URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

Bihoreanul tipărit

Şcoala de talente: Cu ajutorul EduBiz, peste o mie de liceeni bihoreni au descoperit ce meserie li se potriveşte
Bihoreanul tipărit
Cu ajutorul EduBiz, peste 1.000 de liceeni bihoreni au aflat în ultimii 7 ani ce meserie li se potriveşte. Timp de un an, elevii acceptaţi în programul dezvoltat de asociaţie participă la seminarii unde învaţă tehnici de comunicare, managementul timpului şi educaţie financiară, se oferă voluntari în orfelinate ori aziluri de bătrâni, dar fac şi practică în companii orădene.
03 August 2020, 17:32
La loc comanda! De ce a ajuns Spitalul Municipal din Oradea din nou spital Covid
Bihoreanul tipărit
După exact o lună de la redeschidere şi fix 300 de noi infectări, din care aproape 190 în ultima săptămână, Spitalul Municipal din Oradea redevine unitate exclusiv anti-Covid cu toate cele 450 paturi. Îngrijorate de creşterea masivă a numărului de îmbolnăviri, autorităţile au luat decizia radicală la doar cinci zile după ce credeau că va fi suficient să aloce pacienţilor cu Covid, pe lângă secţiile de Infecţioase, şi pe cea de Pneumologie, totalizând 200 paturi.
03 August 2020, 08:41
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Detalii din dosarul demolării Dealului Ciuperca, ținut la secret de autorități
Bihoreanul tipărit
Luni, 3 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Primăria i-a dat în judecată pe toți executanții grădinii publice Ciuperca, dar acțiunea are multe „bube”; Concursul internaţional pentru reamenajarea Pieţei Independenţei, câştigat de un proiect controversat; Un orădean a fost „îmbolnăvit” greșit de cancer de o doctoriță de la Județean și iradiat de 56 de ori; Primarul din Borod şi soţia sa au luat 1 milion de euro pentru livezi înființate... pe hârtie.
03 August 2020, 00:00
Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Într-o vară atipică, bihorenii pot descoperi frumuseţile naturale şi atracţiile turistice - unele prea puţin cunoscute - ale judeţului lor. Lista este bogată în peşteri interesante, cu cascade sau cristale, locuri unice în ţară, case tradiţionale, dar şi peisaje idilice, care pot fi admirate în drumeţii, dar şi din câteva locuri de cazare inedite. 
O iubire nebună: Femeia care l-a hărțuit pe episcopul reformat de Oradea, Csűry István, a fost trimisă în judecată
Bihoreanul tipărit
Orădeanca Denisa Krisztina Chilba, cea care l-a acuzat pe episcopul reformat Csűry István că a sedus-o şi apoi a abandonat-o, a fost trimisă în judecată pentru hărţuire. Rechizitoriul înaintat instanţei de procurorii Parchetului Oradea dezvăluie informaţii incredibile: în 3 luni, episcopul a primit peste 3.000 de apeluri şi mai mult de 2.000 de SMS-uri de la femeia care, simţindu-se ignorată, i-a trimis "cadou" o… coroană mortuară.
01 August 2020, 09:56
Premii pentru codași: Universitatea din Oradea acordă lunar burse de merit unor studenți mediocri
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea le asigură lunar burse de 700 lei unor studenţi mediocri, cu medii de 6 şi 7. Deoarece instituţia nu are un regulament care să interzică acordarea burselor de merit pentru studenţii mediocri, unele facultăţi i-au recompensat pe tinerii cu rezultate modeste, dar fruntaşi la unele specializări.
31 Iulie 2020, 10:20
Moartea lui Crăciun: O anchetă ca la carte a dus la prinderea celor doi criminali care au ucis un bihorean pentru... 30 de lei! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie detaliile celei mai complexe investigaţii criminalistice desfăşurate în ultimii ani în Oradea, pentru găsirea celor care au ucis un om pentru... 30 de lei! Cazul a fost rezolvat în baza unor proceduri realizate în premieră, în care au fost implicaţi nu doar procurori, poliţişti, criminalişti și legişti, ci și experţi în psihologie şi medici de la Spitalul Judeţean din Oradea.
29 Iulie 2020, 07:58
Farse periculoase: Reputatul critic și profesor orădean Mircea Morariu, acuzat de hărțuiri cu SMS-uri
Bihoreanul tipărit
Reputatul critic de teatru, profesor şi publicist Mircea Morariu, acuzat că a hărţuit cu SMS-uri mai mulţi colegi de breaslă. După ce scriitoarea clujeană Marta Petreu a dezvăluit că în 14 luni Morariu i-a trimis peste 100 de mesaje dubioase, mai mulţi oameni de cultură s-au regăsit în postura de victime ale orădeanului, care pretinde, însă, că a făcut doar nişte farse inocente, iar cei care îl hulesc sunt... oameni fără umor.
28 Iulie 2020, 15:29
Dragoste de fiică: O fetiţă de 12 ani din Oradea, infectată cu Covid, s-a internat în spital pentru a-și proteja mama bolnavă
Bihoreanul tipărit
O fetiţă de 12 ani din Oradea oferă o lecţie de viaţă emoţionantă: deşi asimptomatică, s-a internat ca să-şi protejeze mama bolnavă de cancer, spre deosebire de adulţii cu Covid care refuză spitalizarea, putându-i contamina pe cei din jur. Născută la 6 luni după ce tatăl său a murit într-un accident şi crescută doar de mama care face tratament oncologic, micuţa Ariana s-a infectat cu coronavirus după o simplă întâlnire cu nişte prieteni pe o terasă, apoi a insistat să fie dusă la Infecţioase pentru a nu-i pune viaţa în pericol celei care i-a dat viaţă.
28 Iulie 2020, 07:57
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Povestea impresionantă a unei fetițe de 12 ani diagnosticată cu Covid, orfană de tată și cu mama bolnavă de cancer
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 iulie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. O fetiţă de 12 ani din Oradea oferă o lecţie de viaţă emoţionantă: deşi asimptomatică, s-a internat ca să-şi protejeze mama bolnavă de cancer, spre deosebire de adulţii cu Covid care refuză spitalizarea, putându-i contamina pe cei din jur; Anchetă ca la carte: cum au fost prinși cei doi criminali care au ucis un om pentru... 30 de lei!; Șoc în lumea culturală: reputatul critic orădean Mircea Morariu este acuzat de hărțuiri cu SMS-uri; Femeia care l-a acuzat pe episcopul reformat Csűry István că a sedus-o şi apoi a abandonat-o a fost trimisă în judecată...
27 Iulie 2020, 00:00
Oradea în creștere: Cum au luat ființă cartierele „românești”, schimbând configurația etnică a orașului
Bihoreanul tipărit
Implementată mulţi ani, reforma agrară a însemnat, pe lângă împroprietărirea ţăranilor, distribuirea de locuri pentru case. În perioada interbelică, Oradea s-a extins cu noi cartiere de sute de case, ele generând un spor semnificativ de populaţie, datorat migrării la oraş a multor familii româneşti din judeţ. BIHOREANUL vă arată cât de greu s-au născut aceste cartiere şi cum au schimbat ele demografia.
24 Iulie 2020, 07:57
Piaţă... la distanţă: Ca să evite aglomeraţia, tot mai mulţi orădeni comandă acasă legume şi fructe de la producătorii locali
Bihoreanul tipărit
În toiul verii, pieţele s-au umplut cu legume şi fructe proaspăt culese din grădini. Precauţi din cauza pandemiei de Covid-19, mulţi orădeni evită să se perinde prin faţa tarabelor, unde păstrarea distanţei fizice pare o misiune imposibilă. Norocul lor este că şi comercianţii s-au reorientat. Mulţi legumicultori livrează produsele la domiciliu, fără să ceară bani în plus pentru transport. Câştigă şi vânzătorul, şi cumpărătorul!
23 Iulie 2020, 07:57
Cuibul celor neiubite: în Bihor există un adăpost pentru femeile victime ale violenței domestice
Bihoreanul tipărit
De la începutul anului, în Bihor funcționează un centru unde pot fi adăpostite femeile victime ale violenței domestice. În așezământul din Oradea, a cărui localizare este ţinută secretă, femeile abuzate primesc nu doar găzduire pe o perioadă de până la un an, ci şi ajutor din partea unui psiholog și a unui consilier vocațional, pentru a începe o nouă viață, liniștită, fără bătăi
22 Iulie 2020, 10:07
De dragul Creaţiei: O asociaţie de binefacere din Oradea a realizat cel mai modern refugiu turistic din Bihor (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O asociaţie de binefacere din Oradea a realizat cel mai modern refugiu turistic din Bihor. Societatea Don Orione, care reuneşte preoţi şi credincioşi greco-catolici puşi în serviciul tinerei generaţii, a inaugurat în cătunul Zece Hotare un aşezământ unde elevii orădeni să poată face cursuri de biologie în sânul naturii, drumeţii şi mici tabere şcolare.
21 Iulie 2020, 20:15
Covid la liber! Aproape jumătate din bihorenii depistați cu coronavirus refuză spitalizarea
Bihoreanul tipărit
Un număr semnificativ de bihoreni cu coronavirus refuză spitalizarea, invocând decizia CCR privind neconstituţionalitatea internării obligatorii, izolării şi carantinării. Aproape jumătate din persoanele depistate cu Covid în ultimele trei săptămâni au refuzat spitalizarea, inclusiv asistente medicale, declarând că se autoizolează la domiciliu, dar fără ca autorităţile să le poată verifica şi sancţiona dacă răspândesc boala.
21 Iulie 2020, 07:56
Invitaţie în grădină: Orădenii au parte de evenimente interesante în grădina MA Hub din Parcul Brătianu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O asociaţie din Oradea îi cheamă pe cei care caută să evadeze din cotidian la evenimente interesante în aer liber. MA Hub găzduieşte vizionări de filme de artă în aer liber, seri cu muzică de tip "jam session", sesiuni de yoga sau chiar baie de sunete, participarea făcându-se pe bază de donaţii, "după trăiri".
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
După Palatul Episcopiei Greco-Catolice, o altă clădire emblematică din Oradea a fost mistuită de un incendiu devastator, ridicând suspiciuni de mână criminală. Hala veche a Pieței Cetate, în care activau peste 120 de comercianți, a ars în întregime, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un incendiu ce a înroșit cerul și a înecat în fum un cartier întreg, stârnind nu doar nemulțumiri în rândul piețarilor care își văd afacerile distruse, dar și întrebări cu privire la cauza evenimentului, în condițiile în care municipalitatea își dorea demolarea halei, dar nu putea din cauză că era considerată obiectiv de patrimoniu industrial.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Incendiul de la Piața Mare a pregătit terenul pentru viitorul centru comercial
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: După Palatul Episcopiei Greco-Catolice, o altă clădire emblematică din Oradea a fost mistuită de un incendiu devastator, ridicând suspiciuni de mână criminală. Hala veche a Pieței Cetate, în care activau peste 120 de comercianți, a ars în întregime, stârnind nu doar nemulțumiri în rândul piețarilor care își văd afacerile distruse, dar și întrebări cu privire la cauza evenimentului. Din același număr aflați și că jumătate din bihorenii depistați cu coronavirus refuză spitalizarea, invocând decizia CCR privind neconstituţionalitatea internării obligatorii, izolării şi carantinării.
20 Iulie 2020, 00:00
Premiantul nost’: Un bihorean a absolvit cu 10 toţi anii facultăţii şi a fost primul în Europa la un master internaţional 
Bihoreanul tipărit
Un tânăr beiuşean a devenit al doilea absolvent cu 10 curat pe toţi anii de studii din istoria Facultăţii de Silvicultură din Braşov, primul fiind actualul rector, şi el tot bihorean. Şef de promoţie, Darius Hărdălău va continua studiile după ce s-a clasat pe locul 1 în Europa şi locul 3 în lume, dintr-un total de 200 candidaţi din 17 ţări, într-o competiţie pentru un master internaţional destinat celor mai buni studenţi silvicultori.
19 Iulie 2020, 09:23
Oradea în cenuşiu: Mulţi orădeni sunt nemulţumiţi de cum arată noua 'arhitectură' din centrul oraşului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Deciziile Primăriei privind amenajarea centrului Oradiei nasc constroverse între locuitorii oraşului. Specialişti şi orădeni de rând sunt nemulţumiţi că centrul istoric nu are o linie arhitecturală coerentă şi plăcută, dovadă că malurile Crişului, vizavi de Primărie, par din lumi diferite, iar în jurul lor au apărut amenajări moderne, proeminente prin formele rigide şi culorile închise.
Şomerii pandemiei: Îngenuncheată de criza Covid-19, piaţa muncii din Bihor nu dă semne de relansare
Bihoreanul tipărit
Îngenuncheată de criza Covid-19, piaţa muncii din Bihor nu dă semne de relansare. În ultimele cinci luni, aproape 4.000 de bihoreni au fost concediaţi, mulţi dintre ei imediat după ce s-au ridicat restricţiile de circulaţie şi Guvernul nu le-a mai plătit indemnizaţiile, iar numărul firmelor care anunţă concedieri în masă a crescut alarmant.
16 Iulie 2020, 08:01
Liberi şi ambiţioşi: Partidul Oamenilor Liberi face 'pui' şi în Bihor. Vezi cine sunt şi ce vor
Bihoreanul tipărit
După "oamenii noi" vin "oamenii liberi": un nou partid răsare pe scena politică locală, promiţând să "reprezinte cu adevărat orădenii". Organizaţia din Bihor a Partidului Oamenilor Liberi vrea să dea lovitura în alegeri sub bagheta unui fost jurnalist, colaborator al fostului preşedinte liberal al CJ Bihor Cornel Popa, cu susţinerea unui ecologist, fost consilier al primarului Ilie Bolojan.
15 Iulie 2020, 12:29
Felixul în avarie! Hotelierii şi comercianţii se plâng de scăderea gradului de ocupare a staţiunii la 30% (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Din cauza şantierelor deschise la tot pasul şi a restricţiilor impuse de epidemia de Covid-19, staţiunea Băile Felix se confruntă cu cel mai prost an de după căderea comunismului. Hotelierii şi comercianţii se plâng de scăderea gradului de ocupare a staţiunii la circa 30%, fapt ce i-a obligat să reducă din preţuri, în vreme ce turiştii reclamă deranjul provocat de utilajele angajate de Primărie şi limitarea numărului maxim de persoane în ştranduri, care îi expune riscului de a rămâne afară dacă întârzie la cozile de dimineaţă.
Crinul... ilegal: Loto-milionarul Ienciu din Marghita şi-a ţinut restaurantul deschis în timpul pandemiei (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL l-a prins pe patronul unui restaurant din Marghita încălcând nonşalant restricţiile, cu clienţi luând masa în spaţii închise, serviţi de angajaţi fără măşti şi mănuşi. Ajuns milionar la Loto 6/49, Valerian Ienciu a devenit vedetă în oraşul său, unde autorităţile îl ţin în braţe chiar dacă le sfidează pe faţă, alungând poliţiştii locali din restaurantul în care, deşi acest lucru e interzis de 4 ani, se fumează şi în prezent.
Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor: „Nu am fost pregătiţi pentru pandemie. Valul doi depinde de noi”
Bihoreanul tipărit
În primul interviu acordat de la izbucnirea crizei, directorul executiv al DSP Bihor afirmă, însă, că angajaţii instituţiei s-au achitat de sarcini, de la triajul în vămi şi plasarea în carantină a cetăţenilor repatriaţi din „zone roşii” - de la care au suportat şi agresiuni! - până la efectuarea anchetelor epidemiologice şi stingerea unor focare. Dr. Daniela Rahotă explică de ce DSP Bihor s-a opus iniţial testării comunitare şi vorbeşte totodată despre consecinţele recentei decizii a CCR de „desfiinţare” a izolării la domiciliu, carantinei şi internării obligatorii a persoanelor infectate, precum şi despre scenariul înmulţirii cazurilor Covid în Bihor, moment în care secţia de Boli Infecţioase ar putea fi din nou mutată la Spitalul Municipal.
13 Iulie 2020, 14:20
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Şantierele de la tot pasul şi restricţiile din pandemie anunţă cel mai prost an turistic pentru Băile Felix
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele ediţiei: Din cauza şantierelor deschise la tot pasul şi a restricţiilor impuse de epidemia de Covid-19, staţiunea Băile Felix se confruntă cu cel mai prost an de după căderea comunismului. Loto-milionarul Ienciu din Marghita şi-a ţinut restaurantul deschis în timpul pandemiei, mulţi orădeni sunt nemulţumiţi de cum arată noua "arhitectură" din centrul oraşului, iar Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, spune că "valul doi depinde de noi".
13 Iulie 2020, 00:00
Şpăgari la judecată: Frontieriștii din Borș care „taxau” românii întorși acasă în pandemie, trimiși în judecată
Bihoreanul tipărit
Parchetul i-a trimis în judecată pe poliţiştii de frontieră "săltaţi" pentru corupţie din vama Borş. Agenţii Munteanu Matei şi Viorel Chiş trebuie să răspundă în faţa instanţei pentru 27 de capete de acuzare vizând fapte de luare de mită, abuz în serviciu, fals informatic, instigare la fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor, în plină stare de urgenţă.
09 Iulie 2020, 07:54
Bogații care ne conduc: În ultimii 4 ani, aleșii bihorenilor aproape și-au triplat veniturile. Bolojan și-a luat Mercedes!
Bihoreanul tipărit
Aleşii bihorenilor şi-au sporit averile după ce în ultimii 4 ani veniturile aproape li s-au triplat. Primarul Ilie Bolojan, care a cumpărat un Mercedes acum un an, şi deputatul USR Silviu Dehelean, cu un al treilea Audi, sunt nişte modeşti pe lângă deputatul UDMR Rozalia Biro, care şi-a mărit colecţia de bijuterii, tablouri şi mobilă veche, ori preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, care şi-a completat "colecţia" de case şi terenuri.
08 Iulie 2020, 07:57
Punct şi de la capăt! Într-o perioadă de relaxare neglijentă, BIHOREANUL vă prezintă experienţe dramatice de la Spitalul Municipal din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Într-o perioadă de relaxare neglijentă, ce poate amplifica pandemia, BIHOREANUL vă prezintă experienţe dramatice, pe care medicii nu le mai vor repetate niciodată. Timp de 4 luni, la Spitalul Municipal din Oradea, destinat pacienţilor cu Covid-19, au fost îngrijiţi bolnavi de toate felurile, de la suferinzi de cancer la dependenţi de droguri şi de la „căpşunari” la IT-işti, s-au făcut sute de operaţii, au fost salvate, dar şi pierdute vieţi, s-au născut aproape 200 de copii, iar vârstele celor infectați au mers de la o extremă la alta: doar 28 de zile cel mai tânăr şi 85 de ani cel mai în vârstă.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Bilanț cutremurător, după 4 luni în care Spitalul Municipal din Oradea fost unitate anti-Covid
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Într-o perioadă de relaxare neglijentă, ce poate amplifica pandemia, BIHOREANUL vă prezintă experienţe dramatice, pe care medicii nu le mai vor repetate niciodată; În ultimii 4 ani, aleșii bihorenilor aproape și-au triplat veniturile; Frontieriștii din Borș care „taxau” românii întorși acasă în pandemie, trimiși în judecată...
06 Iulie 2020, 00:00
  1 2  4  6 7 8  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1185 RON
  • 1 EUR = 4.873 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON