URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Iunie 2024, 13:30

Țiplea, demisia?

Țiplea, demisia? foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției.

Studiosul Țiplea se îndeletnicea cu realizarea și traficarea de legitimații false de călătorie pe CFR, pe care le vindea, la preț „discountat”, unor colegi de facultate. Motiv pentru care a fost anchetat, alături de alți „întreprinzători”, și condamnat la închisoare, întâi cu executare, apoi cu suspendare, semn că activitatea sa nu a fost considerată tocmai o simplă joacă.

Nu mă mir că azi, la 24 de ani distanță de la acea condamnare, liberalul încearcă să o bagatelizeze, aplicând aceeași strategie îmbrățișată de toți politrucii post-revoluționari prinși cu musca pe căciulă: minimalizarea (vezi, Doamne, a fost „o greșeală din tinerețe”, „nu eram noi marii infractori”, „nu am comis o crimă”), apelul la compasiune („eram studenți amărâți, nu aveam nici ce mânca”), minciuna sau, mai frumos spus, manipularea („am vrut să îi ajutăm pe cei de la privat” - dar oare, dacă era ajutor, de ce Țiplea & Co le luau bani amărâților?) și victimizarea, cu pasarea răspunderii pe adversarii politici, care au pus pe tapet abia în campania electorală, ca să dea, prin ricoșeu, în Ilie Bolojan („este o chestiune de campanie”, „nu mă așteptam să se scrie acum despre asta”)...

Spusele lui Țiplea reprezintă o jignire pentru toți acei studenți care, învingând greutățile vremurilor, unii chiar făcând foamea la propriu, și-au văzut de școală și de învățat, fără a devia spre „greșeli” și „păcate” caracteristice bișnițarilor de prin campusuri. Care au pornit, mai apoi, în cariere de jos, cu slujbe mici și prost plătite, nu în umbra unor puternici ai zilei, cu acces la „combinații” și învârteli. Și care azi sunt nevoiți să asculte învățăminte, sfaturi, declarații sforăitoare, culmea, de la unii dintre acei „păcătoși” ajunși demnitari...

Dumitru Țiplea nu e fitecine. La puțini ani de la condamnarea penală pe care a ținut-o ascunsă, se mișca deja în sferele puterii: a fost consilier al prefectului Ilie Bolojan, chiar și când acesta a fost propulsat secretar general al Guvernului, iar azi este el însuși cel mai înalt reprezentant guvernamental în teritoriu, depozitarul unor informații și al unei influențe considerabile.

Întotdeauna, la Țiplea politica s-a confundat cu administrația și ambele cu afacerile. Consecință sau nu a „sărăciei” din studenție, s-a pus pe făcut bani din tinerețe, de când s-a înscris și în PNL - a făcut de toate, consultanță, imobiliare, energie regenerabilă, agricultură, construcții și cine știe câte altele, iar eu unul sunt convins că prima dintre preocupări, politica, a potențat-o pe celalată, businessul.

Nu întâmplător l-am regăsit, la finele anilor 2000 - pe când era consilierul președintelui CJ de tristă amintire Radu Țîrle - băgat acționar, prin soție, în Asfamixt, o „firmă de casă” a liberalilor care câștiga licitații de pe locul 2 și care, între timp, a crescut, în guvernările PNL, aidoma lui Făt Frumos, într-un an cât alte firme în șapte.

Țiplea a fost de toate în umbra nașului (de cununie, subliniez) Bolojan: sfetnic, strateg, realizator de sondaje, donator, colector, iar de când s-a dat liber la „comasări”, și secretar general în partid, astfel încât nu pot să nu mă întreb: ce a fost el, de fapt, din 2019 încoace: reprezentant al Guvernului, sau mai degrabă al PNL-ului, în teritoriu?

Oricum ar fi, situația jenantă în care Țiplea s-a pus azi - fiindcă nu și-a asumat când trebuia acea „greșeală a tinereții” - nu lasă loc, în opinia mea, decât unei singure variante: demisia. Din punct de vedere moral, consider inacceptabil ca un condamnat penal, fie el și reabilitat, fie și pentru „păcate ale tinereții”, să rămână într-o funcție de înaltă demnitate publică. Asta, dacă mai ținem, cât de cât, la conștiință, morală, valori fundamentale...

Desigur, e treaba liberalilor dacă vor să îl păstreze în continuare „la butoane”, își asumă de bunăvoie costurile politice, electorale. Eu, unul, mă îndoiesc că se vor împiedica într-un asemenea „moft”. Devenit prizonier al pragmatismului și eficienței, Ilie Bolojan s-a dovedit incapabil să renunțe la oamenii de care are nevoie, trecând chiar și peste normele interne de partid, nu doar peste cele morale.

Un exemplu elocvent e cel al primarului „Cupidon” din Aleșd, declarat nu doar de CNSAS, dar și de Jusiție, fost colaborator al Securității ca poliție politică, pe care Bolojan a refuzat cu îndărătnicie să îl scoată de pe liste, împotriva Statutului PNL, iar acum a candidat din nou, fiind reales în cea mai înaltă demnitate din urbe, pe proiecte puse în operă de Bolojan...

De altfel, șeful PNL Bihor s-a pronunțat destul de clar asupra „cazului Țiplea”: e „reprobabil” ce a făcut pe când era tânăr, însă ar trebui să-l judecăm după „activitatea publică”. Adică, nu după cea „privată”...

Așadar, nu de la Ilie Bolojan sau de la PNL Bihor va veni dezlegarea, ci tot de la Dumitru Țiplea, printr-o eventuală demisie de onoare. Așa, se va putea dedica și el, în sfârșit, cu totul pasiunii care îl preocupa de tânăr: afacerile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sodelică,
gurile rele din partid spun că ar fi dat drumul la câini chiar nașul (Nașul ?)!
Postat 11 Iunie 2024, 14:37 de nealiniat
si
de bashinutze de gen morala alea alea e tot nevoia bardidului de a manipula votacu' 'telijent ca noaptea..asa cum ti vrea bardidu tzara in general hotii care conduc robudica cea minunata si plina de sarahie ..
Postat 11 Iunie 2024, 09:38 de sodelica
da
bre e clar un semnal , a inceput partidul sa scoata dosarelele de prin sertare , semn ca personajul deja mpute' locu' , adica au venit lupii tineri la bardid si incep sa foreze la soclu', ma gandesc ca pe a lu' nasu' no so scoata inca la luminita , da nici mult nare ...
Postat 11 Iunie 2024, 09:35 de sodelica
Foarte bun articolul
Deși, demisie de "onoare"... E mult spus. Nu mai poate fi de onoare după ce a pușcat buba și a zis ceva gen: hai bă, mai contează după atâția ani. Ar fi frumos să aibă clasa politică acele valori care le menționați. Dar parca au uitat de acele valori. Mai ține minte cineva de șeful AEP, Toni Greblă? Mai ține minte cineva scandalurile în care a fost implicat? Mai ține minte cu ce interlopi se asociază? Evident că o să auziți de la el, că nu a fost condamnat. Dar se aștepta cineva să fie condamnat un fost judecător la CCR? Evident că e greu de probat că bunurile primite atunci erau pt a ajuta firma x sau y, dar asta nu înseamnă că fapta nu a existat. Acum e invitat pe la televiziuni. L-am văzut la Euronews, televiziune cu pretenții. Mult spus că l-am văzut, că am mutat canalul. În concluzie, valorile în ziua de astăzi îmi pare că sunt ceva ce ar fi frumos, ar fi bine să existe, dar, pe ăștia îi avem... Am mai spus-o, cât timp nu o să avem condamnări cu ani grei, nu o să evităm corupția și să scăpăm de ei. Cât timp îi avem, vedem autostrăzi începute de 20 de ani unde nici nu se lucrează!
Postat 11 Iunie 2024, 09:23 de Vio_427
Denis
In 30 de ani o singură dată am fost cu trenul pana la București, eram student, dar probabil Țiplea nu mai era pe business atunci, a fost făină experiența cu trenul, așa de făină încât am luat Dacia 1310 lui tata pt alte drumuri, era mai fain cu Dacia decât cu trenul :::::)))) cu tot cu reducere.
Postat 11 Iunie 2024, 01:07 de Sandu2100
PS
sanducu, cum facem sa luam trenul la jumate de pret pana la constanta iar apoi pana la navodari?
Postat 10 Iunie 2024, 21:42 de denis
nu cred
nu cred ca am citit acest articol fix aici! am apasat F5 de vreo 10 ori crezand ca e o naluca ce imi joaca feste… felicitari!
Postat 10 Iunie 2024, 21:41 de denis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON