URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat. Pe cine ajută ea?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.

Bihorel

Demisie cu cântec: De ce a plecat șeful compartimentului Transport din Consiliul Județean Bihor?
Bihorel
Demisie intempestivă la Consiliul Judeţean Bihor, depusă săptămâna trecută de şeful compartimentului Transport, Vlad Gaje, "supravieţuitor" al restructurării făcute de Ilie Bolojan. Deşi funcţionarul a invocat "motive personale", demisia a survenit la finalizarea procedurii de atribuire pe următorii 7 ani a traseelor pentru transportul navetiştilor din judeţ...
01 Februarie 2023, 08:59
Imunitate de familie: Un cunoscut medic din Oradea și-a „prelungit” apartamentul în casa scării
Bihorel
Medicul Alin Bodog, fratele senatorului PSD Bihor, Florian Bodog, beneficiază și el de „imunitate”. Reclamat de un vecin că și-a extins fără autorizație apartamentul din Calea Aradului, „prelungindu-l” cu vreo 2 metri în casa scărilor, fratele liderului PSD Oradea s-a dovedit scutit de orice sancțiune. De ce?...
31 Ianuarie 2023, 09:00
Șefie pe șestache: Cine este și cum a fost propulsat în funcție noul director al APIA Bihor
Bihorel
Ceea ce Bihorel "ghicea" din primăvara anului trecut s-a întâmplat în ultimele zile ale anului ce s-a încheiat. Din 1 decembrie 2022, PSD-istul Ioan Roman, fost deputat între anii 2008-2020, iar anterior, din 2000 până în 2008, primar al comunei Cefa, a devenit angajat al APIA Bihor, printr-un transfer de la o primărie din judeţul... Olt.
30 Ianuarie 2023, 08:43
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Beni Hill asfaltatorul a dat autostrada... pe spital
Bihorel
Ca de obicei, Bihorel are propria variantă cu privire la evenimentele săptămânii trecute: Beni Hill asfaltatorul participă cu o firmă ce nu e pe lista neagră la licitaţia pentru construcţia noului spital. "Eu ştiam că te ocupi mai mult cu asfaltarea şi cu construirea de autostrăzi". "Au trecut vremurile alea, că dacă prindeam cele două loturi la Autostradă, acum...
30 Ianuarie 2023, 07:57
Sagrada Famiglia de Borod: Câți bani a „păpat” o capelă din Bihor, fără să fie ridicată
Bihorel
Primăria Borod, condusă de PSD-istul Sorin Sarca, cel care în 2020 a fost dovedit de BIHOREANUL că a luat pe firma nevestei o finanţare de 1 milion de euro de la APIA pentru înfiinţarea unei livezi pe care, însă, a plantat-o doar pe hârtie, loveşte din nou, cu capela din localitate... 
29 Ianuarie 2023, 17:04
Bihorel: Şefi mari cu maşini mici
Bihorel
Vicele Mircea Mălan a avut o aventură cu maşina de serviciu. A parcat vehiculul, într-o vineri seară, sub un copac. Acel copac a fost întrebat: "Măi, pomule, tu ştii că însuşi vicele de la Judeţ a parcat maşina la umbra ta?". La care copacul a răspuns indolent: "Mi se rupe!". Şi s-a rupt...
29 Ianuarie 2023, 10:50
Bihorel: Un primar nebun de legat
Bihorel
Marcel Sas Adăscăliţei este primarul oraşului Marghita, deşi, după cum se comportă, ar trebui să acţioneze la Nucet, mai exact la stabilimentul acela de boli mintale.
28 Ianuarie 2023, 09:34
Edu sucitul: Celebrul evazionist Dorinel Edu denunță „târgul” făcut cu procurorii
Bihorel
S-a răzgândit megaevazionistul Dorinel Edu, cel pe care procurorii DIICOT l-au iertat de închisoare printr-un acord de recunoaştere a vinovăţiei în care i-au stabilit doar o pedeapsă cu suspendare pentru 160 de infracţiuni şi un „tun” de peste 53 milioane lei dat bugetului public.
27 Ianuarie 2023, 09:00
Școala ochilor albaștri: Cum s-a lăsat universitarul Mihai Maci „racolat” la Academia SRI-ului
Bihorel
Universitarul orădean Mihai Maci, fost consilier local PNL, apreciat pentru radiografiile oneste și tăioase făcute de-a lungul anilor învățământului românesc, se alătură „serviciilor”.
26 Ianuarie 2023, 09:15
Scandal la final: Povestea ştampilei dubioase de la Şcoala Avram Iancu din Oradea, îngropată de Parchet
Bihorel
Suspine de uşurare la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Oradea. Procurorii au clasat un dosar penal deschis în 2021, când inspectorul general de la acea vreme, Virgil Blage, a reclamat că unitatea folosea o ştampilă falsă, deşi fusese scoasă din uz încă din 2018 şi unicul exemplar emis de Ministerul Educaţiei fusese predat Inspectoratului Şcolar...
25 Ianuarie 2023, 09:00
Lecție de nepăsare: Primarii din Bihor, dezinteresați de banii disponibili pentru dotarea școlilor
Bihorel
Școlile cu buda-n curte și cu săli ticsite de mobilier de pe vremea lui Pazvante ar putea deveni amintiri, Ministerul Educației punând la dispoziție peste 1 miliard de euro din PNRR pentru achiziția de mobilier și echipamente școlare, cu limite defel modeste: 4.000 euro pentru câte o clasă și 30.000 euro pentru un laborator.
24 Ianuarie 2023, 12:24
Primarul fake: Florin Birta s-a trezit cu contul de Instagram „piratat”
Bihorel
Piața autohtonă abundă în falsuri, de la îmbrăcăminte și haine până la parfumuri și aparatură electronică, iar spațiul virtual nu putea fi nici el ocolit. Un autor rămas necunoscut și-a făcut pe 13 ianuarie un cont fals pe Instagram în numele primarului Florin Birta, dublând pagina oficială a acestuia, cu 5.700 de urmăritori.
23 Ianuarie 2023, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan mărturisește cum a fost prins „zburând” pe șosea
Bihorel
Bihorel face, în stilu-i șugubăț, o trecere în revistă a celor mai importante evenimente ale săptămânii trecute. Bolovan a explicat cum e cu depășirea vitezei: „După ce mi-au luat carnetul, am convocat rapid o ședință cu colegii președinți de consilii județene din zonă”. „Asta ca să-i instruiască pe polițiștii de la ei să nu vă mai oprească?”.
23 Ianuarie 2023, 08:00
Fenta cu avocatul: Cum va scăpa de răspundere polițistul care i-a dat lui Victoraș Micula mașina cu girofar pe mână
Bihorel
La Curtea de Apel Oradea a avut loc primul termen al procesului poliţistului Adrian Hărăguş, cel condamnat deja la Judecătorie la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce şi-a lăsat maşina de serviciu pe mâna milionarului Victor Micula, iar acesta s-a filmat îmbrăcat în poliţist şi conducând autospeciala prin oraş cu sirena pornită.
22 Ianuarie 2023, 10:45
Bihorel: Județul Bihor sabotează fățiș firmele austriece
Bihorel
Brațul lung și răzbunător al președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, lovește în complexul economic al Austriei. După ce nemții de Răsărit ne-au dat afară din Schengen, cu toate că noi nici n-am apucat să intrăm, nu se putea să nu vină replica bihorenilor.
21 Ianuarie 2023, 20:15
Rămâi tablou! Ce „opere de artă” și-a pus avocatul Răzvan Doseanu pe pereții biroului
Bihorel
Adevărate opere de artă pe site-ul avocatului Răzvan Doseanu, faimos pentru clienții „VIP-uri”, dar și pentru destructurarea DNA Oradea, după ce în ianuarie 2019 a lansat în spațiul public o înregistrare realizată chiar în sediul instituției și potrivit căreia procurorii ar fi vrut să-i „cumințească” pe judecătorii care le achitau „clienții” pe bandă rulantă.
Bihorel: 8 observații despre pietonul Bolojan
Bihorel
Bihorel nu putea să treacă peste evenimentul anului și comentează în stilul propriu faptul că președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a rămas fără permisul de conducere pentru viteză. Vezi care sunt cele opt observații!
19 Ianuarie 2023, 15:18
Stingerea de dimineață: În Oradea, iluminatul public se oprește... cu noaptea-n cap
Bihorel
Orădenii care își duc copiii dimineața la școli reclamă că în jurul orei 07:30, când se grăbesc mai tare, cu mașina sau pe jos, iluminatul public stradal se stinge brusc, lăsându-i în întuneric, deși peste oraș nu se face încă lumină...
19 Ianuarie 2023, 08:55
Justiție fierbinte: În palatul administrat de Curtea de Apel Oradea justițiabilii „fierb” în suc propriu!
Bihorel
Vă e frig şi nu îndrăzniţi să daţi drumul la căldură de teama facturilor? În Palatul de Justiţie din Oradea sigur nu s-a auzit de nicio criză ori de scumpiri. Cel puţin în sălile de judecată amenajate în subsolul clădirii unde, din cauza căldurii sufocante, te ia somnul aproape instant, dacă nu şi ameţeala...
18 Ianuarie 2023, 09:47
Patrioții din UDMR: Cine sunt bihorenii delegați la Federația Internațională a Marilor Puteri Masonice Patriotice
Bihorel
Masoneria, această frăţie pe care mulţi o bănuiesc de interese oculte şi interesantă tocmai pentru că-i învăluită în mister, are atât de multe loje încât a devenit greu să le ţii şirul. După proaspăt deconspirata lojă Varadinum, care reuneşte deopotrivă PSD-işti şi USR-işti, s-a mai aflat de o masonerie care a recrutat bihoreni...
17 Ianuarie 2023, 10:35
Noroaie pe veci: În noua parcelă din Cimitirul municipal noroaiele sunt până la glezne (FOTO)
Bihorel
Cea mai profitabilă firmă a municipalității orădene, Administrația Domeniului Public, se comportă cu clienții cimitirului municipal ca în bancurile cu umor negru: îi ajută să se obișnuiască cu pământul.
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce a redus Birtașul temperatura în clădirea Primăriei
Știri Bihor
Ca de obicei, Bihorel are propria versiune despre evenimentele săptămânii trecute: Birtașul a redus temperatura în Primărie. „Nu o fac neapărat pentru economii, ci pentru că avem un an foarte încărcat și vreau ca angajații să poată lua deciziile la rece”. „Dar...
16 Ianuarie 2023, 07:58
Bihorul, dragostea mea: Fosta șefă a Ariilor protejate are un nou job în județ
Bihorel
Tot mai lăudat în ţară, Bihorul pare să fie un loc de care nici politrucii nu se pot despărţi. Fosta preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru, ex-PSD-istă susţinută în funcţie, la împărţirea posturilor în Guvernul PNL-PSD, chiar de Ilie Bolojan şi de organizaţia liberală din Bihor, chit că femeia n-are nicio legătură cu judeţul, a demisionat de la ANANP, ca să se dedice profesiei de consultant de mediu.
15 Ianuarie 2023, 11:45
Vila din anexă: Cum a reușit un medic din Oradea să-și facă o casă într-o zonă interzisă
Bihorel
Românii sunt inventivi, se ştie, iar Bihorel a mai găsit o dovadă. Un medic de familie din Oradea, posesor de teren extravilan în zona cartierului Grigorescu, a găsit o metodă şugubeaţă ca să ocolească legea ce nu permite construirea de locuinţe în astfel de zone: şi-a făcut un proiect pentru o „anexă gospodărească”, dar ca pentru o casă, care, culmea, a şi fost autorizat de urbaniștii Primăriei.
13 Ianuarie 2023, 09:15
Drumul oaselor: Motivul macabru pentru care construirea unui drum din Oradea se scumpește cu cel puțin 10%
Bihorel
Drumul de legătură dintre străzile Santăului și Matei Corvin s-a afundat în pământ. Lucrarea, atribuită în toamna anului trecut firmei Global Industrial pentru suma de 2,9 milioane lei, va fi cu cel puțin 10% mai scumpă după ce muncitorii au dat peste sol instabil, așa că pe unele porțiuni au fost nevoiți să sape mai mult de 8 metri în adâncime până să dea de pământ ferm.
12 Ianuarie 2023, 09:11
Pe dinafară: Veste proastă pentru Universitatea din Oradea, de la un minister important
Bihorel
După ce a încheiat anul 2022 prezentând o sumedenie de proiecte de cercetare finalizate sau pe cale să înceapă, Universitatea din Oradea a început noul an cu o veste proastă: nu are nici măcar un proiect de cercetare eligibil între cele 200 pe care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării le-a selectat spre finanțare prin PNRR, printr-o axă menită să stimuleze colaborarea cu cercetători din străinătate.
11 Ianuarie 2023, 09:45
Batem palma! Luptătorul Sandu Lungu, arbitru la un concurs de... dat palme
Bihorel
Orădeanul Alexandru Lungu, fost campion olimpic la judo și vedetă a sporturilor de contact, va arbitra și prezenta săptămâna viitoare, la București, un concurs de... dat palme.
10 Ianuarie 2023, 09:01
Bihorel: Zece posibile motive pentru care președinta Republicii Moldova a vizitat Oradea
Bihorel
1. A vrut să vadă cu ochii ei cum Oradea a atras în anul 2022 mai mulți bani ca investiții directe decât întreaga Republică Moldova de la 1812 încoace. 2. A avut discuții cu Ilie Bolojan ca să vadă dacă poate uni Moldova, dar nu cu întreaga Românie, ci doar cu Ardealul și Banatul. 3. A vizitat Aquaparkul să se convingă cu ochii ei că degeaba ești președinte de țară, Liviu Andrica tot te pune să plătești bilet.
09 Ianuarie 2023, 18:00
Man piroman: Un primar din Bihor a lansat artificii chiar din propria mașină (VIDEO)
Bihorel
Ioan Man, faimosul edil șef al comunei Finiș – faimos pentru că a fost prins în flagrant furând lemne și pentru acuzele că îi protejează și pe alți hoți de pădure -, n-a avut altceva mai bun de făcut în noaptea de Revelion decât să se plimbe prin sat cu mașina din care slobozea artificii, distracția sa fiind filmată de alți localnici, unii îngrijorați că o parte din „schijele” luminoase cădeau peste case și puteau aprinde o șură sau o căpița din ograda cuiva.
09 Ianuarie 2023, 08:47
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Utilul consilier al lui Bolovan explică genocidul împotriva maghiarilor
Bihorel
Ca de obicei, Bihorel are propria versiune cu privire la evenimentele săptămânii trecute: Ciomârtanul, utilul consilier al lui Bolovan, a explicat cum vine cu genocidul împotriva maghiarilor. „În 11 ani am pierdut o cincime din conaționali, ceea ce e genocid în toată regula. Singurul nostru noroc a fost cu sporul demografic al Odeonului, că altfel dispăream ca neam”.
09 Ianuarie 2023, 08:04
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5466 RON
  • 1 EUR = 4.9221 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON