URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zeci de ani se vântură ideea că Oradea are cele mai mici salarii din ţară, plus, evident, cele mai mari taxe. Mitul ăsta a fost demontat de cifrele statistice care arată că Bihorul a trecut de pe locul 39 pe 25, iar, dacă trendul se păstrează, n-ar fi exclus ca în 7-8 ani să intrăm în top 10.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul în care în ţara noastră se petrec numeroase accidente rutiere soldate cu consecinţe tragice, guvernanţii noştri încearcă să îi determine pe conducătorii auto să fie mai atenţi în trafic, pentru a reuşi să evite astfel de evenimente nedorite printr-o atenţie sporită şi o conduită cu caracter preventiv.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.

Revista Familia

Triplă lansare 'Familia' la Casa Darvas - La Roche
Revista Familia
La final de an, redacţia revistei Familia le-a pregătit cititorilor nu doar lansarea numărului dublu 11-12, ci şi două lansări de carte. Este vorba despre volumul Bihorul poetic postbelic. O perspectivă critică asupra liricii româno-maghiare, studiul literar semnat de colaboratorul nostru Mihók Tamás, recent apărut la Editura Universităţii din Oradea, şi de volumul colectiv de proză scurtă Cartea oraşelor, apărut de doar cîteva zile la Editura Humanitas, în care Oradea este reprezentată printr-o proză a lui Mircea Pricăjan.
21 Decembrie 2021, 16:51
'Cioran, omul incomplet' şi noul număr al Revistei Familia, lansate la Casa Darvas (FOTO)
Foto Bihoreanul
Casa Darvas La Roche a găzduit, sâmbătă seara, lansarea celui mai nou număr al Revistei Familia, care include un articol despre Oradea, un fragment dintr-un viitor roman al lui Bogdan Suceavă, precum şi lansarea volumului "Cioran, omul incomplet" de Alexandru Seres. 
14 Noiembrie 2021, 14:55
„Familia” nr. 10 se lansează la Casa Darvas-La Roche. Un număr dedicat în bună măsură Oradiei
Revista Familia
Așa cum v-a obișnuit, redacția revistei Familia vă invită să luați parte la lansarea celui mai recent număr al publicației care a pus Oradea pe harta culturală a României. Lansarea va avea loc sîmbătă, 13 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Casa Darvas-La Roche, primul Muzeu Art Nouveau din România.
11 Noiembrie 2021, 12:47
Eveniment cultural aparte: Armand Goșu, conferință și lansare de carte la Oradea
Știri Bihor
Revista Familia, împreună cu Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor, organizează vineri, 15 octombrie, ora 17, un eveniment cultural aparte: la Oradea va conferenția unul dintre cei mai importanți istorici și analiști politici ai Estului european, specialist în evoluțiile din spațiul ex-sovietic, istoria serviciilor secrete sovietice și regimul Putin, Armand Goșu.
12 Octombrie 2021, 11:35
Cel mai recent număr al Revistei Familia, un adevărat „volum de proză”, lansat pe Corso (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Noul număr al revistei de cultură Familia, 7-8, dublu, pentru lunile iulie și august, a fost lansat joi seară pe Corso, lângă Librăria Humanitas, pe terasa cafenelei Ristretto, fiind prezentat, ca de obicei de la lansarea actualei serii, de redactorul-șef Mircea Pricăjan și secretarul de redacție Miron Beteg, în compania unui amic literat, teatrologul Claudiu Groza. Evenimentul a fost completat și cu o reprezentație actoricească, Oana Serena Secară și Ionuț Șerban citind din textele publicate în noul număr.
Numărul 7-8 al revistei de cultură Familia se lansează pe Corso
Revista Familia
Redacţia revistei de cultură Familia vă invită la lansarea numărului 7-8, care va avea loc pe Corso, la terasa Ristretto (lângă librăria Humanitas), joi, 9 septembrie, de la ora 18.00.
08 Septembrie 2021, 14:36
'Duhul aurului': A fost lansat noul număr al revistei Familia, ilustrat cu fotografii de la Roşia Montană (FOTO / VIDEO)
Foto Bihoreanul
Cea mai nouă ediție a revistei Familia, cea cu numărul 6, a fost lansată joi seară, la Librăria Cărtureşti din Oradea. Aceasta a fost ilustrată cu imagini spectaculoase din galeriile subterane de la Roşia Montană, dar şi cu poze de la suprafaţă, cu oamenii locului, realizate de mai mulţi fotografi care și-au expus lucrările la Muzeul Ţării Crişurilor.
Numărul 6 al revistei de cultură Familia se lansează la Cărtureşti
Revista Familia
Redacţia revistei de cultură Familia vă invită la lansarea numărului 6, care va avea loc la Librăria Cărtureşti din cadrul Complexului Lotus Center, joi, 15 iulie, de la ora 18.00. Redacţia îi are drept invitaţi pe Florin Șipoș, care va vorbi despre expoziţia fotografică „Roşia Montană: Duhul aurului”, de la Muzeul Ţării Crişurilor, precum şi pe Mihai Bălan, care va prezenta o carte despre Henry Kissinger.
12 Iulie 2021, 21:18
Lansare „Familia” nr. 5 – Coffee & culture pe Corso
Revista Familia
Lansarea numărului 5 al revistei Familia va avea loc la terasa cafenelei Ristretto (B-dul Republicii, nr. 11, Oradea), în parteneriat cu Librăria Humanitas Oradea.
01 Iunie 2021, 18:04
Numărul 5 al revistei „Familia” este la tipar. O nouă copertă surprinzătoare!
Revista Familia
Noul număr al revistei orădene le propune cititorilor, printre multe alte articole interesante, un interviu cu Mihai Iovănel, autorul primei Istorii a literaturii române contemporane de după 1989. Coperta este ilustrată cu o fotografie plină de culoare și dinamism a lui Radu Afrim, surprinzătoare pentru „fața” unei reviste de cultură. Vezi ce conține noul număr...
27 Mai 2021, 11:42
Numărul 4 al revistei „Familia” – Cancel Culture sau cultura anulării
Revista Familia
Ajunsă la al patrulea număr din acest an, revista Familia oferă cititorilor un nou sumar bogat în analize și cronici literare, de artă și dramatice, interviuri și traduceri, topurile Cărturești pe luna martie, plus un dosar tematic la care Mihai Maci, realizatorul său, a invitat să participe profesioniști ai științelor politice din țară și de peste Ocean.
27 Aprilie 2021, 14:18
'Coloana sonoră a cărţilor'. Noul număr al revistei Familia a fost lansat la terasă (FOTO / VIDEO)
Revista Familia
Noul număr al revistei de cultură Familia, unul dublu, a fost lansat, marţi după amiaza, într-o atmosferă relaxată, pe corso-ul orădean, la terasa Ristretto de lângă Librăria Humanitas. Ineditul eveniment a adunat circa 30 de colaboratori, apropiaţi ai redacţiei şi curioşi, care au aflat de la redactorul-şef Mircea Pricăjan ce pot citi în paginile revistei, în timp ce din partea fostului redactor-şef, poetul Ioan Moldovan, au primit îndemnul de a o citi. 
Noul număr al revistei „Familia” va fi lansat pe Corso
Timp liber
Eveniment cultural inedit în Oradea! În parteneriat cu librăria Humanitas și cafeneaua Ristretto, noul număr al revistei de cultură „Familia” va fi lansat în aer liber, pe Corso, marți 30 martie, cu începere de la ora 18.00. Astfel, toți doritorii vor putea respecta normele sanitare impus de autorități, sorbind dintr-o cafea sau un suc și, în același timp, aflînd direct de la membrii redacției și invitații lor ce ofertă de lectură le-au pregătit cu acest nou număr (dublu) al revistei.
25 Martie 2021, 19:48
Familia în doză dublă: Ce aduce noul număr al revistei de cultură orădene
Revista Familia
Noul număr al revistei Familia, unul dublu, vine cu o ofertă de lectură bogată, deschizîndu-se cu o anchetă literară incitantă din care veți afla inclusiv care este legătura dintre muzică și literatura lui Mircea Cărtărescu – chiar de la autor.
24 Martie 2021, 09:35
Remember Tiberiu Ciorba…
Revista Familia
Deși a avut o viață nemilos de scurtă, o bună parte din ea a sacrificat-o cu plăcere, fiind angajat fără simbrie la Serviciul Public al Facerii de Bine. Oricine avea un necaz personal, ori de deslușit cine știe ce afront pe care Destinul nemilos i-l așternuse în cale, găsea în Tibi un tovarăș onest, empatic, gata să fie deranjat, angajând o discreție de care este capabil doar spiritul cu sictir față de mai tot ce ne bântuie confortul.
15 Martie 2021, 10:40
Tiraj epuizat la debutul noii serii a revistei 'Familia'
Revista Familia
Lansat de doar două săptămîni, primul număr al noii serii a revistei de cultură "Familia" şi-a epuizat tirajul iniţial. În momentul de faţă, redacţia "Familiei" a solicitat suplimentarea tirajului cu 150 de exemplare, deşi nu este sigur că acesta va fi suficient pentru difuzarea la nivel naţional a revistei...
10 Martie 2021, 08:41
Ioan Moldovan - De la Viața fără nume la Viața fără lume
Revista Familia
Acest text nici nu se vrea și nici nu este o cronică de carte. El încearcă doar, în cîteva rînduri, să mijlocească, neprotocolar, o întîlnire cu poezia lui Ioan Moldovan. De ce tocmai Ioan Moldovan? Poate pentru că, oarecum paradoxal, cu toate că se publică multă poezie – poeții sunt puțini. Chiar foarte puțini...
04 Martie 2021, 19:00
'Duduile care apărau cu sabia în mână memoria lui Iosif Vulcan' s-au înşelat: Revista Familia, relansată în prezenţa a peste 100 de prieteni (FOTO / VIDEO)
Revista Familia
Librăria Cărtureşti din Lotus Center a fost plină marţi seară, la lansarea primului număr din noua serie a revistei de cultură Familia, inaugurată după integrarea administrativă a redacţiei în structura de personal a Bibliotecii Judeţene, conform unei hotărâri a Consiliului Judeţean din decembrie. Sub direcţia lui Mircea Pricăjan, noul redactor-şef, ambiţia Familiei este să fie mai tânără, mai vie, mai dinamică, fără a coborî ştacheta calităţii.
Lansare Familia, seria a VI-a, la Cărtureşti Lotus
Invitații Bihoreanului
Revista de cultură Familia şi Librăria Cărtureşti Oradea vă invită la lansarea primului număr al seriei a VI-a din istoria revistei, precum şi a noului site al publicaţiei. Evenimentul va avea loc marţi, 23 februarie, la Librăria Cărtureşti din Lotus Center, de la ora 18. Vor fi prezenţi membrii redacţiei şi invitaţi ai acestora, printre care şi artistul fotograf orădean Ovi D. Pop, autorul imaginii de pe copertă.
19 Februarie 2021, 10:18
De ce avem așa mulți cititori? (Și ce să facem cu ei)
Invitații Bihoreanului
În corul vocilor mefiente, întrebarea din titlu poate părea disonantă, dacă nu chiar impertinentă. Vă asigur că nu este nici una, nici alta. Mă bazez pe dovezile din ultimii ani, de la boom-ul internetului încoace. Nicicînd înainte nu s-a citit mai mult – și încă de la vîrste atît de fragede. În epoca internetului, iar acum a distanțării sociale, comunicarea se realizează în primul rînd prin text. Se comunică astfel prin e-mail, SMS, Messenger, WhatsApp, prin postări pe Facebook și Twitter, prin comentarii...
15 Februarie 2021, 14:30
Like & share Familia: Cum arată noul număr, radical schimbat, al revistei de cultură
Invitații Bihoreanului
S-a vorbit mult în ultima vreme despre schimbarea-n formă și fond a revistei de cultură Familia. Primul „examen” se apropie, odată cu apariția primului număr al seriei a VI-a, care își propune să fie mai atractiv atât ca aspect, cât și ca ofertă de lectură. Noul redactor șef, Mircea Pricăjan, îi prezintă noua copertă și sumarul...
08 Februarie 2021, 11:40
Ilie Bolojan lămureşte problema mărcii 'Familia'. Mircea Pricăjan a avut acordul preşedintelui CJ Bihor pentru a o înregistra la OSIM 
Știri Oradea
Dezbaterea legată de înregistrarea mărcii "Familia – revistă de cultură" la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) de către noul redactor-şef al publicaţiei, Mircea Pricăjan, ca persoană fizică, este tranşată de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan. Acesta confirmă că şi-a dat acordul pentru înregistrarea cât mai rapidă, de către Pricăjan, a mărcii la OSIM, urmând ca redactorul-şef să o transfere în patrimoniul CJ, instituţie care finanţează apariţia revistei. 
01 Februarie 2021, 20:45
Povestea candidei Familia și a nesăbuitei sale bunici
Revista Familia
Argumentele pentru care revista Familia nu trebuia să ajungă departament al niciunei alte instituții au fost spuse la timpul lor. Însă, după proteste îndreptățite, dublate de ironii, după petiții semnate de nume grele ale culturii române și birjării de internet, lucrurile au luat brusc o întorsătură ciudată. De la negarea deciziei C.J., s-a ajuns la negarea, mai mult sau mai puțin voalată, a capacității redacționale de a duce – în condițiile date – mai departe revista. Au fost chemați preoții, bocitoarele și a fost țesut giulgiul. Acest text vrea să amâne măcar tragerea clopotelor...
01 Februarie 2021, 11:07
O nouă Familie: Care sunt planurile noului redactor-șef al revistei Familia
Bihoreanul tipărit
Prezentată de unii ca "desfiinţată", revista Familia pregăteşte primul număr din 2021, care se anunţă dinamic şi întinerit. Noul redactor-şef al publicaţiei culturale, tânărul scriitor Mircea Pricăjan, deschide revista spre tineri şi promite texte valoroase, rubrici noi şi opinii interesante, vrând să facă din fiecare lansare un eveniment al comunităţii locale.
29 Ianuarie 2021, 19:41
Revista de cultură Familia are un nou redactor-şef: tânărul romancier şi traducător Mircea Pricăjan
Știri Bihor
Recent intrată în procedură de restructurare din punct de vedere juridic, sub forma unui compartiment în cadrul Bibliotecii Judeţene, revista de cultură Familia are, începând de marţi, 5 ianuarie, un nou redactor şef în persoana lui Mircea Pricăjan. La 40 de ani, Pricăjan are deja 17 ani lucraţi la Familia, fiind totodată autorul a patru cărţi şi traducătorul altor peste 60. Noul redactor şef spune că are şi o mulţime de planuri pentru „dinamizarea” publicaţiei.
05 Ianuarie 2021, 16:55

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.384 RON
  • 1 EUR = 4.9443 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON