URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2024, 12:45

Daniela Vizireanu și Alin Dobai la Pragul Vaida #10

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clubul de lectură Pragul Vaida își pregătește dubla aniversare, un an de la înființare și împlinirea a zece ediții, alături de doi poeți în mare formă, aflați chiar înaintea debutului editorial în poezie. Lectura Danielei Vizireanu și a lui Alin Dobai vor putea fi savurate și comentate de public luni, 25 martie, de la ora 19:00, în sala mare a cafenelei Moszkva (str. Moscovei 12, Oradea).

Evenimentul organizat de Revista de cultură „Familia” în colaborare cu Revista „Golan” va fi moderat de Mihók Tamás. Gazdele serii: Radu Bejan și Anca Zaharia.

Clubul de lectură Pragul Vaida încurajează manifestarea critică a publicului, însă atacurile la persoană nu vor fi tolerate.

Participarea la eveniment este gratuită și se face (preferabil, nu obligatoriu) pe bază de rezervare prin trimiterea unui mail cu numele celor interesați la adresa: pragul.vaida@gmail.com.

Mulțumită Librăriei Cărturești Oradea, la fața locului vor putea fi achiziționate volume de poezie contemporană.

Parteneri Pragul Vaida #10: ancazaharia.ro, Cărturești Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea.

*

Alin Dobai, orădean născut în 1969. La vârsta adolescenței, cochetează cu poezia. Între 16 și 18 ani, în ultimii ani ai regimului comunist, scrie poezie. Publică, în acea perioadă, două poezii în Flacăra (la rubrica pentru debutanți de care se ocupa Geo Dumitrescu) și încă două grupaje în Familia, ultima dată la începutul lui ’88, perioadă în care de rubrica „Poșta redacției” se ocupa Ana Blandiana. Apoi, vreme de 33 de ani, nu mai scrie versuri. Absolvent de Filosofie la Cluj-Napoca (1995), predă elevilor unui liceu orădean (alături de alte discipline socio-umane) până în 2003, când renunță la învățământ și, ca un fiu risipitor cu o paternitate incertă, rătăcește mai mulți ani, în mediul privat, testând tot felul de joburi (din zona IT sau a vânzărilor). În prezent, lucrează ca programator. Se reîntoarce la poezie în decembrie 2021, de atunci încoace lucrând la volumul său de debut.

Daniela Vizireanu (n. 1999) scrie poezie, cronică literară și este asistentă de cercetare științifică la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. A terminat masteratul de Studii Literare în cadrul Facultății de Litere din București și a fost bursieră a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. În prezent, masterandă a programului interdisciplinar Istoria Artei și Filosofia Culturii la Facultatea de Istorie a Universității din București. Colaborează la reviste precum Poesis Internațional, Timpul, Observator cultural, Familia, Synthesis, Matca literară, Echinox, Tomis. A susținut lecturi publice la diverse festivaluri literare și cluburi de lectură, printre care Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și Institutul Blecher. Volumul ei de debut în poezie este în curs de editare, urmând să apară anul acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON