URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Bihorel

Bolojan, odihnă activă: Primarul Oradiei intră săptămâna acesta în concediu
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan va intra săptămâna acesta în concediu de odihnă. Edilul vrea să dea exemplu personal subalternilor care se codesc să își sacrifice o săptămână de vacanță în această perioadă în care volumul de muncă al administrației locale s-a redus, pe fondul suspendării activității cu publicul și amânării termenului limită de plată a impozitelor.
30 Martie 2020, 08:35
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vicele de la Primărie a descoperit care sunt avantajele epidemiei
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Vicele, despre avantajele epidemiei: "Dacă opream tramvaiele, era Revoluţie. Acum, în sfârşit, putem să muncim în voie pe şantiere, fără blocaje în trafic". "Înseamnă că scăpăm repede de deranj".
30 Martie 2020, 07:55
Viagra de coşmar: Vecinii au crezut că are coronavirus, dar el era să crape de la pastila de... putut
Bihorel
A fost panică, săptămâna trecută, marți, într-unul din cartierele Prima din Oradea după ce, în faţa unei scări de bloc, şi-au făcut apariţia o maşină de Poliţie şi o autospecială a Ambulanţei.
29 Martie 2020, 09:33
Răzbunare la 112: Cum au „aterizat” polițiștii bihoreni în mijlocul unui scandal conjugal
Bihorel
Incident mai puţin obişnuit zilele trecute în Oradea, unde o femeie s-a trezit cu poliţiştii la uşă, dar nu pentru că ar fi comis vreo fărădelege, ci fiindcă ar fi schimbat încuietorile şi şi-ar fi lăsat fostul bărbat în stradă, care nu şi-ar fi putut recupera niscaiva cauciucuri.
28 Martie 2020, 09:30
Videochat fără viruși: Fetele din spatele camerelor ne asigură că suntem… în siguranță
Bihorel
O cunoscută firmă de videochat din Oradea ne anunţă că statul în casă, recomandat acum pe vremuri de pandemie, poate fi şi plăcut, căci angajatele ei sunt "pe baricade" şi se oferă mai mult ca oricând să le ţină de urât tuturor celor plictisiţi de serialele siropoase ori de ştirile alarmiste de la televizor. Bani să aibă!
27 Martie 2020, 10:15
Tot înainte! Primăria a 'ras' chioşcul lui Hoble din Nufărul, stârnind furia proprietarului
Bihorel
Exproprierile Primăriei Oradea nu se împiedică de pandemia de coronavirus. Săptămâna trecută, municipalitatea a pus la pământ chioşcul din strada Nufărului 50, peste drum de McDrive, pentru a face loc lărgirii bulevardului Nufărul - Cantemir. Exproprierea a făcut vâlvă pe reţelele de socializare.
26 Martie 2020, 09:01
Virusare la Judeţ: La CJ Bihor nu e doar criză de coronavirus, ci și de... conducere
Bihorel
Izbucnirea şi în Bihor a crizei coronavirusului a găsit conducerea Consiliului Judeţean în debandadă, dar pusă pe fapte mari. La începutul săptămânii trecute, după ce cu o săptămână înainte tocmai şeful său de cabinet Kralik Lorand hotărâse, în lipsa sa, reducerea activităţilor de relaţii cu publicul, preşedintele Pásztor Sándor, revenit la birou, s-a crizat că n-a găsit la muncă o mulţime de angajaţi şi a ordonat reluarea activităţii în ritm normal.
25 Martie 2020, 09:05
Cu uşile închise: Bolojan a convocat pe joi un Consiliu Local cu... participare redusă
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan nici măcar nu concepe să închidă Primăria în contextul pandemiei de coronavirus. Edilul vrea să transmită orădenilor un mesaj de calm şi stabilitate, fapt pentru care instituţia funcţionează în continuare, chiar dacă la un nivel mai redus, în contextul scăderii cu 70% a afluxului de public. Mai mult, Bolojan a convocat pentru joi o şedinţă ordinară de Consiliu Local în care aleşii orădenilor vor fi chemaţi să aprobe rectificări bugetare de circa 1,5 milioane lei.
24 Martie 2020, 09:27
Afacerişti de carton: Patronii de la Crinul Alb, grăbiţi să-și dea afară angajații
Bihorel
Pandemia provocată de noul coronavirus face ca viitorul multor firme să devină incert. Totodată, această criză a scos la iveală şi adevărata faţă a unor afacerişti, care se grăbesc să-şi concedieze angajaţii încă dinainte de a apuca să înregistreze pagube! Au simţit-o angajaţii restaurantului Crinul Alb din centrul Oradiei, care au fost anunţaţi că urmează concedieri încă din 15 martie, adică la două zile după ce în judeţ s-a confirmat primul caz de COVID-19 şi înainte de a se şti că se vor închide restaurantele şi, cu atât mai puţin, ce măsuri de sprijin a luat Guvernul.
23 Martie 2020, 10:15
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păsztorul se mândrește că e primul care a înființat o stațiune balneară
Bihorel
Bihorel comentează în stilul său propriu principalele evenimente ale săptămânii trecute: Primăria a făcut toate demersurile să transforme orașul în stațiune balneară. Păsztorul, nemulțumit că Bolovan își arogă toate drepturile: ”Aș vrea să reamintesc că primul care a avut ideea de a transforma municipiul în stațiune balneară am fost eu. Prin stilul de muncă imprimat, Consiliul Județean a primit deja titlul de stațiune balneară”.
23 Martie 2020, 08:16
Taxare non-stop: Parcarea din curtea Primăriei Oradea ”arde” la buzunar și în timpul nopții
Bihorel
Cu încasări de 19,3 milioane lei pe an, parcările cu plată sunt una dintre cele mai bune afaceri ale municipalităţii orădene. Şi nici nu ar avea cum fi altfel. Pentru fiecare petec de asfalt din zonele aglomerate ale Oradiei, administraţia locală a trasat dungi albe sau galbene pentru a putea taxa staţionarea maşinilor. Mai nou, însă, Primăria a inventat şi taxarea pe timp de noapte.
Amendă pentru Léda: UDMR-iștii au lăsat în paragină casa iubitei lui Ady Endre
Bihorel
Să te ferească Dumnezeu de recunoştinţa urmaşilor! Casa Léda din strada Republicii 59, în care a locuit Diósyné Brüll Adél, iubita poetului Ady Edre, este în abandon total. Preluată de la municipalitate în anul 2014 de către Fundaţia Mecena a UDMR Bihor la schimb cu o construcţie de lângă aquaparkul Nymphaea, unde partidul maghiar zicea că ar fi făcut un centru cultural Ady Endre, clădirea pare la fel de uitată precum vremurile de mult apuse ale iubirii dintre poet şi muza sa...
21 Martie 2020, 09:19
La oale cu PLUS Beiuş: Candidatul Sorin Briscan și-a ridicat de 8 Martie femeile în cap
Bihorel
Un mesaj postat de 8 Martie de candidatul PLUS Beiuş la Primăria municipiului, Sorin Briscan, în care acesta îşi critica adversarii politici din PNL şi PSD că organizează chermeze pentru femei prin restaurante, în loc să le felicite "cu respect infinit" pe cele "care suferă în tăcere", oriunde sunt ele, "la oale sau la plimbare cu copiii", a declanşat un adevărat răzbel pe Facebook.
20 Martie 2020, 10:02
Bolojan poliţaiul: A descoperit o vilă de prost gust construită fără autorizație pe Calea Clujului
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan este ghidat de principiul că, dacă într-o instituţie publică nu se dau sancţiuni, angajaţii se lasă pe tânjeală. Prin urmare, şi-a reluat obiceiul de a bate străzile oraşului pentru a vedea cu ochii lui şantierele cu probleme, zonele neîngrijite şi aberaţiile din urbanism. Săptămâna trecută, s-a întors în birou şi...
19 Martie 2020, 08:50
Fentă de coronavirus: Primăria din Lugaș și-a închis porțile în fața Corpului de Control de la București
Bihorel
Unora dintre politicieni criza coronavirusului le pică numai bine pentru a ascunde sau pentru a face mişmaşuri, unele de-a dreptul caraghioase. Pare să fie şi cazul primarului comunei Lugaşu de Jos, UDMR-istul Sorban Levente, care miercurea trecută a închis pur şi simplu Primăria, sub motiv că în clădire ar fi intrat un italian şi trebuia dezinfectată, aşa că a ţinut-o închisă şi joi, şi vineri...
18 Martie 2020, 11:00
Verificați la venituri: Angajații Primăriei Oradea trebuie să-și declare toate sursele de bani
Bihorel
Angajații Primăriei Oradea au intrat în fibrilație. Pe lângă informațiile cerute de Biroul Resurse Umane, legate de adresele și numerele de telefon, funcționarii au fost chemați să declare şi dacă mai au alte venituri, din ce surse și în ce valoare.
17 Martie 2020, 08:45
Negociere cu folos: Pásztor Sándor i-a făcut pe plac lui Ilie Bolojan. Oare ce primeşte la schimb?
Bihorel
De când PNL şi ALDE au preluat majoritatea în Consiliul Judeţean Bihor, pare că negocierile între politicieni s-au deblocat. Bihorel a aflat că, pe lângă acordul dat Primăriei Oradea pentru a construi un stadion de fotbal pe un teren aflat pe malul drept al Peţei în spatele Liceului cu Program Sportiv şi care este al CJ Bihor, elnők-ul Pásztor Sándor i-a mai făcut o favoare edilului Ilie Bolojan.
16 Martie 2020, 10:09
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce ar vrea Bolovan să cazeze refugiaţii în casele de pe strada Sucevei
Bihorel
Bihorel comentează în stilu-i propriu principalele evenimente ale săptămânii trecute: La ce puhoi de refugiaţi din Italia au venit peste noi, cazarea lor e o mare problemă. Bolovan a  găsit soluţia: "Nu are rost să-i înghesuim prin hoteluri şi la Pădurea Neagră. Eu propun să-i băgăm în locuinţele de pe Plevnei, Sucevei, Vladimirescu şi Avram Iancu, că şi aşa se plâng locatarii că vreau să-i demolez. Acum o să plece singuri".
16 Martie 2020, 08:02
Stela merge la Primărie! Şefa femeilor din PSD Bihor candidează la Primăria Beiuş
Bihorel
Surprize-surprize la Beiuş, unde deputatul PSD Gheorghe Bogdan şi-a retras la sfârşitul lunii ianuarie intenţia de candidatură pentru funcţia de primar al municipiului, chestiune pe care Bihorel o înţelege în condiţiile în care, în ultimele 4 mandate, toţi primarii, ba chiar şi viceprimarii, indiferent de culoare, au ajuns prin puşcării ori cel puţin clienţi ai procurorilor pentru diverse isprăvi penale.
15 Martie 2020, 12:42
Droguri cu... linoleu! Avertizare bizară pe uşa unei scări de bloc din Oradea
Bihorel
Pe uşa de acces a unei scări de bloc de pe strada Moldovei, din Rogerius, a fost afişat săptămâna trecută un avertisment pentru locatarii care au copii, aşa încât să-i ferească de un vecin narcoman, locatar în blocul respectiv. "Este un dependet de droguri etnobotanice şi poate foarte uşor să vă corupă copii, aceste droguri nu sunt interzise de lege, ele conţin substanţe precum otrava, clor, acetona, linoleu, guma etc", avertizează cetăţeanul grijuliu, care îşi îndeamnă ceilalţi vecini să verifice pe internet "drogul zombi" şi le cere să aibă grijă "în anurajul cui se invart copii dumneavoastra".
14 Martie 2020, 17:15
Judecata de pe urmă: Un preot de la Biserica cu Lună din Oradea, propus de episcopul Sofronie pentru caterisire
Bihorel
Preotul Ovidiu Miron Pop, de la Biserica cu Lună, a fost trimis la jumătatea lunii februarie în judecata Consistoriului Eparhial pentru caterisire, adică scoaterea din viaţa preoţească. Într-o primă instanţă, preotul a fost condamnat, în 2018, la 9 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în valoare de 1,8 milioane euro, în urma unor tranzacţii ilicite cu produse din carne.
13 Martie 2020, 09:11
Licenţe fără Bac: Un nou scandal cu diplome false la Universitatea din Oradea
Bihorel
Scandalurile cu diplome false nu se încheie niciodată la Universitatea din Oradea. Bihorel a aflat că anul trecut, fără tam-tam, Universitatea a deschis la Tribunal un proces pentru anularea a două diplome de licenţă, ambele emise pe numele aceleiaşi persoane, un anume Marian Goleac din Bucureşti, care la începutul anilor 2000 a obţinut o licenţă în Ştiinţe Economice şi o alta în Electromecanică.
12 Martie 2020, 09:00
Agentul şi fetele: Mai multe adolescente îl acuză pe poliţistul vulgar de la Permise 
Bihorel
Dezvăluirile BIHOREANULUI de săptămâna trecută despre agentul Sorin Avram, poliţistul acuzat de comportament vulgar şi aluzii sexuale de o tânără care i-a fost repartizată la examinarea pentru permisul auto, par că au deschis o mică cutie a Pandorei. Imediat după ce articolul a apărut pe internet, mai multe fete care au avut ghinion să susţină cu Avram proba practică au transmis mesaje în care zic că au fost tratate de "omul legii" de aceleaşi aluzii indecente precum reclamanta.
11 Martie 2020, 09:00
Bihorel: Zece observații despre desemnarea de către PNL a lui Bolojan pentru Primăria Oradea
Bihorel
1. Liberalii n-au avut curajul să-l arunce pe Bolojan în luptă la Consiliul Judeţean, unde Ianoş Mang a anunţat deja că va concura. 2. Probabil că la Consiliul Judeţean va fi propus un liberal mult mai combativ, Dacian Foncea. 3. La aflarea veştii cu candidatura, s-au mai înfiinţat încă trei staţii de betoane pe raza municipiului.
10 Martie 2020, 19:18
Turnătorie de coronavirus: Românii care se întorc din străinătate, reclamaţi de concetăţeni 
Bihorel
Panicaţi de televiziunile care flutură apocalipsa coronavirusului, românii au ajuns să-i considere ciumaţi pe conaţionalii care au fost prin zone afectate din Europa. Săptămâna trecută, un "om de bine" a alertat presa din Oradea că o specialistă în fiscalitate din Bucureşti care fusese la mijlocul lunii februarie într-o "zonă din Italia aflată în caratină (Bergamo şi alte oraşe)" urma să participe pe 6 martie la un seminar de specialitate organizat în Oradea cu peste 150 de participanţi.
10 Martie 2020, 08:47
Dictatorul a (fost) zburat! Călin Corpaș, înlăturat de la conducerea Jurnalului Bihorean. Noul redactor șef - Teodor Biriș
Bihorel
Mare bucurie mare, joia trecută, în redacţia Jurnalului bihorean, cu ocazia schimbării şefilor. După mai bine de un an în care colectivul a fost condus de un „triumvirat” format din Călin Corpaş (responsabil cu politica şi administraţia), Dan Birta (gazetar în domeniul economic) şi Teodor Biriş (specializat în sport), patronatul a decis să-l numească redactor-şef pe acesta din urmă.
09 Martie 2020, 08:48
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce insistă șeful de la Cimitire să se ocupe locurile de veci
Bihorel
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel! Șeful de la Cimitire, care insistă cu recensământul locurilor de veci, ne-a liniștit: „E falsă informația că am cerut tuturor celor care au locuri de veci să le ocupe până la sfârșitul anului...”
09 Martie 2020, 07:57
Masa critică: Urmele poetului Ady Endre, șterse de „meseriașii” care au lucrat la reabilitarea muzeului din Oradea (FOTO)
Bihorel
Muzeul Ady Endre din Parcul Traian a fost redeschis săptămâna trecută după mai bine de un an de lucrări de reabilitare la comanda Consiliului Județean Bihor. Executantul și suma pentru care a fost făcută lucrarea rămân necunoscute, deoarece contractul nu a fost trecut pe portalul instituţiei, dar calitatea lucrărilor poate fi recunoscută de la distanță.
Şcoală cu handicap: Inspectoratul Şcolar, complet neadaptat pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO)
Bihorel
De mult nu mai e un secret că persoanele cu dizabilităţi nu sunt o prioritate pentru autorităţi, iar Inspectoratul Şcolar Bihor o confirmă din plin. Joia trecută, Cosmin Jurcan, fondatorul unei asociaţii care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi el însuşi aflat într-o astfel de situaţie, a făcut o vizită la sediul IŞJ din strada Mihai Eminescu.
07 Martie 2020, 10:11
Gogule, probleme, mă? Un lider al comunității penticostale din Oradea, demascat că a turnat la Securitate
Bihorel
Şoc şi groază în comunitatea penticostală din Oradea după ce s-a aflat că Ioan Bogdan, secretarul Comunităţii Penticostale Bihor şi pastor principal la Biserica Tabor, a fost turnător la Securitate.
06 Martie 2020, 09:01
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3085 RON
  • 1 EUR = 4.8378 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON