Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
`
1 2 3 4 5 Pagina următoare >
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut
Colțul juridic
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
De ştiut
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
20 Februarie 2021, 17:09
Tuberculoza este o infecţie bacteriană cronică determinată de Mycobacterium tuberculosis, caracterizată prin formarea de granuloame în ţesuturile infectate. Localizarea cea mai frecventă este cea pulmonară, dar există şi alte organe care pot fi implicate, cum sunt pleura, pericardul, peritoneul, laringele, bronhiile, unii ganglioni, oasele, organele genito-urinare, meningele, ochii, glandele suprarenale şi pielea.
13 Februarie 2021, 14:55
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
13 Februarie 2021, 13:01
Potrivit Codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean, poate propune consiliului local, consiliului judeţean, după caz, înfiinţarea funcţiei de conducere de administrator public, în limita numărului maxim de posturi aprobate.
06 Februarie 2021, 18:21
BPCO include bronşita cronică şi emfizemul pulmonar. Bronşita cronică este definită epidemiologic ca o afecţiune pulmonară în care bolnavul tuşeşte şi expectorează cel puţin 3 luni pe an, timp de 2 ani consecutiv, fapt ce determină obstrucţie prin îngustarea căilor aeriene datorită mucusului prezent în exces. Emfizemul constă în dilatarea spaţiilor aeriene cu scăderea elasticităţii pulmonare (elasticitate care în mod normal menţine căile respiratorii deschise în timpul expiraţiei) şi obstrucţie.
Potrivit Codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, ministrul exercită conducerea ministerului şi îl reprezintă în raporturile cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele juridice şi fizice din ţară şi din străinătate, precum şi în justiţie.
31 Ianuarie 2021, 18:12
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală, dureri ale muşchilor şi articulaţiilor, cefalee şi simptome de guturai, cu alterarea simţurilor mirosului şi gustului.
31 Ianuarie 2021, 16:28
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
22 Ianuarie 2021, 16:45
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică. Şi hepatitele cronice C fără complicaţii şi cu evoluţie stabilă pot merge spre ciroză.
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
15 Ianuarie 2021, 19:28
Calamina depusă pe diversele componente ale motorului autoturismului produce o serie de efecte neplăcute: creşte consumul de combustibil, motorul nu mai „trage” corespunzător, au loc fluctuaţii la mersul în ralanti etc. Pentru eliminarea acestor neajunsuri există, însă, şi o soluţie la îndemână: decarbonizarea. Intervenţia se realizează într-o oră, poate fi realizată la domiciliul clientului şi nu costă decât 150 lei.
11 Ianuarie 2021, 10:32
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenția hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B. Din 1 ianuarie 2018 în Franța este obligatorie vaccinarea contra hepatitei B a copiilor născuți după această dată. De asemenea este necesară vaccinarea tuturor copiilor și adolescenților de până la 16 ani care nu au fost vaccinați anterior.
În a doua parte a lunii mai, încheiam un articol în care prezentam reglementarea neinspirată şi neprofesionistă a purtării măştii în România, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarea propoziţie: "Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetăţenilor, cât şi propriilor tăi funcţionari?".
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
26 Decembrie 2020, 12:49
Odată cu desfăşurarea alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în exerciţiu încetează. Chiar dacă prim-ministrul şi-a depus mandatul în urma rezultatelor la alegeri, este important de precizat faptul că încetarea mandatului întregului guvern era o chestiune de câteva zile, deoarece Constituţia prevede că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.
22 Decembrie 2020, 17:00
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).
19 Decembrie 2020, 19:00
După aproape patru ani de la reglementarea unitară a procedurii ridicării autoturismelor staţionate nelegal prin Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, emisă în urma Deciziei 9/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, "organele" conducătoare ale poporului român şi-au dat brusc seama că nu pot ridica maşinile care sunt staţionate în afara drumului public.
19 Decembrie 2020, 13:35
La finalul alegerilor parlamentare este important să arătăm modul de legiferare în Parlamentul României. Astfel, Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare. Legile constituţionale sunt cele de revizuire a Constituţiei. Prin lege organică se reglementează anumite materii mai importante prevăzute în constituţie.
13 Decembrie 2020, 18:40
În ziua de 3 decembrie au fost confirmate 12.696 cazuri noi de Covid 19, cu o scădere de 9,7% faţă de 2 decembrie; în secţiile de reanimare s-au internat 184 de pacienţi, iar rata de pozitivare a fost de 10,7% (adică numărul de noi cazuri pozitive raportat la numărul total de persoane testate pentru prima oară în aceeaşi perioadă, în cazul nostru 3 decembrie).
08 Decembrie 2020, 14:00
Leziunile locale datorate frigului determină fenomene ce afectează celulele şi lichidele extracelulare şi fenomene care întrerup funcţionarea ţesuturilor şi integritatea vascularizaţiei (prin efecte indirecte). Când ţesuturile îngheaţă, apar cristale de gheaţă care pot produce leziuni ireversibile.
05 Decembrie 2020, 19:25
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi a modului de funcţionare a Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor, ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit prevederilor constituţionale, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
29 Noiembrie 2020, 17:00
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
28 Noiembrie 2020, 15:32
Calamina depusă pe diversele componente ale motorului autoturismului produce o serie de efecte neplăcute: crește consumul de combustibil, motorul nu mai "trage" corespunzător, au loc fluctuații la mersul în ralanti etc. Pentru eliminarea acestor neajunsuri există, însă, și o soluție la îndemână: decarbonizarea. Intervenția se realizează într-o oră, poate fi realizată la domiciliul clientului și nu costă decât 150 lei.
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor.
21 Noiembrie 2020, 19:15
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie "şuierătoare"). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
Potrivit codului administrativ, aleşii locali răspund, după caz, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin. Consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.
13 Noiembrie 2020, 19:07
-
Rezistă! Pasajul suprateran de la Piaţa 100 a primit botezul traficului. Vezi în ce condiţii! (FOTO / VIDEO) 14:02, 07 Mar 2021
-
Atelierul magic: Un bihorean duce mai departe tradiția familiei, creând produse inedite din piele (FOTO / VIDEO) 09:23, 07 Mar 2021
-
Încă 94 de bihoreni diagnosticați cu Covid şi 5 decese. Numărul cazurilor active a trecut de 1.000 12:36, 07 Mar 2021
-
Revoltător! Un pedofil din Bihor care a abuzat doi copii de 9 şi 11 ani a scăpat cu pedeapsa minimă. S-a lăudat prietenilor cu faptele sale 11:00, 07 Mar 2021
-
Subprefect sub așteptări: Revoltă în USR Bihor, fiindcă liderul Dehelean vrea să-și impună preferatul la Prefectură 11:18, 22 Feb 2021
-
Condamnați la faliment: Eliminarea voucherelor de vacanță a declanșat un val de anulări de rezervări în Bihor 20:31, 23 Feb 2021
-
Scumpele noastre gunoaie 20:10, 22 Feb 2021
-
O poliţistă care s-a pensionat la 42 de ani, numită secretar de stat. Era considerată protejata lui Vasile Blaga 17:35, 26 Feb 2021
-
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum și-au mutat interlopii de azi răfuielile din stradă... pe internet 00:00, 08 Mar 2021
-
Ministrul Educației: Examenele naţionale se vor ţine cu elevii în sală, indiferent de evoluţia epidemiei de Covid-19 22:40, 07 Mar 2021
-
Două zile de verificări. Amenzi în valoare de 48.250 lei pentru 266 de bihoreni care nu au purtat mască 21:00, 07 Mar 2021
-
Polițiști amenințați de un suspect cu toporul: „Băi, caschetare, scoți pistolul la mine?” (VIDEO) 20:15, 07 Mar 2021
Ştiri de la CAO
-
CAO: Și orădenii arondați stației de hidrofor 610 rămân luni fără apă 10:55, 05 Mar 2021
-
Noi întreruperi de apă, luni, în Oradea 11:41, 04 Mar 2021
-
O parte dintre locuitorii din Sânmartin rămân marți fără apă 10:30, 01 Mar 2021
-
Compania de Apă Oradea, programul săptămânal de citire a contoarelor, perioada 1-5 martie 2021 07:30, 01 Mar 2021
Diva Hair
Ultimele Comentarii
- RESPECT PENTRU ARTĂ! Frumos articol ! Felicitări tânărului... Postat 07 Mar 2021, 23:42 de ADI-MSC
- trepadusii Fricosii sa stea acasa cu doua masti pe... Postat 07 Mar 2021, 23:16 de spaima_trepadusilor
- CV masluit cine a scris articolul? nu este inginer... Postat 07 Mar 2021, 22:52 de Lucia95
- Piru Dar tu ce știi despre libertate??? Probabil... Postat 07 Mar 2021, 21:44 de Sandu2100
- Profesionalism la superlativ Pe mine ma intereseaza ca Politia sa fie... Postat 07 Mar 2021, 21:12 de Doru2019
Bihoreanul tipărit
-
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum și-au mutat interlopii de azi răfuielile din stradă... pe internet 00:00, 08 Mar 2021
-
Atelierul magic: Un bihorean duce mai departe tradiția familiei, creând produse inedite din piele (FOTO / VIDEO) 09:23, 07 Mar 2021
-
Găinărie cu canistra: Primărița și viceprimărița din Sâmbăta, prinse că își țin mașinile personale cu benzina școlii 07:57, 05 Mar 2021
-
Cu pandemia la judecată: 30 de antreprenori din industria evenimentelor cer în instanţă ridicarea restricţiilor Covid-19 08:00, 04 Mar 2021
ACTUAL
-
Ministrul Educației: Examenele naţionale se vor ţine cu elevii în sală, indiferent de evoluţia epidemiei de Covid-19 22:40, 07 Mar 2021
-
Polițiști amenințați de un suspect cu toporul: „Băi, caschetare, scoți pistolul la mine?” (VIDEO) 20:15, 07 Mar 2021
-
Premierul Cîţu: "România primeşte 2,6 milioane de doze de vaccin numai în luna martie" 18:31, 07 Mar 2021
-
Criza Covid: Timișoara, primul mare oraș care intră în carantină în perioada stării de alertă 19:35, 06 Mar 2021
Stiri SPORTIVE
-
Toate cele şapte pugiliste ale clubului salontan Basti Box s-au întors medaliate de la Cupa României 19:20, 07 Mar 2021
-
CSM CSU Oradea s-a calificat pentru a opta oară în semifinalele Cupei României la baschet masculin 12:00, 07 Mar 2021
-
Victorie! CSM CSU Oradea a învins U BT Cluj, cu 89-81, şi s-a calificat în finala Cupei României! 00:26, 07 Mar 2021
-
CSM Oradea şi-a aflat programul de la ultimul turneu al Diviziei A la handbal masculin 17:31, 05 Mar 2021
BIHOREANUL TV
-
Dumitru Ţiplea şi noii subprefecţi de Bihor, Daniel Palaghianu şi Botházy Nándor, au depus jurământul. Şeful UDMR: "Şi noi vrem o ţară mai bună!" (FOTO / VIDEO)
-
Câine căzut într-o fântână adâncă de 10 metri, salvat de pompierii din Bihor (FOTO / VIDEO)
-
Scene de film mafiot în Onești: Doi muncitori luați ostatici și uciși, de fostul proprietar al unui apartament care nu s-a împăcat cu gândul (VIDEO)
Oradea Noastră
-
Colectarea selectivă și ecologia 16:32, 28 Feb 2021
-
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au apărut și cum s-au extins blocurile din oraș 09:08, 27 Feb 2021
-
Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan: "Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor" 11:58, 25 Feb 2021
-
Curăţenie... la negociere: Asociaţiile de proprietari din Oradea refuză să semneze noile contracte cu RER. Vezi de ce! 10:15, 24 Feb 2021
Bihor
-
Două zile de verificări. Amenzi în valoare de 48.250 lei pentru 266 de bihoreni care nu au purtat mască 21:00, 07 Mar 2021
-
Încă 94 de bihoreni diagnosticați cu Covid şi 5 decese. Numărul cazurilor active a trecut de 1.000 12:36, 07 Mar 2021
-
Revoltător! Un pedofil din Bihor care a abuzat doi copii de 9 şi 11 ani a scăpat cu pedeapsa minimă. S-a lăudat prietenilor cu faptele sale 11:00, 07 Mar 2021
-
Încă 89 bihoreni cu Covid și 4 decese, între care doi tineri. În județ sunt din nou peste 1.000 cazuri active 11:56, 06 Mar 2021
Stiri Oradea
-
Poluare pe pârâul Adona din Oradea! Apă cu sedimente, miros puternic şi spumă în dreptul depoului de tramvaie OTL (FOTO / VIDEO) 17:34, 07 Mar 2021
-
Rezistă! Pasajul suprateran de la Piaţa 100 a primit botezul traficului. Vezi în ce condiţii! (FOTO / VIDEO) 14:02, 07 Mar 2021
-
Una la 4 minute! 720 de sancţiuni aplicate de poliţiștii din Bihor în doar două zile (FOTO) 10:24, 07 Mar 2021
-
DSP Bihor explică aglomerația de la centrul de vaccinare Pelican. Apel la respectarea programărilor telefonice 21:09, 06 Mar 2021
Revista Familia
-
Ioan Moldovan - De la Viața fără nume la Viața fără lume 19:00, 04 Mar 2021
-
"Duduile care apărau cu sabia în mână memoria lui Iosif Vulcan" s-au înşelat: Revista Familia, relansată în prezenţa a peste 100 de prieteni (FOTO / VIDEO) 22:32, 23 Feb 2021
-
Lansare Familia, seria a VI-a, la Cărtureşti Lotus 10:18, 19 Feb 2021
-
De ce avem așa mulți cititori? (Și ce să facem cu ei) 14:30, 15 Feb 2021
Informații de la Termoficare
-
Termoficare Oradea: avaria a fost remediată, se reia treptat furnizarea apei calde şi a încălzirii 20:30, 12 Ian 2021
-
Termoficare Oradea: O nouă avarie în zona Decebal-Dacia lasă fără căldură şi apă caldă locuitorii mai multor străzi din municipiu 11:39, 12 Ian 2021
-
Termoficare Oradea: Se reia, treptat, furnizarea agentului termic pentru apă caldă și căldură pentru punctele termice afectate 23:03, 11 Ian 2021
-
Termoficare Oradea: Furnizarea căldurii şi apei calde pentru 10 puncte termice, întreruptă din cauza unei avarii 15:42, 11 Ian 2021
CURS VALUTAR
- 1 USD = 4.0924 RON
- 1 EUR = 4.8831 RON
- 1 HUF = 0.0133 RON