Primăria Oradea și-a suspendat vineri după-amiază lucrul cu publicul, în urma unui atac cibernetic care a paralizat rețeaua de calculatoare. Sala ghișeelor de la parterul palatului administrativ, unde orădenii își depun cerererile și își achită obligațiile fiscale, a fost închisă începând cu ora 14.
Sistemul de calculatoare a Primăriei Oradea a încetat să mai funcţioneze vineri, în jurul orei 12, după câteva reprize repetate de peste zi în care angajaţii instituţiei nu au avut acces la baza de date şi nici la internet.
A căzut de tot!
Reţeaua de calculatoare a început să dea rateuri încă de dimineaţă. "Au fost în prima parte a zilei două sau trei reprize în care a căzut reţeaua de calculatoare şi sistemul wireless. Apoi, când au repornit, am putut intra pe internet destul de greu până în jurul orei 14, când a căzut de tot", a povestit pentru BIHOREANUL un angajat al Primăriei.
Ca urmare indisponibilizării sistemului, programul de lucru al Primăriei Oradea s-a închis vineri în jurul orei 14.
"Am fost anunţat că reţeaua nu funcţionează şi nici nu va mai reporni în până la finalul programului de lucru, aşa că, pentru că oricum nu mergeau calculatoarele, am retras funcţionarele din sala ghişeelor", a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.
Programul de lucru cu publicul din Sala Ghişeelor este vinerea până la ora 15.30, pentru ca funcţionarele să îşi poată închide operaţiunile făcute peste săptămână.
Programul scurt este o excepţie, în restul săptămânii ghişeele sunt deschise de luni până vineri între orele 8-18.
"A existat un atac cibernetic"...
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Oradea, sistemul cu sute de calculatoare al municipalităţii a fost atacat de hackeri.
"A existat un atac cibernetic la adresa Primăriei Oradea care a afectat serverele, iar în momentul de faţă se lucrează la analiza şi restaurarea situaţiei", a declarat pentru BIHOREANUL Călin Corpaş, consilierul primarului Florin Birta, însărcinat cu problemele de IT ale municipalităţii.
Atacul cibernetic s-a făcut simţit în jurul prânzului, când, unul dintre serverele Primăriei a cedat, şi se manifestă în continuare.
În ciuda acestui fapt, IT-iştii municipalităţii sunt de părere că atacatorii nu au putut fura date iar Primăria, care are mai multe sisteme de backup, nu a pierdut informaţii.
Reprezentanţii municipalităţii au cerut deja sprijinul specialiştilor Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică, iar în prezent se fac formalități pentru sesizarea DIICOT în vederea identificării şi sancţionării atacatorilor.
Sistemul cibernetic al Primăriei Oradea a mai fost atacat de hackeri și în anii trecuți, dar fără ca aceştia să provoace pagube ori pierderi de date municipalităţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.