URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Aprilie 2024, 14:51

Lăsați natura să vină la copii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mă dă ecologia afară din casă. Ies singur.

Şi atunci cînd ies, aleg întotdeauna natura. E-n gestul ăsta şi un strop de mizantropie, vine cu siguranţă şi din dorinţa de-a scăpa de oameni, dar în cea mai mare parte e vorba de gravitaţie psihică: natura mă atrage spre ea ca un magnet. Abia cînd ajung într-o pădure, pe un deal sau pe un munte, la o margine de lac sau chiar în mijlocul unei cîmpii vaste, simt că mă echilibrez. Busola mea interioară stă atunci pe loc, pentru că nordul e acolo. În natură simt că am ajuns la destinaţie.

Cu toate astea, nu sînt un fanatic al ecologiei. Şi nu doar pentru că, în general, e greşit să fii fanatic. E ceva complet nenatural în orice lucru dus la extrem. Cu atît mai mult cînd e vorba de natură, mama echilibrului. Sigur, ecologia ţine de protejarea mediului, dar asta putem face nu doar ocrotind zonele naturale existente, ci şi integrînd natura în viaţa noastră. Aducînd-o în spaţiile inevitabil artificiale în care ne desfăşurăm activitatea. În loc să mergem noi într-o pădure, să aducem pădurea la noi. În birouri, în clădiri publice, în şcoli.

Cînd am primit invitaţia de a fi ambasadorul cauzei "Green for Teens - Viitorul sună verde" cu care Asociaţia "Iuliu Maniu" participă la ediţia din acest an a Swimathon Oradea, m-a atras tocmai această abordare a preocupării ecologice. Proiectul urmăreşte dezvoltarea în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" a cîte unei grădini verticale. O bucată de natură care trăieşte şi însufleţeşte locul în care elevii îşi petrec aproape o jumătate de zi, cinci zile pe săptămînă. Mai mult, plantele vor fi alese şi îngrijite de elevi în funcţie de mai mulţi parametri, sub îndrumarea unor specialişti. Descoperire, învăţare, conştientizare, responsabilizare, plus sănătate. Oxigen, echilibru sufletesc şi o stare de bine cum doar în sînul naturii simţim. Win-win!

Sper din suflet ca proiectul să devină realitate. Reuşita lui ar fi un exemplu şi un precedent fericit pentru toate şcolile din Oradea.

Mircea Pricăjan
redactor-şef
Revista Familia

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Natura
Padurea, muntele, sau fascinatia tacerii, a imensitatii dar in acelasi timp si freamatul vietii.
Postat 27 Aprilie 2024, 17:43 de TheSolarConnection
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON