URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IUNIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Spuneam odată, cu părere de rău, că Oradea nu va fi niciodată cum e Clujul, referindu-mă în principal la diferenţa dintre universităţi. Acum spun că Oradea nu va fi niciodată ca Bucureştiul, dar din fericire, când văd ce mizerie este la ei în domeniul gunoaielor. Şi când spun gunoaie, nu mă refer doar la cele din pubele...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam 8,5% dintre bihorenii care s-au prezentat la urne în decembrie 2020 și au votat AUR au contribuit la o premieră pe care, sunt singur, nu și-o doreau nici ei: Bihorul este primul județ cu un parlamentar condamnat în timpul mandatului pentru fapte de violență.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Românii au grijă mai mare de automobilul personal decât de propriul corp. Mașinile sunt duse la timp la revizii și la ITP nu doar pentru că le iubim mai mult decât pe noi înșine, ci și pentru că așa zice legea, iar dacă nu o respecți, faci buba la buzunar. Și aici ajungem la miezul problemei, un miez care frige mai tare decât centrul soarelui - legea! Imaginați-vă ce răzmeriță ar fi în țărișoară dacă toți cetățenii ar fi obligați („obligați”, nu „să aibă dreptul”) să facă o dată pe an un set integral de analize! Atunci să vezi discursuri despre dictatură medicală, nu ca acum, cu vaccinurile!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că Inspectoratul Școlar l-a schimbat din funcție pe directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară?


De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 mai 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cunoscută popular ca "legea brăţărilor electronice". Prin această lege se stabilesc condiţiile în care persoanele arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar, precum şi cele împotriva cărora s-a emis un ordin de protecţie, sunt obligate să poarte un dispozitiv electronic ce permite localizarea lor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure. Vezi mai departe ce mediamente se folosesc și când este nevoie de tratament cu insulină...

Revista Familia

Lansare „Familia” nr. 5 – Coffee & culture pe Corso
Revista Familia
Lansarea numărului 5 al revistei Familia va avea loc la terasa cafenelei Ristretto (B-dul Republicii, nr. 11, Oradea), în parteneriat cu Librăria Humanitas Oradea.
01 Iunie 2021, 18:04
Numărul 5 al revistei „Familia” este la tipar. O nouă copertă surprinzătoare!
Revista Familia
Noul număr al revistei orădene le propune cititorilor, printre multe alte articole interesante, un interviu cu Mihai Iovănel, autorul primei Istorii a literaturii române contemporane de după 1989. Coperta este ilustrată cu o fotografie plină de culoare și dinamism a lui Radu Afrim, surprinzătoare pentru „fața” unei reviste de cultură. Vezi ce conține noul număr...
27 Mai 2021, 11:42
Numărul 4 al revistei „Familia” – Cancel Culture sau cultura anulării
Revista Familia
Ajunsă la al patrulea număr din acest an, revista Familia oferă cititorilor un nou sumar bogat în analize și cronici literare, de artă și dramatice, interviuri și traduceri, topurile Cărturești pe luna martie, plus un dosar tematic la care Mihai Maci, realizatorul său, a invitat să participe profesioniști ai științelor politice din țară și de peste Ocean.
27 Aprilie 2021, 14:18
'Coloana sonoră a cărţilor'. Noul număr al revistei Familia a fost lansat la terasă (FOTO / VIDEO)
Revista Familia
Noul număr al revistei de cultură Familia, unul dublu, a fost lansat, marţi după amiaza, într-o atmosferă relaxată, pe corso-ul orădean, la terasa Ristretto de lângă Librăria Humanitas. Ineditul eveniment a adunat circa 30 de colaboratori, apropiaţi ai redacţiei şi curioşi, care au aflat de la redactorul-şef Mircea Pricăjan ce pot citi în paginile revistei, în timp ce din partea fostului redactor-şef, poetul Ioan Moldovan, au primit îndemnul de a o citi. 
Noul număr al revistei „Familia” va fi lansat pe Corso
Timp liber
Eveniment cultural inedit în Oradea! În parteneriat cu librăria Humanitas și cafeneaua Ristretto, noul număr al revistei de cultură „Familia” va fi lansat în aer liber, pe Corso, marți 30 martie, cu începere de la ora 18.00. Astfel, toți doritorii vor putea respecta normele sanitare impus de autorități, sorbind dintr-o cafea sau un suc și, în același timp, aflînd direct de la membrii redacției și invitații lor ce ofertă de lectură le-au pregătit cu acest nou număr (dublu) al revistei.
25 Martie 2021, 19:48
Familia în doză dublă: Ce aduce noul număr al revistei de cultură orădene
Revista Familia
Noul număr al revistei Familia, unul dublu, vine cu o ofertă de lectură bogată, deschizîndu-se cu o anchetă literară incitantă din care veți afla inclusiv care este legătura dintre muzică și literatura lui Mircea Cărtărescu – chiar de la autor.
24 Martie 2021, 09:35
Remember Tiberiu Ciorba…
Revista Familia
Deși a avut o viață nemilos de scurtă, o bună parte din ea a sacrificat-o cu plăcere, fiind angajat fără simbrie la Serviciul Public al Facerii de Bine. Oricine avea un necaz personal, ori de deslușit cine știe ce afront pe care Destinul nemilos i-l așternuse în cale, găsea în Tibi un tovarăș onest, empatic, gata să fie deranjat, angajând o discreție de care este capabil doar spiritul cu sictir față de mai tot ce ne bântuie confortul.
15 Martie 2021, 10:40
Tiraj epuizat la debutul noii serii a revistei 'Familia'
Revista Familia
Lansat de doar două săptămîni, primul număr al noii serii a revistei de cultură "Familia" şi-a epuizat tirajul iniţial. În momentul de faţă, redacţia "Familiei" a solicitat suplimentarea tirajului cu 150 de exemplare, deşi nu este sigur că acesta va fi suficient pentru difuzarea la nivel naţional a revistei...
10 Martie 2021, 08:41
Ioan Moldovan - De la Viața fără nume la Viața fără lume
Revista Familia
Acest text nici nu se vrea și nici nu este o cronică de carte. El încearcă doar, în cîteva rînduri, să mijlocească, neprotocolar, o întîlnire cu poezia lui Ioan Moldovan. De ce tocmai Ioan Moldovan? Poate pentru că, oarecum paradoxal, cu toate că se publică multă poezie – poeții sunt puțini. Chiar foarte puțini...
04 Martie 2021, 19:00
'Duduile care apărau cu sabia în mână memoria lui Iosif Vulcan' s-au înşelat: Revista Familia, relansată în prezenţa a peste 100 de prieteni (FOTO / VIDEO)
Revista Familia
Librăria Cărtureşti din Lotus Center a fost plină marţi seară, la lansarea primului număr din noua serie a revistei de cultură Familia, inaugurată după integrarea administrativă a redacţiei în structura de personal a Bibliotecii Judeţene, conform unei hotărâri a Consiliului Judeţean din decembrie. Sub direcţia lui Mircea Pricăjan, noul redactor-şef, ambiţia Familiei este să fie mai tânără, mai vie, mai dinamică, fără a coborî ştacheta calităţii.
Lansare Familia, seria a VI-a, la Cărtureşti Lotus
Invitații Bihoreanului
Revista de cultură Familia şi Librăria Cărtureşti Oradea vă invită la lansarea primului număr al seriei a VI-a din istoria revistei, precum şi a noului site al publicaţiei. Evenimentul va avea loc marţi, 23 februarie, la Librăria Cărtureşti din Lotus Center, de la ora 18. Vor fi prezenţi membrii redacţiei şi invitaţi ai acestora, printre care şi artistul fotograf orădean Ovi D. Pop, autorul imaginii de pe copertă.
19 Februarie 2021, 10:18
De ce avem așa mulți cititori? (Și ce să facem cu ei)
Invitații Bihoreanului
În corul vocilor mefiente, întrebarea din titlu poate părea disonantă, dacă nu chiar impertinentă. Vă asigur că nu este nici una, nici alta. Mă bazez pe dovezile din ultimii ani, de la boom-ul internetului încoace. Nicicînd înainte nu s-a citit mai mult – și încă de la vîrste atît de fragede. În epoca internetului, iar acum a distanțării sociale, comunicarea se realizează în primul rînd prin text. Se comunică astfel prin e-mail, SMS, Messenger, WhatsApp, prin postări pe Facebook și Twitter, prin comentarii...
15 Februarie 2021, 14:30
Like & share Familia: Cum arată noul număr, radical schimbat, al revistei de cultură
Invitații Bihoreanului
S-a vorbit mult în ultima vreme despre schimbarea-n formă și fond a revistei de cultură Familia. Primul „examen” se apropie, odată cu apariția primului număr al seriei a VI-a, care își propune să fie mai atractiv atât ca aspect, cât și ca ofertă de lectură. Noul redactor șef, Mircea Pricăjan, îi prezintă noua copertă și sumarul...
08 Februarie 2021, 11:40
Ilie Bolojan lămureşte problema mărcii 'Familia'. Mircea Pricăjan a avut acordul preşedintelui CJ Bihor pentru a o înregistra la OSIM 
Știri Oradea
Dezbaterea legată de înregistrarea mărcii "Familia – revistă de cultură" la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) de către noul redactor-şef al publicaţiei, Mircea Pricăjan, ca persoană fizică, este tranşată de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan. Acesta confirmă că şi-a dat acordul pentru înregistrarea cât mai rapidă, de către Pricăjan, a mărcii la OSIM, urmând ca redactorul-şef să o transfere în patrimoniul CJ, instituţie care finanţează apariţia revistei. 
01 Februarie 2021, 20:45
Povestea candidei Familia și a nesăbuitei sale bunici
Revista Familia
Argumentele pentru care revista Familia nu trebuia să ajungă departament al niciunei alte instituții au fost spuse la timpul lor. Însă, după proteste îndreptățite, dublate de ironii, după petiții semnate de nume grele ale culturii române și birjării de internet, lucrurile au luat brusc o întorsătură ciudată. De la negarea deciziei C.J., s-a ajuns la negarea, mai mult sau mai puțin voalată, a capacității redacționale de a duce – în condițiile date – mai departe revista. Au fost chemați preoții, bocitoarele și a fost țesut giulgiul. Acest text vrea să amâne măcar tragerea clopotelor...
01 Februarie 2021, 11:07
O nouă Familie: Care sunt planurile noului redactor-șef al revistei Familia
Bihoreanul tipărit
Prezentată de unii ca "desfiinţată", revista Familia pregăteşte primul număr din 2021, care se anunţă dinamic şi întinerit. Noul redactor-şef al publicaţiei culturale, tânărul scriitor Mircea Pricăjan, deschide revista spre tineri şi promite texte valoroase, rubrici noi şi opinii interesante, vrând să facă din fiecare lansare un eveniment al comunităţii locale.
29 Ianuarie 2021, 19:41
Revista de cultură Familia are un nou redactor-şef: tânărul romancier şi traducător Mircea Pricăjan
Știri Bihor
Recent intrată în procedură de restructurare din punct de vedere juridic, sub forma unui compartiment în cadrul Bibliotecii Judeţene, revista de cultură Familia are, începând de marţi, 5 ianuarie, un nou redactor şef în persoana lui Mircea Pricăjan. La 40 de ani, Pricăjan are deja 17 ani lucraţi la Familia, fiind totodată autorul a patru cărţi şi traducătorul altor peste 60. Noul redactor şef spune că are şi o mulţime de planuri pentru „dinamizarea” publicaţiei.
05 Ianuarie 2021, 16:55

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0467 RON
  • 1 EUR = 4.9202 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON