URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2024, 12:55

Oradea cere finanţare europeană pentru construcţia a două pasaje subterane pe strada Republicii, în valoare de 57 milioane euro (FOTO)

Oradea cere finanţare europeană pentru construcţia a două pasaje subterane pe strada Republicii, în valoare de 57 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Oradea cere finanţare europeană pentru construcţia a două pasaje subterane pe strada Republicii, în valoare de 57 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Oradea cere finanţare europeană pentru construcţia a două pasaje subterane pe strada Republicii, în valoare de 57 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Oradea cere finanţare europeană pentru construcţia a două pasaje subterane pe strada Republicii, în valoare de 57 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Oradea cere finanţare europeană pentru construcţia a două pasaje subterane pe strada Republicii, în valoare de 57 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Oradea cere finanţare europeană pentru construcţia a două pasaje subterane pe strada Republicii, în valoare de 57 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a depus joi spre finanţare, în Programul Regional Nord – Vest 2021 – 2027, un proiect de mobilitate urbană pe viitorul coridor Magheru – Republicii, în valoare de 283 milioane lei, echivalentul a 57 milioane euro.

Un proiect cu două etape

Investiția vizează construirea a două pasaje subterane în zona magazinului Crişul şi a gării CFR, precum şi achiziţionarea a câte 10 autobuze electrice.

"Proiectele tehnice ale pasajelor sunt finalizate, urmând să fie demarată procedura de licitaţie a acestora. Termenul de execuţie este de 22 de luni. Totodată, pentru autobuzele electrice licitaţia publică este în curs de finalizare", a transmis vineri, Primăria, printr-un comunicat de presă.

Valoarea totală a lucrărilor și achizițiilor se ridică la 283 milioane lei, din care valoarea eligibilă pentru plată din fonduri nerambursabile este de 164,6 milioane lei.

Din valoarea totală a proiectului, prima etapă, care vizează construirea pasajului de la intersecţia străzilor Republicii, Magheru şi Louis Pasteur, în zona magazinului Crişul şi achiziţia a 10 autobuze, este estimată la circa 134 milioane lei.

Cea de-a doua etapă, care cuprinde construcţia pasajului subteran din faţa gării şi achiziţia a încă 10 autobuze, va costa circa 149 milioane lei.

Încă două pasaje subterane

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de mobilitate urbană vizează crearea unui sistem de undă verde pentru tramvai între podul Dacia şi gara CFR.

În intersecţia dintre Bulevardul Magheru cu străzile Republicii, Magheru şi Louis Pasteur va fi amenajat un pasaj subteran, pe unde vor trece linia de tramvai şi traficul auto cu două benzi pe sens. Cu ocazia lucrărilor, banda auto care în momentul de faţă înaintează pe linia de tramvai va fi desfiinţată, piaţeta din Bulevardul Magheru va fi reabilitată, iar carosabilul, staţiile OTL şi iluminatul public vor fi reabilitate.

În pasajul subteran în faţa gării CFR va coborî doar traficul rutier, în timp ce tramvaiul va rămâne la suprafaţă. Deasupra acestui pasaj va fi amenajată o piaţă publică, în care va fi creat pentru călători un nod de transport cu trenul, tramvaiul, autobuzele şi taxiul.

La fel ca în prima etapă, va fi refăcută întreaga infrastructură din zonă, de la reţelele din subteran până la staţiile de tramvai şi autobuz.

"Oradea are o sumă prealocată"

Investiția pare certă. În cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi, în care au fost aprobată depunerea spre finanţare a celor două proiecte, primarul Florin Birta a declarat că banii sunt asiguraţi.

"Oradea are o sumă prealocată pentru ADR Nord-Vest în perioada 2021-2027. Pe «mobilitate urbană» avem aproximativ 40 milioane de euro, pe «spaţii verzi» 9,2 milioane euro, iar pe «regenerare urbană» 11 milioane de euro", a explicat Birta.

Municipalitatea poate depune cereri de contractare pentru 200% din această sumă, fapt pentru care se pregăteşte să depună pe primele două axe proiecte în valoare de peste 100 milioane de euro.

Termenul de predare a cererilor de finanţare este însă unul strâns. "În cursul zilei de luni va trebui să convocăm, probabil, o şedinţă de Consiliu Local online pentru aprobarea unor proiecte care urmează să fie depuse, dar a căror documentaţie nu a putut fi încă finalizată", le-a spus joi consilierilor locali primarul Florin Birta.

Concret, proiectele referitoare la spaţii verzi au termen de depunere data de 2 mai, cele de mobilitate urbană pot fi depuse până pe 7 mai, iar cele referitoare la regenerare urbană până pe 20 mai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@cristianteofil
O baterie rareori va trece de 200k de km. Nu poți compara asta cu durata de viață a unui motor. Nu știu de unde ai scos cu eficiența de 90% sau x% a unui motor pe combustie, dar o iau ca bun de inventar. Sunt cazuri când cu garanția în mâna omului i s-a spus că defectul bateriei nu este acoperit de garanție. Știu cine a plătit 12000€ pt schimbarea bateriei și mașina avea sub 3 ani și 200k km. Renault i-au spus că nu e acoperit de garanție defectul. Să lăsăm reclamele sau anunțurile cu ce se spune. Cum se reciclează bateriile? Cât la sută din energia electrică e verde? Mâine dacă avem toți mașini electrice sistemul electric cedează. Am avea unde încărca toți mașinile? Ce face lumea care stă la bloc? Unde încărcă? O să fie încărcătoare tot la 30m? Pierd o sâmbătă întreagă mergând să stea la coadă la stații de încărcare? Hai să fim serioși. Nici țările civilizate nu sunt pregătite, cu atât mai puțin noi...
Postat 28 Aprilie 2024, 22:34 de Vio_427
@florea
"fie Creatorul cu noi,si sa umple cu intelepciune liderii nostri!" Acest creator de ce nu e cu tine sa te umple de intelepciune? Pentru ca se pare ca ai avea nevoie.
Postat 28 Aprilie 2024, 15:56 de Biggie
@pinonel
"Doamne, ai mila de noi.... ... iarta-ne greselile si lumineaza-ne in 9 iunie, nu ne lasa prada celor vicleni, cum ne-ai lasat in Duminica Orbului, de patimim si azi!". Opreste-te. Uita-te in calendar. Ce data e. Daca acest criminal, kiril, care sfinteste tancurile care omoroara oameni, civili, iti spune ca pastele e cum zice el, nu pot decat sa te felicit. Sunt sigur ca habar n-ai care e diferenta dintre calendarul gregorian si cel iulian. Inca o data, Linisteste-te.
Postat 28 Aprilie 2024, 15:44 de Biggie
@pinonel
"Doamne, ai mila de noi...." Pe bune? O sa ai mila? Voi chiar traiti pe alta planeta?
Postat 28 Aprilie 2024, 15:23 de Biggie
@pinonel
"Doamne, ai mila de noi.... ... iarta-ne greselile si lumineaza-ne in 9 iunie, nu ne lasa prada celor vicleni," De ce ti-e frica? Stai in banca ta. Fara lumini sau au alte chestii. Linisteste-te. N-o sa-ti fie mai bine daca cineva are are mila de tine. Chiar suntem o tara de tampiti? Linisteste-te!
Postat 28 Aprilie 2024, 15:08 de Biggie
@Vio_427 De ce vorbesti prostii?
Daca nu stii ceva, ar fi bine sa te documentezi. Masinile electrice ineficiente? Serios? O masina electrica are o eficienta de +90%, pe cand o masina cu combustie interna abia are 20%... "Viața bateriei se reduce folosindu-le". Serios??? Asta e cum ai zice viata cauciucurilor se reduce folosindu-le, viata unui motor pe benzina sau diesel nu se reduce folosindu-le? Aoleo ce logica... Dar ghici ce, chiar si cele mai ieftine masini electrice au garantate 300.000km, iar alea mai scumpe peste 1 milion de km, iar dupa aia ghici ce, se pot recicla >90%... O masina electrica are cateva sute de piese in miscare, pe cand o masina cu combustie interna are cateva zeci de mii! Stii ce inseamna asta din punct de vedere al ingineriei, multe defecte, multe reparatii, multe service-uri si multi bani etc etc. O masina electrica abia are nevoie de mentenanta, pe cand una pe benzina sau diesel are nevoie non stop de schimburi de piese, fluide, lichide, filtre etc... Unde mai pui ca polueaza de numa, si nu numai prin gazele nocive ci si prin zgomot. Da, intr-adevar sunt multe de vorbit, mai ales daca stii despre ce vorbesti... ;)
Postat 28 Aprilie 2024, 11:09 de cristianteofil
Cea mai mare manipulare în masă: vehiculele electrice
Sunt prea scumpe, sunt ineficiente, durează mult să le încarci. Da, sunt încărcătoare rapide, dar viața bateriei se reduce folosindu-le, viață a bateriei care oricum e mică. Costă enorm să o schimbi. Sunt multe de vorbit...
Postat 28 Aprilie 2024, 08:50 de Vio_427
Nu-mi place... Am mai zis-o și o mai zic: prioritizare
Nu avem volumul de trafic așa mic cât să avem bandă dedicată pt tramvai. Se desființează și locurile de parcare de pe Magheru. Lumea o să oprească în drum, pentru că suntem în România. Să nu mai spun de cei care trebuie să oprească acolo, neavând altă variantă, gen mașinile de transport valori, dubițele de aprovizionare, etc. Decât pasaj la piața mare, în centru, pe Magheru, pe Republicii, mai bine făceau metrou... Tot acolo îi. Toate ca toate, dar pasajul de la gară, nu se justifică! Mai bine ar face ceva în intersecția Petofi - Republicii. Acolo îs coloane în ambele părți. Și o să fie în continuare după ce investesc jde milioane de euro.
Postat 28 Aprilie 2024, 08:46 de Vio_427
Amin, amin ,amin pionele!
fie Creatorul cu noi,si sa umple cu intelepciune liderii nostri!
Postat 27 Aprilie 2024, 18:45 de florea
Doamne, ai mila de noi....
... iarta-ne greselile si lumineaza-ne in 9 iunie, nu ne lasa prada celor vicleni, cum ne-ai lasat in Duminica Orbului, de patimim si azi!
Postat 27 Aprilie 2024, 16:40 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON