URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2024, 19:36

Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea: Concerte din balcoanele Palatului Moskovits Miksa

Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea: Concerte din balcoanele Palatului Moskovits Miksa sursa foto: Facebook / Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O parte dintre membrii corului Filarmonicii de Stat Oradea vor oferi concerte, sâmbătă, în aer liber, tocmai din balcoanele Palatului Moskovits Miksa, în cadrul programului dedicat Zilei Mondiale Art Nouveau. Orădenii vor putea audia, de pe pietonală, mai multe lucrări semnate de compozitori ca George Gershwin ori Karl Jenkins. 

Momentele artistice se vor ține de la ora 12 și de la ora 18. Astfel, orădenii se vor putea bucura de concerte inedite, date din balcoanele uneia dintre cele mai frumoase clădiri Art Nouveau din oraș. Aceasta a fost ridicată în 1904-1905 după planurile arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán jr., care a decorat palatul cu simboluri vegetale - copaci, ramuri, frunze şi flori - dar şi cu personaje feminine şi lebede stilizate.

În cadrul concertelor atipice, vor interpreta Diana Secară, Carmen Rus, Maria Duțu, Dozsa Alexandra, Tabita Garz, Corina Ile, Iuliana Árkosi, Nicolae Bejan, Arthur Feher, Mihai Lazăr, Voicu Mureșan, Sebastian Rus, Olimpiu Torjoc, Ioan Niculaș. Diriijoare va fi Olga Bejan. 

Programul cuprinde lucrările: Arr. V.C. Johnson – Bonse Aba, R. Powell – Non nobis, Domine, K. Jenkins – Rain dance, C. Porter/ Arr. J. Althouse - A Cole Porter Jazz Trio – nr.1 și nr. 3, G. Gershwin & Ira Gershwin/arr. M. Hayes: They All Laughed, Gershwin-Korb: Liza, G. Gershwin and I. Gershwin/ Arr. J. Althouse: A Gershwin jazz trio nr. 1 și nr. 3. 

Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie) va fi marcată la Oradea cu întârziere, pe 15 iunie, dar asta tocmai pentru ca de evenimentele plănuite să se poată bucura cât mai mulţi orădeni. 

Tema principală a ediţiei 2024 este "Lumina/The Light/La Lumière". Sărbătoarea se va întinde pe parcursul întregii zile, cuprinzând de la tururi ghidate şi ateliere, până la vizionări de filme în fostul cinema Libertatea, mai multe proiecţii pe clădiri şi un concert de jazz. 

De la ora 21.30, în premieră, orădenii vor putea vedea pe faţada bisericii romano-catolice Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii proiecţii animate, inspirate de lucrările celebre ale lui Gustav Klimt, unul dintre fondatorii secesiunii vieneze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Marginan
Te sustin in ceea ce priveste a doua propozitie
Postat 15 Iunie 2024, 10:05 de Kid
Culoare
Nefericită culoare pentru clădire! Dar, de gustibus et coloribus non disputandum.
Postat 15 Iunie 2024, 08:47 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON