URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihoreanul tipărit

Case la negru! În Bihor există cel puțin 32.000 de construcții ridicate fără autorizație
Bihoreanul tipărit
În Bihor sunt 32.000 de construcții nelegale, dintre care aproape 800 în zone inundabile, ai căror proprietari cer periodic despăgubiri de la... stat. Autoritățile recunosc că se construiește ilegal din cauza primarilor care nu vor să-și supere alegătorii, dar și a legislației, care poate fi schimbată printr-un nou Cod Urbanistic, doar că politicienii l-au blocat în Parlament.
18 Ianuarie 2024, 08:01
Să-nceapă show-ul! Oferta debutului de an în Oradea cuprinde concerte, spectacole de teatru și stand-up comedy
Bihoreanul tipărit
Oferta debutului de an în Oradea cuprinde concerte, spectacole de teatru și stand-up comedy. Horațiu Mălăele și Maia Morgenstern aduc „Fierarii” pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, Direcția 5 va da două concerte, iar la Arena Antonio Alexe se pregătește un party cu Dirty Nano.
17 Ianuarie 2024, 14:00
Un an complicat: Viața economică și socială riscă să fie perturbată în 2024 din cauza alegerilor. Ce ne așteaptă în Bihor?
Bihoreanul tipărit
Viața economică și socială riscă să fie perturbată în 2024 din cauza alegerilor. Noul an se preconizează dificil pentru economie din cauza creșterii fiscalității și a presiunii pe forța de muncă, însă și cu investiții mari: de la noi pasaje rutiere până la viitorul tram-tren, care vor lega de Oradea localități învecinate.
17 Ianuarie 2024, 08:00
Bani la gunoi: Anul 2024 aduce scumpiri în salubritatea bihoreană, determinate de obligația de a separa mai bine deșeurile
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă sunt sătui să audă de scumpiri, bihorenii primesc încă o veste proastă: din acest an, și facturile de salubritate vor crește. Pentru descurajarea depozitării deșeurilor la halda de gunoi și încurajarea sortării lor, taxa de economie circulară, care se aplică fiecărei tone de resturi reziduale, s-a dublat. Această creștere se va resimți în facturi încă din luna februarie, dar s-ar putea și să nu fie singura...
16 Ianuarie 2024, 13:01
Interviu cu primarul municipiului Oradea, Florin Birta: „Am stat cu sabia deasupra capului” 
Bihoreanul tipărit
Primarul Oradiei, Florin Birta, vorbește despre investițiile record din 2023, derulate sub presiunea termenului limită de cheltuire a banilor europeni, dar și sub cea a așteptărilor orădenilor. În interviul acordat BIHOREANULUI, edilul răspunde criticilor, anunță marile șantiere ale anului 2024, se referă la relația cu predecesorul Ilie Bolojan, precum și la o nouă candidatură la cârma Oradiei, nevrând să speculeze, însă, despre potențialii adversari care-i vor fotoliul. 
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Interviu exclusiv cu primarul Oradiei, Florin Birta
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alătui de suplimentul de educație ecologică „Oradea noastră”, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Primarul Oradiei, Florin Birta, vorbește despre investițiile record din 2023, derulate sub presiunea termenului limită de cheltuire a banilor europeni, dar și sub cea a așteptărilor orădenilor; Anul 2024 în Bihor va fi un an electoral complicat, cu taxe noi și scumpiri, dar și cu investiții masive; Cutremurătoarea poveste a unui tânăr din Oradea, ajuns dependent de droguri la doar 14 ani; Dezmăț urbanistic: În Bihor există cel puțin 32.000 de construcții ridicate fără autorizație.
15 Ianuarie 2024, 00:00
Cum a apărut trenul de Cluj: Istoria căii ferate Episcopia-Bihor - Cluj, intrată azi într-o amplă modernizare (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Calea ferată Episcopia-Bihor - Cluj-Napoca, intrată de curând în modernizare și electrificare, are o istorie de peste un secol și jumătate. În Bihor au fost construite sute de kilometri de cale ferată încă din vechiul Imperiu Austro-Ungar, inclusiv de o companie de anvergură mondială, care a mai realizat rețele feroviare și în SUA, Brazilia și India, piatra de temelie a Gării din Oradea fiind pusă de însuși împăratul Franz Iosef.
Senat sub asalt: Șefii Universității din Oradea și familiile lor se pregătesc să preia puterea și în Senat
Bihoreanul tipărit
În Universitatea din Oradea, șefii și familiile lor se pregătesc să preia și puterea legislativă. Aproape jumătate dintre viitorii senatori ai Universității ar putea fi profesori care dețin funcții de conducere executivă sau care au soți și rude în astfel de poziții și care, dacă vor fi aleși, vor ajunge în situația confortabilă de a-și controla ei înșiși activitatea.
11 Ianuarie 2024, 08:01
2024, vot după vot: În anul mega-electoral, cu patru rânduri de alegeri, cine ce șanse are în Bihor?
Bihoreanul tipărit
Într-un dezinteres general față de politică, partidele din Bihor încep pregătirile pentru anul super-electoral, cu patru rânduri de alegeri. La alegerile locale PNL pariază pe rezultatele tandemului Bolojan-Birta, PSD încă își caută candidații care să-i bată, UDMR vrea să revină la conducerea Oradiei și a județului, iar USR și AUR trag să intre în consilii.
10 Ianuarie 2024, 08:01
Costul nepăsării: Bihorul este județul cu cele mai multe depozite de deșeuri periculoase
Bihoreanul tipărit
Veste „bună” în 2024: vom plăti greu delăsarea autorităților de mediu din ultimele două decenii! Instituțiile de resort nu au niciun plan privind curățarea celor 9 depozite cu deșeuri periculoase din Bihor, pentru care România a fost condamnată la plata unei amenzi de 1,5 milioane euro și a unor penalități de 5.400 euro pe zi.
09 Ianuarie 2024, 08:01
Oradea subterană: BIHOREANUL a testat avantajele și dezavantajele noilor pasaje subterane. Care sunt plusurile și minusurile? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La o săptămână după deschiderea pasajelor din piețele Gojdu și Cetate, BIHOREANUL le-a testat avantajele și minusurile. Investiție complexă, de 200 milioane de lei, dată în folosință cu 8 luni înainte de termen, seria celor 7 pasaje din Centrul Civic al Oradiei scurtează simțitor deplasarea pe axa Nufărul - Magheru, dar riscă să genereze ambuteiaje pe direcțiile perpendiculare, mai ales în intersecțiile dintre capătul Parcului 1 Decembrie cu străzile Traian Moșoiu și Independenței.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum funcționează cea mai complexă investiție din Oradea ultimelor trei decenii
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Cum se prezintă Oradea subterană? BIHOREANUL a testat avantajele și minusurile noilor pasaje din centrul civic; Șefii Universității din Oradea și familiile lor se pregătesc să preia puterea și în Senat; Bihorul este județul cu cele mai multe depozite de deșeuri periculoase; Istoria căii ferate Episcopia-Bihor – Cluj, intrată azi într-o amplă modernizare; 2024, anul cu patru rânduri de alegeri. Cine ce șanse are în Bihor?
08 Ianuarie 2024, 00:00
Pescari cu carte: Povestea celor doi specialiști care au scris prima carte dedicată peștilor din Oradea
Bihoreanul tipărit
Râul Crișul Repede este, de departe, cea mai importantă atracție naturală a Oradiei. Străbătând orașul de la est la vest, le oferă orădenilor un loc prielnic pentru relaxare și plimbare în aer liber, dar este și casă bună pentru numeroase viețuitoare. În premieră, doi specialiști în ihtiologie, adică studiul peștilor, au făcut o radiografie la zi a apelor municipale ale râului și au publicat o carte intitulată sugestiv „Peștii Crișului Repede în Oradea”. Andrei Togor și Mihnea Moraru au făcut și o descoperire importantă: în râul orașului viețuiesc 35 de specii de pești, adică jumătate din toate speciile din Ardeal.
Muzică pentru toți: Filarmonica Oradea a ajuns la Centenar, află povestea înființării ei!
Bihoreanul tipărit
Filarmonica orădeană a ajuns la Centenar, bazele fiindu-i puse în perioada când, alături de instituții și organizații maghiare și evreiești, au apărut și cele românești. Unul dintre obiectivele asociațiilor culturale locale din urmă cu un secol a fost întemeierea unei Filarmonici, sub forma unei orchestre particulare, acestea având la un moment dat și ambiția de a înființa o Operă și chiar un Conservator la Oradea.
01 Ianuarie 2024, 10:03
Să fie zăpadă! Unde și în ce condiții poți schia sau porni în drumeţii prin omăt, în Bihor
Bihoreanul tipărit
Iernile nu mai sunt ca altădată, dar pot fi totuși savurate pe pârtiile de schi și de tubing ori în drumeții prin locuri de poveste. În stațiunile din Munții Apuseni se pregătesc lecții și tabere de schi, iar ghizii anunță ieșiri în ture pe poteci cu priveliști spectaculoase asupra naturii îmbrăcate în alb.
30 Decembrie 2023, 09:31
Lagărul de „înfrumusețare”: Orădeancă desfigurată în urma unor operații estetice pentru care a plătit, în Turcia, o avere (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O orădeancă și-a distrus viața după ce a plătit peste 50.000 lei unei clinici din Turcia care i-a promis sâni fermi, ochi seducători și dantură perfectă. Femeia a rămas fără mamelon la sânul stâng după o intervenție de urgență în Anglia, unde s-a stabilit de mai mulți ani, necesară în urma unei operații estetice în care a fost „măcelărită” într-o clinică din Antalya. 
„Mă omoară fiul meu”. Amănunte șocante despre cum și-a ucis propriul tată un tânăr bihorean dependent de droguri (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Amănunte cutremurătoare din ancheta crimei din cartierul Prima Nufărul: afaceristul beiuşean Dinu Lupaş a fost ucis de fiul său după ce l-a ameninţat că-l dezmoşteneşte. În timp ce Dinu Lupaş jr. a sărit de pe balcon şi a fugit, cu ultimele puteri, tatăl său a reuşit să iasă din apartament şi a coborât în faţa blocului, unde s-a prăbuşit pe alee, primind ajutor de la un grup de adolescenţi care au şi anunţat grozăvia la 112.
În al 12-lea ceas: Câți bani pierd Primăria Oradea și CJ Bihor la proiectele nefinalizate până la 31 decembrie
Bihoreanul tipărit
După ce au câștigat finanțări record pentru proiecte de 2,8 miliarde lei, cele mai mari administrații locale din Bihor au „tras” tare în ultimele zile ale anului, ca să ia toți banii europeni. Chiar dacă va finaliza câteva șantiere pe banii orădenilor, între care și pe cele ale pasajelor din Centrul Civic, Primăria Oradea va deconta integral toate lucrările finanțabile cu fonduri UE, în timp ce Consiliul Județean a ratat „la mustață” obiectivul, trebuind să achite din bugetul propriu câteva sute de mii de euro în plus pentru modernizarea Aeroportului.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Un bilanț al lucrărilor făcute pe bani europeni, la final de an
Bihoreanul tipărit
Miercuri, 27 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: După ce au câștigat finanțări record pentru proiecte de 2,8 miliarde lei, cele mai mari administrații locale din Bihor au „tras” tare în ultimele zile ale anului, ca să ia toți banii europeni. Consiliul Județean a ratat, însă, „la mustață” obiectivul. Din același număr aflați și amănunte șocante despre cum și-a ucis propriul tată un tânăr bihorean dependent de droguri, dar și povestea orădencei desfigurate în urma unor operații estetice pentru care a plătit, în Turcia, o avere.
27 Decembrie 2023, 00:00
Adevăratul Moș Crăciun! BIHOREANUL vă dezvăluie povestea lui Moș Crăciun: locuiește în Oradea și este pasionat de dans (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL continuă tradiția Crăciunițelor cu... un Crăciunel, dar nu unul oarecare! Cine se ascunde în spatele înfățișării leit Moș Crăciun? Cu barbă și plete autentice, ninse, cu obraji bucălați și rozalii, colorați de frigul iernii, cu costum, statură și alură fix ca ale cunoscutului personaj, „bătrânelul” bucură copiii la târgurile din Oradea și Băile Felix. Este un orădean cât se poate de interesant, cu o poveste de viață remarcabilă, clădită alături de doamna Crăciun, cu dragoste și... în pași de dans.
22 Decembrie 2023, 08:01
Nu uitați să colindați... O cercetare a unui istoric orădean arată că în satele bihorene se pierd colindele vechi de secole
Bihoreanul tipărit
Satele bihorene pierd un patrimoniu important, uitându-și colindele vechi de secole. Istoricul orădean Sorin Șipoș a descoperit în arhive o colecție de 33 de colinde culese din satele Cuzap și Voivozi în urmă cu peste un secol, aproape toate necunoscute localnicilor de azi.
21 Decembrie 2023, 08:00
O scumpete de târg: Cum a organizat Primăria Oradea cel mai frumos, dar și cel mai scump Târg de Crăciun (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cu priveliști feerice și o atmosferă de basm, Târgul de Crăciun din Oradea își trezește vizitatorii la realitate prin prețurile mari. O plăcintă a ajuns să coste 15 lei după ce, la licitațiile pentru spații, comercianții au urcat prețul pentru închirierea unei căsuțe la 1.000 lei pe zi, plus taxele aferente, iar comisionul acordat de un negustor către APTOR a atins nivelul aberant de 88% din vânzări.
Interviu cu Ioana Mihăilă, despre acuzele DNA din dosarul vaccinurilor: „În celelalte state nu au fost astfel de anchete”
Bihoreanul tipărit
La doi ani după încetarea mandatului de ministru al Sănătății (aprilie - septembrie 2021), orădeanca Ioana Mihăilă este - la fel ca predecesorul său, Vlad Voiculescu, și fostul secretar de stat Andrei Baciu, împuternicit pentru scurtă vreme în 2021 să exercite atribuții de ministru - suspectă într-un dosar al DNA privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în cantități excesive și cu un prejudiciu de 1 miliard de euro. BIHOREANUL a întrebat-o pe fosta ministră cum s-au derulat achizițiile, dacă a fost de acord cu ele ori s-a opus unor cantități excedentare, dar și de ce, spre deosebire de fostul său partid (USR-PLUS), ea nu a acuzat DNA de fabricarea unui dosar politic, ci, convinsă că nu a încălcat legea, are încredere că justiția îi va face dreptate.
19 Decembrie 2023, 08:01
Fata din cușcă: La doar 18 ani, o orădeancă se bate în competiții internaționale de MMA pentru profesioniști (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La doar 18 ani, o adolescentă din Oradea a ajuns să se bată în competiții internaționale de MMA pentru profesioniști. Codruța Meila impresionează organizatorii turneelor MMA prin rezistență și curaj, calități care în doar un an au propulsat-o de la concursurile pentru amatori la cele pentru semiprofesioniști, iar recent a ajuns să înfrunte luptători de top din țara vecină, fiind invitată și la alte gale din Olanda și Ungaria.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ziarul continuă tradiția Crăciunițelor cu... un Crăciunel, dar nu unul oarecare!
Bihoreanul tipărit
Luni, 18 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: BIHOREANUL continuă tradiția Crăciunițelor cu... un Crăciunel, dar nu unul oarecare! Cine se ascunde în spatele înfățișării leit Moș Crăciun?; Interviu cu dr. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății: „În celelalte state nu au fost astfel de anchete”; Satele bihorene pierd un patrimoniu important, uitându-și colindele vechi de secole; Cu priveliști feerice și o atmosferă de basm, Târgul de Crăciun din Oradea își trezește vizitatorii la realitate prin prețurile mari.
18 Decembrie 2023, 00:00
O moarte îngropată: Primarul din Sălard pune decesul unei subalterne pe seama ambulanței care a venit târziu
Bihoreanul tipărit
Primarul din Sălard a cerut Prefecturii Bihor o anchetă, învinuindu-i de moartea unei subalterne pe angajații Serviciului de Ambulanță Județean. Edilul acuză că ambulanța, solicitată prin trei apeluri la 112, a ajuns la pacientă în aproape o oră, după ce Dispeceratul a trimis una din Oradea, nu pe cea mai apropiată, chiar din Sălard, ceea ce, însă, ar fi fost „decizia corectă”.
15 Decembrie 2023, 07:59
Unde mergem de Revelion? Programe și meniuri de toate felurile la localurile din Oradea și împrejurimi
Bihoreanul tipărit
Noaptea dintre ani este disputată puternic între restaurantele și pub-urile din Oradea și împrejurimi. Oferta de intrare în Anul Nou pare mai diversă ca oricând, pe lângă mâncăruri fine, petrecăreții fiind îmbiați cu muzică live și evenimente inedite, cu tematici și decoruri care mai de care.
14 Decembrie 2023, 20:48
Crima din Palat: Povestea unui roman creat în jurul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică din Oradea
Bihoreanul tipărit
Oradea a devenit „protagonista” unui roman polițist, cu acțiunea creată în jurul incendiului care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice în urmă cu cinci ani. „Cazul unui incendiu Art Nouveau” este romanul de debut al Liviei Banu, specialistă în fonduri europene, care îi provoacă pe orădeni să descopere în cartea sa încrengăturile multi-etnice din jurul unei crime acoperite de flăcările care au devastat clădirea monument.
14 Decembrie 2023, 08:01
Ghibu, școala altfel: Ce metode „magice” aplică un colegiu din Oradea pentru a îmbunătăți performanțele elevilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cum reușesc elevii unei școli din Oradea să ia note tot mai mari la examenele naționale? Cea mai mare școală de cartier din oraș, cu peste 2.000 de elevi, Colegiul Național Onisifor Ghibu aplică metode alternative pentru a îmbunătăți performanțele elevilor: profesorii organizează propriile simulări ale examenelor, țin meditații gratuite și îi îndeamnă pe copii să fie mentori unii pentru alții.
Casă, scumpă casă! Vânzările de locuințe în Oradea au explodat, stimulate de scumpirile anunțate pentru anul viitor
Bihoreanul tipărit
Vânzările de locuințe în Oradea au explodat înaintea majorărilor anunțate pentru anul viitor. Dezvoltatorii imobiliari se așteaptă la creșterea prețurilor, cauzată de majorarea TVA și eliminarea unor facilități în construcții, asta după ce luna trecută apartamentele vechi din oraș au bătut deja recordul național la scumpiri. 
12 Decembrie 2023, 08:01
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6687 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON