URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.

Bihorel

Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Ministrul Sănătății pe Județ: „Am făcut un clasament al medicilor, din care reiese cine nu-și merită banii de salarii”. „Și ce-i de făcut?”. „Asta l-am întrebat și eu pe ministru...
29 Mai 2023, 07:58
Bihorel: Singura opoziție din județ o face Vioara Bara
Bihorel
Dacă mergi la o ședință de Consiliu Județean, vei observa că, după ce președintele Ilie Bolojan prezintă mărețele planuri de dezvoltare a județului, în linii mari, consilierii de la toate partidele votează cu voioșie cam tot ce li se pune sub nas.
02 Iunie 2023, 13:31
Spaima Primăriei: Un orădean se opune cu îndărătnicie asfaltării străzii sale
Bihorel
Majoritatea locuitorilor străzii Gabriel Bethlen din cartierul Tineretului se bucură că, după ani de așteptare, zona este în sfârșit asfaltată. Dar nu chiar toți. Un orădean care și-a construit aici o casă a ajuns spaima Direcției Tehnice, a Direcției Patrimoniu Imobiliar și a viceprimarului Marcel Dragoș însuși, după ce, de la începutul lunii mai, când pe stradă s-au înființat muncitorii și utilajele firmei angajate să pregătească și să execute asfaltarea, omul a făcut mai multe reclamații...
02 Iunie 2023, 09:34
Poftiți în trecut! Universitatea din Oradea a rămas în urmă cu propria ei școală de vară
Bihorel
Pentru al patrulea an la rând, Universitatea din Oradea va organiza o școală de vară pentru elevii dornici să studieze istoria, științele politice, jurnalismul și relațiile internaționale. Săptămâna trecută, Universitatea a anunțat că a dat startul înscrierilor pentru această școală de vară gratuită, prin site-ul propriu al Polis, doar că lucrurile se fac în stil „sorbonesc”.
01 Iunie 2023, 15:55
Judecata de valoare: anchetă la OTL, după ce două tramvaie s-au ciocnit în Oradea
Bihorel
Accidentul petrecut pe Calea Aradului la jumătatea lunii mai, care a implicat un tramvai nou Astra și unul vechi Tatra, după ce la schimbarea macazului acesta din urmă a intrat pe o linie greșită, s-a lăsat cu „judecată”.
31 Mai 2023, 12:49
Partidul, aurul și ardelenii: AUR Bihor, sancționat de Poliția Locală pentru că a început să-și pună afișe electorale
Bihorel
Una dintre principalele prejudecăți despre ardeleni este că sunt lenți și, prin urmare, obligați să înceapă lucrurile mai devreme decât restul lumii ca să le termine la timp. Filiala bihoreană a Alianței pentru Unitatea Românilor, spre exemplu, a început deja să își amplaseze afișele în vederea campaniilor electorale de anul viitor.
Director 3 în 1: Noi suspiciuni în ce-l privește pe directorul Colegiului „Partenie Cosma” din Oradea
Bihorel
Scandalul de la Colegiul Economic Partenie Cosma, unde directorul Daniel Negrean a avut pretenția ca fiecare elev să plătească 200 lei pentru festivitatea de absolvire visată de el, s-a cam stins, dar atmosfera în școală nu e cea mai liniștită. În timp ce concluziile Corpului de control al Ministerului Educației încă n-au fost trase și nu se știe dacă Negrean va fi sancționat, mai mulți profesori din școală se întreabă dacă directorul nu ar trebui cercetat și pentru alte belele.
29 Mai 2023, 08:51
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ministrul Sănătății pe județ și „medicii șampon” din spitale
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Ministrul Sănătății pe Județ: „Am făcut un clasament al medicilor, din care reiese cine nu-și merită banii de salarii”. „Și ce-i de făcut?”. „Asta l-am întrebat și eu pe ministru...
29 Mai 2023, 07:58
Evacuare lângă Auchan Oradea: Șase din nouă localuri funcționează ilegal (FOTO)
Bihorel
Una dintre cele mai aglomerate zone comerciale ale Oradiei, complexul Auchan, are mari șanse să-și suplimenteze locurile de parcare, pentru că aproape toate firmele care s-au întins pe lângă centrul comercial au primit somație să dispară!
Bihorel: Dacă ești polițist de mic, când ești mare numai te joci
Bihorel
Florin Sîrca, noua stea de pe epoleții PSD-ului, poate fi găsit la ora actuală la jugulara primarului Florin Birta. Omul se plânge că șantierele ne fac viața insuportabilă și că ele nu se termină niciodată. Sîrca are parțial dreptate, șantierele nu bine se termină, că apar altele noi.
27 Mai 2023, 17:17
Fani de 5 lei: Ce șmecherii cu bilete fac unii suporteri la meciurile de baschet ale CSM CSU Oradea
Bihorel
Ajunsă în finala ligii naționale de baschet masculin, echipa locală CSM CSU Oradea a reușit ca luna aceasta să umple-ochi Oradea Arena, noua polivalentă cu 5.000 de locuri, și încă de două ori, datorită disputei cu eterna rivală UBT Cluj. Chiar dacă au fost sold-out, meciurile au avut parte, însă, și de o „fentă” din partea suporterilor...
26 Mai 2023, 09:00
Camionagii cu bucluc: Beiușul, un fel de triunghi al Bermudelor pentru camioane (VIDEO)
Bihorel
Construirea centurii Beiuş e o adevărată aventură, zic muncitorii care lucrează pe șantier, iar asta din cauza isprăvilor de Dorel ale unora dintre ei. În urmă cu trei săptămâni, bena unui camion s-a prăbuşit în timp ce pământul din ea era descărcat peste cabina unei alte bascule, care a şi luat foc.
25 Mai 2023, 09:07
Ciupercă abandonată: Primăria Oradea rămâne cu paguba în urma alunecărilor de pe dealul Ciuperca
Bihorel
Nu mai încape îndoiala: municipalitatea orădeană rămâne cu paguba în urma alunecărilor de teren de pe dealul Ciuperca. Săptămâna trecută s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție o cale extraordinară de atac în procesul dintre Primărie și firmele care au proiectat și executat lucrările, iar magistrații au decis să închidă procesul definitiv.
24 Mai 2023, 09:03
Blat după blat: Pentru cine e pregătit postul de șef al Administraţiei Domeniului Public Beiuş
Bihorel
La cum merg treburile prin Beiuş, DNA Oradea ar trebui să-şi deschidă în urbe un punct de lucru! Bihorel a aflat că edilii pregătesc un nou simulacru de concurs, pe modelul celui pentru conducerea Spitalului Municipal, ajuns pe mâna lui Claudiu Lupău, care nu ar fi avut dreptul nici măcar să se înscrie, căci nu îndeplinea condițiile legale.
23 Mai 2023, 09:00
Grădinița Kiss: Vila fostului șef al CJ Bihor va ajunge grădiniță în stil american
Bihorel
Fostul baron al Bihorului Alexandru Kiss, judecat aproape un deceniu pentru fapte de corupție, dar recent scăpat de pușcărie mulțumită schimbării legilor și în special lentorii magistraților, își vede împlinit visul de a-și transforma conacul de pe deal într-un loc de pelerinaj pentru lumea bună a Oradiei. Ce-i drept, nu în felul cum își dorea.
22 Mai 2023, 09:33
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce se bagă Bolovan în campionatul de înot în ape înghețate
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute, în stilul său șugubăț: Incredibil: Bolovan vrea să se implice în campionatul de înot în ape înghețate. „M-am gândit să găzduim campionatul european de înot în ape înghețate, ținând cont că românii sunt obișnuiți cu așa ceva încă din vremea comunismului”. „Și cum veți obține temperaturi așa scăzute?”. „Păi, nu avem la anul patru rânduri de alegeri? Vor îngheța apele de la promisiunile electorale”.
22 Mai 2023, 08:03
Bihorel: Iarba nu trebuie fumată, ci schimbată...
Bihorel
În Piața Unirii, spațiul verde a dispărut pentru că gazonul european s-a îmbolnăvit. Cred și eu, el spera să ajungă în Anglia și s-a nimerit în România, unde a fost udat prin picurare, la rădăcină.
21 Mai 2023, 10:47
Senat, degeaba. Cum și-a însemnat un orădean mașina pe care a lăsat-o să zacă pe domeniul public (FOTO)
Bihorel
La jumătatea acestei luni, polițiștii locali din Oradea au lipit o somație pe parbrizul unul Opel abandonat pe bulevardul Ștefan cel Mare, notificând proprietarul să-și mute mașina de pe domeniul public până la sfârșitul săptămânii viitoare, în caz contrar aceasta urmând să fie ridicată și valorificată.
Bihorel: Primarul Birta a declanșat operațiunea înnămolirea
Bihorel
Dacă mergi prin zona centrală, cu drona, evident, că pe jos e imposibil, vei constata că sunt o grămadă de străzi unde asfaltul a fost dat la o parte dezvăluind mândrețe de tină ce-ți ajunge până la subsuori.
20 Mai 2023, 12:12
Demisia e ruptă din rai: Spitalul Municipal Beiuş a rămas fără... popă!
Bihorel
Preotul ortodox de la Spitalul Municipal Beiuş, Andrei Crăciun Bărcaş, cel despre care Bihorel a dezvăluit că din duhovnic al managerului Claudiu Lupău, a fost "avansat" de Consiliul Local membru în Consiliul de Administraţie al unităţii medicale, s-a retras din funcţie.
20 Mai 2023, 09:55
De la foarte bine în sus: Fosta șefă a Casei Corpului Didactic Bihor, o victorie în procesul cu Ministerul
Bihorel
Trimisă în judecată de DNA Oradea, care o acuză că a falsificat lucrarea unui profesor candidat la concursul de directori de școli, fosta șefă a Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, a avut parte și de o satisfacție, cel puțin temporară.
19 Mai 2023, 09:01
Sancționat creștinește: Preotul din Oradea care a făcut slujbă unui răposat incinerat a scăpat cu mustrare
Bihorel
L-au avertizat că se joacă cu focul! Preotul ortodox din Oradea Corneliu Baciu Borz, care la sfârșitul lunii trecute a oficiat o slujbă de înmormântare în demisolul bisericii din strada Octavian Goga pentru un credincios din altă parohie, care urma să fie incinerat, a fost pedepsit de șefii din Eparhia Oradiei.
18 Mai 2023, 09:01
Lintea şi belitul. Celebrul primar din Finiş, Ioan Man, acuzat din nou de manevre cu lemne (FOTO/VIDEO)
Bihorel
Primarul PSD al comunei Finiş, Ioan Man, mai cunoscut după porecla „Linte” printre consăteni, are noi belele. Săteanul care anul trecut l-a imortalizat cu lemne furate în maşină şi l-a dat pe mâna poliţiştilor l-a luat din nou în vizor, după ce a descoperit că exploatează pădurea comunei printr-o firmă înfiinţată pe numele unui văr al său.
17 Mai 2023, 08:58
Viraj la stânga: Fiul fostului deputat PNL Gavrilă Ghilea s-a înrolat în PSD
Bihorel
PSD Bihor își îngroașă rândurile în pregătirea celor patru valuri de alegeri de anul viitor. Lista noilor achiziții social-democrate făcute într-o recentă ședință din 5 mai este deschisă de subsecretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Gabriel Ghilea, fiul mai mare al fostului deputat PNL Gavrilă Ghilea, care la rându-i activase înainte în PDL, iar și mai devreme în PSD.
16 Mai 2023, 09:01
Ambulanța la control: Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descins la SAJ Bihor
Bihorel
La Serviciul de Ambulanță al Județului Bihor a aterizat, lunea trecută, Corpul de Control al Ministerului Sănătății, care, lucru neobișnuit, nu și-a încheiat misiunea nici la finele săptămânii, iar asta din cauza numărului mare de ilegalități sesizate de mai mulți foști și actuali angajați.
15 Mai 2023, 10:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Jemenul recunoaște că e mai rentabil să investească în avocați decât în utilaje
Bihorel
Bihorel comentează principalele evenimente ale săptămânii trecute. Jemenul: „Am constatat că e mai rentabil să plătim cu bani grei niște avocați deștepți decât să aducem utilaje de producție”. „Justiția din Beiuș v-a pus la adăpost de mâna lungă a Europei”. „Să fie mulțumiți că judecătorii s-au limitat doar la un proces civil, că dacă se enervează desființează întreaga Uniune Europeană!”.
15 Mai 2023, 08:00
Defrișare ecologică? Trei mesteceni sănătoși din Oradea, doborâți pentru a face loc unei piste pentru bicicliști (FOTO)
Bihorel
Drumul spre iad este pavat cu bune intenții. Administrația de Apă Bazinală Crișuri a închis săptămâna trecută, pentru o lună, traficul pe strada Emilian Mircea Chitul, de pe malul Crișului Repede, ca să amenajeze în condiții de siguranță o rampă pe care pista pentru bicicliști va coborî pe sub podul Centenarului.
Bihorel: (ș)Lagărele din capul deputatului Mihai Lasca
Bihorel
Sunt de părere că fiecare categorie socială are nevoie de reprezentare în Parlament. Cum jumătate din populație e analfabetă funcțional, ar fi păcat ca oamenii aceștia să nu fie reprezentați de un partid. Iar pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, a apărut AUR. Vă dați seama ce valoare are deputatul bihorean Lasca Mihai, dacă și din această formațiune a fost dat afară?
14 Mai 2023, 14:15
Bihorel: Pe zidul de la Cetate, inima mai tare bate
Bihorel
Niște tineri au fost filmați în timp ce se dădeau cu bicicletele pe buza zidului de la Cetate. Trebuie să existe un echilibru între dorința de adrenalină a tinerilor și măsurile de protecție. Mulți cer să se monteze balustrade de protecție, ceea ce e o sluțire a monumentului istoric.
13 Mai 2023, 17:31
Bihorel: Useristul Nicoară și liberalul Negrean
Bihorel
De câte ori vorbim de șefii din învățământ, nu putem să nu facem referire la partidul din care respectivii fac parte. Mostre de tupeu gros apar la fiecare pas, la orice concurs trucat, la orice tentativă de a mai face un ban pe spinarea elevilor.
13 Mai 2023, 10:32
Urvindul și avioanele: Primăria Lugașu de Jos face exproprieri pentru un... aerodrom
Bihorel
Edilii comunei Lugașu de Jos, chemați la judecată de Prefectura Bihor pentru anularea unor exproprieri ilegale de terenuri private întinse pe 18,5 hectare, nimeni - cu excepția lor - neștiind în ce scop le-au făcut, pregătesc încă o expropriere, de data asta pentru un... aerodrom sătesc.
12 Mai 2023, 09:15
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON