URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Bihorel

Haterii şi statuia: Fostul manager al Teatrului din Oradea, luat în vizor de… Tomy Popricaş
Bihorel
În timp ce mai mulţi actori şi critici au condamnat mazilirea lui Daniel Vulcu de la conducerea Teatrului Regina Maria după 7 ani în care a crescut vizibil prestigiul instituţiei, ex-managerul nu duce lipsă nici de "hateri". Săptămâna trecută, pe pagina de Facebook a unui personaj inventat, denumit Tomy Popricaş, a fost lansată o iniţiativă la mişto pentru ridicarea unei statui pentru "don Vulcu", menită să o înlocuiască pe cea a lui Szigligeti Ede în faţa Teatrului.
13 Mai 2018, 10:44
Parcare de Stânga: Un şef de la Ambulanţă îşi ţine ARO-ul vechi în garajul instituţiei
Bihorel
Puşi de Partid în fruntea instituţiilor publice, pesediştii le transformă, după bunul obicei, în adevărate feude, mai mici sau mai mari, iar cei din Bihor nu fac deloc excepţie. Unul dintre ei, Adrian Stângă, proptit director tehnic la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului, a ajuns chiar să "privatizeze" remizele unde sunt ţinute autosanitarele.
12 Mai 2018, 12:09
1 mai… amendat ca altul: Cum a ajuns un orădean să fie singurul amendat de Poliţia Locală
Bihorel
De Ziua Muncii, sărbătorită tradiţional prin ne-muncă şi petrecere, poliţiştii locali au stricat cheful unor orădeni care s-au adunat în Silvaş, pe malul drept al Crişului, un loc anume amenajat de Primărie pentru ieşit la iarbă verde. O patrulă a descins acolo, iar agenţii i-au luat la rost pe cei care au aprins focul, pentru a prăji mici. Asta pentru că pe tot teritoriul oraşului este interzisă această distracţie, orădenii putând cel mult să mănânce carnea prăjită şi cărată de acasă.
11 Mai 2018, 08:59
Bani de bani: Cât câştigă, mai nou, şefii din Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea
Bihorel
Şefii judeţului şi ai Oradiei nu duc lipsă de "caşcaval". După majorarea salariului minim, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, are un salariu de bază de 17.100 lei, la fel ca primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Asta înseamnă că, lunar, aceştia duc acasă peste 10.000 lei.
10 Mai 2018, 08:53
Lovitură de Teatru: Festivalul Festum Varadinum dă dureri de cap spectatorilor orădeni
Bihorel
Festivalul Festum Varadinum provoacă dureri de cap spectatorilor de teatru. În fiecare seară, în spatele Teatrului, în zona grupului statuar al poeţilor maghiari, au loc concerte cu trupe aduse să dea consistenţă festivalului. Toate bune şi frumoase, numai că muzica rockerilor pătrunde prin zidurile monumentalei clădiri şi face un zgomot suficient de puternic ca spectatorii să beneficieze practic de două spectacole în acelaşi timp.
09 Mai 2018, 08:53
Chirii de lux: Au 'explodat' preţurile chiriilor pentru garaje la Salonta
Bihorel
Cine se plânge că în Oradea parcările sunt scumpe n-a văzut Salonta! Proprietarii de garaje din localitate au fost somaţi luna trecută să se prezinte la Primărie până la jumătatea lunii mai pentru a-şi lămuri situaţia. Salontanii mai au la dispoziţie o săptămână şi jumătate pentru a alege între a-şi demola construcţiile sau a plăti o taxă de ocupare a domeniului public majorată anul trecut de Consiliul Local la 5 lei pe metrul pătrat pe lună.
08 Mai 2018, 08:56
Bolojan cumpără argumente: Primarul de Oradea nu a renunțat la mutarea statuii lui Mihai Viteazul
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan nu capitulează. La trei ani după scandalul declanşat prin proiectul de strămutare a statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în fostul Olosig, chestiunea revine de actualitate.
07 Mai 2018, 08:57
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Pruncu’ lui Unchiu’ explică cum e cu procesul de malpraxis
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Pruncu’ lui Unchiu’, trimis în judecată. "Arătaţi-mi voi un chirurg care nu are aleea lui din cimitir! Pruncu’ lui Unchiu’, trimis în judecată. "Arătaţi-mi voi un chirurg care nu are aleea lui din cimitir!”...
07 Mai 2018, 08:01
Kitsch-ul la Biserică: Super Crucea de la Nojorid nu va mai fi demolată
Bihorel
Super-crucea din fier înaltă de 23 metri şi lată de 15, ctitorită anul trecut de o bucureşteancă ce susţinea că Dumnezeu i-a dat "poruncă divină" s-o facă, nu va mai fi demontată, chiar dacă la finele anului trecut specialiştii Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public au constatat că măgăoaia este nu doar hidoasă, ci şi ilegală, neavând avizul obligatoriu al Ministerului Culturii.
06 Mai 2018, 15:58
Tencuieli ude mereu: UDMR renunţă la beciul sediului din Pasajul Vulturul Negru
Bihorel
UDMR a renunţat la beciul sediului principal, cel din Pasajul Vulturul Negru. După patru luni de la primirea în folosinţă a imobilului din Piaţa Unirii 2-4, în care a funcţionat şi înainte de reabilitarea centrului istoric, UDMR Bihor a ajuns la concluzia că mai bine renunţă la cei 247 metri pătraţi ai subsolului decât să încerce igienizarea lor.
05 Mai 2018, 11:09
Burse din părţi: Ministerul Educaţiei i-a lăsat fără bani pe studenţii merituoşi
Bihorel
Pe cât de mare este bucuria profesorilor Universităţii din Oradea, cărora guvernul PSD-ALDE le-a mărit salariile cu 20%, pe tot atât de trişti sunt studenţii orădeni. Pentru că Ministerul Educaţiei nu a alocat banii necesari pentru plata burselor acestora, chiar dacă semestrul II de studii a început de mult, ba pentru cei din anii terminali chiar se apropie de final, tinerii încă nu şi-au primit nici bursele de merit, nici pe cele sociale.
04 Mai 2018, 08:55
Pásztor Habar Nem: Şefii Consiliului Judeţean nu ştiu nici acum ce prevede contractul cu Ryanair
Bihorel
Deşi a trecut o lună şi jumătate de la anunţul Ryanair care i-a lăsat cu ochii-n soare, despre desfiinţarea curselor aeriene de la Oradea, şefii Consiliului Judeţean încă tot nu s-au dumirit ce obligaţii au impus companiei irlandeze. Au recunoscut-o prin purtătorul de cuvânt Adrian Simon, care vinerea trecută a comunicat BIHOREANULUI că nu poate răspunde la o cerere de informaţii publice din 19 aprilie ce viza tocmai date despre clauzele contractuale fixate Ryanair, ca de pildă condiţiile în care firma putea să suspende sau să oprească zborurile din Oradea.
03 Mai 2018, 08:56
Robu lu’ Bolo: Termoficare Oradea împrumută certificate verzi CET-ului din Timişoara
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan i-a întins săptămâna trecută o mână de ajutor omologului timişorean, Nicolae Robu, şi acesta tot din PNL. Termoficare a fost sigura centrală din ţară dispusă să împrumute societatea Colterm Timişoara, care riscă să fie împinsă în faliment de imposibilitatea de a preda până la sfârşitul lunii aprilie certificatele de bioxid de carbon aferente anului 2017.
02 Mai 2018, 08:55
Fidelitate cu urzici: Cornel Borza ar fi votat bugetul ca să se pună bine cu șeful PSD Bihor
Bihorel
Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza, celebru pentru "hitul" ce pare să-l caracterizeze, "Tepe-lepe pân’ urzici", a devenit eroul a vreo 3.000 de angajaţi din Consiliul Judeţean şi din instituţiile subordonate, după ce şi-a trădat partidul, PNL, votând pentru aprobarea bugetului pe 2018 şi făcând astfel posibilă plata salariilor pe aprilie.
01 Mai 2018, 13:20
Bihorel: Zece observații despre ziua de 1 Mai
Bihorel
Bihorel are 10 observaţii despre ziua de 1 Mai: 1. Funcţionarii au primit abuziv ziua liberă pentru că 1 Mai e ziua celor ce muncesc, nu a celor care vin la serviciu. 2. Este ultima dată când oamenii muncii de la oraşe şi sate nu sunt scoşi la defilare. De la anul are grijă partidul…
01 Mai 2018, 10:31
Liber de la Antifraudă: Cum au ajuns inspectorii ANAF să închidă toate localurile din Beiuș
Bihorel
De regulă, la Binş joia e zi de mare târg, când comercianţii îşi umplu galantarele ca să-şi aştepte clienţii cum se cade. În ultima perioadă, însă, inspectorii Antifraudă le-au cam stricat şustele, descinzând în zonă aproape săptămânal...
30 Aprilie 2018, 12:15
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Tepe-lepe povestește cum a ajuns să voteze bugetul județului
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Cu Tepe-lepe, despre cum a votat bugetul: „Cred că ai avut nevoie de multă tărie să trădezi partidul”. „Adevăru-i că nu mi-a fost ușor...
30 Aprilie 2018, 10:31
Leapşa lui Lupşea: Cum 'populează' şefa de la Monumente spaţiile abandonate în Cetatea Oradea
Bihorel
Directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Angela Lupşea, a găsit "soluţia" pentru popularea spaţiilor din Cetate. Întrucât ONG-urile cu profil cultural părăsesc încăperile primite în clădirea de la intrarea principală, din cauza costului ridicat al întreţinerii, Lupşea a decis să pună spaţiile astfel eliberate la dispoziţia altor chiriaşi. Spre exemplu, Călin Mocan – asociat în firma ce deţine restaurantul BastiOr din Cetate – şi-a tras, cu acordul directoarei, un birou într-o încăpere destinată ONG-urilor.
29 Aprilie 2018, 12:08
PSD vs. PSD: Cum ar putea ajunge prefectul de Bihor să retragă un ordin dat la comanda Partidului
Bihorel
Numit în funcţie cu susţinerea PSD, prefectul Ioan Mihaiu ar putea fi nevoit să-şi retragă un ordin dat la comanda Partidului în vara anului trecut, pentru încetarea mandatului unui consilier local din comuna Săcădat, Dumitru Buciu, după ce PSD Bihor comunicase Prefecturii că i-a retras acestuia sprijinul politic.
28 Aprilie 2018, 11:21
Migraţie fără voie: Lebedele salvate din batalul cu reziduuri din Suplacu de Barcău au fost refuzate de Zoo Oradea
Bihorel
Pompierii bihoreni, specialiştii Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi un ornitolog orădean, membru al asociaţiei mureşene Milvus Group, au salvat joia trecută şase lebede care nimeriseră într-un batal cu reziduuri petroliere din Suplacu de Barcău. Misiunea de salvare propriu-zisă s-a dovedit un mizilic faţă de ceea ce a urmat, pentru că în tot judeţul nu s-a găsit un loc unde lebedele să fie duse pentru a fi curăţate de reziduuri. 
27 Aprilie 2018, 08:44
La munca de jos: Angajații Direcției Tehnice de la Consiliul Județean Bihor au ajuns să curețe gunoaie!
Bihorel
Atunci când nu mai ştiu cu ce să se laude, şefii Consiliului Judeţean Bihor tot găsesc o soluţie. Joia trecută, instituţia a trimis presei orădene un comunicat cum că "reprezentanţii Direcţiei Tehnice" au adunat 40 de saci de gunoaie din două parcări de pe drumul judeţean dintre Miersig şi Leş, şosea despre care PR-iştii instituţiei au scris că este administrată de societatea "Drumuri Judeţene" (deşi aceasta nu mai există din vremea în care a fost privatizată de fostul preşedinte Kiss Alexandru), în vreme ce parcările se află pe raza comunei Husasău de Tinca, către ai căror edili au şi transmis recomandarea să le doteze cu pubele.
26 Aprilie 2018, 08:51
Justiţie cu canapele: Fosta şefă a Tribunalului Bihor a ajuns în atenţia DNA pentru achiziţii de lux!
Bihorel
La doi ani de la redeschiderea Palatului de Justiţie, sărbătorită separat de conducerea Tribunalului Bihor şi de cea a Curţii de Apel, pricina zâzaniei dintre şefii de atunci ai celor două instituţii, judecătorii Carmen Domocoş şi respectiv Andrei Rus, a fost, în sfârşit, aflată. Un control dispus de Rus asupra achiziţiilor făcute pentru mobilarea clădirii a scos la iveală că şefa de la Tribunal ar fi închiriat nelegal câteva spaţii şi ar fi cumpărat o serie de obiecte de lux fără să le justifice rostul.
25 Aprilie 2018, 08:53
Bihorel: În sfârșit, s-a prins și Mang cine conduce județul!
Bihorel
Într-o conferință de presă ținută de troica de la Județ, Ioan Mang a declarat că Bolojan s-a apucat să facă opoziție cu clăbuci numai după ce Adrian Criș, pe numele lui de fată Adrian Abrudan, a scris în BIHOREANUL un editorial în care râdea de opoziția debilă a liberalilor.
24 Aprilie 2018, 20:01
Salvatori în pericol: Un şofer de la Salvamont, amendat că a parcat pe un loc alocat persoanelor cu handicap
Bihorel
Salvamontiştii şi speologii sunt oameni dârji, se caţără pe creste înalte, coboară în peşteri adânci, sfidând pericolul doar pentru a-şi duce misiunile la îndeplinire. Treptat, asumarea riscurilor devine un mod de viaţă, cu toate neajunsurile pe care le implică. Mai o julitură, mai o căzătură, mai o… amendă.
24 Aprilie 2018, 08:54
Acţiunea Autobuzul: PSD-iştii din Bihor au sarcină să ducă 10.000 de persoane la 'marele miting' organizat de Dragnea 'pro familie'
Bihorel
A fost suficient ca boss-ul absolut Liviu Dragnea să anunţe că vrea "un mare miting" în Bucureşti, la care să participe un milion de oameni care să susţină Coaliţia pentru Familie, că PSD-iştii bihoreni au şi început să se execute cu zel exemplar. Bihorel a aflat că marea adunare creştină la care participanţii vor trebui să scandeze pentru uniunea dintre un bărbat şi o femeie va avea loc pe 19 mai, iar înainte cu o zi, pe 18 mai, din Bihor vor trebui să pornească spre Capitală 10.000 de inşi.
23 Aprilie 2018, 10:01
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: De ce a evitat Bolovan să se întâlnească cu orădenii cărora le demolează casele
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Bolovan nu a vrut să se întâlnească cu viitorii demolaţi din strada Plevnei. "Ce să le spun? Demolare uşoară?". "Păi, puteai să-l trimiţi măcar pe un viceprimar să le explice cum vine treaba", i-am reproşat. "Nu m-am riscat, că dacă-l luau de beregată îi pierea cheful să mai candideze în locul meu la funcţia de primar".
23 Aprilie 2018, 08:01
Bihorel: Zece efecte ale schimbării directorului Teatrului Regina Maria
Bihorel
Bihorel prevesteşte efectele mazilirii lui Daniel Vulcu de la conducerea Teatrului Regina Maria: 1. Teatrul îşi va adapta repertoriul în funcţie de dorinţele şefilor PSD. Se vor dramatiza pelicule celebre şi se vor alege piese cu mesaj: "Am fost cândva hoţ", "Poliţist sau delincvent", "Cum să furi un milion", "Naşul", "Proştii sub clar de lună", "Cină cu proşti", "Idiotul" etc. 2. Atenţie, pentru activul de partid: "etc" nu e piesă de teatru!
22 Aprilie 2018, 13:28
Şirul Canonocilor: Primăria Oradea a pocit numele uneia dintre cele mai cunoscute construcţii din oraş
Bihorel
Una dintre cele mai cunoscute construcţii din Oradea, Şirul Canonicilor a dat şi numele unei străzi din oraş, dar Primăria l-a pocit, parcă spre a-i chinui pe turiştii care încearcă să descifreze denumirea arterei. Pe ansamblul de case care au găzduit călugări stă scris "Şirul Canonocilor".
22 Aprilie 2018, 10:21
Fake cu repetiţie: Agenţia de ştiri a Consiliului Judeţean manipulează la maxim
Bihorel
Ce fain e să ai propria "agenţie" de presă pe care să o ţii din banii bihorenilor, dar care să publice numai ce-ţi convine ţie mai mult! Gândul ăsta trebuie să-l aibă destul de des triada Pásztor, Mang, Bodea de la conducerea Consiliului Judeţean. Deşi le-a sesizat şi în trecut, Bihorel nu poate să treacă cu vederea noile derapaje ale angajaţilor Agenţiei News Bihor.
21 Aprilie 2018, 14:45
Crâşmăriţă la DNA: Una dintre protejatele primarului din Holod este anchetată pentru fraude cu fonduri europene
Bihorel
Una dintre apropiatele primarului PSD-ist al comunei Holod, Anca Birou, despre care BIHOREANUL a dezvăluit săptămâna trecută că în calitate de şefă a Asociaţiei Eco Holod a achiziţionat un Logan MCV din fonduri UE, iar după un an familia sa a cumpărat maşina cu numai 7.739 lei, fără nicio licitaţie, a ajuns "clientă" nu doar a ziarului, ci şi a DNA Oradea.
20 Aprilie 2018, 08:51
  1 2  4  6 7 8  

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON