URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).

Florin Ciucaş

redactor șef

Florin Dănuț Ciucaș s-a născut la Reghin, în 5 septembrie 1972. A absolvit Liceul Industrial nr. 1 din Oradea, Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, fiind licențiat în jurnalism al Universității din București.

S-a remarcat încă din ultimii ani de liceu prin realizarea unui ziar de tip samizdat de influență rock, cu accente critice, ironice și sarcastice, neconform ideologiei comuniste, Extaz Metal Magazin, care a provocat o anchetă a Securității în instituția de învățământ și sancțiuni pe linie UTC împotriva ”colectivului de redacție”.

În 1990, imediat după revoluția anti-comunistă, împreună cu colegii Cătălin Miheș și Marcel Lehel Lazăr, va edita două numere tipărite ale Extaz Metal Magazin, aceasta fiind una dintre primele, dacă nu chiar prima publicație rock românească din proaspăta democrație.

A fost redactor al săptămânalului Noua Gazetă de Vest (1992-1995, Oradea), corespondent al cotidianului România liberă în județul Bihor (1993-2000), corespondent al postului de radio Europa liberă (1993-2002), redactor și șef secție anchetă la cotidianul Jurnal bihorean (1996-2000, Oradea), corespondent al agenției de știri Mediafax (2004-2009).

La înființarea săptămânalului Bihoreanul a fost cooptat redactor șef adjunct (2000-2002), iar din 2002 este redactor șef al publicației, precum și al portalului de știri www.bihoreanul.ro, atât în perioada în care acestea erau editate de trustul Mediapro, cât și după 2009, de când ele sunt gestionate de echipa care le realizează.

A fost membru al Asociației Ziariștilor Români și al Asociației Pro Democrația, colaborator al BBC, Jurnalului de dimineață, Bihari Naplo, VIP etc. și s-a remarcat de asemenea, în anii 90, ca autor de caricaturi, grafician și fotoreporter.

Din 2007 este și antreprenor în domeniile publicității și comunicării, fiind asociat și administrator al mai multor companii media - agenții de publicitate sau editori de presă.

Este considerat unul din promotorii jurnalismului de investigație bihorean, remarcându-se, începând cu mijlocul anilor 90, la România liberă și Jurnal bihorean, prin anchete sonore privind corupția din mediul universitar orădean, administrația locală și sistemul judiciar, încrengăturile dintre serviciile secrete și mediul de afaceri, masonerie și lumea politică, spirit pe care îl va transmite după 2000 și ziarului Bihoreanul.

Universitarul Florin Ardelean consemna, în lucrarea sa ”Istoria presei orădene”, că ”sosirea în redacţia Jurnalului bihorean a lui Florin Ciucaş va deschide aici o perioadă de glorie a investigaţiei jurnalistice, cu anchete care vor rămâne în memoria colectivă prin documentare, agresivitate, consecvenţă în urmărirea faptelor şi a personajelor implicate, prin deranjamentele majore provocate în sferele ocultei politice, administrative, juridice, academice, prin dovedirea unor complicităţi în domeniul contrabandei care vor arăta cu degetul spre statul român”.

Florin Ciucaş ”a fost copilul teribil al presei orădene, (...) curajos, foarte meticulos, a dat lovituri de presă care au stârnit invidia multor confraţi”, iar ”Bihoreanul şi-a găsit în el omul care i-a dat „obrăznicie”, răutate, stârnind mânii şi frică”, arată aceeași sursă.

Este căsătorit şi are un copil.

Toate articolele scrise de Florin Ciucaş

Contact

florin.ciucas@bihormedia.ro

Florin Ciucaş

Florin Ciucaş

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0911 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON