URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihorel

Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Cum a ajuns Jeamănu să regrete că n-a făcut afaceri cu Statul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Jeamănu şi-a retras poprirea faţă de Statul Român. "Abia acum îmi dau seama ce greşeală am comis că n-am făcut afaceri cu Statul. La cât de mulţi idioţi îl conduc...
06 Ianuarie 2020, 07:52
Bihorel: Corcheș, back in… Oradea
Bihorel
Bucureştiul a pierdut un vice la Administraţia Fondului de Mediu, dar Bihorul a câştigat un director la Oficiul de Studii Pedologice. Toate acestea prin revenirea la matcă a renumitului politician Dorin Corcheş. Nu mă întrebaţi cu ce se ocupă Administraţia Fondului de Mediu şi nici ce face Oficiul de Studii Pedologice, dar nu-l întrebaţi nici pe Corcheş, că nici el habar n-are.
04 Ianuarie 2020, 11:59
Bihorel: Zece efecte ale propunerii lui Bolojan de desființare a Consiliului Județean
Bihorel
Bihorel a identificat câteva posibile efecte în cazul în care consiliile judeţene, inclusiv cel din Bihor, s-ar desfiinţa, aşa cum a propus primarul de Oradea, Ilie Bolojan. 1. Nu va fi niciun efect major în urma desfiinţării, că oricum cei de acolo nu făceau nimic. 2. Aeroportul din Debrețin protestează energic.
03 Ianuarie 2020, 17:12
Bihorel: Noroc cu americanii CIA
Bihorel
Au trebuit să treacă 70 de ani pentru ca americanii de la CIA să desecretizeze documente prin care se arăta cum au furat rușii uraniu de la Băița. Păi, dacă era cineva curios, putea să-i întrebe pe sătenii care au trudit prin subteran ca să poată rușii înfăptui raptul. Sigur că la o asemenea știre e de așteptat ca deontologii de la Sputnik să ne spună că de fapt poporul rus ne-a făcut un bine, au dus radiațiile de la noi la ei. La fel cum furtul tezaurului este tot un gest creștinesc.
31 Decembrie 2019, 16:01
Concurenţă în Universitatea din Oradea: În sfârşit, apare un al doilea sindicat în instituția de învățământ
Bihorel
Veşti proaste pentru şefii Universităţii din Oradea: de anul viitor, va sta cu ochii pe ei un nou sindicat! Pe considerentul că nu se simţeau reprezentaţi de unica organizaţie sindicală existentă în instituţie, denumită „Corpul profesional universitar” şi condusă din vremuri imemoriale de Gheorghe Constantin Ionescu, câţiva angajaţi au iniţiat una nouă, pe care au numit-o „Sindicatul universitar orădean”.
31 Decembrie 2019, 08:51
Bihorel: Unde au petrecut Crăciunul personalităţile Bihorului
Bihorel
Bihorel dezvăluie cum au petrecut de Crăciun personalităţile Oradiei şi judeţului. 1. Ilie Bolojan la Primărie, lucrând la regulamentul de aliniere pe înălţime a renilor de la sania lui Moş Crăciun. 2. Pasztor Sandor la Aeroport. După un an încărcat de insuccese a dorit să-şi petreacă Crăciunul în linişte, într-un loc unde nu este ţipenie de om. 3. Dacian Foncea la Spitalul Municipal Curteanu. Din nostalgie s-a dat bolnav declarând că are dureri la Burtă.
30 Decembrie 2019, 20:11
Procesul bugetului: Consilierii locali ai PSD au ajuns abia după 7 luni cu plângerea la Tribunal
Bihorel
Anul se încheie, bătălia continuă! PSD intră în 2020 pe picior de război cu Primăria liberalului Ilie Bolojan. Grupul consilierilor pesedişti au cerut Tribunalului Bihor anularea Hotărârilor de Consiliu Local din luna mai, prin care a fost aprobat bugetul orașului și cel al Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, pe motive de adoptare ilegală.
30 Decembrie 2019, 10:02
Ministru ruşinat: Marcel Boloş, ironizat gratuit pentru o vizită pe care nu a onorat-o la Oradea
Bihorel
Şefii Consiliului Judeţean Bihor au vrut să-l facă de râs pe singurul ministru orădean, Marcel Boloş, responsabil la Fonduri Europene, şi au şi reuşit cu o lovitură sub centură. Lunea trecută, la inaugurarea scenei rotative a Teatrului, festivitate întinsă pe durata a două ore, reprezentanţii CJ şi ai Teatrului Szigligeti au oferit jurnaliştilor un "desfăşurător" al evenimentului ce conţinea şi lista oficialilor care urmau să fie prezenţi...
28 Decembrie 2019, 10:11
Dispreţ de ANL: Bătaie de joc pentru persoanele cu dizabilităţi la blocurile noi din Calea Aradului
Bihorel
Că blocurile vechi, comuniste, n-au nicio facilitate pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii s-au obişnuit toţi românii. Baiul e că şi unele dintre cele noi suferă de aceleaşi hibe, ba chiar şi cele construite de stat!
27 Decembrie 2019, 09:36
Incendiu de la anti-incendiu: Focul de la Palatul de Justiție a pornit de la… echipamentul antiincendiu!
Bihorel
Săptămâna trecută a fost zarvă mare la Palatul de Justiţie după ce dosarele din arhiva civilă a Judecătoriei Oradea au luat foc. Ca norocul, jandarmii ce păzesc clădirea au fost pe fază, reuşind să stingă focul mocnit care risca să transforme în scrum întreaga arhivă, scoţând din clădire dosarele "muşcate" de flăcări, împreună cu pompierii sosiţi în grabă.
26 Decembrie 2019, 12:31
Maşina lui Moş Crăciun: Un orădean şi-a îmbrăcat maşina în luminiţe multicolore (FOTO)
Bihorel
Un tânăr orădean s-a gândit să le facă o surpriză de Crăciun concitadinilor: şi-a îmbrăcat maşina într-o plasă de luminiţe, i-a pus coarne de ren şi a scos-o în trafic.
24 Decembrie 2019, 07:58
Bătut de Bolo: Dacian Foncea a pierdut primul proces cu Spitalul Municipal și Primăria Oradea
Bihorel
Bihorel vă dezvăluia săptămâna trecută că fostul manager al Spitalului Municipal din Oradea, Dacian Foncea, a dat în judecată Primăria şi unitatea pe care o condus-o, contestând hotărârea pe care Consiliul de Administraţie al acesteia o adoptase la mijlocul lunii noiembrie pentru revocarea sa din funcţie, la propunerea primarului Ilie Bolojan. Noutatea de săptămâna asta e că Foncea a pierdut prima fază a procesului.
23 Decembrie 2019, 10:26
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Beni explică cum se poate circula pe „ciotul” de autostradă din Bihor
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute. Beni Hill Asfaltatorul şi-a terminat treaba. "Am gătat autostrada românească de 5 kilometri înaintea celei care vine din Ungaria". "Asta înseamnă că putem merge pe ea?". "Eu zic că puteţi merge, numai să vă descălţaţi, că ştiţi voi cum e asfaltul românesc, mai gingaş. De exemplu, ăla pus de Ianoş nu apucă Paştele".  
23 Decembrie 2019, 07:57
Hai promovare! Peste 50 de posturi „dedicate”, scoase la concurs la Universitatea din Oradea
Bihorel
În campusul Universităţii din Oradea nu miroase doar a vacanţă, ci şi a alegeri. Până la primăvară, în toate structurile instituţiei vor avea loc scrutinuri care vor culmina cu votul pentru viitorul rector. Şi, aşa cum primarii sunt excesiv de darnici în anii electorali, şi şefii Universităţii, care caută simpatia colegilor, s-au pus pe făcut cadouri.
22 Decembrie 2019, 12:21
Ciuciu banana: Celebra banană „adezivă” a ajuns pe zidurile facultăților de Litere și Georgrafie din Oradea
Bihorel
Banana lipită cu bandă adezivă de perete, devenită virală pe internet după ce a fost vândută la o licitaţie de artă din Miami pentru uriaşa sumă de 120.000 dolari, i-a inspirat şi pe studenţii orădeni.
21 Decembrie 2019, 10:59
Bihorel: Zece observații despre Casa de Sticlă de la Târgul de Crăciun
Bihorel
Bihorel are de făcut zece observaţii despre casa de sticlă amenajată în Piaţa Unirii, în cadrul proiectului Oraşul Faptelor Bune. 1. Asociația Consumatorilor Fruntași din Bihor protestează pentru că respectiva construcție nu s-a făcut din sticle de palincă. 2. Primarul Ilie Bolojan a venit cu ruleta să vadă dacă această casă respectă regimul de înălțime.
20 Decembrie 2019, 09:50
Ambiţie refuzată: Cristina Antik a pierdut procesul pentru şefia Aeroportului Oradea
Bihorel
Cel mai dârz dintre politrucii UDMR, PSD şi ALDE, puşi la începutul anului 2017 în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea şi demişi anul acesta la sfârşitul lunii septembrie, a pierdut procesul prin care a încercat să obţină suspendarea aplicării Hotărârii Consiliului Judeţean prin care a avut loc mazilirea.
20 Decembrie 2019, 08:21
Misiune de adio: Stănel Necula mai are o sarcină importantă înainte să plece de la Termoficare Oradea
Bihorel
Deşi a demisionat săptămâna trecută din funcţie, în urma unei condamnări definitive pentru fapte de corupţie, directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, va rămâne pe post până în ianuarie 2020. Necula trebuie să asigure funcţionarea societăţii până la nominalizarea unui director interimar pentru perioada de câteva luni în care Consiliul de Administraţie va selecta un manager, în urma unei proceduri birocratice complicate.
19 Decembrie 2019, 08:55
Schimbare cu amânare: Motivul pentru care Dumitru Ţiplea nu poate fi încă instalat prefect
Bihorel
Chiar dacă l-a revocat din funcţie pe prefectul Ioan Mihaiu, numit de PSD acum doi ani, Guvernul liberal are o problemă cu numirea succesorului acestuia, liberalul Dumitru Ţiplea. Nominalizat la propunerea PNL Bihor, Ţiplea are dezavantajul că până acum a activat în sectorul privat, deci nu are calitatea de funcţionar public, obligatorie la numirea înalţilor funcţionari publici.
18 Decembrie 2019, 08:51
Foncea contra Bolo: Fostul manager al Spitalului Municipal a dat în judecată Primăria Oradea
Bihorel
Dacă tot are Dacian Foncea peste 100 de procese, ce mai contează un geam spart la o casă mare? Prin urmare, a dat în judecată Primăria şi Spitalul Municipal, contestând hotărârea pe care Consiliul de Administraţie al unităţii a luat-o în 13 noiembrie pentru revocarea sa din funcţie, la propunerea primarului Ilie Bolojan.
17 Decembrie 2019, 08:59
Delorean, pe tobogan: Subprefectul pus în funcție de UDMR Bihor va fi schimbat
Bihorel
Bihorel a aflat că schimbările din Prefectura Bihor nu se vor limita la înlocuirea prefectului pus de PSD cu unul pus de PNL, ci va fi şi o rocadă între subprefectul instalat în 2014 de UDMR, Iuliu Delorean, şi un alt subprefect, dar care să fie tot al... UDMR.
16 Decembrie 2019, 08:44
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan, supărat că un primar de comună primitivă câștigă cât unul de municipiu
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Bolovan despre PNDL: „Un primar de comună primitivă câștigă cât unul de municipiu reședință de județ. Îi dau baronii bani din PNDL pentru canalizare, fură jumătate, iar la anul mai cere sume suplimentare”. „De-aia merg toți la budă în fundul curții?”. „Oricum ar merge. Canalizarea e un pretext să canalizeze banii spre propriile buzunare”.
16 Decembrie 2019, 07:51
Ocupat de colindători: Cum au fost trimişi 'la plimbare' orădenii cu handicap de reprezentanţii Primăriei
Bihorel
Mai mulţi orădeni cu handicap locomotor au demonstrat săptămâna trecută, chiar de ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, nemulţumiţi că Primăria îi umileşte deoarece nu are rampe de acces, aşa că pot intra în clădire doar ridicaţi pe braţe. Până la finalul săptămânii,  "împricinaţii" au mai primit o lovitură de la municipalitate.
15 Decembrie 2019, 11:48
Bihorel: Ce aţi face dacă Statul v-ar da 190 de milioane de euro?
Bihorel
Fraţii Micula au executat Statul Român, iar Guvernul Orban a trebuit să plătească în prima fază 190 de milioane de euro. O grămadă de bani pe care-i plătim cu toţii din cauza unei grămezi de proşti care au populat Guvernul PSD. Fraţii Micula au conturile de acum şi mai babane. Dar, oare, alţii ce ar face cu atâta amar de bani?
14 Decembrie 2019, 12:50
Moşoiu, la treabă! I-au pus generalului din holul Primăriei Oradea un birou, să-i dea de lucru
Bihorel
La intrarea principală în clădirea Primăriei, orădenii au parte de o privelişte neobişnuită. Lângă o statuie albă, parcă neterminată, a generalului Traian Moşoiu, amplasată în partea dreaptă a holului, tronează şi un birou uriaş, din lemn, pe care praful se adună în voie.
14 Decembrie 2019, 10:45
Bihorel: Zece persoane care ar putea să-l înlocuiască pe Stănel Necula la conducerea Termoficare Oradea
Bihorel
Bihorel a identificat 10 persoane care ar putea să preia conducerea Termoficare Oradea, în locul lui Stănel Necula, condamnat pentru fapte de corupţie. 1. Bimbo Szuhai. Cum CET-ul este de fapt un motor de avion, Bimbo, ca fost şef al Consiliului de Administraţie al Aeroportului, se pricepe perfect la utilaj. 2. Cornel Borza. Pentru 100 de euro va doini la nunţi din ţevile găurite, ca dintr-un fluier. 3. Ianoş Mang. Cunoaşte perfect ţevile vechi de termoficare că-s de o vârstă cu el.
13 Decembrie 2019, 12:01
Pensionar și liberal: Directorul Ghitea din Primăria Oradea l-a trimis la plimbare pe un lider al pensionarilor
Bihorel
Vârstnicii orădeni încearcă zadarnic să convingă municipalitatea să reînfiinţeze stația de autobuz 17 de la magazinul Crișul. S-a convins de asta pe piele alui chiar unul dintre liderii organizației de pensionari a PNL Oradea, Ilie Secară. Omul s-a trezit "trimis la plimbare" cam abrupt, chiar de colegul său de partid, șeful Direcției Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea.
13 Decembrie 2019, 08:43
Candidat ratat: Fiul Doinei Ţibu n-a fost primit la USR Bihor pe motiv că e... penal
Bihorel
Noutate-n târg: celebra ţărănistă Doina Ţibu, "doamna de fier" care în perioada 1996-2000 a condus Oradea din poziţia de consilier al primarului liberal Mihai Sturza, apoi emigrată în Canada cu soţul său, fostul prefect Valerian Ţibu, a încercat să revină în politica locală prin intermediul fiului, Călin Ţibu.
12 Decembrie 2019, 09:13
Unul şi unul: Petrecerea de Ziua Naţională dată de Ilie Bolojan s-a ţinut în cerc restrâns
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan şi-a scos oamenii la chef. Obişnuita petrecere de ziua oraşului, la care edilul îşi invita în mod tradiţional colaboratorii apropiaţi din Primărie, s-a ţinut anul acesta de Sfântul Andrei, înainte de Ziua Naţională a României. Organizat la restaurantul Ciuperca, cheful a avut 100 de invitaţi...
11 Decembrie 2019, 08:27
Bihorel: Poliţia locală se comportă ca porcu’ cu cei care taie porcu’
Bihorel
Scandalos! Acest popor va fi în curând distrus, tradiţiile vor fi făcute praf, vom ajunge să respectăm toate tâmpeniile băgate pe gât de occidentali. Un orădean sadea a fost amendat de Poliţia Locală cu 1.000 de lei pentru că a tăiat porcul în faţa blocului. Păi, acum 30 de ani erai amendat dacă nu tăiai porcul. Plus că râdea toată scara de tine.
10 Decembrie 2019, 17:55
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4307 RON
  • 1 EUR = 4.7834 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON