URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 14 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă vreți să mergeți în vizită prin Băile Felix, eu zic să vă mai gândiți. Stațiunea arată deplorabil, e plină de șanțuri care deja se eternizează și, în locurile unde s-a reușit încropirea unor trotuare, acestea trebuie făcute cu sens unic, atât de înguste sunt. Acesta e prețul plătit pentru banii gârlă veniți pe linie de partid...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Este mai uşor de depistat un cancer de col decât de tratat. Colul uterin este uşor de investigat, astfel încât examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare şi tratamentul lor adecvat. De aceea se recomandă examenul citologic Papanicolau pentru femeile asimptomatice cu vârsta peste 20 de ani şi pentru cele sub 20 de ani sexual active (se fac 2 teste consecutive anual, apoi cel puţin un test la fiecare 3 ani, până la vârsta de 65 ani).

Bihorel

Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: În sfârşit, conspiraţioniştii au un lider cu şcoală
Bihorel
Bihorel trece în revistă evenimentele săptămânii, comentându-le în stilul său propriu: Vâlvă mare stârnită de doctorița care are rețete simple pentru tratarea Covidului. „Cum vă explicați, doamna doctor, valul de simpatie din partea antivacciniștilor și conspiraționiștilor?”. „Păi, sunt singura care am școală, deci pot să-mi dau cu părerea. Ceilalți influenceri antivaxeri sunt foste top modele reșapate și băieți fără Bac”.
22 Martie 2021, 08:00
Banii jos! Ovidiu Dăescu trebuie să dea înapoi salariul necuvenit primit de la societatea Băița
Bihorel
Fostul viceprimar ALDE al Beiuşului, Ovidiu Dăescu, care între anii 2010-2013 a fost şef la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi timp de opt luni, în 2015, director la societatea minieră Băiţa SA, a făcut pagube pe oriunde a trecut. Aşa cum Bihorel a scris în trecut, Dăescu a fost incriminat în două dosare care implică şi foştii săi angajatori.
21 Martie 2021, 15:41
Brusli cu figuri: De ce şi-a ascuns beiuşanul cu poreclă de luptător maşina în boscheţi, după ce a făcut accident
Bihorel
Procurorii din Beiuş s-au supărat foc după ce un client de-al lor, Raul Mohuţ, poreclit Brusli, a fost "mângâiat" luna trecută cu o pedeapsă cu suspendare la Judecătoria locală, deşi în opinia lor merita trimis după gratii. Motivul? Băut la volan, bărbatul a provocat un accident pe un drum judeţean, lovind un biciclist care a umblat aproape 3 luni pe la medici ca să-şi revină. Şi asta nu e tot!
20 Martie 2021, 10:07
Sporuri cu retur: Funcționarii din Primăria Viișoara și-au tras abuziv sporuri într-un proiect european
Bihorel
Ingeniozitatea cu care funcţionărimea din judeţ încearcă să jumulească banii publici ca să-şi umfle salariile n-are limite. La Viişoara, după cum a aflat Bihorel, secretarul comunei, Ionel Şipoş, şi doi inspectori din Primărie au încasat vreme de un an sporuri de peste 35.000 lei ca membri în echipa care s-a ocupat în perioada 2017-2018 de un proiect european pentru repararea unor drumuri şi a căminului cultural.
19 Martie 2021, 13:10
Greutățile istorice: Lucrările de la Catedrală s-au oprit din nou, într-un zid surpriză
Bihorel
Lucrările la parcarea park and ride din centrul civic se dovedesc un adevărat coșmar șantieristic. După ce săpăturile în zona către Crișul Repede au fost sistate în urmă cu două săptămâni pentru lucrările de descărcare arheologică a unui zid de biserică din secolul XIII, constructorii s-au lovit și de istoria recentă.
18 Martie 2021, 08:03
Curăţenie fără autonomie: Primarul maghiar din Cetariu nu s-a dat în lături de la curăţarea drumurilor (FOTO)
Bihorel
Primarii bihoreni au dat startul la curăţirea şanţurilor şi a acostamentelor drumurilor, după cum le cere şi Regulamentul votat în decembrie de Consiliul Judeţean la iniţiativa preşedintelui Ilie Bolojan, iar între edilii care se dovedesc cei mai harnici se remarcă şi cel din Cetariu, Biró Ferenc Sándor.
Angela forever: Directoarea Lupșea a luat concursul cu dedicație cu note de premiant
Bihorel
Cei mai proşti angajaţi din istoria administraţiei locale orădene se pare că aveau cel mai bun şef posibil. După războiul cu subalternii care au reclamat-o la DNA pentru abuzuri şi pe care i-a concediat în februarie după ce i-a evaluat cu calificativul "nesatisfăcător", Angela Lupşea şi-a câştigat săptămâna trecută, previzibil, încă un mandat la conducerea Muzeului oraşului Oradea, cu note de premiant.
16 Martie 2021, 08:49
Prefectura UDMR: Cum se instalează, pas cu pas, udemeriştii la butoanele Prefecturii Bihor
Bihorel
Surprize peste surprize la Prefectura Bihor, unde după patru luni de când a obţinut 21% din voturi la alegerile parlamentare din 6 decembrie, UDMR va avea 50% din funcţiile de conducere! Mai precis, două din cele patru. Bihorel a aflat că, pe lângă postul de prefect ocupat de PNL-istul Dumitru Ţiplea şi cele de subprefect deţinute de USR-istul Daniel Palaghianu şi UDMR-istul Botházi Nándor, filiala şi-a adjudecat şi funcţia de secretar general.
15 Martie 2021, 08:53
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Încă două scandaluri, şi Familia o să depăşească tirajul revistei Kaufland
Bihorel
Bihorel trece în revistă evenimentele săptămânii, comentându-le în stilu-i propriu. Şeful de la Familia: "Pentru o revistă desfiinţată, e minunat că trebuie să tragem un tiraj suplimentar, după ce toate cele 300 de exemplare s-au vândut". "Încă două scandaluri şi o să depăşiţi în tiraj revista Kaufland". "Nici chiar aşa! Dar primul număr s-a vândut într-un tiraj mai mare decât cel cumulat în perioada fostului redactor-şef".
15 Martie 2021, 07:58
Țepar de neoprit: Sub nasul procurorilor, Baba junior și-a reluat șmecheriile cu produse din sticlă
Bihorel
În urmă cu doi ani, BIHOREANUL dădea în vileag un pungaş din Nojorid care se dădea producător de produse din sticlă securizată, încasând în avans banii pe bunurile ce-i erau comandate fără să le mai livreze în veci. Fiu de funcţionar public şi nepot de primar, Răzvan Baba acţiona în numele a două firme inactive, făcându-şi cu tupeu publicitate pe internet, de unde-şi culegea şi victimele, păcălindu-le să-i plătească în avans întreaga valoare a produselor, dacă voiau "promoţie", adică preţ redus.
14 Martie 2021, 13:31
Concurs de împrejurări: O angajată de la Primăria Biharia şi-a anunţat rezultatul... înaintea concursului
Bihorel
Concursurile pentru posturile de funcţionar public în Primăria Biharia sunt trucate, făcute cu dedicaţie, pentru a fi câştigate de "cine trebuie", i-a sesizat lui Bihorel un localnic. Culmea, pare să-i dea dreptate chiar una dintre beneficiarele acestui tip de aranjamente: pe 2 noiembrie 2020, o anume Anita Dragomir s-a lăudat pe Facebook că "a început un job nou la Primăria comunei Biharia", cu toate că anunţul pentru concurs avea să fie dat de Primărie doar pe 11 noiembrie...
13 Martie 2021, 20:21
Şcoala pilelor: Nepotisme şi angajări după bunul plac al directorului, la Liceul Petőfi din Săcueni
Bihorel
Necunoscute sunt uneori căile învăţământului românesc. Mai mulţi profesori de la Liceul Petőfi Sándor din Săcueni s-au plâns lui Bihorel că directorul Barta Imre face angajări după bunul plac. Dovada? Din toamnă, fiul acestuia, Barta Imre jr., a devenit profesor de religie în şcoală, în ciuda faptului că nu a promovat examenul de titularizare.
12 Martie 2021, 08:47
Bihorel: Romi Neguş şi Mircea Nebunu’ s-au bătut ca chiorii pe internet
Bihorel
Nici interlopii nu mai sunt ce-au fost. Am ajuns ca, în loc de săbii, pistoale, bâte de baseball şi cuţite, să-i vedem pe durii României cum se caftesc pe internet, cea mai gravă formă de răzbunare fiind blocarea pe Facebook. Romi Neguş şi naşul său, Mircea Nebunu’, şi-au tras câteva scatoalce virtuale de s-a cutremurat internetul.
11 Martie 2021, 17:31
Ansamblul scandalurilor: Ansamblul Crișana a rămas fără marcă și cu datorii la angajații concediați nelegal
Bihorel
Necazurile se țin lanț la Ansamblul Artistic Profesionist Crișana din subordinea Teatrului Regina Maria, subordonat la rându-i Consiliului Județean. Pe lângă faptul că unii folcloriști s-au ascuns în concedii medicale ca să-și păstreze salariile babane, instituția are și alte probleme, cu privire la numele pe care îl folosește, dar și cu datoriile față de unii angajați concediați nelegal.
11 Martie 2021, 08:53
Sorbonica cu rușinica: Cum l-a făcut Universitatea din Oradea om mare pe (încă) un impostor
Bihorel
La Universitatea din Oradea impostorii nu pot fi pedepsiţi nici măcar când sunt dovediţi fără echivoc. În 2019, o anchetă a Ministerului Educaţiei a scos la iveală că în 2000 Universitatea l-a licenţiat nejustificat în kinetoterapie pe bucureşteanul Eugen Popescu, care își echivalase la Oradea nişte studii făcute în Canada la un colegiu neacreditat de medicină tradiţională. Vezi cs s-a întâmplat mai departe...
10 Martie 2021, 09:25
Restant la transparenţă: Florin Birta, așteptat să-și publice dispozițiile de primar
Bihorel
Ucenic al fostului primar Ilie Bolojan, actualul edil Florin Birta copiază şi obiceiurile nesănătoase de la maestrul său. Aşa cum nici Super-Bolo nu era prea harnic în publicarea dispoziţiilor proprii pe site-ul municipalităţii, nici Birta nu o face.
09 Martie 2021, 08:54
Poliţist sub anchetă: Şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, va fi băgat în Comisia de Disciplină
Bihorel
Stelele de pe epoleţii directorului Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, par să devină căzătoare: a reuşit să devină singurul director din istoria Primăriei convocat de două ori în faţa Comisiei de Disciplină a instituţiei.
08 Martie 2021, 09:53
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Odeonul s-a bucurat degeaba de demiterea prefectului
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Prefectul a fost demis şi repus pe post în aceeaşi zi. "S-a bucurat degeaba Odeonul, aşa este procedura acum". "Dar ce ai în geantă?". "Mi-am cumpărat nişte ascuţitori"...
08 Martie 2021, 07:57
Superman de Criştior: Primăria comunei, obligată să recupereze banii daţi unei firme suspect de 'harnică'
Bihorel
Primăria comunei Criştioru de Jos e bună de plată după ce a pierdut procesul cu auditorii Camerei de Conturi Bihor, care le-au cerut funcţionarilor să recupereze 103.700 lei plătiţi pentru realizarea unui amenajament pastoral obligatoriu pentru obţinerea subvenţiilor APIA. Vezi de ce!
06 Martie 2021, 15:35
Chiulangiu în anchetă: Un profesor al Universităţii din Oradea, cercetat după ce a lipsit nemotivat două săptămâni
Bihorel
La Universitatea din Oradea s-a petrecut un miracol: total neobişnuit pentru tradiţia locului, un profesor care a tras chiulul de la cursuri este cercetat disciplinar. Bihorel a aflat că inginerul silvic Adrian Tunduc, şef de lucrări la Protecţia Mediului, fost candidat ALDE la Consiliul Local Oradea în anul 2016 şi fost lider al organizaţiei municipale a acestui partid, este anchetat acum de o comisie a Universităţii.
05 Martie 2021, 08:52
Bihorel: Reforma agrară care l-a izbit pe Beni Rus
Bihorel
Este clar că e ceva putred în Justiţia română. Altfel nu-mi explic cum constructorul Beni Rus a fost deposedat de un teren pe care l-a subtilizat şi dobândit mai apoi prin prescrierea faptelor. Adică, el s-a chinuit degeaba împreună cu Depanatorul Sanyi Kiss să creeze un sistem de sifonare a celor mai bune terenuri din Oradea, ca mai apoi să vină un neica nimeni de judecător şi să-i dea cu ciocanul peste degete?
04 Martie 2021, 18:11
Epidemie la folclorişti: Cât câştigă artiştii de la Ansamblul Crişana şi cum se 'îmbolnăvesc' ca să nu piardă banii
Bihorel
Consiliul Judeţean a respins, miercurea trecută, plângerea prealabilă formulată de cinci solişti ai Ansamblului Folcloric Crişana împotriva reorganizării Teatrului Regina Maria, decisă în decembrie, semnatarii jalbei fiind cunoscuţii Cornel Borza, Ciprian Toie, Simona Mateş, Cornelia Covaciu şi Luminiţa Baba.
04 Martie 2021, 09:01
Control la ABA Crișuri: Achizițiile, facturile umflate și furăciunile, în atenția corpului de control al ministrului
Bihorel
Un articol al BIHOREANULUI despre "Prădătorii Apelor", care dezvăluia acum trei săptămâni că dintre cei 532 de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, mai mult de o treime sunt rude, amante şi tovarăşi de partid ai foştilor directori, în special ai PSD-istului Dorel Dume şi ai UDMR-istului Pásztor Sándor, a picat cât se poate de prost.
03 Martie 2021, 08:59
Clan reîntregit: Decanul Adrian Maghiar de la FMF Oradea şi-a adus ambii copii asistenţi la facultate
Bihorel
Când merge la muncă, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, chirurgul Adrian Maghiar, este într-un mediu familial. Pe lângă faptul că este coleg cu fratele său, Doru Maghiar, şi cu fiul mai mare, Octavian, pe care l-a "uns" asistent universitar în urmă cu doi ani, decanul şi-a adus şi mezinul aproape.
02 Martie 2021, 10:09
Mărțișor de pandemie: Comercianții de mărțișoare plătesc chirii record pentru standurile din Oradea
Bihorel
Pandemia a dat peste cap calculele de profitabilitate ale comercianților de mărțișoare. Licitația organizată pentru atribuirea standurilor din oraș pentru comercializarea de mărțișoare și flori pentru 1 și 8 martie a crescut și de cinci ori și jumătate prețul de pornire.
01 Martie 2021, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Birtăul propune soluția Voltaire pentru colectarea gunoiului
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Birtăul, la înghesuială din cauza regulamentului pentru colectarea gunoiului. "De 2000 de ani strângem gunoiul fără să-l sortăm. Acum toţi vor să cântărim deşeurile cu balanţa analitică". "Şi care e soluţia?".
01 Martie 2021, 07:57
Regulamentul copy-paste: Consiliul Județean Bihor, prins cu... plagiatul de proiecte!
Bihorel
Consiliul Judeţean Bihor a devenit în doar o jumătate de an, de la instalarea în funcţie a preşedintelui Ilie Bolojan, un exemplu de bune practici pentru administraţiile din ţară. Aleşi şi funcţionari interesaţi de propăşirea judeţelor lor vin la Oradea să copieze măsurile de reducere a cheltuielilor, eficientizare a activităţii, promovare a investiţiilor şi îmbunătăţire a curăţeniei. Asta nu înseamnă, însă, că oamenii lui Bolojan nu copiază la rândul lor.
28 Februarie 2021, 10:12
Tuflită de judecători: O angajată a Penitenciarului a pierdut procesul în care își acuza un coleg că a „turnat” la BIHOREANUL
Bihorel
Judecătoria Oradea a pronunţat o primă sentinţă în procesul deschis împotriva liderului sindical din Penitenciarul Oradea, Călin Ardelean, de către agenta de secretariat Lavinia Biţiş, găsită responsabilă în 2019 de către Corpul de control al Ministerului Justiţiei pentru faptul că, împreună cu inspectorul principal, Adina Bîrda, l-a ajutat pe fostul director Marius Hliban să încaseze sporuri necuvenite, pontându-i ore suplimentare fictive.
27 Februarie 2021, 13:25
Orice naș îşi are naşul: Un celebru interlop din Bihor și-a primit porția. Vezi cum și de la cine!
Bihorel
Un interlop faimos pe vremuri şi ajuns în atenţia publică acum doi ani după ce şi-a băgat în spital fosta soţie după ce a bătut-o de i-a rupt falca, şi-a găsit naşul la o spălătorie de maşini, patronul acesteia fiind condamnat recent la o amendă penală, pentru loviri. Vezi despre cine e vorba...
26 Februarie 2021, 08:53
Drum cu obstacole: Stâlp răsărit în mijlocul drumului, pe o stradă din Oradea
Bihorel
De mai bine de doi ani, Primăria se pregăteşte să asfalteze strada Episcop Ioan Alexi, din cartierul Oncea. Deşi investiţia a fost aprobată de Consiliul Local în 2019, modernizarea tot nu s-a petrecut, ba pentru că Primăria a trebuit să exproprieze un teren, ba pentru că apoi n-a mai găsit bani pentru lucrări. Între timp, orădenii care locuiesc în zonă s-au trezit că trebuie nu doar să evite gropile şi denivelările din drumul de pământ, ci şi stâlpii de iluminat.
25 Februarie 2021, 09:35
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1367 RON
  • 1 EUR = 4.9225 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON