URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).

Bihoreanul tipărit

Tribunalul a dat, Mina a luat: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare
Bihoreanul tipărit
S-a pronunţat primul verdict în dosarul maicii Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea. Judecată pentru că ar fi spălat aproape 1 milion de lei pentru o reţea de farmacişti evazionişti, Maria Bădilă a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare.
03 Noiembrie 2020, 09:50
I se spunea Buldozerul: Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, Ilie Bolojan asanează din start „mlaştina” de la CJ Bihor
Bihoreanul tipărit
Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, la capătul cărora mulţi credeau că s-a "uzat", Ilie Bolojan asanează din start "mlaştina" de la Consiliul Județean Bihor. Noul președinte şi-a început mandatul în forţă, bifând în numai o săptămână primele obiective majore: reducerea drastică a funcţionărimii parazite, cu scopul de a redirecţiona banii astfel economisiţi către proiecte de dezvoltare, şi aprobarea Drumului Expres Oradea-Arad, mega-investiţie strategică, din fonduri europene, estimată la 1 miliard de euro.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Ilie Bolojan și-a început în forță mandatul de șef al Consiliului Judeţean
Bihoreanul tipărit
Luni, 2 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, la capătul cărora mulţi credeau că s-a „uzat”, Ilie Bolojan asanează din start „mlaştina” de la CJ Bihor; Maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci, a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare; După un sezon ratat, hotelierii din Băile Felix trimit jumătate din personal în șomaj tehnic; Justiție în familie: cum a ajuns afacerista Nela Secară să fie judecată de o prietenă de-a sa...
02 Noiembrie 2020, 00:00
Şcoala de Jandarmi: Universitatea din Oradea s-a născut pe locul unei foste 'pepiniere' de oameni ai armelor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea s-a născut pe locul unei foste „pepiniere” de oameni ai armelor, Școala de Jandarmi, instituţie care a pregătit absolvenţi timp de aproape 60 de ani. Veche de peste 170 de ani, Jandarmeria bihoreană a avut un centru de pregătire relevant la nivel european, care în ultima perioadă a stăpânirii austro-ungare producea anual sute de absolvenți.
Parcări cu handicap: Noile parcări construite în Oradea nu au destule locuri pentru persoane cu dizabilităţi
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea încalcă drepturile persoanelor cu dizabilităţi, construind parcări cu prea puţine locuri rezervate acestora. Deşi legea impune ca orice parcare să aibă minimum 4% din totalul locurilor dedicate persoanelor cu dizabilităţi, prevederea este ignorată în oraş, unde toate construcţiile noi au doar 1% din locuri amenajate pentru şoferii cu handicap.
30 Octombrie 2020, 08:01
Anchetă 'deshumată': S-a redeschis ancheta în cazul morţii suspecte a bătrânului expert auto Lökösházy
Bihoreanul tipărit
Tribunalul Bihor a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul misterioasei morţi a expertului auto Alexandru Lökösházy. Bătrânul a fost găsit anul trecut incinerat într-o urnă, iar averea sa, de sute de mii de euro, a fost revendicată de o tânără şi de concubinul acesteia, în baza unui testament olograf dubios, desfiinţat de expert tocmai când procurorii abandonaseră ancheta ajunsă într-un impas.
29 Octombrie 2020, 07:58
La mai mare! De anul viitor, Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze locuinţele încălzite pe lemne. Vezi toate majorările propuse
Bihoreanul tipărit
Noul primar al Oradiei, Florin Birta, supune dezbaterii publice proiectul fiscalităţii locale pe anul viitor, bazat pe câteva majorări de taxe şi tarife. Pe lângă indexarea birurilor cu rata inflaţiei, de 3,8%, municipalitatea propune supra-impozitarea cu 50% a locuinţelor încălzite pe lemne, taxarea celor închiriate prin Airbnb, scumpirea parcărilor din centru şi a intrării la Aquapark, ştrand şi Zoo.
28 Octombrie 2020, 07:57
Poliţia lui Victoraş: Cum şi-a creat milionarul Victor Micula propria 'miliţie' în cadrul Poliţiei bihorene
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a aflat amănunte din dosarul deschis pe numele celor patru poliţişti anchetaţi pentru că au fost complici la năzbâtiile penale ale lui Victor Micula. O poliţistă l-a învăţat pe fiul magnatului Viorel Micula cum să caute informaţii în bazele de date ale MAI, alţi doi l-au scăpat de o amendă, iar un agent l-a costumat în uniformă ca să poată percheziţiona un interlop pe care-l reclamase chiar el că se urcase drogat la volan.
27 Octombrie 2020, 07:57
Cod roşu de Covid: Spitalul Municipal din Oradea s-a umplut de pacienți, personalul medical e rărit de infectări (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Confruntate cu intensificarea crizei sanitare, autorităţile pun la bătaie în războiul anti-Covid toate "armele" pe care le mai au, sporind capacitatea de spitalizare, inclusiv la ATI. În doar o săptămână, Bihorul a înregistrat multiple recorduri negative - cele mai multe îmbolnăviri, scăderea vârstei pacienţilor şi înrăutăţirea stării celor mai mulţi dintre aceştia, plus ocuparea de 100% a Terapiei Intensive -, dar greul abia urmează: personalul medical este şi el rărit de infectări, iar medicamentele încep să lipsească.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Serie de recorduri negative în Bihor, în epidemia de Covid-19
Bihoreanul tipărit
Luni, 26 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Confruntate cu intensificarea crizei sanitare, autorităţile pun la bătaie în războiul anti-Covid toate „armele” pe care le mai au, sporind capacitatea de spitalizare, inclusiv la ATI; Cum și-a creat milionarul Victoraș Micula propria Poliție; De anul viitor, Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze locuințele încălzite pe lemne; S-a redeschis ancheta în dosarul misterioasei morţi a expertului auto orădean Alexandru Lökösházy etc.
26 Octombrie 2020, 00:00
Mâini fermecate: De cinci generaţii, o familie din Vadu Crişului creează vase unice prin olărit (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Într-unul dintre cele mai pitoreşti sate din Bihor, un meşteşug din străbuni este păstrat încă viu. La Vadu Crişului, familia Hasas este renumită ca fiind singura care mai reuşeşte să ducă faima olarilor din zonă mai departe. Petru şi fiica sa, Maria, comercializează farfurii, ulcioare, căni sau chiar trofee realizate cu mâna lor pe roată, dintr-un lut gras, extras din apropierea casei lor, care prin ardere la 1.500 de grade devine ceramică albă, unică în Europa. BIHOREANUL vă prezintă tainele acestui meşteşug vechi de secole.
Vizită în alte lumi. Descoperiți expoziţii captivante la Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul oraşului Oradea! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Descoperiţi expoziţii captivante la Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul oraşului Oradea! În sălile celor două muzee, vizitatorii pot vedea scheletul unui mamut descoperit în Oradea, cum trăiau oamenii în Ţara Crişurilor, dar şi cum se ospătau principii Transilvaniei.
24 Octombrie 2020, 10:38
Marţea neagră: Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane euro, inclusiv către orădeni!
Bihoreanul tipărit
Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane de euro către 103 foşti proprietari de imobile naţionalizate, inclusiv din Oradea. Trei proprietari deposedaţi de apartamente deţinute în zona centrală a orașului au obţinut peste 500.000 euro, statul fiind obligat să le plătească despăgubirile la valoarea de piață a imobilelor confiscate, iar în două cazuri şi daune morale de câte 5.000 de euro.
23 Octombrie 2020, 11:07
Şcoala minciunilor: Inspectoratul Școlar Bihor cere închiderea unei școli profesionale din Lugaş, unde primarul a pus profesor... un șofer (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Din cauza unor nereguli grave, Inspectoratul Şcolar cere închiderea unei şcoli din Lugaşu de Jos. Abia acreditată, din ambiţia primarului UDMR Sorban Levente, Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba" are un singur profesor specialist, care de fapt e şoferul şcolii, nici un laborator şi doar 13 elevi, IŞJ descoperind că alţi 30 de tineri au fost înscrişi fără voia lor.
Jó reggelt, PNL! Monopolul UDMR asupra bihorenilor de etnie maghiară, spart la alegerile locale de liberalii lui Bolojan
Bihoreanul tipărit
Monopolul UDMR asupra bihorenilor de etnie maghiară, spart la alegerile locale de liberalii lui Bolojan. După ce a promovat candidaţi eligibili din rândurile acestei minorităţi, PNL a câştigat în nordul judeţului, cu populaţie majoritar maghiară şi considerat fief UDMR, cu 25% mai multe voturi decât în 2016, atât pentru consiliile locale, cât şi pentru Consiliul Judeţean.
22 Octombrie 2020, 08:02
Milostivii din Parchet: Un poliţist de frontieră din Bihor, care a fugit de agenţii rutieri, băut la volan, a scăpat de dosarul penal
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a descoperit un caz șocant: un poliţist de frontieră care a fugit de agenţii rutieri, fiind băut la volan, a scăpat cu totul de dosarul penal. Deşi practica procurorilor bihoreni este să-i trimită în judecată pe toţi şoferii cu alcoolemie de peste 1 la mie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a renunţat de tot la urmărirea lui Francisc Gabera pe motiv că nu prezintă... interes!
21 Octombrie 2020, 08:01
Florin Birta, noul primar al Oradiei: 'Ştiu cum gândeşte Ilie Bolojan şi ştiu ce trebuie făcut'
Bihoreanul tipărit
A promis că Oradea va rămâne "pe mâini bune", iar acum, după ce şi-a strivit adversarii, are la dispoziţie 4 ani să demonstreze că n-a făcut promisiuni în van. Florin Birta (37 de ani) este unul dintre cei mai tineri primari din istoria recentă a Oradiei şi a ajuns în funcţie prin votul a circa 48.000 de orădeni, adică peste 70% dintre cei care s-au prezentat la vot. Promovat de Ilie Bolojan în faţa concitadinilor ca un urmaş vrednic, liberalul a ajuns în top 3 primari de municipii cu cea mai mare reprezentativitate în ţară. "Ştiu cum gândeşte Ilie Bolojan şi ştiu ce trebuie făcut", afirmă el într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
20 Octombrie 2020, 07:57
Nuntașii Bihorului: Cum și-au permis „oamenii legii” să sfideze pandemia organizând petreceri cu sute de invitați
Bihoreanul tipărit
În vreme ce multe cupluri își amână cununiile sau fac ceremonii restrânse din cauza pandemiei, „oamenii legii” își permit s-o sfideze organizând petreceri cu sute de persoane. Anchetatorii au stricat nunta fiului comisarului șef (r) Eugen Boc, fost adjunct al şefului Poliției Bihor, deschizând dosar penal pentru bairamul cu peste 350 de persoane și percheziționând locuințele însurățeilor și părinților, pentru a-i face să pună pe masă listele cu invitați, după ce mireasa a fost confirmată cu Covid-19, la fel ca o alta din Marghita, căsătorită cu un polițist și tot după o petrecere „de vis”.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Două nunți, cu două dosare penale, în doar o săptămână în Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 19 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele pe care le puteţi citi: În vreme ce multe cupluri își amână cununiile sau fac ceremonii restrânse din cauza pandemiei, „oamenii legii” își permit s-o sfideze organizând petreceri cu sute de persoane; Inspectoratul Şcolar cere închiderea unei școli din Lugaş, unde primarul a pus profesor... un șofer; Florin Birta, noul primar al Oradiei: „Ştiu cum gândeşte Ilie Bolojan şi ştiu ce trebuie făcut”. De asemenea, din noua ediţie aflaţi că monopolul UDMR asupra bihorenilor de etnie maghiară a fost spart la alegerile locale de liberali, dar şi că într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane euro, inclusiv către orădeni!
19 Octombrie 2020, 00:00
Vânzătorii de aer: Trei bihoreni şi-au făcut firmă prin care îmbuteliază şi vând aer din Stâna de Vale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un stomatolog, un antreprenor şi un director de bancă din Oradea au pornit o afacere inedită: îmbuteliază şi comercializează aerul din Stâna de Vale. Mizând pe proprietăţile curative ale aerului puternic ozonat, recomandat în tratarea asteniilor, afecţiunilor endocrine şi ale căilor respiratorii, cei trei parteneri îl încarcă în butelii speciale şi îl scot la vânzare, dorind să dea lovitura pe piaţa asiatică.
Protest pentru lumină: O firmă a ridicat un 'oraş' de deşeuri electrice nevalorificate, cu care îşi terorizează vecinii (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un depozit de deşeuri electrice a transformat într-un coşmar viaţa unor localnici din Tileagd, obligaţi să locuiască în "umbra" unui munte de fiare vechi nevalorificate. Oamenii trăiesc de un deceniu sufocaţi de miile de tone de gunoaie strânse de firma de colectare Bene Internaţional, ai cărei patroni, de câte ori le cer socoteală, îi ameninţă cu blocarea întregii străzi, care a ajuns, odată cu depozitul, proprietatea lor privată.
'Viaţa mea a fost Oradea!'. Ilie Bolojan povesteşte ce a făcut bine şi rău la Primărie, dar şi ce urmează la Consiliul Judeţean
Bihoreanul tipărit
Ilie Bolojan părăseşte Primăria Oradea după trei mandate, conduse pe principiul "totul sau nimic", pentru a prelua conducerea Consiliului Judeţean. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, liberalul spune că nu va mai interveni în conducerea Oradiei, rămasă pe mâna echipei lui Florin Birta, noul preşedinte al CJ dedicându-şi energia pentru restructurarea instituţiei, prin reduceri de personal menite să adune banii de investiţii în folosul bihorenilor şi prin implementarea unui sistem de finanţare a primăriilor din judeţ care să stimuleze performanţa.
13 Octombrie 2020, 07:58
Trei pentru Oradea: Povestea emoţionantă a apărătorilor Oradiei, ucişi cu 3 zile înaintea eliberării oraşului
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea apărătorilor Oradiei uciși de horthyști cu trei zile înaintea eliberării, pe 12 octombrie 1944, dată devenită ziua orașului. Orădenii Silviu Andrei, Nicolae Rajkovič și Papp Tiberiu au fost condamnați la moarte pentru organizarea de activități de partizani în spatele frontului, primii doi fiind împușcați în Cetate pe 9 octombrie 1944, iar cel de-al treilea obținând în ultima clipă comutarea pedepsei în 15 ani de muncă silnică. 
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cu ce gânduri părăsește Ilie Bolojan Primăria, după trei mandate conduse pe principiul „totul sau nimic”
Bihoreanul tipărit
Luni, 12 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Liberalul Ilie Bolojan părăsește după 12 ani Primăria Oradea, făcând mărturisiri BIHOREANULUI; Trei bihoreni și-au făcut firmă prin care îmbuteliază şi vând aer din Stâna de Vale; O firmă a ridicat un „oraș” de deșeuri electrice nevalorificate, cu care își terorizează vecinii; Povestea emoționantă a apărătorilor Oradiei, uciși cu 3 zile înaintea eliberării orașului.
12 Octombrie 2020, 00:00
Vocea unei generaţii: Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite. Convins că generaţia lui este obligată să se perfecţioneze pe cont propriu, în timp ce şcoala şi politicienii eşuează în a răspunde nevoilor reale, Răzvan Foncea militează pentru politici favorabile tinerilor români.
11 Octombrie 2020, 20:10
Monstruoasa Justiţie: Descoperiri șocante ale BIHOREANULUI despre felul în care judecătorii soluţionează agresiunile sexuale cu victime minore
Bihoreanul tipărit
În plină anchetă cu privire la modul în care instanţele soluţionează cauzele privind agresiunile sexuale cu victime minore, BIHOREANUL a descoperit noi cazuri şocante. Un orădean care şi-a lăsat însărcinată propria soră a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, iar un violator dovedit a fost lăsat de judecători să-şi ia în grijă fiica rămasă orfană de mamă, pe care apoi a bătut-o şi a siluit-o.
09 Octombrie 2020, 07:59
Despărţiţi, dar împreună: Ce gândesc cu adevărat maghiarii din Bihor, în cine au încredere și cum vorbesc limba română?
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă un sondaj interesant: maghiarii din Bihor au mai multă încredere în Ilie Bolojan şi Bihari Naplo decât în DNA şi Iohannis. Maghiarii consideră că Oradea s-a dezvoltat mai mult decât Satu Mare, Clujul şi chiar Debreţinul, nu acceptă uşor români în familie, preferă şcolile în limba maternă, dar sunt de acord că trebuie să înveţe limba majorităţii, iar politicienii lor să o vorbească la perfecţie.
Lista 'de făcut': BIHOREANUL vă prezintă care sunt problemele reclamate de orădeni în campania electorală
Bihoreanul tipărit
În campania electorală, candidații la Primărie au contabilizat problemele cu care se confruntă alegătorii. Cele mai mari ofuri ale orădenilor sunt legate de costul întreținerii locuințelor, tergiversarea izolării blocurilor, criza locurilor de parcare de domiciliu și frecvența redusă a mijloacelor de transport în comun. 
07 Octombrie 2020, 08:03
Pentru voi, oameni noi! Tot al doilea consilier local orădean ales în urma scrutinului din 27 septembrie este 'boboc'
Bihoreanul tipărit
Alegerile locale au reașezat componența Consiliului Local Oradea: grupul PNL, cu o majoritate zdrobitoare de 20 de mandate din totalul de 27, și-a înlocuit 40% din membri, 3 din 4 reprezentanți ai UDMR sunt noi, iar PSD și-a schimbat integral galeria celor 3 aleși. Află detalii!
06 Octombrie 2020, 15:10
Demonstraţi că meritaţi! Primăriile din Bihor vor fi conduse de 47 de edili PNL, 28 din PSD și 21 din UDMR. Cine sunt aceștia?
Bihoreanul tipărit
În următorii patru ani, primăriile din Bihor vor fi conduse de 47 de edili PNL, 28 de la PSD, 21 din UDMR, doi independenţi şi câte unul de la Pro România, PPMT şi UDSCR. În urma scrutinului consumat într-un singur tur, marile partide au reuşit să-şi conserve cei mai mulţi primari, alegerile locale producând însă şi câteva surprize: PNL şi PSD şi-au suflat reciproc şapte comune, UDMR a "cedat", în premieră, o primărie în faţa PPMT, iar doi independenţi au bătut la vot edili cu experienţă. 
06 Octombrie 2020, 07:57
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0034 RON
  • 1 EUR = 4.874 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON