URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Bihoreanul tipărit

Adio, pieţe! În timp ce Primăria închide pieţele din oraş, orădenii merg să cumpere fructe şi legume din Paleu (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Primăria Oradea pregăteşte desfiinţarea Pieţei Nufărul, ca să facă în locul ei o parcare supraetajată cu spaţii comerciale. Pieţele din oraş se închid una după alta, după ce producătorii au fost eliminaţi de tarifele prea mari, programul nepotrivit şi concurenţa neloială a comercianţilor, fapt pentru care orădenii riscă să rămână fără legume şi fructe de grădină sau trebuie să le cumpere din... Paleu.
Spital bolnav: Spitalul din Marghita a rămas fără acreditare pentru că nu garantează siguranța pacienților (DOCUMENT)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL arată de ce a rămas Spitalul Municipal din Marghita fără acreditare și, câteva zile, și fără finanțare. Deși managerul Bradács Aliz a ținut ascuns Raportul de neacreditare al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, sub pretextul mincinos că ar conține date cu caracter personal, ziarul a intrat în posesia documentului ce dezvăluie că eșecul a fost cauzat de incompetența conducerii unității.
Nufăr salvat: Cum au reuşit cercetătorii Universităţii din Oradea să 'resusciteze' floarea-simbol a Bihorului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Dispărut din rezervaţia în care a înflorit mii de ani, nufărul termal poate fi admirat în campusul Universităţii din Oradea. Cu o finanţare de aproape jumătate de milion de euro, câştigată într-un proiect european, cercetătorii au amenajat un habitat artificial în care floarea-simbol a judeţului Bihor se dezvoltă şi se înmulţeşte.
Hai liberare! Interlopul Sanyi Neguş a ajuns la un pas de eliberare, după 14 ani de puşcărie pentru omor
Știri Bihor
După 14 ani petrecuţi în spatele gratiilor, interlopul Markovics Sándor vrea în libertate. Lăudat de reprezentanţii Penitenciarului că e harnic şi disciplinat, Sanyi Neguş a fost eliberat de Judecătoria Târgu Mureş, dar procurorii au contestat soluţia, motiv pentru care "regele" rămâne, deocamdată, încarcerat.
23 Februarie 2022, 08:03
'Am fost nişte animale!': Detalii şocante din rechizitoriul celor trei tineri care au sechestrat şi torturat o orădeancă astă-toamnă
Bihoreanul tipărit
Detalii din rechizitoriul celor trei tineri care au sechestrat şi torturat o orădeancă astă-toamnă: vrând să-i dea o lecţie pentru că ar fi avut o relaţie cu tatăl a doi dintre ei, au dezbrăcat-o, bătut-o şi i-au pus zgardă şi lesă, ca unui câine. Procurorii militari susţin că, în ciuda faptelor oribile pe care le-au comis, inculpaţii, între care şi un pompier, fiu de poliţişti, au avut şi susţinători, alte patru persoane fiind anchetate pentru mărturii mincinoase, respectiv divulgarea de secrete de serviciu în favoarea lor.
Șefi la cuțite: Scandal la Ambulanța Bihor, unde directorul economic se agață de funcție, chit că nu îndeplinește condițiile
Bihoreanul tipărit
Scandal la Ambulanță: concediat fiindcă deținea nelegal funcția, directorul economic s-a înscris la un nou concurs, dosarul fiindu-i respins deoarece nu are vechimea necesară. PSD-istul Liviu Sabău Popa a dat în judecată instituția, luându-și avocată pe soția unui magistrat care trebuia să-i judece concedierea, iar pentru noul concurs a declarat o vechime „umflată” prin angajarea și la propria firmă.
21 Februarie 2022, 12:05
Război sau pace? Cum cred ucrainenii din Bihor că va evolua confruntarea cu Rusia
Bihoreanul tipărit
Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina îi îngrijorează și pe ucrainenii care locuiesc în Bihor. În timp ce Occidentul avertizează că soldații conduși de Vladimir Putin vor invada curând Ucraina, bihoreni născuți în această țară sau care aparțin etniei ucrainene sunt convinși că guvernul de la Kiev are nevoie de sprijinul UE.
21 Februarie 2022, 08:50
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cei trei tineri care au sechestrat şi umilit o orădeancă au avut amici care i-au „acoperit”
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 februarie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Detalii exclusive din rechizitoriul celor trei tineri care au sechestrat şi torturat o orădeancă astă-toamnă; Spitalul din Marghita a rămas fără acreditare din vina managerilor, pentru că nu garantează siguranța pacienților; Interlopul Sanyi Neguș a ajuns la un pas de eliberare, după 14 ani de pușcărie pentru omor; În timp ce Primăria închide piețele din oraș, orădenii merg să cumpere fructe și legume din Paleu, etc.
21 Februarie 2022, 00:00
Studentul cojocar: Povestea tânărului de doar 21 de ani din Bihor care confecţionează cojoace tradiţionale bihorene (FOTO)
Știri Bihor
Povestea tânărului de doar 21 de ani care confecţionează cojoace tradiţionale bihorene. În trei ani, Răzvan Fericean a reuşit să confecţioneze cap-coadă şapte cojoace, toate inspirate după modelele meşteşugarilor care trăiau în urmă cu un secol în satele de pe Valea Crişului Negru, iar acum lucrează la unul din zona Sălajului, o piesă rară pe care şi-o doreşte în colecţie.
20 Februarie 2022, 09:08
Fiscul online: Din 1 martie, peste 50.000 de contribuabili bihoreni trebuie să fie înscriși în SPV! (VIDEO)
Știri Bihor
Începând din 1 martie, cei peste 50.000 de contribuabili bihoreni, inclusiv persoane fizice, vor trebui să fie înscrişi în Spaţiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF. Fiscul a declanşat revoluţia digitală, astfel că va prelua documente şi cereri exclusiv online, toată corespondenţa transmisă de contribuabili pe suport fizic urmând să nu mai fie luată în considerare.
18 Februarie 2022, 08:07
'Mama' medicilor: O profesoară din Oradea care a ajutat sute de liceeni să devină medici dă meditaţii şi la vârsta de 96 de ani! (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă fascinanta poveste a profesoarei din Oradea care a pregătit sute de viitori medici pentru admiterea la facultate şi continuă să o facă şi la 96 de ani! Născută în 1926, Olimpia Mihălceanu a făcut carieră ca profesoară de biologie, dirigintă şi directoare de licee, iar după pensionare a continuat să instruiască tineri pentru dificilul examen de intrare la Medicină, printre învăţăceii săi numărându-se doctori cunoscuţi, precum Liana Antal, Carmen Pantiş, Oreste Straciuc sau Adrian Coţe.
Facă-se voia mea! Cum mimează Primăria Oradea dezbaterile publice, folosindu-se de restricţiile din pandemie
Bihoreanul tipărit
Primarul Florin Birta evită dezbaterile publice pe teme vitale, ascunzându-se în spatele restricţiilor impuse de pandemie şi a lipsei de interes a orădenilor. După ani de zile în care municipalitatea a mimat consultarea cetăţenilor, urmându-şi propria agendă, în cadrul dezbaterii publice a bugetului local, votat săptămâna trecută în şedinţă online, au fost depuse doar două propuneri, şi acelea respinse!
16 Februarie 2022, 08:00
Vine PETrică! Primăria Oradea vrea să instaleze tonomate pentru PET-uri şi ţarcuri inteligente
Bihoreanul tipărit
La fel ca locuitorii din alte oraşe din România, orădenii ar putea ajunge să achite călătoriile cu mijloacele de transport public cu PET-uri. Primăria vrea ca în acest an să achiziţioneze tonomate de colectare a deşeurilor reciclabile, care să dea la schimb bilete OTL. De asemenea, municipalitatea mai vrea să îmbunătăţească managementul deşeurilor prin modernizarea ţarcurilor de la blocuri. Totul, pentru ca orădenii să recicleze mai mult şi mai bine.
15 Februarie 2022, 19:00
Victoraş cel şmecheraş: Victor Micula, acuzat de procurori că a vrut să înşele o firmă de asigurări cu 275.000 euro (VIDEO) 
Bihoreanul tipărit
Victor Micula a fost trimis în judecată într-un nou dosar, după ce a încercat să înşele o firmă de asigurări, de la care ar fi vrut să stoarcă 275.000 de euro. Procurorii susţin că milionarul, care mai este inculpat în alte două procese, şi-a pus un prieten să-i arunce în prăpastie un Mercedes G 500 şi apoi să declare Poliţiei că ar fi fost un accident, pentru ca el să poată încasa despăgubirile uriaşe.
Unificare cu dedicație: Licitație croită special pentru ca fostul manager Carp să conducă Spitalul Județean Oradea printr-o firmă
Bihoreanul tipărit
Viitorul mega-Spital Județean va fi condus de o firmă selectată printr-o licitație decisă „pe șest” și cu criterii croite pentru fostul manager, dr. Gheorghe Carp, acum senator PNL. După ce au înlocuit concursul de manager cu selectarea unei firme „manageriale”, Consiliul de Administrație al spitalului și conducerea Primăriei nu s-au sinchisit să anunțe și contribuabilii care o vor plăti cu 36.000 lei lunar în viitorii 4 ani.
14 Februarie 2022, 10:24
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Al treilea!
Bihoreanul tipărit
Luni, 14 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică „Oradea noastră”. Dintre subiectele noii ediții: Victor Micula a fost trimis în judecată într-un nou dosar, după ce a încercat să înșele o firmă de asigurări, de la care ar fi vrut să stoarcă 275.000 de euro. Din același număr aflați că a fost lansată o licitație cu dedicație, pentru ca fostul manager Carp să conducă Spitalul Județean printr-o firmă, poveste impresionantă a unei profesoare din Oradea care a ajutat sute de liceeni să devină medici dă meditații și la vârsta de 96 de ani, și cum mimează Primăria Oradea dezbaterile publice, folosindu-se de restricțiile din pandemie.
14 Februarie 2022, 00:00
Chitanţa, vă rog! În epoca internetului, cele mai multe asociaţii de proprietari din Oradea încasează întreţinerea... la ghişeu
Știri Bihor
În plin avânt al digitalizării, asociaţiile de proprietari din Oradea sunt încă blocate în epoca statului la coadă şi a achitării întreţinerii la geamurile casieriilor. Dezinteresul administratorilor de modă veche, care preferă să vadă oamenii în faţă, şi reticenţa membrilor, care vor să primească în mână chitanţele, fac ca doar câteva sute din cei peste 61.300 de proprietari de apartamente de bloc din Oradea să plătească utilităţile online.
13 Februarie 2022, 09:32
Procurori în ofsaid: Cum a închis Parchetul din Beiuş dosarul banilor publici făcuţi praf cu clubul de fotbal
Știri Bihor
Procurorii beiuşeni, forţaţi de judecători să-i ancheteze pe edilii municipiului pentru nerecuperarea a peste 500.000 lei băgaţi ilegal în fostul club local de fotbal. Iniţial îngropat de fosta şefă a Parchetului, Alina Bodin, pe motiv că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, dosarul vizează felul în care autorităţile locale au "reuşit" să rămână cu paguba, desfiinţând clubul, ca apoi să susţină că nu au de la cine lua banii.
11 Februarie 2022, 08:03
Bihorul, la curăţat! În numai un an, o treime din deşeurile judeţului au ajuns colectate separat (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
La un an după instituirea colectării separate în tot Bihorul, o treime dintre gunoaie sunt reciclate, performanţă depăşită doar de Covasna. Pentru a creşte gradul de reciclare, autorităţile judeţene pregătesc noi măsuri: din primăvară, colectarea materialelor biodegradabile va deveni obligatorie pentru toţi bihorenii, iar patrule de control vor verifica pubelele oamenilor şi le vor explica regulile separării deşeurilor, dacă nu le ştiu.
Planuri pentru Oradea: Oraşul şi Zona Metropolitană şi-au trecut în strategii proiecte de miliarde de euro, multe dintre ele criticate (FOTO)
Știri Bihor
Oradea pregăteşte pentru următorul ciclu bugetar european 400 de proiecte, în valoare totală de 1,8 miliarde de euro. În ciuda cifrelor ameţitoare, specialiştii consultaţi de BIHOREANUL afirmă că strategia de dezvoltare a oraşului păcătuieşte prin obiective mult prea diversificate, ignorarea costurilor de după implementarea investiţiilor şi ignorarea dorinţelor imediate ale orădeanului, care îşi doreşte în primul rând o calitate a vieţii mai bună.
Elevi în 'izolare': UDMR Bihor vrea să 'extragă' toate clasele maghiare de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan
Știri Bihor
UDMR Bihor promovează o nouă măsură de segregare a elevilor maghiari. Cu susţinerea clericilor maghiari, liderii formațiunii politice au cerut mutarea secţiei maghiare cu profil pedagogic de la Colegiul Iosif Vulcan la Liceul Ady Endre, fără însă a-i consulta şi pe părinţi şi elevi, ceea ce a atras criticile PPMT.
08 Februarie 2022, 08:03
Stat fără câini: Angajații Gărzii Forestiere Oradea merg în inspecții cu mașinile personale, după ce tot ei le-au sechestrat pe cele ale instituției (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Situație aberantă în Oradea: mașinile unei instituții publice au fost puse sub sechestru chiar de către propriii angajați. Înarmați cu două sentințe judecătorești vechi de 12 ani, 17 inspectori ai Gărzii Forestiere Oradea au angajat un executor judecătoresc, care a sechestrat sediul instituției și toate cele 13 mașini de serviciu, în contul unor sporuri salariale de peste o jumătate de milion de lei, neplătite în ultimii trei ani. 
07 Februarie 2022, 13:45
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Situație aberantă în Oradea: mașinile unei instituții publice au fost puse sub sechestru chiar de către propriii angajați
Bihoreanul tipărit
Luni, 7 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediţii: Maşinile unei instituţii publice au fost puse sub sechestru chiar de către propriii angajaţi, în contul unor sporuri salariale de peste o jumătate de milion de lei, neplătite în ultimii trei ani. Din acelaşi număr aflaţi şi cum vrea UDMR Bihor să "extragă" toate clasele maghiare de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, că Oradea pregăteşte pentru următorul ciclu bugetar european 400 de proiecte, în valoare totală de 1,8 miliarde de euro, dar şi cum au închis procurorii din Beiuş dosarul banilor publici făcuţi praf cu clubul de fotbal.
07 Februarie 2022, 00:00
Mama din America: Povestea Casandrei, bihoreanca abandonată la naștere în spital, azi adolescentă fericită într-o familie din SUA (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O americancă şi-a scris povestea emoţionantă despre cum a adoptat-o pe Casandra, abandonată de o mamă minoră în spitalul din Salonta. După aproape 20 de ani de la prima lor întâlnire în Oradea, pe vremea când Casandra era un bebeluş, Halie şi fiica sa locuiesc din nou în oraşul de pe Criş, împreună cu tatăl adoptiv şi fraţii fetei. 
06 Februarie 2022, 09:04
Scutecele Evei: Farmacista şefă din Marghita şi-a făcut firmă de îngrijiri la domiciliu fictive, cu sediul în spital!
Bihoreanul tipărit
Farmacista şefă a Spitalului Municipal Marghita şi-a făcut, chiar în policlinica unităţii, o firmă care acorda îngrijiri la domiciliu fictive. Parchetul Bihor a trimis-o pe Balogh Eva în judecată, pentru fraudă, după ce a păcălit zeci de oameni grav bolnavi să-i lase cardurile de sănătate, folosite apoi să deconteze servicii medicale fictive de peste 300.000 lei, livrând pacienţilor doar... scutece.
03 Februarie 2022, 08:00
Verdict: hărţuire! Femeia care i-a arătat 'ţiţi frumoşi' episcopului reformat de Oradea a fost condamnată
Bihoreanul tipărit
Femeia care l-a tracasat pe episcopul reformat de Oradea, condamnată definitiv la amendă penală. Orădeanca Denisa Krisztina Chilba, cea care în primăvara anului 2019 a declanşat un scandal naţional acuzându-l public pe episcopul Csűry István că ar fi sedus-o şi lăsat-o însărcinată pentru ca apoi s-o abandoneze, l-a sunat de 3.000 de ori şi i-a trimis acasă inclusiv coroane mortuare.
02 Februarie 2022, 08:00
Lupău, manager rău: Ţinut în braţe de edili, managerul Spitalului din Beiuş se revanşează cu angajări pe pile
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a aflat de ce îl acoperă primarul Gabriel Popa pe directorul Spitalului din Beiuş, după cheful cu subalternii unde a petrecut inclusiv o doctoriţă care era de gardă. După ce l-a "servit" pe liberal în campanie şi acesta l-a răsplătit punându-l manager cu ajutorul unor comisii de concurs formate din angajaţi ai Primăriei, Claudiu Lupău s-a "revanşat" angajând o mulţime de rude ale edililor PNL-işti, în acelaşi timp schimbând discreţionar medici şefi de secţii şi forţând demisiile unor doctori cu experienţă.
Scăldaţi în bani: Povestea Aquaparkului din Oradea, 'fabrica de bani' a oraşului, creată din fonduri europene (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Aquapark-ul Nymphaea din Oradea, cea mai mare investiţie publică de profil din România, în valoare de 22 milioane euro, aduce oraşului sute de mii de vizitatori anual. Construit cu cofinanţare europeană pe amplasamentul vechiului ştrand municipal, aquaparkul a adus în ultimii 5 ani venituri de peste 17 milioane de euro şi un profit de peste 7 milioane euro, care a fost reinvestit în finanţarea de parcări supraetajate şi urmează să acopere şi costurile pentru construirea unui hotel.
31 Ianuarie 2022, 12:00
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! De ce îl acoperă primarul din Beiuş pe directorul spitalului, după cheful ilegal cu subalternii
Bihoreanul tipărit
Luni, 31 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: BIHOREANUL a aflat de ce îl acoperă primarul Gabriel Popa pe directorul Spitalului din Beiuş, după cheful cu subalternii unde a petrecut inclusiv o doctoriţă care era de gardă. După ce l-a "servit" pe liberal în campanie şi acesta l-a răsplătit punându-l manager cu ajutorul unor comisii de concurs formate din angajaţi ai Primăriei, Claudiu Lupău s-a "revanşat" angajând o mulţime de rude ale edililor PNL-işti, în acelaşi timp schimbând discreţionar medici şefi de secţii şi forţând demisiile unor doctori cu experienţă. Din acelaşi număr aflaţi cum femeia care i-a arătat „țiți frumoși” episcopului reformat de Oradea a fost condamnată pentru hărțuire, povestea Aquaparkului din Oradea, „fabrica de bani” a orașului, creată din fonduri europene, dar şi că farmacista șefă a Spitalului din Marghita și-a făcut firmă de îngrijiri la domiciliu... fictive!
31 Ianuarie 2022, 00:00
Piramide de Bihor: Un fenomen geologic interesant ar putea deveni o atracţie turistică inedită a Bihorului
Știri Bihor
Un fenomen geologic interesant ar putea deveni o atracţie turistică inedită a Bihorului. Râpele de la Mierag, din comuna Tărcaia, ascund două turnuri uriaşe de pământ, cu formă piramidală, ce au rămas mărturii ale mării care, cu mii de ani în urmă, acoperea Ţara Beiuşului.
30 Ianuarie 2022, 09:15
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6194 RON
  • 1 EUR = 4.9423 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON