URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Bihorel

Confruntarea muşchilor: Patronul sălii de sport clandestine de pe strada Crinului s-a ales cu dosar penal
Bihorel
Bihorel vă povestea acum două săptămâni despre sala de culturism de pe strada Crinului 13, lăsată să funcţioneze în fundul unei curţi comune, fără acordul vecinilor care trăiesc un coşmar continuu din pricina icnetelor, bubuiturilor şi a vibraţiilor provocate de exerciţiile făcute la aparate, cu haltere şi greutăţi, de le-au crăpat pereţii caselor, iar unora şi tavanele. Ei bine, în timp ce inspectorii Primăriei chemaţi au refuzat să intervină, pe motiv că cică-i doar o sală de antrenamente şi nu afacere, poliţiştii locali au avut, se pare, o altă părere.
31 Mai 2018, 08:51
Oriunde și nicăieri: Aeroportul din Oradea are un nou slogan
Bihorel
După ce Consiliul Judeţean s-a făcut de râsul lumii cu faimosul slogan româno-maghiar "Deschidem spre Europa! – Nyitunk Európára!" pus în toamna anului 2016, la porunca preşedintelui Pásztor Sándor, pe panourile publicitare ce anunţau cursele de Milano şi Barcelona, iată că şi reprezentanţii Aeroportului s-au inspirat din isprava lui elnök-úr.
30 Mai 2018, 08:51
La stânga-mprejur: Lucia Varga vrea să plece de la PNL în partidul lui Victor Ponta
Bihorel
Vă mai amintiţi de Lucia Varga, fostă şefă a femeilor liberale şi deputată PNL Bihor, căreia în 2016 colegii din judeţ i-au refuzat a patra candidatură, aşa că a mers să candideze pentru Senat la Constanţa, unde a pierdut en fanfare? Are noi planuri...
29 Mai 2018, 10:06
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Depanatorul s-a supărat pe judecătorii de la care așteaptă sentința
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Depanatorul, deprimat: "După ce tot judeţul a fost la mâna mea, iar mâna mea nici nu vreau să spun unde era băgată, acum toţi mă scuipă". "Te-a jignit cumva cineva în instanţă?". 
29 Mai 2018, 08:03
Bihorel: Opt efecte ale modificării orarului la magazinele de pe Centru
Bihorel
Toate magazinele de pe Corso vor fi obligate de la 1 iunie să aibă programul cel puțin până la ora 21. Cei mai bătrâni știu că asta este metoda Nicu Ceaușescu. După ce a fost dat afară de la un bar, s-a jurat că atunci când ajunge președinte îi bagă pe chelneri în trei schimburi...
27 Mai 2018, 18:01
Căsătorii la secret: Numele celor care se căsătoresc la Oradea nu se mai văd pe site-ul Primăriei
Bihorel
De o lună, numele însurăţeilor care îşi leagă destinele în Oradea rămân un secret. Pe site-ul Primăriei, secţiunea de publicitate a căsătoriilor, unde se publică, aşa cum legea obligă, anunţurile cununiilor civile din oraş, a „crăpat”, aşa că niciun asemenea anunţ nu mai poate fi văzut.
27 Mai 2018, 12:21
Simbolul Beiuşului: Oraşul s-a transformat în paradisul câinilor vagabonzi (FOTO)
Bihorel
Locuitorii din Beiuş propun ca micuţul orăşel să-şi schimbe emblema! Pentru că de câteva luni bune pe străzile acestuia bântuie câini vagabonzi şi, în ciuda numeroaselor sesizări făcute de beiuşeni, Primăria nu reacţionează în niciun fel, pe Facebook oamenii cer ca emblema oraşului să aibă un câine desenat, iar deviza să-i fie "Oraşul câinilor cu covrigi în coadă".
26 Mai 2018, 11:22
Cu piatra-n gard: Comisia pentru Monumente Istorice a respins extinderea Pieţei Unirii
Bihorel
Mai uşor cu piatra prin centrul istoric! Conducerea Primăriei Oradea va trebui să îşi tempereze pornirea de a acoperi cu piatră tot pavajul din zona centrală, după ce săptămâna trecută Comisia Zonală pentru Monumente Istorice a respins propunerea de extindere a Pieţei Unirii în jurul Catedralei Greco-Catolice prin demolarea gardului acesteia şi pavarea amplasamentului cu granit şi porfir.
25 Mai 2018, 10:00
Ninja de Toboliu: Primarul Pavel Maier, reclamat pentru loviri de un afacerist local
Bihorel
Scandal mare, deunăzi, la Primăria din Toboliu, unde o dispută între edilul Pavel Maier şi patronul unei ferme agricole, Florin Ciurdariu, legată de mejdină şi proprietăţi, s-a terminat la spital pentru afaceristul care s-a trezit cu o gaură în falcă, după ce edilul l-ar fi înţepat cu-n pix. Cel puţin aşa susţine Ciurdariu, care l-a şi reclamat pe Maier pentru loviri, susţinând că primarul şi-a ieşit din minţi după ce i-a reproşat că împarte pământurile după ureche, de au ajuns localnicii să-şi semene unii altora grădinile, pentru că niciunul nu ştie exact care a cui este.
24 Mai 2018, 08:51
Groapa cu bani: Preţul parcării subterane din Piaţa Independenţei aproape s-a dublat!
Bihorel
Parcarea subterană din strada Independenţei, aflată deja de trei ani în stadiul de săpătură pe malul Crişului, se anunţă un loc de îngropat bani. Primăria şi compania parteneră RDS&RCS negociază de mai multe săptămâni modul în care vor împărţi costurile de construcţie a viitorului parking, în condiţiile în care preţul aproape că s-a dublat.
23 Mai 2018, 08:51
Cetatea aglomerată: Curtea fortăreței orădene s-a transformat în loc de parcare!
Bihorel
Cârcotaşii care zic că Cetatea Oradiei ar fi pustie să-şi muşte limba! Chiar dacă în clădirile fortăreţei sunt o droaie de încăperi pustii, în curte forfota e mare. Miercurea trecută, de dimineaţă, un trecător a surprins cel puţin 15 maşini parcate în partea dinspre cartierul Velenţa a curţii interioare, asta deşi Regulamentul de funcţionare al Cetăţii, aprobat de Consiliul Local, interzice expres accesul autovehiculelor, cu excepţia celor care aprovizionează spaţiile, şi a autospecialelor ISU şi a ambulanţelor.
22 Mai 2018, 08:51
Propagandă la butoi: Şeful Consiliului Județean, Pásztor Sándor, taie panglici la drumuri cu care n-are nicio treabă
Bihorel
Şeful Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, devine extrem de harnic atunci când are ocazia să taie o panglică, fie şi dacă nu are niciun merit, iar inaugurarea e de-a dreptul ridicolă. Cel mai recent, UDMR-istul însetat de imagine s-a dus în Valea lui Mihai.
21 Mai 2018, 08:52
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Patronul de la Pelican explică de ce a ales să vândă spitalul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Patronul de la Pelican: „M-am gândit să vând spitalul, că vin firme mari de afară”. „De ce așa de  brusc?”. „Am auzit că...”
21 Mai 2018, 08:00
Bihorel: Veşti bune pentru toţi porcii din România!
Bihorel
Bihorel a constatat că suinele patriei, din Parlament până în ultimul coteţ din Bihor, grohăie de fericire. Firma de porci pe patru picioare Nutripork a fost reautorizată să funcţioneze în buza oraşului Oradea. Iată că prin înţeleapta politică a conducerii de partid şi de stat, oamenii muncii de la oraşe şi sate vor putea să se împuţească după pofta inimii de la duhorile combinatului.
20 Mai 2018, 19:21
Primăria cea... bleagă: Primăria Oradea închide ochii la funcţionarea abuzivă a unei săli de sport din buricul târgului!
Bihorel
Orădenii de pe strada Crinului 13, dar şi vecinii din dreapta şi stânga lor, trăiesc un coşmar continuu din pricina unei săli de culturism amenajate în fundul curţii. Nu doar din pricina icnetelor şi bubuiturilor, ci şi pentru că vibraţiile provocate de exerciţiile făcute la aparate, cu haltere şi greutăţi, le-au crăpat oamenilor pereţii caselor, iar unora şi tavanele.
20 Mai 2018, 12:01
Drept fără cheie: A dispărut cheia Facultății de Drept din Oradea
Bihorel
Săptămâna trecută, zeci de tineri au sărbătorit absolvirea Facultăţii de Drept din Oradea, printr-o festivitate anume organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor. Tradiţia ceremoniilor de acest gen cere ca, în timpul evenimentului, absolvenţii să predea o cheie simbolică colegilor din anii mai mici, ceea ce trebuia să se întâmple şi la ceremonia de la Drept.
19 Mai 2018, 11:21
Oglindă în lighean: În criză de apă caldă, PSD-iştii propun un lighean ca logo al Oradiei
Bihorel
Săptămâna aceasta, o bună parte din locuitorii Oradiei şi cei din Sînmartin au rămas fără apă caldă din cauza lucrărilor de înlocuire şi modernizare a reţelei de transport. Nevoiţi să-şi încălzească apă în oale, orădenii au fost, pe bună dreptate, nemulţumiţi, iar criticii administraţiei Bolojan s-au folosit de ocazie pentru a se lansa în glume usturătoare.
18 Mai 2018, 19:00
Operaţiuni la secret: Autorităţile locale nu vor să facă public conţinutul contractului de publicitate cu Ryanair
Bihorel
După ce compania irlandeză Ryanair i-a lăsat cu ochii-n soare, suspendând cursele aeriene de la Oradea, reprezentanţii Consiliului Judeţean s-au bătut cu cărămida-n piept că au reziliat şi ei contractul încheiat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor cu operatorul aerian şi cu APTOR, asociaţie din subordinea Primăriei, care a avut ca obiect promovarea prin canalele Ryanair a Oradiei şi Bihorului ca destinaţii turistice.
18 Mai 2018, 08:55
Fumatul dăunează grav activităţii: Motivul pentru care s-au lăsat de fumat mai mulţi angajaţi ai Primăriei Oradea
Bihorel
Angajaţii municipalităţii orădene sunt în fierbere. Atmosfera în instituţie s-a tensionat nu pentru că, spre deosebire de alţi bugetari, salariaţii Primăriei au fost lăsaţi fără majorări salariale sau tichete de vacanţă, ci pentru că fumătorii încearcă să renunţe la viciu. Balconul de la parterul palatului administrativ, cu vedere la curtea interioară a Primăriei, ce fusese transformat în loc pentru fumat, este mai mult gol de vreo două săptămâni.
17 Mai 2018, 08:51
Rechini de Şişterea: Administratorii unui lac din Bihor au găsit o metodă inedită ca să-i îndepărteze pe înotători
Bihorel
În satul bihorean Şişterea există un lac mărginit de dealuri pitoreşti şi păduri umbroase, o atracţie turistică pentru mulţi pescari, dar şi pentru cei dornici doar de o plimbare. Cum însă luciul apei îi ademeneşte şi pe cei dornici de scăldat, care nu doar că sunt în pericol de înec, ci îi şi încurcă rău pe pescari, administratorii lacului întins pe 15 hectare au găsit o soluţie hilară pentru a-i îndepărta.
16 Mai 2018, 09:35
Amendă pe sărite: Cum fentează un jandarm orădean plata parcării în zona Palatul de Justiţie
Bihorel
Cine ştie cunoaşte! Locuitorii zonei povestesc că jandarmul Sorin Chiş, unul dintre oamenii care păzesc Palatul de Justiţie, îşi parchează de luni de zile Opelul cu numărul BH-17-SON pe marcajul haşurat din colţul parcării supraetajate construite de Primărie.
15 Mai 2018, 08:54
Răzgândirea lui Bolojan. Edilul nu a vrut să candideze la conducerea Primăriei Oradea
Bihorel
Aflat acum la jumătatea celui de-al treilea mandat în fruntea Oradiei, primarul Ilie Bolojan susţinea pe vremuri, de o manieră fermă, că nici măcar nu vrea să candideze la această funcţie. Şi nu zicea asta în studenţie, ci doar cu un an înaintea alegerilor locale din 2008, când ocupa funcţia de prefect al judeţului.
14 Mai 2018, 08:56
Retrospectiva săptămânii: De ce își dorește Ianoș să preia de la primărie Spitalul Județean
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ianoș a prins momentul oportun. „Să ne dea nouă Spitalul Județean. Aia afacere! 2.000 de locuri de muncă, îi dau pe toți afară și-i aduc pe ai noștri. Plus o grămadă de renovări cu hoaverul meu, Vameșul”. „Dar nu va fi un pericol pentru sănătatea cetățenilor?”. „Și ce? Am pus noi un brancardier ministru și a rezistat 6 luni fără să piară toată populația”.
14 Mai 2018, 08:11
Haterii şi statuia: Fostul manager al Teatrului din Oradea, luat în vizor de… Tomy Popricaş
Bihorel
În timp ce mai mulţi actori şi critici au condamnat mazilirea lui Daniel Vulcu de la conducerea Teatrului Regina Maria după 7 ani în care a crescut vizibil prestigiul instituţiei, ex-managerul nu duce lipsă nici de "hateri". Săptămâna trecută, pe pagina de Facebook a unui personaj inventat, denumit Tomy Popricaş, a fost lansată o iniţiativă la mişto pentru ridicarea unei statui pentru "don Vulcu", menită să o înlocuiască pe cea a lui Szigligeti Ede în faţa Teatrului.
13 Mai 2018, 10:44
Parcare de Stânga: Un şef de la Ambulanţă îşi ţine ARO-ul vechi în garajul instituţiei
Bihorel
Puşi de Partid în fruntea instituţiilor publice, pesediştii le transformă, după bunul obicei, în adevărate feude, mai mici sau mai mari, iar cei din Bihor nu fac deloc excepţie. Unul dintre ei, Adrian Stângă, proptit director tehnic la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului, a ajuns chiar să "privatizeze" remizele unde sunt ţinute autosanitarele.
12 Mai 2018, 12:09
1 mai… amendat ca altul: Cum a ajuns un orădean să fie singurul amendat de Poliţia Locală
Bihorel
De Ziua Muncii, sărbătorită tradiţional prin ne-muncă şi petrecere, poliţiştii locali au stricat cheful unor orădeni care s-au adunat în Silvaş, pe malul drept al Crişului, un loc anume amenajat de Primărie pentru ieşit la iarbă verde. O patrulă a descins acolo, iar agenţii i-au luat la rost pe cei care au aprins focul, pentru a prăji mici. Asta pentru că pe tot teritoriul oraşului este interzisă această distracţie, orădenii putând cel mult să mănânce carnea prăjită şi cărată de acasă.
11 Mai 2018, 08:59
Bani de bani: Cât câştigă, mai nou, şefii din Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea
Bihorel
Şefii judeţului şi ai Oradiei nu duc lipsă de "caşcaval". După majorarea salariului minim, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, are un salariu de bază de 17.100 lei, la fel ca primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Asta înseamnă că, lunar, aceştia duc acasă peste 10.000 lei.
10 Mai 2018, 08:53
Lovitură de Teatru: Festivalul Festum Varadinum dă dureri de cap spectatorilor orădeni
Bihorel
Festivalul Festum Varadinum provoacă dureri de cap spectatorilor de teatru. În fiecare seară, în spatele Teatrului, în zona grupului statuar al poeţilor maghiari, au loc concerte cu trupe aduse să dea consistenţă festivalului. Toate bune şi frumoase, numai că muzica rockerilor pătrunde prin zidurile monumentalei clădiri şi face un zgomot suficient de puternic ca spectatorii să beneficieze practic de două spectacole în acelaşi timp.
09 Mai 2018, 08:53
Chirii de lux: Au 'explodat' preţurile chiriilor pentru garaje la Salonta
Bihorel
Cine se plânge că în Oradea parcările sunt scumpe n-a văzut Salonta! Proprietarii de garaje din localitate au fost somaţi luna trecută să se prezinte la Primărie până la jumătatea lunii mai pentru a-şi lămuri situaţia. Salontanii mai au la dispoziţie o săptămână şi jumătate pentru a alege între a-şi demola construcţiile sau a plăti o taxă de ocupare a domeniului public majorată anul trecut de Consiliul Local la 5 lei pe metrul pătrat pe lună.
08 Mai 2018, 08:56
Bolojan cumpără argumente: Primarul de Oradea nu a renunțat la mutarea statuii lui Mihai Viteazul
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan nu capitulează. La trei ani după scandalul declanşat prin proiectul de strămutare a statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în fostul Olosig, chestiunea revine de actualitate.
07 Mai 2018, 08:57
  1  3  5 6 7  

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON