URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Teodor Boto, securistul care l-a racolat pe primarul Aleşdului: „Am fost un «călău» cu bun simţ”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca urmare a apariţiei articolului „Primarul turnător”, prin care BIHOREANUL a dezvăluit racolarea ca informator a edilului liberal de Aleşd, Ioan Todoca, de către fostul ofiţer de Securitate Teodor Boto, acesta din urmă a trimis câteva precizări ziarului. „De ce a tăcut aproape 30 de ani? Dacă ai avut atât de mult de suferit, cum poţi să uiţi că ai colaborat cu Securitatea?”, îl întreabă Boto pe Todoca.

Singura autoritate competentă în cazul colaborării domnului Todoca Ioan cu securitatea este CNSAS. Documentele puse la dispoziţie de această autoritate sunt originale şi fără nicio putinţă de tăgăduire.

Prin faptul că domnul Todoca mă acuză în spaţiul public că l-am „constrâns” şi „ameninţat” la semnarea angajamentului de colaborare, trebuie să precizez că este o minciună tardivă. În acea perioadă, candidaţii la recrutare erau atraşi treptat la colaborarea cu securitatea şi erau recrutaţi pe bază de sentimente patriotice şi nu prin constrângere. De ce a tăcut aproape 30 de ani şi nu a făcut o plângere împotriva mea? Dacă ai avut atât de mult de suferit, cum poţi să uiţi că ai colaborat cu securitatea atunci când dai declaraţie pe proprie răspundere şi fiind întrebat expres despre acest aspect?

Drumul de acces spre domiciliul meu a primit o nouă reglementare rutieră la data de 01.03.2015 pe baza solicitării şi motivării scrise a proprietarilor de teren din zonă, al căror reprezentant am fost eu. Documentele sunt anexate. Hotărârea a fost luată de domnul primar Lazăr Mitică, iar comanda semnului rutier şi costurile au fost preluate de primăria Auşeu. Din păcate, după cum se înţelege din articol, domnul primar Lazăr a uitat prea repede că a dat această aprobare.

În urmă cu câteva zile a afirmat că nu se înţelege cu mine, ba chiar că are probleme cu mine. Mă întreb, de ce o schimbare atât de neaşteptată? Mă face să bănui că o fi aşteptat ceva şi nu a primit sau doreşte doar să-şi susţină colegul de partid? În schimb, ştie că am ieşit în stradă la cetăţeni cu „puşca”! Cum puteam să ies cu puşca în stradă, dacă nu sunt vânător şi nici nu posed o puşcă? Să gândeşti logic este greu, mai uşor este să te legi de viaţa de familie a unui om şi de copiii lui.

Aşa cum reglementarea rutieră de pe acest drum vicinal s-a făcut în mod legal, tot aşa şi supravegherea video are la baza ei o firmă autorizată de MAI. Toate datele de contact ale firmei sunt afişate la poarta casei mele. Deci, tot legal! Unde sunt atunci abuzurile pe care le fac în prezent şi sunt tolerate de domnul primar? Faptul că le atrag atenţia celor care nu respectă semnul oficial de circulaţie, că au comis o faptă care se sancţionează contravenţional şi în cazul că nu părăsesc zona voi chema sau voi sesiza poliţia rutieră, să fie o nouă formă de abuz pe care eu încă n-o cunosc sau „uitat”? În cei 23 de ani trăiţi în Elveţia am uitat şi eu multe, aici s-au schimbat multe, n-am uitat însă şi nu voi niciodată respectul faţă de legile statului în care trăiesc.

Chiar dacă sunt numit în articol „călău”, eu zic că am fost unul cu bun simţ. Cine se plânge azi că în urmă cu peste 30 de ani a suferit din pricina călăului, trebuie să înţeleagă că de vină sunt faptele lui de atunci.

Teodor Boto

Citiţi pe aceeaşi temă:

Primarul turnător: Edilul liberal al Aleşdului, Ioan Todoca, a fost colaborator al Securităţii comuniste

Ionică "băiat bun": Primarul din Aleşd, Ioan Todoca, a fost iertat de bărbatul pe care l-a "pictat" la Securitate

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna intrebare
Ce poti astepta de la un primar atat de "sincer" si iute la aruncat vina pe altii?
Postat 20 Mai 2018, 17:05 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON