URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2020, 11:36

„Cupidon”, sentinţă definitivă: Primarul din Aleşd, PNL-istul Ioan Todoca, a fost colaborator al Securităţii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, miercuri, definitiv în dosarul dintre Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi primarul PNL din Aleşd, Ioan Todoca, stabilind că edilul a fost un colaborator al Securităţii comuniste.

"Respinge recursul formulat de pârâtul Todoca Ioan Coloman împotriva soluţiei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, ca nefondat. Definitivă", se arată în minuta soluţiei, comunicată joi la cererea BIHOREANULUI de biroul de presă al Înaltei Curţi.

Astfel, Înalta Curte a confirmat că Ioan Todoca a fost colaborator al Securităţii, aşa cum au decis judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în 2017.

Secretul primarului

În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit în exclusivitate detalii din dosarul de turnător al lui Todoca, de pe vremea în care era şef de secţie la atelierul de mecanică auto Autoservice Aleşd.

Până când BIHOREANUL i-a descoperit dosarul deschis de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, edilul nu a vorbit niciodată public despre această pată ruşinoasă din trecutul său, la fel cum n-a pomenit colegilor din PNL Bihor nici despre proces. Abia când jurnaliştii l-au contactat pentru un punct de vedere, i-a mărturisit prietenului şi şefului său politic, Ilie Bolojan.

În 1989, Todoca a semnat un angajament cu Securitatea şi şi-a turnat un subaltern, pe care îl bănuia că vrea să fugă în Ungaria şi că face evaziune cu gazolină. În discuţia cu BIHOREANUL, Todoca a pretins însă că n-a avut de ales, făcând pactul cu Securitatea doar pentru a-şi proteja tatăl, depistat ca disident după ce trimisese mai multe scrisori anonime în care reclama neajunsurile sistemului comunist.

"Cupidon" iertat

Cu numele conspirativ „Cupidon”, Todoca a semnat trei note informative, toate despre Attila Karbunar, pe atunci un tânăr de 20 de ani, tinichigiu la Autoservice, pe care comuniştii îl bănuiau de şovinisim.

Primul raport a fost blând, informatorul spunând doar că n-a sesizat ca urmăritul să fie şovin ori să aibă intenţia de a pleca din România. În a doua notă informativă Todoca l-a reclamat ca fiind chiulangiu şi neserios, iar în ultima că are prieteni în zona de frontieră, "pe care îi vizitează uneori, probabil în scopul obţinerii de gazolină". Tot atunci, „Cupidon” a scris că, în drum spre Gheorgheni - Harghita, unde nu ştia de ce s-a dus, Karbunar a rămas fără bani, dar şi că "ar fi pretabil la intenţii de evaziune".

Deşi Karbunar a rămas în Aleşd, Todoca nu i-a mărturisit că l-a turnat Securităţii comuniste decât în urmă cu doi ani, după ce BIHOREANUL l-a căutat pe fostul tinichigiu. Karbunar a declarat că nu l-a bănuit pe actualul primar din Aleşd că a fost turnător, dar nici nu-i poartă pică. "Am fost şi suntem prieteni, ne-am înţeles bine întotdeauna. Ionică e băiat bun, şi ca om, şi ca primar", a declarat bărbatul.

Adio, funcţii publice!

Ce efecte va avea sentinţa Înaltei Curţi, este însă greu de spus. Prefectul Dumitru Ţiplea a declarat BIHOREANULUI că nu a ştiut despre hotărârea definitivă. "Voi întreba juriştii dacă există consecinţe şi voi reveni cu informaţii", a promis Ţiplea. 

Cert este că Todoca nu va mai putea candida pentru un nou mandat din partea PNL, dat fiind că partidul are un cod de etică care prevede că niciun colaborator al Securităţii comuniste nu poate candida la funcţii publice ca liberal şi nici nu poate deţine funcţii de conducere în organizaţie.

BIHOREANUL l-a contactat telefonic pe primarul din Aleşd, dar acesta nu a răspuns apelului.

UPDATE: "Judecătorii, prea tineri"

Primarul din Aleşd a oferit o scurtă declaraţie publicaţiei locale alesdonline.ro, reiterând că a semnat angajamentul cu Securitatea comunistă pentru a-şi proteja tatăl. Todoca a spus şi că judecătorii de la Înalta Curte sunt prea tineri pentru a cunoaşte vremurile dinainte de 1989.

"Prin semnarea acelui angajament (care nu a făcut rău nimănui) am reuşit să-mi protejez tatăl: regretatul profesor Ioan Todoca, ctitorul Liceului Industrial Aleşd, din acel moment ancheta asupra sa a fost mai blândă şi s-a încheiat prin mustrarea sa. Tatăl meu era anchetat de Securitate pentru că a scris patru scrisori duşmănoase tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Completul de judecată a fost unul tânăr, care probabil nu cunoştea vremurile când Securitatea era la putere", a declarat Todoca pentru site-ul citat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON