URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Aprilie 2024, 14:24

Școala din Luncșoara, renovată de un ONG. Vedeta Mihaela Tatu a fost invitată să o inaugureze, la finalul șantierului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape un an de zile de șantier, cei peste 120 de elevi care frecventează școala din Luncșoara, comuna Aușeu, învață acum în spații moderne.

Clădirea a fost renovată de Asociația BookLand, care și-a făcut un scop din reabilitarea școlilor de la sate, iar la finalul lucrărilor a fost invitată la sărbătoarea inaugurării vedeta de televiziune Mihaela Tatu.

Lucrările de renovare a școlii gimnaziale au avut loc în intervalul mai 2023 - martie 2024, iar valoarea totală a investiției a fost de 200.000 euro, din care sponsorizările atrase de Asociația BookLand au însumat 180.000 euro, iar contribuția școlii și a partenerilor locali a fost de 20.000 euro.

„Inima și sufletul mi-au rămas în Luncșoara, la chipurile acelor copii plini de bucurie și entuziasm pentru faptul că au intrat într-o școală nouă, într-o școală curată, într-o școală amenajată cu bănci noi, zugrăvită, cu băi civilizate, cu o tablă inteligentă, cu laptopuri... O școală în care merită să învețe orice copil din orice colț al acestei țări. În Luncșoara, la chipurile acelor copii mi-a rămas sufletul și totodată la colegii mei, prietenii mei, draga echipă de la BookLand, care asta a făcut și cu asta se ocupă de ceva vreme. Am primit cu drag propunerea de a fi Ambasador și a fost o onoare pentru mine, însă, mă simt măruntă și mică în fața emoției și bucuriei acelor copii”, a declarat Mihaela Tatu, devenită între timp trainer acreditat în Tehnica și Arta Livrării Discursului, dar și Ambasador BookLand.

Directorul școlii, Adrian Matei Botic, a precizat că în 2021 a aflat, de pe internet, că această asociație renovează școli din mediul rural, dar a obținut finanțare abia în 2023.

„Spre bucuria noastră, am fost singura școală aleasă din Bihor! (...) Vreau să subliniez că asociația, cu ajutorul partenerilor ei, a dotat școala cu un laborator IT complet utilat, ne-a oferit echipamente sportive, ne-a ajutat să trimitem gratuit un elev în Tabăra Coolturală Bookland și în continuare ne ține constant la curent cu varii acțiuni pe care le inițiază”, a declarat directorul.

Înainte de șantier, școala arăta deplorabil: prin acoperiș ploua în clase, holurile erau reci și aveau gresia spartă, dușumelele erau mucegăite, a spus și președinta asociației BookLand, Mihaela Petrovan. „Ultima etapă de renovare a însemnat anveloparea clădirii cu polistiren și tencuirea-zugrăvirea acesteia, înlocuirea pervazurilor vechi, decorarea intrării în școală cu piatră și pavele decorative, precum și instalarea unei sculpturi care să le amintească micuților de grija pe care le-o purtăm”, a precizat Petrovan.

Asociația BookLand a renovat până acum 80 de școli și grădinițe din mediul rural.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Betonatorul cu ce se lauda...
... exceptand demolarile fara numar si fara noima?! Dar se vrea pt inca 4 ani satrap peste Bihor!
Postat 24 Aprilie 2024, 13:32 de pinonel
Felicitari!
O educatie de calitate e facilitata de cladire, mediu si dotari corespunzatoare. Sansa omului, natiunii si a omenirii sta in educatie. Le doresc elevilor si cadrelor sa se bucure de scoala lor renovata, iar scolii sa formeze cat mai mult oameni!
Postat 23 Aprilie 2024, 16:27 de nihil
De ce?
stie cineva de ce este vedeta Mihaela Tatoo?
Postat 23 Aprilie 2024, 15:24 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON