URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihorel

Gura păcătosului... Șefului PSD Bihor i-a venit mintea la cap?
Bihorel
Gura păcătosului adevăr grăieşte. Deşi PSD-iştii bihoreni nu sunt în cele mai bune relaţii cu jurnaliştii BIHOREANULUI, mai cu seamă de când şeful organizaţiei judeţene, Ioan Mang, le-a interzis acestora, abuziv şi ilegal, accesul la conferinţele de presă ale partidului, în final pare că Dumnezeu i-a dat politicianului mintea de pe urmă.
28 Martie 2019, 08:59
Boss de Sorbonică: Portarii s-au transformat în şefi la Universitatea din Oradea
Bihorel
Marii şefi ai Universităţii din Oradea ar păli de ciudă dacă ar afla că paznicii instituţiei au, spre deosebire de ei, o autoritate ieşită din comun. Miercurea trecută, într-un amfiteatru al Facultăţii de Ştiinţe Economice, un paznic a dat buzna peste un profesor şi studenţii acestuia, imediat după ora 21, supărat că trecuse de fix şi respectivii nu părăsiseră incinta.
27 Martie 2019, 08:57
Condamnat la… sex: Sentință inedită în cazul obsedatului care pipăia femeile pe străzile Oradiei
Bihorel
Teofil Gurău, obsedatul de 25 ani care astă-vară a fost internat forţat la Psihiatrie, dar şi trimis în judecată pentru că urmărea şi pipăia femei pe străzile oraşului, a încasat de la Judecătoria Oradea o pedeapsă blândă, de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, iar acum aşteaptă verdictul definitiv al judecătorilor de la Curtea de Apel.
26 Martie 2019, 09:00
Pavele, probleme, mă? Curtea de Conturi confirmă prejudiciile de la APIA Bihor
Bihorel
Veste proastă pentru şeful APIA Bihor, Florian Pavel, care anul trecut îi ceruse unui subaltern, Bogdan Hodişan, să nu facă tărăboi fiindcă a descoperit o fraudă cu fonduri europene comisă de un alt funcţionar, Gheorghe Leucea, în beneficiul unui fermier din zona Salontei, Erdei Ioan Robert. 
25 Martie 2019, 08:39
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan dezvăluie de ce a fost chemat la negocierile cu un operator aerian
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Bolovan a fost chemat de un operator aerian la negocieri pentru noi curse. "Cum de v-au chemat, că aeroportul e moşia Păstorului?". "Cred că Păstorul nu le-a părut de încredere, că mai nou umblă numai în bermude şi şlapi."
25 Martie 2019, 07:56
Restanţi la Arte: Șefii de la Consiliul Județean nu reușesc să rezolve criza conducerii Școlii de Arte Francisc Hubic
Bihorel
La aproape doi ani după ce l-au îndepărtat pe Marian Boboia, directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic, acuzându-l că ar fi permis nereguli financiare, şefii Consiliului Judeţean sunt în urmă cu repunerea pe picioare a instituţiei. După concursuri eşuate şi interimari schimbaţi, aceasta nu are nici acum un manager "plin".
24 Martie 2019, 12:18
Aceeaşi mizerie: Birourile PSD Bihor, „personalizate” cu mesaje protestatare
Bihorel
La protestele anti-PSD, orădenii strigă adesea că partidele sunt "aceeaşi mizerie", ceea ce, mai nou, vor să şi confirme în scris.
23 Martie 2019, 10:36
A venit poşta! Conducerea Poștei Române încearcă să-și spele rușinea… mințind
Bihorel
Vă mai amintiţi de povestea localnicilor din Borumblaca, sat al comunei Suplacu de Barcău, care, rămaşi de o jumătate de an fără poştaş, îşi ridică pensiile, scrisorile şi citaţiile de la crâşma din sat? Ei bine, Poşta Română neagă criza.
22 Martie 2019, 08:00
Finanţe pe cărbune: Convorbirile telefonice cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice, un țel de neatins
Bihorel
Încercarea de a contacta telefonic vreun funcţionar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor este la fel de temerară ca escaladarea unui vârf din Himalaya, singura diferenţă fiind că dacă pentru alpiniştii de performanţă se cere o condiţie fizică impecabilă, contribuabilii au nevoie de un psihic de oţel.
21 Martie 2019, 08:52
Tunelul groazei: Primăria Sânmartin a vrut să facă tunel în craterul de la Betfia
Bihorel
Primăria Sânmartin a câştigat o finanţare europeană pentru un proiect de 2,8 milioane euro prin care îşi doreşte să îmbunătăţească infrastructura turistică în cele două arii protejate de pe teritoriul comunei, rezervaţiile Betfia şi Peţea, prin amenajări de drumuri, parcări şi centre de monitorizare. Numai că nici n-au dat bine drumul lucrărilor, că funcţionarii din Sânmartin vor trebui să modifice proiectul.
20 Martie 2019, 09:58
A-nceput de ieri să cadă, câte-un procuror…
Bihorel
A-nceput de ieri să cadă, câte-un procuror… acum a stat! Cam acesta este tonul unei postări pe Facebook făcute de cunoscutul avocat orădean Răzvan Doseanu vinerea trecută, pe marginea unei ştiri ce relata că un fost şef al DNA Timişoara s-a sinucis, aruncându-se de la etajul VI, pe geamul propriului birou.
19 Martie 2019, 09:33
Demisie de nevoie: De ce a rămas SPP Bihor fără șef
Bihorel
Societatea Publică de Pază Bihor, firmă a Consiliului Judeţean, a rămas din nou fără director. Comisarul şef de Poliţie Nicolae Ivan, tânăr pensionar, a renunţat la fotoliul directorial după doar două luni de la numirea pe funcţie, invocând "motive personale".
18 Martie 2019, 09:08
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ianoş în bermude, la Consiliul Județean
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: De când a venit Păstorul de la scufundări din Jamaica, la Consiliul Județean Ianoș umblă în bermude...
18 Martie 2019, 08:07
Limba noastră-i o comoară: La Muzeul Orașului Oradea, limba română e folosită în duşmănie
Bihorel
Reprezentanţilor Muzeului Oraşului Oradea, instituţie care coordonează atât Muzeul Cetăţii, cât şi pe cel al Evreilor, li se încurcă limba. Limba română, mai precis, atunci când pare a nu fi cea maternă. O dovedeşte un comunicat transmis joia trecută cu o mulţime de greşeli, despre o expoziţie foto intitulată "Femeia", realizată de artiste din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.
16 Martie 2019, 11:59
Bihorel se alătură celor care fac grevă de 15 minute şi are câteva observaţii…
Bihorel
1. Timp de 15 minute Bihorel nu va mai face mişto de mai-marii judeţului. Îi lasă să se facă de râs singuri. 2. Muncitorii care activează pe şantierele de drumuri şi autostrăzi au declarat că ei vor ţine grevă 6 luni, că oricum nu sunt bani de investiţii. 3. Mircea Badea a spus că ar face şi el grevă 15 minute, dar nu rezistă mai mult de 5 secunde.
15 Martie 2019, 14:00
Căldură mare! Poliţiştii orădeni de la dispeceratul sistemului de supraveghere video se 'coc' de la server
Bihorel
Noul sistem de supraveghere video din Oradea, cu servere performante şi camere capabile să recunoască şi să înregistreze numerele de înmatriculare ale maşinilor, îi face pe agenţii şi ofiţerii din dispeceratul amenajat la Poliţia Municipiului să transpire. La propriu! La doar câteva zile după inaugurarea sistemului în prezenţa primarului Ilie Bolojan, poliţiştii au început să se plângă de temperaturile prea mari din dispecerat. 
15 Martie 2019, 09:01
Percheziţii la Sânmartin: De ce au crezut localnicii că DNA a descins la Primăria comunei
Bihorel
Maşini de Poliţie şi Jandarmerie, plus o mulţime de gură-cască adunaţi în faţa Primăriei! Impresionaţi de desfăşurarea de forţă, localnicii din Sânmartin au dat vinerea trecută alarma despre percheziţii de amploare făcute de DNA la instituţia condusă de edilul PSD-ist Cristian Laza.
14 Martie 2019, 08:59
Bihorel: Ce nu s-a spus despre pana de curent din Oradea
Bihorel
1. Mii de oameni au rămas nespălaţi pe creier pentru că n-au mai putut să se uite la Antena 3. 2. Toate mamele celor de la dispeceratul Electrica au început să sughiţe. 3. Nostalgicii şi-au adus aminte de comunism şi după revenirea curentului au mutat canalul pe Budapesta. 4. Maternitatea a programat dublarea liniilor de gardă pentru decembrie 2019, când se vor împlini 9 luni de la marea avarie. 5. Liviu Sabău Popa a declarat că vina îi aparţine lui Bolojan, care din cauza salariilor mici din Oradea nu poate atrage meseriaşi la Electrica.
13 Martie 2019, 20:21
Beznă de la Cluj: Graţie CNAIR, iluminatul nu funcţionează pe o porţiune a centurii Oradiei
Bihorel
De aproximativ o lună, şoferii care circulă pe şoseaua de centură în zona Metro, pe podul construit deasupra liniilor de cale ferată şi în sensul giratoriu de la ieşirea din Oradea spre Cluj, trebuie să caşte bine ochii. Din cauza unei avarii, iluminatul public pe o parte a carosabilului nu funcţionează, ceea ce seara şi pe timpul nopţii este o pacoste.
13 Martie 2019, 09:41
Back in business: 'Doctoriţa' Ramona Fizeşan ne invită din nou la tratamente de întinerire a tenului
Bihorel
S-a întors la treabă Ramona Fizeşan, cosmeticiana demascată de poliţiştii orădeni că vreme de doi ani  s-a dat drept "cadru medical" şi a făcut intervenţii medicale pe feţele clientelor într-un obscur salon de apartament. După ce şi-a închis paginile de socializare cât să scape de întrebările pacientelor păcălite, la o săptămână şi jumătate după izbucnirea scandalului, Ramona şi-a reluat postările pentru promovarea serviciilor.
12 Martie 2019, 08:43
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Politica Păstorului privind Aeroportul – dacă nu zboară nimic, nu se prăbușește nimic!
Bihorel
​Păstorul a reacţionat la atacurile lui Bolovan cu privire la Aeroport: "Eu m-am gândit la siguranţa în aviaţie. Dacă nu zboară nimic, nu se prăbuşeşte nimic". "Dar primarul vă acuză că aţi pus nişte papagali în Consiliul de Administraţie, care nu se pricep la nimic". "Fals. Papagalii se pricep, pentru că ştiu să zboare, pe când Bolovan nu ştie".
11 Martie 2019, 10:43
Gargară cu apă: Conducerea ABA Crişuri nu lămureşte achiziţiile făcute netransparent şi fără licitaţii
Bihorel
Deşi BIHOREANUL i-a cerut lămuriri despre extravaganţele ABA Crişuri din 2018 înainte de a publica un articol pe această temă, directorul instituţiei, Sorin Guler, a transmis răspunsurile abia joia trecută, după ce dezvăluirea a fost făcută. Atât doar că nu a oferit explicaţii concrete cu privire la achiziţiile directe dubioase, fără licitaţii şi cam de la aceleaşi firme de casă, ci doar informaţii vagi.
11 Martie 2019, 07:59
Ţepar nepedepsit: S-au descoperit noi escrocherii ale şmecherului Jean Dominan
Bihorel
Atenţie, bihoreni! Şmecherul Jean Dominan v-ar putea ţepui din nou în curând. Băgat la pârnaie în 2016 pentru că în 2013 a fraierit 400 de oameni luându-le bani pentru inexistente locuri de muncă în străinătate, bărbatul a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni de puşcărie. Înainte să fie încarcerat, a apucat să dea încă un tun.
10 Martie 2019, 14:31
Bihorel: Ambulanțele lui Arafat sunt cam de… porc
Bihorel
Medicii și asistentele care lucrează pe noile ambulanțe livrate la finalul anului trecut se plâng că acestea sunt cam „de porc”, căci au venit cu tărgi defecte și cu grave greșeli de amplasare a aparaturii. Bihorel crede ei ar trebui să se bucure că „bonusul” de de adjudecare a licitației n-a fost şi mai mare, căci altfel ambulanţele ar fi putut fi şi mai proaste.
09 Martie 2019, 14:58
La tăţ ni-i greu: Angajaţii ADP Oradea 'mânâncă' litere
Bihorel
Salarizarea angajaţilor Administraţiei Domeniului Public pare să fie atât de precară încât "intelectualii" responsabili cu inscripţiile din Cimitirul Municipal au ajuns să mănânce litere. Tăblia cu orarul afişată pe poarta de la intrarea dinspre strada Universităţii îi îndeamnă pe şoferi să îşi verifice maşinile înainte de a pleca de lângă ele.
09 Martie 2019, 09:55
Marlene nu se lasă: Doctoriţa Marilena Crişan se pensionează, dar vrea să rămână la catedră
Bihorel
Controversata pediatră Marilena Crişan, dată afară anul trecut de la Spitalul Municipal Oradea de către managerul Dacian Foncea, la pachet cu ginerele Ovidiu Laurean Pop, după ce i-a prins cu ciubucăreli, riscă să rămână şi fără jobul de la Facultatea de Medicină şi Farmacie. În luna mai a acestui an, doctoriţa Crişan, care, surprinzător, are doar gradul didactic de asistent universitar, va împlini vârsta de pensionare, dar vrea să mai rămână la catedră.
08 Martie 2019, 09:31
Managerii de partid: Doi șefi de la Ambulanța Bihor fac conferințe la partid în timpul serviciului
Bihorel
Lunea trecută, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor a avut unul dintre cele mai eficiente momente. Motivul e simplu: cei doi politruci care conduc instituţia au lipsit!
07 Martie 2019, 09:01
Reduceri de Mărţişor? Cum s-au trezit angajații din Primăria Oradea cu salariile diminuate
Bihorel
De Mărţişor, angajaţii municipalităţii s-au „bucurat” de reduceri de 5%. Nu la cumpărături, ci la salariu. După negocieri prelungite, având în vedere că funcţionarii Oradiei erau mai prost plătiţi decât cei din comunele învecinate, în ianuarie primarul Ilie Bolojan le-a acceptat majorarea salariilor cu 10% începând din luna ianuarie.Cum tot atunci Guvernul a dispus plata obligatorie a normei de hrană de 316 lei, în februarie angajaţii municipalităţii au primit venituri majorate cu circa 400-500 lei, dar bucuria le-a ţinut numai o lună.
06 Martie 2019, 09:00
Prea Obositul Păstor: Preşedintele Consiliului Judeţean a plecat din nou în concediu
Bihorel
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, oboseşte mai repede decât o lăuză care a născut cvadrupleţi. După ce şi-a început anul cu un concediu de odihnă de o săptămână, probabil extenuat fiind din cauza celor două săptămâni ale sărbătorilor de iarnă, elnők-ul a recidivat săptămâna trecută, luându-şi un nou concediu, tot pentru odihnă, şi tot de o săptămână, semn că l-a extenuat faptul că în primele două luni a trebuit să prezideze două şedinţe. 
05 Martie 2019, 09:11
Off-road pe șosea: Dumurile Bihorului sunt „ciuruite” de gropi
Bihorel
În timp ce șefii Consiliului Județean se laudă cu câţi bani le-au rămas necheltuiţi de anul trecut, bihorenii nu doar că au rămas fără curse aeriene, ci se mişcă tot mai greu şi prin propriul județ.
04 Martie 2019, 09:33
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON