URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2024, 14:51

Lăsați natura să vină la copii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mă dă ecologia afară din casă. Ies singur.

Şi atunci cînd ies, aleg întotdeauna natura. E-n gestul ăsta şi un strop de mizantropie, vine cu siguranţă şi din dorinţa de-a scăpa de oameni, dar în cea mai mare parte e vorba de gravitaţie psihică: natura mă atrage spre ea ca un magnet. Abia cînd ajung într-o pădure, pe un deal sau pe un munte, la o margine de lac sau chiar în mijlocul unei cîmpii vaste, simt că mă echilibrez. Busola mea interioară stă atunci pe loc, pentru că nordul e acolo. În natură simt că am ajuns la destinaţie.

Cu toate astea, nu sînt un fanatic al ecologiei. Şi nu doar pentru că, în general, e greşit să fii fanatic. E ceva complet nenatural în orice lucru dus la extrem. Cu atît mai mult cînd e vorba de natură, mama echilibrului. Sigur, ecologia ţine de protejarea mediului, dar asta putem face nu doar ocrotind zonele naturale existente, ci şi integrînd natura în viaţa noastră. Aducînd-o în spaţiile inevitabil artificiale în care ne desfăşurăm activitatea. În loc să mergem noi într-o pădure, să aducem pădurea la noi. În birouri, în clădiri publice, în şcoli.

Cînd am primit invitaţia de a fi ambasadorul cauzei "Green for Teens - Viitorul sună verde" cu care Asociaţia "Iuliu Maniu" participă la ediţia din acest an a Swimathon Oradea, m-a atras tocmai această abordare a preocupării ecologice. Proiectul urmăreşte dezvoltarea în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" a cîte unei grădini verticale. O bucată de natură care trăieşte şi însufleţeşte locul în care elevii îşi petrec aproape o jumătate de zi, cinci zile pe săptămînă. Mai mult, plantele vor fi alese şi îngrijite de elevi în funcţie de mai mulţi parametri, sub îndrumarea unor specialişti. Descoperire, învăţare, conştientizare, responsabilizare, plus sănătate. Oxigen, echilibru sufletesc şi o stare de bine cum doar în sînul naturii simţim. Win-win!

Sper din suflet ca proiectul să devină realitate. Reuşita lui ar fi un exemplu şi un precedent fericit pentru toate şcolile din Oradea.

Mircea Pricăjan
redactor-şef
Revista Familia

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Natura
Padurea, muntele, sau fascinatia tacerii, a imensitatii dar in acelasi timp si freamatul vietii.
Postat 27 Aprilie 2024, 17:43 de TheSolarConnection
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON