URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihorel

Bihorel: Zenul de la Sorbonica va fi stricat de un parc ştiinţific de 7 milioane euro
Bihorel
Hotărât lucru: cineva vrea să tulbure zenul şefilor de la Sorbonica! După ce s-a opus din toate puterile construirii unui cămin studențesc, șeful Senatului Universităţii, Sorin Curilă, mai are o temă de casă. Consilierii județeni au acceptat parteneriatul cu Sorbonica pentru un parc științific și tehnologic, cu o finanțare europeană de 7 milioane de euro. 
10 Februarie 2019, 18:01
Furt din greşeală: Hoţul din Timişoara a confundat, în Oradea, BMW-ul pe care trebuia să-l fure
Bihorel
Mare zarvă, săptămâna trecută, pentru BMW-ul unui orădean dat dispărut din faţa blocului şi găsit câteva zile mai târziu la un hoţ de maşini din Timişoara. Povestea s-a încheiat cu happy end, în sensul că bolidul a fost înapoiat proprietarului, iar hoţul a scăpat de cătuşe fiindcă păgubitul s-a împăcat cu el. Omul, după cum vorbesc interlopii din oraş, ar fi fost un simplu executant şi a furat maşina la comandă, dar a făcut-o de "oaie".
10 Februarie 2019, 12:21
Gaură neagră: Site-ul Consiliului Judeţean a 'îngheţat' la nivelul anului 2016
Bihorel
Atunci când funcţionează, site-ul Consiliului Judeţean Bihor e la fel de înţepenit ca instituţia însăşi, majoritatea informaţiilor datând din vremea fostului preşedinte Cornel Popa, al cărui mandat a încetat în vara anului 2016. Potrivit www.cjbihor.ro, şeful Direcţiei Economice ar fi şi acum Dimitrie Musca, pensionat cu trei ani în urmă, iar şefa Serviciului de Achiziţii ar fi în continuare, chipurile, plecată anul trecut în concediu de maternitate, până anul viitor.
09 Februarie 2019, 11:55
Răzbunare de rahat: Un orădean s-a trezit cu apartamentul vandalizat şi cu surprize urât mirositoare
Bihorel
Incident şocant, recent, în cartierul Dragoş Vodă, unde proprietarul unui apartament, întors acasă după o zi de muncă, s-a trezit cu locuinţa întoarsă cu susu-n jos. Vandalii i-au scos toate hainele în mijlocul camerei, i-au spart vitrinele mobilierului, au răsturnat dulapurile şi, înainte de a pleca, au mai lăsat şi un boţ de excremente în mijlocul uneia dintre încăperi, parţial întins şi pe pereţi.
08 Februarie 2019, 08:00
Bihorel: Zece efecte ale demascării falsului medic italian
Bihorel
1. Toţi absolvenţii claselor a 8-a au cerut să se înscrie la Facultatea de Medicină. 2. Pe Florian Bodog l-au trecut toate apele când a auzit că e vorba de un impostor care lucrează în domeniul chirurgiei estetice. 3. În trenul Bucureşti – Budapesta în care a fost prins falsul medic italian se mai găseau 300 de  medici  veritabili care doreau să o şteargă în Occident.
07 Februarie 2019, 10:01
Aeroport în ceaţă: Cursele Blue Air în Oradea sunt încă nesigure!
Bihorel
Orădenii nu ştiu nici acum dacă vor mai putea zbura sau nu cu Blue Air spre şi dinspre Bucureşti. Incertitudinea a apărut la finalul anului trecut, când mulţi au sesizat că nu-şi pot cumpăra bilete de pe site-ul companiei pentru zboruri către Capitală programate mai departe de luna martie, situaţie în care se mai află şi locuitorii din Bacău.
07 Februarie 2019, 09:02
Bihorel: O zi din viața lui Pásztor Sándor la Consiliul Județean
Bihorel
Colegii de la PressOne au făcut un sondaj şi, pe baza voturilor cititorilor, l-au declarat omul anului 2018 pe primarul Ilie Bolojan, pe care l-au filmat apoi timp de o zi la muncă. Bihorel a decis să facă un sondaj să aflăm cine este omul judeţului. S-a acţionat pe un eşantion reprezentativ de… un subiect, în persoana domnului Pásztor Sándor şi, surpriză, pe primul loc în preferinţe a ieşit preşedintele Consiliului Judeţean!
06 Februarie 2019, 17:31
Victimă colaterală: Directorul Luxten Oradea, pus pe liber
Bihorel
Directorul Luxten Oradea, Coriolan Rus, şi-a început anul cu stângul: luna trecută, a primit preaviz de 15 zile din partea conducerii societăţii, în vederea concedierii. De la mijlocul lunii februarie, relaţia cu partenerii companiei urmează să fie preluată de adjunctul său, Marcel Anton, la rându-i fost director al firmei. 
06 Februarie 2019, 09:00
Primărie la apă: Subsolul palatului administrativ al Oradiei a fost inundat (FOTO)
Bihorel
Primăria lui Ilie Bolojan ia apă. La propriu! La începutul săptămânii trecute, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru înlăturarea efectelor unei inundaţii care a avut loc în subsolul palatului administrativ al oraşului. Ore în şir, militarii au evacuat din beciul clădirii apa care ajunsese de-o palmă. 
05 Februarie 2019, 09:01
Rector cu moştenitor: Cum a ajuns fiul rectorului Bungău să dea lecții la Facultatea de Construcții din Oradea
Bihorel
Săptămâna trecută, Bihorel a dezvăluit cum Octavian Maghiar, fiul decanului Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Maghiar, a devenit asistent universitar la facultatea condusă de tati, în urma unui concurs la care a fost singurul candidat. Ce nu ştia Bihorel atunci, dar vă spune acum, este că nu-i singurul junior de succes al Sorbonicii.
04 Februarie 2019, 09:39
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Întâlnire cu avocatul care a dinamitat DNA Oradea
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: M-am întâlnit cu avocatul care a dinamitat DNA-ul local. Avea un hârleţ şi mergea spre cimitir. "Ai avut un necaz în familie?". "Nu, o bucurie în viaţa profesională.
04 Februarie 2019, 08:01
Blocaj real, îngheţ virtual: Site-ul Consiliului Judeţean Bihor 'cade' cu zilele, dar nimeni nu observă
Bihorel
La Consiliul Judeţean nu mai funcţionează nici instituţia, nici conducerea (însuşi preşedintele Pasztor Sandor şi-a început anul glorios, cu un concediu de două săptămâni), nici funcţionarii, ba chiar nici site-ul. Săptămâna trecută, portalul www.cjbihor.ro a fost "îngheţat" total vreme de două zile.
03 Februarie 2019, 10:41
Mistreţi la atac: În lipsa vânătorilor, orădenii de pe dealurile oraşului se trezesc invadaţi de sălbăticiuni
Bihorel
Orădenii de pe dealuri se simt ca locuitorii unui sat bogat înainte de Crăciun: în jurul caselor lor se aude din greu guiţat de porci. Dar nu domestici, ci mistreţi. Pentru că nu mai găsesc mâncare prin pădurile îngheţate, exemplare de mistreţi înalţi de aproape un metru şi cântărind cel puţin 150 – 200 kilograme dau iama prin curţile unor familii de pe strada Prunilor, de se gândesc localnicii să-şi ascundă câinii în case, ca să nu-i omoare sălbăticiunile.
02 Februarie 2019, 10:51
Bugetare cu proces: Şeful PSD-iştilor din Consiliul Local Oradea vrea să-şi 'bage' proiectul prin tribunal
Bihorel
Cursa pentru desemnarea celor zece proiecte care vor primi finanţare de câte maximum 200.000 euro din partea Primăriei are toate şansele să derapeze, în premieră, către un arbitraj în instanţă. Marţea trecută, consilierul local PSD Liviu Sabău Popa, director economic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, a cerut să-i fie comunicată componenţa comisiei şi criteriile după care au fost selectate cele 54 de proiecte declarate eligibile şi care au trecut în faza votului la urnă.
01 Februarie 2019, 10:00
Verde pentru Green Taxi! Cum a rămas fostul director de la Hello cu salariul neplătit de doi ani
Bihorel
Hello Taxi a murit, trăiască Green Taxi! Răstunare de situaţie în scandalul falimentării firmei Hello patronate de Octavian Raţiu, prin mutarea în Ajun de Crăciun a numărului scurt 0259.949 şi a tuturor taximetriştilor la firma Green, înfiinţată de Iosif Rad, fostul director Hello. În disputele care au urmat în ianuarie, Rad, căruia prietenii îi spun Gimi, şi-a obţinut numărul scurt pentru dispeceratul propriu, folosind o împuternicire semnată de Raţiu în noiembrie 2018. 
31 Ianuarie 2019, 09:04
Purtător de fake news: Dacă tot n-are ce anunţa, portavocea Consiliului Judeţean dezinformează despre Primărie
Bihorel
Aeroportul e în aer, parcurile industriale din judeţ au rămas pe hârtie, iar aplicarea sistemului de management integrat al deşeurilor în Bihor e în mare întârziere. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Adrian Simon, nu vede baiurile propriilor şefi, ci răspândeşte pe Facebook informaţii false despre Primăria lui Bolojan. Tema aleasă e de interes: parcarea subterană din strada Independenţei.
30 Ianuarie 2019, 09:03
Lecţia lui Rizo: Un primar, un poliţist şi un pădurar-şef, reclamaţi de un interlop că i-au distrus maşina
Bihorel
Premiul se acordă primarului comunei Rieni, Gheorghe Bota, şi amicilor săi, fostul boss al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, Daniel Coraş, şi un poliţist de frontieră, Munteanu Matei, care s-au ales cu o plângere penală pentru distrugere la Parchetul Beiuş după un incident produs în noaptea de Revelion. Cei trei au sărbătorit intrarea în Noul An în comuna Bunteşti, iar la miezul nopţii au ieşit, ca tot omul, să deschidă şampania în stradă.
29 Ianuarie 2019, 09:11
Junior de succes: Maghiar junior junior a devenit asistent universitar la FMF Oradea
Bihorel
Numele familiei Maghiar va fi rostit tot mai des în Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, şi nu doar pentru că Adrian Maghiar este decan, iar fratele său, Doru Maghiar, profesor.
28 Ianuarie 2019, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Fostul şef al DNA a fost pus să aleagă între pistol şi cianură
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Luni - Vio către Ghiusi: "Văd că nu ai venit la manifestările legate de Mica Unire. De parcă nu ai mânca din pâinea românilor". "De la o vreme vorbeşti de parcă ai fi pe timpul lui Ceauşescu. E drept că nici nu-i mare diferenţa. Ce să serbez? Că v-aţi unit cu moldovenii? E ca şi cum ne-am fi unit noi cu secuii".
28 Ianuarie 2019, 08:11
Post şi rugăciune: Un răspuns primit de la Episcopia Ortodoxă l-a lăsat fără cuvinte pe primarul de Copăcel
Bihorel
Episcopia Ortodoxă a Oradiei este izvor nesecat de surprize. Anul trecut, primarul comunei Copăcel, Liviu Gurău, a cerut în scris o audienţă la episcopul Sofronie, pentru a discuta despre preluarea administrării bisericilor de lemn din satele Bucuroaia şi Surduc, vechi de trei secole, în vederea reabilitării cu fonduri UE şi apoi a introducerii lor în circuitul turistic.
27 Ianuarie 2019, 10:33
Bihorel: Zece efecte ale gripei în România
Bihorel
Bihorel a făcut o listă cu zece realităţi ale gripei în ţara noastră. Printre altele: dacă n-ai încă gripă, du-te la Camera de Gardă și vei avea.
26 Ianuarie 2019, 17:21
Etic este! Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea a scăpat cu faţa curată din scandalul cu familia tradiţională
Bihorel
Reclamat de studenţi la Comisia de Etică a Universităţii pentru că în discursul de la inaugurarea anului de învăţământ 2018-2019 i-a îndemnat să voteze pentru familia tradiţională la referendumul de astă-toamnă, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, poate răsufla liniştit. Colegii săi "eticieni" au concluzionat că Curilă nu s-a făcut vinovat de propagandă religioasă, aşa că l-au absolvit de orice răspundere.
26 Ianuarie 2019, 11:57
Ce făcuşi, măi, Popuş? Fostul primar al Sânmartinului s-a angajat la Compania de Apă Oradea
Bihorel
În natură nimic nu se pierde, totul se transformă. La doi ani după ce a pierdut pe mâna sa alegerile pentru încă un mandat, anunţând în plină campanie electorală că va renunţa la unificarea Sânmartinului cu Oradea, fostul primar Lucian Popuş revine în forţă în viaţa comunei. După o pauză în care s-a ocupat numai de administrarea propriei pensiuni din Băile Felix, Popuş şi-a găsit de luna aceasta un post călduţ la Compania de Apă Oradea.
25 Ianuarie 2019, 09:31
Bihorel: Parohii există, dar fapte nu
Bihorel
S-a făcut dreptate! După ce DNA-ul a intrat cu bocancii în preacurata biserică strămoșească, din pricină de șpagă la achiziționarea parohiilor, dosarul a fost închis pe motiv că faptele nu există. Chiar așa, cine și-ar fi imaginat că oamenii amvonului umblă cu ochiul dracului, tocmai în Casa Domnului?
24 Ianuarie 2019, 19:30
Spital virusat: Site-ul Spitalului Municipal din Oradea, atacat de hackeri
Bihorel
Scandalul acuzaţiilor unor părinţi care au susţinut săptămâna trecută că micuţii lor s-au îmbolnăvit de rujeolă în Spitalul Municipal din Oradea nu este singurul care a "virusat" unitatea spitalicească. La începutul anului, site-ul acesteia a fost spart şi umplut de mesaje în limba chineză, motiv pentru care managerul Dacian Foncea a şi făcut o plângere la DIICOT.
24 Ianuarie 2019, 09:32
Hello, Green Taxi! Scandal în taximetria din Oradea
Bihorel
Scandal pe piaţa taximetriei din Oradea, după ce firma Hello Taxi a dispărut peste noapte, după mai bine de 20 de ani de activitate. Surse din piaţă zic că, profitând de lipsa din firmă a patronului Octavian Raţiu, căruia un atac cerebral i-a afectat vara trecută vorbirea, omul lui de încredere, directorul Iosif Rad, şi-a făcut pe ascuns propria firmă de taximetrie, Green Taxi.
23 Ianuarie 2019, 09:25
Facultate fără integritate: Afişele ce anunţau vizita judecătorului Danileţ şi a fostului ministru Vlad Voiculescu au fost distruse
Bihorel
Hotărât lucru, Alma Mater Varadiensis e o glumă proastă de vreme ce suferă de intoleranţă primitivă. Săptămâna trecută, voluntari ai Asociaţiei Oradea Civică au pus în diverse locuri din oraş, la instituţii publice şi firme private, afişe ce anunţau o întâlnire programată la Filarmonică marţea aceasta, cu judecătorul Cristi Danileţ şi cu fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
22 Ianuarie 2019, 09:31
Soltănel pe făraş: Mang și Pasztor pregătesc înlocuirea secretarului județului
Bihorel
Marea Epurare de la Consiliul Judeţean Bihor ajunge la apogeu, urmând să-l vizeze primăvara aceasta până şi pe secretarul judeţului, Carmen Soltănel, cel mai important funcţionar public din instituţie, cu un statut special, teoretic intangibil la schimbările politice.
21 Ianuarie 2019, 09:11
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Omul invizibil explică de ce este vizat de taxa pe lăcomie
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Omul invizibil, vizibil deranjat: "Ordonanţa aia cu taxa pe lăcomie a fost făcută cu dedicaţie pentru firma mea.  Hoţul ăla de Vâlcov vrea să-i ridicăm osanale la postul meu de televiziune"...
21 Ianuarie 2019, 07:59
În linie dreaptă: În Oradea a apărut marcajul rutier… șerpuit!
Bihorel
Şoferii care se deplasează către intersecţia cu Piaţa Emanuil Gojdu de-a lungul străzii Piaţa 1 Decembrie, pe lângă parcul cu acelaşi nume, ar face bine – dacă nu vor ca maşinile lor să derapeze – să ignore marcajele rutiere. Linia continuă care desparte cele două benzi ale sensului de mers spre turbogiraţie este atât de şerpuită încât participanţii la trafic sunt tentaţi să creadă că angajaţii societăţii Drumuri Bihor au ieşit la trasarea marcajelor în stare de ebrietate şi au scăpat utilajul de sub control.
20 Ianuarie 2019, 10:33
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON