URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea se plânge că nu mai vin firmele la lucrări și uite cum stau 5 milioane de euro nepuşi în operă. Măi să fie! Să-i fi izbit brusc lenea pe constructori? Aceiaşi care, acum 10 ani, se băteau ca chiorii pe lucrări...
Zic şi eu
Adrian Cris
În aprilie 2016, înainte să accepte de la Pásztor Sándor şi Ioan Mang o decorativă funcţie de vice la Consiliul Judeţean, Traian Bodea, spunea, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, că, într-o dregătorie publică, "atunci când nu faci nimic înseamnă că ai furat patru ani din viaţa celorlalţi". Săptămâna trecută, brusc, la trei sferturi din mandatul în care actuala administraţie a judeţului nu a reuşit să finalizeze niciun proiect preluat de la predecesori (ba a şi compromis Aeroportul Internaţional Oradea) şi n-a urnit niciun proiect nou, acelaşi Bodea a avut o epifanie: laolaltă cu cei doi tovarăşi, a furat deja bihorenilor trei ani. Din singura noastră viaţă, a fiecăruia dintre noi.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când am citit ştirea că Poliţia Română vrea să dea în judecată trupa de hip-hop Paraziţii, am crezut că am nimerit pe un site de umor. Dar cum realitatea în Româna este mereu surprinzătoare, se făcea că nu eram pe timesnewroman.ro sau pe catavencii.ro, ci pe un organ de presă serios şi responsabil. Aşadar, oricât de ciudat ar fi, Poliţia dă în judecată Paraziţii pentru melodia "Antimiliţie".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată pe site-ul Curții Constituţionale a României decizia nr. 250/2019, prin care s-a stabilit că este obligatoriu ca orice schimbare de încadrare juridică într-un proces penal să nu se realizeze direct prin sentința finală, ci înaintea acesteia, pentru a garanta dreptul inculpatului la apărare în raport cu acuzația concretă ce i s-a adus.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihoreanul tipărit

Primăvara întregirii: BIHOREANUL descrie ce s-a întâmplat, de fapt, pe 20 aprilie 1919 la Oradea
Bihoreanul tipărit
Acum 100 de ani, Oradea huruia de sunetele bocancilor soldaților români și de zgomotul tehnicii militare. Pe 20 aprilie 1919, în zi de Paște, Armata Română intra în premieră în Oradea, ducând integrarea orașului în România Mare înainte cu un pas.
18 Aprilie 2019, 08:01
'Trăiască România Mare!' Din 12 octombrie 1918 şi până în 20 aprilie 1919, Oradea a trecut prin luni grele de suspans, intrigi şi violenţe
Bihoreanul tipărit
Oraşul Oradea marchează 100 de ani de la ruperea de Imperiul Austro-Ungar şi alipirea la România Mare. Din 12 octombrie 1918 şi până în 20 aprilie 1919, Oradea a trecut prin luni grele de suspans, intrigi, violenţe şi chiar o dictatură comunistă, până să devină parte oficială a Regatului României.
17 Aprilie 2019, 15:45
Norocel la Suzuki: Directorul Cristian Popescu şi-a luat la 'preţ redus' o maşină a... Primăriei Oradea
Bihoreanul tipărit
O maşină de teren moştenită de Primărie de la o orădeancă a ajuns în proprietatea familiei directorului adjunct al Direcţiei Patrimoniu, Cristian Popescu. Intrat în proprietatea municipalităţii în vara anului 2017 cu un preţ de 14.500 euro, autoturismul Suzuki 4x4 a fost vândut cu 4.800 euro printr-o licitaţie anunţată în perioada Sărbătorilor.
17 Aprilie 2019, 08:04
Judeţ în pagubă: Consiliul Județean Bihor a pierdut procesul de milioane de euro pentru terenurile ocupate de Selina
Bihoreanul tipărit
Judeţul a pierdut un proces de milioane intentat firmei Selina, pentru terenurile fostelor cazărmi pe care aceasta n-a ridicat blocurile promise în vremea preşedintelui Alexandru Kiss. Deşi n-a construit cele 4.000 de locuinţe sociale trâmbiţate în 2006, firma rămâne cu terenurile deoarece, la 4 ani după declanşarea procesului şi după 29 şedinţe de judecată, Tribunalul Bihor a constatat că acţiunea CJ a fost... tardivă.
16 Aprilie 2019, 08:05
Dreptate amară: Cei şapte violatori din cimitirul evreiesc din Marghita au fost condamnaţi cu blândeţe
Bihoreanul tipărit
Verdict final în cazul copilei de 14 ani care a fost "vrăjită" de tânărul pe care-l iubea ca să facă sex cu el şi cu încă 6 amici în cimitirul evreiesc din Valea lui Mihai. După un proces dezbătut în şedinţă nepublică, cei 7 tineri judecaţi pentru act sexual cu o minoră, iar unul şi pentru pornografie infantilă, au fost condamnaţi cu blândeţe de Tribunalul Bihor, care a şi suspendat executarea pedepselor pentru 6 din ei.
15 Aprilie 2019, 11:27
Nu rataţi BIHOREANUL tipărit: De Centenarul eliberării Oradiei, o rememorare a evenimentelor care au dus la integrarea oraşului în România Mare
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Cu ocazia primului Centenar de la eliberarea Oradiei de sub bolşevismul maghiar şi alipirea oraşului la România Mare se anunţă manifestări de o amploare fără precedent. La 100 de ani de la frământatul aprilie 1919, BIHOREANUL oferă o rememorare a epocii în care Oradea era terorizată de regimul comunist al lui Kun Bela, prin intermediul unui supliment intitulat "Oradea Mare" şi cu informaţii inedite din presa vremii. Din acelaşi număr aflaţi şi că cei şapte violatori din cimitirul evreiesc din Marghita au fost condamnaţi cu blândeţe, că CJ a pierdut procesul pe terenurile ocupate de Selina, dar şi că directorul Cristian Norocel Popescu şi-a luat la "preţ redus" o maşină a... Primăriei Oradea.
15 Aprilie 2019, 00:00
O seară vieneză: Orădenii, invitaţi la evenimentul monden al primăverii - un bal cu arii din opere celebre şi prezentări de modă
Timp liber
Artişti care au primit aplauze pe mari scene ale Europei, arii din opere celebre precum "La Traviata", "Tosca" şi "Bărbierul din Sevilla", un vals al debutanţilor, care să amintească de atmosfera balurilor vieneze şi elegante prezentări de modă... Acestea sunt câteva dintre ingredientele unei gale programate luna viitoare la Teatrul Regina Maria, anunţate ca fiind evenimentul monden al sezonului în Oradea.
14 Aprilie 2019, 08:51
Batjocură la pătrat: Ministrul Finanţelor promite amnistie fiscală, dar penalizează cetăţenii pentru datorii despre care habar nu aveau
Bihoreanul tipărit
În timp ce ministrul Finanţelor promite amnistie fiscală, ANAF penalizează cetăţenii pentru datorii despre care nici nu aveau habar. Tot mai mulţi bihoreni se trezesc cu notificări prin care sunt somaţi să achite restanţe la contribuţii pentru asigurările sociale în pragul prescrierii, fără a le da posibilitatea de a le plăti cu reduceri, conform legii.
Lecţie pentru ţepar: Afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi, ar putea ajunge la închisoare
Bihoreanul tipărit
Afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi, ar putea ajunge la închisoare. La cererea unui stomatolog care nu şi-a recuperat nimic din cei aproape 100.000 lei plătiţi din credit pe o maşină ce nu i-a fost livrată, judecătorii au decis ca Budura să-şi ispăşească după gratii pedeapsa de 3 ani dispusă iniţial cu suspendare.
11 Aprilie 2019, 08:05
(De)conturile Oradiei: Deşi are buget record, graţie fondurilor europene, Primăria Oradea strânge cureaua
Bihoreanul tipărit
Oradea se bazează în acest an pe un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 30% peste cel din 2018, datorită finanţărilor europene contractate. Municipalitatea este nevoită să vândă terenul fostei Pieţe Ioşia şi clădirea fostei Policlinici cu plată pentru a compensa pierderea de 15,6 milioane euro provocată de măsurile Guvernului, în vreme ce consilierii PSD, invocând bugetul în creştere, se pregătesc să ceară reducerea impozitelor şi majorarea subvenţiilor.
10 Aprilie 2019, 08:00
Jos masca, Nela! În plină campanie de discreditare a justiţiei, BIHOREANUL dezvăluie adevărata faţă a unui pion preferat de adversarii DNA (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În plină campanie de discreditare a DNA şi a justiţiei în general, BIHOREANUL dezvăluie cine este cu adevărat unul dintre pionii preferaţi ai posturilor TV şi site-urilor anti-Binom. Prezentată la Antena 3 drept o femeie de afaceri arestată abuziv, ruinată şi îmbolnăvită de DNA, orădeanca Nela Secară n-a fost niciodată anchetată de procurorii anticorupţie, fiind în schimb judecată în mai multe dosare pentru evaziune fiscală şi cercetată în Olanda pentru sclavie modernă, iar asta după ce în tinereţe a stat la închisoare pentru că "l-a făcut la portofel" pe un TIR-ist italian, cu care s-a "sărutat" pe Şoseaua Borşului.
Cetatea Iepuraşului: Ediţia 2019 a Târgului de Paşti din Oradea se anunţă bogată, cu bunătăţi, meşteşuguri şi activităţi „colorate” pentru copii
Bihoreanul tipărit
În perioada 19-29 aprilie, orădenii sunt chemaţi să descopere obiecte şi produse tradiţionale în cadrul unei noi ediţii a Târgului de Paşti, găzduit de curtea Palatului Princiar din fortăreaţa orădeană. Acolo, vizitatorii vor descoperi decoraţiuni inedite, personaje de poveste, Iepuraşul de Paşti, un labirint gigant şi vor învăţa să încondeieze ouă.
08 Aprilie 2019, 20:56
Cartă cu harţă: Scandal la Universitatea din Oradea, între cinci prorectori şi preşedintele Senatului
Bihoreanul tipărit
Universitatea, "risc" de reformă: Cu un semestru înaintea alegerilor interne, Senatul instituţiei pregăteşte o nouă "constituţie", cu restricţii dure pentru viitorii şefi. După ce a ajuns la cuţite cu conducerea executivă a Universităţii, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a propus o Cartă potrivit căreia niciun universitar să nu poată ocupa funcţii plătite mai mult de 8 ani şi să nu mai existe şefi cu rude în propriile facultăţi.
08 Aprilie 2019, 11:11
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Cine este cu adevărat unul dintre pionii orădeni preferaţi de posturile TV şi site-urile anti-justiţie
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: În plină campanie de discreditare a DNA şi a justiţiei în general, BIHOREANUL dezvăluie cine este cu adevărat unul dintre pionii preferaţi ai posturilor TV şi site-urilor anti-Binom. Prezentată la Antena 3 drept o femeie de afaceri arestată abuziv, ruinată şi îmbolnăvită de DNA, orădeanca Nela Secară n-a fost niciodată anchetată de procurorii anticorupţie, fiind în schimb judecată în mai multe dosare pentru evaziune fiscală şi cercetată în Olanda pentru sclavie modernă, iar asta după ce în tinereţe a stat la închisoare pentru că "l-a făcut la portofel" pe un TIR-ist italian.
08 Aprilie 2019, 00:00
Ostaşul Domnului: Poetul bihorean Traian Dorz, din Oastea Domnului, pedepsit de comunişti cu 17 ani de puşcărie (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Poetul bihorean Traian Dorz a fost închis 17 ani în puşcării pentru credinţa neclintită în Dumnezeu. Lider al asociaţiei Oastea Domnului, iniţiatoarea unei mişcări de revigorare a ortodoxiei, dar considerată sectară de comunişti, Dorz a fost închis, deportat şi urmărit de Securitate toată viaţa, în 9 dosare, murind cu puţin înainte de căderea regimului.
07 Aprilie 2019, 09:55
Centenarul Oradiei: Festivități de amploare pentru sărbătorirea a 100 de ani de la eliberarea orașului
Bihoreanul tipărit
"Trăiască Armata Română!". Aşa au strigat orădenii pe 20 aprilie 1919, în prima zi de Paşte, când în oraş au intrat trupele generalului Traian Moşoiu, consfinţind eliberarea Oradiei de sub stăpânirea maghiară bolşevică şi preluarea acestui colţ de ţară sub administraţie românească, potrivit dorinţei exprimate la Marea Adunare Naţională desfăşurată pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. La împlinirea a 100 de ani de la marele eveniment, în oraş vor avea loc manifestări fără precedent, care vor include o desfăşurare militară amplă, cu survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer.
06 Aprilie 2019, 09:42
Sală „pe caiet”: Compania Naţională de Investiţii n-a prevăzut în acest an bani pentru mult promisa Polivalentă din Oradea
Bihoreanul tipărit
Compania Naţională de Investiţii n-a prevăzut în acest an bani pentru mult promisa Polivalentă din Oradea. Din cauza lipsei finanţării, firma Trameco a abandonat şantierul, iar CNI a confirmat oficial că nu are un buget anume pentru obiectivul inclus "la grămadă" într-un program de 425 investiţii pentru care dispune, teoretic, de 1,13 miliarde lei.
05 Aprilie 2019, 08:07
Ambulanţa de Partid: Politrucii de la şefia Serviciului de Ambulanţă Bihor au dat contracte cu dedicaţie
Bihoreanul tipărit
Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor este căpuşat de şefii plantaţi în funcţii datorită „meritelor” de politruci. Fost consilier al ex-ministrului Florian Bodog, numit ilegal director economic interimar pe 6 luni, dar menţinut în funcţie de 4 ani tot ilegal, Liviu Sabău Popa a „patronat” umflarea cheltuielilor SAJ Bihor cu semnăturile fostului şi actualului manager.
04 Aprilie 2019, 08:02
Arii în aer: Ariile protejate din Bihor au rămas nepăzite şi neîngrijite din cauza statului!
Bihoreanul tipărit
Aproape toate ariile protejate din Bihor au rămas nepăzite şi neîngrijite, după ce administrarea lor a fost preluată de o instituţie încă inexistentă. Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a înştiinţat custozii că nu mai au "drepturi şi obligaţii", chiar dacă structura judeţeană a instituţiei, care ar trebui să le preia sarcinile, nu e funcţională, având trei angajaţi care nici măcar nu au unde să meargă la lucru.
03 Aprilie 2019, 08:00
Poliţia... offline: Un orădean s-a ales cu maşina sechestrată pentru că avea poliţa RCA în format electronic
Bihoreanul tipărit
Un orădean s-a ales cu maşina sechestrată pentru că avea poliţa RCA în format electronic. Deşi putea să verifice valabilitatea asigurării pe internet, poliţistul a refuzat, lăsându-l fără jeep şi fără plăcuţele de înmatriculare, pe care bărbatul a reuşit să le recupereze după mai bine de o lună de aşteptare!
02 Aprilie 2019, 15:16
Sorbonică fără frică: Ca să scape de verdictul de plagiatoare, profesoara Simona Cavalu, de la FMF Oradea, și-a falsificat propria carte
Bihoreanul tipărit
Premieră naţională: Ca să nu fie găsită vinovată de justiţie pentru furt intelectual asupra lucrării unui englez, profesoara Simona Cavalu de la FMF Oradea şi-a falsificat... propriul plagiat. Dată în judecată de britanicul Martin Hollins pentru încălcarea drepturilor de autor, orădeanca i-a şocat pe judecători, prezentând instanţei, spre expertizare, o "reeditare" contrafăcută a cărţii în care a plagiat, din care a eliminat capitolele furate şi pe care a încercat s-o plaseze şi în biblioteci, pentru a înlocui exemplarele "lucrării" care o dădea de gol.
02 Aprilie 2019, 08:09
S-a-ntors Uscatu’! Detaliile dosarului în care a fost săltat celebrul contrabandist orădean Viorel Pop
Bihoreanul tipărit
Judecat pentru constituirea unui grup infracţional, faimosul contrabandist orădean Viorel Pop, alias Uscatu’, şi-a refăcut gaşca şi a revenit în afaceri. Organizată cu sarcini precise, cu antemergător care să-i ferească de controalele Poliţiei şi dotată cu maşini modificate pentru a ascunde ţigări de contrabandă, noua trupă de infractori a fost dibuită de procurorii şi poliţiştii Antimafia, care au urmărit-o timp de peste 5 luni.
01 Aprilie 2019, 14:43
Super-mama: Are 46 de ani și doi copii, dar are corpul unei domnişoare. Care este secretul? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La 46 de ani, o orădeancă a uimit juriul la etapa zonală a Campionatului Naţional de Culturism şi Fitness şi merge în finală. Mamă a doi copii, de profesie asistentă medicală, Daniela Baciu are un corp ca la 20 de ani, pe care îl întreţine cu două antrenamente pe zi şi o alimentaţie echilibrată, fără alcool, ţigări şi cafea.
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: În premieră naţională, o profesoară de la FMF Oradea şi-a falsificat... propriul plagiat
Bihoreanul tipărit
Luni, 1 aprilie, a apărut noul BIHOREANUL tipărit. Între subiectele noii ediţii se numără o premieră naţională: Ca să nu fie găsită vinovată de justiţie pentru furt intelectual asupra lucrării unui englez, profesoara Simona Cavalu de la FMF Oradea şi-a falsificat... propriul plagiat. Dată în judecată de britanicul Martin Hollins pentru încălcarea drepturilor de autor, orădeanca i-a şocat pe judecători, prezentând instanţei, spre expertizare, o "reeditare" contrafăcută a cărţii în care a plagiat. În același număr citiți și că politrucii de la şefia Serviciului de Ambulanţă Bihor au dat contracte cu dedicaţie, detaliile dosarului în care interlopul Viorel Pop, alias Uscatu’, a fost săltat din nou pentru contrabandă cu ţigări, dar și povestea unui bihorean din Oastea Domnului, pedepsit de comunişti cu 17 ani de puşcărie.
01 Aprilie 2019, 00:00
Interviu cu profesoara Cristina Matiuță, de la Științe Politice: „Societatea românească a evoluat, partidele au rămas mult în urmă”
Bihoreanul tipărit
Politicienii ştiu care sunt nevoile României, fac aceleaşi promisiuni în fiecare campanie electorală, dar nu se ţin de cuvânt. Se întâmplă la fel de 30 de ani încoace, aşa că nu-i de mirare că românii îi consideră pe toţi "o apă şi-un pământ" şi trag chiulul la alegeri. "Dar nu e o soluţie să stai acasă şi să te declari scârbit. Votul nu este doar un drept, este o responsabilitate civică", spune politologul orădean Cristina Matiuţă, într-un interviu acordat BIHOREANULUI. „Societatea românească a evoluat, partidele au rămas mult în urmă”, afirmă profesoara.
29 Martie 2019, 11:50
Sophie, fetița munților: O copilă din Bihor a urcat, la 7 ani, 5.400 de metri pe un masiv din Himalaya (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O fetiţă din Bihor a atins o performanţă inedită: este cea mai tânără persoană care a urcat la peste 5.000 de metri pe masivul Annapurna din Himalaya. Temerara marghiteancă Sophie Gal, în vârstă de 9 ani, tocmai se pregăteşte să urce şi vârful Manaslu, înalt de 8.091 metri, astfel că poate fi dată ca exemplu unei generaţii poticnite cu telefonul în mână.
Moştenitor: Primăria! Cum a ajuns municipalitatea orădeană să vâneze apartamentele şi bunurile localnicilor fără rude
Bihoreanul tipărit
Modificarea Codului Civil a transformat municipalitatea orădeană într-un moştenitor profesionist, care vânează apartamentele şi bunurile localnicilor fără rude. În ultimii doi ani Primăria a deschis 13 dosare de succesiuni vacante de pe urma unor orădeni fără aparţinători şi a intrat în posesia a 4 locuinţe, o decedată lăsând oraşului un apartament cu 3 camere, un automobil Suzuki şi un cont bancar de 50.000 euro!
28 Martie 2019, 08:10
Tragedie pe Aeroport: Aeroportul din Oradea a fost locul unui cumplit accident aviatic, soldat cu 13 morţi
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, povestea singurului accident aviatic produs pe Aeroportul Oradea, soldat cu moartea a 13 oameni, între care patru orădeni. Un avion care făcea curse între Budapesta şi oraşele din Ardeal s-a prăbuşit în 1941 în timpul aterizării, 7 pasageri fiind salvaţi prin intervenţia eroică a mecanicului de la bord, care cu preţul propriei vieţi i-a evacuat înainte ca aparatul să explodeze.
27 Martie 2019, 08:09
Urgenţe cu economii: Noua Unitate de Primire a Urgenţelor va fi prima instituţie publică din Oradea cu fundaţie termică (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Noua Unitate de Primire a Urgenţelor va fi prima instituţie publică din Oradea cu fundaţie termică. Clădirea UPU se va sprijini pe 242 piloni cu dublu rol, nu doar de susţinere, ci şi energetic, armăturile acestora adăpostind sisteme de ţevi prin care iarna se va încălzi cu costuri de termoficare reduse cu până la o treime, iar vara se va răcori aproape gratis.
Ne bagă-n gropi! Din 28 de drumuri aflate în administrarea Consiliului Judeţean Bihor, 17 sunt în stare proastă, pline de gropi şi denivelări (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Dezastru pe drumurile judeţene din Bihor: dintr-un total de 28 şosele aflate în administrarea Consiliului Judeţean, 17 sunt în stare proastă, pline de gropi şi denivelări. După 3 ani de mandat, şefii judeţului se pot lăuda doar că au comandat lucrări după culoarea politică a primarilor, înlocuind asfaltul pe mici porţiuni în fiefuri PSD-UDMR, au atribuit abia luna trecută contractul pentru Drumul Apusenilor, proiect preluat de la predecesori, şi încă nu au terminat de licitat lucrări pe care chiar ei plănuiau să le înceapă sau să le termine anul trecut.
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1484 RON
  • 1 EUR = 4.7205 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON