URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.

Politic

În contextul unei vieți politice tot mai intense, stârnite și de apropierea unui an electoral agitat, cu patru rânduri de alegeri, BIHOREANUL a decis să dedice agendei politice un loc aparte și să intermedieze comunicarea dintre actorii politici și publicul larg în baza unui set de reguli, care să separe propaganda politică de conținutul jurnalistic, realizat de redacție. Vezi care sunt noutățile!
28 Noiembrie 2023, 09:00
Adrian Madar, mesaj pentru orădeni: Deșteaptă-te, Oradea!
Politic
În prezent, în Oradea, omul NU este situat în centrul atribuțiilor administrative. Atât eu, din funcția de primar, cât și echipa PSD Oradea, din funcția de consilieri locali, vom pune administrația publică locală în slujba comunității pentru a ne feri pe noi toți de: politizarea puterii locale, abuzurile în funcție, lipsa de transparență, corupție, aroganță și de ipocrizie.
07 Iunie 2024, 11:29
Ciprian Blejan, candidat AUR la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor: Pe 9 iunie, votaţi ca să fim păzitorii democraţiei, ai valorilor şi identităţii românilor în Consiliul Judeţean Bihor
Politic
De ce e important să votăm pe 9 iunie: pentru protejarea valorilor naţionale, pentru transparenţă şi corectitudine, pentru o administraţie orientată spre nevoile românilor. Consiliul Judeţean Bihor să fie, din nou, Parlamentul judeţului, iar noi, candidaţii AUR, păzitorii democraţiei pentru bihoreni.
07 Iunie 2024, 11:10
Pentru a ne continua proiectele, avem nevoie de votul dumneavoastră
Politic
Dragi bihoreni, vă îndemnăm ca duminică, 9 iunie, să ieșiți la vot, indiferent de opțiunile dumneavoastră politice. Dacă nu, vor decide alții pentru dumneavoastră. Rezultatele electorale cu o prezență bună la vot sunt legitime. Astfel, indiferent cine câștigă o primărie sau un consiliu județean are legitimitatea dată de electorat pentru a-și pune proiectele în practică.
07 Iunie 2024, 08:30
De ce să votați USR pentru Consiliul Local și Județean
Politic
În Oradea și Bihor, USR propune doar profesioniști, dedicați și respectați în comunitate. Candidații pentru Primăria Oradea, Daniel Palaghianu, și pentru Consiliul Județean, Alex Orjan sunt doi dintre aceștia, oameni cu cariere în mediul de afaceri care au creat locuri de muncă. Un alt exemplu este profesorul de matematică Florin Nicoară. Cu un parcurs solid în educație, iubit de elevi și de cadrele didactice deopotrivă, și cu un angajament neclintit față de comunitate. Florin Nicoară este și el un exemplu al competenței și integrității.
06 Iunie 2024, 17:22
Deputatul Mihai Lasca, cunoscut pentru poziția sa contra măsurilor restrictive din pandemie, candidează la președinția Consiliului Județean Bihor
Politic
Mihai Lasca și Andrei Boroș sunt propunerile partidului PPR (Patrioții Poporului Român) pentru președinția Consiliului Județean Bihor și Primăria Oradea.
06 Iunie 2024, 08:30
Primarul Dumitru Bărnău: „Pentru comuna Cefa, am atras fonduri de milioane de lei” (FOTO/VIDEO)
Politic
În timpul mandatelor mele de primar, alături de echipa mea, am reușit să atragem pentru comună fonduri de milioane de lei prin diferite programe, prin care am vizat îmbunătățirea nivelului de trai, creșterea calității vieții și a confortului tuturor locuitorilor din comuna Cefa, de la drumuri și străzi asfaltate, rețele de apă și canalizare, de gaz, terenuri și sală de sport, construcții capele, piste de biciclete, reabilitare cămine culturale, achiziție de utilaje și multe altele. Din grijă pentru cetățeni, am optimizat accesul acestora la toate serviciile publice din interiorul instituției, astfel încât am redus timpul de așteptare și am crescut eficienţa şi gradul de transparenţă a instituţiei.
Programul electoral al PSD pentru Consiliul Județean Bihor: Împreună dezvoltăm Bihorul sănătos! (FOTO)
Politic
Partidul Social Democrat Bihor are o strategie de dezvoltare care să scoată județul din mediocritate și stagnare, angajându-se să guverneze în interesul bihorenilor. Noua echipă a PSD pentru Consiliul Județean propune o serie de proiecte și obiective PENTRU BIHORENI și DORITE DE BIHORENI, cu convingerea că acestea vor schimba în bine soarta județului și viața fiecărui bihorean.
05 Iunie 2024, 11:27
Ciprian Blejan, candidat AUR la preşedinţia CJ Bihor: Vom fi paznicii democrației pentru bihoreni. Ochii și urechile oamenilor în Consiliul Județean!
Politic
Când porneşti într-o competiţie, o faci ca să câştigi. Cifrele pot fi răsturnate pentru că nimeni nu e de neînvins şi nici perfect. O arată situaţia din Bihor unde investiţiile administraţiei actuale, care reprezintă o normalitate într-o ţară europeană, au devenit prilej de propagandă politică şi cult al personalităţii pe bani publici.
05 Iunie 2024, 07:00
Ilie Bolojan și Florin Birta - un parteneriat corect pentru Oradea și Bihor (FOTO)
Politic
Parteneriatul dintre Birta și Bolojan este esențial pentru dezvoltarea susținută, având ca rezultat direct creșterea calității vieții în Oradea și în județul Bihor. Cei doi lideri subliniază cât este de important ca alegătorii lor să voteze și listele candidaților PNL pentru Consiliul Local Oradea și Consiliul Județean Bihor.
04 Iunie 2024, 16:42
Falsitatea unui partid ce promite, dar nu livrează nimic: PSD Bihor
Politic
Pesediștii locali, ca și cei naționali, sunt doar niște impostori în costume de reformiști. PSD nu a făcut aproape nimic, aproape niciodată pentru orădeni și bihoreni. Stă de fiecare dată cu un picior la putere și unul în opoziție, conducând multe din instituțiile guvernamentale de la nivel local, și acționează doar propagandistic într-o parte sau în alta, după cum bate vântul puterii.
04 Iunie 2024, 13:20
Votați USR pentru o nouă voce în Consiliul Județean
Politic
Uniunea Salvați România vine pentru Consiliul Județean cu o echipă tânără, energică și dedicată schimbării reale în județ. Alex Orjan, candidatul USR la președinția Consiliului Județean Bihor, este un tânăr jurist de 35 de ani, hotărât să aducă un suflu nou în administrația județului. Alex Orjan, candidatul USR Bihor, își conturează viziunea pentru dezvoltarea județului în câteva priorități esențiale menite să impulsioneze bunăstarea locală.
03 Iunie 2024, 11:40
Echipa PSD Bihor propune o viziune alternativă de dezvoltare a județului, bazată pe democrație și respect față de bihoreni
Politic
Pe data de 9 iunie, prin votul lor, bihorenii decid nu doar cum va arăta Consiliul Judeţean din punct de vedere al reprezentării politice, ci mult mai mult decât atât: decid cum va arăta viitorul județului Bihor și implicit, viitorul tuturor!
03 Iunie 2024, 09:44
Cseke Attila, candidatul UDMR la CJ Bihor: De la „eu pot mult”, la „împreună putem și mai mult”!
Politic
Cseke Attila este considerat un om cu care comunitatea maghiară chiar că se poate lăuda. Fără nicio strângere de inimă, BIHOREANUL l-a declarat omul anului atunci când, ca ministru, a realizat ultima descentralizare majoră, și anume cea din Sănătate. Ca ministru al Dezvoltării, a reușit să adopte în guvern Codul construcțiilor, un proiect extrem de important, care ar ajuta toți cetățenii, dar care a rămas blocat în Parlament de când UDMR nu mai face parte din majoritatea guvernamentală. Este omul politic curajos în abordări, profesionist în implementare, creativ în găsirea de soluții. Candidează la șefia județului Bihor cu o echipă de consilieri profesionistă.
03 Iunie 2024, 08:50
Pactul pentru Democrație Participativă. Deciziile importante luate împreună cu orădenii
Politic
Prin Pactul pentru Democrație Participativă USR Oradea își reafirmă angajamentul față de promovarea acestei metode de implicare directă a cetățenilor în procesele decizionale la nivel local. Propunem orădenilor un contract pentru o guvernare deschisă, transparentă și în cooperare cu cetățenii și societatea civilă. Fonduri suficiente pentru bugetarea participativă, organizarea atelierelor de urbanism, implementarea solicitărilor din cadrul inițiativei cetățenești Misiunea Grivei și consilii consultative pentru tineri.
02 Iunie 2024, 09:30
Pactul USR pentru Educație: Investiții în educație ca să ne rămână copiii acasă!
Politic
Pactul pentru Educație este un set de principii și de acțiuni pe care USR Oradea vine și îl propune orădenilor pentru mandatul la Primăria Oradea și în Consiliul Local. Pactul pentru Educație s-a născut din dorința USR de a dezvolta programe pentru copii și tineri care să îi încurajeze să rămână la studii în Oradea sau să se întoarcă în Oradea după stagiile de educație din Cluj-Napoca, Timișoara sau din străinătate. Toate acestea în contextul în care majoritatea absolvenților de liceu pleacă în alte centre universitare pentru a-și continua studiile. Iar Oradea riscă să devină un oraș îmbătrânit, lipsit de vitalitatea și strălucirea de odinioară.
01 Iunie 2024, 09:20
Adrian Madar: lui Florin Birta  îi este frică de o DEZBATERE pentru ORĂDENI
Politic
Social democratul Adrian Madar este singurul candidat la funcția de primar al municipiului Oradea care l-a invitat la dezbatere publică pe actualul primar liberal, Florin Birta. Adrian Madar, consilier local și candidat PSD la funcția de primar al municipiului Oradea, a lansat public invitația către primarul în funcție, Florin Birta, pentru a lua parte la o dezbatere pe temele importante care privesc cetățenii orașului: creșterea nivelului de trai și a calității vieții orădenilor.
31 Mai 2024, 12:09
Infrastructură metropolitană: proiecte pentru un oraș conectat (FOTO)
Politic
În ultimii patru ani am dezvoltat un pachet de proiecte care rezolvă într-un mod integrat problema aglomerației din Municipiul Oradea și din zona metropolitană. Peste 24 de mii de mașini circulă în fiecare zi pe centura Oradiei. La orele de vârf se creează ambuteiaje, oamenii pierzând minute bune la intrarea și ieșirea din oraș. Pentru a elimina blocajele în trafic, am proiectat cinci centuri în zona metropolitană. Două dintre acestea, Sântandrei și Sânmartin, au fost deja deschise circulației în luna mai, iar centurile Nojorid, Oșorhei și Biharia sunt în lucru.
31 Mai 2024, 11:02
Pactul Verde pentru Oradea. Un contract cu orădenii pentru mai multe spații verzi!
Politic
Pactul Verde pentru Oradea este un set de principii și proiecte, un angajament ferm pe care USR Oradea îl semnează cu orădenii pentru mandatul din consiliul local. Este cunoscut faptul că problemele legate de mediu au fost și sunt prioritare pentru USR la nivel național. Dovada constă și în lupta pentru înființarea DNA-ul Pădurilor sau cele pentru promovarea transportului alternativ sau gestionarea deșeurilor.
30 Mai 2024, 12:21
Dr. Aurel Mohan și echipa PSD Bihor propun o viziune alternativă de dezvoltare a județului, bazată pe democrație și respect față de bihoreni
Politic
Dragi bihoreni, Pe data de 9 iunie, prin votul dumneavoastră, decideți nu doar cum va arăta Consiliul Judeţean Bihor din punct de vedere al reprezentării politice, ci decideți mult mai mult decât atât: decideți cum va arăta viitorul județului nostru și implicit, viitorul vostru și al copiilor voștri!
30 Mai 2024, 08:30
Votați USR pentru schimbare în Consiliul Local Oradea!
Politic
Oradea are nevoie de o administrație locală proaspătă, pregătită să asculte vocea cetățenilor și să implementeze proiecte vizionare pentru dezvoltarea orașului.
29 Mai 2024, 11:35
Program de guvernare pentru creșterea nivelului de trai în Oradea
Politic
Viziunea mea pentru Oradea este una în care fiecare locuitor se bucură de o viață de calitate și are acces la oportunități reale de dezvoltare personală și profesională. Îmi doresc ca Oradea să fie un loc în care fiecare familie se simte în siguranță și protejată, în care fiecare tânăr își poate urmări visurile și fiecare persoană în vârstă se simte susținută și respectată.
29 Mai 2024, 08:40
Un angajament ferm pentru sănătatea și bunăstarea comunității. Aceasta este deviza echipei PNL pentru Consiliul Local Oradea
Politic
Orașul Oradea s-a angajat într-o serie de politici și inițiative de sănătate publică menite să promoveze bunăstarea și să asigure accesul la servicii medicale de calitate pentru toți locuitorii săi. Prin intermediul unei strategii concrete și al unui angajament ferm față de sănătatea comunității, Primăria Oradea, în timpul administrației Partidului Național Liberal, și-a propus să investească într-un sector vital, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea să ducă o viață sănătoasă și să se bucure de o calitate ridicată a vieții.
28 Mai 2024, 10:46
Ciprian Blejan, candidat AUR pentru preşedinţia Consiliului Judeţean: „Alertă de Mediu în Bihor: Monitorizare totală a pădurilor și revoluție în infrastructură!”
Politic
În Bihor, toate pădurile vor fi atent monitorizate pentru a opri defrişările ilegale şi depozitările clandestine de deşeuri. Fiecare Primărie comunală din judeţ va fi ajutată să atragă fonduri PNRR, astfel ca, în patru ani, să nu existe nicio localitate fără reţea de apă şi canalizare. Sunt Ciprian Blejan, candidat AUR pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, iar prioritatea mea este crearea unei administraţii centrate pe oameni şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
28 Mai 2024, 08:25
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean și al PNL Bihor: „Linia pe care am mers a fost să facem maxim posibil”
Politic
Cu patru luni înainte de încheierea mandatului, cel mai consistent pe care l-a avut vreun președinte de Consiliu Județean în ultimele trei decenii, și două săptămâni înaintea unor noi alegeri, în care a pornit ca favorit, BIHOREANUL l-a provocat pe Ilie Bolojan să vorbească despre rezultatele obținute, dar și despre supărările provocate de unele dintre proiectele pe care le-a inițiat. 
27 Mai 2024, 10:01
Programul politic al candidatului Adrian Madar, intitulat „ORADEA NOASTRĂ 2024-2028”, este un angajament față de comunitatea orădeană
Politic
În viziunea mea, proiectele de dezvoltare ale orașului trebuie să reflecte, în primul rând, necesitățile locuitorilor și ale celor care muncesc în Oradea, iar primarul trebuie să fie cel care se îngrijește ca cetățenii să dispună de un confort sporit, prețuri accesibile la serviciile publice și perspectivă de viitor pentru sine și generațiile următoare.
27 Mai 2024, 08:54
PSD aduce schimbarea de care județul Bihor are nevoie și pe care o așteaptă bihorenii (FOTO)
Politic
Partidul Social Democrat vine cu o echipă și o viziune nouă de conducere la Consiliul Județean Bihor, o viziune care pune în centrul politicilor publice bihorenii și nevoile lor reale.
25 Mai 2024, 09:00
Bihorul pe drumul cel bun. Priorități pentru mandatul 2024 - 2028 (FOTO)
Politic
În toamna anului 2020, am propus o viziune de dezvoltare integrată a județului nostru. Încrederea pe care bihorenii ne-au acordat-o prin votul covârșitor de acum patru ani ne-a responsabilizat și am încercat să rezolvăm problemele comunităților din toate zonele județului Bihor. Ne-am concentrat eforturile în câteva domenii majore, cum sunt infrastructura, conectivitatea rutieră și aeriană, curățenia, educația, crearea condițiilor de dezvoltare economică și promovarea tradițiilor.
24 Mai 2024, 14:09
Gabriel Nuțaș, candidatul PNL la Primăria Abram: realizările echipei mele și proiectele noastre de viitor (FOTO)
Politic
Dragi locuitori ai Comunei Abram, la finalul mandatului meu de primar, vin în fața dumneavoastră să vă prezint câteva dintre realizările echipei mele, proiectele noastre de viitor, pe scurt câteva proiecte implementate în comuna Abram:
23 Mai 2024, 09:55
Aurel Mohan (PSD): Pentru un Bihor sănătos și prosper!
Politic
Dragi bihoreni, numele meu este Aurel Mohan, sunt medic neurochirurg, profesor universitar și președintele PSD Bihor, iar pe 9 iunie candidez la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor. Mi-am dedicat întreaga carieră profesională îmbunătățirii vieții semenilor mei, cu un accent special pe sănătate și educație.
23 Mai 2024, 08:55
„Pact cultural” propus de candidații USR Oradea la Primărie și Consiliul Local: „Împreună, putem face din Oradea un oraș cu suflet artistic!” (FOTO)
Politic
Reprezentanții USR care candidează la Primăria și Consiliul Local Oradea afirmă că vor să transforme orașul într-unul „viu”, deoarece în prezent acesta este „un oraș monoton, chiar dacă avem o infrastructură excepțională”. „Vrem să contribuim la transformarea Oradiei într-un oraș care să celebreze arta, să ofere un teren fertil pentru creativitate și să ofere artiștilor locali o platformă pentru a-și exprima talentul și a-și construi cariere”, a explicat candidatul la Primărie, fostul subprefect Daniel Palaghianu.
22 Mai 2024, 13:10
 1  3  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.555 RON
  • 1 EUR = 4.97 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON