URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihorel

Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoș explică de ce e necesar să fie adusă-n țară rezerva de aur
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Ianoş, şeful PSD, a explicat de ce trebuie să fie adusă în ţară rezerva de aur: "Am făcut nişte calcule...
04 Martie 2019, 08:29
Trăgători de Bihor: Ce slogan 'sexy' şi-a găsit o firmă de tractări auto
Bihorel
Dacă îşi pun mintea la contribuţie, bihorenii pot fi creativi şi amuzanţi. O dovedesc patronii unei firme de tractări auto, care şi-au inscripţionat autoutilitarele cu un slogan de succes pe reţelele de socializare. "Noi ţi-o tragem cel mai bine", scrie pe camionetele cu platformă, menite să transporte autoturisme defecte. 
02 Martie 2019, 10:56
Dizgraţia costă: S-a rupt 'lanţul de iubire' în PSD Bihor, aşa că suferă şi afacerile de familie
Bihorel
Nu toţi puii de PSD-işti au noroc la banii publici precum junele Raul Sălăgean, despre care BIHOREANUL a dezvăluit săptămâna trecută cum, la doar o lună după înfiinţarea firmei, a primit trei contracte de la Consiliul Judeţean Bihor, în valoare de aproape 300.000 lei. Spre deosebire de Raul, tânărul Andrei Butişcă, fiul consilierei județene Valentina Butișcă, şi el proprietar al unei firme, ABP Prime SRL, umblă de aproape un an pe la edilii PSD din Bihor ca să încheie nişte amărâte de contracte în valoare de câte 1.500 lei.
01 Martie 2019, 09:31
Urna s(c)apă turma: Bugetare participativă cu buletine de vot completate, la Liceul Ghibu din Oradea
Bihorel
Votul cu urnă din actuala sesiune de bugetare participativă, în care orădenii pot alege zece proiecte pe care le vor implementate în oraş, a debutat cu stângul. Orădenii prezenţi săptămâna trecută la întâlnirea cu viceprimarul Florin Birta, organizată la Liceul Ghibu, s-au plâns că au primit de la organizatori buletine gata bifate.
28 Februarie 2019, 10:59
Secretosul Pásztor: Şeful Consiliului Judeţean Bihor îşi poartă discuţiile prin parcuri (FOTO)
Bihorel
Prima măsură luată de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a fost, imediat după instalarea în funcţie, în vara lui 2016, să-şi renoveze biroul, pretext cu care meşterii au spart toată tencuiala şi au înlocuit până şi duşumelele, pentru a depista legendarele microfoane puse de "servicii" şi a evita, astfel, să fie interceptat vorbind vrute şi nevrute despre diverse afaceri.
27 Februarie 2019, 09:41
Construcţia bazinelor semi-olimpice din Marghita, Valea lui Mihai şi Ştei, în licitaţie
Bihorel
Licitaţiile pentru construcţia a trei bazine semi-olimpice în Marghita, Valea lui Mihai şi Ştei au fost lansate, marţi, pe portalul naţionale de achiziţii publice, valoarea totală a investiţiei depăşind 15 milioane lei, fără TVA.
26 Februarie 2019, 19:09
Serbările roşii: Managerul public al Bihorului a fost DJ la Serbările Zăpezii de la Vârtop (FOTO)
Bihorel
Ştiaţi că, pe lângă administratorul public Szabó József, de la UDMR, judeţul Bihor are şi un manager public, cu un salariu de bază de 7.000 lei? Se numeşte Victor Papp şi e "aghiotant" al vicelui Consiliului Judeţean, Ioan Mang, în trecut angajat la cabinetul senatorului Florian Bodog şi, până nu demult, responsabil să convoace ziariştii la conferinţele de presă ale PSD Bihor.
26 Februarie 2019, 09:00
Teribilist pe două roţi: Un orădean s-a dat cu bicicleta pe arcele… Podului Centenarului (VIDEO)
Bihorel
Cel mai nou pod din Oradea, al Centenarului, construit de Primărie lângă fostul Centru de Calcul, a fost inaugurat încă o dată, de o manieră mai greu de închipuit. După ce traficul rutier a fost deschis în decembrie, mai nou un biciclist s-a filmat şi s-a pozat în timp ce a pedalat pe arcele podului!
25 Februarie 2019, 17:01
Şcoală, scumpă şcoală: Ca să-şi ia ei lefurile, şefii Universităţii vor să mărească iar taxele studenţilor
Bihorel
Studenţii orădeni vor primi în curând o veste proastă. Bihorel a aflat că şefii Universităţii au de gând să majoreze toate taxele de şcolarizare, de la toate facultăţile, chiar dacă dotările din sălile de curs şi laboratoare nu s-au îmbunătăţit defel şi nici, de altfel, performanţele educaţionale ale instituţiei.
25 Februarie 2019, 08:55
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Fostul prefect PSD cere dublarea coeficientului de inteligenţă în partid
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Fostul Prefect, nervos că PSD l-a pus ministru al Transporturilor pe papagalul care a mai trecut pe-acolo de două ori. "Aşa nu se mai poate, râd curcile de noi! Păi, dacă-l dăm afară pe prostocul propus de Veorica, se va dubla coeficientul de inteligenţă al partidului".
25 Februarie 2019, 08:12
Bihorel: O nouă provocare împotriva maghiarilor din România
Bihorel
Bietul Attila este încă un caz, din cele multe, în care oameni onorabili, gen Sebi Ghiță, Adamescu Junior, Mazăre, Udrea sau Bica, sunt siliți s-o șteargă din ţară pentru a scăpa de mititica.
24 Februarie 2019, 15:41
Recesiunea mărţişorului: Primăria nu mai găseşte comercianţi dornici să vândă mărţişoare pe străzile Oradiei
Bihorel
Lăcomia strică omenia. După ani de zile în care municipalitatea a pus vânzătorii de mărţişoare să se concureze în licitaţii pentru închirierea locurilor de vânzare, tariful pentru un amplasament crescând şi de 18 ori preţul în primăvara aceasta, afacerile cu şnuruleţ roşu s-au prăbuşit.
24 Februarie 2019, 14:12
Jandarmi sub acoperire: Cu toate că nu trebuia, Jandarmeria s-a făcut remarcată la întâlnirea oficialilor europeni de la Prefectură
Bihorel
Deranj mare la Prefectura Bihor, la sfârşitul săptămânii trecute, din pricina unei întruniri de lucru a unui grup de experţi europeni. Întâlnirea, care s-a desfăşurat vreme de două zile, i-a pus pe jar şi pe jandarmii orădeni, desemnaţi să asigure protecţia oficialilor europeni, ceea ce i-a făcut atât de stresaţi încât, deşi li s-a atras atenţia să fie cât mai discreţi, atât în monitorizarea zonei centrale, cât şi în însoţirea membrilor delegaţiei, au făcut taman pe dos.
24 Februarie 2019, 10:24
Somn uşor! În Oradea s-a inventat strada IasomNiei
Bihorel
Angajaţii Primăriei Oradea care răspund de plăcuţele cu denumirile stradale ar trebui să bea mai multă cafea ori energizante, ca să caşte mai bine ochii când îşi exercită atribuţiile de serviciu. La intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Iasomiei, şoferii se amuză când constată că că numele acesteia din urmă a fost lungit cu un "N", pus în plus, aşa încât a ieşit strada "Iasomniei".
23 Februarie 2019, 10:01
Bihorel: Opt efecte ale scumpirii facturii la încălzire în Oradea
Bihorel
1. Din cauza preţurilor mari la factură, orădenii au cerut să fie şi ei beneficiari ai încălzirii globale. 2. Primăria se apără arătând că, în medie, temperaturile în locuinţele orădenilor sunt perfecte, de 20 de grade: 10 grade iarna şi 30 vara. 3. Locatarii au trecut la debranşarea de la sistemul centralizat şi branşarea la perfuzii cu pălincă.
22 Februarie 2019, 14:59
Banii jos! Primăria Oradea a mai pierdut un proces cu o angajată
Bihorel
Juriştii Primăriei orădene au frisoane. La doar două luni după ce municipalitatea a fost obligată s-o reîncadreze pe fosta directoare adjunctă a Direcţiei de Asistenţă Socială, Ioana Florea, şi să-i achite drepturile băneşti începând cu data suspendării din funcţie, municipalitatea este bună de plată iarăşi. Săptămâna trecută, a pierdut la Curtea de Apel procesul intentat de şefa Serviciului Contabilitate Publică, Daniela Bogdan.
22 Februarie 2019, 09:01
Parcare cu suprataxă: Un orădean a ajuns să plătească de patru ori mai mult pentru parcare
Bihorel
Parchezi fără să plăteşti, rişti amendă, parchezi şi plăteşti cu telefonul, rişti suprataxare! Un orădean care şi-a achitat luna trecută parcarea prin SMS la numărul 7401, iniţial pentru o oră, iar apoi cu o prelungire de încă o oră, s-a trezit taxat pentru nu mai puţin de 8 ore! Omul are de plătit pentru doar două ore de parcare 24 de lei în loc de 6 lei, fără să poată riposta.
21 Februarie 2019, 09:00
Concurenţă fără competenţă: De ce au ratat contracandidaţii doctorului Daina posturi la Spitalul Municipal din Oradea
Bihorel
Concursurile pentru angajările în Spitalul Municipal din Oradea au devenit atât de exigente încât au ajuns să excludă orice mişmaş, cât de mic, chiar şi cu acoperire legală, fapt care are o legătură şi cu Bihorel. Motivul? Astă-toamnă, nepotolitul personaj arăta că soţul directoarei medicale a Spitalului Judeţean, Lucia Daina, care până atunci fusese medic de familie la Ţeţchea, a reuşit să câştige un concurs pentru un post de anestezist la Maternitate, dar numai după ce i s-a făcut "pârtie" prin retragerea celor doi concurenţi înscrişi.
20 Februarie 2019, 08:56
Acte sub cheie: După dezvăluirile BIHOREANULUI, Consiliul Judeţean încearcă să facă 'ordine' în documente
Bihorel
Seria de dezvăluiri făcute de BIHOREANUL în ultimele două săptămâni despre finanţarea acordată ONG-urilor UDMR atât de către Consiliul Judeţean direct, din bugetul propriu, cât şi indirect, prin Direcţia Social Comunitară şi prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, continuă să facă valuri. Bihorel a aflat că săptămâna trecută o contabilă "de încredere" a şefilor CJ a fost mutată de la Serviciul de specialitate într-un birou separat pentru a verifica plăţile făcute în conturile ONG-urilor.
19 Februarie 2019, 09:53
Autobuzul acvatic: Cum au ajuns să facă saună pasagerii unui autobuz din Oradea (VIDEO)
Bihorel
Orădenii care au călătorit miercurea trecută, în prima parte a zilei, cu autobuzul de pe linia 26, care parcurge traseul Bulevardul Dacia - Parcul Eurobusiness, au avut parte nu doar de cursa spre locurile de muncă, ci şi de o baie nedorită. 
18 Februarie 2019, 09:34
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Decanul de la Medicină explică scandalul cu diplomele false
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Cu Decanul de la Medicină: "Aţi văzut că apar medici cu diplome false care practică fără probleme? Parcă şi la noi era o poveste similară cu italieni, terminată cu nişte condamnări...
18 Februarie 2019, 08:01
Să sune telefonul! 'Isterica de la TV', Adela Lupşe, s-a întors cu o nouă emisiune (VIDEO)
Bihorel
O mai ţineţi minte cu siguranţă pe bihoreanca Adela Lupşe (foto), notorie pentru felul în care urla "Vreau să sune telefonul!" şi chiar spărgea telefoane în direct la emisiunile-concurs de la Naţional TV, post care a primit chiar şi amenzi din cauza ieşirilor crainicei. Ei bine, după ce a avut tot felul de alte joburi, precum organizatoare de petreceri de swingeri, manechin plus-size şi chiar candidat la parlamentare din partea PRU, fata s-a întors, probabil de musai, la prima dragoste.
17 Februarie 2019, 10:58
Puşcărie, şcoala vieţii: Fostul primar de Beiuş, Adrian Domocoş, a rămas şi fără postul de profesor
Bihorel
La aproape două luni de când fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, s-a mutat la Penitenciar, unde execută o pedeapsă de 5 ani şi 8 luni de închisoare, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş, unde fostul edil lucra ca profesor de sport, s-a prins că nu mai trebuie să-l aştepte.
16 Februarie 2019, 10:38
Au tăcut, ca laşii: Judecătorii Tribunalului Bihor, luaţi la rost pentru lipsa de poziţie din scandalul DNA Oradea
Bihorel
Şedinţa de analiză a bilanţului desfăşurată săptămâna trecută la Tribunalul Bihor nu va fi uitată în grabă de magistraţi. Motivul? Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii veniţi la întrunire i-au beştelit pe judecători pentru faptul că au tăcut ca laşii în scandalul recent generat de înregistrările din sediul DNA Oradea, Tribunalul neluând poziţie, cum ar fi fost firesc, cu privire la afirmaţiile procurorilor care îi împărţeau pe judecători în "buni" şi "ostili".
15 Februarie 2019, 09:01
Bihorel: Zece observații despre Ziua Îndrăgostiților
Bihorel
1. S-a constatat că bărbaţii ar prefera să meargă la restaurant cu amantele de Valentine’s Day şi de Dragobete, cu nevestele. 2. Aşa cum căsătoria a fost inventată ca bărbaţii să poată face sex pe gratis, Valentine’s Day a fost născocită de birtaşi ca să le crească vânzările. 3. În mediul rural, în semn de respect pentru femei, bărbaţii nu-şi bat nevestele de Ziua Îndrăgostiţilor. 4. În Vaslui, în această zi, în loc de flori, se oferă bere la PET.
14 Februarie 2019, 17:00
Dottore fără griji: Senatorul Florian Bodog mai rămâne cel puţin un an coordonator de doctorate
Bihorel
După ce, în 2017, ministrul tehnocrat al Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a retras titlul de abilitat, confirmând dezvăluirile BIHOREANULUI, şi anume că n-a îndeplinit criteriile minime pentru a obţine această distincţie, PSD-istul Florian Bodog nu pătimeşte defel. Aşa cum se ştie, senatorul a contestat în instanţă decizia, iar în primă fază, la Curtea de Apel Oradea, a câştigat cu metoda "adeverinţa".
14 Februarie 2019, 08:59
Angajăm o pilă: Concurs cu 'cântec' la Primăria Săcueni
Bihorel
Atenţie: Primăria Săcueni e pe cale să angajeze o loază printr-un concurs trucat nu doar cu grosolănie, ci şi cu ajutorul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, condusă de PSD-istul orădean Felix Cozma. Cine nu crede, să intre pe site-ul Primăriei sau direct pe cel al ANFP (http://posturi.gov.ro/post/inspector-primaria-orasului-sacueni-bihor/) şi se poate convinge că pe 5 şi 7 martie la Săcueni se organizează un concurs pentru un post de inspector clasa I debutant la Serviciul local de Evidenţa Persoanelor, punându-se drept condiţie deţinerea unei diplome universitare în… inginerie electrică.
13 Februarie 2019, 10:02
Iancule, tare! Ceasul lui Iancu din turnul Primăriei Oradea s-a defectat
Bihorel
Locuitorii din zona centrală au dormit săptămâna trecută cu capul sub perne. O avarie care a lăsat lunea trecută centrul oraşului fără energie electrică timp de două ore a dat peste cap mecanismul orologiului din turnul Primăriei. Ceasul din turnul palatului administrativ al oraşului nu doar că a rămas în urmă cu 40 de minute, dar, în loc să cânte peste zi din oră în oră, discret, ca să nu deranjeze persoanele slabe de înger, a început să se dezlănţuie doar pe timpul nopţii, şi încă la maximum!
12 Februarie 2019, 08:58
Primărie avariată: Majoritatea şefilor din Primăria Oradea, în frunte cu Bolojan, au ajuns în concediu medical
Bihorel
Angajaţii Primăriei au toate motivele să se plângă că primarul Ilie Bolojan îi tratează cu răceală. Săptămâna trecută, majoritatea directorilor municipalităţii au intrat în concediu medical, în frunte cu edilul șef. O viroză urâtă l-a scos pe primar din activitate timp de câteva zile, l-a pus pe butuci pe şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, a scos-o din circuit și pe directoarea juridică Eugenia Borbei.
11 Februarie 2019, 10:01
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce e plin de iepuri în jurul Consiliului Judeţean
Bihorel
Dacă pe dealurile oraşului au apărut mistreţii, în jurul Consiliului Judeţean e plin de iepuri. Păstorul are o singură explicaţie: "De când au apărut în presă informaţii cu privire la mânăriile de la noi, precum şi faptul că DNA-ul a intrat pe fir, am un morcov cât China. Nu mă mir că s-au apropiat iepurii de noi".
11 Februarie 2019, 08:01
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON