URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2024, 17:55

Ești asigurat la CAS și vrei să știi ce drepturi ai ori cum funcționează asigurările de sănătate? A fost lansată o nouă ediție a Ghidului Asiguratului

Ești asigurat la CAS și vrei să știi ce drepturi ai ori cum funcționează asigurările de sănătate? A fost lansată o nouă ediție a Ghidului Asiguratului foto: arhivă

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a lansat a doua ediție a Ghidului Asiguratului, pentru a crește gradul de cunoaștere a serviciilor oferite în cadrul sistemului asigurărilor de sănătate și a modului în care funcționează acest sistem.

Pentru asigurați și neasigurați

După prima ediție, care a apărut în a doua jumătate a anului 2020, cea de-a doua a fost lansată de CNAS luni, 4 martie, Ghidul fiind publicat pe site-ul Casei naționale, cât și pe cele ale Caselor județene, inclusiv, firește, pe cel al CAS Bihor.

„Considerăm că este o carte de căpătâi atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru persoanele neasigurate, cuprinzând toate informațiile necesare cu privire la drepturile asiguraților, la serviciile medicale la care aceștia au acces în baza asigurării de sănătate, iar persoanele neasigurate pot afla care sunt serviciile medicale la care au acces și în ce condiții”, a declarat BIHOREANULUI directorul general al CJAS Bihor.

„Actuala ediție a Ghidului asiguratului era necesară, la peste doi ani de la apariția primei ediții, în condițiile în care în acest răstimp pachetele de servicii pentru persoanele asigurate și neasigurate s-au lărgit considerabil. Totodată, în redactarea acestei ediții s-a ținut cont de propunerile și recomandările primite de CNAS după parcurgerea ediției precedente a ghidului”, se arată pe site-ul CNAS.

„Ghidul asiguratului este un instrument menit să sintetizeze, într-un mod ușor de înțeles, principalele prevederi ale vastei legislații din domeniu, care inevitabil este scrisă într-un limbaj al terminologiei de specialitate, medicală și juridică. Iar a fi asigurat îţi dă drepturi, dar îţi dă şi obligaţii. Dreptul la serviciul medical înseamnă şi obligaţia de a avea grijă de propria sănătate nu doar când te simți bolnav, de a trece pe la medicul tău de familie în scop preventiv”, a transmis preşedintele CNAS, dr. Valeria Herdea.

Un ghid practic

Întins pe 52 de pagini, dar formulat de o manieră ușor de înțeles, Ghidul Asiguratului are el însuși un „ghid” de parcurgere, definește pachetele de servicii pentru asigurați și explică importanța cardului de sănătate.

De asemenea, Ghidul Asiguratului oferă informații despre domeniile de asistență medicală, de la medicul de familie la medicul specialist, analize de laborator, asistența spitalicească, serviciile de recuperare medicală, consultațiile de urgență și tratamentele la domiciliu, medicamentele și dispozitivele medicale compensate.

Ghidul furnizează, de asemenea, informații utile pentru femeia însărcinată, programele naționale de sănătate, concediile medicale și rambursarea cheltuielilor medicale în alte țări pentru cetățenii români care au calitatea de asigurat CAS.

Nu în ultimul rând, Ghidul prezintă și informații pentru ca orice persoană care îl parcurge să înțeleagă modalitatea de funcționare a sistemului asigurărilor de sănătate și sursele de finanțare a acestuia, despre rolul Ministerului Sănătății și CNAS și Caselor județene de sănătate, o secțiune fiind dedicată drepturilor și obligațiilor persoanelor asigurate.

„Lansarea noii ediții a Ghidului asiguratului este primul pas al unei campanii de informare publică despre drepturile și obligațiile asiguraților, ce se va desfășura pe parcursul următoarelor luni”, precizează conducerea CNAS.

Ghidul Asiguratului poate fi consultat mai jos.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CASS ... nu CAS.
CAS reprezintă sistemul de pensii. CASS este sistemul care ține de asigurările de sănătate. A nu face confuzii care derutează asigurații.
Postat 06 Martie 2024, 07:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON