscripţionate cu numele răposaţilor şi închise. Funeraliile în astfel de cazuri vor costa aproximativ jumătate din preţul unei înmormântări.
23 Februarie 2021, 10:10
Strada Universității din Oradea se închide pe o porţiune circulației rutiere, timp de 20 de zile. Află de ce!
Știri Oradea
Strada Universității se va închide circulației rutiere timp de 20 de zile începând de săptămâna viitoare. Restricțiile de circulație se vor aplica pentru o porțiune de 50 de metri începând de la podul peste Peța către Universitate. Pe durata interdicției, autobuzul 14 va opri înainte de pod fără a mai ajunge până la cimitirul municipal.
22 Februarie 2021, 15:05
Incendiu la patiseria Elidor din Oradea. Podul clădirii a fost distrus de flăcări
Știri Oradea
Un incendiu violent a izbucnit, duminică dimineaţă, la patiseria Elidor, de pe strada Zaharia Stancu din Oradea. Iniţial, angajaţii firmei au încercat să stingă singuri flăcările, dar şi-au dat seama că sunt depăşiţi şi au cerut ajutorul pompierilor. Militarii au reuşit să împiedice extinderea focului în clădire.
22 Februarie 2021, 13:52
Accident spectaculos în Oradea: Două maşini s-au lovit, una a „aterizat” pe liniile de tramvai (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Două maşini s-au lovit, duminică seară, pe Bulevardul Nufărul din Oradea, iar impactul între ele a fost atât de puternic, că una a „aterizat” pe linile de tramvai de lângă carosabil. Aproape miraculos, accidentul s-a soldat cu o singură victimă, şi aceea rănită uşor. Poliţiştii fac cercetări, pentru a lămuri de ce s-au lovit cele două autoturisme.
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0535 RON
  • 1 EUR = 4.8747 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON