URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).

Bihoreanul tipărit

Mai beeeee, mă! Au început pregătirile pentru festivalul din mijlocul naturii, cu muzică folk, rock și multă bere (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Mutat în munți, un bihorean organizează o nouă ediție a festivalului „Beeeee, mă!”, în mijlocul naturii, cu muzică folk și rock și cu multă bere. Ediția din acest an aduce pe scena din Munții Apuseni invitați ca Frații Jdieri, N.O.R., Nightlosers și Dirty Shirt.
17 Iulie 2022, 09:55
Turism cu măsură: Conducerea județului Bihor vrea să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând și ocrotirea lor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Plan ambițios al conducerii județului: să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând totodată ocrotirea lor. Consiliul Județean Bihor s-a aliat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ca să atragă fondurile europene necesare asigurării unui turism responsabil în mai multe arii ocrotite, astfel încât turiștii să se bucure de natură fără să o distrugă.
Ochiul din pământ: În premieră națională, în Bihor se fac cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În premieră națională, în Oradea se fac cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb. Doi orădeni școliți în Norvegia ajută nevăzători din toată România să câștige independență și stimă de sine, învățând să folosească bastonul, astfel încât să nu mai fie captivi în propriile locuințe.
15 Iulie 2022, 12:01
Bancomat cu belele: Banii „evaporați” din contul unui bihorean, returnați de Banca Transilvania după mai bine de 1 an şi jumătate (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Banii „evaporați” din contul unui bihorean din cauza unui ATM defect, returnați „în mod excepțional” de Banca Transilvania după mai bine de 1 an şi jumătate. Ajutat de o funcţionară, bărbatul a depus 6.000 euro la ATM-ul din faţa băncii și apoi a intrat în sediul acesteia pentru o altă tranzacţie, timp în care bancomatul a „scuipat” banii, pe care i-a luat o altă persoană, care a dispărut cu ei.
15 Iulie 2022, 08:01
Se alege praful! Seceta înjumătățește recoltele în Bihor, iar agricultorii se tem că rămân fără bani pentru culturile următoare (FOTO)
Știri Bihor
Seceta și canicula prelungite au înjumătățit recolta de grâu, iar cultura de porumb se arată deja distrusă de lipsa apei din sol. Fermierii bihoreni se plâng de cele mai proaste producții din ultimele două decenii, în urma cărora mulți vor ieși pe minus, mai ales că și prețurile sunt în scădere, astfel încât riscă să ajungă fără resurse pentru a înființa noi culturi pentru anul viitor.
14 Iulie 2022, 08:07
Greu de permis! A ajuns mai uşor să iei bacul decât permisul auto: sub 50% dintre bihoreni reuşesc din prima
Știri Bihor
Obţinerea permisului de conducere a devenit pentru bihoreni cel mai dur examen, gradul de promovare "din prima" a probei practice fiind de numai 15,63%. Promovabilitatea la toate categoriile de permise a scăzut an de an în urma creşterii dificultăţii probei de "traseu", şcolile cu cele mai mari rate de succes, precum Decebal Drive Unu, Cor Tin Favorit şi ZeceNut, reuşind să facă şoferi sub jumătate dintre cursanţi.
13 Iulie 2022, 08:03
Furt la minut: Hoții de catalizatoare auto din Bihor dau lovituri în câteva zeci de secunde. Păziți-vă mașinile!
Bihoreanul tipărit
Bande specializate în furtul de catalizatoare auto au provocat pagube de peste 2,4 milioane lei, hoții ajungând atât de buni încât dau lovituri în câteva zeci de secunde. Preluate pe sume mari de „samsarii” de fier vechi, care le vor pentru conţinutul de metale rare, piesele au devenit o pradă atractivă în rândul hoţilor, care au lăsat 24 de orădeni cu maşinile pe butuci, au furat 100 de piese într-o singură noapte dintr-un centru de dezmembrări și aproape 1.700 de bucăți dintr-o fabrică!
12 Iulie 2022, 09:09
Interviu cu prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea: Ce spune despre secetă, criza Covid, numiri politice şi alte teme 'grele'
Știri Bihor
Numit în funcţie cu puţin înaintea declanşării pandemiei de Covid, actualul prefect al Bihorului pare condamnat la un mandat marcat de crize: celei sanitare i-a urmat criza refugiaţilor, apoi cea a carburanţilor şi a gazelor, acum seceta severă, iar în toamnă se anunţă şi problema termoficării, cu riscul unor convulsii sociale. BIHOREANUL a încercat să afle de la Dumitru Ţiplea cât de pregătite sunt instituţiile pe temele „fierbinți” ale acestor zile și nu numai. "Dacă prefectul ar face numiri, multe lucruri ar fi diferite", spune el în interviul acordat ziarului.
11 Iulie 2022, 10:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Atenție, au apărut bande specializate în furtul de catalizatoare de pe mașini
Bihoreanul tipărit
Luni, 11 iulie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Bande specializate în furtul de catalizatoare auto au provocat în Bihor pagube de peste 2,4 milioane lei, hoţii ajungând atât de buni încât dau lovituri în câteva zeci de secunde; În Bihor, a ajuns mai ușor să iei bacul decât permisul auto: sub 50% dintre bihoreni reușesc din prima; Seceta înjumătățește recoltele! Agricultorii bihoreni se tem că rămân fără bani pentru culturile următoare; Interviu cu prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea: „Dacă prefectul ar face numiri, multe lucruri ar fi diferite”; În premieră naţională, în Oradea se țin cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb.
11 Iulie 2022, 00:00
A dat boala-n roșii! 80% dintre fermierii bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit
Bihoreanul tipărit
Circa 80% dintre cei 297 de fermieri bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit cu trei săptămâni. Chiar și după „păsuirea” până la 1 iulie, Direcția Agricolă a scos din program 67 de legumicultori care nu au reușit să vândă 3 tone de roșii fiindcă plantaseră prea târziu suprafețe prea mici, cu tehnologii prea rudimentare, atrași de mirajul subvenției de 3.000 euro. 
09 Iulie 2022, 09:41
O minte sclipitoare: Povestea impresionantă a orădeanului Gavril Farkas, primul român primit în Academia Germană
Bihoreanul tipărit
Ajuns unul din cei mai reputați cercetători din lume în domeniul său, un orădean a devenit primul român primit în Academia Germană. În adolescență, înainte să devină profesor la cele mai prestigioase universități din America, unde a fost coleg cu legendarul laureat Nobel John Nash, eroul filmului „A Beautiful Mind”, Gavril Farkas se relaxa rezolvând probleme de matematică... la ștrand.
08 Iulie 2022, 08:00
Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara? Serile de vară aduc în Oradea concerte cu muzică aleasă, între care unul cu 10 tenori
Bihoreanul tipărit
Serile de vară aduc în Oradea concerte cu muzică aleasă, între care unul cu 10 tenori din tot atâtea țări. Concertele estivale au repertorii bogate, de la arii celebre precum „Nessun dorma” și cântece napoletane ca „Torna a surriento”, la melodii românești din perioada interbelică, printre care „Zaraza” ori „Mână, birjar!”.
07 Iulie 2022, 13:00
Invitaţie la viol: Gravă neglijență a Poliției Bihor în cazul obsedatului din Hotar care a abuzat trei copilași fără apărare
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a făcut o descoperire halucinantă în cazul celor trei copii folosiţi ca obiecte sexuale de Petru Lucaci, un depravat din Hotar, aflat şi în prezent în libertate. Lucaci fusese reclamat la 112 cu 8 luni înainte ca abuzurile să-i fie date în vileag, fiind acuzat că a vrut să forţeze una dintre victime să facă sex cu un bărbat, dar poliţiştii au abandonat cercetările pe motiv că... n-au găsit vreun minor "aflat într-o situaţie vulnerabilă".
07 Iulie 2022, 08:00
Bugetar milionar: Șefii instituțiilor din Bihor acumulează averi considerabile, din venituri la care privații nici nu visează 
Bihoreanul tipărit
Șefii instituțiilor din Bihor au adunat averi considerabile din salarii de mii de euro, la care privații nici nu pot visa. Topul celor mai „grași” bugetari bihoreni e deschis de senatorul Florian Bodog, cu venituri lunare de peste 7.000 euro, urmat de colegii din Universitate, Marcel Boloș, acum ministru, Aurel Căuș și Adrian Hatos, parlamentari, în timp ce prefectul Dumitru Țiplea, șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Florin Birta încasează „doar” 2.700 euro pe lună.
06 Iulie 2022, 08:00
BOS la control: Acuzaţii de favoritisme, angajări controversate, pontări şi decontări fictive în structura secretă a Poliției Bihor
Bihoreanul tipărit
Acuzaţii de favoritisme, angajări controversate, pontări şi decontări fictive la Brigada de Operaţiuni Speciale Oradea, structura secretă a Poliției, specializată în filaje şi interceptări. În urma verificărilor Direcţiei de Control Intern a Poliţiei Române, la sesizarea Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Bihor şi a unor avertizori de integritate, şeful Brigăzii s-a pensionat subit, iar şeful Serviciului Filaje a rămas fără acces la informaţii clasificate.
05 Iulie 2022, 08:00
Apă cu porția: Seceta usucă Bihorul, tot mai multe localități întrerup apa potabilă pe timpul nopții
Bihoreanul tipărit
Criza apei se poate agrava: lipsa de precipitații și vaporizarea provocată de caniculă au redus dramatic debitele râurilor, nivelurile forajelor și rezervele din acumulări, autoritățile căutând soluții pentru a stopa risipa și furturile din rețele.
04 Iulie 2022, 11:20
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Acuzaţii grave la Brigada de Operaţiuni Speciale, structura secretă a Poliției Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 4 iulie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiecte: Acuzaţii de favoritisme, angajări controversate, pontări şi decontări fictive la Brigada de Operaţiuni Speciale Oradea, structura secretă a Poliției, specializată în filaje şi interceptări; Povestea impresionantă a orădeanului Gavril Farkas, primul român primit în Academia Germană; Gravă neglijență a Poliției în cazul obsedatului din Hotar care a abuzat trei copilași fără apărare; Bugetarii bihoreni acumulează averi considerabile, din venituri la care privații nici nu visează!
04 Iulie 2022, 00:00
O mână de ajutor: Un tânăr din Bihor rămas fără degete va primi o mănușă bionică creată de un inginer orădean (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un inginer orădean a creat o mănușă bionică pentru palma rămasă fără degete a unui tânăr de 22 de ani din Bihor. Andrei a aflat că poate fi ajutat de Dorin Hirțe, doctor în inteligență artificială, după un articol publicat anul trecut în BIHOREANUL, despre afacerea inedită cu roboți a inginerului. 
03 Iulie 2022, 10:18
Adulter la plată: Un bihorean va plăti daune de 20.000 euro pentru că şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere
Bihoreanul tipărit
Un bărbat din Bihor care şi-a părăsit soţia pentru amantă a fost obligat de judecători să-i plătească fostei consoarte despăgubiri de 20.000 de euro. În premieră pentru Bihor, instanţele i-au acordat femeii atât daune morale, cât şi compensatorii, deoarece, pe lângă trauma emoţională pe care i-a provocat-o, soțul a lăsat-o fără proprietăţi și a trecut firma pe numele amantei. 
30 Iunie 2022, 07:57
Festivalul cavalerilor: Luptători neînfricați, arcași și călăreți din șapte țări europene pun stăpânire pe Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Cei mai neînfricaţi cavaleri, arcaşi şi călăreţi, "reîncarnaţi" în vremurile noastre, vin în weekend la Oradea, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Medieval. Evenimentul se va desfăşura în Cetate şi va cuprinde întreceri spectaculoase de turnir, jonglerii cu foc, farse medievale şi concerte susţinute de HARA, Alexandra Uşurelu şi Bosquito.
29 Iunie 2022, 12:43
Profesorii „de carieră”: Elevii din Bihor, sprijiniți să-și aleagă meseria potrivită la un centru de excelență în învățământ profesional (FOTO)
Știri Bihor
Centrul de Excelenţă în Învăţământul Profesional Dual din Oradea investeşte 50.000 euro din fonduri UE pentru a ajuta elevii bihoreni în alegerea carierei. Influenţaţi de părinţi şi anturaj, peste 80% din copii îşi doresc profesii nepotrivite, fapt pentru care Centrul a testat în ultimul an aptitudinile a peste 300 de elevi şi i-a sprijinit să aleagă o meserie care adesea le asigură jobul încă de pe băncile şcolii.
29 Iunie 2022, 11:38
Benzină pe alese: Bihorenii stabiliți în Ungaria au fost lăsați fără carburant la preț plafonat, deși au și cetățenie maghiară (FOTO)
Știri Bihor
Bihorenii stabiliți în satele maghiare de peste graniță acuză discriminarea lor de către autoritățile din țara vecină la achiziția de carburanți auto. Obligați să naveteze între domiciliile din Ungaria și locurile de muncă din România, transfrontalierii se plâng că nu au dreptul să cumpere benzină la preț plafonat doar pentru că au mașini înmatriculate în Bihor, deși au cetățenie ungară și plătesc taxe la fel ca orice maghiar.
Noi abuzuri dezvăluite BIHOREANULUI de foști angajați ai Kaufland: „Ne hămăleau permanent”. Reacția dură a companiei
Știri Bihor
Dezvăluirile BIHOREANULUI privind abuzuri asupra personalului Kaufland Ioşia au determinat o replică violentă a companiei, dar şi noi plângeri din partea altor victime. În timp ce firma susţine că articolul "Sclavie la Kaufland" ar fi defăimător și amenință ziarul cu un proces, tot mai multe foste şi actuale salariate confirmă exploatarea lor prin obligarea de a presta alte munci decât cele pentru care au fost angajate şi peste programul de lucru.
28 Iunie 2022, 08:03
Dați-i bătaie: De ce trenează cele 350 de lucrări anunțate de primarul Florin Birta pentru anul acesta în Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Cele 350 de lucrări anunțate în primăvară de primarul Florin Birta pentru anul acesta trenează din cauza scumpirii materialelor și a întârzierii avizelor. În loc să profite de traficul redus de vară, Primăria tărăgănează lansarea săpăturilor la pasajele subterane și parcarea din Piața Gojdu, în timp ce lucrările la etapa a treia pentru reabilitarea rețelelor de termoficare și trecerea încălzirii pe mixt de apă geotermală în Nufărul sunt „temporizate” pentru coordonarea cu alte investiții din zonă.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Bihorenii stabiliți în Ungaria acuză discriminarea la alimentarea cu combustibil
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 iunie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Bihorenii stabiliți în satele maghiare de peste graniță acuză discriminarea lor de către autoritățile din țara vecină la achiziția de carburanți auto. Obligați să naveteze între domiciliile din Ungaria și locurile de muncă din România, transfrontalierii se plâng că nu au dreptul să cumpere benzină la preț plafonat. Din același număr aflați și că un tânăr rămas fără degete la o mână primește o mănușă bionică creată de un inginer orădean, că un bihorean va plăti daune de 20.000 de euro pentru că și-a înșelat soția și a lăsat-o fără avere, dar și de ce trenează cele 350 de lucrări anunțate de primarul Florin Birta pentru anul acesta în Oradea.
27 Iunie 2022, 00:00
Societatea de Lectură: Povestea primei asociaţii literare româneşti din Oradea, înfiinţată în urmă cu 170 de ani (FOTO)
Știri Bihor
Povestea primei asociaţii literare româneşti din Oradea, înfiinţată cu 170 de ani în urmă. În ciuda climatului politic vitreg, "Soţietatea de Leptură a Junimei Române studioase din Oradea Mare" a contribuit la promovarea limbii şi literaturii române, menţinând activă conştiinţa naţională a românilor din Bihor.
26 Iunie 2022, 17:09
„Zâmbetul lui Charlie Chaplin' transpus în muzică, seară de flamenco şi un concert cu un mare tenor american
Bihoreanul tipărit
Un nou festival va învălui Piaţa Unirii, în trei seri de august, în muzică, dans şi vibraţie artistică. Sounds of Oradea Festival îl are ca director artistic pe dirijorul David Giménez Carreras, cel care a condus vara trecută concertul José Carreras din piaţa centrală a urbei, şi va aduce în faţa orădenilor evenimente inedite, între care şi o seară dedicată compoziţiilor muzicale ale neasemuitului Charlie Chaplin, însoţite de proiecţii video cu marele artist al secolului XX... 
25 Iunie 2022, 12:01
Lumină din gunoaie: Centrala de biogaz de la Săcueni ar putea deveni, din 'gaură neagră' la buget, o soluţie pentru... curăţenie 
Bihoreanul tipărit
O gaură neagră în bugetul Bihorului, centrala de biogaz de la Săcueni ar putea deveni o soluţie pentru... curăţenie. Un experiment întins pe şase luni a scos la iveală că instalaţia făcută cu bani europeni, fără să fi fost niciodată profitabilă pentru că nu are materie primă accesibilă, ar putea "usca" deşeurile colectate de la orădeni, ca să producă biogaz şi electricitate.
24 Iunie 2022, 08:00
Operaţiunea 'albirea': Cum a scăpat de dosarul penal un poliţist de frontieră din Bihor prins cu alcool la volan 
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie cum a scăpat de dosarul penal poliţistul de frontieră din Borş, prins cu alcool la volan. Deşi alţi şoferi băuţi sunt trimişi fără milă în judecată, iar agentul Francisc Gabera şi-a recunoscut fapta, Parchetul Curţii de Apel Oradea i-a exclus declaraţia, pe motiv că "are dreptul de a nu se autoincrimina", apoi i-a clasat dosarul stabilind că... fapta nu există.
23 Iunie 2022, 07:59
Sclavie la Kaufland: Foști și actuali angajați ai unui hipermarket din Oradea dezvăluie abuzuri din interior
Bihoreanul tipărit
Un accident de muncă dezvăluie abuzuri sistematice asupra angajaților unui hypermarket din Oradea. Foști și actuali salariați ai Kaufland Ioșia acuză un regim de lucru care le pune în pericol sănătatea: oamenii sunt obligați să execute și alte sarcini decât cele din fișa postului, să încalce normele de protecție a muncii și să lucreze constant peste program, pentru salarii sub cele promise.
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.013 RON
  • 1 EUR = 4.9471 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON