URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Bihoreanul tipărit

'Academician' uitat: Controversatul Mircea Ifrim, fondatorul Facultăţii de Medicină din Oradea, a murit în anonimat
Bihoreanul tipărit
A murit Mircea Ifrim, primul "baron" al Facultăţii de Medicină şi unul dintre cei mai controversaţi profesori pe care i-a avut Universitatea din Oradea. Pretins academician, deşi n-a făcut parte niciodată din Academia Română, Ifrim a fost cel care a reclamat că la Oradea s-au vândut diplome false, dar şi cel care ani de zile a stat la hotel pe banii Universităţii, a inventat o catedră la FMF pentru a-şi angaja ilegal soţia, o chinezoaică cu 20 de ani mai tânără, şi a înmatriculat studenţi străini care nu aveau acest drept.
06 Aprilie 2020, 09:03
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit, ediția cu numărul 1.000! O familie din Oradea, lovită de coronavirus, îşi împărtăşeşte public experienţa trăită
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, ajuns la numărul 1.000. Dintre subiecte: O familie de orădeni infectați și tratați dau detalii despre simptomele provocate de temutul Covid-19, dar și despre cum au interacționat cu medicii şi autorităţile bihorene; „Academicianul” Mircea Ifrim, fondatorul Facultăţii de Medicină, a murit în anonimat; Pandemia de coronavirus se adaugă unor molime devastatoare care au lovit Bihorul; Afaceristul Dorel Ungur este acuzat că a șantajat familia victimei pe care a omorât-o; Pandemia de coronavirus a lovit crunt piaţa muncii din Bihor, dar, oricât ar părea de bizar, are și efecte benefice în anumite domenii.
06 Aprilie 2020, 00:00
Noul şef al Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu: „Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”
Bihoreanul tipărit
Una dintre problemele de mediu prioritare ale Bihorului vizează reciclarea deşeurilor. În doar 44 de oraşe şi comune din Bihor funcţionează colectarea selectivă, în timp ce 26 de primării nici măcar nu au implementat aceste reguli, valabile încă din 2012. „Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”, spune, într-un interviu acordat BIHOREANULUI Sever Șerbănescu, noul șef al Gărzii de Mediu Bihor.
05 Aprilie 2020, 17:05
Teroare la bloc: Un tânăr drogat din Oradea îşi terorizează vecinii de bloc, care se tem chiar şi să-l reclame
Bihoreanul tipărit
Traficanţii şi consumatorii de droguri din Oradea au devenit spaima vecinilor de bloc. Condamnat cu suspendare pentru trafic de etnobotanice şi refuz de recoltare de probe biologice după ce a condus drogat şi a provocat o tamponare, şi judecat pentru o încă distrugere, un tânăr îşi terorizează colocatarii, care se tem chiar şi să-l reclame.
Cum să n-o luăm razna: Specialiștii ne spun ce să facem ca să depășim cu bine din punct de vedere psihic această perioadă grea
Bihoreanul tipărit
În plină pandemie de coronavirus, specialiştii în sănătate mintală fac recomandări celor închişi în case, pentru a-i ajuta să scape de anxietate şi să rămână lucizi. În această perioadă, spun experţii, e obligatoriu să nu lăsăm viaţa să devină un haos, ci să respectăm o rutină, să evităm avalanşa de ştiri apocaliptice, să facem mişcare şi să vorbim despre ce ne nelinişteşte.
01 Aprilie 2020, 21:30
Ţepar de 10: Controversatul afacerist Gelu Mudura a încasat 10 ani de pușcărie pentru ”tunul” cu librăriile din Oradea
Bihoreanul tipărit
După o anchetă pornită în 2007 şi un proces început în 2014, Tribunalul Bihor a stabilit primul verdict într-unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare date în Oradea. Judecat pentru distrugerea librăriilor orădene, controversatul afacerist Gheorghe Mudura a încasat 10 ani de detenţie şi, împreună cu mama sa, Floare Mudura, este obligat la despăgubiri de peste 8,3 milioane lei către acţionarii SC Librarul SA, proprietara imobilelor pe care cei doi s-au înstăpânit pentru a le revinde pe bani grei.
01 Aprilie 2020, 08:03
Nu sunteți singuri! Primăria Oradea asistă peste 20.000 de persoane vârstnice, aflate fără ajutor acasă
Bihoreanul tipărit
Peste 20.000 de vârstnici din Oradea, închişi în case ca să evite infectarea cu coronavirus, au nevoie de sprijin pentru a traversa criza care abia începe. Municipalitatea şi organizaţiile neguvernamentale încearcă să ofere ajutor constând în suport psihologic, cumpărarea de alimente şi medicament ori chiar asigurarea unei mese calde pentru bătrânii dependenţi de ajutorul comunităţii.
31 Martie 2020, 19:18
Salvarea la sat: Sute de orădeni au fugit de izolare la ţară, unde au început să-şi repare gospodăriile şi să-şi lucreze grădinile
Bihoreanul tipărit
Ordonanţa militară care obligă populaţia să se retragă în case a determinat o parte din orădeni să migreze la ţară, unde au o libertate de mişcare mai mare. Sute de orădeni au ales să se mute în sate pe durata restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, pentru a-şi lucra grădinile sau a-şi finaliza lucrările de construcţii de pe lângă case, înainte să vină viitoarea criză economică.
31 Martie 2020, 08:31
#Rezistăm împreună! Spitalul Municipal Oradea a devenit 'fortăreaţă' în lupta anti-coronavirus, personalul medico-sanitar şi-a păstrat o stare de spirit bună
Bihoreanul tipărit
Spitalul Municipal îngrijeşte numai persoane suspecte şi infectate cu coronavirus, cu un personal obligat să respecte reguli excepţionale, dar cu o stare de spirit bună. În timp ce spitalele s-au reorganizat radical, medici de diverse specialităţi din sistemul sanitar public şi privat afirmă că majoritatea activităţii lor s-a transformat în telemedicină, din cauza restricţiilor privind circulaţia şi contactul fizic al persoanelor.
30 Martie 2020, 12:17
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Măsuri speciale adoptate în spitalele din Oradea pentru întâmpinarea valului de îmbolnăviri cu Covid-19
Bihoreanul tipărit
Luni, 30 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Oradea tace şi face! Spitalul Municipal a devenit „fortăreaţă” în lupta anti-coronavirus, preluând toţi pacienţii secţiilor de Boli Infecţioase, iar personalul medico-sanitar şi-a păstrat o stare de spirit bună; Sute de orădeni au fugit de izolare la ţară; Cum să ne distrăm în izolarea de acasă și, mai ales, ce să facem ca să depășim cu bine din punct de vedere psihic această perioadă grea?Un tânăr drogat îşi terorizează vecinii de bloc, care se tem chiar şi să-l reclame; iar controversatul Gelu Mudura a încasat 10 ani de pușcărie pentru ”tunul” cu librăriile din Oradea.
30 Martie 2020, 00:00
Crimă la indigo: L-au pus în libertate după ce şi-a omorât iubita, iar acum a ucis din nou, cu aceeaşi bestialitate
Bihoreanul tipărit
În loc să-l ţină-n închisoare pentru că şi-a omorât iubita, l-au pus în libertate şi a ucis din nou! Orădeanul Alexandru Horvath a fost condamnat a doua oară, săptămâna trecută, de data aceasta la 20 de ani de închisoare, după ce şi-a lichidat şi vecinul, în ambele cazuri dând dovadă de o violenţă extremă.
27 Martie 2020, 08:05
Se poate şi de acasă! Izolați în case, bihorenii sunt invitaţi să-și consume online plăcerile de timp liber. Vezi ce opțiuni sunt
Bihoreanul tipărit
În vremuri de coronavirus, bihorenii sunt invitaţi să vadă spectacole de teatru, să "viziteze" muzee virtuale, să înveţe trucuri de magie alături de copiii lor şi să facă mişcare în siguranţa propriilor case.
26 Martie 2020, 20:15
Şcoala... de acasă: Elevii orădeni izolaţi la domiciliu se bucură să facă şcoală pe tabletă sau smartphone
Bihoreanul tipărit
Pandemia de coronavirus îi determină pe profesorii din Bihor să descopere soluţii de digitalizare a lecţiilor. Pentru ca elevii să nu se lase pe tanjală cât timp şcolile sunt închise, profesorii ţin lecţii prin videoconferinţe sau le dau teme prin grupuri de Facebook ori WhatsApp, aplicaţii la care au acces, însă, doar copiii care au acasă o conexiune la internet.
26 Martie 2020, 08:01
Loviţi de criză: Coronavirusul provoacă o criză economică fără precedent. Vezi ce ne aşteaptă!
Bihoreanul tipărit
Coronavirusul a paralizat industria ospitalităţii din Bihor şi prevesteşte o criză de durată. Închiderea şcolilor, localurilor şi hotelurilor a pustiit Băile Felix, iar în Oradea firmele de catering se confruntă cu o scădere a comenzilor cu 20%, taximetria funcţionează la 30% din capacitate, preţurile au crescut şi specialiştii anunţă circa 10.000 de disponibilizări.
25 Martie 2020, 11:03
Front de lucru: Șantierele din Oradea „duduie”, stimulate de scăderea traficului provocată de coronavirus (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Criza coronavirusului are şi părţi mai puţin proaste: reducerea traficului permite Primăriei orădene să accelereze ritmul lucrărilor din oraş. Profitând de degajarea drumurilor şi de oprirea cursurilor şcolare, constructorii lucrează zi-lumină la amenajarea pasajului pe sub bulevardul Magheru, la prelungirea drumului rapid, construirea pasajului de la Piaţa 100 şi la reabilitarea termică a instituţiilor de învăţământ.
25 Martie 2020, 07:55
George Bologan, ambasadorul României în Italia, despre criza din pensinsulă şi ce e de făcut: 'Nu este vremea plimbărilor acum'
Bihoreanul tipărit
În vâltoarea pandemiei de coronavirus, care a lovit brutal Italia, ambasadorul României la Roma, bihoreanul George Bologan, a fost pus nu doar în faţa unei situaţii şocante, ci şi în linia întâi în gestionarea problemelor cetăţenilor români, care n-au fost scutiţi de infectarea cu virusul şi nici de toate dificultăţile create de acesta. Săptămâna trecută, târziu într-o noapte, ambasadorul şi-a făcut timp să răspundă întrebărilor BIHOREANULUI, vorbind despre atmosfera din Italia, despre situaţia românilor de acolo, dar şi criticându-i pe cei care, în plină epidemie, aleg să călătorească prin toată Europa, expunându-se pe sine şi pe alţii. Din inima Italiei, Bologan le transmite românilor de acasă, în ciuda situaţiei nemaiîntâlnite, să fie responsabili, asigurându-i, aşa cum cânta Florian Pitiş, că "sfârşitul nu-i aici"...
24 Martie 2020, 07:57
De unul singur: Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru rectoratul Universității din Oradea
Bihoreanul tipărit
După două mandate la conducerea Universităţii din Oradea, Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru viitorul rector al instituţiei. Aflat în fruntea Universităţii de opt ani, timp în care s-a remarcat ca un rector „neconflictual”, dar s-a şi confruntat cu acuzaţii grave de corupţie, fiind protagonist într-un proces deschis de DNA, Bungău le promite universitarilor că va apropia mediul academic orădean de companii.
Cei din linia întâi: Spitalele din Oradea, reorganizate şi echipate pentru îmbolnăvirile cu coronavirus prognozate de săptămâna aceasta
Bihoreanul tipărit
Spitalele din Oradea au fost reorganizate şi echipate suplimentar pentru îmbolnăvirile cu coronavirus prognozate pe săptămâna aceasta. În timp ce Primăria continuă să-l doteze, Spitalul Municipal îşi evacuează clădirea din Rogerius ca să preia toţi pacienţii şi suspecţii de la secţiile de Boli Infecţioase, având un număr de paturi ATI aproape dublu faţă de săptămâna trecută.
23 Martie 2020, 09:08
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Sfârșitul nu-i aici! Ce măsuri anti-coronavirus au pregătit autoritățile locale și ce probleme ne aduce noua pandemie
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Din Italia, ambasadorul României, George Bologan, le transmite bihorenilor săi detalii despre amploarea crizei din peninsulă, dar și mesaje încurajatoare, invitându-i să transforme „ROmenia” într-un proiect al tuturor; Municipalitatea și spitalele orădene sunt cu un pas înaintea altora, în lupta cu COVID-19; Criza economică își arată deja fața: industria ospitalității a paralizat, culminând cu închiderea Băilor Felix, serviciile au scăzut, prețurile au urcat, iar specialiștii anunță 10.000 de disponibilizări; Sunt, totuși, și lucruri bune: șantierele din Oradea „duduie”, stimulate de scăderea traficului, iar elevii izolați acasă se bucură să facă școală pe tabletă sau smartphone...
23 Martie 2020, 00:00
Plagiat confirmat: Judecătorii din Cluj au sancționat plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la FMF Oradea
Bihoreanul tipărit
Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis: profesoara Simona Cavalu, de la Facultatea de Medicină din Oradea, a plagiat grosolan cartea unui profesor englez. Deşi Cavalu a încercat să-i fenteze, depunând la dosar o variantă cosmetizată a cărţii pe care a semnat-o, din care a scos ce furase din volumul original al lui Martin Hollins, magistraţii au stabilit că plagiatul este limpede şi au obligat-o să-şi retragă "opera" din circuit.
Culpă în dispută: Şeful de post din Remetea a buşit maşina de serviciu pe contrasens. Poliţiştii, acuzaţi că îşi acoperă colegul (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Şeful de post din Remetea, agentul Liviu Gavril, a făcut praf Loganul de serviciu. Deşi poliţistul a izbit pe contrasens o altă maşină, rutieriştii din Beiuş au hotărât că accidentul s-a produs din culpă comună, spre nemulţumirea şoferiţei "atinse", care îi acuză că vor să-şi scape colegul de răspundere, pentru a nu fi pus la plată.
19 Martie 2020, 07:57
Popă contra popă: Scandal pe seama demolării bisericii din lemn din fața policlinicii Spitalului Municipal din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Credincioșii ortodocşi din Rogerius protestează contra demolării bisericii din lemn din fața policlinicii Spitalului Municipal. Conflictul care îi opune pe fidelii fostului şi actualului paroh este amplificat de Primărie, care a întârziat autorizarea construirii unei noi biserici, pe care noul preot Ciprian Mega o finanțează din banii încasați pe filmul „Dimineața care nu se va sfârși”, vândut rețelei Netflix.
Oradea, noul Felix: Oradea ar putea să devină o staţiune balneară, cu clinici care să concureze Băile Felix şi 1 Mai
Bihoreanul tipărit
După ce anul trecut a început demersurile pentru a obţine statutul de staţiune turistică de interes naţional, Oradea vrea mai mult. Acum, municipiul încearcă să devină şi staţiune balneară, ceea ce va permite accesarea de fonduri europene pentru clinici care folosesc apa termală. Şi va face din Oradea o concurenţă pentru Băile Felix şi 1 Mai...
Ape în chirie: Cui și pe câți bani a concesionat ABA Crişuri cursurile şi malurile apelor din Bihor
Bihoreanul tipărit
În ciuda numelui, Crişul Repede străbate molcom Oradea, de la est la vest, asigurându-le orădenilor un loc perfect de promenadă. Chiar şi în centrul oraşului, pe malurile râului, atmosfera îndeamnă la calm şi relaxare. Pe asta au mizat şi câteva firme din oraş, care au concesionat tronsoane din cursul de apă sau din malurile sale, în scopuri de agrement.
17 Martie 2020, 07:53
Staţi în casă! Extinderea coronavirusului provoacă reacţii din cele mai diverse. Fostul city-manager al Oradiei s-a baricadat cu familia în propria casă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Bihorul se află în faţa celei mai grave provocări a ultimelor decenii, epidemia de coronavirus! Criza fără precedent provoacă reacţii din cele mai diverse: vămile din vestul ţării, inclusiv Borşul, au fost asaltate de români care se întorc din ţările mai afectate, mulţi ascunzând că vin din "zone roşii", cum e şi cazul primei orădence diagnosticate ca fiind contaminată, iar populaţia începe să golească magazinele şi farmaciile de produse specifice, ba chiar unii, precum fostul city-manager al Oradiei, aleg să se izoleze complet în propriile case, considerând că numai aşa mai au o şansă de a supravieţui.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Bihorul se află în fața celei mai grave provocări a ultimelor decenii, epidemia de coronavirus
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Bihorul se află în faţa celei mai grave provocări a ultimelor decenii, epidemia de coronavirus! Criza fără precedent provoacă reacţii din cele mai diverse: vămile din vestul ţării, inclusiv Borşul, au fost asaltate de români care se întorc din ţările mai afectate, mulţi ascunzând că vin din "zone roşii", cum e şi cazul primei orădence diagnosticate ca fiind contaminată, iar populaţia începe să golească magazinele şi farmaciile de produse specifice, ba chiar unii, precum fostul city-manager al Oradiei, aleg să se izoleze complet în propriile case, considerând că numai aşa mai au o şansă de a supravieţui.
16 Martie 2020, 00:00
'Tăticul' lui Sonic: Un tânăr din Oradea l-a sculptat în 3D pe faimosul arici Sonic, protagonistul celui mai nou film produs la Paramount Pictures (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un orădean l-a sculptat în 3D pe faimosul arici Sonic, protagonistul celui mai nou film produs la Paramount Pictures. Lui Alin Bolcaş i-a plăcut de mic să deseneze, iar în adolescenţă a devenit pasionat de grafică computerizată, între cele mai reuşite personaje făcute de el numărându-se Bestia din celebra poveste "Frumoasa şi Bestia", sirene şi roboţi.
15 Martie 2020, 18:35
UTC-işti de Oradea: Cum funcţiona 'pepiniera' Partidului Comunist Român, structura în care tinerii erau înregimentaţi obligatoriu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Adevărată "pepinieră" a Partidului Comunist Român, Uniunea Tineretului Comunist era structura în care tinerii erau înregimentaţi obligatoriu până în 1989. Odată cu primirea în UTC, tinerii erau obligaţi să urmeze o disciplină strictă şi să participe la diverse activităţi, dar mai ales să-şi facă o cultură politică şi "revoluţionară" agreată de regim.
Ruxandra Sala, preşedinta Corpului Profesional al Mediatorilor din Bihor: „Din patru persoane care apelează la mediere, trei își rezolvă disputele”
Bihoreanul tipărit
Juristă de profesie şi mediatoare din 2013, şefă a Biroului de Insolvenţă Persoane Fizice din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Ruxandra Sala a fost aleasă, în decembrie 2019, preşedinta Corpului Profesional al Mediatorilor Bihor. În primul interviu, oferit BIHOREANULUI, vorbeşte despre procesul prin care trec părțile implicate într-un litigiu pentru a ajunge la o înțelegere în afara instanței şi despre beneficiile apelării la un mediator...
13 Martie 2020, 15:00
Înapoi la balamuc! O asistentă medicală din Bihor, concediată pentru furt şi indisciplină, a fost 'reangajată' de Tribunal (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O asistentă concediată pentru furt şi indisciplină de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă din Ştei, "reangajată" de Tribunalul Bihor. Deşi Comisia de Disciplină a unităţii a găsit-o pe asistenta Voichiţa Igaş vinovată că ar fi sustras produse de curăţenie şi resturi de mâncare pentru animale, dar şi că-şi înjura colegii, instanţa a decis reîncadrarea sa pe post, cu salariile plătite la zi.
12 Martie 2020, 11:59
  2 3 4  6  8 9 10  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON