URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2024, 14:00

Noi cu cine votăm?

Noi cu cine votăm? foto: Arhiva Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.

Vinovații pentru ceea ce suntem nevoiți să digerăm azi se știu: sunt liderii principalelor partide, PNL și PSD, alături de președintele Klaus Iohannis, „strategul” care a imaginat această cumetrie nefericită a unor adversari tradiționali. O alianță forțată, care a distrus opoziția reală, sporindu-o, pe cale de consecință, pe cea de esență populistă, care nu face decât să paraziteze și mai mult o viață politică searbădă în materie de proiecte și politici publice serioase.

Peste toate acestea, e înspăimântătoare „subțirimea” de la nivelul de „top-management” al formațiunilor politice, care, după cum vedem zilnic la știri, au serioase probleme în a-și identifica și propulsa candidați cât de cât rezonabili în confruntarea electorală. Apar pe ecrane sfertodocți și mediocri, pe cât de nesiguri și slab mobilați intelectual, incapabili să ducă un raționament și o frază până la capăt, pe atât de ambițioși - a se citi ahtiați - în a vâna poziții importante în stat, folosind „instrumentul” alegerilor. Alegeri care ar trebui să fie un exercițiu democratic, o competiție deschisă, dar pe care mediocrii le-au transformat, prin strategii străvezii, în simulacre electorale, programate după propriul calendar și croite după chipul și asemănarea lor.

Este de râsul curcilor ca partidele mainstream, componentele coaliției de guvernare, să nu aibă, la mai puțin de două luni de alegerile locale, candidat - sau candidați, că nici asta nu le e clar - la Primăria Capitalei. Sau, cu jumătate de an înainte de cele prezidențiale, să nu știe cu cine vor merge „la bătaie” pentru Cotroceni.

Totul este calcul meschin, făcut pe baza unor sondaje de opinie repetate la nesfârșit, cu disperarea elevului tăntălău sau nepregătit care așteaptă ca rezolvarea miraculoasă să-i vină „servită” din altă parte. Adică, să zică poporul cam pe cine ar prefera și, poate, poate, îl „rezolvăm” și-l băgăm pe listă. Îl furăm și de la adversari, dacă e cazul. Sau, de ce nu?, înrolăm un cântăreț, un fotbalist, un om de afaceri de succes care să aducă voturi. Totul pentru front, totul pentru victorie!

Doar că poporul nu le dă mutarea salvatoare. Și nu le-o dă pentru că n-are din ce alege. În oferta pe care alianța mediocrilor, patronată din umbră de îngâmfatul preocupat numai de propria-i persoană, nu găsești nimic interesant de votat, nu întrezărești umbră de profesionalism, de experiență, de background, ca să nu mai vorbesc de bun simț, dedicare pentru serviciul public, aplecare spre interesul general sau - sună caraghios - patriotism. Doar politruci gargaragii, cărora șmecheria le transpare prin toți porii.

Așa se explică faptul că un Mircea Geoană sau un Nicușor Dan, care n-au strălucit nici în constelația NATO, nici în cenușiul Bucureștiului, au ajuns favoriți în opțiunile electorale. Și tot așa, și sporirea peste măsură a amăgitoarelor AUR ori SOS.

E adevărat că pe meleagurile noastre, prin Bihor, aerul din zona politică e mai respirabil. Este, indiscutabil, meritul lui Ilie Bolojan și al liberalilor, care deja de mulți ani au mutat, favorizați de suita de proiecte implementate la nivel administrativ, dezbaterile publice în zona discuțiilor pe realizări și pe „to do list”, umbrind tendințele populiste.

Ca atare, spre deosebire de alte zone ale țării, la noi alegerea va fi e tipul: îi mai votăm pe ăștia, care „au făcut”, sau le dăm șansa altora, care spun că se putea „mai bine”, iar ei știu cum s-o facă. Oare?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@MODERATOR
De ce ați oprit comentariile la advertorialul lui DEHELEAN ???? Se dă mare USR-eu ca ei sunt corecții corecților când de fapt ei încalcă legea.
Postat 14 Martie 2024, 15:18 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON