URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Bihorel

Propunere indecentă: Cum s-a gândit o studentă să facă rost de o notă bună la examen
Bihorel
Dacă în ultimii ani aţi avut multe motive să fiţi dezamăgiţi de tineretul patriei, primiţi un motiv în plus, care să vă întărească bănuiala că viitorul nu va fi tocmai strălucit. Profesorul şi scriitorul orădean Orlando Balaş, autor al celui mai vândut manual de limba germană realizat în ţară, a dezvăluit zilele trecute o propunere de-a dreptul indecentă pe care a primit-o.
18 Ianuarie 2022, 09:01
Bolojan în pericol: Maşina preşedintelui CJ Bihor, la un pas de dezastru!
Bihorel
Maşina de serviciu a preşedintelui Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a fost la două ceasuri distanţă de a fi şifonată de un copac din curtea instituţiei. Lunea trecută, o creangă ruptă de ninsoare şi viscol dintr-un pin crescut în curtea instituţiei a căzut transversal fix pe locul de parcare unde Bolojan îşi trage Skoda...
17 Ianuarie 2022, 09:00
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ex-părintele explică de ce pun ungurii candidați slabi la alegeri
Bihorel
Bihorel comentează în stilul său cele mai importante evenimente ale săptămânii trecute. Domnul ex-părinte a făcut niște constatări amare: „O să vedeți la recensământ. Numărul maghiarilor din România scade drastic, o să ajungem ca sașii și șvabii”. „Voi nu aveți nicio vină?”. „Am făcut tot ce am putut. Am pus candidați slabi tocmai pentru ca maghiarii să nu iasă la vot, ci să stea în casă și să facă copii”.
17 Ianuarie 2022, 08:01
Le-a pus cruce! În procesul pentru alunecările de pe Dealul Ciuperca, Primăria Oradea are șanse tot mai mici de reușită
Bihorel
Şansele ca orădenii să îşi recupereze de la cei vinovaţi despăgubirile de 2,45 milioane lei pentru reabilitarea dealului Ciuperca, în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016, sunt tot mai mici. Având în vedere tărăgănarea cu anii a deschiderii procesului de către municipalitatea orădeană, prea puţin dispusă să îşi sancţioneze firmele de casă şi pe propriii angajaţi, numărul experţilor capabili să depună mărturie, într-un fel sau altul, scade pe cale naturală.
16 Ianuarie 2022, 10:05
Maestră la condus: Directoarea unei şcoli din Bihor este şi... instructor auto
Bihorel
Din 17 ianuarie, îşi vor prelua mandatele directorii de şcoli şi grădiniţe care au câştigat concursurile organizate de Ministerul Educaţiei la finele anului trecut, printre aceştia numărându-se şi profesoara de matematică Monica Moisin, care a obţinut conducerea Colegiului Tehnic Alexandru Roman din Aleşd. Colegi ai acesteia şi părinţi ai elevilor chicotesc pe motiv că directoarea, care e în fruntea şcolii din septembrie 2021, când a fost numită ca interimară, are reale abilităţi de conducător.
14 Ianuarie 2022, 09:07
Să fie lumină! Una dintre cele mai periculoase porţiuni de DN1 din Bihor zace în beznă (FOTO)
Bihorel
Pare că e un dat: românii n-au noroc de drumuri bune, ca afară. Pe Drumul Naţional 1, la intersecţia cu drumul judeţean care duce spre satul Ineu, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a montat în 2019 şase stâlpi noi de iluminat, cu becuri LED care se alimentează de la soare.
Primăria nu-i în toate: Decizie interesantă a Tribunalului Bihor, în procesul unei firme cu Poliția Locală Oradea
Bihorel
Primăria nu-i în toate! Aşa a stabilit Tribunalul Bihor într-un proces deschis de o firmă care s-a trezit amendată de Poliţia Locală Oradea cu 1.000 lei pentru restanţe la plata facturilor de salubrizare. Pe lângă contestarea sancţiunii, firma a cerut instanţei să anuleze şi prevederile din Hotărârea Consiliului Local ce impun amenzi între 1.000 lei şi 2.000 lei clienţilor rău-platnici ai firmei de salubrizare, pe motiv că municipalitatea nu poate interveni în relaţiile comerciale dintre două părţi.
12 Ianuarie 2022, 09:05
Bihorel: Zece observaţii despre cheful spart de BIHOREANUL de ziua managerului de spital din Binş
Bihorel
Bihorel are câteva observaţii legate de cheful organizat, în plină pandemie, la o pensiune din comuna Budureasa de managerul Spitalului din Beiuş, Claudiu Lupău, deşi petrecerile sunt interzise.
11 Ianuarie 2022, 13:15
Cu ochii pe Primărie: UDMR-iştii încă mai speră la un post de viceprimar în Oradea
Bihorel
La 15 luni după alegerile locale, şefii UDMR Bihor nu se împacă şi pace cu faptul că nu au un viceprimar în Oradea şi un vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, după ce în perioada 2016-2020 au fost aliaţi cu PSD, iar de atunci PNL domină ambele instituţii.
11 Ianuarie 2022, 08:58
'Transparenţă' totală: Site-ul Primăriei Oradea suferă serios la capitolul informaţii publice
Bihorel
Cea mai performantă administraţie locală din România, Primăria Oradea, se ţine atât de transparentă încât nu mai are nimic de comunicat contribuabililor. Subpagina cu numele "Transparenţă" de pe portalul municipalităţii este goală ca buzunarele unui orădean după plata impozitelor.
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Frații suedezi sunt supărați că n-au mai putut beli România de 2 miliarde de euroi
Bihorel
Ca de obicei, Bihorel are propria viziune cu privire la evenimentele de săptămâna trecută. Vezi cum arată!
10 Ianuarie 2022, 07:57
Şi furat, şi cu banii luaţi: Polițiștii l-au convins să renunțe la plângere și s-a trezit... pus la plată
Bihorel
Practică ciudată a organelor judiciare din Bihor, care par puse să pedepsească victimele furturilor în locul hoţilor atunci când tot ele, adică anchetatorii, reuşesc să împace părţile. A păţit-o un bătrânel din Oradea căruia în septembrie i s-a furat tricicleta electrică din faţa blocului, singura cu care se mai poate deplasa din pricina unei boli de care suferă.
01 Ianuarie 2022, 17:18
Gaură postumă: Contabila de la firma de pază a Consiliului Judeţean Bihor a delapidat şi... a decedat
Bihorel
Situaţie neobişnuită la Societatea de Pază şi Protecţie Bihor, firma Consiliului Judeţean înfiinţată acum vreo 20 de ani pe scheletul fostului Corp al Gardienilor Publici. La două săptămâni după ce abia s-a instalat în funcţie, în septembrie, actualul director Ilie Olari a descoperit că una dintre contabilele firmei, angajată cu peste un deceniu în urmă, a virat din conturile SPP Bihor într-un cont personal aproape 100.000 lei pe parcursul câtorva luni din acest an.
31 Decembrie 2021, 10:01
Piaţă fără lipici: Centrul de afaceri din Rogerius rămâne fără firmă... literă cu literă
Bihorel
Dacă-i adevărat că reclama este sufletul comerţului, Primăria poate pune cruce Pieţei Rogerius, botezate pretenţios Centru de afaceri cu produse agro-alimentare după modernizarea din 2016, în urma unei investiţii de 6,7 milioane lei.
30 Decembrie 2021, 09:13
Limba noastră-i o comoară: După criticile lui Bihorel, site-ul unilingv al Liceului Lorantffy din Oradea a intrat în 'reparaţii'
Bihorel
După ce Bihorel a deconspirat că site-ul Liceului Reformat Lorantffy Zsuzsanna are conţinut doar în limba maghiară şi nu cuprinde niciuna dintre informaţiile publice pe care orice instituţie, deci inclusiv şcolile, trebuie să le comunice din oficiu, cum ar fi veniturile fiecărui angajat şi declaraţiile de avere, portalul a intrat în renovare.
29 Decembrie 2021, 09:21
Sabău se întoarce! PSD-ul îşi ascute vocea în Consiliul Local Oradea
Bihorel
Primarul Florin Birta se poate pregăti de o opoziţie şi mai vocală decât până acum. Social-democratul Emilian Pavel va părăsi Consiliul Local Oradea pentru funcţia de subprefect de Bihor, iar locul său va fi ocupat de Liviu Sabău Popa...
28 Decembrie 2021, 11:05
Doctorii, la control: Universitatea din Oradea, obligată să ia la verificat toate tezele de doctorat
Bihorel
Pseudo-cercetătorii, care cine știe cum și-au făcut lucrările de doctorat, nu vor începe anul 2022 prea fericiţi. Înainte să plece în vacanţa de iarnă, senatorii Universităţii din Oradea au aprobat o procedură importantă, pentru verificarea respectării eticii şi deontologiei universitare în instituţie, de la înfiinţarea ei, în 1991, până în 2016. Practic, anul viitor în Universitate se va înfiinţa un serviciu care va avea ca sarcină verificarea doctoratelor, pentru a le depista pe cele plagiate şi a le confirma pe cele originale.
27 Decembrie 2021, 10:27
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Cât de rău a lovit Covidul echipa de bascheţi a oraşului
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Echipa de bascheţi a învins în Portugalia. Pe teren, dar nu şi pandemia, căci mai mulţi jucători au fost afectaţi de Covid...
27 Decembrie 2021, 08:06
Campioana risipei: Cine conduce în topul celor mai 'cheltuitoare' autorităţi din Bihor
Bihorel
Forţate să-şi publice cheltuielile făcute din bani publici, instituţiile statului se dovedesc mână largă, mai ales când fac achiziţii directe, cumpărând produse şi servicii fără a organiza licitaţii. O platformă care urmăreşte toate achiziţiile directe făcute în România, sicap.ai, a întocmit un top al celor mai "cheltuitoare" autorităţi, în funcţie de achiziţiile făcute din 2007 şi până acum.
25 Decembrie 2021, 12:24
Brusturi, banii înapoi! Din cauza 'tunurilor' primăriţei, Guvernul cere restituirea fondurilor pentru reţeaua de apă
Bihorel
La 10 luni după ce BIHOREANUL a dezvăluit că, sub conducerea PSD-istei Livia Bârlău, Primăria Brusturi a deturnat proiectul de alimentare cu apă al comunei, finanţat prin PNDL în 2018 cu 14,55 milioane lei, schimbând fraudulos soluţiile tehnice iniţiale, falsificând autorizaţia de începere a lucrărilor şi permiţând firmei Mirghiş & Mayer să lucreze în batjocură, Bihorel are dovada că Ministerul Dezvoltării a cerut comunei să-i înapoieze 4,383 milioane lei, adică toţi banii cheltuiţi până acum pentru proiect.
24 Decembrie 2021, 13:00
Să fie lumină... festivă! Primăriile din Bihor s-au scuturat de bani ca să se umple de beculeţe
Bihorel
După încă un an pandemic, în care n-au putut organiza sărbători câmpeneşti ori alte distracţii, zeci de primari au găsit banii necesari să aducă spiritul sărbătorilor de iarnă în oraşele şi comunele pe care le gospodăresc. 22 de primării din Bihor au cumpărat în ultimele luni instalaţii luminoase festive prin achiziţie directă, pentru asta plătind în total peste 772.000 lei.
Crăciun cu amânare: Pentru al doilea an consecutiv, Moş Crăciun nu vine la Oradea!
Bihorel
Moş Crăciun ocoleşte Oradea pentru al doilea an consecutiv. Primarul Florin Birta a rupt anul trecut tradiţia de a primi colindători şi de a-l aduce pe Moşul cel bun în gară cu cadouri pentru copiii orădenilor, fără să o reînnoade anul acesta.
22 Decembrie 2021, 12:00
Criză la Tribunal: Şefa Secţiei penale şi-a dat demisia, fosta preşedintă a instanţei fuge de cauzele 'grele'
Bihorel
Săptămâna trecută, şefa Secţiei penale a Tribunalului Bihor, Veronica Ioniţă, şi-a dat demisia, iar Bihorel a aflat că motivul e cât se poate de nasol, căci "penaliştii" au acuzat-o făţiş că i-ar fi sabotat, secţia ajungând să funcţioneze cu doar 4 magistraţi, din 8 câţi ar trebui să fie. Printre altele, judecătoarei i s-ar fi imputat că, la cererea şefilor, ar fi pus piedici la mutarea judecătorului Cristi Danileţ la Oradea, care n-ar fi fost agreat din pricina ideilor reformiste.
21 Decembrie 2021, 09:11
Maşina de vot: Consiliul Local Oradea, chemat să voteze marţi peste 2.100 de hotărâri!
Bihorel
Consiliul Local Oradea va înregistra săptămâna aceasta un record absolut. Consilierii locali se vor întruni marţi, 21 decembrie, în ultima şedinţă ordinară din 2021, pentru a adopta... peste 2.100 de hotărâri.
20 Decembrie 2021, 09:37
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Prefectul ar fi vrut să vadă un PSD-ist numit în locul lui
Bihorel
Ca de obicei, Bihorel are propria viziune despre evenimentele de săptămâna trecută: Prefectul, după ce a scăpat de schimbare: "Pe de o parte mă bucur, că pot să-mi duc planurile la îndeplinire". "Pe de altă parte?"...
20 Decembrie 2021, 07:57
Buni de plată! Abuzurile fostei directoare a Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, taxate de judecători
Bihorel
Foştii angajaţi ai Muzeului Oraşului Oradea, în prezent secţie a Muzeului Ţării Crişurilor, câştigă pe bandă rulantă procesele intentate instituţiei. Concediaţi la începutul acestui an la iniţiativa fostei directoare Angela Lupşea, care i-a târât prin comisii de disciplină după ce au reclamat-o la DNA pentru abuz în funcţie, trei angajați au avut câştig de cauză...
18 Decembrie 2021, 14:00
Șarlatanie fără limite: Trimis în judecată pentru înșelăciune, țeparul Baba lovește din nou!
Bihorel
După mai bine de doi ani de anchetă, procurorii orădeni l-au trimis în judecată pe Răzvan Baba, un escroc dat în vileag de BIHOREANUL că se dădea producător de produse din sticlă securizată, încasând în avans banii pe bunurile ce-i erau comandate, dar fără să le mai livreze. Individul opera inclusiv când era cercetat, ba a dat un „tun” chiar și când avea deja procesul pe rol.
17 Decembrie 2021, 09:32
Arta amânării: Prin ce scheme încearcă Florian Bodog să-și recupereze titlul de doctor
Bihorel
Procesul pe care senatorul PSD Florian Bodog l-a deschis la Curtea de Apel Oradea pentru anularea ordinului prin care, pe motiv de plagiat, i s-a retras titlul de doctor luat la Universitatea de Vest din Timişoara, este tărăgănat tot mai mult...
16 Decembrie 2021, 09:00
Din Poliţie în Poliţie: Tot mai mulţi poliţişti locali din Oradea pleacă la Poliţia 'mare'
Bihorel
După exemplul Primăriei Oradea, care în ultima perioadă a pierdut o mulţime de angajaţi care s-au transferat la alte administraţii locale sau în instituţii deconcentrate din judeţ, unde primesc salarii mai mari pentru muncă mai puţină, Poliţia Locală pierde şi ea efective.
15 Decembrie 2021, 08:54
Bihorel: Primarul Florin Birta e nervos pe mitici
Bihorel
A ajuns și junele primar Birta la concluzia că dacă ești corect în țara asta, ești, de fapt, prost. După ce Guvernul a dat ajutoare doar primăriilor care nu și-au reformat sistemul centralizat de termoficare, acum am ajuns în situația haioasă ca noi, orădenii, să strângem cureaua ca să plătim încălzirea, dar nu numai pentru noi, ci și pentru București.
14 Decembrie 2021, 19:45
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3296 RON
  • 1 EUR = 4.944 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON