URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2024, 19:38

Expoziție de bijuterie contemporană sustenabilă la Casa Darvas-La Roche din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Darvas-La Roche va găzdui în intervalul 11 octombrie - 11 noiembrie, în cadrul CSWeek.Ediţia #III_Oradea, o expoziţie de bijuterie contemporană sustenabilă a unora dintre cei mai relevanţi autori români, instalaţii de eco-artă create de una dintre cele mai importante artiste contemporane, Anca Boeriu, precum şi instalaţii modulare sustenabile create de arhitectul Vlad Ţenu, recunoscut la nivel internaţional pentru obiecte experimentale de design, precum celebra rochie purtată de Björk, produsă în colaborare cu Lana şi Swarovsky.

Sâmbătă, 12 octombrie, Anca Boeriu şi Vlad Ţenu vor fi prezenţi în Casa Darvas-La Roche pentru a intra în dialog cu publicul şi cu artişti locali în cadrul unui artist-talk cu intrare liberă.

Expoziţia este organizată împreună cu Oradea Heritage, ca parte din evenimentele cultural-educative dedicate sustenabilităţii în cadrul celei de a treia ediţii naţionale a Săptămânii Sustenabilităţii Creative – CSWeek. Piesele, curatoriate de galeria Galateca, sunt create de unii dintre cei mai relevanţi designeri şi apreciate branduri din România, Katerini, Maria Paltin, Ana Maria Ilie, Diana Pantea, Ioana Deak, Sabina Georgescu (Sabinne), Contemporia, Diana Vasilescu, Mihaela Pop şi Ana Lupu Dobraş. În cadrul expoziţiei va fi prezentă şi o instalaţie de eco-artă creată de artista de origine română stabilită în Elveţia, Betty Stoicovici.

Tot în cadrul CSWeek sâmbătă, 12 octombrie, începând cu ora 19.00, în Casa Darvas-La Roche vor avea loc o serie de artist-talks şi o conferinţă pe tema relevanţei culturii şi industriilor creative în sustenabilitate susţinute de Anca Boeriu (artist, profesor) şi Vlad Ţenu (arhitect, designer) în dialog cu artişti locali şi cu cei doi curatori, Andreea Sandu şi Alin Mihon. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

"Cu mottoul Lasă-ţi amprenta asupra viitorului!, propunem ca temă centrală anul acesta Omul, modul de acţiune şi asumare în dezvoltarea de soluţii creative şi impactul pe care activităţile culturale şi platformele inovator-creative îl au asupra comunităţilor, mediului şi mentalităţilor, cultura fiind al patrulea pilon al sustenabilităţii", precizează curatoarea Andreea Sandu, fondatoarea Galateca.

 "Mă bucur că singurul muzeu Art Nouveau al României va fi gazdă pentru unii din cei mai relevanţi designeri de bijuterie contemporană din ţară. Colaborarea iniţiată cu Galeria Galateca în luna iulie este menită să prezinte publicului orădean o sferă a artei mai puţin explorată până în prezent – sustenabilitatea în artă, implicaţiile sale şi abordările artiştilor contemporani. Îmi doresc, în acest context, ca Oradea Heritage să devină o platformă de prezentare şi susţinere a noilor talente atât la nivel local, prin colaborările în derulare cu Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Oradea şi Universitatea Partium, cât şi la nivel național" declară directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Alexandru Chira.

Programul expoziţiei din Casa Darvas-La Roche: marţi-duminică, între orele 10:00-18:00, luni - închis. Accesul la expoziţie este inclus în preţul biletului de vizitare al casei. 

Sâmbătă, 12 octombrie, intrarea este liberă.

Organizatori: Galeria Galateca şi Oradea Heritage 

Despre CSWeek

CSWeek este iniţiată de Galeria GALATECA şi Asociaţia Culturală Neo Art România şi propune o platformă sustenabilă şi un eveniment anual naţional care să reunească sub aceeaşi cupolă bune practici, exemple locale sau internaţionale, iniţiative creative şi implicare în comunitate, şi propune să conecteze publicul, comunităţile creative din Bucureşti, Iaşi, Oradea şi Timişoara, timp de o lună organizând o serie de  expoziţii, intervenţii în spaţiul public şi evenimentele cultural-educative dedicate sustenabilităţii, adresându-se atât publicului larg cât şi specialiştilor în sustenabilitate din varii domenii şi celor din domeniul cultural. Curatori/Organizatori: Anca Boeriu şi Andreea Sandu, echipa curatorială naţională: Elena Aronoaie-Adorian, Vladlen Babcineţchi şi Alin Mihon, întregul program îl regăsiţi pe www.csweek.ro.

ORADEA HERITAGE

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON