URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 NOIEMBRIE 2018

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Petru Filip, pe vremea când era primar, avea o tactică ce a dat mereu rezultate. De câte ori trebuia să lanseze în spaţiul public un proiect controversat îl scotea la înaintare pe consilierul său, regretatul Radu Crican. Dacă treaba nu ieşea bine, cel care încasa sudalmele era Crican, iar don Pedro rămânea curat şi uscat. Ceva de genul acesta se petrece acum la Consiliul Judeţean. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe scurt, doi parlamentari implicaţi şi cu bun simţ. Ambii, însă, au dat-o în bară, şi încă rău de tot, cu o lună în urmă, când alături de alţi 8 colegi din PNL, 3 de la PSD şi câte unul de la ALDE şi Minorităţi, au semnat "Întrebarea nr. 5759A/10-10-2018", către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini şi, nu în ultimul rând, fumătoare.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.

Ionică "băiat bun": Primarul din Aleşd, Ioan Todoca, a fost iertat de bărbatul pe care l-a "pictat" la Securitate

Ionică 'băiat bun': Primarul din Aleşd, Ioan Todoca, a fost iertat de bărbatul pe care l-a 'pictat' la Securitate MAI BINE MAI TÂRZIU... Săptămâna trecută, abia după ce Attila Karbunar a aflat că este căutat de jurnalişti şi l-a întrebat pe edil care e motivul, Ioan Todoca (foto) i-a recunoscut că l-a turnat la Securitate. Omul nici nu avea cum să vadă ziarul, deoarece toate exemplarele din BIHOREANUL au dispărut din chioşcurile orăşelului, chiar în ziua apariţiei. Deşi unii bârfesc că primarul le-a cumpărat, Todoca neagă vehement: "Nu fac eu de-astea. Probabil au fost oamenii curioşi"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL a dezvăluit, în ediţia de săptămâna trecută, detalii incomode din trecutul primarului PNL de Aleşd, Ioan Todoca. În 1989, pe când era şef de secţie la Autoservice Aleşd, acesta a semnat un angajament prin care şi-a asumat că va oferi informaţii despre un subaltern, şi s-a şi ţinut de promisiune. Judecătorii din Bucureşti au constatat deja că Todoca a fost colaborator al Securităţii, iar dacă hotărârea va rămâne definitivă, cariera lui politică şi administrativă va fi compromisă.

Acum, BIHOREANUL vă prezintă reacţia bărbatului turnat de Todoca, Attila Karbunar, care nu numai că n-a ştiut până acum că a fost urmărit de Securitate, dar nici măcar nu şi-a bănuit şeful de intenţii obscure. "N-am avut vreo problemă niciodată. Nu-s supărat pe Ionică, n-am de ce să fiu. E băiat bun", spune împăciuitor Karbunar.

Secretul lui Cupidon

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a dezvăluit cel mai ascuns secret al primarului PNL din Aleşd. După un deceniu în care a fost manager la Spitalul orăşenesc din localitate, în 2016, anul în care a câştigat fotoliul de primar, Ioan Todoca a intrat în vizorul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii şi aşa a ieşit la iveală că, în aprilie 1989, a semnat un angajament cu Securitatea comunistă, ba chiar şi trei note informative. În decembrie 2017, la cererea CNSAS, Curtea de Apel Bucureşti i-a constatat calitatea de colaborator, hotărâre ce a fost atacată de Todoca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 şefului Securităţii din Aleşd, Teodor BotoAbordat de BIHOREANUL, edilul şi-a recunoscut păcatele, arătând însă că a fost o victimă a şefului Securităţii din Aleşd, Teodor Boto (foto), care l-ar fi şantajat. Cert este că Todoca, care pe-atunci avea 27 de ani, a primit numele de cod Cupidon şi o singură misiune: să urmărească un coleg de la Autoservice Aleşd, atelierul de mecanică auto din cadrul Cooperativei Meşteşugarul, unde era şef de secţie.

Şef cu ochi albaştri

Victima actualului edil a fost Attila Karbunar, un tânăr de 20 de ani care lucra ca tinichigiu şi pe care securiştii îl bănuiau de şovinism şi că ar vrea să fugă din ţară. Todoca îi era şef şi a livrat trei note informative despre Caligula, cum l-a "botezat" Securitatea pe Karbunar.

Primul raport a fost blând, Cupidon spunând doar că n-a sesizat ca urmăritul să fie şovin ori să aibă intenţia de a pleca din România. În a doua notă informativă l-a reclamat ca fiind chiulangiu şi neserios, iar în ultima că are prieteni în zona de frontieră, "pe care îi vizitează uneori, probabil în scopul obţinerii de gazolină". Tot atunci, Todoca a scris că, în drum spre Gheorgheni - Harghita, unde nu ştia de ce s-a dus, Karbunar a rămas fără bani, dar şi că "ar fi pretabil la intenţii de evaziune".

În plus, CNSAS a mai depistat nişte note scrise de Teodor Boto, care a raportat că a aflat, de la sursa Cupidon, că urmăritul Caligula a plecat în armată spunând că, la întoarcere, va pleca din ţară. Din această pricină, ofiţerul a cerut identificarea unităţii militare la care tânărul a ajuns, fireşte, pentru a putea fi supravegheat.

În faţa tuturor acestor documente, Todoca s-a apărat spunând că a turnat doar lucruri pe care le ştiau toţi muncitorii din secţie. "După cum se vede, am evitat să dau informaţii despre alţi colegi. Sunt foarte liniştit sufleteşte. Din cauza mea, nimeni n-a păţit nimic", a zis primarul.

"N-am ştiut"

Cum singurul în măsură să confirme spusele sale era însuşi Karbunar, marţea trecută, BIHOREANUL l-a căutat pe acesta în Aleşd. Abia atunci, aflând de vizita jurnaliştilor, Cupidon-ul din Primărie i-a spus adevărul. "N-am ştiut nimic până acum, când am aflat că mă căutaţi, şi m-am dus la Ionică să-l întreb ce probleme am eu cu el", a declarat Karbunar reporterului.

Acum în vârstă de 49 de ani, bărbatul locuieşte singur în Aleşd, aproape de casa părinţilor săi, şi lucrează la un studio foto pe care sora şi cumnatul său îl au în centrul oraşului. Uscăţiv şi bărbos, cu mâinile tremurânde (zic cunoscuţii că din pricina alcoolului), bărbatul a venit la întâlnirea cu jurnaliştii îmbrăcat modest, cu o salopetă şi un tricou, şi nu era prea încântat că trebuie să rememoreze ani de mult trecuţi. A refuzat vehement să i se facă o fotografie, garantând că va trimite el una reporterilor. Promisiune neonorată...

Attila zice că n-are habar cum de a ajuns în vizorul Securităţii şi mărturiseşte că nu s-a simţit niciodată urmărit, aşa că nici nu i-a trecut prin cap să-şi caute dosarul la CNSAS. "Îl ştiam pe Boto din vedere, că tot Aleşdul îl ştia. Era un om îngâmfat, dar eu n-am avut treabă cu el". "Caligula" îşi aminteşte că o singură dată a fost chemat la Securitate, dar ca martor. "Un cunoscut de-al meu furase ceva dintr-o curte şi i-a căzut din buzunar o hârtie cu numele meu. Altă treabă cu Securitatea n-am avut". Bănuieşte, totuşi, că a fost urmărit din pricina unor prieteni pe care îi avea. "Erau nişte băieţi din Timişoara, mutaţi în Aleşd, şi care probabil erau urmăriţi. Dar nu făceau nimic rău, eram toţi tineri şi ne distram cum puteam şi noi".

Rămânem prieteni!

Karbunar vorbeşte laudativ despre fostul lui şef, astăzi ajuns primar al Aleşdului. "Am fost şi suntem prieteni, ne-am înţeles bine întotdeauna. Ionică e băiat bun, şi ca om, şi ca primar". N-a bănuit că Todoca a colaborat cu Securitatea, cu atât mai puţin că el era urmăritul. "Nu văd ce putea să spună el despre mine, că nu făceam nimic deosebit".

Bărbatul spune că nici măcar gânduri să fugă din ţară n-avea. De altfel, după Revoluţie a şi rămas în Aleşd. Abia în 1995 s-a mutat în Ungaria, dar nu pentru că plănuise, ci pentru că aşa s-a nimerit: era angajat la o fabrică de mezeluri şi i s-a propus relocarea în ţara vecină. Din Ungaria, alături de soţie şi de cei trei copii, a plecat în Franţa, iar în urmă cu cinci ani, după ce a divorţat, a revenit în oraşul natal.

Aflând care au fost, concret, declaraţiile lui Todoca, pe unele le confirmă, pe altele nu. "E adevărat că am pornit o dată spre Gheorgheni, cu prietenii ăştia din Timişoara mergeam des în excursii. N-am rămas fără bani pe drum, ci fără bonuri de benzină, că numai aşa puteai lua atunci benzină. Dar ne-am descurcat până la urmă", rememorează "Caligula". În schimb, nu pricepe de unde şi până unde era bănuit de evaziune cu gazolină. "Nu mergeam spre frontieră. Cel mult m-am dus până la Marghita, unde locuia sora mea. Cu bicicleta m-am dus, că nu-i aşa departe, 50 de kilometri", zice Karbunar.

"Aşa e în politică..."

Attila spune că nici în armată n-a avut nimic de suferit din pricina Securităţii. "Am făcut armata la Galaţi. Singura chestie mai deosebită a fost că, la Revoluţie, pe toţi soldaţii unguri ne-au închis o vreme într-o încăpere, pentru că se zvonea că Ungaria e de vină pentru ce se întâmplă la noi. Se gândeau că suntem terorişti, probabil", zice aleşdanul. Dar nici măcar asta nu l-a supărat...

Mai mult, lui Karbunar îi şi pare rău pentru procesul cu CNSAS în care Todoca este acum protagonist. "Mi-a explicat că n-a avut de ales, de-aia a semnat angajamentul. Îl cred şi nu-s deloc supărat, n-am de ce să fiu. Aşa e în politică, eşti vânat tot timpul", zice Karbunar. Uitând pentru o clipă că, în urmă cu trei decenii, el era vânatul...


PENSIONAT LA VILĂ
Securist cu frică de spioni

Vila şefului Securităţii din Aleşd, Teodor BotoPersonajul-cheie din povestea primarului Ioan Todoca şi a lui Attila Karbunar, ofiţerul de Securitate Teodor Boto, locuieşte într-o vilă (foto) din Gheghie, comuna Auşeu. BIHOREANUL a aflat că, după revoluţia din 1989, s-a mutat, împreună cu soţia, în Elveţia, unde a locuit până recent, când a revenit în satul natal. Unii spun că Boto ar fi stat şi în Versoix, oraşul de exil al Regelui Mihai, speculând astfel că s-ar fi infiltrat chiar în anturajul acestuia.

Căutat de jurnalişti, fostul ofiţer de Securitate a refuzat orice discuţie, ba chiar i-a alungat pe "musafirii nepoftiţi", ameninţându-i că va chema Poliţia. Asta pentru că Boto s-a "înstăpânit" pe un drum public care trece prin faţa casei sale şi duce spre păşunea comunei şi spre râul Crişul Repede. A împânzit intrarea pe uliţă cu indicatoare care avertizează că accesul este interzis, iar pe stâlpii de iluminat a montat camere de filmat.

Ulterior apariţiei articolului, fostul ofiţer a transmis BIHOREANULUI un e-mail în care a demonstrat că, în 2015, a cerut şi a primit promisiunea primarului din Auşeu, Mitică Lazăr, că va amplasa pe strada lui un indicator care să avertizeze că accesul este permis doar pentru riverani. Boto n-a mai avut răbdare şi a "dotat" el drumul cu echipamentele anti-spioni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mai mult decât i s-a cerut: RER Vest a pregătit de iarnă 40 de utilaje, peste necesarul impus de Primăria Oradea (FOTO/VIDEO)
 • 'Mondialele'. Profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat cartea despre istoria campionatelor mondiale de fotbal (FOTO)
 • Investiţie de 800.000 euro: Parcul Palatului Baroc îşi va recăpăta splendoarea şi va găzdui o grădină biblică! (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Clujului: O fetiţă de 6 ani a fost rănită şi dusă la spital (FOTO)
 • Artă cu renume la Muzeul Ţării Crişurilor: a fost deschisă expoziţia de lucrări van Gogh şi Renoir (FOTO)
 • Noul Ford EcoSport, produs în România, te așteaptă în showroom-ul Ford Carbenta Com! (FOTO)
 • Termen: 1 Decembrie. Constructorii au montat grinzile podului din strada Universităţii din Oradea (FOTO)
 • Parcarea de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Moldovei a fost reabilitată (FOTO)
 • Cel mai 'hot' show: Modele celebre au defilat în lenjerie Victoria's Secret. Adriana Lima s-a retras (FOTO/VIDEO)
 • Karoy de România: Povestea sculptorului orădean interzis de comunişti, care şi-a făcut renume în America (FOTO)
Ultimele Comentarii
 • !!! Tramvaiele chiar produceau gaze! Astfel... Postat 18 Noi 2018, 17:40 de unom
 • blabla unom cind nu mai argumente vii cu gramatica???... Postat 18 Noi 2018, 17:10 de tepes
 • !!! "Cu se poate mandriii ei" ? Întreabă-i... Postat 18 Noi 2018, 17:06 de unom
 • unom si amicii tai cu ce se poate mindriii??? Postat 18 Noi 2018, 16:28 de tepes
 • @pinonel Corecta definitia pt. vandalism. Acum vin... Postat 18 Noi 2018, 15:55 de ili3

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON