URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 SEPTEMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Există orădeni veşnic nemulţumiţi. Acum câteva săptămâni, când s-a anunţat că Parcul Petofi intră în reabilitare, au fost voci care au apelat urgent la haştagul "Bolojan-betoane". Aş fi curios să-mi explice cei nemulţumiţi unde s-a turnat beton şi trebuia să se pună chirpici. Bietul parc e neschimbat încă din vremea când ne scotea la plimbare tovarăşa educatoare de la grădiniţă, dar atotştiutorii sunt convinşi că se va betona frumuseţe de spaţiu verde.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre intenția municipalității orădene de a reînființa Fotbal Club Bihor, cu intenția de a promova echipa până în prima ligă?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La mijlocul săptămânii trecute am încheiat un mandat de exact 7 luni în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiţiei (9 februarie - 8 septembrie 2021). La final de drum, este interesant de făcut o mică retrospectivă a celor întâmplate în acest interval de timp şi o sinteză a proiectelor pornite şi aflate în derulare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.

Florin Ciucaş

redactor șef

Florin Dănuț Ciucaș s-a născut la Reghin, în 5 septembrie 1972. A absolvit Liceul Industrial nr. 1 din Oradea, Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, fiind licențiat în jurnalism al Universității din București.

S-a remarcat încă din ultimii ani de liceu prin realizarea unui ziar de tip samizdat de influență rock, cu accente critice, ironice și sarcastice, neconform ideologiei comuniste, Extaz Metal Magazin, care a provocat o anchetă a Securității în instituția de învățământ și sancțiuni pe linie UTC împotriva ”colectivului de redacție”.

În 1990, imediat după revoluția anti-comunistă, împreună cu colegii Cătălin Miheș și Marcel Lehel Lazăr, va edita două numere tipărite ale Extaz Metal Magazin, aceasta fiind una dintre primele, dacă nu chiar prima publicație rock românească din proaspăta democrație.

A fost redactor al săptămânalului Noua Gazetă de Vest (1992-1995, Oradea), corespondent al cotidianului România liberă în județul Bihor (1993-2000), corespondent al postului de radio Europa liberă (1993-2002), redactor și șef secție anchetă la cotidianul Jurnal bihorean (1996-2000, Oradea), corespondent al agenției de știri Mediafax (2004-2009).

La înființarea săptămânalului Bihoreanul a fost cooptat redactor șef adjunct (2000-2002), iar din 2002 este redactor șef al publicației, precum și al portalului de știri www.bihoreanul.ro, atât în perioada în care acestea erau editate de trustul Mediapro, cât și după 2009, de când ele sunt gestionate de echipa care le realizează.

A fost membru al Asociației Ziariștilor Români și al Asociației Pro Democrația, colaborator al BBC, Jurnalului de dimineață, Bihari Naplo, VIP etc. și s-a remarcat de asemenea, în anii 90, ca autor de caricaturi, grafician și fotoreporter.

Din 2007 este și antreprenor în domeniile publicității și comunicării, fiind asociat și administrator al mai multor companii media - agenții de publicitate sau editori de presă.

Este considerat unul din promotorii jurnalismului de investigație bihorean, remarcându-se, începând cu mijlocul anilor 90, la România liberă și Jurnal bihorean, prin anchete sonore privind corupția din mediul universitar orădean, administrația locală și sistemul judiciar, încrengăturile dintre serviciile secrete și mediul de afaceri, masonerie și lumea politică, spirit pe care îl va transmite după 2000 și ziarului Bihoreanul.

Universitarul Florin Ardelean consemna, în lucrarea sa ”Istoria presei orădene”, că ”sosirea în redacţia Jurnalului bihorean a lui Florin Ciucaş va deschide aici o perioadă de glorie a investigaţiei jurnalistice, cu anchete care vor rămâne în memoria colectivă prin documentare, agresivitate, consecvenţă în urmărirea faptelor şi a personajelor implicate, prin deranjamentele majore provocate în sferele ocultei politice, administrative, juridice, academice, prin dovedirea unor complicităţi în domeniul contrabandei care vor arăta cu degetul spre statul român”.

Florin Ciucaş ”a fost copilul teribil al presei orădene, (...) curajos, foarte meticulos, a dat lovituri de presă care au stârnit invidia multor confraţi”, iar ”Bihoreanul şi-a găsit în el omul care i-a dat „obrăznicie”, răutate, stârnind mânii şi frică”, arată aceeași sursă.

Este căsătorit şi are un copil.

Toate articolele scrise de Florin Ciucaş

Contact

florin.ciucas@bihormedia.ro

Florin Ciucaş

Florin Ciucaş

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2041 RON
  • 1 EUR = 4.9482 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON