URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă, prin absurd, de mâine s-ar închide toate Ministerele și Agențiile din București, în mai puțin de doi ani PIB-ul României s-ar dubla. Pentru că, în mare măsură, munca birocraților se rezumă exclusiv la a-și păstra privilegiile. Iar dacă de mâine s-ar desființa toate Consiliile de Administrație la companiile de stat, jumătate dintre muzele de partid ar muri de foame și un sfert din activ ar ajunge să trăiască din alocațiile copiilor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Sub conducerea lui Ilie Bolojan, căruia mai-marii partidului îi laudă performanţele obţinute ca primar al Oradiei şi, mai nou, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, organizaţia PNL va fi cea mai numeroasă la Congresul partidului din 25 septembrie. În ciuda ofertelor şi promisiunilor pe care precis i le-au făcut, Bolojan s-a ferit să-şi declare sprijinul pentru unul dintre cei doi candidaţi la şefie, premierul Florin Cîţu şi actualul deţinător al funcţiei, Ludovic Orban.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când am văzut ştirea cu elicopterul aterizat forţat în Bucureşti, am ştiut că va urma o avalanşă de glume pe subiect. Accesul rapid la informaţie, obligaţia de a avea o părere despre orice şi uşurinţa de exprimare individuală în spaţiul public au făcut ca elicopterul acela ghinionist să plonjeze direct într-o mare de glume şi miştouri. O să ziceţi că nu doar noi am fost, că şi Ambasada Suediei a comis-o. Staţi liniştiţi, şi acolo e tot un om la butoane, poate chiar românaş de-al nostru.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

De ştiut

Înţepăturile de insecte. Fiţi cu băgare de seamă, în special în perioada de caniculă!
De ştiut
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
24 Iulie 2021, 12:28
Se reiau concursurile pentru intrarea în magistratură
De ştiut
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
22 Iulie 2021, 15:11
Parteneriat Freedom House și Academia Civică: Tabăra de Vară-Bursele UnSettled, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet
De ştiut
Freedom House România, în parteneriat cu Academia Civică, organizează în perioada 19-28 iulie 2021, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetul Marmației, Tabăra de Vară “Bursele UnSettled”, ediția a II-a. Proiectul este destinat studenților pasionați de istorie și care își doresc să înțeleagă fundamental urmările regimului comunist. 
19 Iulie 2021, 20:50
Canicula şi aerul condiţionat
De ştiut
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie.
18 Iulie 2021, 18:35
Natura nu e tomberon! AVE oferă pentru 250.000 de bihoreni soluţia corectă pentru eliminarea deşeurilor (FOTO)
De ştiut
Ca să îşi protejeze propria sănătate, bihorenii trebuie să renunţe la urâtele obiceiuri de a incendia sau arunca gunoaiele în natură. Singura soluţie corectă pe care cetăţenii trebuie să o folosească pentru eliminarea deşeurilor este predarea lor către operatorii de salubritate, evitând astfel ca resturile din plastic să contamineze apa, solul şi aerul.
Viitorii jurnaliști, așteptați la Universitatea din Oradea
De ştiut
S-a dat startul înscrierilor la Universitatea din Oradea. Specializarea Jurnalism își așteaptă viitorii studenți cu un nou plan de învățământ mai atractiv și ancorat în cerințele de pe piața muncii. Despre oportunitățile oferite de Specializarea Jurnalism ne oferă mai multe informații conferențiar univ. dr. Gabriela Goudenhooft, Director Departament SPSC.
13 Iulie 2021, 10:02
Radiaţiile ultraviolete şi organismul
De ştiut
Radiaţiile ultraviolete (RUV) constituie un factor indispensabil pentru procesele vitale, lipsa lor putând determina îmbolnăviri, dar, totodată pot exercita un efect nociv, atunci când acţiunea lor este în exces şi fără adaptare progresivă. Asupra pielii produc pigmentaţie, roşeaţă şi chiar alergii sau arsuri.
10 Iulie 2021, 16:31
Dosarul electronic naţional II. Cum se va utiliza efectiv
De ştiut
Aşa cum am arătat săptămâna trecută, la nivelul Ministerului Justiţiei a fost demarat proiectul Dosarului Electronic Naţional, care va trebui să fie utilizabil în întreaga ţară de la 1 ianuarie 2022. În primul rând, cum spuneam, principalul beneficiu al Dosarului Electronic Naţional este faptul că se va utiliza o unică aplicaţie la toate instanţele din ţară, inclusiv la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În concret, odată ce va fi operaţional, sistemul îi va permite oricărui justiţiabil să primească şi să depună acte în format electronic, precum şi să-şi consulte dosarul la orice oră din zi sau din noapte.
08 Iulie 2021, 14:25
Efectele radiaţiei solare asupra organismului (Insolaţia)
De ştiut
Efectele radiaţiilor infraroşii pot fi benefice sau nocive, în funcţie de doză şi de sensibilitatea organismului. Asupra pielii, expunerea mai intensă poate determina eritem reversibil iniţial, dar la expuneri ulterioare prelungite pot apărea arsuri cu leziunile caracteristice şi riscul de suprainfecţie. Asupra sistemului nervos, efectul radiaţiilor este cunoscut sub denumirea de insolaţie.
04 Iulie 2021, 17:28
Din 2022, gata cu sula în justiție II. Dosarul electronic național
De ştiut
Ce înseamnă, concret, acest lucru? În primul rând, orice justiţiabil va putea să îşi consulte online dosarul. Pentru aceasta, se va loga cu un cod primit prin SMS şi va putea să vadă întregul conţinut. Dacă îşi va da acceptul, i se vor comunica citaţiile şi unele acte din dosar, inclusiv hotărârea judecătorească, în format electronic, cu respectarea unor standarde care să confirme remiterea efectivă a acestora.
03 Iulie 2021, 17:18
Învăţăm să colectăm! AVE Bihor le explică bihorenilor cum să reducă la jumătate costul facturii de salubritate (FOTO)
De ştiut
AVE Bihor a dus lecţia de colectare separată a deşeurilor în clasele din judeţ şi în faţa scărilor de bloc. Un experiment făcut de angajaţii companiei a demonstrat că o şcoală sau o asociaţie de proprietari poate să-şi reducă la jumătate factura de salubritate, dacă respectă regulile colectării deşeurilor şi aruncă fiecare mizerie la locul ei.
Canicula: Cum să eviți efectele negative
De ştiut
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici. Există câteva reguli de profilaxie a efectelor negative determinate de caniculă...
25 Iunie 2021, 19:11
Diabetul zaharat IV: complicaţile cronice ale acestei boli
De ştiut
Complicaţiile cronice ale diabetului sunt macroangiopatia, microangiopatia şi neuropatia diabetică. Prin angiopatie diabetică se înţelege totalitatea alterărilor vasculare secundare tulburărilor metabolice produse de deficitul absolut sau relativ de insulină, cu accent pe vasele mici (microangiopatia) şi cele mari (macroangiopatia)...
19 Iunie 2021, 18:31
Din 2022, gata cu sula în justiţie!
De ştiut
Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, sula este o unealtă alcătuită dintr-o tijă mare şi subţire de oţel, dreaptă sau curbă, ascuţită la vârf, fixată într-un mâner şi folosită în pielărie (cizmărie, cojocărie etc) pentru a găuri pielea ori talpa spre a putea trece acul cu aţa prin ele. Poate multă lume nu ştie, dar sula s-a utilizat şi încă se utilizează şi astăzi pe scară largă inclusiv în justiţie, la găurirea coperţilor de dosare, pentru a putea fi realizată operaţiunea de coasere a acestora...
17 Iunie 2021, 12:01
Model de urmat! Batăr, pe calea cea bună: comuna amendată de mai multe ori pentru gunoaie a devenit una responsabilă faţă de mediu
De ştiut
Batăr, pe calea cea bună: din comuna amendată de mai multe ori pentru gunoaie, una responsabilă faţă de mediu. Cu ajutorul companiei de salubritate AVE Bihor, Primăria şi şcoala din Batăr au derulat campanii de conştientizare a necesităţii de colectare separată a deşeurilor, iar localnicii au aflat ce avantaje au dacă respectă regulile. 
Diabetul zaharat III. Tratamentul cu medicamente vs tratamentul cu insulină
De ştiut
Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure. Vezi mai departe ce mediamente se folosesc și când este nevoie de tratament cu insulină...
13 Iunie 2021, 19:50
Brăţările electronice şi cum vor fi utilizate
De ştiut
În data de 18 mai 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cunoscută popular ca "legea brăţărilor electronice". Prin această lege se stabilesc condiţiile în care persoanele arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar, precum şi cele împotriva cărora s-a emis un ordin de protecţie, sunt obligate să poarte un dispozitiv electronic ce permite localizarea lor.
13 Iunie 2021, 16:58
Cauți gresie și faianță la preț bun? Vino la Interioo, din ERA, și ai super ofertă la produsele Tubadzin
De ştiut
Preţuri speciale, în exclusivitate la Interioo, la colecţiile anului 2021 provenite de la Tubadzin, principalul producător polonez de plăci ceramice, lider în inovaţie şi inspiraţie în design interior, cu ocazia Zilelor Tubadzin la Interioo.
09 Iunie 2021, 08:12
Ce tratament dietetic recomandă medicul pentru diabetul zaharat
De ştiut
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină). Bolnavul se va afla în evidenţa medicului specialist diabetolog, care va stabili dieta, tratamentul (cu medicamente antidiabetice orale sau cu insulină), ritmicitatea controalelor şi monitorizarea în vederea prevenirii sau tratamentului complicaţiilor.
06 Iunie 2021, 15:06
Schimbări majore în procesul penal IV. Două sisteme paralele
De ştiut
Sâmbătă, 15 mai, a intrat în vigoare Legea nr. 130/2021 prin care procedura penală a fost modificată ca efect al deciziei din 7 aprilie a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că, în materie penală, "este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării". Conform noii legi, în procesele clasice în care procurorul formulează o acuzaţie împotriva unui inculpat, iar judecătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestuia, noua lege impune ca hotărârea să fie motivată la momentul pronunţării şi să fie înmânată cât mai repede părţilor din procesul penal, aspecte pe care le-am detaliat săptămâna trecută.
05 Iunie 2021, 18:22
Nou centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi, în Oradea: toate serviciile, inclusiv de Fizioterapie sau Kinetoterapie, sunt gratuite (FOTO)
De ştiut
Orădenii cu dizabilităţi au la dispoziţie un nou centru de zi unde pot beneficia, zilnic şi cu titlu gratuit, de activităţi, suport psihologic şi servicii de Fizioterapie, Kinetoterapie sau Ergoterapie, centrul funcţionând sub tutela Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.
05 Iunie 2021, 14:56
Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia... După pandemie, vacanţa 2021 sună bine!
De ştiut
Pandemia de Covid bate în retragere, iar românii au o poftă tot mai mare de vacanţă. Simplificarea condiţiilor de călătorie în Bulgaria, de la 1 iunie, a dublat cererea zilnică a turiştilor, iar pentru Turcia, care solicită, tot de la 1 iunie, test RT-PCR ori rapid antigen numai persoanelor nevaccinate, cererea este în creştere. Se caută vacanţe şi în ţări aflate pe lista verde, cum ar fi Italia, sau pentru Grecia, care a clarificat de mai multă vreme condiţiile de intrare pentru turişti.
04 Iunie 2021, 08:37
Drumul deşeurilor: AVE asigură infrastructura pentru reciclarea deşeurilor, cu condiţia să fie colectate corect
De ştiut
Deşeurile adunate de utilajele AVE Bihor de la clienţii săi din tot judeţul sunt sortate şi valorificate, cu condiţia să fie aruncate corect. Bihorenii care nu vor respecta colectarea separată a deşeurilor vor rămâne cu deşeurile la poartă şi vor primi un avertisment, care îi atenţionează că trebuie să separe resturile.
02 Iunie 2021, 12:08
Schimbări majore în procesul penal III. Cum se pronunţă achitarea sau condamnarea
De ştiut
Potrivit noului sistem de pronunţare a hotărârilor judecătoreşti în materie penală, în situaţia în care vorbim de un proces penal clasic, în care procurorul formulează o acuzaţie împotriva unui inculpat, iar judecătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestuia, noua lege impune ca hotărârea să fie motivată la momentul pronunţării şi să fie înmânată cât mai repede părţilor din procesul penal.
30 Mai 2021, 20:12
Diabetul zaharat: Ce trebuie să știi despre această boală
De ştiut
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
30 Mai 2021, 17:57
'Zilele Kiwanis', un succes (FOTO)
De ştiut
În perioada 27-29 s-au desfasurat în Oradea "Zilele Kiwanis", organizate de DP Kiwanis România, în colaborare cu clubul Kiwanis Art Oradea. Voluntarele Kiwanis au adus bucurie mai multor copii care au luat parte la evenimente. 
30 Mai 2021, 13:35
Hello, Antalya! Ce obiective turistice poţi vedea în cea mai cunoscută regiune din Turcia. Zboruri direct din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Vacanţe de vis! Din 8 iunie, Oradea va avea curse aeriene charter directe spre Antalya. Pe lângă relaxarea din resorturi, anul acesta sunt la modă circuitele în care turiştii pot beneficia de diverse excursii tematice, Cappadocia, Pamukkale, Cetatea Myra, teatrul Aspendos sau presupusul mormânt al Sfântului Nicolae fiind câteva dintre ele.
Cancerul gastric: cine sunt cei mai predispuși să-l facă?
De ştiut
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut.
21 Mai 2021, 10:00
Schimbări majore în procesul penal II. Cea mai rapidă lege
De ştiut
În 7 aprilie, Curtea Constituțională pronunța una dintre cele mai importante decizii din întreaga sa istorie, stabilind, în esență, că în materie penală „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”. Publicarea ei în lipsa unui act normativ care să modifice Codul de procedură penală în sensul celor stabilite de Curte prezenta cel puțin două riscuri majore. Exista posibilitatea reală ca persoane condamnate definitiv să nu poată fi încarcerate, sau ca persoane încarcerate deja să fie puse, chiar și temporar, în libertate.
19 Mai 2021, 18:00
Trecem în online! Fiscal Online invită clienţii să îşi conecteze din timp casele de marcat la serverele ANAF
De ştiut
După amânări succesive, marii contribuabili au termen până la 30 iunie, iar cei mici şi mijlocii până la 30 noiembrie, pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF. Firmă de top specializată în montarea şi întreţinerea caselor de marcat, Fiscal Online le recomandă companiilor conectarea acestora la reţea din timp, pentru a evita aglomeraţia din ultimele zile, în condiţiile în care procedura durează circa 2 ore.
18 Mai 2021, 09:41
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.174 RON
  • 1 EUR = 4.9241 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON