URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.

Bihorel

Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Galezul scoate la lumină rahatul produs de oamenii lui Ianoș și ai Păsztorului
Bihorel
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Galezul, de când e vice la Județ, și-a amintit că a fost șef la Garda Financiară...
23 Noiembrie 2020, 07:57
Glorie veșnică... Monumentul închinat ostașilor căzuți în luptele pentru eliberarea Oradiei, distrus de nepăsare (FOTO)
Bihorel
Monumentul închinat ostașilor căzuți în luptele pentru eliberarea Oradiei din octombrie 1944, situat în curba de la intrarea în Băile Felix venind dinspre Deva, arată chiar ca după război. Fațada monumentului pare ciuruită de gloanțe, cu plăcile din marmură albă căzute, cea din marmură neagră fisurată și baza mâncată de vreme.
 
Primărie ţepuitoare: Facturi pentru nimic, emise de Lugașu de Jos pentru servicii de... pază
Bihorel
Reales cu cântec în al patrulea mandat, după o campanie presărată cu episoade de mită electorală şi o zi a votului în care a mobilizat romii la urne cu mic cu mare, primarul comunei Lugaşu de Jos, Sorban Levente, are şanse mari să nu-l termine "în picioare", cum ar spune boxerii. Cea mai recentă ispravă a edilului UDMR-ist, care a tocat permanent bani pe pomeni şi acum nu mai are, datează de săptămâna trecută, când instituţia pe care o conduce a emis abuziv facturi mai multor entităţi, între care şi sucursalei Bihor a Hidroelectrica, în valoare de 100.159 lei. 
20 Noiembrie 2020, 10:15
Turişti la muncă: AMD Bihor avea mai mulți șefi decât executanți
Bihorel
În urma unei decizii a Adunării Generale a Acţionarilor, toţi cei 16 angajaţi ai Agenţiei pentru Managementul Destinaţiei (AMD) Bihor au intrat de săptămâna trecută în preaviz, având contractele de muncă desfăcute. Cu acest prilej, a aflat şi Bihorel ce posturi plătite din bani publici erau pitite în agenţie, dar şi cine sunt cei care le ocupau, informaţii ascunse până acum de ochii cetăţenilor.
19 Noiembrie 2020, 11:52
Ședințe la secret: Primăria Oradea nu vrea să transmită online consfătuirile Consiliului Local
Bihorel
Prima victimă a situațiilor de criză este democrația. Municipalitatea orădeană o confirmă prin refuzul constant de a transmite în direct ședințele de Consiliu Local pe rețelele de socializare, astfel încât orădenii să poată vedea cum le este hotărâtă soarta. Liderul grupului PSD, Emilian Pavel, a cerut joi, pentru a doua oară de la constituirea noului Consiliu, transmiterea online a dezbaterilor.
18 Noiembrie 2020, 09:32
Bătăi și prafuri: Povestea cu droguri din spatele tentativei de omor din cartierul orădean Rogerius
Bihorel
Săptămâna trecută a fost şoc şi groază prin cartierul Rogerius din Oradea, unde luni s-a înregistrat o tentativă de omor, iar miercuri au descins mascaţii ca să salte traficanţi de droguri dintre care unul, Remus Rădeanu, a şi fost trimis după gratii pentru 30 de zile. Bihorel a aflat că respectivul se ocupă de mult de "ierburi" şi prafuri de mai multă vreme...
17 Noiembrie 2020, 08:55
Bodog demascat: Ex-ministru al Sănătății, medicul Florian Bodog dă măsurile anti-Covid pe gargara electorală
Bihorel
Ex-ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, celebru mai degrabă pentru plagiatele comise decât pentru deciziile adoptate, acum aspirant la un nou mandat de senator din partea PSD Bihor, s-a făcut de râs zilele trecute pe Facebook, după ce i-a criticat pe adversarii de la PNL pentru măsurile anti-Covid impuse. Cea dintâi contestată de Bodog a fost obligativitatea purtării măştilor în spaţiile publice închise sau deschise, un sfat pe care, de altfel, îl dau doctorii din întreaga lume.
16 Noiembrie 2020, 09:00
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Primarul explică de ce vrea pasaje subterane în Oradea
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Primarul a explicat de ce se fac atâtea pasaje subterane:. „Dacă mai ține mult pandemia, nu mai există riscul ca pasajele să se ciocnească cu nivelul de trai. Și, în plus, prefer ca mașinile să fie sub pământ și pietonii la suprafață, decât pietonii în pământ și mașinile deasupra”.
16 Noiembrie 2020, 08:10
Păsztorul supărat: Fostul președinte al CJ Bihor dă replici, dar numai în presa maghiară
Bihorel
Luat în bătaia puştii de Ilie Bolojan, care, între altele, a criticat mizeria lăsată în urmă în birouri de foştii şefi ai CJ Bihor, Pásztor Sándor s-a simţit "atins" şi s-a pus pe dat replici. Însă numai în presa maghiară, acolo unde nu primeşte întrebări incomode. În ultima dare de seamă din Bihari Naplo, de săptămâna trecută, fostul şef de la judeţ a înfierat şi concedierea funcţionarilor, catalogând restructurarea instituţiei drept "execuţie nemiloasă în scop electoral", iar ştirile despre harababura din birouri o campanie de presă mincinoasă şi denigratoare, pusă la cale de Bolojan doar "pentru că place cititorilor români".
14 Noiembrie 2020, 09:49
Consilieri cu trac: UDMR-iștii din Paleu nu vor ca ședințele din Consiliul Local să fie filmate (VIDEO)
Bihorel
În comuna Paleu, munca aleşilor este ţinută... la secret. În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local, format din 7 reprezentanţi ai UDMR şi 6 ai PNL, liberalii au vrut să filmeze discuţiile, cu scopul de a le arăta cetăţenilor ce decizii se iau privind viitorul lor, dar grupul UDMR s-au opus exerciţiului de transparenţă.
13 Noiembrie 2020, 08:51
Bihorel: Interviu cu Bolojan, la o lună după preluarea puterii în Consiliul Județean
Bihorel
Bihorel: Cum ați găsit Consiliul Județean când ați început activitatea? I.B.: L-am găsit foarte ușor, după praf. Că, la plecare, șefii au smuls din tencuială tablourile și era un moloz pe jos mai rău ca după renovare...
12 Noiembrie 2020, 15:20
Victoraş, komm Zürich! Victor Micula face cure de slăbire în Elveţia... pe manele! (VIDEO)
Bihorel
Pitit de vreo 6 luni în Elveţia, unde se destrăbălează prin cluburi, între două şedinţe de slăbire la o clinică de fiţe din Zürich, Victoraş Micula nu pare grăbit să se întoarcă acasă şi să dea explicaţii în dosarul penal în care a primit recent statut de suspect pentru că şi-ar fi creat propria "miliţie" în cadrul Poliţiei bihorene, care-l lăsa să se joace cu bazele de date oficiale.
12 Noiembrie 2020, 09:15
Scumpa mască: Profesorii din Oradea care au instigat elevii la nepurtarea măştii, sancţionaţi cu blândeţe
Bihorel
După ce a scandalizat o ţară întreagă, filmându-se în sala de clasă cu o mască de clovn pe faţă, în timp ce îşi îndemna elevii să nu poarte mască de protecţie, motiv pentru care a ajuns şi cercetat penal, profesorul Nelu Pop de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" a fost sancţionat şi de colegii din şcoală.
11 Noiembrie 2020, 08:54
Birou în şantier: Florin Birta nu are unde-şi primi oaspeţii. Vezi cum arată biroul primarului de Oradea! (FOTO)
Bihorel
Primarul Florin Birta îşi primeşte delegaţiile venite în vizită în sala mare a palatului administrativ sau pe unde apucă. La aproape o lună de la instalarea în funcţie, edilul nu doar că nu a intrat în biroul cu vedere spre Crişul Repede, dar a şi fost scos din propriul spaţiu de lucru din aripa către Piaţa Unirii. Biroul fostului primar Ilie Bolojan a fost transformat în şantier în cadrul lucrărilor de reabilitare a palatului administrativ, iar mobilierul, depozitat în anticamera încăperii.
Poliție fără cap: Șeful Poliției Locale Oradea, infectat cu Covid-19
Bihorel
Poliţia Locală funcţionează de săptămâna trecută fără şefi. Directorul instituţiei, Cristian Beltechi, a intrat în izolare la domiciliu marţi, după ce, ştiindu-se cu probleme de sănătate, şi-a făcut preventiv testul pentru infectarea cu Covid-19 şi a fost găsit pozitiv.
09 Noiembrie 2020, 09:23
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Cum a ticluit Păsztorul contractul de renovare a Policlinicii Mari
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochiil lui Bihorel: Cu 20 de minute înainte de a părăsi şefia Consiliului Judeţean, Păsztorul a ticluit un contract de renovare a Policlinicii, ca şi gura lui Beni Hill asfaltatorul să mănâncă ceva. Omul a mărturisit:
09 Noiembrie 2020, 07:57
Atac la UDMR: Candidaturile lui Cseke și Szabó au fost contestate în instanță
Bihorel
Candidatura celor doi lideri ai UDMR Bihor la alegerile parlamentare, senatorul Cseke Attila şi deputatul Szabó Ödön, a fost contestată în instanţă taman de un moldovean din Piatra Neamţ, care cerea să fie scoşi din cursă pe motiv că au depus declaraţii de "semiavere" şi de "semiinterese". Mai exact, documentele erau completate sumar, "pentru salvarea aparenţelor"...
08 Noiembrie 2020, 16:10
Fără propagandă: Agenția NewsBihor, desființată de Ilie Bolojan
Bihorel
Reorganizarea Consiliului Judeţean iniţiată de "tartorul" Ilie Bolojan include şi trecerea în nefiinţă a aşa-zisei Agenţii de presă NewsBihor, cu tot cu site-ul aferent. După ce în ultimii 4 ani n-a făcut decât să inventeze "realizări" ale celor două partide şi a tocat consilierii opoziţiei fiindcă nu votau cum voia cuplul Pásztor-Mang, site-ul NewsBihor a îngheţat din 22 octombrie...
07 Noiembrie 2020, 10:57
Bodog la secret: PSD-istul Florian Bodog vrea să șteargă urmele imposturii
Bihorel
Candidat pentru un nou mandat de senator, PSD-istul Florian Bodog încearcă să-şi albească portretul. Bihorel a observat că de pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispărut informaţiile privind procesul pierdut de Bodog în luna iulie, când judecătorii au decis să-i retragă definitiv titlul de abilitat şi dreptul de a coordona doctoranzi
06 Noiembrie 2020, 09:00
KO la ANI: Directorul Companiei de Apă Oradea a câștigat procesul cu Agenția Națională de Integritate
Bihorel
Mai degrabă KO decât CAO, fiind vorba de procesul directorului general al Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, cu Agenţia Naţională de Integritate, care îl declarase în incompatibilitate în această vară pentru cele 5 contracte încheiate de firma fiului său cu Primăria Oradea. Cum era de aşteptat, Gavra a mers în instanţă, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel a şi dat verdictul...
05 Noiembrie 2020, 08:53
Afacerile și politica: Lucia Varga, noua șefă a PMP Bihor, strânge rândurile
Bihorel
După eşecul din alegerile locale, PMP Bihor s-a ales cu o nouă conducere. Fost deputat şi ministru PNL, Lucia Varga a preluat conducerea filialei băsiste, în încercarea de a o aduce în prima linie.
04 Noiembrie 2020, 09:30
Thanos de Bihor: Cum a ajuns Bolojan erou de film
Bihorel
Vestea că Ilie Bolojan va concedia aproape jumătate dintre angajaţii Consiliului Judeţean Bihor, pe motiv că taie frunze la câini pe salarii babane, a devenit subiect naţional de dezbatere, fostul edil al Oradiei fiind lăudat de mulţi pentru atitudinea sa sănătoasă faţă de drămuirea banului public. Alţii – în frunte cu cei vizaţi de concedieri şi cei care i-au pus în funcţii – l-au acuzat că n-are empatie. De pe urma primei sale iniţiative din postura de preşedinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan s-a ales, însă, şi cu altceva: cu o nouă "identitate".
03 Noiembrie 2020, 08:45
Ioneasca cu grade: Fosta decăniță de la „Textile” a câștigat un proces cu Universitatea din Oradea
Bihorel
Cea dintâi plagiatoare a Universităţii din Oradea, fosta decăniţă de la Textile, Daniela Ionescu, a avut săptămâna trecută motive de bucurie. Curtea de Apel Oradea i-a dat dreptate, definitiv, într-unul din multele procese pe care le-a deschis în 2016, când a rămas fără titlul de conferenţiar, obţinut cu o carte plagiată, şi ca urmare a fost şi concediată din Universitate.
02 Noiembrie 2020, 08:49
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoș dă explicații înainte de a pleca să se odihnească în Parlament
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Înainte de a pleca să se odihnească în Parlament, Ianoş a ţinut să demonteze ştirea falsă cu coroana pe care PSD nu a mai depus-o de Ziua Oraşului...
02 Noiembrie 2020, 07:59
Agentul Foame: Ce pedeapsă a primit poliţistul din Oradea care a cerut şpagă 'de-o ciorbă'
Bihorel
După 4 ani în care l-au plimbat între instanţe, Tribunalul Bihor a dat verdictul în cazul unui poliţist orădean trimis în judecată pentru o şpagă de tot râsul. E vorba de celebrul agent Adrian Câmpian de la Poliţia Municipiului Oradea, care a oprit în trafic un ţigan întors din Franţa cu vreo şase rubedenii în maşină şi, ca să nu-l amendeze fiindcă a depăşit limita de greutate admisă a maşinii, i-a cerut omului să-i dea... „de-o ciorbă”.
01 Noiembrie 2020, 15:58
Dorel se întoarce: Indicatoarele de la stația de tramvai de pe Magheru au fost puse de-a-ndoaselea
Bihorel
Refăcută recent, cu prilejul lucrărilor la pasajul Magheru, staţia de tramvai de la capătul podului Dacia este o dovadă că proiectanţii şi muncitorii tocmiți de Primărie nu au nimic în comun cu transportul public. Pe ambele sensuri de circulaţie a tramvaielor, ecranele cu afişaj electronic ale OTL, de unde călătorii pot afla în câte minute vine următorul mijloc de transport, au fost montate cu spatele spre refugiul de tramvai şi cu faţa spre scările din pasajul pietonal. 
31 Octombrie 2020, 10:33
La vremuri noi, tot ei: Fostul director PSD-ist Sorin Guler, recuperat ca adjunct la ABA Crișuri
Bihorel
La Administraţia Bazinală de Apă Crişuri s-au schimbat şefuţii, dar fără să fie vorba şi de o împrospătare. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a revenit în instituţie pe postul de director tehnic pe care i l-a ţinut cald un coleg din UDMR, Istvan Imre, care la rândul său s-a întors pe funcţia de şef sistem canal colector Crişul Negru. Cu această ocazie, Bihorel a descoperit că în instituţie s-a produs, discret, şi o altă permutare.
30 Octombrie 2020, 10:00
Concurs discret: Pentru cine se pregăteşte postul de city-manager al Oradiei
Bihorel
Postul de city-manager al Oradiei, vacantat în primăvara anului trecut prin demisia consultantului în afaceri Dacian Palladi, a fost scos la concurs imediat după alegerile locale. Noul primar Florin Birta a pus postul la bătaie, deşi, conform noului Cod Administrativ, îşi putea numi direct city-managerul, la fel ca pe consilierii personali, pentru că mandatul acestuia este limitat strict la cel al primarului.
29 Octombrie 2020, 11:50
Bihorel: 10 observații despre reducerile de personal anunţate de Bolojan la Consiliul Judeţean
Bihorel
1. Ţinând cont de epidemia de Covid-19, Ilie Bolojan a decis să fie milostiv şi a redus personalul din Consiliul Judeţean cu doar 50%. 2. Interesant este că 90% din cei puşi pe liber au intrat pentru prima oară în sediul Consiliului Judeţean acum, ca să-şi ia preavizul. 3. Ianoş Mang s-a scandalizat: "Păi, numai pe noi, ungurii, ne daţi afară din Consiliu?". Noroc că a intervenit Lila Debelka, admonestându-l: "Te-ai senilizat? Nu ştii că noi suntem români"?
28 Octombrie 2020, 15:35
Groază de Bolojan: Să vezi minune, au reapărut maşinile în curtea Consiliului Judeţean Bihor!
Bihorel
Prima săptămână a angajaţilor Consiliului Judeţean sub Ilie Bolojan a fost una de coşmar. Bihorel a aflat că marţea trecută, a doua zi după ce a depus jurământul şi şi-a preluat funcţia, noul preşedinte a inspectat fiecare birou şi l-a chestionat pe fiecare angajat găsit (că nu i-a aflat pe toţi) cu ce se ocupă. Baiul e că mulţi nu i-au putut răspunde concret, zicând doar ce funcţii ocupă scriptic, în organigramă.
28 Octombrie 2020, 09:40
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0186 RON
  • 1 EUR = 4.8742 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON