URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Bihorel

Boboci târzii: FMF Oradea amână admiterea pe toamnă, ca să adune candidaţii picaţi prin ţară
Bihorel
Pandemia provocată de coronavirus a obligat universităţile din România nu doar să ţină cursuri online, ci şi să-şi regândească felul în care organizează examenele de admitere. La Universitatea din Oradea, singura facultate la care se intră doar după promovarea unui examen este cea de Medicină şi Farmacie, în vreme ce, la celelalte, absolvenţii de liceu intră pe bază de dosar. Ca în multe alte rânduri, FMF Oradea nu se aliniază modei naţionale.
19 Mai 2020, 10:25
Dumnezeu e sus și vede! O orădeancă a furat florile proaspăt plantate în fața Episcopiei Greco Catolice (FOTO)
Bihorel
Dacă furtul în sine este un act condamnabil, cel de la biserică este cu atât mai grav. Săptămâna trecută, lucrările pentru amenajarea piațetei din jurul Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae din Piața Unirii s-au încheiat cu plantarea de begonii în alveolele din jurul lăcașului. În plin centrul orașului, plantele sădite marți au rezistat, însă, doar o zi.
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Purtătorul de cuvânt al Păstorului nu mai știe cum să transforme nimicul în laude
Bihorel
Bihorel comentează cele mai importante evenimente ale săptămânii trecute. Purtătorul de cuvânt al Păstorului, cătrănit: „M-a pus Pescaru de Șișterea să anunț și eu, ca Primăria, în ce stadiu de realizare sunt proiectele Judeţului”. „Am văzut că cei din Primărie anunță: 78% din pasaj, 54% din pod, 44% din linia de tramvai”. „Așa am făcut, dar nu i-a convenit șefului că raportarea noastră arăta: 0% din clădirea Policlinicii, 0% din parcurile industriale, 0% din renovări clădiri și 3.550% angajări”.
18 Mai 2020, 08:11
Like Ungaria Mare! Fostului șef de la Bihari Napló îi plac hărțile lui Viktor Orbán
Bihorel
Uns funcţionar public la Consiliul Judeţean printr-un concurs cu dedicaţie pus la cale în plină pandemie, fostul redactor şef al cotidianului Bihari Napló, Rais István, se plictiseşte din greu. Săptămâna trecută, miercuri, de exemplu, în plin scandal declanşat de proiectele UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi oficializarea limbii maghiare în Ardeal, proaspătul funcţionar s-a „dat” pe Facebook în timpul programului de lucru, până când a nimerit şi pe pagina premierului de la Budapesta, Viktor Orbán...
17 Mai 2020, 14:14
Preşedintele jefuit: Ce a furat un hoț prins de Poliție din garajul șefului CJ Bihor, Pásztor Sándor
Bihorel
Un adolescent de 16 ani din Cefa a fost trimis de judecători într-un centru educativ pentru 10 luni, după ce, vara trecută, în decurs de o săptămână, a comis 5 spargeri de locuinţe şi sedii ale unor societăţi comerciale, de unde a furat aparatură electronică, scule, alimente, dar şi alte bunuri, provocând un prejudiciu total de peste 16.000 lei. Printre cei călcaţi de junele hoţoman se numără şi preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor...
16 Mai 2020, 10:41
Treptele neputinţei: Muncitorii tocmiți de CJ Bihor nu sunt în sare să repare scările de la Muzeul Ady Endre (FOTO)
Bihorel
Repararea câtorva banale trepte se dovedeşte pentru Consiliul Judeţean Bihor o operaţiune extrem de complexă, o adevărată provocare a ştiinţelor inginereşti.
Bugetar contestatar: Adjunctul Timaru de la Garda Forestieră nu vrea să plătească amenda pentru distracția cu Pasztor
Bihorel
Nicolae Timaru, şeful Direcţiei de Control al Regimului Silvic şi Cinegetic din cadrul Gărzii Forestiere, cel pe care BIHOREANUL l-a prins luna trecută pe malul lacului Şişterea, cu maşina de serviciu, alături de preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, se pretinde nevinovat de încălcarea ordonanţelor militare.
14 Mai 2020, 08:46
Ieftin nu merită! Farmaciile din Oradea nu vor să vândă măști chirugicale la preț redus
Bihorel
Farmaciștii orădeni și-au dat jos masca de pe față, dovedind că banii sunt mai importanți decât sănătatea clienților. Din zecile de unități farmaceutice din Oradea, mai puțin de zece au acceptat să vândă ieftin măștile chirurgicale puse la dispoziție de municipalitate la începutul lunii mai pentru a fi mai accesibile clienților.
13 Mai 2020, 08:49
Bihorel: 10 semne ale relaxării în Bihor, după două luni de izolare
Bihorel
1. Ilie Bolojan a dat ordin ca Primăria să deschidă 5 mii de ghişee ca să poată contribuabilii băga cât mai repede banii de impozit. 2. Angajaţii de la Consiliul Judeţean au ieşit la cules de râme să aibă şeful lor Pasztor Sandor momeală când iese pe 15 mai la pescuit. 3. Preoţii au început să amplaseze cutii ale milei în faţa bisericilor, că se pare că nu-i lasă să ţină slujba înăuntru.
12 Mai 2020, 12:21
Şef până la moarte: Directorul Clubului Sportiv Crişul, pensionat, nu se dă dus din funcție
Bihorel
În mare taină, conducerea Clubului Sportiv Crişul s-a schimbat. După 9 ani în care a fost director general, la jumătatea lunii ianuarie, prin decizie a ministrului Tineretului şi Sportului, Ionel Bungău a fost înlocuit cu economista clubului, Ana Pîrcălab. Totuşi, oricât ar părea de bizar, omul nu s-a lăsat dus din club...
12 Mai 2020, 08:40
Răzbunare murdară: Pentru că localnicii au îndrăznit să-l reclame, Călin Raita a tăiat apa în cartierul Orizont
Bihorel
Locuitorii cartierului Orizont din Paleu, ridicat de fostul valutist din anii ’90 convertit în dezvoltator imobiliar, Călin Raita, au aflat iar ce caracter josnic are marele afacerist. Lunea trecută, după ce BIHOREANUL a dezvăluit că firma Raicris Construct Group a primit o amendă de 50.000 lei de la Garda de Mediu, pe motiv că, deşi a vândut casele de 12 ani deja, n-a avut niciodată autorizaţie de mediu, pentru reţeaua de apă şi canalizare, şi a deversat dejecţiile într-o vale din apropiere, Raita s-a răzbunat pe localnici.
11 Mai 2020, 10:55
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Beni Hill asfaltatorul, mândru că a făcut de 5.000 de ori mai multă autostradă decât Moldova
Bihorel
Bihorel comentează cele mai importante evenimente ale săptămânii trecute. Beni Hill asfaltatorul, mândru nevoie-mare. "Am terminat ciotul de autostradă de 5 kilometri. Am arătat tuturor că şi în judeţul nostru putem avea autostrăzi". "Dar nu e cam puţin, totuşi?". "Păi, avem de 5.000 de ori mai mulţi kilometri de autostradă decât toată Moldova, că ei au doar un metru".
11 Mai 2020, 09:30
Vice în travesti: Traian Bodea rămâne în continuare vicepreşedinte CJ, chiar dacă a fost dat afară din ALDE
Bihorel
Ales consilier judeţean în 2016 pe lista ALDE, Traian Bodea continuă să rămână vicepreşedinte al CJ Bihor chiar dacă de vreo trei luni face campanie pentru Pro România. Culmea, îşi datorează păstrarea funcţiei chiar partidului pe care l-a trădat. Bihorel a aflat că pe 13 martie secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu, a trimis Prefecturii Bihor o adresă prin care a cerut încetarea mandatului de consilier al lui Bodea, în baza Codului Administrativ, invocând că a fost "radiat" din partid, dar adăugând că politicianul bihorean a contestat "radierea".
10 Mai 2020, 12:15
Bihorel: 10 efecte după ce Oradea a fost declarată stațiune turistică
Bihorel
Bihorel a identificat 10 posibile efecte după ce Oradea a fost declarată staţiune turistică de interes naţional. Iată câteva dintre ele: 1. Pentru că stau 365 de zile într-o staţiune turistică, orădenii nu vor mai primi vouchere de vacanţă. 2. Toţi locuitorii vor trebui să plătească o taxă de staţiune, spre satisfacţia primarului Bolojan. 7. Pasztor Sandor s-a întrebat cine dracu’ a mai văzut staţiune turistică fără baltă de pescuit.
10 Mai 2020, 11:12
Jumătate de tabletă: Angajaţii Primăriei Oradea s-au certat pe... preţurile tabletelor achiziţionate pentru elevi
Bihorel
Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută achiziţia a 400 de tablete cu internet pentru ca şcolarii orădeni din familii cu probleme financiare să poată urmări şi ei cursurile online, asemenea colegilor mai norocoşi. Problemele au apărut la alegerea acestora, când contabilii municipalităţii au propus cumpărarea celor mai ieftine aparate, la circa 500 lei bucata, în vreme ce IT-iştii Primăriei au susţinut că acestea sunt, practic, de unică folosinţă.
09 Mai 2020, 09:28
Bihorel non-grata: Conducerea Penitenciarului Oradea i-a reproşat unui deţinut că s-a abonat la BIHOREANUL
Bihorel
De când BIHOREANUL a dezvăluit mişmaşurile fostului director al Penitenciarului Oradea, Marius Hliban, dat pe mâna procurorilor pentru că se ponta cu ore suplimentare chiar şi când era în  concediu, şefimea din instituţie s-a supărat foc.
08 Mai 2020, 11:00
Virus à la Brusturi: Curse cu ATV-uri prin comună, având protagonişti apropiaţi ai primăriţei
Bihorel
De când a început pandemia de coronavirus şi în Bihor, iar autorităţile au instituit restricţii, regulile sunt încălcate lejer peste tot, inclusiv la Brusturi, unde o gaşcă de "ATV"-işti zburdă prin sat şi împrejurimi, la orice oră a zilei, inclusiv dimineaţa şi seara, băgând în sperieţi localnicii.
07 Mai 2020, 09:00
Vacanţă forţată: Angajaţii Primăriei Oradea, trimişi de Bolojan din nou în concedii
Bihorel
Epidemia de COVID-19 declanşează situaţii până de curând imposibil de conceput. În loc să îşi ţină oamenii la muncă, Ilie Bolojan îi trimite în vacanţă forţată. După ce şi-a obligat subalternii să îşi ia 5 zile de concediu pe anul în curs, iar cei care mai au restanţe de anul trecut chiar 10, edilul le-a pregătit subalternilor o nouă vacanţă.
06 Mai 2020, 08:59
Rotiri de cadre: Inspectoratul Școlar Bihor va avea șef nou. Vezi cine e în cărți!
Bihorel
Învăţământul preuniversitar din Bihor va avea un nou şef. Mandatul inspectorului şcolar general Alin Novac Iuhas, câştigat prin concurs în urmă cu patru ani, va expira la sfârşitul lunii mai, iar Bihorel a auzit că liberalii i-au găsit deja înlocuitor.
05 Mai 2020, 08:53
Bolojan fără semnal: De ce și-a amânat primarul de Oradea declarația de presă de pe Facebook
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan a fost nevoit să își amâne cu două ore declarația de presă pe care intenționa s-o facă pe propria pagină de Facebook, înaintea ședinței de Consiliu Local de săptămâna trecută. Edilul a rămas fără internet chiar înaintea deschiderii transmisiei.
04 Mai 2020, 10:40
Dume la apă: Fostul șef al ABA Crișuri ar putea fi pus să plătească amenda dată instituției de Garda de Mediu
Bihorel
Refugiat ca şef la Serviciul de Gospodărire a Apelor Bihor, după ce a fost debarcat de la conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, PSD-istul Dorel Dume ar putea ajunge pus la plată.
04 Mai 2020, 09:00
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoș povestește cum l-a văzut pe Bolovan în biserică
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Ianoş a anunţat că l-a văzut de Înviere pe Bolovan, noaptea, la o biserică unde se ruga. "Nu avea ce căuta acolo, că după ora 22 e interzis să umbli pe străzi"...
04 Mai 2020, 07:57
ADIo Ecolect: Primăria Borș vrea să iasă din sistemul integrat de colectare a deșeurilor
Bihorel
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Bihorului, cel privind implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor (SMID), obligatoriu pentru ca Uniunea Europeană să nu ne sancţioneze pentru nereciclarea gunoaielor pe care le producem, pare că se poticneşte acum, când se apropie de final. Primăria Borş, care, la fel ca toate primăriile din Bihor, face parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, s-a hotărât brusc că nu mai vrea sistem integrat.
03 Mai 2020, 18:20
Sechestrați la domiciliu: Un polițist din Bihor a băgat cu forța în izolare familia și vecinul unui șofer de TIR
Bihorel
Întâmplare mai puţin obişnuită în comuna Remetea, care îl are ca protagonist pe şeful de post Liviu Gavriş, cel despre care BIHOREANUL a mai scris, recent, că a făcut praf maşina de serviciu pe contrasens. De astă dată, poliţistul a fost pârât lui Bihorel pentru un exces de zel la limita abuzului, căci omul a trimis în izolare la domiciliu un şofer de TIR, cu tot cu familia sa, dar și pe unul din vecinii acestuia
01 Mai 2020, 09:05
Dezinfecție cu tâlc: De ce vrea directoarea Muzeului Cetății Oradea să facă „curățenie” prin birouri
Bihorel
Muzeul Cetăţii pare să nu cunoască liniştea nici măcar când este închis. Directoarea Angela Lupşea, care bănuieşte că dezvăluirile din presă - potrivit cărora şi-a pregătit condiţiile de participare la concursul croit după chipul şi asemănarea sa - au pornit de la propriii angajaţi, a trecut la represalii.
30 Aprilie 2020, 08:58
Raiul politrucilor: În ciuda pandemiei și a crizei, șeful CJ Bihor, Pásztor Sándor, face angajări!
Bihorel
Ghiciţi cu ce se ocupă şeful Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, în plină pandemie, atunci când nu-i plimbă la pescuit, cu maşina sistemului sanitar al judeţului, pe afaceriştii pe care i-a mufat la banii Judeţului! Vă spune tot Bihorel: în timp ce pe salariaţii teatrelor, Filarmonicii, Bibliotecii Judeţene şi Muzeului Ţării Crişurilor i-a băgat în şomaj tehnic, Pásztor continuă să angajeze în CJ clientelă politică UDMR.
29 Aprilie 2020, 08:54
Lumina luʼ Mina: Cum a adus la Oradea Sfânta Lumină stareța Mănăstirii Sfintei Cruci
Bihorel
Pandemie de coronavirus sau nu, viața merge înainte! Chiar dacă anul acesta slujbele de Înviere s-au ținut cu ușile bisericilor închise și cu polițiști în stradă, Episcopia Ortodoxă nu a renunțat la tradiția de a aduce în altare lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. La fel ca în anii precedenți, Sfânta Lumină a ajuns la Oradea adusă de Maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci...
28 Aprilie 2020, 09:33
PSD, mai rău ca Covid-ul: Fake news de groază, promovat de un pretins site de știri aflat sub comanda PSD Bihor
Bihorel
Marţea trecută, unul dintre site-urile PSD Bihor lansate pe piaţă sub "acoperirea" că ar fi de ştiri a anunţat că "Bastionul anti-Covid de la Spitalul Judeţean a căzut", anunţând cu satisfacţie, pe surse "din interior", că ar fi fost contaminată "şi secţia de reanimare şi blocul operator după ce un pacient confirmat ulterior cu coronavirus a fost internat şi operat zilele trecute", iar "conducerea oraşului şi DSP Bihor tac", la final adăugând că "ştirea este în curs de actualizare". Bineînţeles, totul a fost un fake...
27 Aprilie 2020, 09:34
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Cum se „scoate” Păstorul de la CJ din povestea cu pescuitul ilegal în pandemie
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: După uriaşa mistificare cu pescuitul, Păstorul iese la atac. "Ca vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, am vrut să verific vigilenţa poliţiştilor şi a jurnaliştilor"...
27 Aprilie 2020, 08:00
Tamponați de Covid: De ce a fost amânată sosirea noilor tramvaie Astra în Oradea
Bihorel
Primele garnituri din cele 20 de tramvaie comandate din fonduri europene firmei Astra Arad vor ajunge la Oradea abia la sfârșitul acestei luni. Primul termen de predare din 2019 a fost amânat pentru începutul acestui an, astfel încât furnizorul să poată dota garniturile cu acumulatori. Dotările suplimentare au fost cerute de Poliția Rutieră pentru ca, în caz de pană de curent, tramvaiele să se mai poată deplasa câteva sute de metri, pentru a nu bloca intersecțiile. Dar...
26 Aprilie 2020, 14:17
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3085 RON
  • 1 EUR = 4.8378 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON