URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.

Bihorel

Asfalt pe alese: La Nucet, Primăria asfaltează după interese, nu după priorităţi
Bihorel
Dezvăluirile BIHOREANULUI despre Primăria Nucet, care a băgat în "faliment" pârtia de 23 milioane de lei din Vârtop, ajungând să plătească din banii contribuabililor facturile pentru utilităţi şi salariile personalului de la instalaţie, au "deschis" cutia cu nemulţumiri a hotelierilor din zonă.
19 Septembrie 2020, 15:38
Bihorel: Dana Budeanu e fana 'campionului intergalactic' Ilie Bolojan (VIDEO)
Bihorel
Există la Bucureşti o doamnă croitoreasă pe care am văzut-o de două ori. Pentru prima şi ultima dată. Se numeşte Dana Budeanu şi este varianta masculină a numitului Mircea Badea. Enervată la culme că Rareş Bogdan a spus despre primarul traseist Mihai Chirica că este un "Bolojan al Iaşului", doamna s-a apucat să-i ridice osanale primarului Oradiei.
19 Septembrie 2020, 09:01
Banii înapoi! Nevasta primarului din Borod a restituit fondurile primite pentru livada neînfiinţată
Bihorel
Un articol prin care BIHOREANUL arăta la începutul lunii august că soţia primarului din Borod, Sorin Sarca, a încasat de la APIA în ultimii trei ani subvenţii de 9.400 euro pentru a planta 12,47 hectare de livezi ecologice, dar a înfiinţat doar 1,23 hectare, i-a produs edilului o jenă electorală, astfel încât, în campanie, pentru a reduce pagubele de imagine, consoarta sa a transmis pe reţelele de socializare un mesaj prin care pretinde că după un control a fost pusă să returneze doar 18,18 lei necuveniţi, echivalentul a 3,70 euro.
18 Septembrie 2020, 16:41
Centură cu cârpeală: La nici două săptămâni după asfaltare, pe centura Oradiei au apărut gropile
Bihorel
Nu bine s-au uscat noile marcaje pe tronsonul cuprins între Selgros şi Metro al şoselei de centură a Oradiei, că muncitorii au descins din nou în zonă. Lucrările de întreţinere făcute în această vară de firmele Drum Construct şi SAT Reabilitare şi Reciclare la comanda Secţiei Drumuri Naţionale a CNAIR s-au dovedit a nu fi de calitate.
17 Septembrie 2020, 09:27
Sex în grup: De ce şi-au desfiinţat preoţii din Protopopiatul Oradea, peste noapte, grupul de WhatsApp
Bihorel
Un nou scandal tulbură liniştea Episcopiei Ortodoxe. Preoţimea este în fierbere după ce grupul de WhatsApp pe care preoţii parohi din Protopopiatul Oradea se consultau în diferite probleme a fost desfiinţat brusc în zorii zilei de 5 septembrie, în jurul orei 6. Motivul, aflat de Bihorel, e de comă!
16 Septembrie 2020, 09:53
Uite Popa, nu e Popa... Bolojan i-a cerut demisia directorului tehnic al Companiei de Apă Oradea
Bihorel
Directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea, Gheorghe Popa, a renunţat la funcţie prin demisie, în secret. Inginerul, oricum deja pensionar, a renunţat să îşi ducă mandatul la bun sfârşit încă din iulie şi a ales poziţia de consilier tehnic al directorului general Ovidiu Gavra.
15 Septembrie 2020, 09:25
Servesc patria! Șeful Poliției Locale Oradea, de nerecunoscut la deschiderea Pasajului Magheru
Bihorel
Desfăşurată în prezenţa ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, inaugurarea pasajului subteran Magheru a strâns vineri la un loc toată crema municipalităţii orădene. La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan însoţit de cei doi viceprimari, Mircea Mălan şi Florin Birta, consilieri locali şi directori din Primărie. Rugat să trimită la faţa locului un echipaj pentru dirijarea circulaţiei, directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, s-a executat întocmai. Și...
14 Septembrie 2020, 10:37
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ministrul educației pe județ vorbește despre toaletele online din școli
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Ministrul educaţiei pe judeţ: "Noi n-am apucat să asanăm WC-urile din curte şi acum îi băgăm pe elevi la şcoala online". "Şi ce o să iasă din toată tărăşenia asta?". "Tare frică mi-e că...
14 Septembrie 2020, 08:53
Bihorel prezintă 13 observaţii despre inaugurarea Pasajului Magheru
Bihorel
Bihorel are 13 observații, în stilu-i caracteristic, cu privire la inaugurarea Pasajului Magheru, care a avut loc vineri și la care a luat parte inclusiv ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Află care sunt! 
13 Septembrie 2020, 14:59
Supărarea când îi vine... Un consilier PSD-ist dat la o parte din partid se răzbună pe Facebook
Bihorel
Lupta pentru puterea politică nu e nicăieri mai spumoasă decât în ţara Beiuşului. Cea mai nouă telenovelă îl are ca protagonist pe profesorul Dan Ispas de la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş şi consilier local PSD. Încă, pentru că omul a rămas pe dinafară pentru alegerile de luna viitoare...
13 Septembrie 2020, 11:00
Bulion la minut: Decizia Curții de Conturi care i-a revoltat pe fermierii din Bihor
Bihorel
Legumicultorii bihoreni incluşi în programul Tomate sunt atât de supăraţi încât le vine să dea cu solariile de pământ. Săptămâna trecută, aflaţi în control la Direcţia Agricolă Bihor, auditorii Curţii de Conturi au cerut ca agricultorii să trimită noi poze cu roşiile, solariile şi panourile de informare afişate lângă acestea despre includerea în programul finanţat de stat cu 2.170 euro pentru 3 tone de tomate vândute.
12 Septembrie 2020, 12:03
Candidat la tomberon: Cum s-a „învârtit” un pensionar ca să-i facă pe localnicii din Paleu să-l voteze de primar
Bihorel
E greu să treci printr-o comună sau oraş din Bihor şi să nu te întâlneşti cu politicieni care cer voturile alegătorilor. Neobosiţi, candidaţii merg pe fiecare stradă, promiţând marea cu sarea, doar-doar atrag susţinători. Un pensionar care aspiră la Primăria Paleu din partea partidului Pro România a găsit însă o modalitate inedită să ajungă la urechea electorilor.
11 Septembrie 2020, 12:50
Ieșire cu scandal: UDMR-ista Kirei Melinda a dat în judecată Consiliul Local Oradea
Bihorel
Deşi nu va mai candida pentru încă un mandat, liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, nu va ieşi de tot din dezbaterile Consiliului Local Oradea. Săptămâna trecută, aceasta şi-a anunţat viitorii foşti colegi că a dat în judecată instituţia, cerând anularea Hotărârii 522 din iunie 2020, care stabileşte la 381,6 lei contribuţia lunară a părinţilor la cheltuielile pentru întreţinerea copiilor în creşe...
10 Septembrie 2020, 09:41
Scandal de 5 lei: Primarul de Holod i-a pus gând rău 'bunului samaritean' din Dumbrava. Află de ce!
Bihorel
Campania electorală pune nervii candidaţilor la încercare. Primarul din Holod, Ioan Horga, a intrat în conflict cu bihoreanul Viorel Paşca, "bunul samaritean" care îngrijeşte în comună 200 de oameni fără adăpost. 
09 Septembrie 2020, 09:34
Taxa pe grabă: ADP Oradea, amendată de ISU pentru că a inaugurat parcarea subterană fără autorizație
Bihorel
Inaugurarea parcării subterane din Piaţa Independenţei la finalul lunii iunie fără autorizaţie de securitate la incendiu a fost taxată de pompierii bihoreni.
08 Septembrie 2020, 09:37
Demisie la nervi: Directorul Colegiului Gojdu a renunțat la funcție, dar apoi s-a răzgândit
Bihorel
Una dintre cele mai mari şi importante şcoli din Oradea, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, era să rămână fără lider înainte de începutul unui an şcolar plin de dileme provocate de pandemia de Covid-19. Bihorel a aflat că directorul Florin Nicoară şi-a transmis luna trecută demisia din funcţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean, invocând că a fost umilit de şeful instituţiei, Virgil Blage, cu care nu este coleg doar de profesie, ci şi de partid, ambii fiind membri PNL Bihor.
07 Septembrie 2020, 09:03
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce ar trebui să se bucure angajații din Consiliul Județean că avem școală de zbor
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: S-a deschis o școală de zbor unde doritorii pot să ia lecții. Bolovan a tras deja concluziile: „Eu i-aș sfătui pe toți angajații Consiliului Județean să apeleze la această școală, pentru că dacă ajung președinte la CJ, jumătate o să zboare”.
07 Septembrie 2020, 08:14
Ministru la bulău: A circulat prin Oradea fără permis și și-a trimis nevasta la proces, să-l 'apere'
Bihorel
Incredibil, dar adevărat! Un ministru a fost condamnat la 1 an de puşcărie, la Oradea, după ce a fost prins circulând prin oraş la volanul unui VW Sharan fără permis de conducere, procurorii descoperind că omul a încasat condamnări similare în mai multe ţări din Europa, pentru fapte de acelaşi gen.
06 Septembrie 2020, 11:04
Bihorel: Zece observații despre începerea școlii
Bihorel
1. Pentru evitarea contactului fizic, elevii vor fi obligați să vină la școală, dar nu vor intra în ea. 2. Elevii care n-au la școală apă curentă, WC-ul e în curte și materia în budă, vor rămâne acasă să facă cursuri online, dacă vine și Electrica să le bage curent, Digi să le monteze fibră optică și Primăria să le cumpere tablete. 3. Nu doar elevii vor primi tablete, ci și dascălii, aceștia din urmă pentru calmarea nervilor.
05 Septembrie 2020, 14:21
Ajutoare deturnate: Pachetele de la Guvern, împărţite cu tentă electorală la Lugaşu de Jos
Bihorel
Ajutoarele primite de la UE şi Guvernul României în alimente şi produse de igienă pentru nevoiaşi ajung să fie deturnate în scop electoral. Motivând că n-a găsit un depozit potrivit, anul acesta, primarul din Lugaşu de Jos, Sorban Levente, a mutat locul de distribuire a pachetelor către cei 1.253 asistaţi sociali din comună (cu 200 mai mulţi decât are Oradea!) într-o hală aflată la 8 kilometri de centrul localităţii, pe un câmp între satele Urvind şi Uileacu de Criş, probabil pentru ca nepoftiţii să nu vadă că operaţiunea era condusă de soţia proprie, chit că aceasta nu are nicio calitate oficială, nefiind angajată nici la Primărie, nici la Prefectură, instituţia care coordonează distribuirea în judeţ.
05 Septembrie 2020, 09:31
Legişti off-line: Medicina Legală nu are nici site, nici adresă de e-mail. Are, în schimb, salarii nesimţite!
Bihorel
În plină pandemie, instituţiile publice şi-au mutat cea mai mare parte a activităţii cu publicul pe internet. Mai puţin Serviciul Judeţean de Medicină Legală, care nu are nici acum pagină proprie de internet, ca să-i afli structura organizatorică, informaţii despre serviciile prestate ori legislaţie, cum nu are nici adresă de poştă electronică, motiv pentru care eventualele solicitări se pot depune doar personal ori, eventual, pe fax.
04 Septembrie 2020, 09:11
Țepar de marcă: Orădeanul care s-a înstăpânit pe marca Arsenie Boca are noi probleme penale
Bihorel
Devenit celebru după ce s-a înstăpânit pe numele şi imaginea celui mai faimos călugăr ortodox, Arsenie Boca, în încercarea de a scoate bani din asta, orădeanul Alexandru Andor are mari belele. "Rebotezat" acum după numele nevestei, din Andor în Talpoş, bărbatul a fost deja trimis în judecată pentru afaceri evazioniste făcute prin firme înfiinţate pe numele altora, iar banii câştigaţi i-a dirijat prin conturi până li se pierdea urma.
03 Septembrie 2020, 09:20
June-prim: Șeful PSD Bihor, Ioan Mang, s-a 'photoshopat' și pe pliantele electorale (FOTO)
Bihorel
În această campanie electorală, unii candidaţi nu îşi prezintă doar promisiunile într-o variantă cosmetizată, ci şi pe ei înşişi, afişându-se în materialele de promovare mai tineri, mai frumoşi, mai fresh, mai "fit". În Bihor la acest capitol iese în evidenţă cazul şefului PSD, Ioan Mang, care candidează la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.
Anulare pe tăcute: Cursele estivale promise de Tarom de la Oradea au fost desfiinţate în secret
Bihorel
Anunţate cu optimism, cursele estivale ale Tarom dintre Oradea şi Constanţa, care ar fi trebuit să funcţioneze din 16 iulie până în 30 august, nu au mai avut loc, după cum au putut constata pe "pielea" lor doritorii, Bihorel aflând şi de ce: din pricina pandemiei, pe site-ul companiei au fost făcute prea puţine rezervări, ceea ce ar fi însemnat implicit un grad mic de încărcare a aeronavelor, iar în final majorarea găurii din bugetul Tarom.
01 Septembrie 2020, 08:53
Registrul Disprețului: Tratament de toată jena aplicat de Registrul Comerțului din Oradea antreprenorilor
Bihorel
Registrul Comerţului din Oradea ar putea concura liniştit la titlul de "Cea mai neadaptată" instituţie a anului 2020. "Tradiţionalele" cozi de aici au devenit şi mai deranjante în pandemie. Pe lângă faptul că la numerele de telefon pentru Relaţii Clienţi nu răspunde niciodată nimeni, deci nicio şansă să afli informaţii rapid şi fără să te deplasezi la sediu, şefii n-au reuşit să găsească altă soluţie anti-Covid decât să ţină oamenii la cozi în aer liber, în faţa clădirii, fiind lăsaţi să intre cel mult câte doi, indiferent de problemele pe care le au.
31 August 2020, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul de la CJ dezvăluie de ce s-a băgat la un credit de 50 de milioane de lei
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Acum, că nu mai au mult până devin civili, Păstorul și Ianoș au decis ca onor Consiliul Județean să facă un credit de 50 de milioane de lei. „Domnule Păstor, pentru ce faceți aceste împrumuturi?...
31 August 2020, 08:02
Vecini de coșmar: Scandal între vecini, cu reclamații la Poliție, la Gepiu
Bihorel
Un chirurg orădean, retras la pensie la ţară, în satul Gepiu, e în război cu vecinii care susţin că "vinitura" s-a făcut stăpân fără drept pe o halcă din terenul lor, îi înjură, îi fugăreşte cu sapa şi cu câinii, iar cel mai recent le-ar fi intrat chiar şi în curte, unde le-a "sluţit" un pom, încercând să-l taie.
29 August 2020, 11:21
Democraţie de grup: Administratorii grupului Sântandrei Metropolitan Area, acuzați de cenzură
Bihorel
De ani buni, o parte din propaganda politică s-a mutat pe Facebook, pe considerentul că dacă nu eşti pe net, nu exişti. De când cu Covidul, însă, online-ul a cam devenit singurul "teren de joacă" al politicienilor şi al susţinătorilor, chiar dacă armele combatanţilor sunt inegale. În comuna Sântandrei, de pildă, grupul de Facebook cu cei mai mulţi urmăritori, "Sântandrei Metropolitan Area", e controlat de membrii USR-PLUS, care...
Nu-i așa că e așa? Sondaj de toată pomina, lansat de UDMR Bihor în campania electorală
Bihorel
Toată lumea ştie că, în calitate de ministru, Cseke Attila a adus cei mai mulţi bani pentru Sănătatea din Bihor şi că UDMR-iştii de la Consiliul Judeţean au rezolvat renovarea şcolilor maghiare orădene, au evacuat Muzeul Ţării Crişurilor ca să predea clădirea Episcopiei catolice, că Primăria liberală a Oradiei a ignorat drepturile minorităţii maghiare, ale vârstnicilor din oraş, a înlocuit spaţiul verde cu betoanele şi a distrus sportul local...
27 August 2020, 09:40
Mai curată, mai spălată: O controversată PSD-istă care s-a pretins avocat candidează, din partea Pro România, la Primăria Nojorid
Bihorel
Surprize, surprize! Mariana Blaga, PSD-ista din Consiliul Municipal Oradea despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a ajuns reclamată de judecători fiindcă s-a pretins avocată într-un proces, fără să reuşească vreodată să ajungă, a schimbat partidul şi acum se vrea, ce credeaţi?, primar.
26 August 2020, 09:00
 1  3 4 5  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON