URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 APRILIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum se ştie deja, Parchetul Oradea a decis că fata care a incendiat drapelul maghiar din Pasajul Vulturul Negru nu se face vinovată de nimic. Prin urmare, cazul s-a clasat. Am citit argumentația și doamna procuror a analizat speța în litera legii. Dar nu cred că și în spiritul ei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută am scris despre revolta unui orădean somat pe 1 aprilie să-şi stingă o datorie de 312 lei la CASS despre care nici nu ştia, din 2014, scadentă în iunie, cu precizarea că până la 31 martie putea beneficia de o bonificaţie de 10%. De atunci, am primit mesaje din partea altor păţiţi, cărora ANAF le-a notificat restanţe în pragul prescrierii.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am o mică plăcere perversă, nemărturisită până acum: îmi place să urmăresc mitingurile electorale. Acele întâlniri dintre "ne prefacem că ne pasă" şi "ne prefacem că vă credem că vă pasă" sunt o combinaţie irezistibilă ce te face să întorci capul, în timp ce, paradoxal, te atrage să priveşti mai departe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Știri Oradea

Accident în Oradea: Un taxi a ajuns cu roţile-n sus pe Republicii. Şoferul şi pasagera au fost transportaţi la spital (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Echipajele de intervenţie au fost chemate, luni dimineaţa, cu puţin înainte de ora 8, pe strada Republicii din Oradea, între Crişul şi Gară, unde a avut loc un accident între două autoturisme. Un taxi a ajuns cu roţile-n sus pe carosabil, iar o persoană a fost transportată la spital.
22 Aprilie 2019, 09:08
Poftiţi la odihnă: Primăria a pus bănci noi în zonele verzi din Oradea
Știri Oradea
Primăria a cumpărat 64 de bănci de odihnă, pe care le-a amplasat în trei zone verzi ale oraşului, mai precis în parcurile Libertăţii şi Traian, respectiv pe Bulevardul Dacia. Pentru o bancă, municipalitatea a plătit 1.160 lei.
21 Aprilie 2019, 17:40
Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificiile au fost tricolore (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Mii de orădeni - 30.000 după estimările organizatorilor - s-au adunat sâmbătă seară în centrul oraşului, la ultimele momente ale zilei în care s-au sărbătorit 100 de ani de la eliberarea urbei de sub ocupaţia bolşevică maghiară. Sărbătoarea Oradiei s-a încheiat cu un concert al Andrei, artistă care a venit însoţită de numeroşi alţi cântăreţi celebri, precum Mirabela Dauer ori Veta Biriş. Apoi, după retragerea cu torţe a militarilor, în Piaţă a răsunat imnul României. Finalul festivităţilor a fost marcat printr-un spectaculos foc de artificii, cum mulţi dintre orădeni s-au jurat că n-au mai văzut.
20 Aprilie 2019, 22:44
Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)
Știri Oradea
Mii de orădeni au participat, sâmbătă, la spectaculoasa paradă militară care a avut loc în centrul oraşului, pentru sărbătorirea celor 100 de ani trecuţi de la instaurarea administraţiei româneşti. Nu doar jurnaliştii, ci şi mulţi dintre cetăţenii care au urmărit defilarea au făcut fotografii şi filmuleţe, însă artistul fotograf Ovi D. Pop a reuşit să surprindă evenimentul într-un mod inedit: a realizat imagini din aer, cu ajutorul unei drone.
20 Aprilie 2019, 18:36
Ilie Bolojan la 100 de ani de la eliberarea Oradiei: 'Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii' (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Dezvelirea simultană, spre surprinderea fotoreporterilor, a statuilor episcopilor ortodox şi greco-catolic, Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, a adunat sâmbătă circa 2.000 de orădeni în Piaţa Unirii. Cele două monumente au fost sfinţite, separat, de episcopul ortodox Sofronie Drincec şi vicarul greco-catolic Mihai Vătămănelul în prezenţa autorului, sculptorul clujean Alexandru Păsat. În discursul rău, întrerupt de un incident cu manifeste, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre rolul Regelui Ferdinand în instalarea administraţiei româneşti în Oradea şi a promis reinstalarea statuii monarhului în Piaţa Unirii. "Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii", a spus edilul.
Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Miile de orădeni adunaţi, sâmbătă, în centrul Oradiei au asistat la o defilare militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară. De două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. Deşi se dorea ca la paradă să participe şi avioane de luptă MIG Lancer, acestea nu au mai putut participa, deoarece au avut o altă misiune.
20 Aprilie 2019, 14:54
Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii s-au adunat în centrul oraşului încă înainte să înceapă sărbătoarea Centenarului Eliberării. Vremea senină, uniformele strălucitoare, atât cele din epocă, precum şi cele de acum, de paradă ori chiar de gală, steagurile tricolore, ghirlandele de flori viu colorate în cetini de brad şi aerul de sărbătoare ce plutea deasupra Pieţei Unirii au fost ingredientele din prima parte a zilei în care a fost rememorată intrarea în oraş a generalului Traian Moşoiu şi au fost dezvelite statuile episcopilor care îl întâmpinaseră, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu.
20 Aprilie 2019, 14:45
Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan, individul a aruncat cu mesaje anti-politicieni (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
"Atentat" cu manifeste în timpul discursului primarului Ilie Bolojan la festivitățile ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Oradiei. Daniel Constantin Ivanov, individul care zilele trecute a lipit mesaje anti-PNL pe diverse instituții din oraș, inclusiv pe sediul Poliției Locale, a aruncat o pungă plină cu fluturaşi împotriva politicienilor.
LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Piaţa Unirii este gătită de sărbătoare, sâmbătă, cu prilejul amplelor festivităţi dedicate celor 100 de ani trecuţi de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia bolşevică maghiară. Autorităţile locale au pregătit manifestări fără precedent, iar mii de orădeni le urmăresc curioşi. BIHOREANUL vi le prezintă în timp real.
20 Aprilie 2019, 11:15
Centenarul eliberării Oradiei: Cine sunt episcopii pe care îi onorăm dezvelindu-le statui în centrul Oradiei
Știri Oradea
Un rol important în păstrarea conştiinţei naţionale şi a desăvârşirii Marii Uniri l-au avut capii celor două biserici româneşti din Oradea: Roman Ciorogariu, primul episcop ortodox al Oradiei după Unire, şi Radu Demetriu, episcopul greco-catolic de Oradea, care a prezidat Marea Adunare Națională din Alba Iulia. Sâmbătă, statuile celor doi vor fi dezvelite şi sfinţite în Piaţa Unirii din Oradea.
20 Aprilie 2019, 09:14
Oradea în sărbătoare! Programul evenimentelor care vor avea loc azi în oraş
Știri Oradea
Oradea sărbătoreşte, sâmbătă, cei 100 de ani trecuţi de la eliberarea ei de sub bolşevismul maghiar, iar Primăria a pregătit o zi plină de manifestări,  inclusiv cu o paradă militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede. Vezi programul detaliat al evenimentelor!
20 Aprilie 2019, 08:00
PS Virgil Bercea: Episcopul Demetriu Radu și Centenarul Oradiei
Știri Oradea
Dragi orădeni, este binecunoscut rolul extraordinar pe care l-a avut Biserica Română Unită în renaşterea naţională şi culturală a poporului nostru, precum şi în făurirea României Mari. Poate unii dintre dumneavoastră n-aţi avut şansa de a afla multe lucruri în acest sens, dată fiind perioada nefastă a comunismului, când această Biserică nu doar că a fost aspru persecutată, ci era interzisă până şi menţionarea ei în public. 
19 Aprilie 2019, 20:22
Statuia generalului Traian Moşoiu a fost reabilitată înaintea manifestărilor din 20 aprilie (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea a anunţat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moşoiu, precum şi a piaţetei din jurul acesteia. Sâmbătă, la împlinirea a 100 de ani de când armata condusă de Moşoiu a eliberat Oradea, vor avea loc numeroase manifestări în centrul oraşului, în program fiind prevăzute alocuţiuni şi depuneri de coroane la statuia generalului.
19 Aprilie 2019, 18:53
PS Sofronie Drincec: De Paști, acum o sută de ani
Știri Oradea
Din darul lui Dumnezeu, pământul strămoșesc în care odihnesc osemintele înaintașilor noștri, „a văzut lumină mare”, de Paști, acum o sută de ani. Atunci, brava Armie română, sub bastonul Generalului Traian Moșoiu, la ordinul Regelui Ferdinand Întregitorul, a intrat în Oradia Mare, eliberând metropola de pe malurile Crișului Repede, cum și întreg Bihorul și toată Crișana, dimpreună cu toți locuitorii lor, de sub teroarea bolșevică. 
19 Aprilie 2019, 18:31
„ORADEAdventure”: Bihorenii şi turiştii, invitaţi la tururi ghidate gratuite prin oraş (FOTO)
Timp liber
Un grup de tineri orădeni organizează voluntar tururi ghidate prin oraş, la care sunt invitaţi să participe toţi bihorenii şi turiştii curioşi. Călătoriile prin Oradea încep în fiecare joi, de la ora 16.30, din 25 aprilie până în 23 mai.
19 Aprilie 2019, 17:51
Controale în pieţe: 18 tone de fructe şi legume au fost retrase de la comercializare
Știri Oradea
Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Bihor au dispus, în urma controalelor făcute în pieţele bihorene, retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 18 tone de legume şi fructe. Dintre acestea, 11,7 tone de legume şi fructe, lovite sau putrede, nu îndeplineau standardele de calitate, iar pentru o cantitate de 6,3 tone, comercianţii nu au putut prezenta documente de provenienţă.
19 Aprilie 2019, 17:19
La liber! Parcarea în Oradea va fi gratuită de Paşti
Știri Oradea
Parcarea în Oradea va fi gratuită cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Orădenii vor fi scutiţi de plata taxelor de parcare atât luni, în a doua zi a Paştelui Catolic, cât şi pe 29 aprilie, în a doua zi a Paştelui Ortodox.
19 Aprilie 2019, 16:10
Centenarul Oradiei: Mesajul primarului Ilie Bolojan pentru orădeni, de 20 aprilie
Știri Oradea
Se cuvine să le fim recunoscători tuturor celor care, indiferent de epoca în care au trăit, indiferent de etnie sau confesiune, au contribuit la ceea ce e Oradea astăzi. Mândria unora nu trebuie alimentată cu aversiunea față de alții. Respectul, toleranța și apropierea în diversitate sunt temelia dezvoltării orașului și în anii următori.
19 Aprilie 2019, 15:15
Acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi finalizat până în iunie (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de refacere a acoperişului Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din august, vor fi finalizate la mijlocul lunii iunie. Până în prezent constructorii au montat panşeul şi structura de lemn peste tronsonul de clădire dinspre strada Episcop Mihai Pavel şi lucrează la înlocuirea învelitorii de ţiglă şi a ornamentelor de cupru.
Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Vizitatorii expoziţiei interactive Traian Moşoiu, vernisată joi în Cetate, au primit varză cu cartofi. Curajoşii au putut completa meniul şi cu un pahar cu vin. Expoziţia organizată de Muzeul Cetăţii şi al Oraşului Oradea este împărţită în patru săli în care este redată atmosfera din tranşee, dintr-o casă de refugiu, dar şi de la o bucătărie de campanie. Sala principală, care cuprinde fotografii inedite, este dedicată generalului Traian Moşoiu. Cu ocazia vernisajului, generalul în rezervă Grigore Bartoş şi-a lansat noul număr al revistei „Identitatea naţională, dedicat lui Moşoiu şi zilei de 20 aprilie 1919.
18 Aprilie 2019, 21:11
'Ştim să respectăm ceea ce este frumos!'. Expoziţia etnografică Basarabia-Crişana a fost deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor - Complex muzeal, împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău au vernisat, joi, expoziţia temporară "Basarabia şi Crişana - perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari", dedicată Centenarului Marii Uniri şi Centenarului intrării Armatei Române în Oradea.
Noi modificări în programul de 20 aprilie: Concertul Andra va începe la ora 19
Evenimente Oradea
Primăria Oradea a transmis, joi, că s-au făcut noi modificări în programul manifestărilor de Ziua Eliberării Oradiei. Astfel, concertul Andrei din Piaţa Unirii a mai fost mutat o dată, de data aceasta pentru ora 19, în timp ce retragerea cu torţe a fost programată la ora 20.30. Focurile de artificii sunt plănuite pentru ora 21.10.
18 Aprilie 2019, 19:46
Investiţie de 31,7 milioane lei într-un centru de transfer tehnologic pentru Universitatea Oradea
Știri Oradea
Municipalitatea va investi, cu ajutorul unei co-finanţări europene, 31,7 milioane lei în construcţia unui centru de transfer tehnologic pentru Universitatea Oradea. Clădirea cu o suprafaţă de 827 metri pătraţi va fi construită în partea dinspre Cimitirul Municipal a campusului universitar. Imobilul va fi dotat cu laboratoare pentru discipline de vârf precum roboţi industriali, sudură cu laser şi altele, astfel încât studenţii să se poată pregăti pe utilajele pe care le vor întâlni în fabricile de pe platforma industrială făcând transferul în producţie mult mai uşor.
18 Aprilie 2019, 18:31
Pentru Centenarul Oradiei vin din Bucureşti ministrul Apărării şi nouă cupluri ecvestre ale Jandarmeriei
Știri Oradea
Oradea va sărbători sâmbătă 100 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia bolşevică, prilej cu care sunt programate ceremonii de amploare, inclusiv o paradă militară nemaivăzută până acum în oraş. Special pentru această ocazie, la Oradea va veni ministrul Apărării, Gabriel Leş. În plus, Jandarmeria Bucureşti trimite nouă cupluri ecvestre, care vor defila pentru întâia oară în oraşul nostru.
18 Aprilie 2019, 16:33
Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Statuia omului politic Iuliu Maniu a fost dezvelită, joi, pe platoul din faţa Bisericii Greco - Catolice "Sfântul Nicolae" din Oradea. Evenimentul l-a emoţionat până la lacrimi pe primarul Ilie Bolojan. Pentru amplasarea statuii marelui om politic şi pentru donaţia de 50.000 de euro făcută de oraşul Oradea la repararea casei ilustrului om politic de la Bădăcin, primarul a primit din partea unui grup de săteni din satul natal al lui Iuliu Maniu un mic cadou. 
'Dumnezeu a plâns pentru Fiul Său!': Devoţiunea Calea Crucii din Parcul Olosig s-a ţinut pe ploaie (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Drumul Crucii a fost recreat, miercuri seară, în Parcul Olosig din Oradea. Ploaia puternică ce s-a abătut asupra oraşului nu i-a oprit pe tinerii franciscani care au interpretat personajele biblice pe Via Crucis şi nu i-a speriat pe cei circa 150 de participanţi la eveniment.
18 Aprilie 2019, 08:49
Primăria va asfalta toate străzile nemodernizate din Cinka Panna
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, că municipalitatea va asfalta 10 străzi din cartierul Mihai Eminescu, zonă cunoscută şi ca Cinka Panna. "Astfel, această zonă marginalizată îşi va rezolva problemele de acces şi problemele de infrastructură", a spus edilul Oradiei.
17 Aprilie 2019, 19:45
Primarul Ilie Bolojan: 'Am alocat 42% din bugetul local pentru investiţii'. Află principalele lucrări din Oradea, în 2019!
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat, miercuri, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, bugetul municipiului pentru anul 2019. Oradea se bazează anul acesta pe un buget de 167 milioane euro din care 90 milioane euro venituri proprii şi 50 milioane euro fonduri europene. Anul acesta oraşul va aloca 42% din buget, echivalentul a 70 milioane euro, pentru investiţii în modernizarea de străzi, construcţia de pasaje şi altele.
Pentru defilare! Traficul rutier prin centrul Oradiei va fi restricţionat începând de joi (HĂRŢI)
Știri Oradea
Traficul rutier prin centrul Oradiei, pe străzile Iuliu Maniu, Piaţa Unirii şi Independenţei, va fi restricţionat începând de joi. Militarii vor repeta defilarea pentru festivităţile din 20 aprilie ocazionate de împlinirea a o sută de ani de la instalarea administraţiei româneşti în Oradea.
17 Aprilie 2019, 18:21
BNR Bihor şi-a deschis porţile: Liceenii orădeni și-au pus faţa pe bancnote de 1.000 de lei (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii au putut vizita, miercuri, sediul agenţiei bihorene a Băncii Naționale a României, unde au putut vedea bancnote vechi, dulapuri uriaşe de fier în care, pe vremuri, se păstrau banii și bijuteriile bihorenilor bogați, și au aflat detalii din istoria bancnotei naționale, dar şi a impozantului palat din Parcul Traian.
17 Aprilie 2019, 18:01
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)
 • Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)
 • LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)
 • S-a deschis Târgul de Paşti, în Cetate: Ouă gigant, iepuraşi, un labirint verde şi multe bunătăţi (FOTO / VIDEO)
 • Armata Română a intrat în Bihor: Reconstituirea momentelor de acum 100 de ani a început la Piatra Craiului (FOTO / VIDEO)
 • Acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi finalizat până în iunie (FOTO)
 • Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)
 • Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)
 • 'Dumnezeu a plâns pentru Fiul Său!': Devoţiunea Calea Crucii din Parcul Olosig s-a ţinut pe ploaie (FOTO / VIDEO)
 • „Fenomenul Trench Art”, noua expoziție de la Muzeul Țării Crișurilor, a fost deschisă publicului (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2327 RON
 • 1 EUR = 4.7607 RON
 • 1 HUF = 0.0149 RON