URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Bihoreanul tipărit

Luni, 1 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Primăria Oradea continuă și în 2021 politica „dezvoltarea prin demolare”, pregătind un nou val de exproprieri; Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulți primari că „umflă” facturile; Primărița și viceprimărița din Sâmbăta, prinse că-și țin mașinile personale cu benzina școlii; Verdict în cazul „răscoalei” de la Ortiteag, pornite de săteni împotriva romilor prinși la furat; Directoarea Muzeului orașului Oradea îi dă afară pe subordonații care au reclamat-o; Industria evenimentelor din Bihor cere în instanță ridicarea restricțiilor Covid 19.
01 Martie 2021, 00:00
Facturi... murdare: Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulţi primari că 'umflă' facturile
Bihoreanul tipărit
Firma de salubritate AVE Bihor, prinsă de primari că "umflă" facturile cu deşeuri inexistente. Operator în 8 oraşe şi 54 de comune, AVE e acuzată de edili că în costurile calculate primăriilor pentru cetăţenii care refuză contractele de salubritate le include cantităţi uriaşe de gunoaie, pe care în realitate firma nici nu le-a ridicat.
03 Martie 2021, 07:57
Anul demolărilor: Primăria Oradea și-a propus să facă în 2021 exproprieri record pentru proiectele edilitare (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea şi-a propus să facă anul acesta cele mai multe exproprieri pentru proiectele edilitare. BIHOREANUL a aflat că, pentru despăgubirea proprietarilor de imobile, schiţa de buget pe 2021 prevede suma record de 30 milioane lei, aproape dublu faţă de anul trecut, municipalitatea fiind "stimulată" de faptul că tot mai mulţi orădeni renunţă să se mai judece, ajunşi la capătul răbdării, sau chiar caută să-şi vândă imobilele Primăriei, din proprie iniţiativă, pentru a scăpa de stres.
Abuz după abuz: Directoarea Muzeului orașului Oradea îi dă afară pe subordonații care au reclamat-o
Bihoreanul tipărit
Angajaţii Muzeului oraşului Oradea care au reclamat-o la DNA pe directoarea Angela Lupşea au fost concediaţi, devenind primii funcţionari "incompetenţi" din Primărie. Primarul Florin Birta refuză să intervină în conflict, invocând dreptul directoarei de a-şi evalua subalternii, în timp ce îi lasă acesteia culoar să "concureze" de una singură pentru postul de director scos la concurs cu dedicaţie. 
01 Martie 2021, 11:57
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Atenție, orădeni, Primăria și-a pus deoparte o sumă record pentru exproprieri!
Bihoreanul tipărit
Luni, 1 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Primăria Oradea continuă și în 2021 politica „dezvoltarea prin demolare”, pregătind un nou val de exproprieri; Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulți primari că „umflă” facturile; Primărița și viceprimărița din Sâmbăta, prinse că-și țin mașinile personale cu benzina școlii; Verdict în cazul „răscoalei” de la Ortiteag, pornite de săteni împotriva romilor prinși la furat; Directoarea Muzeului orașului Oradea îi dă afară pe subordonații care au reclamat-o; Industria evenimentelor din Bihor cere în instanță ridicarea restricțiilor Covid 19.
01 Martie 2021, 00:00
Digitalizare... pe hârtie: Majoritatea instituțiilor din Bihor nu funcționează online nici după un an de pandemie!
Bihoreanul tipărit
După un an de pandemie, numărul instituţiilor din Bihor care oferă contribuabililor servicii electronice continuă să fie modest. Instituţiile care au servicii digitale pot fi numărate pe degete, iar majoritatea aveau aceste facilităţi de dinainte de pandemie, semn că, în ultimul an, deşi i-au ţinut pe cetăţeni la distanţă, funcţionarii nu s-au preocupat de îmbunătăţirea activităţii.
Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan: 'Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor'
Bihoreanul tipărit
Instalaţi în funcţii de aproape jumătate de an, noii şefi liberali ai Consiliului Judeţean au ambiţia de a face din Bihor un judeţ "eliberat" de gunoaie aruncate în ape sau păduri. Pentru asta, explică vicepreşedintele Mircea Mălan, este nevoie ca fiecare cetăţean să aibă la dispoziţie un sistem eficient de colectare a deşeurilor. "Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor", afirmă el într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
25 Februarie 2021, 11:58
'Săpaţi' de meşteri: Reabilitarea Pieţei Ferdinand din Oradea, prelungită din cauza unei firme incapabile să termine lucrările la timp (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria a cerut prelungirea până în toamnă a proiectului pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand pentru că o firmă e incapabilă să încheie lucrările la timp. La fel ca în Piaţa Unirii, termenul a fost amânat până în septembrie, după ce Electroconstruct Sildac a întârziat montarea posturilor de transformare subterane din spatele Teatrului Regina Maria şi din piaţeta de lângă terasa Dock.
Bagă gaz! 20 de primării din Bihor au depus proiecte pentru a face rețele de gaz pe bani europeni
Bihoreanul tipărit
Primăriile din Bihor au depus 9 proiecte pentru a se racorda la gaz, în 3 ani, 19 comune şi un oraş. După ce ex-ministrul orădean Marcel Boloş a înfiinţat anul trecut prima axă de finanţare pentru extinderea reţelelor de gaz, 6 primării şi 3 asocieri au înregistrat proiecte de 700 milioane lei pentru realizarea a 760 kilometri de conducte şi 22.962 de branşamente.
24 Februarie 2021, 09:36
Condamnați la faliment: Eliminarea voucherelor de vacanță a declanșat un val de anulări de rezervări în Bihor
Bihoreanul tipărit
Eliminarea voucherelor de vacanţă a declanşat un val de anulări ale rezervărilor, în urma căruia firmele de turism din Bihor se tem că îşi majorează pierderile. Industria ospitalităţii din judeţ traversează cea mai neagră perioadă după ce restricţiile impuse de pandemie au redus cifra de afaceri a localurilor cu 45%, iar hotelierii din Băile Felix lucrează cu program redus ca să nu concedieze angajaţii.
23 Februarie 2021, 20:31
Palate din ţepe: Cum a reuşit un clan din Oşorhei să tapeze statul german cu peste 1,4 milioane de euro! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, amănuntele fraudei de peste 1,4 milioane de euro comise în Germania de o familie de ţigani geambaşi din Oşorhei. Fraţii Ioca, Iancu şi Ghica Rostaş, acum arestaţi în Köln, au încasat timp de 7 ani alocaţii pentru 102 copii, pe care i-au înregistrat ca stabiliţi în Germania, iar anul trecut au "transformat" alţi 105 romi în întreprinzători, ca să obţină de la statul german ajutoare de urgenţă în pandemie, bani pe care apoi i-au "dijmuit" şi i-au băgat în vilele lor luxoase.
Subprefect sub așteptări: Revoltă în USR Bihor, fiindcă liderul Dehelean vrea să-și impună preferatul la Prefectură
Bihoreanul tipărit
Revoltă în USR Bihor: deputatul Silviu Dehelean îl vrea subprefect pe un amic șomer de 4 ani, care a făcut de râs organizația la alegerile locale. 22 de contestatari cer conducerii partidului să anuleze o procedură „trântită” prin care fostul polițist Marius Șovarschi a devenit favoritul nr. 1 la funcția de subprefect, deși a ieșit codaș la votul Biroului Județean.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Detalii din dosarul fraudei de peste 1,4 milioane euro comise în Germania de o familie de geambaşi din Oşorhei
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Un clan țigănesc din Bihor a dat lovitura, „tapând” statul german de sute de alocații pentru copii și ajutoare de Covid, toate obținute fraudulos; 20 de primării din Bihor au depus proiecte pentru a face rețele de gaz pe bani europeni; Sub ochii Primăriei, asociaţiile de proprietari refuză să semneze noile contracte cu RER; Nou scandal în USR Bihor: deputatul Silviu Dehelean vrea să-și pună aghiotantul subprefect, deși în filială s-a votat altfel...
22 Februarie 2021, 00:00
Bengalezi de Bihor: Povestea cetățenilor din Bangladesh care au venit în Topa de Jos să lucreze la producerea de steaguri românești (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Trei cetățeni din Bangladesh au devenit angajații-model ai unei familii bihorene. Liton, Arif și Islam, care produc cu mândrie drapele românești, au fost cazați în propria casă de șefii lor, soții Gavril și Camelia Megheșan, pe care îi impresionează adesea cu specialități indiene și cu povești despre cultura și viața din Orient. 
21 Februarie 2021, 11:19
Sfidare la asigurare: Nici măcar 2 din 10 bihoreni nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale
Bihoreanul tipărit
La un deceniu de la adoptarea Legii 260, nici doi bihoreni din zece nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale. Convinşi că judeţul este ferit de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, orădenii, în frunte cu Primăria, care e ea însăşi proprietară de locuinţe, evită să îşi încheie poliţe obligatorii de asigurare de 20 euro pe an, în ciuda amenzilor de până la 500 lei prevăzute de lege.
19 Februarie 2021, 08:01
Finanţări cu amenzi: Primăria Oradea riscă sancţiuni de aproape 17 milioane euro aplicate proiectelor europene
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea riscă să piardă 81,5 milioane lei prin corecţii financiare aplicate pe 9 proiecte europene în valoare totală de 333 milioane lei. Opt proiecte, între care şi construirea pasajului Magheru, au fost penalizate cu 25% după ce funcţionarii Primăriei au omis să publice licitaţiile la nivel european, iar oraşul poate ajunge să returneze integral cei 58,7 milioane lei primiţi pentru realizarea noii linii de tramvai din Calea Aradului din cauza suspiciunii unui conflict de interese.
18 Februarie 2021, 08:00
Operații hi-tech: Tot mai multe intervenții reușite ale unui medic orădean care tratează coxartroza printr-o metodă revoluționară, în timp record! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Tot mai multe intervenţii reuşite ale unui medic orădean care tratează coxartroza printr-o metodă revoluţionară, făcând-o recuperabilă în timp record! Dacă după o operaţie clasică recuperarea este mult mai grea, iar în primele 6 săptămâni pacientul merge în cârje, în cazul artroplastiilor totale de şold cu abord direct anterior minim invaziv, efectuate de medicul Tona Jorgaq, bolnavul poate călca pe piciorul afectat chiar a doua zi.
Doctorat cu cântec: O tânără solistă de muzică populară din Bihor e acuzată că şi-a plagiat lucrarea de doctorat (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O solistă de muzică populară din Bihor, care se visează judecătoare, este acuzată că şi-a plagiat doctoratul în Drept. Folcloristă în timpul liber, organizatoare de concerte la Ansamblul Crişana şi juristă la firma de contabilitate a mamei, care a fost angajată a Finanţelor şi condamnată penal, Denisa Puşcău e învinuită de un avocat bucureştean că i-a furat pagini întregi dintr-o carte.
17 Februarie 2021, 08:00
Prădătorii Apelor: Cel puțin o treime dintre angajații ABA Crișuri sunt neamuri, amici și pile ale politrucilor succedați la conducerea instituției (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Prețul politizării: cel puțin o treime dintre angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri sunt neamuri, amici și pile ale politrucilor succedați la conducerea instituției. Foștii directori Ioan Oprean și Dumitru Voloșeniuc, ambii de la PNL, primul trecut între timp prin ALDE și Pro România pentru a rămâne adjunct, Pásztor Sándor, de la UDMR, și PSD-istul Dorel Dume au rostuit cu posturi bine plătite o întreagă armată de fiice, nore, gineri, nepoate, veri, frați, fini, tovarăși de partid și amante.
Frăţia apărătorilor: Cum eludează conducerea Baroului Bihor legea pentru a ascunde detaliile 'albirii' unui avocat
Bihoreanul tipărit
Cum eludează conducerea Baroului Bihor legea pentru a ascunde detaliile "albirii" unui avocat. Decanul Adrian Stancu a secretizat motivarea achitării avocatului Răzvan Doseanu într-un dosar disciplinar deschis la sesizarea procurorului Cristian Ardelean, interpretând abuziv prevederile legale, inclusiv faţă de BIHOREANUL.
15 Februarie 2021, 19:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum a ajuns ABA Crișuri moșie pentru politicieni și neamurile lor
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 februarie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: ABA Crișuri a devenit feuda directorilor politici, care de peste un deceniu umplu organigramele cu apropiații și rubedeniile lor; Primăria Oradea riscă „amenzi” de aproape 17 milioane euro aplicate proiectelor europene; O tânără solistă de muzică populară din Bihor e acuzată că şi-a plagiat lucrarea de doctorat; Cum eludează conducerea Baroului Bihor legea pentru a ascunde detaliile „albirii” unui avocat; Povestea bengalezilor care au venit în Bihor să lucreze la producerea de steaguri românești etc.
15 Februarie 2021, 00:00
Primarul xenofob: Edilul din Lugașu de Jos vede în migranți „un pericol pentru comunitate”
Bihoreanul tipărit
O localnică din Lugașu de Jos îl acuză de discriminare pe primarul UDMR, care i-a imputat că strică „puritatea” vechii așezări din vremea lui Arpad. Pentru că femeia a vândut unui străin un grajd și l-a susținut la alegeri pe contracandidatul liberal, edilul Sorban Levente a promis că îi va expropria pe cumpărătorii „migranți ce reprezintă un pericol pentru comunitate”.
11 Februarie 2021, 08:25
Manager... militar: Povestea neștiută a militarului care a preluat conducerea Spitalului Municipal din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Noul manager al Spitalului Municipal din Oradea este un fost militar care a participat la misiuni în zone de conflict din Angola şi Albania. Absolvent al şcolii de subofiţeri sanitari, specializat apoi ca biolog, Laurenţiu Chiană a fost asistent de laborator în fostul Spital Militar din Oradea, dar a acumulat și experienţe marcante în zone de război, de unde s-a întors cu medalii.
O iubire criminală: Fostul șef al Poliției Locale Oradea, trimis în judecată în timp record. Ce probe au procurorii?
Bihoreanul tipărit
Trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat şi lipsire de libertate, fostul şef al Poliţiei Locale Oradea a tăcut cu privire la acuze, dar s-a plâns că s-a sacrificat în timpul căsniciei. Actul de acuzare întocmit pe numele lui Paul Kövér în timp record, la nici 3 săptămâni de la comiterea faptei, dezvăluie că acesta a fost lucid în momentul în care a încercat să-şi ucidă fosta soţie, pe care pretinde şi în prezent că o iubeşte şi nu i-ar face rău.
09 Februarie 2021, 12:40
Dinastia popilor: BIHOREANUL prezintă clanurile de preoţi din Bihor care îşi promovează neamurile şi îşi lăsă parohiile moştenire
Bihoreanul tipărit
În Bihor, Biserica Ortodoxă e formată din clanuri de preoţi care îşi promovează neamurile şi îşi lăsă parohiile moştenire fiilor. BIHOREANUL vă dezvăluie un adevărat păienjeniş ţesut în sânul Episcopiei şi protejat de Preasfinţitul Sofronie Drincec prin promovarea fiilor, a ginerilor şi a fraţilor de preoţi din subordine, în ciuda normativelor bisericeşti ce impun atribuirea parohiilor prin concursuri şi interzic rudelor de până la gradul III să slujească la acelaşi altar.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Biserica Ortodoxă din Bihor e formată din clanuri de preoți care își pasează parohiile neamurilor
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Biserica ortodoxă din  Bihor e o castă în care preoții își trag după ei rudele și finii; Primarul din Lugașu de Jos vede în migranți „un pericol pentru comunitate”; Fostul șef al Poliției Locale Oradea, trimis în judecată în timp record pentru tentativă de omor; Povestea neștiută a militarului care a preluat conducerea Spitalului Municipal din Oradea; Preşedinte de asociaţie de 20 de ani, Ioan Horvath critică măsurile Primăriei Oradea.
08 Februarie 2021, 00:00
'Elita Orăzii': Cum arăta 'lumea bună' în perioada interbelică şi ce preocupări aveau bogătaşii din Oradea
Bihoreanul tipărit
Cum era "lumea bună" a Oradiei în perioada interbelică şi ce preocupări aveau bogătaşii oraşului. Universul sclipitor al castei orădenilor avuţi era caracterizat, ca peste tot, prin lux şi opulenţă, fiind invidiat de marea masă a populaţiei, care critica "muştele umane" ce se plimbau "în mătăsuri şi în blănuri".
Maestrul higheghilor: Un meşter al viorilor cu goarnă din Bihor a devenit Tezaur Uman Viu la doar 49 de ani (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bărbat din Cihei este cel mai tânăr meşteşugar din Bihor, obţinând titlul de Tezaur Uman Viu la doar 49 de ani. Viorile cu goarnă construite de Marius Mihuţ sunt ca nişte comori pentru artiştii din zonă, dar şi pentru colecţionari şi muzicieni din America şi Japonia, care plătesc chiar şi 1.500 euro pentru a avea una.
Antonia, salvatoarea: Povestea iubitoarei de câini din Bihor care a descoperit 'groapa morţii' de la Berechiu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De peste un deceniu, Antonia Kertesz îngrijeşte sute de câini într-un adăpost pe care l-a înfiinţat la marginea Salontei. De dragul câinilor abandonaţi pe uliţele Bihorului sau cărora le-au murit stăpânii, Antonia a renunţat la viaţa confortabilă pe care i-a asigurat-o un job de director de vânzări, iar acum locuieşte în adăpost, alături de fiica ei de 9 ani.
05 Februarie 2021, 08:01
Scandal cu bătaie... lungă: O încăierare la un majorat din Bihor s-a lăsat cu dosare penale, inclusiv împotriva unui poliţist (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O încăierare a unor tineri la un majorat a degenerat în dosare penale, inclusiv împotriva unui poliţist. Deşi un tânăr de 18 ani a ajuns la spital, bătăuşii nu au fost traşi la răspundere nici după 2 ani, părinţii victimei reclamându-l pe poliţistul care a început cercetările, şef de post în Budureasa, pentru că ar fi sustras probe din dosar.
04 Februarie 2021, 08:00
Stop, apa mea! În Batăr, peste 350 de proprietari, inclusiv Primăria şi biserica, s-au extins ilegal peste cursurile de apă şi baraje
Bihoreanul tipărit
Situaţie inedită în comuna Batăr: primăria, biserica şi zeci de săteni au devenit proprietari pe Crişul Negru şi alte râuri care străbat comuna, pe maluri, diguri şi un baraj. În urma măsurătorilor făcute în comună, în cadrul programului naţional de cadastrare, ABA Crişuri a descoperit că 354 de proprietăţi private s-au extins ilegal peste cursurile de apă şi lucrările hidrotehnice, motiv pentru care acum îi cheamă la judecată pe toţi sătenii împroprietăriţi, dar fără a fi clar a cui este vina.
03 Februarie 2021, 19:01
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0535 RON
  • 1 EUR = 4.8747 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON