URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Şefii Consiliului Judeţean al Elevilor i-au pus pe candidaţii la Primăria Oradea să se angajeze că vor da burse elevilor, aşa cum cerea un ordin al Ministerului Educaţiei de prin 2011. Culmea este că cei mai mulţi dintre viitorii primari a făcut primul exerciţiu în funcţie şi au semnat ca atare... Dar de ce trebuie Oradea să le dea elevilor bani? Ce câştigă oraşul din asta? Oricum elevii buni pleacă la facultate în alte oraşe, mulţi tineri o şterg din ţară cu prima ocazie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Asta e senzaţia mea, la finele unei campanii electorale "pandemice", cu totul atipice, lipsite de culoarea, zgomotul şi gargara mitingurilor mari, dar şi de dezbaterile dintre candidaţi, care ni i-ar fi putut prezenta în adevărata lor splendoare, cu sclipirile sau, dimpotrivă, stângăciile şi limitele lor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
În curând, numărul oamenilor care vorbesc va bate numărul celor care ascultă, iar într-un final târziu al umanității, numărul celor care nu vor avea nimic de spus va fi tot mai aproape de zero. Trăim vremuri în care aproape nimeni nu mai ascultă ce are de spus altcineva, cel mult tace până când celălalt se oprește din vorbit, pentru ca apoi să-și dea drumul la gură.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.

De ştiut

Vouchere de 300 de lei pentru copii care se legitimează pentru prima dată la cluburile sportive în perioada 8 septembrie – 30 noiembrie
De ştiut
Copiii născuţi în perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2014, care se vor legitima pentru prima dată la un club sportiv între 8 septembrie și 30 noiembrie 2020 vor primi vouchere de la Guvern, pentru achiziţionarea de echipamente sportive. Valoarea unuia este de 300 lei, iar Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor aşteaptă solicitările din partea cluburilor, pentru a le transmite către MTS.
21 Septembrie 2020, 20:22
Leptospiroza: Cum se manifestă această boală
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
19 Septembrie 2020, 16:32
Codul administrativ II. Consiliul local şi Primarul
De ştiut
Codul administrativ, intrat în vigoare în anul 2019, reglementează în detaliu alegerea şi funcţionarea autorităţilor publice locale, consiliul local şi primarul. Astfel, pentru fiecare localitate se stabileşte un număr de consilieri locali în funcţie de populaţia oraşului sau a comunei respective. Consiliul local este calificat ca fiind o autoritate deliberativă, iar primarul este o autoritate executivă.
17 Septembrie 2020, 11:17
Codul administrativ. Autoritățile administrației publice locale I
De ştiut
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
13 Septembrie 2020, 16:50
BIHOREANUL la radio: Cele mai importante ştiri din județ prind VOCE la Digi FM
De ştiut
BIHOREANUL, lider de audiență în presa din județul Bihor, contribuie la promovarea comunităţii locale, dar şi a presei locale, printr-un parteneriat cu postul de radio Digi FM. Cele mai importante ştiri ale publicaţiei noastre se aud acum și la nivel naţional, în cadrul rubricii Ştirile Digi FM.
11 Septembrie 2020, 10:45
Ce trebuie să știi despre caniculă
De ştiut
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
10 Septembrie 2020, 14:35
Clima, vremea şi organismul
De ştiut
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp. Vremea reprezintă starea condiţiilor meteorologice într-un interval scurt de timp, modificându-se chiar şi în timpul unei zile. Vremea şi clima acţionează asupra organismului, influenţând în mare măsură desfăşurarea proceselor fiziologice, caracterul activităţii economice şi condiţiile de viaţă.
05 Septembrie 2020, 18:01
Fundația Comunitară Oradea și Lidl finanțează 9 proiecte locale de mediu și educație
De ştiut
Construcția unui Oraș de Hârtie din materiale reciclabile sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil sunt printre activitățile finanțate prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, care răspund unei varietăți de nevoi identificate în rândul orădenilor.
05 Septembrie 2020, 15:55
Legea carantinei și izolării la domiciliu V. Acțiunile împotriva actelor administrative
De ştiut
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei și izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curții Constituționale, prevede posibilitatea atacării în instanță a actelor prin care se dispune carantinarea sau izolarea la domiciliu a unei persoane.
03 Septembrie 2020, 10:21
Toxiinfecţiile alimentare: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni
De ştiut
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. Izvorul  principal de infecţie este reprezentat în special de păsări şi ouă (mai ales cele de raţă), porci, bovine, peşti şi crustacee, rozătoare, omul (bolnav sau cel în convalescenţă care încă elimină salmonele) constituind al doilea rezervor de infecţie.
30 August 2020, 11:45
Legea carantinei și izolării la domiciliu IV. Accesul la justiție
De ştiut
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei și izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curții Constituționale, prevede posibilitatea atacării în instanță a măsurilor dispuse de către autorități. Vedeți care este procedura, care sunt termenele și de când încep să curgă efectele deciziilor!
21 August 2020, 20:01
Hei, taxi! Taximetria orădeană se mută şi online, printr-o aplicaţie pentru smartphone
De ştiut
Taximetria orădeană se mută de săptămâna aceasta online printr-o aplicaţie pentru smartphone. Orădenii vor putea comanda cel mai apropiat taxi cu ajutorul aplicaţiei Speed Taxi, care poate fi descărcată gratuit din Google Play sau Apple Store. Aplicaţia va putea fi folosită de taximetrişti cu titlu gratuit pentru cel puţin o jumătate de an.
17 August 2020, 12:33
Microelementele din apă şi importanţa lor pentru sănătate
De ştiut
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
16 August 2020, 20:10
Legea carantinei și izolării la domiciliu III. Carantina zonală
De ştiut
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
13 August 2020, 16:20
Bolile transmise prin apă
De ştiut
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
09 August 2020, 08:50
Legea carantinei şi izolării la domiciliu II. Izolarea
De ştiut
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
05 August 2020, 11:51
Clinicile de recuperare medicală şi fizioterapie Iasmed: Cel de-al şaselea cabinet din Bihor a fost deschis pe strada Fluieraşului din Oradea, în cartierul Prima Ioşia (FOTO)
De ştiut
Cel de-al şaselea punct de lucru Iasmed din judeţul Bihor a fost inaugurat luni în Oradea, pe strada Fluieraşului nr. 2 (cartierul Prima Ioşia, în apropierea complexului Prima Shop), cu dotări de ultimă oră şi personal de înaltă calificare. Într-un mediu relaxant, modern şi elegant, trei medici şi 30 kineto şi fiziokinetoterapeuţi oferă servicii de specialitate tuturor categoriilor de pacienţi, inclusiv în baza contractului cu CAS.
03 August 2020, 14:38
Steatoza hepatică. Tratament și cauze
De ştiut
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
01 August 2020, 16:41
Legea carantinei și izolării la domiciliu I
De ştiut
În data de 21 iulie a.c. a intrat în vigoare, în sfârșit, legea care instituie condițiile în care se poate dispune carantina sau izolarea la domiciliu față de unele persoane. Această lege a devenit indispensabilă ca urmare a Deciziei nr. 468/2020 a Curții Constituționale, publicate în 2 iulie, prin care s-a stabilit că măsurile de carantinare și izolare la domiciliu stabilite prin ordin de ministru sunt neconstituționale.
30 Iulie 2020, 11:31
Peritonita acută: Ce este și cum se tratează
De ştiut
Peritonita este o inflamaţie localizată sau generalizată a peritoneului (membrana seroasă care căptuşeşte abdomenul). Poate apărea atât în forme acute, cât şi în forme cronice. În forma acută motilitatea intestinală este încetinită, intestinul fiind destins din cauza gazelor şi lichidelor care se acumulează în exces prin tulburările funcţionale apărute.
 
24 Iulie 2020, 13:05
Masca, ministrul şi organul
De ştiut
Ultimele zile au adus numeroase noutăţi în plan juridic. Cu toate acestea, problema principală de actualitate a societăţii româneşti rămâne cea a măsurilor dispuse în plan juridic pentru combaterea pandemiei, mai ales în contextul creşterii numărului de infectări. De aceea, un eveniment relativ banal de săptămâna trecută a stârnit numeroase şi vii comentarii, readucând în atenţie, din păcate, incompetenţa guvernanţilor noştri. E vorba de faptul că un tânăr a fost scos din metrou cu forţa de mai mulţi jandarmi, pe motiv că nu purta masca de protecţie corespunzător.
23 Iulie 2020, 15:11
Fundația Comunitară Oradea caută proiecte pentru Swimathon 2020
De ştiut
Fundația Comunitară Oradea lansează marți apelul de proiecte pentru Swimathon Oradea 2020. Până pe 31 iulie 2020, ONG-uri sau grupuri de inițiativă din județul Bihor își pot înscrie cauzele/proiectele pentru a participa la o ediție mai aparte, pe o platformă online.
21 Iulie 2020, 19:42
Pancreatita cronică. Află cum se manifestă și ce trebuie să faci!
De ştiut
Pancreatita cronică se poate manifesta sub forma unor episoade de inflamaţie acută survenite pe un pancreas anterior afectat, sau ca o afectare cronică, cu durere sau fenomene de malabsorbţie persistente. Cauzele pancreatitei cronice sunt identice cu cele ale pancreatitei acute (alcoolismul acut sau cronic, calculii biliari, postoperator după intervenţii pe abdomen, dar şi neabdominale, traumatisme abdominale, insuficienţă renală, unele infecţii, administrarea unor medicamente), dar există multe cazuri cu origine necunoscută.
19 Iulie 2020, 17:02
Orădenii găsesc măşti de protecţie cu 1 leu şi la chioşcurile de ziare Laza Trading
De ştiut
Orădenii pot găsi măşti de protecţie la preţul de doar 1l eu bucata și la chioşcurile de ziare din oraş. Este vorba despre cele 23 deţinute de firma Laza Trading. Măştile sunt produse în China, iar proprietarul chioşcurilor, Traian Laza, a decis să le comercializeze cu un adaos minim, pentru a-i încuraja pe orădeni să le poarte.
Carantina, Curtea Constituţională şi Guvernul
De ştiut
În data de 2 iulie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 458 din 25 iunie a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea măsurilor de carantină şi izolare la domiciliu, decizie care a produs numeroase discuţii în spaţiul public. Dincolo de polemicile pasionale, realitatea este una clară şi crudă, iar ea relevă, din păcate, încă o dată, principala problemă a României postrevoluţionare, care se numeşte, simplu: incompetenţă.
16 Iulie 2020, 11:55
Pancreatita acută: Cum se manifestă şi cum se tratează
De ştiut
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.
10 Iulie 2020, 17:41
Refluxul gastroesofagian: cauze şi tratament
De ştiut
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
04 Iulie 2020, 16:31
Codul Administrativ: Prim-ministrul, omul care decide tot
De ştiut
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
03 Iulie 2020, 16:18
Alcoolismul, o problemă extrem de răspândită. Cum recunoaștem un alcoolic?
De ştiut
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.
25 Iunie 2020, 13:05
Dependenţa de nicotină: Care sunt tipurile de ţigări mai puţin periculoase
De ştiut
În ultimii 30 de ani, marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină.
18 Iunie 2020, 20:01
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1883 RON
  • 1 EUR = 4.8722 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON