URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

Bihorel

Barosanu’ Dume: Fostul şef al ABA Crişuri se 'dă în bărci' cu maşina instituţiei
Bihorel
Fost PDL-ist trecut la PSD, fapt datorită căruia în urmă cu patru ani a căpătat funcţia de director general al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, iar din ianuarie 2018 pe cea de director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, consilierul judeţean Dorel Dume este un adevărat barosan.
18 Iunie 2018, 09:31
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan explică cum e cu demisia de la şefia partidului
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Lumea l-a dat demisionat pe Bolovan din funcţia de şef de partid. Primarul: "E manipulare. E adevărat că le-am zis că-i las de căruţă, dar numai dacă nu facem curăţenie în partid". "Deci i-aţi ameninţat cu demisia!". "Nu-mi permit. I-am dat un brânci lui Orban, am împins-o pe Gorghiu şi am răsturnat masa de prezidiu. Dar nici vorbă de demisie".
18 Iunie 2018, 08:01
Rumegători de Oradea: Zona centrală a oraşului este pavată cu gumele de mestecat ale needucaţilor
Bihorel
Milioane de euro s-au cheltuit pentru reabilitarea Pieţei Unirii, a Pasajului Vulturul Negru şi a străzii Vasile Alecsandri, dar asta nu pare să-i fi impresionat pe fiţoşii care populează terasele din zonă şi care, la plecare, îşi lasă ADN-ul pe caldarâm. Aproape că nu există metru pătrat de piatră, mai ales în jurul teraselor, care să nu fie "îmbulinat" cu zeci de gume de mestecat.
17 Iunie 2018, 11:15
Bihorel: Avioanele de la Cluj îl bântuie pe Pásztor
Bihorel
Uneori e chiar aiurea să fii preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Cel mai mare duşman al domnului Pásztor nu este Bolojan sau echipa de consilieri judeţeni liberali, ci o companie aviatică obraznică din Irlanda, pe numele ei Ryanair. Când lucrurile păreau să se liniștească și praful să se aștearnă pe promisiunile fanteziste ale troicii de la CJ, iată și lovitura sub centură aplicată de Ryanair: nu a fost bună Oradea, nici Craiova, nici Timișoara, dar Clujul pare perfect pentru a opera zboruri spre Londra.
16 Iunie 2018, 17:01
Hulit online: Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a fost criticat şi corectat pe Facebook, pe tema mitingului de la Bucureşti
Bihorel
La fel ca primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, nu prea are fani în mediul online. La selfie-urile şi postările din timpul călătoriei spre Bucureşti şi mitingului "împotriva abuzurilor", Mang a primit zeci de comentarii, unele critice, altele de-a dreptul injurioase.
16 Iunie 2018, 14:01
Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
Bihorel
Ca mai toţi PSD-iştii în ultima vreme, edilii din Nojorid se dau ortodocşi cucernici, dar în realitate nu pun mare preţ nici pe credinţă, nici pe alegători. Deşi anul trecut au aprobat o hidoşenie de cruce din fier înaltă de 23 metri şi lată de 15 metri la ieşirea spre Leş, între DN 79 şi marginea cimitirului sătesc, în incinta acestuia au lăsat bălăriile să crească până peste crucile mormintelor, aşa încât buruienile au ajuns chiar şi la falnica înălţime de 2 metri.
16 Iunie 2018, 10:04
Sentimente copy-paste: PSD-ista Lilla Debelka s-a făcut de râs pe internet cu versuri siropoase plagiate
Bihorel
Plantată chiar de 8 Martie ca secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, pesedista bihoreancă Lilla Debelka nu ratează nicio ocazie să se fardeze cu ridicol, după modelul "premierei" Veorica Vasilica. Săptămâna trecută, "şefa la Diaspora" a postat pe Facebook, de parcă personal nu i se putea adresa, o urare de LMA adresată propriului consort, Edward Debelka, textul fiind desprins parcă dintr-un oracol de la absolvirea clasei a II-a într-o şcoală de la ţară. 
15 Iunie 2018, 09:28
Steagul sus! Au dispărut steguleţele ce-i ajutau pe elevii de la 'Szacsvay' să traverseze strada (FOTO)
Bihorel
Steguleţele galbene puse la jumătatea lunii aprilie de reprezentanţi ai UDMR la trecerea de pietoni din strada Tudor Vladimirescu, pentru ca elevii şcolii Szacsvay Imre să le poată semnaliza şoferilor intenţia de a traversa şoseaua, au dispărut. Cele două suporturi montate pe stâlpi sunt goale. 
14 Iunie 2018, 08:51
SOS din spital: Un orădean a fost nevoit să sune la 112 chiar din Spitalul Municipal!
Bihorel
Lăsaţi orice speranţă, voi cei care intraţi! Un orădean internat la Spitalul Municipal Gavril Curteanu a fost obligat să sune la numărul unic de urgenţe 112 ca să ceară ajutor. Aflat de câteva zile la secţia de boli infecţioase, cu febră de 39 de grade, monitorizată de asistente tot la două ore şi ţinută sub control prin perfuzii, pe 3 iunie pacientul s-a trezit abandonat fără niciun tratament pentru că personalul lucra după program de duminică.
13 Iunie 2018, 08:51
Bihorel: Cum a luptat un pesedist bihorean la București contra abuzurilor
Bihorel
Mi-a căzut în mână un jurnal intitulat "Jurnal de babord", al unui pesedist care a plecat la Bucureşti ca să demonstreze împotriva abuzurilor şi să-l sprijine pe infractorul Dragnea: "Dragă jurnalule, decât să stau acasă să bat covorul sau să-mi bat nevasta, mai bine mă duc la Bucureşti, că ne-a promis şefu’ că ne dă de mâncare, de băut şi aduce şi organizaţia de femei, secţia motostivuitoare".
12 Iunie 2018, 16:41
Elnők tocător de bani: Judeţul Bihor a plătit peste 1100 de euro pentru întâlnirea eşuată a lui Pásztor cu Ryanair
Bihorel
Vă mai amintiţi că în martie, după ce Ryanair anunţase că "zboară" definitiv de pe Aeroportul din Oradea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, se lăuda că a obţinut o întâlnire de urgenţă la Dublin cu şefii companiei, pentru ca apoi vicepreşedintele Ioan Mang să-l dea de gol că, de fapt, întâlnirea fusese programată cu mult înainte?
12 Iunie 2018, 09:01
Excursie în Japonia: Rectorul Universității din Oradea a mers în delegație cu soția
Bihorel
În a doua parte a lunii trecute, Universitatea din Oradea a fost prezentă, în premieră, la un târg educaţional din Japonia, „European Higher Education Fair”, dar la întoarcere şefii instituţiei s-au ferit să se laude făcând o conferinţă de presă.
11 Iunie 2018, 08:55
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ianoș povestește cât de greu i-a fost să ducă PSD-iștii la miting
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Ianoș: „Nu-i ușor să duci atâta popor la miting, să le asiguri mâncare, băutură...”. „Unde ați întâmpinat greutăți?”. „Cel mai greu a fost să le fac rost de atâtea pachete de cărți de cruce. Noi am vrut să ducem și mai mulți mitingişti, dar nu avem destule mijloace de transport. Chit că mulți s-au oferit să ajungă în Capitală cu cisterna”.
11 Iunie 2018, 08:11
Bihorel: Doamna cu nume de muzeu, la ALDE
Bihorel
Persoanele născute înainte de Christos poate că-și mai aduc aminte că pe la PD a existat o politiciană cu numele de Ionela Pop Bruchental.
10 Iunie 2018, 15:16
Artă stradală: Cum s-a făcut remarcat un românaș în Ungaria
Bihorel
Săptămâna trecută, un orădean care a călătorit în Ungaria a fotografiat lângă Sarkad, oraş aflat pe graniţa cu Bihorul, la doar 10 minute de Salonta, un indicator vandalizat. „Artistul”, pesemne un român neaoş, a mâzgălit denumirea maghiară a orăşelului bihorean, scriind peste ea un cuvânt vulgar. Desigur, s-ar putea spune că nu-i clar dacă patriotul de ocazie s-a referit la organul sexual masculin, căci acelaşi cuvânt denumeşte un oraş croat, o comună în Italia, ba chiar şi un sat din Ungaria.
10 Iunie 2018, 09:08
Fami(g)lia bugetară: Soțul directoarei Angela Lupșea s-a făcut administrator la Muzeul Țării Crișurilor
Bihorel
Dulce ca mierea este banul bugetar, atât de dulce încât unii bugetari îl gustă din mai multe surse. Spre exemplu, Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, ocupă concomitent atât funcţia de secretar al Ordinului Arhitecţilor, fapt pentru care şi-a şi tras un birou în Primărie, dar şi pe cea de director al complexului cultural Muzeul Oraşului Oradea. Soţul directoarei, Sorin Lupşea, este la rândul său bugetar.
09 Iunie 2018, 11:54
Prinşi cu minciuna: Şefii Consiliului Judeţean Bihor ascund sumele virate firmelor de partid
Bihorel
La Consiliul Judeţean nu doar că se aruncă cu bani buni în firme de casă, ci se şi minte sfruntat despre asta. Pe lista beneficiarilor se află firma Ascension Prodcom SRL, deţinută de Mirela Baneş, nevasta consilierului de presă al CJ, PSD-istul Mihai Baneş, fostul şef al Antenei 1 Oradea. BIHOREANUL a solicitat în scris toate plăţile făcute către firmă în perioada 1 iunie 2008 – 30 aprilie 2018. Răspunsul oficial venit din partea CJ a fost că s-au plătit 3.534 lei cu TVA pentru "publicarea unor anunţuri-felicitări de Paşte în mai multe ziare, inclusiv pe site-ul www.bihorstiri.ro (n.r. – deţinut de familia Baneş)", fără a se preciza în care an.
08 Iunie 2018, 09:00
Strategi de 2 forinţi: Proiectul strategic pe sănătate al Bihorului are probleme serioase
Bihorel
Anunţat cu mare tam-tam în primele luni din mandatul actualei conduceri a Consiliului Judeţean, proiectul strategic pe sănătate al Bihorului s-a împotmolit înainte de a demara, la începutul anului, fără ca cei trei şefi, preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, să explice din ce motive concrete şi în ce stadiu se află.
07 Iunie 2018, 08:56
Bihorel: Zece considerații despre mitingul PSD-ist din Capitală
Bihorel
1. Din cauza inexistenței autostrăzilor, organizațiile din Bihor, Satu Mare și Maramureș au pornit la drum de acum două săptămâni. 2. Prin prezența celor 2.000 de pesediști bihoreni, coeficientul de inteligență va crește și la noi, și la București. 3. Ora de începere a mitingului este 20 sau 2-0 cum ar spune Dăncilă, adică 8 seara, adică cam cu o oră înainte de a începe emisiunea lui Gâdea.
06 Iunie 2018, 12:41
Emeriţi de Sorbonica: Fosta decăniţă de la Ştiinţe Socio Umane, scoasă de pe lista profesorilor premiaţi de Universitate
Bihorel
În premieră, la Universitatea din Oradea s-au decernat săptămâna trecută 37 de titluri de profesori emeriţi, pentru dascăli care au lăsat ceva în urma lor şi cu care urmaşii ar trebui să se mândrească. Laureaţii au fost desemnaţi de decanii celor 15 facultăţi, care au făcut în total 46 de propuneri, unele respinse însă de şefii Universităţii.
06 Iunie 2018, 08:53
Avionul inculpaţilor: Chestorul Liviu Popa s-a luat la harţă cu un alt fost poliţist
Bihorel
Întâmplare inedită într-un avion care a decolat zilele trecute din Oradea spre Bucureşti şi în care s-au întâlnit mai mulţi clienţi ai DNA, toţi cu treburi în Capitală: chestorul Liviu Popa, judecat pentru abuz şi corupţie, ex-judecătorul Mircea Puşcaş, însoţit de avocatul său, Alexandru Lele, plus un alt fost poliţist, comisarul şef (r) Liviu Ianţa, martor în ultimul proces de corupţie pe care fostul magistrat îl mai are la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
05 Iunie 2018, 09:10
Varză contra petrol: Localnicii vor demisia primarului de Toboliu din cauza scandalului cu NIS
Bihorel
Sătenii din Toboliu vor capul primarului Pavel Maier. Revoltaţi că firma de prospectări NIS Petrol le-a distrus terenurile agricole, cu acordul Primăriei, fermierii s-au revoltat săptămâna trecută şi au ieşit în stradă.
04 Iunie 2018, 08:50
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Mărturisirile antrenorului Achim despre suporterii care l-au scuipat
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Și la baschet au apărut huliganii. Sibienii l-au scuipat pe antrenorul nostru, chestie de neimaginat pe vremuri. Antrenorul i-a iertat: „Ce să fac?...
04 Iunie 2018, 08:00
Zbor deasupra unui turn de cuci: Reguli noi pentru cei care vor să viziteze Turnul Primăriei Oradea
Bihorel
Deschiderea turnului Primăriei pentru turişti le dă emoţii atât poliţiştilor locali, care au sediul la baza acestuia, cât şi angajaţilor Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, care au în grijă construcţia. În urmă cu două săptămâni, un poliţist local a dat fuga să alarmeze ghidul de la intrare că unul dintre turiştii urcaţi în turn s-a aşezat cu fundul pe balustrada aflată la o înălţime de 50 de metri ca să-şi facă selfie cu picioarele atârnând în hău.
03 Iunie 2018, 12:08
Lauda de sine: Şeful Direcţiei de Sport s-a felicitat de unul singur în conferinţă de presă
Bihorel
Fost jurnalist şi fost director al CSM Oradea în vremea primarului Petru Filip, ajuns acum şef la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, Petruţ Drăgan are o foarte bună părere despre sine. Săptămâna trecută, la conferinţa de presă care anunţa a treia ediţie a Turului Ciclist al Bihorului, un eveniment sportiv important pentru ciclismul european, Drăgan a afirmat că se felicită întâi de toate pe el însuşi. 
02 Iunie 2018, 11:05
Nebunie de partid: Cum a fost pusă pe tuşă directoarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet
Bihorel
PSD-iştii bihoreni i-au pus gând rău Lianei Bota, directoarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, subordonat Consiliului Judeţean, chiar dacă femeia, soţia primarului PNL-ist din Rieni, nu are alt "păcat" decât că a reuşit să reabiliteze clădirile părăginite ale unităţii, de care predecesorii săi nu se atinseseră.
01 Iunie 2018, 18:01
Reclamă în familie: Soţia viceprimarului Florin Birta, vedetă în filmul de promovare a Bihorului
Bihorel
Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, o structură a Consiliului Judeţean unde se mai şi munceşte, a lansat zilele trecute primul videoclip de promovare turistică a judeţului, realizat de firma bucureşteană The Brothers M. Rezultatul a fost bun, filmuleţul primind multe laude pe Facebook.
01 Iunie 2018, 09:00
Confruntarea muşchilor: Patronul sălii de sport clandestine de pe strada Crinului s-a ales cu dosar penal
Bihorel
Bihorel vă povestea acum două săptămâni despre sala de culturism de pe strada Crinului 13, lăsată să funcţioneze în fundul unei curţi comune, fără acordul vecinilor care trăiesc un coşmar continuu din pricina icnetelor, bubuiturilor şi a vibraţiilor provocate de exerciţiile făcute la aparate, cu haltere şi greutăţi, de le-au crăpat pereţii caselor, iar unora şi tavanele. Ei bine, în timp ce inspectorii Primăriei chemaţi au refuzat să intervină, pe motiv că cică-i doar o sală de antrenamente şi nu afacere, poliţiştii locali au avut, se pare, o altă părere.
31 Mai 2018, 08:51
Oriunde și nicăieri: Aeroportul din Oradea are un nou slogan
Bihorel
După ce Consiliul Judeţean s-a făcut de râsul lumii cu faimosul slogan româno-maghiar "Deschidem spre Europa! – Nyitunk Európára!" pus în toamna anului 2016, la porunca preşedintelui Pásztor Sándor, pe panourile publicitare ce anunţau cursele de Milano şi Barcelona, iată că şi reprezentanţii Aeroportului s-au inspirat din isprava lui elnök-úr.
30 Mai 2018, 08:51
La stânga-mprejur: Lucia Varga vrea să plece de la PNL în partidul lui Victor Ponta
Bihorel
Vă mai amintiţi de Lucia Varga, fostă şefă a femeilor liberale şi deputată PNL Bihor, căreia în 2016 colegii din judeţ i-au refuzat a patra candidatură, aşa că a mers să candideze pentru Senat la Constanţa, unde a pierdut en fanfare? Are noi planuri...
29 Mai 2018, 10:06
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON