URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2024, 11:48

Oradea să trăiască! Orădenii sunt aşteptaţi la o mare sărbătoare românească, la 105 ani de la eliberarea oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost mare bucurie în Oradea pe 20 aprilie 1919, în ziua de Paşte, când generalul Traian Moşoiu şi trupele române au eliberat oraşul de dictatura bolşevică ungară şi l-au declarat una cu România. "De azi încolo, Domniile Voastre sunteţi cetăţeni ai României Mari. Aceasta nu este numai o vorbă spusă într-un moment de elan, ci o realitate vie", le spunea bravul general orădenilor.

La 105 ani de la acel moment, în oraş se plănuiesc evenimente cum doar la Centenar s-au mai văzut...

Hai la paradă!

Manifestările organizate de Primăria Oradea şi de mai mulţi parteneri ai acesteia vor debuta sâmbătă, puţin după ora 11, cu slujbe de pomenire pentru înaintaşi la Biserica cu Lună, ortodoxă, şi la Catedrala Sfântul Nicolae, greco-catolică, iar la ora 12 vor fi trase toate clopotele bisericilor din oraş, pentru a marca momentul festiv.

Pe platoul din faţa Primăriei, va fi reconstituit apoi, cu ajutorul mai multor actori, momentul întâmpinării generalului Traian Moşoiu de oficialităţi şi de populaţie în urmă cu 105 ani.

De la ora 12.20, orădenii vor putea urmări în centrul oraşului, pe traseul strada Independenţei - Piaţa Unirii - strada Avram Iancu - statuia lui Traian Moşoiu, o paradă militară spectaculoasă, cu invitaţi din ţară.

Parada va fi deschisă de un detaşament de reconstituire istorico-militară, cu uniforme de epocă, urmat de detaşamentul de onoare al Centrului 54 Comunicaţii din Oradea, de Batalionul 811 Infanterie Dragonii transilvani din Dej, de cavaleria Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, precum şi de jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali. Va fi etalată tehnică militară, în frunte cu 3 elicoptere IAR-330, două transportoare amfibii blindate Zimbru şi sisteme de artilerie LAROM. Acest moment din program va fi însoţit de muzica militară a Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.

La finalul paradei, vor fi depuse coroane de flori la statuia generalului eliberator.

Trăire românească

Seara, de la ora 19, orădenii sunt aşteptaţi să cânte, să danseze şi să se bucure alături de Andra, Fraţii Advahov şi invitaţii lor, într-un "concert extraordinar de folclor şi trăire românească", programat în Piaţa Unirii.

Cu un show similar, cuprins în turneul Tradiţional 2, Andra a adunat în această primăvară 12.500 de români din diaspora pe OVO Arena Wembley din Londra, unde a susţinut un concert sold-out.

"Tradiţional 2 este un eveniment pentru toţi cei care iubesc muzica şi tradiţiile româneşti. Andra aduce pe scenă un spectacol de o complexitate remarcabilă, un playlist eclectic ce abordează diverse genuri muzicale - de la acordurile calde ale muzicii populare la vibranta energie a pop-ului, de la influenţe rock la ritmurile hip-hop", spun organizatorii.

"Va fi o seară memorabilă"

Printre partenerii pe care artista i-a avut pe scenă în alte oraşe s-au numărat Mioara Velicu şi Vlăduţa Lupău. Cei de la Oradea nu au fost încă dezvăluiţi, dar organizatorii spun că "fiecare artist contribuie cu un strop de magie, construind împreună o poveste muzicală care uneşte, inspiră şi dăruieşte bucurie".

Şi Andra a transmis un mesaj special înaintea sărbătorii Oradiei: "Mi-aş dori ca acest spectacol de la Oradea să unească români din toate colţurile ţării, să ne aducă împreună pentru a ne bucura de muzica ce ne defineşte sufletele. Va fi o seară memorabilă, vă promit. Tradiţional 2, la fel ca prima ediţie, nu doar că entuziasmează, dar şi emoţionează, vă face să dansaţi şi, cel mai important, vă aduce mai aproape de trecutul nostru, ca popor".

În 2019, la Centenarul eliberării Oradiei, Piaţa Unirii a fost plină-ochi la un alt concert al Andrei, Tradiţional 1.

Torţele victoriei

Sărbătorirea Oradiei nu se va încheia odată cu spectacolul Andrei. La ora 21, de pe strada Aurel Lazăr va începe solemnitatea retragerii cu torţe, soldaţii fiind acompaniaţi de muzica militară a Diviziei 4 Infanterie din Cluj. Retragerea cu torţe simbolizează întoarcerea victorioasă a militarilor de pe front şi cinsteşte, totodată, memoria eroilor neamului.

Militarii vor urma traseul strada Aurel Lazăr - strada Libertăţii - strada Iosif Vulcan - Piaţa Regele Ferdinand - Piaţa Unirii - strada Avram Iancu - statuia Generalului Traian Moşoiu, cu o oprire în piaţa centrală pentru intonarea Imnului Naţional.

Sfârşitul zilei va fi încununat cu un foc de artificii (ora 21.40), care va acoperi cerul Oradiei, ca o urare, să fie mereu liberă şi prosperă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
drogonii transilvani,la anu veti lupta pe frontul de est!
" 2019, la Centenarul eliberării Oradiei, Piaţa Unirii a fost plină-ochi la un alt concert al Andrei, Tradiţional"adica e ziua andrei defapt?ca eu nu mai inteleg! "Batalionul 811 Infanterie Dragonii transilvani"a dat Chinezismul si in armata Rromana?care este mancarea preferata a acestor drogoni? taietei cu carne de liliac?
Postat 18 Aprilie 2024, 17:26 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON