URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2024, 11:34

Compost la microscop: Transformarea în compost a gunoaielor din Bihor, o inițiativă cam scumpă!

Compost la microscop: Transformarea în compost a gunoaielor din Bihor, o inițiativă cam scumpă! Foto generic, sursa Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România chiar este ţara tuturor posibilităţilor!

De când s-a dublat la 160 lei taxa de economie circulară, pe care operatorii de salubritate, implicit cetăţenii şi primăriile, o achită pentru fiecare tonă de gunoi depusă la haldă în loc să fie valorificată, autorităţile din Bihor caută soluţii să scape de această plată.

Ecolect, asociaţia care reprezintă oraşele şi comunele judeţului în probleme de salubritate, şi-a propus ca toate gunoaiele adunate din Bihor să fie tratate mecano-biologic pentru că produsul astfel obţinut, un compost industrial, este scutit de taxa de economie circulară, ceea ce ar reduce facturile.

Numai că planul se poate realiza doar cu multă bătaie de cap şi cheltuială, fiindcă legea impune că acest compost să fie analizat periodic de un laborator acreditat, care să confirme că nu mai este gunoi, ci pământ de umplutură.

Or, în România nu există niciun astfel de laborator! Singura şansă ar fi ca Bihorul să trimită compostul la analize în străinătate, stabilind o nouă fiţă, în care nu doar cetăţenii se "doftoresc" dincolo, ci şi gunoaiele...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Legea in materie spune clar si simplu ...
... ca responsabilitatea gestionarii deseurilor si salubrizarea tine de atributiile administratiilor publice locale, care au ca obligatie aplicarea principiului "platesti cat arunci". Asta inseamna un calcul elementar, scolaresc, al raportului volum / greutate / categorie de deseu. Bihorenii au ajuns sa plateasca, pentru o punguta de gunoi menajer, cat pentru aceeasi cantitate de paine sau oua, branza sau lapte. Motivul este ca toti edilii din Bihor, dupa modelul conducerii consiliului judetean, lucreaza cu entuziasm pentru operatorii sistemului zis integrat de gestionare a deseurilor, nicidecum pentru cetateni. In 3 ani de la aplicarea pe scara larga a sistemului selectiv, pe fractii, pretul a crescut cu peste 300% fara nicio justificare reala, corecta si facila.
Postat 27 Aprilie 2024, 07:46 de KP
Scump?
De unde știți că e scump? Aveți făcută o documentare în acest sens? Sau vă dați doar cu părerea?
Postat 26 Aprilie 2024, 14:33 de CR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON