URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Bihoreanul tipărit

Vânzătorii de aer: Trei bihoreni şi-au făcut firmă prin care îmbuteliază şi vând aer din Stâna de Vale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un stomatolog, un antreprenor şi un director de bancă din Oradea au pornit o afacere inedită: îmbuteliază şi comercializează aerul din Stâna de Vale. Mizând pe proprietăţile curative ale aerului puternic ozonat, recomandat în tratarea asteniilor, afecţiunilor endocrine şi ale căilor respiratorii, cei trei parteneri îl încarcă în butelii speciale şi îl scot la vânzare, dorind să dea lovitura pe piaţa asiatică.
Protest pentru lumină: O firmă a ridicat un 'oraş' de deşeuri electrice nevalorificate, cu care îşi terorizează vecinii (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un depozit de deşeuri electrice a transformat într-un coşmar viaţa unor localnici din Tileagd, obligaţi să locuiască în "umbra" unui munte de fiare vechi nevalorificate. Oamenii trăiesc de un deceniu sufocaţi de miile de tone de gunoaie strânse de firma de colectare Bene Internaţional, ai cărei patroni, de câte ori le cer socoteală, îi ameninţă cu blocarea întregii străzi, care a ajuns, odată cu depozitul, proprietatea lor privată.
'Viaţa mea a fost Oradea!'. Ilie Bolojan povesteşte ce a făcut bine şi rău la Primărie, dar şi ce urmează la Consiliul Judeţean
Bihoreanul tipărit
Ilie Bolojan părăseşte Primăria Oradea după trei mandate, conduse pe principiul "totul sau nimic", pentru a prelua conducerea Consiliului Judeţean. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, liberalul spune că nu va mai interveni în conducerea Oradiei, rămasă pe mâna echipei lui Florin Birta, noul preşedinte al CJ dedicându-şi energia pentru restructurarea instituţiei, prin reduceri de personal menite să adune banii de investiţii în folosul bihorenilor şi prin implementarea unui sistem de finanţare a primăriilor din judeţ care să stimuleze performanţa.
13 Octombrie 2020, 07:58
Trei pentru Oradea: Povestea emoţionantă a apărătorilor Oradiei, ucişi cu 3 zile înaintea eliberării oraşului
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea apărătorilor Oradiei uciși de horthyști cu trei zile înaintea eliberării, pe 12 octombrie 1944, dată devenită ziua orașului. Orădenii Silviu Andrei, Nicolae Rajkovič și Papp Tiberiu au fost condamnați la moarte pentru organizarea de activități de partizani în spatele frontului, primii doi fiind împușcați în Cetate pe 9 octombrie 1944, iar cel de-al treilea obținând în ultima clipă comutarea pedepsei în 15 ani de muncă silnică. 
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cu ce gânduri părăsește Ilie Bolojan Primăria, după trei mandate conduse pe principiul „totul sau nimic”
Bihoreanul tipărit
Luni, 12 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Liberalul Ilie Bolojan părăsește după 12 ani Primăria Oradea, făcând mărturisiri BIHOREANULUI; Trei bihoreni și-au făcut firmă prin care îmbuteliază şi vând aer din Stâna de Vale; O firmă a ridicat un „oraș” de deșeuri electrice nevalorificate, cu care își terorizează vecinii; Povestea emoționantă a apărătorilor Oradiei, uciși cu 3 zile înaintea eliberării orașului.
12 Octombrie 2020, 00:00
Vocea unei generaţii: Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite. Convins că generaţia lui este obligată să se perfecţioneze pe cont propriu, în timp ce şcoala şi politicienii eşuează în a răspunde nevoilor reale, Răzvan Foncea militează pentru politici favorabile tinerilor români.
11 Octombrie 2020, 20:10
Monstruoasa Justiţie: Descoperiri șocante ale BIHOREANULUI despre felul în care judecătorii soluţionează agresiunile sexuale cu victime minore
Bihoreanul tipărit
În plină anchetă cu privire la modul în care instanţele soluţionează cauzele privind agresiunile sexuale cu victime minore, BIHOREANUL a descoperit noi cazuri şocante. Un orădean care şi-a lăsat însărcinată propria soră a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, iar un violator dovedit a fost lăsat de judecători să-şi ia în grijă fiica rămasă orfană de mamă, pe care apoi a bătut-o şi a siluit-o.
09 Octombrie 2020, 07:59
Despărţiţi, dar împreună: Ce gândesc cu adevărat maghiarii din Bihor, în cine au încredere și cum vorbesc limba română?
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă un sondaj interesant: maghiarii din Bihor au mai multă încredere în Ilie Bolojan şi Bihari Naplo decât în DNA şi Iohannis. Maghiarii consideră că Oradea s-a dezvoltat mai mult decât Satu Mare, Clujul şi chiar Debreţinul, nu acceptă uşor români în familie, preferă şcolile în limba maternă, dar sunt de acord că trebuie să înveţe limba majorităţii, iar politicienii lor să o vorbească la perfecţie.
Lista 'de făcut': BIHOREANUL vă prezintă care sunt problemele reclamate de orădeni în campania electorală
Bihoreanul tipărit
În campania electorală, candidații la Primărie au contabilizat problemele cu care se confruntă alegătorii. Cele mai mari ofuri ale orădenilor sunt legate de costul întreținerii locuințelor, tergiversarea izolării blocurilor, criza locurilor de parcare de domiciliu și frecvența redusă a mijloacelor de transport în comun. 
07 Octombrie 2020, 08:03
Pentru voi, oameni noi! Tot al doilea consilier local orădean ales în urma scrutinului din 27 septembrie este 'boboc'
Bihoreanul tipărit
Alegerile locale au reașezat componența Consiliului Local Oradea: grupul PNL, cu o majoritate zdrobitoare de 20 de mandate din totalul de 27, și-a înlocuit 40% din membri, 3 din 4 reprezentanți ai UDMR sunt noi, iar PSD și-a schimbat integral galeria celor 3 aleși. Află detalii!
06 Octombrie 2020, 15:10
Demonstraţi că meritaţi! Primăriile din Bihor vor fi conduse de 47 de edili PNL, 28 din PSD și 21 din UDMR. Cine sunt aceștia?
Bihoreanul tipărit
În următorii patru ani, primăriile din Bihor vor fi conduse de 47 de edili PNL, 28 de la PSD, 21 din UDMR, doi independenţi şi câte unul de la Pro România, PPMT şi UDSCR. În urma scrutinului consumat într-un singur tur, marile partide au reuşit să-şi conserve cei mai mulţi primari, alegerile locale producând însă şi câteva surprize: PNL şi PSD şi-au suflat reciproc şapte comune, UDMR a "cedat", în premieră, o primărie în faţa PPMT, iar doi independenţi au bătut la vot edili cu experienţă. 
06 Octombrie 2020, 07:57
Lovitura liberală: Ilie Bolojan a reuşit un record naţional la alegerile locale
Bihoreanul tipărit
După 12 ani la cârma Oradiei, Ilie Bolojan a câştigat triumfal preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, primind 156.000 de voturi, ceea ce reprezintă un record naţional. Liberalii sunt marii câştigători ai scrutinului în Bihor şi în Oradea, în timp ce atât UDMR, cât şi PSD au înregistrat rezultate mai proaste decât în 2016, iar alianţa USR-PLUS, care la nivel naţional a bifat succese importante, n-a reuşit aici nici măcar să atingă pragul electoral.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum și-a spulberat Ilie Bolojan adversarii politici la alegerile locale
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Predicțiile BIHOREANULUI s-au adeverit: prin mutarea sa la Consiliul Județean și campania axată pe realizări, Ilie Bolojan și-a spulberat adversarii politici la alegerile locale. Liberalii au obținut un rezultat la care nici ei nu îndrăzneau să spere, formând o majoritate de peste două treimi în Consiliul Local Oradea și una confortabilă la Consiliul Județean, astfel încât și-au permis să-i trimită „la plimbare” pe UDMR-iștii care și-au oferit „colaborarea”. De asemenea, din noul număr aflaţi şi că judecătorii îi tratează blând pe autorii unor agresiuni sexuale cu victime minore, dar şi povestea unui bihorean care este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite.
05 Octombrie 2020, 00:00
Clubul vorbăreţilor: În Oradea funcţionează un club unde oamenii învaţă să devină mai buni oratori
Bihoreanul tipărit
În Oradea funcţionează un club unde oamenii învaţă să devină mai buni oratori, fără a fi criticaţi dacă greşesc. Regula clubului Toastmasters este ca membrii să înveţe unii de la alţii secretele discursului bine argumentat, exersând, improvizând şi oferindu-şi mereu sfaturi şi recomandări, dar niciodată mustrări. 
03 Octombrie 2020, 09:41
Se întorc chiaburii! Noua lege face tot mai dificilă vânzarea terenurilor agricole, favorizându-i pe marii fermieri
Bihoreanul tipărit
Modificările aduse legii privind vânzarea terenurilor agricole extravilane îngreunează tranzacțiile în avantajul marilor fermieri, care devin principalii cumpărători. Începând din octombrie, formalitățile pentru vânzarea unei parcele se vor prelungi și la 3 luni, deoarece lista cumpărătorilor cu drept de preemțiune care trebuie înștiințați în prealabil a fost lărgită, iar prețurile terenurilor ar putea scădea ca urmare a limitării cererii la actualii fermieri. 
Ratare la canalizare: Au abandonat lucrările la canalizarea din centrul Oradiei, lăsându-i pe oameni cu mizeria în case (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii din centrul orașului se trezesc cu mizerie în case după ce firmele plătite de Compania de Apă Oradea au abandonat repetat modernizarea canalizării menajere. Modernizarea canalizării din zona centrală a fost întreruptă în ultimii 8 ani, considerând lucrările dificile şi nerentabile, de firmele Selina, Dondi Project și Brexxon DDS, iar acum de Instalații Montaj, care din acest motiv riscă penalități de 9.000 euro/zi. 
Miruna vă mulţumeşte! Asistenta medicală rămasă pe drumuri cu mama sa, ajutată să-şi cumpere o căsuţă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Peste 100 de bihoreni au răspuns la apelul umanitar lansat de BIHOREANUL, pentru a ajuta o tânără asistentă medicală şi pe mama ei, ambele bolnave de cancer. Evacuate din locuinţă din pricina datoriilor şi ajunse la mila unor săteni din Şumugiu, Miruna Sfârlea şi mama ei au primit donaţii de circa 10.000 euro cu care au plătit avansul pentru o căsuţă în sat, au început reparaţiile, iar tânăra a fost internată pentru noi investigaţii medicale. 
Hai la fesTIFFal! Proiecţii în aer liber, cine-concerte şi filme pentru toate vârstele la TIFF Oradea (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La finalul săptămânii, cinefilii sunt aşteptaţi la TIFF Oradea, cu proiecţii în aer liber, cine-concerte şi filme pentru toate vârstele. La ediţia a treia a TIFF Oradea, vor rula filme ca "Babyteeh: prima iubire", câştigătorul trofeului TIFF în acest an, dar şi producţii noi semnate de film-makeri orădeni, cum ar fi documentarul "Acasă" şi pelicula "Şi poate mai trăiesc şi azi".
30 Septembrie 2020, 19:25
'Ţintele sunt procurorii anticorupţie': Revocat şi cercetat, procurorul Cristian Ardelean vrea să se revină în DNA Oradea
Bihoreanul tipărit
Revocat din DNA Oradea din cauza scandalului înregistrării unei discuţii în care anchetatorii îşi arătau nemulţumirea că unii judecători trenează procesele corupţilor, procurorul Cristian Ardelean anunţă că vrea să se întoarcă în Parchetul anticorupţie. Cercetat atât de Secţia Specială, cât şi de Inspecţia Judiciară, magistratul spune răspicat, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, că cele două instituţii au terfelit imaginea unor procurori care şi-au făcut datoria, hărţuindu-i şi descurajându-l, cu rezultatul scontat: scăderea activităţii DNA.
30 Septembrie 2020, 07:57
USR Leaks: Scandal la USR Bihor, cu acuzaţii de şantaj, obsesii anti-Bolojan şi 'target-uri' de donaţii (AUDIO)
Bihoreanul tipărit
Finalul cursei pentru alegerile locale, marcat de înregistrări cu "oameni noi", una vizând cum "să dăm în Bolojan" chiar dacă "o luăm în freză". Publicarea unei discuţii între candidatul nr. 2 la Consiliul Local Oradea şi un personaj care a făcut carieră din promovarea drepturilor persoanelor cu handicap dezvăluie cum aceştia au urmărit "vulnerabilizarea lui Bolojan" inclusiv cu mijloace neortodoxe. 
29 Septembrie 2020, 07:59
Berliner... în Salonta: Regizorul Marian Crişan lansează o savuroasă comedie cu iz politic, 'made in Bihor' (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cea mai nouă producţie a regizorului Marian Crişan, a cărei acţiune se petrece în Salonta, va avea premiera la Festivalul Internaţional de la Moscova. Pelicula „Berliner”, o comedie satirică, abordează un subiect interesant şi actual: un politician de rang înalt de la Bucureşti, acuzat de corupţie, ajunge în Salonta, unde se împrieteneşte cu un tractorist şi încearcă să intre sub pielea localnicilor, pentru le obţine votul. 
Disident pe viață: Securitatea și comuniștii i-au frânt destinul, dar guvernanții de azi nu îi recunosc persecuțiile
Bihoreanul tipărit
Prigonit de Securitate pentru disidenţa anti-comunistă, bihoreanul Gheorghe Groze nu şi-a mai revenit niciodată la viaţa pe care ar fi meritat-o pentru curajul său. Luat în vizor ca "element ostil" statului comunist, bărbatul a fost exmatriculat de la şcoala profesională, trimis ucenic la Oradea, unde i s-a înscenat un furt în urma căruia a fost condamnat la muncă corecţională, şi ulterior "monitorizat" de Securitate, fără a obţine niciodată drepturi de fost deţinut politic.
25 Septembrie 2020, 07:57
Opt pe-un loc: În prag de alegeri, BIHOREANUL vă oferă proiectele candidaților la conducerea Consiliului Județean
Bihoreanul tipărit
Cine vrea să conducă judeţul şi de ce: BIHOREANUL vă prezintă programele aspiranţilor la preşedinţia Consiliului Judeţean. Candidatul PNL e singurul care anunţă concedieri de birocraţi, cel al UDMR îşi doreşte parteneriat cu... Debreţin, reprezentantul ALDE vrea reînfiinţarea FC Bihor, al PMP dorește irigaţii, exponenta USR-PLUS „primării mobile”, iar cei ai PSD şi Pro România promit să facă ce n-au făcut în ultimii patru ani, cât au fost la butoane. 
Munca în schimbare: Obiceiurile de muncă ale bihorenilor s-au modificat radical în pandemia de Covid-19
Bihoreanul tipărit
Pentru a preveni îmbolnăvirile cu Covid-19, multe firme bihorene au limitat drastic interacţiunile între angajaţi, instituind nu doar munca de acasă, ci şi training-uri ori recrutări online. În fabricile bihorene, angajaţii care vor şi pot lucra de la distanţă nu mai merg fizic la muncă, şedinţele, programele de pregătire şi interviurile de recrutare se ţin online, iar angajaţii noi ori cei cu simptome specifice de Covid-19 pot merge la serviciu doar dacă au un rezultat negativ. 
23 Septembrie 2020, 07:56
Concerte de modă nouă: În Oradea se cântă din nou, cu Direcţia 5, KEMPES şi Fraţii JDiERI
Bihoreanul tipărit
După spectacolele de teatru, se reiau timid şi concertele în Oradea, organizate - cel puţin deocamdată - în spaţii deschise. În perioada următoare îşi dau întâlnire cu orădenii Direcţia 5, KEMPES, dar şi trupa locală Fraţii JDiERI, care lansează la începutul lunii octombrie cel de-al doilea album.
22 Septembrie 2020, 16:01
Alegeri pe furate: Mulți candidați din Bihor vor să rămână sau să devină primari cu ajutorul a mii de flotanţi înregistrați fictiv
Bihoreanul tipărit
Nu se lecuiesc! Candidaţi din numeroase comune ale Bihorului vor să rămână sau să devină primari cu ajutorul „alegătorilor traseişti”, flotanţi fictivi în alte localităţi decât cele în care trăiesc. Peste o treime dintre bihorenii cu vize de flotant recente sunt bănuiţi că şi-au declarat noi reşedinţe special ca să voteze primari nesiguri pe înnoirea mandatelor, îndeosebi PSD-işti, ori adversari ai celor în funcţii. Poliţia a deschis dosare penale după ce a descoperit mai multe situaţii cu peste 10 "chiriaşi" la o singură adresă, în localităţi în care flotanţii ajung la 15-20% din numărul total al localnicilor cu drept de vot.
Omul cheie: Povestea lui nea Albu, portarul Primăriei Oradea care-şi încheie 'mandatul' odată cu Ilie Bolojan
Bihoreanul tipărit
Angajat în Primăria Oradea încă din anii ´90, portarul Dumitru Alb îşi încheie "mandatul" prin ieşirea la pensie odată cu plecarea primarului Ilie Bolojan. Neaʼ Albu, cum îi spun colegii, a văzut în ultimele trei decenii Primăria crescând "odată cu oraşul", de la 70 de angajaţi la circa 500, şi în aproape trei decenii a întâmpinat toţi primarii urbei, de la Petru Filip la Ilie Bolojan.
21 Septembrie 2020, 09:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Invazie de 'alegători traseişti' în Bihor, în preajma alegerilor locale
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 septembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Nu se lecuiesc! Candidaţi din numeroase comune ale Bihorului vor să rămână sau să devină primari cu ajutorul „alegătorilor traseişti”, flotanţi fictivi în alte localităţi decât cele în care trăiesc; Obiceiurile de muncă ale bihorenilor s-au schimbat radical în pandemie; Nea Albu, vechiul portar al Primăriei Oradea, își încheie „mandatul” odată cu Ilie Bolojan; Povestea unui bihorean urmărit de comunism și la trei decenii după căderea acestuia...
21 Septembrie 2020, 00:00
Legume... la modă: Un profesor universitar din Oradea a amenajat o grădină cu roşii ecologice şi alte soiuri exotice (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un universitar a amenajat în Bihor o plantaţie impresionantă, cu 50 de soiuri de roşii ecologice. Împreună cu soţia şi fiica sa, profesorul Mihai Cărbunar cultivă şi comercializează legume mai puţin cunoscute în ţară, între care castraveţii amari, castraveţii Patole, varza chinezească şi mai nou, dovlecii şarpe, originari din Sri Lanka.
Dragoste otrăvită: Povestea dramatică a unor tinere orădence plasate în bordeluri din Germania
Bihoreanul tipărit
Metoda Loverboy: Cum a ajuns o tânără din Oradea să fie plasată într-un bordel din Hamburg. Orădeanca a fost sedusă de un fost coleg de şcoală cu care s-a reîntâlnit după absolvirea liceului şi care s-a dovedit un proxenet versat: Murvai Norbert avea încă o "iubită" la produs, câştigând de pe urma celor două aproape 40.000 euro pe care i-a cheltuit pe... prostituate.
18 Septembrie 2020, 07:57
  2 3 4  6  8 9 10  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0456 RON
  • 1 EUR = 4.8744 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON