URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
După formula standard de încheiere, „Lucian Cremeneanu, Pro TV”, am rămas trăsnit: oamenii care îmi fuseseră public de ocazie au început să aplaude! „Bravo, bă!”, a strigat cineva. După care s-au întors cu toții la incendiu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 21 iulie a.c. a intrat în vigoare, în sfârșit, legea care instituie condițiile în care se poate dispune carantina sau izolarea la domiciliu față de unele persoane. Această lege a devenit indispensabilă ca urmare a Deciziei nr. 468/2020 a Curții Constituționale, publicate în 2 iulie, prin care s-a stabilit că măsurile de carantinare și izolare la domiciliu stabilite prin ordin de ministru sunt neconstituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î

Știri Oradea

Investiţii de peste un milion de euro în reabilitarea şi dotarea Maternităţii Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de reabilitare şi dotare cu aparatură a Maternităţii Oradea se apropie de finalizare. Modernizarea blocului operator se va încheia la sfârşitul lunii august, iar cea a secţiei de ginecologie la finalul lunii septembrie. Investiţiile în lucrări şi aparatură se ridică la peste un milion de euro.
03 August 2020, 20:51
Personalul Curţii de Apel Oradea va fi testat după confirmarea unui caz de Covid-19
Știri Oradea
Biroul de Presă al Curţii de Apel Oradea a confirmat luni după amiază că vineri a fost descoperit un caz de Covid-19 în rândul angajaţilor instituţiei. Potrivit informării oficiale, "întreg personalul Curţii aflat la serviciu în această perioadă, care se suprapune cu vacanţa judecătorească, va fi supus testării prin metoda pooling".
03 August 2020, 16:15
Clinicile de recuperare medicală şi fizioterapie Iasmed: Cel de-al şaselea cabinet din Bihor a fost deschis pe strada Fluieraşului din Oradea, în cartierul Prima Ioşia (FOTO)
De ştiut
Cel de-al şaselea punct de lucru Iasmed din judeţul Bihor a fost inaugurat luni în Oradea, pe strada Fluieraşului nr. 2 (cartierul Prima Ioşia, în apropierea complexului Prima Shop), cu dotări de ultimă oră şi personal de înaltă calificare. Într-un mediu relaxant, modern şi elegant, trei medici şi 30 kineto şi fiziokinetoterapeuţi oferă servicii de specialitate tuturor categoriilor de pacienţi, inclusiv în baza contractului cu CAS.
03 August 2020, 14:38
Primele patru tramvaie produse de Astra au început să circule în Oradea. Vezi cum arată și ce zic călătorii! (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Tramvaiele Imperio, produse de Astra Arad, au intrat în circulație sâmbătă. Primii orădeni care au călătorit cu acestea au fost încântați în special de aerul condiționat, însă au remarcat și că, spre deosebire de tramvaiele Siemens, cele noi nu sunt la fel de spațioase. Garniturile au și rampă specială pentru persoanele cu dizabilități.
Circulația auto între magazinul Auchan și Peța se închide începând de luni până pe 24 august pentru construirea noii linii de tramvai
Știri Oradea
Circulația auto pe tronsonul străzii Traian Blajovici delimitat de magazinul Auchan și Peța se închide până pe 24 august pentru construirea noii linii de tramvai care va lega zona Calea Aradului de Cantemir, în paralel cu pârâul. Restricțiile, care vor fi instituite din 3 august, se vor aplica timp de 60 de zile și pentru strada Făgărașului, pe segmentul dintre podul peste Peța și zona blocurilor de la Universitate.
31 Iulie 2020, 19:08
Cele patru tramvaie Astra vor circula, pe rând, pe toate liniile din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Primele patru tramvaie noi produse de Astra Arad vor circula începând de sâmbătă prin Oradea, pe rând, pe toate liniile. În prima zi, cei care vor urca în ele vor călători. 
Proiect-surpriză: Piaţa Independenţei din Oradea va fi amenajată ca o... pădure cu ţepi. Vezi dacă îţi place! (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană a adjudecat joi concursul internaţional de proiecte pentru amenajarea Pieţei Independenţei. Câştigătorul a fost anunţat într-o conferinţă de presă cu membrii juriului internaţional reuniţi în teleconferinţă. Platoul va fi amenajat după un proiect al arhitectului bucureştean Dragoş-Ştefan Dragnea. Acesta a propus mobilarea părţii superioare a intrării în parcare şi a unei părţi din platou cu o matrice formată din țepi înfipte în sol în cadrul căreia spaţiul ar putea fi aranjat modular, astfel încât să găzduiască de la expoziţii în aer liber la prezentări de produse.
Lecţie de arhitectură, în aer liber: Zece elevi orădeni au exersat în pasajul Vulturul Negru (FOTO)
Educatie
Orădenii care au trecut miercuri la prânz prin Pasajul Vulturul Negru au urmărit curioşi zece elevi care îşi exersau abilităţile de arhitecţi pe şevalete. Centrul de tineret „The Spot” a organizat un curs de vară de orientare în carieră pentru adolescenţii care vor să devină arhitecţi, iar specialişti ai domeniului le-au arătat tinerilor ce presupune această meserie.
29 Iulie 2020, 20:44
Cei cinci angajaţi ai Primăriei Oradea trimişi în autoizolare s-au întors la muncă. Testul de Covid-19 a ieşit negativ!
Știri Oradea
Cei cinci angajaţi ai Primăriei Oradea trimişi în autoizolare s-au întors începând de miercuri la muncă, după ce testul pentru infectarea cu COVID-19 a ieşit negativ. Funcţionarii Primăriei sunt obligaţi să poarte mască inclusiv în birouri, să se spele cât mai des pe mâini şi să aerisească încăperile pentru a preveni infectările cu noul coronavirus.
29 Iulie 2020, 18:40
Săpături pentru pasajul de la Piața 100. Circulația pe șoseaua de centură va fi deviată pentru 3 luni pe strada Islazului
Știri Oradea
Traficul auto de pe șoseaua de centură va fi deviat timp de trei luni pe strada Islazului. Restricțiile de circulație se vor aplica în perioada 10 august - 10 noiembrie. Constructorii vor ocupa intersecția de la intrarea la Piața 100 cu utilaje grele. În centrul viitorului sens giratoriu vor fi executate lucrări de foraj la structura de susținere a viitorului pasaj.
29 Iulie 2020, 17:20
„O manifestare de suflet”: Ziua Imnului, sărbătorită în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
În cel de-al 30-lea an în care imnul României este poezia „Răsunet”, a lui Andrei Mureşanu, în centrul Oradiei s-a sărbătorit, miercuri, Ziua Imnului Naţional. Participanţii au fost puţini şi aproape toţi s-au aflat acolo prin prisma funcţiilor pe care le deţin. Cu toate acestea, istoricul orădean Gabriel Moisa a subliniat că este important ca această „manifestare de suflet” să fie celebrată pe tot pământul românesc.
29 Iulie 2020, 15:49
Ştrandul Ioşia din Oradea va fi transformat într-o grădină termală cu aquapark şi zonă socială. Vezi cum va arăta! (FOTO)
Știri Oradea
Ştrandul Ioşia din Oradea va fi transformat într-o grădină termală cu aquapark pentru relaxare cu bazine, având apă la temperaturi între 25 şi 40 grade Celsius şi o zonă socială destinată persoanelor vârstnice. Municipalitatea orădeană a făcut demersurile pentru obţinerea titlului de staţiune balneoclimaterică de interes naţional pentru această zonă, astfel încât investiţia, estimată la 20 milioane euro, să poată fi cofinanţată din fonduri europene.
29 Iulie 2020, 12:49
Ajutor de stat în valoare de un milion de euro pentru atragerea de curse pe Aeroportul Oradea
Știri Oradea
Comisia Europeană a aprobat marţi o schemă de ajutor de stat în valoare de un milion de euro pentru atragerea unuia sau mai multor operatori aerieni care să asigure zboruri externe de pe Aeroportul Oradea. Consiliul Local va fi chemat să aprobe schema de ajutor de stat în şedinţa de luna viitoare, astfel încât procedura de selecţie a companiilor aeriene să fie organizată în cel mai scurt timp.
28 Iulie 2020, 20:00
Cale spre promenadă: Zidul de sprijin de pe malul stâng al Crişului, în centrul Oradiei, demolat pentru un acces pietonal (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Angajată de ABA Crişuri pentru a amenaja accesul la promenada de pe malul stâng al Crişului Repede, în amonte de podul Sfântul Ladislau, firma Repcon a început demolarea zidului de sprijin, pentru a amenaja un acces pietonal. Pe acolo, doritorii vor putea coborî la plimbare, pe malul râului.
Cinci străzi de pe dealurile de deasupra Căii Bihorului vor fi asfaltate
Știri Oradea
Cinci străzi de pe dealurile de deasupra Căii Bihorului vor fi asfaltate în toamna acestui an. Primăria Oradea a atribuit prin licitaţie lucrările de modernizare a străzilor Viilor, Caişilor, Cireşilor, Dimitrie Anghel şi Piersicilor. Termenul de execuție va fi de patru luni.
28 Iulie 2020, 09:58
Cinci angajați ai Primăriei Oradea sunt în autoizolare, în așteptarea rezultatelor testelor pentru Covid-19
Știri Oradea
Cinci funcționari ai Primăriei Oradea sunt în autoizolare la domiciliu de săptămâna trecută, după ce unul dintre angajații Biroului Achiziții a fost identificat ca posibil contact al unei persoane infectate. Biroul a fost dezinfectat. Funcționarii vor reveni la muncă doar după ce vor primi rezultatele testelor pentru Covid-19.
27 Iulie 2020, 19:00
Incendiu la fosta fabrică Zahărul din Oradea (VIDEO)
Știri Oradea
Pompierii orădeni din două detaşamente au intervenit, luni, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o clădire dezafectată a fostei fabrici Zahărul, de pe Calea Borşului. Pe o suprafaţă de circa 100 mp, au ars mocnit deşeuri. Se pare că focul a fost declanşat în timp ce se efectuau lucrări de demolare ale silozului respectiv.
„Închideți-o urgent!” Parcarea subterană din Piaţa Independenţei 'lăcrimează' pe la îmbinări (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Parcarea subterană din Piaţa Independenţei "lăcrimează" pe la îmbinări. Social democratul Emilian Pavel a somat conducerea Primăriei Oradea să închidă urgent parking-ul şi să îşi dea demisia de onoare. Vezi ce răspunde conducerea municipalităţii!
Mai bine la ghişeu! Sute de tineri admişi la Universitatea din Oradea stau la o coadă uriaşă, ca să-şi plătească taxele (FOTO)
Educatie
Deşi pot plăti şi online sau prin virament bancar, sute de tineri admişi la facultăţile Universităţii din Oradea stau la o coadă uriaşă, întinsă în campusul studenţesc, pentru a-şi plăti la ghişee taxele de confirmare a locului pe care au intrat. Tinerii mai uită şi de regulile obligatorii pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19: distanţarea fizică şi purtarea măştii.
Un adolescent de 15 ani a ajuns la spital cu urechea sfâşiată după ce a fost atacat de rottweileri. Proprietarul câinilor a fugit de la locul incidentului (FOTO)
Știri Oradea
Un bărbat în vârstă de 56 ani din Oradea este cercetat pentru neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin după ce, marţi seara, câinii săi, doi rottweileri pe care i-a lăsat liberi, fără botniţă, au atacat un grup de tineri care îşi plimbau propriul căţel. Un adolescent în vârstă de 15 ani a ajuns la spital cu urechea sfâşiată. Imediat după incident, proprietarul celor doi rottweileri şi-a urcat câinii în maşină şi a fugit.  
Vor costa 41 de milioane lei. Pasaj subteran şi două giraţii în zona Pieţei Mari din Oradea (VIDEO)
Știri Oradea
Consilierii locali ai Oradiei au aprobat în cea mai recentă şedinţă indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reamenajare a zonei de lângă Piaţa Mare, mai precis cea de la intersecţia Bulevardului Dimitrie Cantemir şi străzii Sucevei, prin construirea unui pasaj subteran şi a două giraţii. Investiţia face parte dintr-un proiect mai amplu de creare a unui coridor de mobilitate urbană în acea zonă extrem de circulată a oraşului. 
26 Iulie 2020, 17:31
Consiliul Local: Compania Naţională de Investiţii va face o bază sportivă în Oradea, lângă stadionului Motorul
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat vineri predarea către Compania Naţională de Investiţii a unui amplasament de 14.500 metri pătraţi situat în spatele stadionului Motorul pentru amenajarea unei baze sportive cu trei terenuri de fotbal. În paralel, municipalitatea va face demersuri pentru preluarea bazei didactice a Liceului cu Program Sportiv Bihorul pe amplasamentul căreia urmează să fie amenajat viitorul complex sportiv unde va fi mutat şi stadionul FC Bihor.
25 Iulie 2020, 15:48
Goana continuă! Municipalitatea pune vânătorii Forest Hunt Paleu să alunge sălbăticiunile din oraş
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat vineri, cu unanimitate de voturi, încheierea unui nou contract de colaborare între municipalitatea orădeană și Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu, pentru recoltarea sălbăticiunilor care pătrund în intravilanul municipiului. Vânătorii vor recolta în următorii cinci ani la cererea municipalităţii mistreţii şi căpriorii care intră în oraş şi pun în pericol viaţa sau bunurile orădenilor.
Primăria Oradea va expropria 6,4 hectare de teren pentru amenajarea grădinii urbane Nufărul
Știri Oradea
Primăria Oradea va expropria 6,4 hectare de teren pentru amenajarea viitoarei grădini urbane Nufărul. Consiliul Local a aprobat vineri indicatorii tehnico-economici ai investiției de 110 milioane lei și coridorul de expropriere al amplasamentului. Grădina botanică în aer liber va fi amenajată pe o suprafață de 7,6 hectare, delimitată de complexul Lotus și Parcul Salca.
24 Iulie 2020, 19:49
Se poate și invers! Consiliul Local Oradea a ieftinit cu peste 50 lei preţul gigacaloriei furnizate firmelor
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a ieftinit vineri cu peste 50 lei preţul gigacaloriei furnizate firmelor. Agenţii economici racordaţi în reţeaua primară vor plăti din august 258,39 lei pe gigacalorie cu TVA inclus, iar cei deserviţi de punctele termice ale CET vor datora 404,75 lei pe gigacalorie. Orădenii vor plăti în continuare tot 276,15 lei pe gigacalorie după ce municipalitatea a majorat cu circa 3 lei subvenţia acordată.
Casă din Oradea, distrusă de un incendiu declanşat de un scurtcircuit (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Un incendiu violent a cuprins o casă de pe strada Calistrat Hogaş din Oradea, în noaptea de joi spre vineri. Pompierii au stins flăcările după circa 40 de minute de intervenţie, dar fără a mai putea salva ceva din acoperişul imobilului. Cel mai probabil, focul a pornit din cauza unui scurtcircuit electric.
Admiterea la Universitatea din Oradea: Peste 4.200 de tineri s-au înscris până acum la facultăţi (FOTO)
Educatie
Şefii Universităţii din Oradea au prezentat un prim bilanţ al admiterii din acest an, arătând că numărul tinerilor care au ales facultăţile orădene este mai mare decât în 2019. Până acum, s-au înscris la studii de licenţă peste 3.200 de candidaţi, iar la masterat aproape 1.000, în condiţiile în care cea mai căutată specializare, Medicina Generală, care anual atrage numeroşi candidaţi, nu a preluat încă dosare, amânând admiterea pentru luna septembrie.
23 Iulie 2020, 18:15
Trotuarul surpat al drumului expres este reparat pe cheltuiala firmei care a tras conductele pe dedesubt (FOTO)
Știri Oradea
Trotuarul surpat al prelungirii drumului expres din zona Episcopia Bihor este reparat pe cheltuiala firmei care a tras conductele pe sub lucrarea respectivă, dar n-a fost o treabă temeinică. Muncitorii au decopertat zona afectată, au compactat terenul şi urmează să finalizeze săptămâna aceasta reparaţiile cu asfaltarea trotuarului.
Pesedistul Florian Pavel s-a pensionat de la conducerea APIA Bihor. Cine a preluat conducerea instituţiei
Știri Oradea
Pesedistul Florian Pavel a predat marți conducerea APIA Bihor. Pavel a fost scos la pensie pentru limită de vârstă. Conducerea agenției a fost preluată provizoriu de adjunctul său, Gheorghe Câmpan.
22 Iulie 2020, 14:50
Made in Italy în România: La Oradea se naște Milano 5 by Vannis Marchi, un grandios proiect imobiliar (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Se naşte Milano 5 by Vannis Marchi, un maxi-proiect imobiliar de prestigiu. Antreprenorul Vannis Marchi, co-fondator al cunoscutului brand Liu Jo, activ de mai mult timp şi în sectorul imobiliar, începe o investiţie de zeci de milioane de euro la Oradea, unde va ridica pentru început un cartier inovator, ce promovează stilul de viaţă italian.
22 Iulie 2020, 12:55
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1131 RON
  • 1 EUR = 4.8351 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON