URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
În aproape trei decenii scurse de când şi-a schimbat prima oară denumirea, PSD a avut câteva figuri iconice. Între ele, după Ion Iliescu, cel "sărac şi cinstit", la loc de seamă a fost mereu Ecaterina Andronescu, cea "săracă şi citită". Universitar, chimistă pe bune, nu ca Leana, rector al Politehnicii din Bucureşti, de două ori preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi de trei ori ministru al Educaţiei (sub Năstase, Boc şi Ponta), Doamna Cati s-a bucurat în partid de o popularitate reală, nu confecţionată.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.

Bihorel

Odraslă de carieră: Băiatul prefectului Ioan Mihaiu s-a angajat la Primăria Sînmartin
Bihorel
Feciorul prefectului de Bihor, Ioan Mihaiu, pare hotărât să-şi facă o carieră în administraţia publică. La jumătatea acestei luni, Mihai Mihaiu a devenit funcţionar public după ce a câştigat un concurs pentru un post de inspector la Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei din cadrul Primăriei comunei Sînmartin.
31 Iulie 2018, 09:04
Plictisit să fie căutat: Dat în urmărire pentru tentativă de omor, Americanu’ s-a predat Poliţiei Oradea!
Bihorel
Surpriză mare, lunea trecută, la Poliţia Municipiului Oradea, unde ofiţerul de serviciu s-a trezit în faţă cu un interlop căutat în toată Europa pentru tentativă de omor. Neaşteptatul vizitator se numeşte Cristian Corodi, alias Americanu’, urmărit internaţional de anul trecut, când a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pentru răfuiala mafiotă din parcarea Lotus din 2014.
30 Iulie 2018, 09:56
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: De ce sunt taxele mari la Sorbonica? Pentru că domnia şi prostia se plătesc!
Bihorel
Rectorul Barney despre logica creşterii taxelor de şcolarizare: "Suntem în budă cu banii pentru salarii". "Şi de ce nu-i daţi afară pe cei mai slabi dintre voi?". "E imposibil să facem un clasament, că unu-i mai prost ca altul. Apoi studenţii n-au decât să plătească, că domnia şi prostia se plătesc. Noi intrăm la ambele categorii".
30 Iulie 2018, 08:01
A fost sau n-a fost? Un polițist local e acuzat de un orădean că n-a sancționat un șofer care a blocat intrarea într-o scară de bloc
Bihorel
Orădenii sunt tot mai sceptici cu privire la eficienţa aplicaţiei Oradea City Report, pe care Primăria le-a pus-o la dispoziţie ca să reclame neregulile din oraş. Cu două săptămâni în urmă, un bărbat a sesizat că "în fiecare zi cineva se găseşte să blocheze cu maşina accesul pietonal în zona ieşirii din bloc", dar reacţia Poliţiei Locale a fost cu totul neaşteptată.
29 Iulie 2018, 13:35
Diesel, frate! Mesajul inedit transmis de un orădean, ca să-şi apere maşina-n trafic
Bihorel
Dintre toate măsurile pentru evitarea neînţelegerilor în trafic, un bihorean a găsit-o pe cea mai directă. Şi-a branduit maşina, un Ford Focus, cu un mesaj sec, scris în ungureşte şi lipit pe lunetă, avertizând că "Ez Dizel Te K*rva!", adică "E Diesel, măi c*rvo!".
29 Iulie 2018, 10:01
Bihorel: Verdict, plagiat!
Bihorel
La cine mă refer, oare? Ca să restrâng căutările, mă refer numai la personalităţile de la Sorbonica. Ioan Mang? Rece, rece. Simona Cavalu? Călduţ, călduţ. Florian Bodog? Fierbinte, fierbinte. Senatul Universităţii de Vest din Timişoara a decis că măreaţa lucrare ştiinţifică de doctorat a senatorului PSD este plagiat. Până la urmă, un furt ordinar.
28 Iulie 2018, 11:41
Magazie din florărie: Sectorul de flori din Piaţa Rogerius a ajuns o… părăseală
Bihorel
Orădenii care au treabă în Piaţa Rogerius, modernizată şi rebranduită cu denumirea "Centru de afaceri", sunt întâmpinaţi, mai nou, de un decor descumpănitor. La intrarea dinspre strada Corneliu Coposu, în locul tarabelor pline cu flori care ocupau de obicei acest sector, zac acum, puse una peste alta şi pline de praf, câteva zeci de mese goale, devenite inutile.
28 Iulie 2018, 10:00
Munca la români: Reparaţiile la parcarea supraetajată de lângă Spitalul Municipal, lăsate de izbelişte
Bihorel
Parcarea supraetajată de lângă Spitalul Municipal arată, la doi ani după inaugurare, de parcă ar fi trecut peste ea jumătate de secol de proastă utilizare. Asfaltul turnat la nivelul superior s-a topit peste iarnă de parcă ar fi fost compus din mixtură pe bază de sare, iar nivelul inferior se inundă la cea mai mică ploaie.
27 Iulie 2018, 09:52
Realitate de partid: Tinerii liberali fac pe ziariştii la Realitatea de Oradea
Bihorel
Politicienii, mai nou, nu se mai chinuie să convingă jurnaliştii, ci scriu ei înşişi ştirile. După ce ani de zile cel puţin două site-uri de ştiri locale s-au dovedit a fi, de fapt, goarne de partid ale UDMR şi PSD, mai nou exemplul acestora a fost urmat şi de PNL-işti. Aşa se face că în mulţimea de portaluri de uz local a apărut, mai nou, şi realitateadeoradea.net, parte din reţeaua postului Realitatea TV. Cei doi autori care semnează ştirile n-au, însă, nicio treabă cu jurnalismul, ci fac propagandă.
26 Iulie 2018, 08:51
Răzbunare de primar: Răzvrătiţii împotriva NIS au de furcă cu primarul din Toboliu
Bihorel
În comuna Toboliu nu mai e pace. Încă din primăvară, localnicii sunt nemulţumiţi că firma NIS Petrol face prospecţiuni seismice, pentru a identifica dacă subsolul conţine petrol ori gaze naturale, în baza unui acord emis de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Baiul e că utilajele prospectorilor au trecut peste terenurile multor săteni fără să le ceară voie şi fără să-i despăgubească, aşa că aceştia au organizat mai multe proteste şi i-au cerut socoteală primarului Pavel Maier, singurul care a purtat discuţii cu reprezentanţii firmei.
25 Iulie 2018, 08:51
Cu buda-n stradă: Şi-a aruncat WC-ul, cu capac cu tot, pe o stradă circulată din Oradea!
Bihorel
Cam degeaba se înnoieşte faţa Oradiei, dacă unii orăşeni rămân tot nişte peizani. Din această categorie, a celor care par să nu dea doi bani pe civilizaţia urbană ori pe mândria de a fi orădean, face parte şi un anonim care i-a consternat joia trecută pe locatarii blocurilor din Parcul Traian, în vecinătatea restaurantului Crinul Alb.
24 Iulie 2018, 08:51
Nunta cu grifoni: Sala cu grifoni din Muzeul Cetății, transformată în casă a căsătoriilor
Bihorel
Municipalitatea a reuşit performanţa de a inaugura singurul muzeu cu hore din ţară. Sala cu grifoni, cea mai frumoasă şi ornamentată din incinta Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea, a fost transformată luna aceasta în sală de nunţi. În fiecare weekend, la ora 12, sala îşi suspendă funcţia de muzeu şi este transformată în loc pentru oficierea cununiilor civile.
23 Iulie 2018, 10:22
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Buldogul explică de ce i-a băgat în ședință pe PDL-iști
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Buldogul a sunat adunarea foştilor PDL-işti. „Vreți să vă despărțiți de  liberali?”. „La cât de bine merge partidul, și dacă ne prezentăm pe persoană fizică, tot adunăm mai multe voturi”. „Și care e următorul pas?”. „Păi, numai dacă nu-l lăsăm pe Orban să deschidă gura deja câștigăm 10 procente din electorat”.
23 Iulie 2018, 08:01
Criză la Kaufland: Cum a ajuns să rămână Grill-ul hipermarketului fără muştar
Bihorel
Or fi nemţi boşii firmei, dar la noi Kaudland tot treabă românească face. După ce şi-au obişnuit o grămadă de clienţi cu preparatele de la Grill, inclusiv cu porţia de 4 mititei cu muştar la 5 lei, angajaţii magazinului din Ioşia dau cu mucii în fasole original, se plâng "dependenţii" care joia trecută au comandat "doza" zilnică, dar în loc de muştar au primit… ketchup.
22 Iulie 2018, 11:15
Bihorel: Reacţie dură la Sorbonica după ce Bodog a fost prins cu plagiatul
Bihorel
Senatul Universităţii s-a cutremurat. Facultatea de Medicină s-a fisurat. Rectoratul s-a oripilat. Secretarele s-au epilat. Aşa ceva e de neimaginat. Toţi colegii săi, unul mai doctor ca altul, sunt supăraţi pe Florian Bodog că a fost prins cu copiuţe. Atenţie, nu pentru că a copiat, ci pentru că a fost prins. De aceea se impun măsuri severe pentru ca astfel de cazuri să nu se mai petreacă.
21 Iulie 2018, 13:46
Crişana şi morţii ei: Un fost redactor al cotidianului şi-a 'mitraliat' fostul şef chiar în paginile ziarului
Bihorel
Maliţioşii susţin că dacă în Oradea nu ar muri nimeni timp de o lună, Crişana ar da faliment, pentru că este cotidianul cu cele mai multe anunţuri de deces. Mai nou, însă, tot despre morţii Crişanei s-a apucat  să povestească şi un fost redactor, Alexandru Sfârlea, în paginile aceluiaşi ziar. Deşi se zice că "despre morţi, numai de bine", Sfârlea nu-l iartă nici în mormânt pe fostul său şef, Valentin Buzlea, un fruntaş UTC-ist mort într-un accident stupid.
21 Iulie 2018, 11:11
Refugiată la Judeţ: Fosta directoare a Companiei de Apă s-a 'învârtit' de un job la ADI Ecolect
Bihorel
Vă mai amintiţi de Kuntz Aniko, fost director economic al Companiei de Apă Oradea, schimbată din funcţie doar după ce BIHOREANUL a dezvăluit că şi-a angajat amantul la societate şi l-a mai şi plimbat la mare şi la munte pe banii companiei, dar şi că presta pentru firme care aveau contracte cu CAO? Bihorel a aflat că femeia nu s-a lecuit de sinecuri pe bani publici. 
 
20 Iulie 2018, 08:58
Bugetari secretoşi: Agenţia pentru Dezvoltare Locală Oradea ţine cifre la secret
Bihorel
Instituţiile publice au un apetit tot mai ridicat pentru secretomanie. După ce Consiliul Judeţean a refuzat să prezinte public clauzele contractului cu Ryanair, care lasă în aer Aeroportul din Oradea, iar Instituţia Arhitectului Şef s-a opus publicării proiectului viitoarei terase de pe aleea Emilian Chitul, a venit şi rândul Agenţiei pentru Dezvoltare Locală Oradea să pună frână comunicării.
19 Iulie 2018, 11:39
Pásztor, călătorul: Cât îi costă pe bihoreni călătoriile făcute de şeful Consiliului Judeţean
Bihorel
Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, se plimbă la greu pe bani publici. Luna trecută, elnők-ul a tocat peste 1.100 de euro din bugetul instituţiei pentru o deplasare la Dublin, unde a avut o întâlnire degeaba cu reprezentanţii Ryanair, aşa cum a dezvăluit BIHOREANUL, iar în mai s-a dus tocmai până în China sub pretextul IE Expo China Environmental Technology, un târg cu soluţii tehnologice în gestionarea deşeurilor, apei şi solului.
19 Iulie 2018, 09:51
Şcoala vieţii: Primăria Oradea scoate unităţile şcolare din bugetarea participativă
Bihorel
Primăria îţi dă, dar nu-ţi bagă în straiţă! Începând de anul viitor, şcolile nu vor mai putea depune proiecte în cadrul sesiunii pentru selectarea proiectelor cu bugetare participativă, prin care orădenii propun ce proiecte să implementeze municipalitatea. Săptămâna aceasta, Consiliul Local va dezbate modificarea regulamentului de derulare a procedurii.
18 Iulie 2018, 11:31
PSD-ul pică! O bună parte din zidul sediului PSD din Beiuş s-a prăbuşit (FOTO)
Bihorel
Nu vă fie frică, PSD-ul pică! Cel puţin în Beiuş, e clar! Săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, de pe clădirea retrocedată Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, dar în care continuă să-şi aibă sediul organizaţia municipală din Beiuş a Partidului, au căzut sute de kilograme de tencuieli, ornamente şi cărămizi, doar bunul Dumnezeu făcând ca surparea să nu se fi produs în timpul zilei, când prin zonă trec şi oameni.
17 Iulie 2018, 09:01
Vis de rectorat: De ce nu vrea decanul de la Medicină să mute facultatea în campusul universitar
Bihorel
După ce primarul Ilie Bolojan a anunţat că municipalitatea e dispusă să investească anual câte 2 milioane de euro în investiţii pentru campus, inclusiv pentru construirea unor clădiri moderne, Senatul Universităţii şi-a dat acordul pentru implementarea proiectelor. Universitarii au pus însă o condiţie, şi anume ca Facultatea de Medicină şi Farmacie, care funcţionează în palatul de lângă Parcul 1 Decembrie, să nu fie relocată în campus după încheierea lucrărilor.
16 Iulie 2018, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul dă detalii despre propriul proiect strategic
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Cu Păstorul de povești: „Am înțeles că ați rezolvat proiectul strategic și va veni aparatură medicală”. „Nu știu la ce proiect strategic te referi, că proiectul meu strategic este să nu zboare nimic de pe aeroportul din Oradea până își termină Debreținul noul terminal”.
16 Iulie 2018, 07:55
Crâşmăriţă, crâşmăriţă… Zeiţa Athena promovează o pizzerie din Oradea
Bihorel
Reclama e sufletul comerţului şi pentru proprietarii unei pizzerii de pe strada Corneliu Coposu care îşi promovează produsul cel mai cel – "Plăcinta crâşmăriţei" – pe un panou proptit taman lângă un kitch din ipsos înfăţişând-o pe zeiţa Athena.
15 Iulie 2018, 12:31
Bihorel: Fără Dume la Consiliul Judeţean?
Bihorel
Cum adică fără Dume la Consiliul Judeţean? Fără gargară? Sau fără consilierul PSD, fostul şef de la Ape, săltat într-o funcţie mai mare la Bucureşti? Bietul Pásztor Sándor a înjghebat degeaba o nouă şedinţă a Consiliului Judeţean! Ca de obicei, liberalii au lipsit de la apel, nemulţumiţi de împărţeala pe buget, numai că mica diferenţă a făcut-o domnul Dorel Dume, pe care treburi importante l-au reţinut departe de ţară.
14 Iulie 2018, 14:38
Lăudat pentru… absenţă: Deputatul Szabó Ődőn, ridicat degeaba în slăvi de Coaliţia Rogerius
Bihorel
Nervoşi pe aleşii orădenilor – care anul trecut au adoptat o Hotărâre de Consiliu Local ce obligă administratorii asociaţiilor de proprietari la evaluări periodice, normativ de altfel atacat în justiţie la cererea lor de Prefectură, dar fără succes – reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, cunoscuţi pentru apropierea lor faţă de şefii UDMR Bihor, au condamnat săptămâna trecută noua Lege a asociaţiilor de proprietari, care instituie la nivelul întregii ţări aceeaşi obligaţie a examinării periodice a administratorilor de asociaţii.
13 Iulie 2018, 09:09
Pază cu reducere: OTL şi-a tras serviciu de pază la… subpreţ
Bihorel
O vorbă din bătrâni despre afacerile în pierdere spune că prost nu e cel care cere, ci cel care dă! Conducerea OTL a adjudecat săptămâna trecută o licitaţie pentru asigurarea a cinci posturi de pază la sediul propriu din strada Atelierelor, la depoul de tramvaie şi la cele două autogări din bulevardele Decebal şi Ştefan ce Mare.
12 Iulie 2018, 09:09
La Sfântu’-aşteaptă: Cursele internaţionale de pe Aeroportul din Oradea rămân în aşteptare
Bihorel
Iată că se făcu luna iulie şi, în ciuda logoreei şefului Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, bihorenii tot nu ştiu dacă din toamnă vor mai avea zboruri din Oradea spre Europa. BIHOREANUL anunţa încă din martie că Ryanair va renunţa la toate cursele externe de la finalul lunii octombrie, dar singurul demers al elnők-ului a fost să-şi tragă un "city break" de 5 zile la Dublin, pentru o întâlnire cu mai-marii companiei, fără niciun rezultat decât cheltuirea câtorva mii de euro din bugetul CJ.
11 Iulie 2018, 09:11
Tot pe loc, pe loc, pe loc… Curtea de Apel Oradea este repetentă la capitolul transparenţă
Bihorel
De la plecarea fostului preşedinte al Curţii de Apel Oradea, Andrei Rus, acum judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la instanţa orădeană timpul pare să se fi oprit în loc. Cel puţin pe site-ul instituţiei, care nu a mai fost actualizat din 2017, când a fost publicat ultimul raport de activitate, ultimul bilanţ contabil, fişele cu traseele profesionale ale judecătorilor şi ultimele hotărâri ale colegiului de conducere, iar cel mai recent raport anual privind eficienţa datează din 2015.
10 Iulie 2018, 08:59
Curentaţi de Digi: Firmele care primesc energie electrică prin RDS&RCS sunt obligate să caute alt furnizor
Bihorel
La pomul lăudat poţi fi "scuturat". Firmele care în 2016 au încheiat contracte pentru furnizarea de energie electrică pentru o perioadă de doi ani cu compania Digi Energy, care promitea preţuri mai mici decât ale concurenţei, sunt obligate să îşi caute acum alt furnizor.
09 Iulie 2018, 08:57
   2  4 5 6  

FOTO BIHOREANUL

 • Preoţii maghiari au binecuvântat pâinile făcute din grâul proaspăt recoltat (FOTO)
 • Festivalul viorii cu goarnă: O orchestră formată din olandezi îndrăgostiţi de folclorul românesc a făcut spectacol la Roşia (FOTO)
 • A început Târgul gusturilor şi produselor din Valea Ierului, în Parcul 1 Decembrie (FOTO)
 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON