URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 20 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul în care în ţara noastră se petrec numeroase accidente rutiere soldate cu consecinţe tragice, guvernanţii noştri încearcă să îi determine pe conducătorii auto să fie mai atenţi în trafic, pentru a reuşi să evite astfel de evenimente nedorite printr-o atenţie sporită şi o conduită cu caracter preventiv.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Florin Ciucaş

redactor șef

Florin Dănuț Ciucaș s-a născut la Reghin, în 5 septembrie 1972. A absolvit Liceul Industrial nr. 1 din Oradea, Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, fiind licențiat în jurnalism al Universității din București.

S-a remarcat încă din ultimii ani de liceu prin realizarea unui ziar de tip samizdat de influență rock, cu accente critice, ironice și sarcastice, neconform ideologiei comuniste, Extaz Metal Magazin, care a provocat o anchetă a Securității în instituția de învățământ și sancțiuni pe linie UTC împotriva ”colectivului de redacție”.

În 1990, imediat după revoluția anti-comunistă, împreună cu colegii Cătălin Miheș și Marcel Lehel Lazăr, va edita două numere tipărite ale Extaz Metal Magazin, aceasta fiind una dintre primele, dacă nu chiar prima publicație rock românească din proaspăta democrație.

A fost redactor al săptămânalului Noua Gazetă de Vest (1992-1995, Oradea), corespondent al cotidianului România liberă în județul Bihor (1993-2000), corespondent al postului de radio Europa liberă (1993-2002), redactor și șef secție anchetă la cotidianul Jurnal bihorean (1996-2000, Oradea), corespondent al agenției de știri Mediafax (2004-2009).

La înființarea săptămânalului Bihoreanul a fost cooptat redactor șef adjunct (2000-2002), iar din 2002 este redactor șef al publicației, precum și al portalului de știri www.bihoreanul.ro, atât în perioada în care acestea erau editate de trustul Mediapro, cât și după 2009, de când ele sunt gestionate de echipa care le realizează.

A fost membru al Asociației Ziariștilor Români și al Asociației Pro Democrația, colaborator al BBC, Jurnalului de dimineață, Bihari Naplo, VIP etc. și s-a remarcat de asemenea, în anii 90, ca autor de caricaturi, grafician și fotoreporter.

Din 2007 este și antreprenor în domeniile publicității și comunicării, fiind asociat și administrator al mai multor companii media - agenții de publicitate sau editori de presă.

Este considerat unul din promotorii jurnalismului de investigație bihorean, remarcându-se, începând cu mijlocul anilor 90, la România liberă și Jurnal bihorean, prin anchete sonore privind corupția din mediul universitar orădean, administrația locală și sistemul judiciar, încrengăturile dintre serviciile secrete și mediul de afaceri, masonerie și lumea politică, spirit pe care îl va transmite după 2000 și ziarului Bihoreanul.

Universitarul Florin Ardelean consemna, în lucrarea sa ”Istoria presei orădene”, că ”sosirea în redacţia Jurnalului bihorean a lui Florin Ciucaş va deschide aici o perioadă de glorie a investigaţiei jurnalistice, cu anchete care vor rămâne în memoria colectivă prin documentare, agresivitate, consecvenţă în urmărirea faptelor şi a personajelor implicate, prin deranjamentele majore provocate în sferele ocultei politice, administrative, juridice, academice, prin dovedirea unor complicităţi în domeniul contrabandei care vor arăta cu degetul spre statul român”.

Florin Ciucaş ”a fost copilul teribil al presei orădene, (...) curajos, foarte meticulos, a dat lovituri de presă care au stârnit invidia multor confraţi”, iar ”Bihoreanul şi-a găsit în el omul care i-a dat „obrăznicie”, răutate, stârnind mânii şi frică”, arată aceeași sursă.

Este căsătorit şi are un copil.

Toate articolele scrise de Florin Ciucaş

Contact

florin.ciucas@bihormedia.ro

Florin Ciucaş

Florin Ciucaş

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3575 RON
  • 1 EUR = 4.9447 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON