URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2024, 17:10

Filmul „21 de rubini” al preotului Ciprian Mega a fost publicat integral pe YouTube (VIDEO)

Filmul „21 de rubini” al preotului Ciprian Mega a fost publicat integral pe YouTube (VIDEO) (captură Youtube)

După ce a reclamat că în România i s-au pus piedici în distribuirea filmului către publicul larg, preotul Ciprian Mega a decis să publice pe contul său de YouTube producția „21 de rubini”, realizată în Oradea, cu actori ca Mickey Rourke și Anthony Delon. 

În a doua zi de Paște, filmul a fost difuzat pe Realitatea TV, în premieră la o televiziune națională.

„Avem o veste bună, pentru cei care nu au reușit să vadă filmul «21 de Rubini», la Realitatea TV, a doua zi de Paști! Filmul se poate vedea online, gratuit, începând de astăzi, pe canalul de YouTube al regizorului, Ciprian Mega. Vă mulțumim pentru interes și susținere!”, se arată într-un mesaj publicat marți pe pagina de Facebook a filmului. 

Într-o zi, lungmetrajul a adunat peste 50.000 de vizualizări pe platforma YouTube. 

Întins pe aproape două ore și jumătate, filmul îmbină două povești ce se petrec în intervale diferite de timp, ele sugerând corupția din Biserica Ortodoxă, din administrația și justiția din România, precum și influența și interesele puterilor occidentale în România.  

Preotul ortodox Ciprian Mega, scenarist și regizor al filmului „21 de rubini”, a fost criticat în spațiul public, după ce, împreună cu soția sa și alte persoane implicate în realizarea lungmetrajului, printre care actorul Dorel Vișan, s-a dus în Rusia pentru a participa la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, la invitația lui Nikita Mihalkov.

Participarea sa la festival a fost intens contestată în contextul în care Rusia duce un război sângeros în Ucraina și în contextul în care el a avut întâlniri cu personaje controversate, în frunte chiar cu Vladimir Putin.

(sursa foto: Facebook / Laura Irina Mega)

„Participarea benevolă, în actualul tragic context, la un festival de film patronat de personaje asociate la nivel internațional cu crime în masă și cu distrugerea unei țări suverane agresate printr-un sângeros 'război sfânt', nu e chiar o victorie a bunului-simț. Nici Berlinul nu era o destinație favorită pe care scriitorii și artiștii străini să o fi ales pentru culegerea vreunui premiu în vremea când Germania lui Hitler invada Polonia și apoi Europa”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pentru Hotnews.ro.

La rândul ei, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a spus că gestul lui Mega „umbrește statutul său de preot, acțiunile sale depășind cu mult cadrele misiunii Bisericii și atingând sfera foarte sensibilă și tensionată a geopoliticii actuale provocată de războiul de agresiune purtat împotriva Ucrainei”, conform PressOne.ro. 

Pentru aceeași publicație, Ciprian Mega a transmis, chiar din capitala Rusiei, referitor la tema filmului său: „Am prieteni mai mulți în America decât în Rusia. Am lucrat cu occidentalii, am călătorit adesea acolo. Dar știu că gândirea omenirii suferă de inconsecvență, iar eu nu vreau să preiau un narativ doar de dragul de a fi «frecventabil»”. El a adăugat: „Da, privesc Europa cu reținere, așa cum privesc Rusia cu reținere. Și nu sunt fanul Americii, dimpotrivă. Dacă mă va întreba vreodată vreun jurnalist inteligent cum schimbă festivalurile de film fața lumii, voi descrie acest fenomen, ușor străin publicului. Până atunci, însă, eu, în aceste zile, la Moscova, îmi slujesc țara, așa cum simt eu că trebuie să o fac”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pasiune vs grandomanie
pentru inginerudelabloc: nu este vorba de pasiune, ci doar de grandomanie.. pasionatii de filme au o oarecare cultura cinematografica.. Mega nu are asa ceva si tine sa demonstreze asta la tot cartierul... produsul lui este submediocru..
Postat 09 Mai 2024, 14:03 de TanarSiNelinistit
Pocaiti-va!
sa stiti ca popa Mega are o parere buna despre voi doar daca va place filmul lui... Daca nu, nu! asa ca aveti grija ce credeti, ce ginditi, ce spuneti si ce scrieti prin subsolurile internetului!! pocaiti-va!
Postat 09 Mai 2024, 14:00 de TanarSiNelinistit
Cand l-a chemat Putin la el?
Inainte sau dupa declaratiile in care a spus ca nu e de acord cu politica Rusiei si ca problema tezaurului Romaniei, disparut la Moscova, nu a fost rezolvata.
Postat 08 Mai 2024, 23:48 de TheSolarConnection
Popi afaceristi, prestatori de servicii, iata si popi cineasti
In acelasi timp si bugetari. Primesc si salariu de la stat. E bine, nu ? Platesc altii taxe pt ei.
Postat 08 Mai 2024, 23:36 de TheSolarConnection
Un film Bun
Pr. Mega dovedeste inca odata ce poate face pasiunea. Filmul este bun, nu extraordinar, dar cu siguranta merita vazut. Dovada cele 74.000 vizionari in doar doua zile. Finantat integral din surse private. Dorel Visan genial ca deobicei. In legatura cu festivalul de la Moscova, consider ca ipocrizia opozantilor nu are limite. Atata timp cat companiile rusesti fac in continuare afaceri banoase in Romania, Lukoil e doar la vedre, dar sunt altele mult mai profitabile, prezenta la un festival de film e o binecuvantare.Vad ca unii comentatori pe aici prefera popii corupti cu afaceri de milioane pe banii nostri. E alegerea lor. Bravo parinte. Keep them coming.
Postat 08 Mai 2024, 23:20 de Inginerudelabloc
De abia astept...
să nu mă uit. Un alt preot care și-a greșit meseria. Sunt drame la fiecare pas de 'nspe ori mai mari ca dramele din filme așa că filmele nu mă impresionează. Cât a costat filmul ăsta cu drumuri, cu mâncare, cu fițe și angajați puteau ajuta tot felul de cazuri sociale. Era mai de impact!
Postat 08 Mai 2024, 21:42 de georgemarian
Film autentic românesc.
Catastrofă de regie, pe un scenariu scris de un soroșist cu față umană, cu actori de râsul plânsului.
Postat 08 Mai 2024, 17:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON