URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.

De ştiut

Parlamentul II. Organizarea
De ştiut
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
29 Noiembrie 2020, 17:00
Gripa: Ce trebuie să ştii despre virusul care provoacă boala
De ştiut
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
28 Noiembrie 2020, 15:32
Decarbonizarea, o soluție la îndemână pentru îndepărtarea calaminei din motorul mașinii
De ştiut
Calamina depusă pe diversele componente ale motorului autoturismului produce o serie de efecte neplăcute: crește consumul de combustibil, motorul nu mai "trage" corespunzător, au loc fluctuații la mersul în ralanti etc. Pentru eliminarea acestor neajunsuri există, însă, și o soluție la îndemână: decarbonizarea. Intervenția se realizează într-o oră, poate fi realizată la domiciliul clientului și nu costă decât 150 lei.
23 Noiembrie 2020, 13:00
Parlamentul: Care este rolul său și care e statutul parlamentarilor
De ştiut
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
21 Noiembrie 2020, 19:15
Vaccinarea antigripală: Ce trebuie să știi pe această temă
De ştiut
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
20 Noiembrie 2020, 18:53
Astmul bronşic. Vezi cum se manifestă această boală!
De ştiut
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie "şuierătoare"). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice. 
14 Noiembrie 2020, 16:20
Răspunderea administrativă a aleşilor locali
De ştiut
Potrivit codului administrativ, aleşii locali răspund, după caz, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin. Consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.
13 Noiembrie 2020, 19:07
Virozele respiratorii: Ce trebuie să știi despre simptome și tratament
De ştiut
Virozele respiratorii sunt determinate de foarte multe virusuri (circa 200, aparţinând de 8 genuri diferite, existând posibilitatea ca să se descopere în viitorul apropiat şi altele), responsabile de 2/3 până la 3/4 din cazurile de infecţii respiratorii acute. Marea majoritate a acestor virusuri atacă căile respiratorii superioare, dar pot afecta şi căile respiratorii inferioare, mai ales la copiii mici.
08 Noiembrie 2020, 19:36
Drepturile și obligațiile aleșilor locali II. Obligațiile
De ştiut
Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, codul administrativ prevede ce drepturi şi ce obligaţii au consilierii locali şi judeţeni, primarul, viceprimarul şi preşedintele consiliului judeţean. În privinţa obligaţiilor, toţi aleşii locali sunt obligaţi să respecte Constituţia şi legile ţării, precum şi să se supună regulilor de curtoazie şi disciplină şi să nu folosească în cuvântul lor sau în relaţiile cu cetăţenii expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase...
08 Noiembrie 2020, 18:31
Filarioza. Ce este şi cum se tratează
De ştiut
Nematodele sunt viermi cilindrici, simetrici, alungiţi, foarte frecvent întâlniţi liber in natură. Unele specii au evoluat, devenind paraziţi ai plantelor şi animalelor, inclusiv ai omului. Nematodele parazitare de importanţă medicală se clasifică în nematode intestinale (trichinoza, ascaridoza, strongiloidoza, oxiuraza, trichocefaloza) şi tisulare.
31 Octombrie 2020, 18:56
Listerioza: află ce trebuie să știi despre această boală!
De ştiut
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
24 Octombrie 2020, 17:10
Drepturile și obligațiile aleșilor locali I. Drepturile
De ştiut
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
21 Octombrie 2020, 16:51
Leptospiroza: Care sunt etapele bolii și cum se manifestă
De ştiut
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
18 Octombrie 2020, 19:19
Constituirea consiliilor locale
De ştiut
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
16 Octombrie 2020, 19:19
Centrul de tineret The Spot, locul unde te perfecţionezi: Ce cursuri şi activităţi sunt disponibile pentru elevi şi adolescenţi
De ştiut
Centrul de tineret The Spot din Oradea a dat startul programelor de formare de toamnă. Elevii se pot înscrie la cursuri de comunicare în limbile română, engleză şi germană, de robotică şi maşini ori chiar de yoga sau kinetoterapie. În plus, specialiştii centrului vor să demonstreze că muzeele din oraş sunt cu adevărat spaţii de învăţare, aşa că elevii de la mai multe şcoli ţin orele în Casa Darvas - La Roche ori în Muzeul Istoriei Evreilor.
15 Octombrie 2020, 09:41
Leptospiroza: Cum se transmite această boală
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar  mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete...
10 Octombrie 2020, 11:05
Autonomia locală și prefectul
De ştiut
Autonomia locală se caracterizează prin posibilitatea colectivităţilor locale de a-şi alege direct "conducătorii" pe plan local - consiliul local şi judeţean, respectiv primarul şi preşedintele consiliului judeţean. De asemenea, autonomia locală presupune posibilitatea adoptării de către aleşii locali a unor reglementări particulare pentru acea comunitate, cu respectarea legislaţiei naţionale.
05 Octombrie 2020, 17:48
Listerioza, boala rară care-i poate afecta pe cei cu sistemul imunitar scăzut
De ştiut
Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătrânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Perioada de incubaţie este de 3 până la 70 de zile, debutul bolii survenind de obicei după 21 de zile de la consumul alimentelor contaminate.
03 Octombrie 2020, 16:16
Codul administrativ III. Consiliul județean și președintele consiliului județean
De ştiut
Codul administrativ, intrat în vigoare în anul 2019, reglementează în detaliu alegerea și funcționarea autorităților publice județene, consiliul județean și președintele consiliului județean. Astfel, pentru fiecare județ se stabilește un număr de consilieri județeni în funcție de populația județului respectiv. Conform codului, consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice locale pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale, orăşeneşti şi municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean.
01 Octombrie 2020, 19:21
Leptospiroza: Ce complicații poate da această boală
De ştiut
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
26 Septembrie 2020, 18:42
Alegeri la vreme de Covid: atât cetăţenii, cât şi membrii secţiilor de votare sunt obligaţi să respecte reguli speciale pentru a preveni îmbolnăvirile
Știri Bihor
Întrucât alegerile locale din acest an se desfășoară în condiții speciale, în contextul pandemiei de Covid-19, pentru prevenirea răspândirii acesteia autorităţile au stabilit reguli speciale, obligatorii pentru toate persoanele implicate în procesul electoral. Cea mai importantă regulă se referă la purtarea corectă a măştii, aşa încât să acopere atât gura, cât şi nasul.
26 Septembrie 2020, 17:50
Vouchere de 300 de lei pentru copii care se legitimează pentru prima dată la cluburile sportive în perioada 8 septembrie – 30 noiembrie
De ştiut
Copiii născuţi în perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2014, care se vor legitima pentru prima dată la un club sportiv între 8 septembrie și 30 noiembrie 2020 vor primi vouchere de la Guvern, pentru achiziţionarea de echipamente sportive. Valoarea unuia este de 300 lei, iar Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor aşteaptă solicitările din partea cluburilor, pentru a le transmite către MTS.
21 Septembrie 2020, 20:22
Leptospiroza: Cum se manifestă această boală
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
19 Septembrie 2020, 16:32
Codul administrativ II. Consiliul local şi Primarul
De ştiut
Codul administrativ, intrat în vigoare în anul 2019, reglementează în detaliu alegerea şi funcţionarea autorităţilor publice locale, consiliul local şi primarul. Astfel, pentru fiecare localitate se stabileşte un număr de consilieri locali în funcţie de populaţia oraşului sau a comunei respective. Consiliul local este calificat ca fiind o autoritate deliberativă, iar primarul este o autoritate executivă.
17 Septembrie 2020, 11:17
Codul administrativ. Autoritățile administrației publice locale I
De ştiut
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
13 Septembrie 2020, 16:50
BIHOREANUL la radio: Cele mai importante ştiri din județ prind VOCE la Digi FM
De ştiut
BIHOREANUL, lider de audiență în presa din județul Bihor, contribuie la promovarea comunităţii locale, dar şi a presei locale, printr-un parteneriat cu postul de radio Digi FM. Cele mai importante ştiri ale publicaţiei noastre se aud acum și la nivel naţional, în cadrul rubricii Ştirile Digi FM.
11 Septembrie 2020, 10:45
Ce trebuie să știi despre caniculă
De ştiut
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
10 Septembrie 2020, 14:35
Clima, vremea şi organismul
De ştiut
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp. Vremea reprezintă starea condiţiilor meteorologice într-un interval scurt de timp, modificându-se chiar şi în timpul unei zile. Vremea şi clima acţionează asupra organismului, influenţând în mare măsură desfăşurarea proceselor fiziologice, caracterul activităţii economice şi condiţiile de viaţă.
05 Septembrie 2020, 18:01
Fundația Comunitară Oradea și Lidl finanțează 9 proiecte locale de mediu și educație
De ştiut
Construcția unui Oraș de Hârtie din materiale reciclabile sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil sunt printre activitățile finanțate prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, care răspund unei varietăți de nevoi identificate în rândul orădenilor.
05 Septembrie 2020, 15:55
Legea carantinei și izolării la domiciliu V. Acțiunile împotriva actelor administrative
De ştiut
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei și izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curții Constituționale, prevede posibilitatea atacării în instanță a actelor prin care se dispune carantinarea sau izolarea la domiciliu a unei persoane.
03 Septembrie 2020, 10:21
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0875 RON
  • 1 EUR = 4.8735 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON