URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.

Bihoreanul tipărit

Ultimii „Esculapi”: Dintre cele peste 300 de farmacii din Bihor, mai puțin de 10 prepară medicamente „cu dedicație” (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Deși farmaciile se înmulțesc, cele care prepară medicamente după nevoile individuale ale bolnavilor sunt tot mai rare. Din peste 300 de farmacii existente în Bihor, mai puțin de 10 au încă recepturi pentru preparate proprii, după ce rețelele care au înghițit micile farmacii independente au renunțat la activitățile migăloase, iar pe angajați îi transformă din farmaciști în agenți de vânzări.
Primarul Păcălici: Cum vrea să atragă un primar din Bihor maghiari în comuna lui? Promițându-le case ieftine!
Știri Bihor
Un primar din Bihor promite iluzoriu case la preţ de chilipir pentru vorbitori de limba maghiară care să se mute în comuna lui. Prin asociaţiile Silvana din Urvind, al cărei preşedinte este chiar el, şi Viitorul Regiunii Crişurilor, condusă de o subalternă, edilul UDMR-ist din Lugaşu de Jos, Sorban Levente, oferă locuinţele "la preţuri simbolice" doar pe... Facebook.
15 Martie 2023, 08:03
Pe loc repaus! Judecătorul Ovidiu Galea își transformă anii de grănicer în... vechime ca jurist, de dragul pensiei speciale
Bihoreanul tipărit
Unul dintre cei mai controversaţi judecători ai Tribunalului Bihor se pregăteşte de pensionare, "umflându-şi" vechimea în magistratură. În timp ce încă aşteaptă verdictul final în procesul în care contestă că a "turnat" la Securitate, Ovidiu Galea şi-a cerut pensionarea şi a obţinut din partea Curţii de Apel Cluj o hotărâre prin care anii petrecuţi după 1990 în Poliţia de Frontieră i-au fost asimilaţi cu o muncă... de jurist.
14 Martie 2023, 08:01
Anotimpul muzicii: Ediție bogată a Festivalului Primăverii la Filarmonica de Stat Oradea
Bihoreanul tipărit
Filarmonica de Stat Oradea anunţă o ediţie bogată a Festivalului Primăverii, cu concerte simfonice, recitaluri, concerte camerale şi... flori. În acest an, festivalul va avea loc în perioada 21-30 martie şi va aduce la Oradea nume importante ale muzicii clasice, precum Tiberiu Soare, Răzvan Suma şi Ciprian Marinescu.
13 Martie 2023, 12:34
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum încearcă un controversat judecător orădean să-și cosmetizeze trecutul
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Își transformă anii de grănicer în... vechime ca jurist, de dragul pensiei speciale; Primăriile din Bihor, încurajate să aplice penalități cetățenilor care nu colectează selectiv deșeurile; Cum vrea să atragă un primar din Bihor maghiari în comuna lui?; Dintre cele peste 300 de farmacii din Bihor, mai puțin de 10 prepară medicamente „cu dedicație”; Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților; Câteva amintiri dspre cum funcționa turismul în comunism...
13 Martie 2023, 00:00
Francezul din Mișca: Cine este Serge, străinul care, de peste 30 de ani, vine an de an cu ajutoare pentru oamenii de la țară (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De peste 30 de ani, un francez vine an de an în Bihor cu ajutoare pentru oameni de la țară. Încă din august 1990, Serge Grandvaux a adus în comuna bihoreană Chișlaz alimente, haine, medicamente și jucării, obicei pe care l-a transformat într-o tradiție păstrată și în prezent.
12 Martie 2023, 09:33
Băieții cu concertele: În spatele concertelor de trap organizate cu succes în Oradea și împrejurimi se află... doi adolescenți! (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Doi adolescenți orădeni și-au făcut afacere din organizarea unor show-uri pentru colegii de generație. Cătălin Gherman (18 ani) și Sámuel Kiss-Roth (17 ani) pregătesc spectacole sub brandul Storm Events, până acum aducându-i în Oradea pe trapperii YNY Sebi, IDK, Ian, Oscar și Floris, pe lista din acest an urmând rockerii de la Alternosfera și Vița de Vie, dar și manelistul Bogdan de la Ploiești.
10 Martie 2023, 08:01
Meseriași de negăsit: Doar o treime dintre elevii din Bihor care învață o meserie ajung să lucreze în domeniile respective (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă tot mai mulți elevi bihoreni aleg să învețe o meserie, doar o treime din ei ajung să lucreze în calificările obținute. În timp ce autoritățile le pregătesc ateliere moderne și firmele le plătesc burse lunare ce depășesc 100 de euro, elevii care optează pentru învățământul tehnic recunosc: rămân să lucreze în firmele din Bihor doar cei care s-au „îndrăgostit” de meserie și nu visează la salariile din Occident.
Clanul din Tărcaia: Cum ajunge o mafie locală să-i hărţuiască şi să-i pedepsească pe cei care denunță ilegalități (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a descoperit un caz emblematic despre modul în care o mafie locală ajunge să-i hărţuiască şi să-i pedepsească pe cei care denunță ilegalități. Un localnic din Tărcaia care a dat în vileag că primarul PSD-ist Aurel Ille i-a închiriat ilegal un teren din domeniul public unui consilier local, tovarăș de partid cu el, a devenit subiect de anchetă penală pentru că-i „tulbură posesia” alesului, iar asta doar pentru că a „îndrăznit” să-și lase maşina pe bucățica de pământ de lângă casă, ce aparține comunei.
Hoți în spitale: Zeci de angajați ai spitalelor din Bihor, scoși basma curată, deși au fost prinși chiar și cu furturi
Bihoreanul tipărit
Zeci de angajați ai spitalelor din Bihor au scăpat basma curată după ce au fost găsiți cu probleme. Doctori care au pus diagnostice greșite, au părăsit gărzile și au furat medicamente, asistente care s-au certat între ele ori cu medici, infirmieri care au șterpelit mâncare, dar și un ditamai dulapul, brancardieri „afumați” care au agresat doctori, aproape toți s-au ales cu simple avertismente, fără să fie dați afară și pe mâna Poliției.
07 Martie 2023, 08:00
„Flori” de primăvară: Concerte alese, cu invitați și melodii celebre, precum și spectacole de teatru cu tâlc, în Oradea
Bihoreanul tipărit
Anotimpul înfloririi aduce la Oradea concerte alese, cu invitați și melodii celebre, precum și spectacole de teatru cu tâlc. Printre evenimentele primăverii se numără un concert cu Paula Seling și Aurelian Temișan, unul cu trei tenori italieni, precum și producții teatrale cu protagoniști ca Horațiu Mălăele, Marius Manole și Medeea Marinescu.
06 Martie 2023, 15:40
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Caz emblematic de corupție la Tărcaia, unde primarul face legea după bunul plac
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediții: BIHOREANUL a descoperit un caz emblematic despre modul în care o mafie locală ajunge să-i hărţuiască şi să-i pedepsească pe cei care denunță ilegalități. Un localnic din Tărcaia care a dat în vileag că primarul PSD-ist Aurel Ille i-a închiriat ilegal un teren din domeniul public unui consilier local, tovarăș de partid cu el, a devenit subiect de anchetă penală pentru că-i „tulbură posesia” alesului, iar asta doar pentru că a „îndrăznit” să-și lase maşina pe bucățica de pământ de lângă casă, ce aparține comunei. 
06 Martie 2023, 00:00
Balsam pentru spirit: Orădenii au la dispoziție o serie de tehnici și terapii de relaxare neconvenționale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Orădenii sunt invitați să se lepede de stres și agitație la cursuri și terapii prin sunete, muzică, meditație și dans. Printre modalitățile alternative de eliminare a stresului se numără băi de sunete create cu boluri tibetane, sesiuni de dans liber pe muzică de improvizație ori lecții de Tai Chi.
Doamna mărgelelor: O doctoriță stomatologă din Oradea oferă o expoziție inedită, cu tablouri din mărgele minuscule, de sticlă (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
"Omul în timpul liber se realizează sau se ratează", spune, citând "nici nu mai ştiu pe cine", Mariana Casian, o stomatologă pensionară mereu zâmbitoare şi plină de o energie nesecată. Îşi petrece timpul liber cu pasiune, iar din această pasiune le oferă acum orădenilor o expoziţie inedită: tablouri din mărgele minuscule, din sticlă.
03 Martie 2023, 09:57
Scumpă „moștenire”: Ce se întâmplă cu depozitele de deșeuri periculoase din Bihor, multe provenite din comunism (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Sub presiunea unor amenzi uriașe din partea UE, terenurile cu depozite de deșeuri periculoase din Bihor ar putea fi expropriate. După ce ani la rând autoritățile au eșuat în stabilirea responsabililor pentru curățarea depozitelor cu reziduuri toxice, Ministerul Mediului vrea să le preia cu forța și să le ecologizeze, în caz contrar România riscând amenzi de 33.000 euro pe zi.
Gardian cu pumnul tare: Un agent de la Penitenciarul Oradea, acuzat că a luat la bătaie un deţinut
Bihoreanul tipărit
Un agent de la Penitenciarul Oradea e anchetat pentru purtare abuzivă după ce a luat la bătaie un deţinut. Victima, Paul Balasz, un tâlhar din Maramureş, a încasat pumni în coaste şi, încătuşat fiind, a fost pălmuit de gardianul Ioan Brânza, pe care l-a supărat fiindcă mergea prea repede, vorbea cu alţii şi, când i s-a atras atenţia, l-ar fi ameninţat.
02 Martie 2023, 07:57
Un an fără „acasă”: Poveștile unor refugiați ucraineni care au încercat să-și continue viețile în Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După un an de război, peste 1.500 de ucraineni s-au mutat în Bihor, iar mulţi dintre ei învaţă limba română şi îşi câştigă traiul muncind aici. BIHOREANUL a vorbit cu câţiva dintre refugiaţii care au reuşit să îşi găsească un loc de muncă încă din primele luni după ce au ajuns în oraş, cum ar fi Olga Taranukha, nevoită să-şi lase soţul pe front şi casa pradă bombardamentelor, ea devenind învăţătoare la şcoala ucraineană improvizată, deschisă de Asociaţia Caritas Eparhial.
01 Martie 2023, 08:01
Șefie pe vecie: La Spitalul Județean din Oradea, șefii de secții vor fi instalați de Facultatea de Medicină, fără concurs
Bihoreanul tipărit
Concursurile pentru conducerea secțiilor Spitalului Județean devin o amintire, iar regula: ocuparea acestora de către reprezentanții Facultății de Medicină și Farmacie. Pentru că Legea Sănătății a fost schimbată de trei senatori PSD, între care și controversatul Florian Bodog, el însuși prodecan, dar și șef de secție la Județean, FMF Oradea urmează să propună viitorii șefi de secții din rândul propriilor cadre didactice, aceștia trebuind să primească și „avizul” managerului Gheorghe Carp, care însă declară că nu e dispus să accepte pe oricine.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Șefii de secții din Spitalul Județean din Oradea vor fi „remaniați” de Universitate
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediții: Concursurile pentru conducerea secțiilor Spitalului Județean devin o amintire, iar regula: ocuparea acestora de către reprezentanții Facultății de Medicină și Farmacie. Pentru că Legea Sănătății a fost schimbată de trei senatori PSD, între care și controversatul Florian Bodog, el însuși prodecan, dar și șef de secție la Județean, FMF urmează să propună viitorii șefi de secții din rândul propriilor cadre didactice, aceștia trebuind să primească și „avizul” managerului Gheorghe Carp. Din același număr aflați ce se întâmplă cu depozitele de deșeuri periculoase din Bihor, multe „moștenite” din comunism, poveștile unor refugiați ucraineni care au încercat să-și continue viețile în Bihor, deja de un an, și că parcările publice sunt o sursă permanentă de nervi pentru orădeni.
27 Februarie 2023, 00:00
Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea: „Trebuie să împăcăm cunoscătorii și publicul nou”
Bihoreanul tipărit
Cei care sunt tentaţi să descopere muzica clasică, semnată de mari compozitori, sunt invitaţi la Filarmonica de Stat din Oradea, o instituţie care a început să capete vizibilitate, să atragă public nou, să ţină concerte sold-out şi care îşi extinde repertoriul cu spectacole de operă, cum a fost recent "Rigoletto", cu concerte interactive pentru copii şi cu concerte estivale în aer liber. În spatele acestor iniţiative se află Carmen Rus (45 de ani), artist liric în corul Filarmonicii orădene încă de la înfiinţarea acestuia, lector universitar la Facultatea de Arte şi, din mai 2021, manager al instituţiei muzicale. BIHOREANUL a stat de vorbă cu ea despre ce are Filarmonica de oferit... 
25 Februarie 2023, 09:31
Pagubă la dublu: Au prejudiciat cu 600.000 de lei bugetul statului, iar acum se vor din nou slujbași la Primărie
Bihoreanul tipărit
Achitați definitiv după ce împreună cu doi colegi, cu primarul și cu vicele au produs un prejudiciu de 600.000 lei, doi funcționari de primărie cer revenirea pe posturi și salariile pe ultimii patru ani. Primăria Holod, care a suspendat din funcții angajații odată cu trimiterea lor în judecată, va trebui să le achite lefurile neplătite pe durata procesului, sumele depășind veniturile proprii ale comunei pe un an întreg, ceea ce o împiedică să mai facă investiții.
24 Februarie 2023, 08:00
Anchete „suspendate”: Zeci de bihoreni stau fără permis de conducere fiindcă nu avem un aparat de investigații toxicologice!
Bihoreanul tipărit
Pentru că județul nu are un aparat de investigații toxicologice, bihorenii descoperiți pozitiv în trafic la testul antidrog așteaptă cu anii rezultatele analizelor de sânge care să confirme ori să infirme testarea sumară la fața locului. Un tânăr suspectat că a șofat drogat când l-a tamponat pe interlopul Romi Neguș a avut rezultat negativ la proba de urină, dar așteaptă de patru luni verdictul pentru analizele de sânge, singurul care l-ar putea „anula” pe cel al testului preliminar care l-a lăsat fără permis.
23 Februarie 2023, 08:07
Faliți cu pretenții: Un sfert din primării nu-și acoperă singure nici salariile angajaților. Vezi cum se împart banii județului!
Bihoreanul tipărit
25 dintre cele 100 de comune și orașe bihorene nu își acoperă din taxe și impozite nici măcar lefurile angajaților. Pentru că în unele comune salariile funcționarilor depășesc veniturile primăriilor, iar altele abia le colectează și pe acestea, Consiliul Județean a alocat o parte din banii pentru echilibrarea bugetelor locale după performanțele edililor, dar grosul s-a împărțit tot pe criterii politice.
22 Februarie 2023, 09:53
Șantier de... rahat: Lucrările la pasajele din Centrul Civic al Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Lucrările la pasajele subterane din centrul Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur. Săpăturile au avariat rețeaua magistrală de canalizare din Centrul Civic, care a refulat în beciurile blocurilor de pe Calea Averescu, obligând locatarii să suporte mirosurile grele. 
Război în cartier! Răfuială cu iz mafiot, sub nasul Poliției, între doi artiști orădeni cunoscuți în rândul adolescenților: Cartier și S.Boi (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Sub nasul unei Poliții indiferente, dar la vedere pe toate rețelele sociale, se petrece o răfuială cu iz mafiot între doi artiști orădeni cunoscuți în rândul adolescenților. Trapperul S.Boi, alias Alex Şipoş, îl acuză pe rapperul Cartier, alias Luigi Kerezsi, că a pornit o prigoană cumplită împotriva sa, din invidie artistică, scandalul culminând cu bătăi în plină stradă, urmăriri și hărțuiri, intrări prin efracție în clădiri, distrugeri, amenințări și șantaje difuzate inclusiv pe internet, ba chiar și cu împușcături și plângeri penale.
Orașul starurilor: Cum decurg filmările la producția „21 de rubini” și ce spune despre Oradea celebrul actor Mickey Rourke (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Oradea a primit oaspeţi de seamă, cum ar fi Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini şi Loredana Groza, pentru filmările producţiei "21 de rubini". Scris şi regizat de preotul orădean Ciprian Mega, filmul a creat zumzet prin urbe, orădenii înscriindu-se pentru a face figuraţie în diferite scene, iar vedetele găsind diferite modalităţi de a îmbina munca cu distracţia.
20 Februarie 2023, 09:52
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Bătăi, urmăriri, hărțuiri și șantaje în lumea „artistică” a Oradiei
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Răfuială cu iz mafiot, sub nasul Poliției, între doi artiști orădeni cunoscuți în rândul adolescenților; Cum decurg filmările la  producția „21 de rubini” și ce spune despre Oradea celebrul actor Mickey Rourke; Lucrările la pasajele din Centrul Civic al Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur; Zeci de bihoreni stau fără permis de conducere fiindcă nu avem un aparat de investigații toxicologice; Au prejudiciat cu 600.000 lei bugetul comunei, iar acum se vor din nou slujbași la Primărie...
20 Februarie 2023, 00:00
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au răsărit și cum s-au înmulțit farmaciile din oraș
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi...
19 Februarie 2023, 09:10
Fake-uri de altădată: Falsificarea de documente, bani și metale prețioase era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic
Bihoreanul tipărit
Falsificarea de documente, bani și produse era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic. Escrocii vremii măsluiau diplome de școli comerciale din Budapesta pentru a fi autentificate în România și cumpărătorii fără studii să se poată angaja ori să intre la facultăți, falsificau bancnote, monede, ba chiar și aur, pe care îl făceau dintr-un aliaj pe bază de zinc.
Răzbunarea lui Puia: Reinstalat la conducerea DGASPC Bihor, directorul Călin Puia e acuzat că vrea să concedieze angajaţii incomozi
Știri Bihor
Abia reinstalat după ce justiţia l-a absolvit de acoperirea abuzurilor comise asupra unor orfani, şeful DGADSPC Bihor, Călin Puia, e acuzat de altele, contra unor angajaţi. Directorul a iniţiat o nouă restructurare a instituţiei, considerată însă doar un pretext pentru a desfiinţa posturile unor subalterni care la proces au depus mărturii împotriva lui, iar asta în timp ce pregăteşte 200 de angajări.
15 Februarie 2023, 07:57
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON